czy hodował ktoś kapturnice z nasion ? Ja zamówiłem nasiona na alledrogo , ale nie mam pojęcia jak sie z nimi obchodzić !
Pomóżcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Z własnego doświadczenia powiem ,że trudno będzie Ci doprowadzić do wykiełkowania. Ale może zacznę. Musisz nasionka poddać stratyfikacji - wysiać je na lekko wilgotne podłoże do doniczki z otworami odpływowymi, wstawić tą doniczkę do wyższego podstawka, nalać na spód odrobinę wody i całość wstawić do lodówki nawet na 4 miesiące. Po tym czasie dajesz doniczkę w ciepłe, słoneczne i wilgotne miejsce 25* (najlepiej południowy parapet), możesz zrobić jakiś namiot z folii, pamiętaj aby zawsze było te 1-2 max cm wody w podstawku. Po 2-3 tygodniach nasionka powinny wykiełkować. Powodzenia
Moja rosiczka wypuszcza ciągle nowe liście , ale stare liście zamierają w ten sposób u podstawy rośliny powstaje taki pieniek. Mam pytanie czy dosypać ziemi aby go zakryć?
tzn czy posadzić roślinkę głębiej
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Moja rosiczka wypuszcza ciągle nowe liście , ale stare liście zamierają w ten sposób u podstawy rośliny powstaje taki pieniek. Mam pytanie czy dosypać ziemi aby go zakryć?
tzn czy posadzić roślinkę głębiej
To normalne też tak miałem i mam, nie dosypuj ziemi ani nie przesadzaj. Najlepiej nie ucinaj tych brązowych łodyg.
-----Mucholowka amerykanska (dionaea muscipula)
-----Drosera madagascarensis
-----Drosera capensis
Czy te nasiona trzba stratyfikować lub zapewnić im jakieś specjalne warunki ????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum