Witam, chciałbym się dowiedzieć jaka pompa będzie najlepsza do tej kaskady? Nie mam pojęcia jaką wybrać. Linią czerwoną zaznaczyłem przebieg węża. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2016-07-24, 19:55
Trochę było z tym roboty Na szczęście gdy się zagloni to te wszystkie okrąglaki znikną z pola widzenia
Sorki nie jestem fanem takich rozwiązań. Kupa pracy a efekt wątpliwy. Nad kaskadą też byś popracował. Szkoda że nie zrobiłeś jakiejś większej, szerszej górki z wykopanej ziemi. Takiego skalniaka, w którego wkomponowałbyś kaskadę. Bardzo wątpliwy efekt daje też mieszanie większych kamieni z małymi. Duuuużo lepiej będzie wyglądać twoja kaskada jeśli użyjesz tylko kamieni podobnych (najlepiej większych) do tych, po których ma spływać woda.
Natomiast co do pompy to myślę że coś w okolicach 3500 l/h spokojnie ci wystarczy. Tylko pamiętaj. Żadnych węży ogrodowych. Najlepiej wąż karbowany o gładkim wnętrzu 40mm.
Ostatnio zmieniony przez luzio 2016-07-24, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-24, 19:56
Fajnie że podałeś pojemność oczka, ułatwi nam to poradę. Tak na oko pompa powinna mieć wydajność między2000 a 3500l/h. Po co murowałeś aż do dna? Poniżej 30 cm po miesiącu i tak nic nie będzie widać.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 653 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-25, 08:35 Re: Dobór pompy
[quote="YourName"]Witam, chciałbym się dowiedzieć jaka pompa będzie najlepsza do tej kaskady? Nie mam pojęcia jaką wybrać. Linią czerwoną zaznaczyłem przebieg węża. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi
Witam Cię YourName na forum. Dziękuje za zdjęcia oczka i proszę o więcej. Pokaż zdjęcie całego oczka. Łatwiej będzie forumowiczom Ci doradzać. Podaj więcej parametrów dot. oczka tj. szerokość, długość, głębokość, powierzchnia, pojemność, jakie rybki planujesz mieć w oczku mieć. Z tego co pokazałeś to jesteś pracowity jak MRÓWKA. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Dzięki za odpowiedzi Oczko ma głębokość 110 cm, długość 4,9 m a szerokość 3m, tak jak na zdjęciach. Jaką pompę polecacie ? Czy ta pompa będzie dobra? Czy rzeczywiście może ona pobierać tylko 25W?
http://alledrogo.pl/pompa-n...6054536596.html
Wysłany: 2016-07-25, 13:29
Wszyscy /chyba/ producenci zaniżają pobór mocy a zawyżają jej wydajność. Link oczywiście się nam nie wyświetli, ale jeżeli pompa ma wydajność ok 3500l/h to się nadaje. A czy pobiera ona 25W czy 50, to i tak w skali okresu gdy będzie ona pracowała daje tylko grosze oszczędności.
Wysłany: 2016-07-25, 14:46
Gdyby to było moje oczko, zdecydowałbym się na dwie oddzielne pompy. Pierwsza zasilałaby tylko kaskadę, druga filtr beczkowy, ciśnieniowy, K-G itp. Dlaczego: kaskadę raczej uruchamia się od czasu do czasu, natomiast pompa do filtra powinna pracować non stop. Jaka filtrację wody zamierzasz wykorzystać?
Dziękuję za zdjęcia Twojego oczka. Patrząc na pierwsze i drugie zdjęcie mam wrażenie jakbym patrzył na oczko z czasów rzymskich. Bardzo ładnie się prezentuje po zalaniu wodą. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Wysłany: 2016-07-25, 15:20
Jeżeli masz zamiar wpuścić do oczka ryby to filtracja jest niezbędna. Najprościej i najskuteczniej zrobić filtr mechaniczny /odstojnik/ z jakiejś beczki i strumyk lub filtr g/k. Niby masz miejsce na filtr g/k, ale ten murek z otoczaków będzie stanowił problem przy odpływie z niego wody do oczka.
Wysłany: 2016-07-25, 19:35
YourName napisał/a:
Kurczę, a nie da rady zrobić tak, żeby była jedna pompa do kaskady i do filtra? Dwie pompy to trochę za dużo mi się wydaje
Może być i jedna. W tym przypadku powinieneś dać na wąż wylotowy pompy tzw. trójnik (może być z kranikami). Trójnik pozwoli podzielić wodę z pompy na kaskadę i filtr.
Wysłany: 2016-07-26, 13:39
YourName napisał/a:
To jak polecacie mi to zrobić? czytałem coś o filtrze z beczki, czy to da radę ?
Na pewno i filtr i ty dacie radę. Samoróbki są dużo tańsze i skuteczniejsze od wypasionych produktów markowych. Sama budowa /trzeba mieć dwie, nie przepraszam trzy lewe ręce by nie dać rady/ jest dziecinnie prosta. Na forum jest mnóstwo porad jak go wykonać. Jak coś będzie nie tak to proponuję porady kolegi Wolanina. On chyba jest głównym ekspertem od filtracji. Jak trzeba będzie to zaprojektuje ci jak wpiąć w system filtracyjny pralkę i okap kuchenny /żart/.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum