Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2006-05-21, 03:43 Strzałka wodna
Witam wszystkich czy moze mi ktos poradzic w czym posadzic strzałke wodna, bo moja posadzona w mieszance gliny i piasku zmarniała doszczetnie z czasem liscie robiły sie coraz mniejsze i mniejsze a była taka ładna jak ja posadziłem.
Co do strzałki to wziołem wczoraj dwie i ku mojemu zdziwieniu rosła w samym piasku.Szukałem nie tam gdzie powinna rosnąć,przez przypadek znalazłem.Posadziłem je w piasku ze żwirkiem.Staram się sadzić rośliny w takich samych substratach jak rosną w naturze
Wysłany: 2006-05-21, 13:20
Tak tylko ja zapomniałem dodac ze to było w tamtym roku i to samo dzieje sie u mnie z Czermień błotna jak przyniose ładne sadzonki to po jakims czasie nastepne liscie co rosna staja sie coraz mniejsze
Może roślina jeszcze nie zdążyła się zaaklimatyzować, dotyczy to szczególni roślin przeniesionych ze środowiska naturalnego i sadzonych w mniej odpowiednim okresie.
W tym roku juz powinno być ok.
Czermień powinna mieć żyźniejsze kompostowe podłoże o odczynie kwaśnym. Liście są ładniejsze gdy rośliny uprawia się w cieniu.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2006-05-21, 19:39
dziekuje za porade tą czermien sadziłem tak jak wszystko to jest piasek i gilna ,stawiałem zawsze na słońcu to moze przez to marniała, mam pytanko o torf ale to skocze do innego działu zeby bałaganu nie robic
ee i tutaj sie wtrace bo u mnie strzalka przyniesiona ze szklarni byla ok , po 2 tygodniach cos z nia salbo, moze musi odchorowac bo ja przesadzalem, a czermien stoi w pelnym sloncu tyle ze wsadzilem ja w dluga doniczke, jest na glebokosci 2 cm liczac od doniczki do poziomu wody, korzen zostawilem w ziemi(nieduzo) apozostala czesc wypelnilem pisakiem z glina i na gore kamienie, po 4 dniach mialem juz kwiat, caly czas jest ;], do dzisiaj mam nowe duze liscie i widze ze juz "ida" nowe.
po powiekszeniu widac lepiej i maly opis
_________________ ZANIM ZAPYTASZ - SZUKAJ
ZANIM NAPISZESZ - SZUKAJ
PRZESTRZEGAJ ZASAD FORUM
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-05-21, 22:06
Czermień błotna, strzałka wodnaSagittaria sagittifolia (wysokość do 45 cm) i s. szerokolistnaSagittaria latifolia (wysokość do 1,5m) wymagają stanowiska słonecznego w przybrzeżnym mule, lub na półkach, na głębokości od 8 do 20 cm. Krawędź półki wykładamy kamieniami i w powstałą nieckę układamy pas juty na tyle szeroki aby zabezpieczył substrat przed wymywaniem miedzy kamieniami. Do powstałej w ten sposób "kieszeni" nasypujemy substrat z piasku i gliny w stosunki 2 x 1. Dopiero teraz sadzimy kłącza rośliny, tak aby samo kłącze znajdowało się na powierzchni substratu, a korzenie znajdujące się na węzłach kłącza zostały przykryte substratem. Wcześniej cała roślinę sprawdzamy i usuwamy stare i martwe części liści, kłącza i korzeni oraz obcinamy ostrym nożem 1/3 długości korzeni (szybciej się wtedy ukorzenią, w ten sposób pobudzamy wzrost nowych korzeni). Z roślinami trzeba się delikatnie obchodzić są kruche i łamliwe, szczególnie łodygi liści. Stożki wzrostu, umiejscowione na końcu kłącza lub odrostach kłączowych, nie mogą być zabrudzone substratem przy nasadzaniu.
Kieszenie to sposób sadzenie w oczkach naturalistycznych, w innych można rośliny sadzić w ażurowych pojemnikach umieszczonych na półkach, głebokośc sadzenia mierzymy od powierzchni substratu w pojemniku postawionego na półce. Strzałki posadzone w głębiokiej wodzie, będą miały liście owalne, pływające po powierzchni lub równowąskie pod wodą.
jak już Ktoś powyżej wspomnniał " odpowiednie jest podłoże zakwaszone" polecam kwasny torf do mieszanki w podłożu. Najistotniejsze jest zadbanie , aby glony nie zaklejały nam systenu korzeniowego( rośliny pływające w toni np.pistia , hiacynt, osoka itp). reszta będzie OK!
Witajcie,
kupiłem w tym roku dwie cebule strzałki, wsadziłem i nic. Totalna klapa, nawet jednego liścia Jaki może być tego powód? Dodam, że wsadziłem 3-5 cm w grunt, 20 cm pod wodą, woda ciepła (bo to taki płytki przesmyk między oczkami). Kiedy najlepiej wsadzać i kupować strzałki?
Pozdro, Bajbas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum