Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-07-09, 10:14
u mnie jest duzo zab, na wiosne byly tez ropuchy. za reke nikogo nie zlapalem ale kilka razy odlowilem plywajace polowki malych karasi. podejrzewam zaby bo zoltobrzezkow u mnie nie ma
Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-07-09, 20:58
Tak.Duże żaby,zwlaszcza śmieszki są bardzo żarłoczne i mogą czasem złapać rybę.Ale zawsze połykają w całosci.Nie mają zębów i nie sa w stanie pogryżć swych ofiar.
Ja jestem na 99% pewien że śmieszki zjadają kijanki żaby trawnej
z jednej strony jestem bo jest mniej trawnych
z drugiej napychają brzuchy i rosną
Jeżeli kijanka dostanie się na płycizne i fragment jej ciała będzie wystawal ponad wodę to żaba śmieszka oczywiście ją zje . Jednak pod wodą żaby zielone nie umieją polować. Sam je obserwowałem jak zachowywały się na płyziźnie. Wrzuciłem dżdżownice na ląd - żaba wyszła i zjadła. Następnie wrzuciłem na płycizne (2cm pod lustrem wody) tuż obok niej i nie zjadła.
Patrzyła się w to miejsce. Jednak najprawdopodobniej dżdżownicy nie widziała.
Młode żabki trawne tuż po przeobrażeniu mogą być zjadane przez śmieszki.
Wysłany: 2008-07-10, 21:00
Tak.Wiele gatunków żab odzywia się wyłącznie na lądzie,nawet jeśli prowadzą wodny tryb zycia/np.kumaki/.Wyjątkiem są często hodowane karliki i platany,które świetnie polują pod wodą.
Ja trzymałem kumaki w akwarium i widziałem wielokrotnie jak łapały zdobycz pod wodą.
a jak łapały nad wodą, to często z nia nurkowały i zjadały pod wodą. Karmiłem głównie nagimi ślimakami i dżdżownicami
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2008-07-11, 12:43
to interesujące.Bo zastanawiam się nad hodowlą kumaków dalekowschodnich.Jeśli jedzą pod wodą/ochotka,wodzień,itp/. to wyżywienie ich zimą nie będzie trudne.
aurorze chodziło raczej o nasze kumaki nizinne (zgadując po akwariowych zdjęciach ze strony głównej). Z tego, co słyszałem od wielu ludzi hodujących kumaki dalekowschodnie (m.in od Huberta czy evereen z amphibii), one nie polują pod wodą.
Kumaki nie polują pod wodą, nie pytajcie skąd wiem, bo już za to dostałem tutaj ochrzan Często złapaną zdobycz połykają pod wodą, ale pod nią nie polują.
_________________ "Nie konwersuj z debilem, bo ściągnie Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum