Pomógł: 65 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1738 Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-05-13, 07:23 Re: Co to za choroba?
Marcin, nikt się nie kwapi, ale moim zdaniem choroby ryb to najtrudniejsza część tego hobby.
Przede wszystkim: ryby odłowiłbym do kwarantanny, żeby nie pogarszać sytuacji całej obsady. Potem jakieś kąpiele odkażające, może sól dla ułatwienia rybom walki z ciśnieniem osmotycznym.
O kąpielach i środkach znajdziesz informacje w tutejszym poradniku. W wolnej chwili poczytaj dział forum o chorobach ryb, też coś znajdziesz.
Bez diagnozy ichtiopatologa, a choćby badania mikroskopowego wymazów - takie "diagnozy" ze zdjęć jak nasze to wróżenie z fusów. Można strzelać, że to pierwotniaki.
Znowu moim zdaniem - oczkomaniak nie powinien wchodzić w rolę lekarza od ryb, a raczej zdobywać wiedzę i umiejętności w celu zapobiegania ich chorobom.
Wysłany: 2018-07-09, 13:20
Panowie, ciągnąc dalej temat mam do wszystkich pytanie. Średnio raz na dwa dni pada mi jeden karaś. Nie wiem co to za cholerna choroba, ale dziesiątkuje mi ryby, głównie karasie.
Poniżej przedstawiam fotki z martwymi już rybkami i ich objawami.
Jeżeli jest możliwość, bardzo proszę o podpowiedz o to za dziadostwo zabija mi rybki
[ Dodano: 2018-07-09, 14:28 ]
Kurde jak wkleić fotki ?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum