Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 652 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-04, 09:20
Witam. Kolego Wojtku, ja mam pewne obawy z wpuszczeniem do oczka okonia lub sumika karłowatego. A to z tego powodu, że jeśli one w zimie pod lodem nie śpią i żerują, to muszą śpiące karasie ozdobne atakować, okaleczać i pożerać. Ponieważ mam oczko z dala od domu i nie będę miał możliwości dokarmiać okonia robaczkami, to może lepiej w moim przypadku wpuścić sumika karłowatego?
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Ryba2008, Ja nie dokarmiam w zimie a inne ryby z tego powodu nie cierpią bo są 2x większe od niego
Zrobisz jak uważasz ale ja dałbym właśnie okonia na twoim miejscu i problem z przerybieniem z głowy.
Wysłany: 2016-07-18, 20:52
Cudny. Wygląda już na całkiem sporego garbuska i sprawia wrażenie, jak by w ogóle się nie bał, a nawet był zaciekawiony. Niech Ci się dobrze chowa. Ja też sobie sprawiłem podobnego przeszło dwa tygodnie temu. Jak na razie na robaki się nie łakomi. Próbowałem go wypatrzyć, ale bez skutku. Mam nadzieję, że jak się zaaklimatyzuje, to czasem się ujawni.
Pozdrawiam
Wysłany: 2016-07-23, 21:22
Okoń rządzi! Super film, już nie mogę się doczekać następnego . Fajnie to wygląda, jak robal nagle znika nie wiadomo gdzie. Próbowałeś karmić go białymi robakami? Mój na razie się nie ujawnił, ale do tej pory (odkąd wpuściłem okonia) podawałem rybom jedynie białe. A może jeszcze za wcześnie i jest zestresowany (jest u mnie 3 tygodnie)? Wzdręgi, które wpuściłem w tym samym czasie, dopiero teraz nieśmiało zaczęły wciągać białe robaki.
O okonia się nie martw, da sobie radę. Co jakiś czas wrzuć robala i jak raz załapie temat to się nie opędzisz. Białe robaki też dawałem i wciągał równo. Teraz najczęściej karmię ślimakami bo najłatwiej zdobyć (są wszędzie ). Dzieli się równo z linami
Niestety, ogłaszam restart ryb w moim oczku. Coś wyżarło mi co do sztuki całą obsadę. Dziś potwierdziłem to sfilmowaniem całej toni kamerką- ani śladu ryby. 3 duże liny , 2-3 małe, 5 karasi i okoń. Zero śladów poza oczkiem.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum