Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 652 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-28, 14:46
Witam. Ja nigdy nic nie bralem z oczka na zime. Rosliny i ryby zimuja w oczku wodnym. Uschle rosliny przycinam wiosna. Oczka nigdy nie czyscilem odkurzaczem.. Staram sie, zeby oczko mialo klimat bardziej zblizony do natury. Zima wlaczam styropianowe dwa przereble i napowietrzanie pompka akwariowa. Poczytaj wiecej postow na tym forum. Do konca sierpnia na forum cisza. Oczkomaniacy wypoczywaja na Karaibach i w Egipcie.. Po pierwszym wroca i udziela Ci wiecej informacji. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-28, 20:23
Tsuaki napisał/a:
Witam !
Jestem świeżym posiadaczem oczka (od początku sierpnia) i pomału czas przygotować się na pierwszą zimę Mam kilka pytań:
- Czy zimujecie pistie, hiacynty? Jakieś sprawdzone sposoby?
-Czyszczenie oczka przed zimą; czy wypuszczać cała wodę ( zostawiając kilka beczek starej wody) myć brzegi i wybrać cały muł który się nagromadził ? Jak przyciąć lilie i grążela
Co z roślinami podwodnymi? Takimi jak Rogatek Rodestnica Moczarka Wywłócznik Kabomba Te roślinki na zimę tez się przycina ?
-i co z roślinami bagiennimi? Niezapominajka błotna Babka wodna Turzyca Jeżogłówka Potocznik Przetacznik bobowniczek Przęstka Sit rozpierzchły Łączeń
Z góry Dzięki
1.Pistia,hiacynty itp do śmietnika
2Muł możesz wybrać, ale wody nie wylewaj /raczej dolej/
3. Rośliny bagienne zostaw w spokoju /usuń tylko zwiędłe liście/
4. Z roślinami podwodnymi nie rób kompletnie nic.
Obok mojego oczka rosną duże brzozy, już zaczynają opadać z nich pojedyńcze liście. Próbuje je wyciągnąć siatką, trochę też zbiera skimmer. Jak przyjdzie październik to liści będzie tak dużo, że skimmer ( Oase AquaSkim 40) sobie nie poradzi i się zapcha. Ja też nie zawsze mogę codziennie wyciągać je siatką czy czyścić skimmer. Zastanawiam się czy nie rozpiąć siatki ale na oczko o powierzchni około 40 m/2 nie będzie to takie łatwe.
Napiszcie proszę czy stosujecie takie siatki a jeśli tak to jakie i jak je mocujecie.
Próbowałem znaleźć odpowiedź na to pytanie w archiwum ale bezskutecznie.
Witam co robicie z lilia wodną na zime? Obcinacie na zero?Teraz jeszcze jest kilka pożółkłych liści,rośnie na 70 cm. Kiedy to robić jak będą przymrozki nocami dopiero??
U mnie tydzień temu wyszedł kwiat jeszcze,ale deszcze go trochę pobił jak był otwarty i amen już się nie otworzył i tonie powoli i nie widzę już żadnego pąka u nasady donicy,chyba już koniec u mnie jeśli chodzi o kwiat.Dalej nie wiem właściwie jaką mam odmianę i czy jaką kolwiek odmianę.Tak to nie wiem do kiedy kwitnie.W sumie mam pierwszy sezon lilie więc dopiero poznaje jej uroki Dzięki za radę
Witam wszystkich mam szybkie pytanko czy kaskada w tym okresie tj październik i grudzień może być włączona??? mam oczko 4x6m o głębokości do 2,2m wszystkie ryby zeszły na dno a miałem ich ze 100 czy to dobrze nie wychładzam za bardzo wody? czy lepiej wyłączyć kaskady i kupić na na powietrzacz ???
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2015-10-21, 12:39
Ja już kaskadę wyłączyłam, tak jak i dopływy strumieni. Teraz to tylko wychładzasz wodę, a rośliny już jej nie czyszczą. Wyłącz kaskadę, zamontuj napowietrzacz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum