Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - kiedy zakończyć karmienie ryb

samuraj - 2006-10-06, 08:51

jak teraz zachowują się wasze ryby bo moje od trzech dni zakotwiczyły przy dnie w najwiękrzych zakamarkach--czy już zbliża się zima? :(
AurorA - 2006-10-06, 11:52

Ja swoje wciąż karmię i chętnie podpływają.
jackon - 2006-10-06, 11:58

to samo u mnie
pozdrawiam
Jacek

Bajbas - 2006-10-06, 16:42

U mnie żrą jak opętane. Ale oczko jest w osłoniętym miejscu i ma dużo słońca, więc woda ma jeszcze przyzwoitą temperaturę. Karmię teraz nawet dwa razy dziennie dając dużo więcej niż latem. Wszystko znika po 15 minutach. Nie wiem czy strawią, ale glony już są niegroźne.
A ja swoje karasie (zwykłe) mam zamiar zjeść wiosna. Może będą tłuściejsze :)
Pozdrawiam, Bajbas

jackon - 2006-10-06, 20:12

"Karmię teraz nawet dwa razy dziennie dając dużo więcej niż latem"

lekka przesada
to zwierzeta zmiennocieplne
poczytaj troche w necie
jest sporo materialow odnosnie karmienia ryb karpiowatych
pozdrawiam
Jacek

killer1558 - 2006-10-08, 08:33

u mnie jak rogatek zniknoł pod wodą to i rybki zaczeły się chować
Ernest - 2006-10-08, 09:08

U mnie dalej jedzą,a połowy roślinności nie ma.Linki zaczynają być co raz bardziej mułowate ale jeszcze jedzą :)
vivit - 2006-10-08, 21:14

u mnie zjadają wszystko i co ciekawe zauważyłem żę glonów nie przybywa :) i to mnie cieszy...najbardziej..
ZiK - 2006-10-09, 08:19

U mnie też jedzą jak opętane.Brzuchy niektórych karasków są takie okrągłe podobnie jak by ikrę miały. :)
Bajbas - 2006-10-09, 09:33

Jacek,
wiem, że im zimniej tym wolniejsza przemiana itd. Ja po prostu nie dodałem w poprzednim poście, że latem prawie nie karmiłem (powód: 1.glony, 2. koty). Teraz daję dużo więcej, bo powody znikły (pies przegonił koty, a pogoda glony). Ty jesteś zawodowiec, więc pewnie wiesz ile dać na ile ryb. Ja mam taką miarę, jak znika w kilka minut, a ryby dosłownie rzucają się na karmę to chyba nie przekarmiam? Wiosną nie biorą dopóki temperatura wody nie wzrośnie - a chyba są głodne :) Więc chyba teraz też wiedzą co robią?
Pozdrawiam, Bajbas

jackon - 2006-10-09, 18:14

jezeli karmisz w ten sposob, pod pelna kontrola, to jest wszystko ok
pozdrawiam
Jacek

castleman - 2006-10-10, 10:01

Moje dzikie karaski juz nie konsumują :?
hodowlanych na razie nie kupuje i nie wpuszczam
oczko jest nowe, chce zobaczyć jak dzikie przetrwają zimę.
Są strasznie płochliwe, ale zauważyłem, że wcześniej pokarm znikał, więc konsumowały
Przedwczoraj wrzuciłem troche pokarmu i wczoraj jeszcze pływał, więc raczej nie konsumują :?
To chyba raczej naturalne - przestawiałem troche doniczki, woda strasznie zimna ok 10st będzie.

Bajbas - 2006-10-10, 17:15

U mnie woda znacznie cieplejsza, dlatego ciągle ostro jedzą. Nie wiem skąd się bierze te 10 stopni (może Jacek się wypowie), ale piszą - bodajże Gardena - by poniżej tej temperatury nie karmić. Zawsze myślałem, że zależność apetyt a t. wody ma przebieg liniowy, a nie skokowy :?: Oprócz biologii na zachowanie ryb ma wpływ jeszcze kultura :lol: Mam kilka rodzajów ryb: dzikie - krasnopióry (te już nie jedzą), karaski z dużego stawu, gdzie nie były karmione, karaski z zaprzyjaźnionego oczka wodnego, karaski kolorowe (te by żarły na okrągło). Może tu by się dało wyprowadzić jakąś zależnośc liniową (a może gatunkową??)
Jacek co Ty na to :?:
Pozdrawiam, Bajbas

jackon - 2006-10-10, 19:57

nie czytajcie tego co pisza w ksiazkach
z regoly jeden od drugiego przepisuje
zasada jest jedna - sami obserwujemy jak zachowuja sie ryby
jezeli je widac i sa ruchliwe malymi dawkami karmimy, o ile zjedza podana karme
w stawach wielogatunkowych czesto zdarza sie,ze jedne gatunki stymuluja do jedzenia inne gatunki
dla przykladu, jezeli do podanej karmy podplywaja krasnopiory i karasie to pewnie karp koi takze podplynie i poskubie
tylko i wylacznie nasze wlasne obserwacje decyduja o ilosci, czasie i obfitosci podawanej karmy
pozdrawiam
Jacek

castleman - 2006-10-11, 16:43

Ale pora roku i temp. wody chyba jednak ma znaczenie :?:
Próbowałem kiedyś karmić karpie przed Wigilią i nic nie tknęły :wink:
A tak poważnie to pora roku chyba też ma znaczenie, aktualnie się tak poprobiło że o 13tej jest jak w lecie, a o 5tej jak w zimie :evil:

ZiK - 2006-10-11, 16:53

Gdy woda w oczku ma poniżej 10*C ryby karpiowate już nie żerują i nie należy już karmić ryb. :)
A gdy temperatura wzroście ponad 10*C ryby rozpoczynają żerować. :P

Ernest - 2006-10-11, 17:56

No nie do końca nie żerują bo łowi się z pod lodu płotki,leszcze a nawet karpie.Woda przy dnie ma 3-4*C.W oczku tak jest że poniżej 8-10*C nie będą pobierać pokarmu.Oczywiste jest że pory roku mają wpływ na zachowanie ryb.
jackon - 2006-10-11, 18:06

nie patrzcie na termometr i nie czytajcie glupot w ksiazkach
obserwujcie zachowanie sie ryb
pozdrawiam
Jacek

castleman - 2006-10-11, 18:13

dementuje moje wcześniejsze spostrzeżenie co do pokrmu:
dzisiaj zniknął
ale woda dalej strasznie zimna
buaaaa zima idzie :evil:

AurorA - 2006-10-11, 18:14

Ja uważam, że ryby są głupie i jeśli są przyzwyczajone do karmienia to będą żarły nawet jak ma im to zaszkodzić. Karmienie większością firmowych pokarmów pływających w temperaturze poniżej 10 stopni może się źle skończyć. Obecnie podaje przede wszystkim dżdżownice - to bezpieczna karma - testowłem nawet zimą - jadły.
Ernest - 2006-10-11, 18:16

Cytat:
obserwujcie zachowanie sie ryb

No właśnie zaobserwowałem dziś linki.Jak dałem jeść to karasie jadły ale żaden linek nie podpłynoł do jedzenia.Nie wiem jaka była temperatura.Z tego wynika że linki są bardziej ciepłolubne niż karasie

marian - 2006-10-11, 19:43

Ernest i to z wlasnie z tego powodu lin najlepiej bierze w maju.
Ernest - 2006-10-12, 04:24

Nie sądze aby w maju była najcieplejsza woda.A to że dobrze biorą w maju to tylko dlatego że zaczyna się tarło.Lin bierze wtedy dobrze jeżeli temperatura wody przekroczy 18*C-20*C.Taka temperatura wody może być nawet do połowy września
Jabolikus - 2006-10-12, 19:53

Nie musicie dawac im teraz paleczek , mozna je zastapic np kasza albo ziemniakami , u mnie ograniczylem karmienie paleczkami a podaje im wlasnie kasze i ziemniaki i narazie jedza a jedza :)
p.s nie ma oczywiscie co przesadzac z karmieniem ale jak biora to karmic , zima ma byc dluga(niestety)

Maikler - 2006-10-12, 20:27

U mnie jedzą ale dość mało. Niechętnie podpływają po pokarm. Co sądziecie o karmie, jaką oferuje Tetra Pond - do stosowania, kiedy temperatura spada poniżej 10C ??
AurorA - 2006-10-12, 21:27

Maikler napisał/a:
Co sądziecie o karmie, jaką oferuje Tetra Pond - do stosowania, kiedy temperatura spada poniżej 10C ??

Myślę że marka firmy świadczy o tym pokarmie najlepiej. Nie ryzykowali by wprowadzania na rynek bubla. Na pewno to pokarm lekko strawny. Ostatnio sobie kupiłem TETRA POND WHEATGERM STICKS, ale jeszcze nie karmiłem - obecnie podaję czerwone robaki.

phalina - 2006-10-14, 16:25

Moje jedzą raz na trzy dni,ale robakami czerwonymi nie pogardzą nawet codziennie. :P Liny(3) podpływają do góry jak wrzucam robaczki,zimą podawałam im larwy ochotki.Tak mi poradził sprzedawca,twierdził,,jak ryba nie zje to ochotka bedzie żyła ,czerwony zdechnie".
Uczymy się metodą prób i błędów. :good:

Mazur - 2006-10-14, 19:52

No prosze zawsze coś ciekawego, domyślam się że skepy akwarystyczne zimą mają żywą ochotkę zimą?.
phalina - 2006-10-15, 18:50

Wyobraż sobie Roman ,że możesz ją kupić na bazarze w wędkarskim na 1Maja.
Mazur - 2006-10-15, 19:01

Dzięki, no prosze nawet nie wiedziałem że tam jest sklep wędkarski, rzadko bywam na bazarze.
killer1558 - 2006-10-16, 19:37

Roman dopisz w swoim profilu gdzie mieszkasz bo Ala już wie a reszta???? :P no bez urazy :piwko: ,w sumie to i ja zmienię swój profil na dokładniejszy chyba policja do mnie nie przyjedzie :wink:
Mazur - 2006-10-16, 20:19

Widzisz to trochę trudne bo mieszkam w Suwałkach, ale sentymentalnie związany jestem najwspanialszym mazurskim miasteczkiem.
Dlatego uważam się za Mazura.

phalina - 2006-10-17, 08:10

Suwalszczyzna to nie Mazury.
ZiK - 2006-10-17, 10:10

Jak tam się zachowują wasze rybki?
Moje zeszły już w głębsze partie oczka i już chyba nie pobierają jedzenia chyba ,że w nocy. :D

rispetto - 2006-10-17, 11:23

u mnie tak samo, a akurat kupiłem pokarm do karmienia w niskich temperaturach :(
AurorA - 2006-10-17, 11:24

rispetto napisał/a:
u mnie tak samo, a akurat kupiłem pokarm do karmienia w niskich temperaturach

Ja tez nie zdążyłem go podać ani razu - ale wiosną zanim sie woda ociepli będzie jeszcze na to dużo czasu.

killer1558 - 2006-10-17, 11:37

moje też sie nie pokazują siedzą nisko tylko jeszcze jak im robaczka wrzuce to cos tam sie dzieje :)
Maikler - 2006-10-17, 13:38

U mnie siedzą nieruchomo na dnie i nic już nie jedzą. Dziasiaj rano były 4C. Temperatura wody zmieniła się z 13C do 8C.
Mazur - 2006-10-17, 17:02

To moje pewnie zahartowane bo pływają jeszcze w górnej partii oczka.
phalina - 2006-10-17, 18:43

moje też siedzą pod wierzchem ,jak wrzucam czerwone robale ,to z apetytem zjadają,oprócz robaków nic juz nie daje.Zjadają malutkie ślimaki,te pochowane pod donicami.
Ernest - 2006-10-17, 18:49

Moje karasie już dziś zostawiły część jedzenia :) Linki widziałem ale za pływający pokarm się nie zabierają.Robaki i ślimaki jeszcze jedzą
DAwid - 2006-10-17, 18:52

U mnie dorosłe ryby juz siedzą przy dnie ale dziwi mnie to że te dwie rybki które mi sie uchowały w tym roku pojawiają sie czesto gdy słońce zaświeci przy powierzchni wody a dorosłe ryby tego nie robią :???: (woda w oczku 8*C)
AurorA - 2006-10-17, 19:23

U mnie w dzień w oczku było 11 stopni. Rybki trochę zamulone ale żarły pływające pałeczki tetry. :P
ZiK - 2006-10-17, 20:27

U mnie rybki wypływają tylko jak są przebłyski słońca na płytsze partie oczka a na żer wypływają nocą ja karmie je teraz kukurydzą i robakami czerwonymi. :)
Ala - 2006-10-17, 21:13

Moje tak się nauczyły podpływać jak podchodzę, że jak tylko mnie usłyszą, wszystkie są przy brzegu. Apetyt mają wciąż wspaniały.
JAREK G - 2006-10-17, 22:17

Cytat:

Moje tak się nauczyły podpływać jak podchodzę, że jak tylko mnie usłyszą, wszystkie są przy brzegu. Apetyt mają wciąż wspaniały.

Moje podobnie choć apetyt dużo mniejszy,ale praktycznie od dzisiaj bo w nocy temperatura spadła poniżwj zera :o

Irex - 2006-10-20, 17:58

Pokazałem moim termometr, na którym było 9 stopni i od tego czasu nie jedzą :roll:
AurorA - 2006-10-20, 19:51

U mnie tez 9, ale czerwonymi robakami rybki nie gardzą.
Mazur - 2006-10-21, 08:08

Wczoraj postanowiłem sprawdzić swoje łowisko rozwielitek i o dziwo jeszcze można je łapać coraz mniej ale zawsze coś żywego do oczka.(wiem kot i kret też żywe ale odradzam wrzucanie go oczka)
ZiK - 2006-10-22, 20:58

U mnie woda w oczku ma temperaturę w dzień 11*C a w nocy 9*C .
Rybki coraz mniej jedzą. :P
W dzień wypływają na płyciznę lub pod powierzchnię wody i się ogrzewają w promieniach słońca oczywiście jak świeci słońce , ruchy już są trochę spowolnione. :)

AurorA - 2006-10-22, 21:51

Umnie woda była 9 stopni i rybki bardzo niemrawe, ale dziś w dzień nagrzało sie do 14 stopni i żarły jak głupie.
vivit - 2006-10-22, 23:03

u mnie podobnie jedzą i jak pojawię sie koło oczka to sie nawet domagają.....podpływają i dzioby wystawiają.... :D No to im sypnę cosik....
Maikler - 2006-10-23, 15:28

A moje ryby i tak mało jedzą :-/
jackon - 2006-10-26, 06:45

w takich temperaturach odradzam jedynie uzywanie pasz wysokobialkowych
pokarm musi byc latwo przyswajalny, najlepiej naturalny
pozdrawiam
Jacek

Ernest - 2006-11-12, 17:45

No to coś wam pokaże

A teraz temperatura wody :D

Linki już spią od 2 tygodni :)

JAREK G - 2006-11-12, 19:12

U mnie też podpływają, ale ja już nie karmię, rzucę tylko co nieco tonącego dla jesiotra ale jak tych żarłoków nie ma w pobliżu :) , a to dzisiejsze fotki, niestety nie mam termometru i nie wiem jaka temperatura wody :(

Ernest - 2006-11-12, 19:47

Nie sądze żeby była duża różnica temperatury u Ciebie,to tylko 140 km :lol:
p.s. Mój Ojciec jest spod Jasnej Góry :) Dokładnie Pałczyńskiego

ZiK - 2006-11-12, 20:30

Ja już swoich ryb nawet nie widzę siedzą w głębinie i czekają na zimę. :)
AurorA - 2006-11-12, 22:34

dziś temperatura wody 7 stopni - nawet linki podpływały, ale juz nie karmię- rybki są tak zamulone że nie moga trafić w pokarm :D
marian - 2006-11-13, 20:59

Z soboty zostalo mi troche zanety,wiadomo do oczka z nia a moje karachy jakby na to czekaly w niedziele nie bylo nawet sladu .sklad zanety to w wiekszosci kukurydza konserwowa.Teraz maja takie okragle basiory ze na dlugo im starczy ;-)
AurorA - 2006-11-14, 01:10

marian, jak już zanęciłeś to stawiaj zestaw ;-)
Ernest - 2006-11-14, 05:04

Cytat:
marian, jak już zanęciłeś to stawiaj zestaw

Chyba kilkudniowa zasiadka szykuje się u Mariana nad oczkiem.Myśle że nie będziesz się wygłupiał z namiotem :D

phalina - 2006-11-14, 16:26

Ernest napisał/a:
Chyba kilkudniowa zasiadka szykuje się u Mariana nad oczkiem

Marian ;-) ,to wcale nie jest głupi pomysł ,gril ,ew.dobre ognisko ,kiełbaska, :soczek: z odrobiną % i możesz nas zapraszać na impre.

Donvitow - 2006-11-14, 17:22

AurorA napisał/a:
dziś temperatura wody 7 stopni - nawet linki podpływały, ale juz nie karmię- rybki są tak zamulone że nie moga trafić w pokarm :D

A ja się dziwiłem. Całe stado pod powierzchnią/bez linków/ Nawet większe koi. Oczywiście sypnąłem im energetyczne płatki Tetry. Koi nie jadły ale karasie tak i faktycznie nie trafiały gębami w płatki. Byłem nieco zaskoczony. Jeśli to objaw spowalniania procesów życiowych to nie naciągną mnie więcej na kolacyjkę.
Pozdrawiam Kajetan

AurorA - 2006-11-14, 21:10

Donvitow napisał/a:
faktycznie nie trafiały gębami w płatki. Byłem nieco zaskoczony. Jeśli to objaw spowalniania procesów życiowych to nie naciągną mnie więcej na kolacyjkę.

Dokładnie tak jest. U mnie nie były wstanie nawet złapać dżdzownicy opadajacej na dno, choć się starały udało się złapać dopiero na dnie.

marian - 2006-11-14, 22:39

faktycznie lowie w moim oczku ale tylko w grudniu :)

i po sprawie

JAREK G - 2006-11-14, 22:58

To marian, ładne sztuki wyłowiłeś z oczka 8)
marian - 2006-11-14, 23:02

Następne już czekają ;-)
Donvitow - 2006-11-16, 16:54

Dzisiaj drugi ciepły dzień. Rybki pod powierzchnią. Bardzo żywotne. Nie wytrzymałem sypnąłem trochę płatkówi karasie wcinały jak głupie. Ale duży Koi nie mógł trafić w płatek.
Pozdrawiam Kajetan

AurorA - 2006-11-16, 19:11

Jeden czy dwa stopnie przy temperaturze wody mają duże znaczenie. Dziś u mnie woda miała 9 stopni. Więc sypnąłem trochę pałeczek jesienno-wiosennych Tetry i rybki wcinały aż miło.
Donvitow - 2006-11-26, 17:40

Wczoraj i dzisiaj była tak ładna pogoda ze sypnąłem Trochę drbnych kulek. Jadły tylko maluchy i to słabo.Woda 7 stopni.
Kajetan

jakja - 2006-11-27, 10:24

U mnie wczoraj było "wielkie żarcie". Jadły jak opętane - fotki w temacie "kolorowe karasie, Moje oczko-jakja, oraz w moich filmach...
Ernest - 2006-11-27, 17:29

To karmimy

Donvitow - 2006-11-27, 17:38

Ernest napisał/a:
To karmimy

[url=http://images4.fotos...b7m.jpg]Obrazek[/URL]

Fajne rybki a lakie głodomorki !!!
Kajetan

ZiK - 2006-11-27, 18:05

No ja też karmiłem rybki w sobotę i niedzielę dżdżownicami jest tak ciepło ,że nawet liny się wybudziły. :)
vivit - 2006-11-27, 19:15

No ja zachodzę nad stawik a tu głodomory chodzą koło powierzchni jakby je ktoś przywiązał na smyczy. Gdzie ja to i one...nie miałbym serca... musiałem im sypnąć

JAREK G - 2006-11-27, 21:31

Super vivit, fotki szczególnie ta druga :good: nic ci sie nie odbija w wodzie, masz jakiś sposób na takie zdjęcia :?:
Ja niestety już nie mam pokarmu pływającego został mi się tylko ten tonący dla jesiotra to od czasu do czasu jeszcze moim sypnę trochę chociaż zauważyłem, jeszcze latem że ten tonący lepiej im smakuje :)

Donvitow - 2006-11-28, 17:16

JAREK G napisał/a:
Super vivit, fotki szczególnie ta druga :good: nic ci sie nie odbija w wodzie, masz jakiś sposób na takie zdjęcia :?:
Ja niestety już nie mam pokarmu pływającego został mi się tylko ten tonący dla jesiotra to od czasu do czasu jeszcze moim sypnę trochę chociaż zauważyłem, jeszcze latem że ten tonący lepiej im smakuje :)

Jak robisz fotki. Ja mało nie wpadłem do wody a fotki i tak z refleksem. Sprawdzałem z lampą . Ale niewiele to dało
Kajetan

Irex - 2006-11-29, 07:30

Aby zmniejszyć, lub zlikwidować odbłyski wody warto stosować filtr polaryzacyjny kołowy.
AurorA - 2006-12-08, 00:51

Po raz pierwszy w życiu karmiłem ryby w oczku w grudniu - co ciekawe jadły. Temperatura wody 9 stopni. Odkąd pamiętam nic takiego nie widziałem.
samuraj - 2006-12-08, 06:19

swoje karasie takze karmiłem ale jadły dość ospale ale jednak :)
jackon - 2006-12-08, 07:06

jak tak dalej pojdzie, to na wiosne beda duze problemy na stawach hodowlanych
rozmawialem z zaprzyjaznionymi hodowcami
odlowy kontrolne wykazuja,ze szczupak juz nabiera do tarla
jezeli przyjdzie w lutym-marcu ostra zima, szczupak wytrze sie pod lodem
nikt nie bedzie w stanie odlowic tarlakow
podobna sytuacja miala miejsce w tym roku
po wyleg szczupaka jechalem az do Pily:(
narybek sandacza byl dopiero po 20 czerwca
z innymi rybami bylo podobnie
ploc sie u mnie na krzesliskach wytarla bardzo pozno, do tego bardzo mala ilosc ikry
mam nadzieje,ze sytuacja pogodowa sie w koncu ustabilizuje
kilka fotek z krzeslisk i ikry ploci
http://jackon.fotosik.pl/albumy/95784.html
pozdrawiam
Jacek

vivit - 2006-12-08, 09:02

no nie powiem że to normalne , ale ogrzewanie jeszcze w domu nie włączone tylko wieczorem kominek rozpalam.. i jest 21'C w domu...ale co z nartami :?: a to tuż tuż...
jakja - 2006-12-08, 12:41

vivit napisał/a:
ale co z nartami

Jesteś z Koszalina: masz do dyspozycji wodne albo deskę... :oops: ;-)

phalina - 2006-12-08, 18:11

jakja napisał/a:
Jesteś z Koszalina: masz do dyspozycji wodne

Widzisz, jak Jacek dobrze Ci podpowiedział ,pewnie byś sam na to nie wpadł ;-) .

Ja tez karmię swoje ryby,jak podchodze do oczka juz są :o .

Kupiłam dzisiaj żywego leszcza od zaprzyjaźnionego rybaka,wiecie ile było ikry :shock:

JAREK G - 2006-12-08, 19:45

Ja, też jeszcze cały czas karmie praktycznie poza kilkoma dniami jak był przymrozek :) Jak tak dalej pójdzie to będe musiał kupić karme na zimę bo tej mi braknie :P
vivit - 2006-12-08, 20:21

jakja zrób tylko żeby było biało, a będzie mi wszystko jedno.... :evil:
jakja - 2006-12-09, 07:05

vivit napisał/a:
jakja zrób tylko żeby było biało, a będzie mi wszystko jedno

To wpadnij na moją działkę; jest biało... od styropianu, który sprowadziłem do ocieplenia domku (a zabrakło mi na klej... :x ) Moje ryby żrą wszystko, co im wsypię, ale 25% normalnej dawki. Wiecej nie chcą... Jedynie takie robaczki małe czerwone ze sklepu zoo: sypnę takie 2 miarki po dnie na płyciźnie, to staną nad tym i pojadają... Nawet kupy walą na miejscu, zamiast popłynąć do toalety, to na terenie stołówki... :???: :shock: :o

jackon - 2006-12-09, 07:15

ja tylko karmie karpie koi, ktore trzymam w akwarium 1500 litrowym
akwarium jest nieogrzewane, stoi na korytarzu w mojej firmie
karpie, ktore trzymam w sadzach na glebokiej wodzie nie widzialy juz dawno pokarmu
co prawda sadze sa zainstalowane w stawie, to pewnie cos tam skubna:))
nawet dojscia do nich nie mam, a nie chce mi sie teraz lodki wodowac na wode
to samo z amurami, tez grzecznie siedza w sadzach
spokojnie czekam na wiosne
w swoim oczku tez juz dawno zaprzestalem karmienia ryb
plywaja,widac je, ale nie karmie
pozdrawiam
Jacek

AurorA - 2006-12-09, 13:56

jackon napisał/a:
w swoim oczku tez juz dawno zaprzestalem karmienia ryb
plywaja,widac je, ale nie karmie

Ja karmię tylko dlatego by skończyć rozpoczęta puszkę z pokarmem. Zimą pewnie by wywietrzał. Na pewno o tej porze ryb karmić nie trzeba, a w przypadku niektórych pokarmów może to byc nawet niewskazane.

ZiK - 2006-12-10, 21:22

Ja też swoich ryb już miesiąc nie karmię . :)
marian - 2006-12-11, 21:24

Moje ciagle jedza makaronu i ziemniakow ci u mnie dostatek ,jest bardzo cieplo wiec ciagle zeruja , :shock: