Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Półki z desek.

Artur - 2010-06-27, 07:58
Temat postu: Półki z desek.
Mój znajomy miał kiedyś basen do hodowli roślin wodnych. ok 30m2 pow. miał w nim zrobione polki tradycyjne jak i polki z desek. Zbijał takie jakby długie skrzynie.Były budowane przed położeniem folii. Robił tak z powodu tego iż w naszej okolicy jest bardzo piaszczyste podłoże. Mi proponuje zrobić tak samo. Tam gdzie polka z ziemi się posypie, wybudować podest z desek. Będę miał oczko o pow.30m2 i folie PVC 1mm. Czy jego pomysł się sprawdzi?? Oczywiście to oczko ma do tej pory lecz roślin w nim nie ma , stoi bezużytecznie napełniony woda już kilkanaście lat. A w trakcie użytkowania był bardzo intensywnie "deptane". Doradźcie, zrobić tak jak mówi, czy uprzeć się na swoim i zrobić mniej polek ale tylko z ziemi. ??Dodam ze zajmuje się on hodowla roślin wodnych już ładny kawałek czasu, jak i zakłada oczka u ludzi.
Z góry dziękuje za wszelkie porady.

JAREK G - 2010-06-27, 11:01

Jedno jest pewne bez pólek to :bum: , nie możesz rezygnować z półek dlatego możesz wzmocnić ziemie , chudym betonem , krawężnikami podkładami kolejowymi czy deskami . Ja jednak zrobiłbym to jako wzmocnienie ziemi przed położeniem foli, a nie jako "samodzielny" podest
Artur - 2010-06-28, 08:01

Dzięki Jareczku, nikt po Tobie chyba już się nie odważy nic innego napisać. :) Postaram się żeby jednak nie było tych podestów z desek jako samodzielnych "budowli".
Artur - 2010-06-30, 14:56

Kumplowi chodziło o szalunki z desek. Zobaczę czy będą potrzebne. Dzięki Jarek.
Gosik - 2010-06-30, 16:37

Jeżeli robią półki ze styropianu-to dlaczego nie zrobić z desek?-wszystko zależy z jakiego drewna będą zrobione.Jak twardego-to wytrzyma spory kawał czasu-mnie się pomysł podoba-szczególnie jak podłoże sypkie.
Artur - 2010-07-26, 09:19

Desek nie będzie, doszedłem do tego etapu. Nie wiem co zrobic z tą płycizną. Zostawic cała, taką jaka jest ok 8m2 o glebokosci ok 0,6-0,7 na środku, czy podzielic ją jeszcze na 2 poziomy??
Od tej strony płytkiej oko bedzie oglądane.

jurek47 - 2010-07-26, 10:41

według mnie to najwięcej potrzeba półek około 40cm , nawet 1/3 powierzchni . Ja zrobiłem dużo głębokiej wody i teraz musiałem nakłaść kamieni aby ustawić rośliny na właściwym poziomie . No oczywiście i płycizny też zostawić
Vanka - 2010-07-26, 11:37

Arion napisał/a:
Desek nie będzie, doszedłem do tego etapu. Nie wiem co zrobic z tą płycizną. Zostawic cała, taką jaka jest ok 8m2 o glebokosci ok 0,6-0,7 na środku, czy podzielic ją jeszcze na 2 poziomy??
[url=http://images43.foto...d0m.jpg]Obrazek[/URL] Od tej strony płytkiej oko bedzie oglądane.

płycizna w porządku, ja na Twoim miejscu powiększyłabym tą maleńką półeczkę - za mała na strzałki, pontederie, czy np rdestnicę pływającą ;) .. jak nalejesz wody będzie za późno ..
postaraj się również pogłębic tą ostatnią strefę, możliwości chyba jednak istnieją.
:)

duzers - 2010-07-26, 15:49

też bym ją zostawił.tylko trochę bym zmienił ten prostokątny ksztalt następnej półki.
Vanka napisał/a:
postaraj się również pogłębic tą ostatnią strefę, możliwości chyba jednak istnieją.
wydaje mi się,że też jest trochę za płytko.ogólnie kształt oczka bardzo fajny :good:
JAREK G - 2010-07-26, 17:13

Arion napisał/a:
Zostawic cała, taką jaka jest ok 8m2 o glebokosci ok 0,6-0,7
Fajnie wyglądają takie płycizny i praktycznie możesz posadzić w nich wszystkie rośliny , ale jak chcesz trzymać w oczku ryby 8 m2 to sporo i ja bym ją mimo wszystko zmniejszył na rzecz strefy głębokiej
Artur - 2010-07-26, 18:38

Ryby zamierzam mieć i owszem. Ta maleńka półeczka miała być w zamyśle stopniem do schodzenia( w razie potrzeby) na głęboka strefę 1,5m. Nie zamierzam tam mieć żadnych roślin. Strefa głęboka będzie do głębokości właśnie owych 1,5m. Teraz jest ok 1,2m. (pogłębię ją jeszcze). Chyba jednak zmniejszę tą strefę płytka jeszcze. Dziękuję za rady.
duzers - 2010-07-26, 19:22

Arion napisał/a:
Strefa głęboka będzie do głębokości właśnie owych 1,5m. Teraz jest ok 1,2m. (pogłębię ją jeszcze)
nie wygląda na tyle,dlatego napisałem że trochę za płytko. :???:
jurek47 - 2010-07-26, 20:41

według mnie brak roślin w strefie głębokiej to błąd, ale są fachowcy i lepiej ci poradzą.
Artur - 2010-07-26, 20:43

Będą rośliny w strefie głębokiej, będą. Tylko na tym małym stopniu nie będzie. Źle się wyraziłem i można mnie było źle zrozumieć. :) że na 1,5 nie będzie. :)
JAREK G - 2010-07-26, 21:01

A ja bym właśnie w strefie głębokiej roślin nie dawał i zostawił ją dla ryb :P
Artur - 2010-07-26, 21:05

JAREK G napisał/a:
Nawet Lilii??
Ludwig - 2010-07-26, 21:06

JAREK G napisał/a:

Ja właśnie mam tak zrobione, ryby też muszą sobie czasami poszaleć ;) :P

JAREK G - 2010-07-26, 21:21

Ludwig napisał/a:
Ja właśnie mam tak zrobione, ryby też muszą sobie czasami poszaleć ;) :P
Ja też tak mam . Jeszcze rok temu miałem grążela ale go wywaliłem.
Cytat:
Nawet Lilii??
Ja bym z dwóch stron strefy głębokiej ( ale zależy tu jeszcze jaka ona będzie duża ) zrobił takie właśnie schodki (jak na Twojej fotce) na lilię gdzieś na głębokości 1m i 40cm szerokie. Strefę głęboką zostawiłbym całkowicie bez roślin. To jest tylko moje zdanie , bo mnie się akurat podoba gdy część tafli wody jest niczym nie zarośnięta i widać gołe dno :P a przy okazji idealne miejsce do obserwacji ryb :)
duzers - 2010-07-26, 21:23

u mnie w strefie głębokiej mam lilie siniej rosnące.przynajmniej ryby mają się gdzie schować,między koszami :)
JAREK G - 2010-07-26, 21:32

duzers napisał/a:
przynajmniej ryby mają się gdzie schować,między koszami
Ale po co i przed czym ryby mają Ci się chować w strefie głębokiej :-o Narybek i tak się chowa między roślinami w strefie płytkiej a większe ryby jak już chcą to mogą to zrobić w strefie średniej , ale ja nigdy nie widziałem żeby miały taką potrzebę, przynajmniej u mnie ryby się nie chowają :)
AurorA - 2010-07-26, 22:57

Arion napisał/a:
Nie wiem co zrobic z tą płycizną. Zostawic cała, taką jaka jest ok 8m2 o glebokosci ok 0,6-0,7 na środku

ja bym zostawił, ale ona wygląda na dużo płytszą. 0,3 to dobra głębokość na taką płyciznę

Artur - 2010-07-27, 07:40

W tej chwili na samym środeczku jest faktycznie tylko 45 cm. Ale płycizna jest zamulona podłożem ze starego oczka,(a było nieźle przymulone). Chciałem ja cała odkopać do pierwotnej głębokości. Czyli na całości na ok. 0,5m.
duzers - 2010-07-27, 15:12

JAREK G napisał/a:
ale ja nigdy nie widziałem żeby miały taką potrzebę, przynajmniej u mnie ryby się nie chowają
u mnie widocznie jest inaczej np.gdy się przestraszą chowają się za koszami w strefie głębokiej
Arion jeżeli w tej strefie płytkiej chcesz sadzić rośliny bez koszy,to tak jak pisze Arek 0,3m wystarczy,natomiast jak chcesz posadzić w koszach to trochę głębiej,40-45cm będzie :good:

Artur - 2010-07-27, 18:53

Zrobię 40 cm i najwyżej popodstawiam na początek cegłówki pod doniczki, a jak się dno troszkę zamuli to powyciągam z doniczek i posadzę w podłożu. Tak robiłem w poprzednim oczku. W sobotę dokończę kopanie, do 150 cm głębie i tą płyciznę wyrównam na całości do 40 cm.
duzers - 2010-07-27, 19:45

Arion napisał/a:
Zrobię 40 cm i najwyżej popodstawiam na początek cegłówki pod doniczki
wiesz zawsze z tych 40 póżniej robi się mniej,wystarczy że dasz jakiś podkład pod folie,a i stan wody w oczku będzie się wachał,tak więc nie zawsze będzie te 40cm,myśle ż nie będziesz musiał nic podstawiać pod kosze.chyba że posadzisz rośline która nie lubi zanurzenia.w takiej sytuacji,jeżeli będziesz mógł,zrób sobie taką strefę błotną np.na kaczeńce.wystarczy że tam gdzie zostanie ci trochę foli do obcięcia,podkopiesz 5-10 cm i już to wystarczy aby posadzić rośliny które lubią wilgoć
Artur - 2010-07-27, 19:52

No właśnie, ale lepiej jak zrobię 40 niż 30. Bo robić 50 ?? Nie wiem właśnie, boje się coś zrobić za szybko i potem żałować. Najwyżej zrobię pośredni poziom miedzy 150 a ta strefa płytką. Tak m/w na 1 metr głębokości i szeroko na ok 0,7m. Dodam jeszcze ze planuje dodać w gorze zdjęcia filtr g/k, tylko nie wiem na ile jego powierzchni będę mógł sobie pozwolić. Mam czas do Soboty na przemyślenia.
Vanka - 2010-07-27, 19:56

gdybym kopała oko znowu zrobiłabym na 50.
wierz mi, ze jak wsadzisz w doniczki, a potem przychodzi upał i parowanie jest problem :???:

duzers - 2010-07-27, 19:59

50 bym nie robił,ten pośredni poziom będzie ok.ale to moje zdanie ;)
Artur - 2010-07-27, 20:00

Piszcie, piszcie. Rozważę wszystkie za i przeciw. Ja komuś potrafię doradzić, ale samemu coś postanowić u siebie....Jest mi trudniej :) Boję się ze coś sp..... zepsuje i nie będzie można poprawić.
duzers - 2010-07-27, 20:11

gdybym miał robić oczko jeszcze raz,to na półkach(jeżeli są wystarczająco szerokie)wykopał bym takie niecki na rośliny,wsypujesz podłoże i w nich sadzisz rośliny.mam taką jedną zrobioną na kosaćce i naprawdę się sprawdza.minus to że trzeba kupić trochę więcej foli
zuzi10 - 2010-07-27, 21:45

Też
duzers napisał/a:
gdybym miał robić oczko jeszcze raz,to na półkach(jeżeli są wystarczająco szerokie)wykopał bym takie niecki na rośliny,

Uważam tak samo, mam coś podobnego. Tzn od strony głębokiej zostawiłam taką "mierzeję " długą od brzegu do brzegu ina 25 cm szeroką,a za nią nieckę, która wypełniłam piachem, bo bałam się dać ziemi i w to posadziłam rosliny-kosaćce, bobrek, mannę mielec, jakiś sit. Na tę mierzeje poukładałam duże spłaszczone okrąglaki( w tej chwili ich nie widać, bo zakryły rozrośnięte rośliny) Roślinki bez żadnych doniczek rosną super, a zamiast piasku jest jakieś podłoże z osadów, bo do tej zatoczki wpada strumyk. Foli na to wiele więcej nie wyjdzie

Artur - 2010-07-27, 21:47

Przeszła mi przez głowę ta myśl i nie mowie ze nie bede tak robił.
JAREK G - 2010-07-27, 21:57

To jest dobry pomysł. Zrób takie box na odpowiednich głębokościach pod konkretne już rośliny na wierzch jeszcze gruby żwiru i będzie :good:
Ps. Oczywiście z EPDM będzie to łatwiejsze do wykonania bo PCV trochę sztywna :?

Artur - 2010-07-27, 22:02

JAREK G napisał/a:

Ps. Oczywiście z EPDM będzie to łatwiejsze do wykonania bo PCV trochę sztywna :?
Właśnie na EPDM mnie nie stać, będę miał PCV 1,0mm. I tak muszę kombinować żeby zona się nie zorientowała ze tyle wydałem na folie. Myślę ze jakoś dam rade, z tymi nieckami. Półki nad głębia mam szerokości ok 60 cm. pozostałe ok 50 cm, tak mniej więcej.
Vanka - 2010-07-27, 22:12

nie rób tak szerokich półek, bo potem będziesz stał nad stawikiem i wpadnie taka myśł, jak zaraz tam łopatę wsadzę..
z dobrego serca życzę pomyślnego przeliczenia - pomyśl jakie rośliny tam chcesz mieć i w czym. Czy w koszach, czy na żywca. jak w koszach rób węższe, potem boli ;) - to tylko autopsja ;)

AurorA - 2010-07-27, 23:59

A ja uważam że półki jak najszersze. Lepiej dwie szerokie niż 4 wąskie.
Patent z boxami ok. A odnośnie głębokości tej płycizny to 50 zbyt głęboko raczej. Ja na 30 u siebie to mam nawet rdestnice, wywłóczniki, grzybieńczyki i lilie miniaturowe. A pod kosze z kosaćcami i tatarakami podłożyłem trelinki.

90 % roślin bardzo dobrze rośnie w zanurzeniu 0-2 cm. Tak trzymam prawie wszystkie gatunki na sprzedaż.

Adalbert - 2010-07-28, 04:55

Arion napisał/a:
Myślę ze jakoś dam rade, z tymi nieckami.

Wspomnij ten patent, który ci pokazywałwm u mnie (z kamieniem na skarpie) żeby niecek nie rzeźbić w glebie tylko na rancie półki ułożyć np. rurkę pcv-kę.
Arion napisał/a:
I tak muszę kombinować żeby zona się nie zorientowała ze tyle wydałem na folie.
:hehe:
Ciekawe czy wszyscy tak muszą kombinować. Ja też większość paragonów "gubię" ;)

ewa535 - 2010-07-28, 08:21

Adalbert napisał/a:

I to nie tylko przed żonami, z mężami jest podobnie, :hehe: maniactwo tak ma

Artur - 2010-07-28, 08:26

Święta racja Tu nie ma podziału na płeć, po prostu ta mniej zainteresowana albo wcale nie zainteresowana strona nie może pojąc, jak można wydawać tyle kasy na hobby. Proszę usuń czasówkę Ewuś. :)
duzers - 2010-07-28, 14:55

na rancie półki ułożyć np. rurkę pcv-kę.[/quote] :P dokładnie o tym samym myślałem ale zrezygnowałem ponieważ nie byłem do końca przekonany,czy rurka się nie będzie przesuwała.boxy wydają mi się bardziej pewne
JAREK G - 2010-07-28, 14:59

Duzers, Tą rurę to na półce ale pod folią a nie na folii :P
duzers - 2010-07-28, 15:01

JAREK G napisał/a:
Duzers, Tą rurę to na półce ale pod folią a nie na folii
nawet nie przyszło by mi do głowy że na foli :P

[ Dodano: 2010-07-28, 16:18 ]
AurorA napisał/a:
90 % roślin bardzo dobrze rośnie w zanurzeniu 0-2 cm. Tak trzymam prawie wszystkie gatunki na sprzedaż.
nie które rośliny co nie zmieściły mi sie do oczka,mam w doniczkach bez wody,jedyne co to je dobrze podlewam.muszę przyznać że np.przęstka i pałka drobna rosną lepiej niż w oczku
Adalbert - 2010-07-28, 16:52

duzers napisał/a:
zrezygnowałem ponieważ nie byłem do końca przekonany,czy rurka się nie będzie przesuwała.boxy wydają mi się bardziej pewne

Nie ma obawy o przesuwanie. Prędzej się brzeg boxu obsunie niż dobrze umocowana rurka czy, jak w moim przypadku, dębowa kantówka odpowiednio zaokrąglona z każdej strony. Wspiera się na niej duży kamol na pochyłości powyżej 60 st.

Gosik - 2010-07-28, 18:29

ewa535 napisał/a:
Adalbert napisał/a:

I to nie tylko przed żonami, z mężami jest podobnie, :hehe: maniactwo tak ma

O matko, a ja myślałam, że tylko ja kombinuję i ukrywam ile już wydałam na oczko....zawsze mówię "ech, mało-prawie nic" ... i gubię rachunki :hehe:

Artur - 2010-09-29, 21:20

W moim wykopie pod oczko, jest ok. 1,2m wody. Do poziomu trawnika brakuje zaledwie 30 cm. Darek widział, szok. Co za rok. W stawie p/poż na wsi, też już się przelewa. :evil:
Artur - 2010-10-01, 11:10

Teraz to wygląda tak, ubyło troszke wody od wczoraj.

Gosik - 2010-10-01, 11:17

sam zrobiłeś takie ostre ścięcia półek, czy woda Ci je podmyła?-za pionowe są.
Artur - 2010-10-01, 11:19

Woda je podmyła i zsunęły się. Bedzie sporo roboty jak opadnie.(woda) Zabrało mi ok 20-30 cm szerokości półek.
ILUSION - 2010-10-01, 11:41

Nie chcę krakać, ale wydaje mi się, że jeszcze sporo Ci zabierze :-(
Artur - 2010-10-01, 11:43

Tak czuję i tym samym, chcąc nie chcąc oczko będzie musiało się powiększyć. Tylko co ze stroną od płotu?? :( Ech, spadam do pracy.
Gosik - 2010-10-01, 15:30

Arion napisał/a:
Tak czuję i tym samym, chcąc nie chcąc oczko będzie musiało się powiększyć. Tylko co ze stroną od płotu?? :( Ech, spadam do pracy.

Powiesz sąsiadowi że plaża będzie u niego-będzie mógł nogi pomoczyć :hehe:

melek - 2010-10-01, 18:15

U mnie od 2 dni też woda stoi w wykopie, który nieco się zniekształcił. Mam nadzieję, że jutro pojawi się słońce i wreszcie położę folię.
leszek50-57 - 2010-10-01, 18:21

Arek-roboty to masz po pachy,ale jak coś chce się mieć ładnie
to nie stety trzeba się na pracować ;)
poz.Leszek
---------------

Artur - 2011-01-30, 12:18

Czekam z niecierpliwością na koniec zimy i odsłonięcie tego co zostało po wykopie. Aż mam stracha. Póki co, wody tam jest w 3/4 pojemności. Ile zamuliło tego nie wiem.
Vanka - 2011-01-30, 18:56

Artur napisał/a:
Czekam z niecierpliwością na koniec zimy

wierzę :)
Ja tak miałam w zeszłym roku, ręce mnie świerzbiły aż bolało ;)
Jeszcze z miesiąc i bedzie można zacząć działanie ;)

jurek47 - 2011-01-31, 09:08

Mam w oczku bardzo stromy jeden brzeg , kiedyś myślałem o półkach z desek,ale trafiłem na producenta profili plastykowych 5cm. na 3cm./czarne/.Robię z tego konstrukcje schodkową/3 stopnie /na pojemniki z roślinami.Jak to zrobie to dam fotkę..
Artur - 2011-03-25, 19:33

Na dzień dzisiejszy tak wygląda moje "oczko"

:( Szok, czeka mnie wypompowanie całej wody.
Zdjęcie robione komórka.

BiBi - 2011-03-25, 20:01

oj tam oj tam Arturku co to dla ciebie ty złota rączka wiec zrobisz super oko:):)
Adalbert - 2011-03-25, 21:23

masz już prawie równowagę bilogiczną wiec może lepiej nie ingeruj :hehe:
AurorA - 2011-03-25, 22:44

Artur napisał/a:
Szok, czeka mnie wypompowanie całej wody.

poczekaj aż sama wsiąknie- po co się tak maltretować

Artur - 2011-03-25, 23:03

Skoro tak twierdzisz. . . Poczekam w takim razie. W sumie to mi dobrze zrobi na moje boleści w barku :)
Vanka - 2011-03-26, 07:12

Artur napisał/a:
poczekaj aż sama wsiąknie

biorąc po uwagę, że sporo tego, może sobie długo poczekać ;)
Zresztą - aura nam oczkomaniakom nie wykończonym nie sprzyja. W zeszłym roku miałam już pełen suchy wykop. Dziś mamy zimę.

JAREK G - 2011-03-26, 11:59

Artu nie jest tak źle. Poczekaj do Wielkanocy, przygotuj wszystko co trzeba a potem między świętami a weekendem majowym ciachniesz wszystko na gotowo to idealny termin :)
jurek47 - 2011-04-02, 12:30

Półki z profili plastykowych na stromy brzeg

[ Dodano: 2011-04-02, 13:32 ]

Artur - 2011-04-02, 12:35

Nie głupie. Te moje zawalone półki. . . Nie będę ich odbudowywał, po prostu strefa głęboka zostanie tylko głęboką, będą rosły tam tylko Lilie oraz roślinność pływająca+ ew. Moczarka itp. strefa płytka z półkami nie zawaliła się.
Dzięki za pomysł, może w przyszłości się wykorzysta.

Elendil - 2011-04-02, 17:39

dobre, dobre.... bardzo ciekawy pomysł :good:
melek - 2011-04-02, 19:50

Mi się to nie podoba i do swojego oczka czegoś takiego bym nie wstawił.
jurek47 - 2011-04-02, 20:21

Melek to nie wybieg żeby się podobało , na czarnym podłożu nic nie widać.Z wody nie wystaje a sporo roślin tam nasadziłem. Można zakładać worki z juty ale ile to wytrzyma.
Elendil - 2011-04-02, 20:38

melek napisał/a:
Mi się to nie podoba

jak rozumiem intencje autora to ta konstrukcja nie jest do podobania, a jak ktoś ma strome brzegi bez półek i brak możliwości przeróbki oczka to jest to jakieś wyjście dla posadzenia roślin

barteknam - 2011-04-04, 21:07

Bardzo fajny pomysł :brawo: , ryby będą miały miejsce pod tymi skrzynkami w
którym się będą mogły skrywać przed nieprzyjaciółmi :)

maruder - 2011-04-05, 18:18

Hmm... Czyli, np. przed kim? :-D
Bajbas - 2011-04-05, 19:46

Elendil napisał/a:
brak możliwości przeróbki oczka to jest to jakieś wyjście dla posadzenia roślin
mnie odrzucają zwykłe doniczki, a to ustrojstwo, poraża, ale praktyczne.
Jakby po bazarze poszło tsunami ;)
Bajbas

Artur - 2011-05-10, 09:25

Woda nadal utrzymuje się na poziomie ok. 1,2-1,0m A gleba na dnie to istne ruchome piaski. Nie da się ustać nawet, wpada się po kolana :( . chyba poczekam kolejne 2 tygodnie.
Zdjęcie aparatem, tylko poglądowo :(

Gosik - 2011-05-10, 18:16

Oj generale-jak tak dalej pójdzie, do przyszłego roku nie uda Ci się oczka zrobić :-( kop facet, kop-wodę wylewaj i oczko zakładaj, a najlepiej Ty kop, a małżonka niech wodę wylewa.
Artur - 2011-05-10, 18:51

Małżonka to . . . :P Woda nachodzi w miare szybko, w 30 minut bylo jej z powrotem tyle co przed wybraniem, a nogi sie zapadały powyzej kolan w kurzawce. ;(
Gosik - 2011-05-10, 21:05

No to nie pozostało nic, jak czekać na porę suchą :(( bo teraz w Europie nie wiem, czy wiesz nie ma wiosny, lata, jesieni i zimy-jest pora sucha, bardziej sucha, deszczowa i zimowa.
Artur - 2011-05-10, 21:13

Tyle czekałem, to i jeszcze poczekam. :)