| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Glony - zakwit wody
Hania - 2007-05-14, 13:00 Temat postu: zakwit wody Od kilku dni urok przejrzystej wody zniknął. z kamieni odrywaja sie strzepy glonów i unosż sie na wodzie. Nie nadązam wyławiac. czy to no9rmalne zjawisko?
mati - 2007-05-14, 17:41
to normalny wiosenny zakwit glonów.Nie korzystałaś z jakiś preparatów krutko przet tym?
killer1558 - 2007-05-14, 19:38
robi się ciepo jak masz malo roślin to tak będzie się dziać za mala konkurencja wobec glonów
jackon - 2007-05-14, 19:46
co to za zycie bez glonow
samuraj - 2007-05-14, 19:49
| killer1558 napisał/a: | robi się ciepo jak masz malo roślin to tak będzie się dziać za mala konkurencja wobec glonów |
po raz kolejny pochwalę się że nie stosując chemi , filtrów,słomy itp mam wodę czyściutką teraz nawet straciła swój brązowy odcień a cała tajemnica jest w roślinach Arek na samym początku mojej bytności na forum napisał "po pierwsze rośliny , po drugie rośliny i po trzecie rośliny" ja do tego dodam jeszcze cierpliwości , bo z kolei Paweł zawsze podkreśla że natura nie lubi pośpiechu
Mazur - 2007-05-14, 19:59
W sumie też mogę powiedzieć że od zeszłego lata nie stosuję juz chemii i mam również wode na medal z widocznością do dna czyli 1,30m a teoria rośliny, rośliny, rośliny jest bardzo słuszna.
O i lampy UV nie używam, a filterek mam 2-wu beczkowy pompka pracyje 4 razy na dobe po 1 godz. i to wystarcza.
jackon - 2007-05-15, 05:54
ciesze sie,ze coraz wiecej zwolennikow roslin wodnych przybywa
sami widzicie,ze mozna sie obyc bez chemii
ale o skarpetkach tesciowej nie zapominajcie
Sylwek P. - 2007-05-15, 07:35
miałem ten sam problem, od początku istnienia oczka woda była czysta przez ok 2-3 tygodnie od wlania potem robiła się zielona zupa i tak przez kilka lat, kupowałem i stosowałem chemie ale bez rezultatów. Gdy znalazłem to forum to odrazu zastosowałem sie do wskazówek doświadczonych forumowiczów i przytargałem dużo roslin z okolicznych stawów, zrobiłem filtr ze 120 litrowej beczki i od tamtej pory jedyne glony jakie mam to te nitkowate ale woda czyściutka przez cały rok. W filtrze nie mam lampy UV jedynie co dodaje to odrobine szyszek z olchy.
Hania - 2007-05-15, 10:58
Roslin mam chyba dośc. Co prawda po czyszczeniu podwodne zostały mocno przetrzebione, ale sie odnowia. Stosuje torf , mam filtr 250 l beczka, napowietrzam.
JAREK G - 2007-05-15, 14:58
Musisz Hania, uzbroić się w cierpliwość Ja w tym roku wymieniałem wodę i przesadzałem wszystkie rośliny które teraz są małe i jeszcze się nie zebrały, a że ryb mam dość sporo do zrobiła mi się może nie zupa , ale lekko biało-zieloną woda co nie miałem takiej od paru lat też mam filtr i nawet odpaliłem już lampę UV i na razie niewiele pomaga muszę czekać ( jak pogoda pozwoli to może nawet dzisiaj ) zrobię drugi filtr przydało by się jeszcze sporo dużych roślin , ale o te na razie trudno Wczoraj powsadzałem rogatka to dzisiaj było już po nim karpie zrobiły z niego siekaną zieleninę Także dużo roślin i cierpliwości dla Ciebie i dla mnie
marian - 2007-05-15, 18:47
Oprócz roślin wodnych należy zadbać o rośliny nabrzeżne aby ograniczyć ekspozycję slońca mam na myśli wysokie trawy jakaś sosna to wszystko bardzo pomaga.Proszę zauważyć że w leśnych stawach przeważnie jest czysta woda ,wiadomo to nie calkowita zasługa cienia ale w dużym stopniu tak .
Hania - 2007-05-17, 10:36
To zdjęcie robione jakies 4 tygodnie temu. Teraz roslinki znacznie podrosły. Chyba nie jest ich za mało?
neon - 2007-05-28, 22:24 Temat postu: Zielona woda????? Napiszcie po jakim czasie mam się spodziewać zielonej wody???Nadmieniam ,że zmieniłam wodę po zimie jeszcze dużo przed świętami .W tej chwili mam czyściutką wodę. Tylko poniosłam stratę bo padła jedna rybka i boję się o reszte. :peace:
AurorA - 2007-05-28, 22:50
Skoro stosujesz filtr ciśnieniowy z uv to raczej się nie spodziewaj zielonej wody.
neon - 2007-05-29, 08:33
Tak stosuję filtr ciśnieniowy z lampą uv no i posadziłam trochę roślin. Być może to wszystko zadziałało zobaczymy co dale będziej??
autorus - 2007-05-29, 12:07
U mnie jest też filtr ciśnieniowy z lampą uv. No i też roślinki. Woda widoczność do dna ale na ściankach zbiornika sporo glonów. Codziennie w zasadzie je wyciągam.
Mam pytanie odnośnie filtra, kapie mi z niego woda Jak to jest? Mam go jeszcze na gwarancji, czy takie przecieki podchodzą pod gwarancję? Wlot i wylot to najgrubszą rurka jaką można założyć na krociec. No i filtr muszę czyścić co dwa dni, w środku takie małe bagienko na gąbkach mi powstaje, wyciskam je i myje w wodzie wyciągniętej z oczka. Potem włączam filtr i tyle. System samoistnego czyszczenia ta dodatkową rurą nie sprawdza się
Koszt całości razem z pompą firmy tetra pound ok 2kzł
Autorus
marian - 2007-05-29, 19:46
Jak na mój gust to wina użytkownika ciągłe rozkręcanie filtra niczemu nie służy.Aby wszystko było jasne jestem posiadaczem filtra ciśnieniowego od kilku lat czyszczę go tylko raz do roku przed zimą i to na tyle .nieszczelnosci powstają na wskutek złego dopasowania pokrywy górnej ,mam na myśli nieczystosci pomiędzy uszczelką ,też mam niekiedy takie małe problemy ,wystarczy podczyścić i dokladnie usadowić pokrywę .Ciekawy jestem jaka masa filtrująca jest zastosowana oprócz gąbki w Twoim filtrze ,bo na samej gąbce to nie uzyska się pożądanego efektu .A co do samo czyszczenia to działa tylko trzeba trochę pokombinować z zaworami .
autorus - 2007-06-04, 16:17
Mam gąbki oraz takie plastikowe kółeczka.
Autorus
Gosia@ - 2007-06-05, 10:13
| jackon napisał/a: | ciesze sie,ze coraz wiecej zwolennikow roslin wodnych przybywa
ale o skarpetkach tesciowej nie zapominajcie | Qrde, ale ile to dużo?????Zastanawiam się własnie nad hasłem dużo Przy okazji obrzydliwa burza zrobiła z mojego oczka bajoro z brunatną wodą Wymieniłam gdzieś 25%,ale to i tak nic nie daje. Spłynał mi chyba cały piach jaki był w ogrodzie Ma ktoś jakis pomysł, czy jedynie całkowite czyszczenie mnie czeka?
krokodyl - 2007-06-05, 15:26
| Gosia@ napisał/a: | | Spłynał mi chyba cały piach jaki był w ogrodzie |
piach opadnie na dno i bedziesz miał naturalne podłoze dla roslinek
autorus - 2007-06-12, 08:12
Ja sobie opracowałem taką metodę roślinkową, co roku jadę do do Wolborza, tam jest hodowla roślinek i mimo ze mam 70km w jedną stronę to warto. Kupuję roślinek za ok 300zł.
I liczę ze za jakiś czas bedę miał pełne oczko roślinek.
Myślę też żeby cały czas nie operowało mi słońce bo wtedy glony szaleją. czyli zasadzam wierzby. Liczę że za kilka lat może nawet obejdę się bez filtra i lampy uf.
Autorus
autorus - 2007-06-12, 08:17
U mnie kiedys na początku kiedy do okoła oczka nie miałem jeszcze kamieni też była taka sytuacja. Ziemia mi spłynęła. W swojej naiwności zacząłem to filtrować. Skończyło się na całkowitej wymianie wody. Na dnie było tego sporo. Do końca życia bym tego nie przefiltrował
Więc obłozylem oczko dużymi kamieniami. Przed samym oczkiem tj w około zrobiłem taką fosę z kamieni. Jakby co to tam będzie woda wlatywała A jak będzie sucho to wyparuje i znów fosa będzie czekać na zalanie
Autorus
| Gosia@ napisał/a: | | jackon napisał/a: | ciesze sie,ze coraz wiecej zwolennikow roslin wodnych przybywa
ale o skarpetkach tesciowej nie zapominajcie | Qrde, ale ile to dużo?????Zastanawiam się własnie nad hasłem dużo Przy okazji obrzydliwa burza zrobiła z mojego oczka bajoro z brunatną wodą Wymieniłam gdzieś 25%,ale to i tak nic nie daje. Spłynał mi chyba cały piach jaki był w ogrodzie Ma ktoś jakis pomysł, czy jedynie całkowite czyszczenie mnie czeka? |
vivit - 2007-06-12, 09:55
Ja używam tylko filtra mechanicznego. Niestety glony i tak sie pojawiły ale cierpliwie wyławiam je i dokupuję roślin. Zauważyłem, że masowo wypływają pod koniec dnia kiedy woda się nagrzewa, wtedy je wyławiam zajmuje to w moim przypadku kilka minutek.
Rano woda jest klarownie czysta..gdybym miał więcej roślin....może było by lepiej....
Nie od razu amerykę zbudowano, więc i ja pomalutku dokupuję.....
Hania - 2007-06-12, 12:41
Sytuacja poprawiła się. od tygodnia mam przejrzystą wodę do samego dna. Niestety mam tez sporo glonów nitkowatych. Częśc znich zamiera i wypływaja na wierzch a ja wybieram je cierpliwie. Ciekawe, czy można ich się pozbyć (oczywiście bez chemii).
Gosia@ - 2007-06-12, 14:47
| krokodyl napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Spłynał mi chyba cały piach jaki był w ogrodzie |
piach opadnie na dno i bedziesz miał naturalne podłoze dla roslinek | Minął juz tydzień, a piach nadal wiruje w wodzie. Wodę mam okropną Chyba mi przyjdzie poczekać do budowy nowego oczka, a mam filtr i nawet UV aqwa szut i mam wrażenie , że absolutnie u mnie ustrojstwo nie działa
Gosia@ - 2007-06-12, 14:48
| Hania napisał/a: | | Sytuacja poprawiła się. od tygodnia mam przejrzystą wodę do samego dna. Niestety mam tez sporo glonów nitkowatych. Częśc znich zamiera i wypływaja na wierzch a ja wybieram je cierpliwie. Ciekawe, czy można ich się pozbyć (oczywiście bez chemii). | Robiłas cos jeszcze z wodą?ja nitkowe wybieram codziennie
Gosia@ - 2007-06-12, 14:50
| autorus napisał/a: | U mnie kiedys na początku kiedy do okoła oczka nie miałem jeszcze kamieni też była taka sytuacja. Ziemia mi spłynęła. W swojej naiwności zacząłem to filtrować. Skończyło się na całkowitej wymianie wody. Na dnie było tego sporo. Do końca życia bym tego nie przefiltrował
Więc obłozylem oczko dużymi kamieniami. Przed samym oczkiem tj w około zrobiłem taką fosę z kamieni. Jakby co to tam będzie woda wlatywała A jak będzie sucho to wyparuje i znów fosa będzie czekać na zalanie
| Mnie tak zalało, że i fosa nie pomogła a wode szkoda mi teraz zmieniać, bo lilie zakwitły, no i nie mam gdzie ryb włożyć na czas wymiany
krzysm - 2007-06-13, 07:26
Cześć!
| autorus napisał/a: | | Myślę też żeby cały czas nie operowało mi słońce bo wtedy glony szaleją. czyli zasadzam wierzby. |
Wierzby == dużo liści w oczku
Proponuje rozważyć coś co nie gubi liści tak bardzo albo wogóle coś zimozielonego.
Ja mam w pobliżu jałowca (jest mnóstwo odmian i wyglądają bardzo różnie) i choinę kanadyjską.
Pozdrowienia
--KM
Mazur - 2007-06-13, 07:30
Ja mam wierzby i nie narzekam a liście jakie liście wystarczy jesienią przykryć wierzbę siatką i po problemie.
vivit - 2007-06-13, 08:15
Ja też mam dwie małe wierzby japońskie i nakrycie wskazane ale to nie problem....
123tomas14 - 2010-06-04, 09:43
Dziwne zjawisko!!! Dlugo sie zastanawialem, gdzie umiescic post, poniewaz nie wiem, czy to co spotkalo moje oczko, to zakwit, czy cos innego. Wczoraj, doslownie w czasie 2 godzin. Zaczal wyplywac na powierzchnie wody szlam, ktory kleil sie do wszystkiego. Roslinki byly nim tak obklejone, ze musialem zabrac je do wanny, by splukac z nich to cos pod biezaca woda. Oczyscilem co sie dalo za pomoca gestej siatki, pozniej przeszla burza i wszystko zniknelo. Czy to byl typowy zakwit wody, czy moze torf zaczyna robic swoje i glony obumieraja i wyplywaja na wierzch???
[ Dodano: 2010-06-04, 13:52 ]
Dzisiaj zaczyna sie to od nowa. Zauwazylem, ze gdy tylko slonce okrylo cale oczko, glony, lub pozostalosc po nich zaczely znowu wyplywac na powierzchnie. Troche duzo tych chrztow bojowych jak na poczatek, ale nie moge sie poddac.
ontario_ab - 2010-06-04, 18:37
Nie sądzę by to był zakwit, to mogą być elementy torfu lub może faktycznie jego działalność, ale musiałbyś mieć miękką wodę by działał (zwykle deszczówkę)...
Jak już myjesz rośliny w wannie, może użyj mydła, najlepiej w płynie to żart już oczywiście
madabedz - 2010-06-05, 08:50
nie wiem czy to tak samo wygląda u Ciebie?
http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=15
Ja miałem coś takiego przez kilka dni, ale się uspokoiło
ontario_ab - 2010-06-05, 13:10
czy któryś z was zbadał twardość wody ?
123tomas14 - 2010-06-05, 14:21
| ontario_ab napisał/a: | | czy któryś z was zbadał twardość wody ? |
Niestety jeszcze nie mierzylem. Juz mi nosi od dwoch tygodni tester, znajomy Hiszpan, ale hiszpanskie manana, to jak 3 x ruskie poczekaj. Bede musial sam sobie kupic ten tester.
Tak wyglada tak samo, dzisiaj juz jest troche lepiej. Musze powiedziec, ze tak mocno obklejalo to roslinki, ze te jeszcze nie ukorzenione wyplywaly na powierzchnie.
AurorA - 2010-06-06, 00:04
To zjawisko przejściowa, typowa dla nowo zakładanych oczek. Sytuacja powinna się ustabilizować.
tancerz2005 - 2010-06-15, 21:32
Hmmmm mam pytanie do bardziej doswiadczonych....
Jak zapewne już wiecie, woda u mnie w oczku ma zielonkawą barwe. W niedziele przyjechali do mnie przyjaciele na grilla, i w związku z ich odwiedzinami uruchomilem po raz pierwszy strumyk z kaskadą (okolo 1,20cm nad poziomem lustra wody w najwyzszym miejscu, i okolo 2 metry długości, 4 stopnie z których spada woda, strumyk wyłożony drobnymi otoczakami), który od niedzieli chodzi non stop (pompa 3000l/h). W niedziele też, w prezencie właśnie od przyjaciół, dostałem dwie tołpygi, wielkości około 20cm (prezent nie trafiony, pierwsze co pomyslalem, to to ze wyżrą mi wszystkie rośliny i urosną do monstrualnych rozmiarów, w najbliższą niedziele tołpygi trafią do stawu mojej znajomej - tam będzie im lepiej).
No ale najważniejsze.... Mianowicie, od niedzieli woda klaruje się w oczach (co nie do konca mnie cieszy, lubie zielonkawa wode). W poniedziałek widać było już pąki lilii zamierzające się wybić ku powierzchni, a dziś bez problemu widać donice na dnie oczka.
Nie sądze że to zasługa tołpyg, ale to możliwe że strumyk tak klaruje wode...?? Dodam że ostatnim czasie nie dokupywałem roślin, nie stosowałem żadnych preparatów, nie zmieniałem filtrów ani wkładów.
Pzdr serdecznie.
tancerz2005
czarnk - 2010-06-15, 21:36
No pewnie że strumyk klaruje wodę jeżeli masz w nim rośliny.
tancerz2005 - 2010-06-15, 21:52
No właśnie sęk w tym, że w strumyku nie ma roślin. Same otoczaki.
AurorA - 2010-06-15, 21:57
Widać oczko akurat dojrzało.
PIOTR.P - 2010-06-16, 00:53
na moje OKO i wiedze to TY przez przypadek wizytę znajomych włączyłeś pompę i zacząłeś dopiero teraz filtrować wode w oczku i chwała Ci za to !!!!!!! ryby w końcu Cię zobaczą
Vanka - 2010-06-16, 09:24
| tancerz2005 napisał/a: | | możliwe że strumyk tak klaruje wode...?? |
Tak, a już Ci tłumaczę dlaczego - pobierając wodę z oczka bierzesz ją z całym "syfem" czyli glonami i odpadkami z roślin i ryb. Woda przepływając przez kamyki zostawia na kamieniach to wszystko właśnie. Stąd też proces czyszczenia wody w strumieniu, gdzie rośliny do woli mogą korzystać z tych "odpadków" . Jako, że u Ciebie roślin niet, wkrótce całe kamienie znikną pod osadem . Sadź rośliny jak najszybciej, bo proces będzie czasowy. W końcu zawiesina wróci do oczka z powrotem.
no tak....ale Ty lubisz zieloną wodę
fotos88 - 2010-06-16, 11:19
| Vanka napisał/a: | | tancerz2005 napisał/a: | | możliwe że strumyk tak klaruje wode...?? |
Tak, a już Ci tłumaczę dlaczego - pobierając wodę z oczka bierzesz ją z całym "syfem" czyli glonami i odpadkami z roślin i ryb. Woda przepływając przez kamyki zostawia na kamieniach to wszystko właśnie. Stąd też proces czyszczenia wody w strumieniu, gdzie rośliny do woli mogą korzystać z tych "odpadków" . Jako, że u Ciebie roślin niet, wkrótce całe kamienie znikną pod osadem . Sadź rośliny jak najszybciej, bo proces będzie czasowy. W końcu zawiesina wróci do oczka z powrotem.
no tak....ale Ty lubisz zieloną wodę |
dodam też że przepływ wody czyli jej natlenianie też klaruje wode
tancerz2005 - 2010-06-16, 20:32
| PIOTR.P napisał/a: | na moje OKO i wiedze to TY przez przypadek wizytę znajomych włączyłeś pompę i zacząłeś dopiero teraz filtrować wode w oczku i chwała Ci za to !!!!!!! ryby w końcu Cię zobaczą |
Nie nie, filtr to inna sprawa... Filtr chodzi cały czas od wiosny, filtr to Aquael Maxi, zasila go pompa 1800l/h, w środku mata z włókna kokosowego, wata filtracyjna, granulat torfowy, zwir, gabka i bioballe, więc syf żaden nie pływa po oczku ani w nim...
Nic nie zmieniałem w filtrze, nawet ostatnio go nie czyscilem, więc nie wiem skad ta klarownosc...
Dziś już widać dno...
JAREK G - 2010-06-16, 20:35
| tancerz2005 napisał/a: | Nic nie zmieniałem w filtrze, nawet ostatnio go nie czyscilem, więc nie wiem skad ta klarownosc...
Dziś już widać dno... | Bo to podstawowa zasada im mniej "grzebania" tym lepiej
ontario_ab - 2010-06-16, 21:09
pewnie filtr dojrzał, a granulat jak ma ponad 3 tyg to już gnije, najlepiej go usunąć
Nymphaea alba - 2010-06-26, 18:38
Powiedzcie mi moi mili czy tempo i intensywność rozmnażana się glonów jest zależna od faz księżyca???
Apat - 2010-06-26, 20:46
raczej nie ale ciekawa teoria, od długości dnia, nasłonecznienia, natlenienia tak ale żeby od faz księżyca xP noo chyba że masz kolonie glonów lunatyków od faz księżyca zależą jedynie nieznaczne(niezauważalne na taką skalę) pływy w oczku, oraz to czy ryby biorą czy nie to już z doświadczenia wędkarskiego.
Nymphaea alba - 2010-06-26, 20:58
mnie tez się to wydaje mocno absurdalne... taką teorię głosi mój teść - nie wiem skąd to usłyszał ale mam nadzieję że obecne zmiany w oczku skutecznie mu to z głowy wybiją.
Vanka - 2010-06-27, 07:58
| Nymphaea alba napisał/a: | Powiedzcie mi moi mili czy tempo i intensywność rozmnażana się glonów jest zależna od faz księżyca??? |
Jeśli wierzyć w uprawy biodynamiczne - wpływ jest, ale jaki ????
Zapytaj teścia skąd się dowiedział
JAREK G - 2010-06-27, 08:34
| Nymphaea alba napisał/a: | Powiedzcie mi moi mili czy tempo i intensywność rozmnażana się glonów jest zależna od faz księżyca??? | Tego nie wiem, ale na 100% zależy od słońca i jest wprost proporcjonalne od nasłonecznienia im więcej słońca tym więcej glonów
prezes_a - 2010-06-27, 17:06 Temat postu: zakwit wody-zielona woda panowie i panie potrzebuje pomocy,od jakiegos tyg moze 1,5tora woda byla jak krytsztal.od jakis 3 dni zaczyna robic sie zielona i pojawiaja sie glony takie male niteczki wygladaja jak gluty.dodam tylko ze mam filtr z UV ktory chodzi 24h na dobe
Elendil - 2010-06-27, 19:34
Nitkowate. Lampa na nie nie pomoże. Tu jest temat http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=357
Jak chcesz się bawić w chemika to polecam środki zawierające monolinuron - Alfgofin albo Oase Faden Algen. Ja w tamtym roku używałem tego drugiego i efekt był bardziej niż zadowalający i przede wszystkim długotrwały.
ontario_ab - 2010-06-27, 20:26
Elendil, odnotowałeś jakiś niedobry wpływ na ryby lub rośliny ? czy w tym roku masz nitkowate ?
Elendil - 2010-06-28, 06:41
Nie, u mnie nie było żadnych negatywnych efektów ubocznych. Jak dyskutowaliśmy o tym preparacie Aurora pisał, że komuś przypaliło roślinki ale po ponowieniu środka.
W tym roku nitkowate miałem wiosną może przez tydzień. Od początku maja nie ma śladu ale to chyba bardziej zasługa pogody i zasyfionej wody bo chyba przesadziłem z ilością ryb i karmieniem i mam strasznie mętną. W razie czego mam jeszcze całe opakowanie tego Oase ale chyba w tym roku nie będzie potrzeby go używać. Jak ktoś chętny to mogę opylić, taniej niż na Alle
diver - 2011-12-06, 12:49
Od dłuższego czasu jest u mnie na tyle ciepło że woda zaczęła kwitnąć!
Stała się wyraźnie bardziej mętna. Rośliny już dawno skończy wegetację, a tu temperatura nie jest taka niska i glony zaczęły się budzić
dlaryus - 2011-12-12, 19:45
A u mnie dokładnie odwrotnie, zrobiła się krystaliczna
Jeszcze tak czystej wody nie miałem
BeataZ - 2012-01-25, 15:57 Temat postu: Glony nitkowate W poprzednim roku nigdzie nie mogłam kupić tego Oase Faden Algen a działał rewelacyjnie. Alfgofin działa krótko i nie chciałam lać tej chemii cały czas. Dobre opinie słyszałam o preparacie firmy Soll, ale nazwy nie pamiętam.
fotos88 - 2012-01-25, 16:50
moja woda wygląda jak w wannie czysto aż chce się wejść
AurorA - 2012-01-25, 20:24
| BeataZ napisał/a: | | Alfgofin działa krótko i nie chciałam lać tej chemii cały czas. |
| BeataZ napisał/a: | | Oase Faden Algen a działał rewelacyjnie |
algofin i Faden algen ma ten sam skład chemiczny, a że sprzedaż algofinu została wstrzymana na terenie Polski to może i Oase ma te samy problemy prawne co Tetra.
BART72 - 2012-03-13, 23:45
[quote="AurorA"] | BeataZ napisał/a: | | Alfgofin działa krótko i nie chciałam lać tej chemii cały czas. |
| BeataZ napisał/a: | | Oase Faden Algen a działał rewelacyjnie |
algofin i Faden algen ma ten sam skład chemiczny, a że sprzedaż algofinu została wstrzymana na terenie Polski to może i Oase ma te samy problemy prawne co Tetra.[/q
Czemu została wstrzymana sprzedaż w Polsce i czy mozna go sobie przez internet z innego kraju kupić ?
uote]
AurorA - 2012-03-14, 00:19
Już jest z powrotem , podejrzewam że chodziło o stawkę Vat.
BART72 - 2012-03-14, 00:50
| AurorA napisał/a: | Już jest z powrotem , podejrzewam że chodziło o stawkę Vat. |
Dzięki za informacje, jako że lubię eksperymentować to w ubiegłym roku stosowałem w jednym stawiku chemiczny środek do walki z glonami a w drugim w pełni biologiczny czyli eko. Oba się sprawdziły choć jeden i drugi miał plusy i minusy lub innymi słowy plusy ujemne
bogdanzen - 2012-03-22, 22:58
możesz podpowiedzieć co warto używać z tych ekologicznych a może i niedrogich produktów?
art1234 - 2012-03-23, 09:08 Temat postu: Ocet a ja zrobię eksperyment z octem mam bardzo zieloną wodę i wypłynęły też glony z dna po zimie więc wezmę próbkę wody z glonami i do szklanki wleję kilka kropli octu sprawdzę ph i zobaczę co się stanie..
Co WY na to. Ktoś próbował
pzd
Art
ewa535 - 2012-03-23, 10:20
To jeszcze wpuść do tej szklanki rybkę i włóż roślinkę - wtedy test będzie obiektywny
O occie to wiem tylko z kuchni, że na pewno dodanie go do potrawy zabija skutecznie wszystkie witaminy.
art1234 - 2012-03-23, 14:06 Temat postu: no tak no tak dziękuję bardzo za cenny głos w dyskusji oczywiście rozważę te propozycje. Chciałbym tylko nadmienić, że mówiłem o kropli lub kilku do szklanki wody a nie robieniu marynaty do grzybków ale jeszcze raz bardzo dziękuję.
Art
rewi - 2012-03-23, 15:06 Temat postu: Re: no tak
| art1234 napisał/a: | Chciałbym tylko nadmienić, że mówiłem o kropli lub kilku do szklanki wody a nie robieniu marynaty do grzybków ale jeszcze raz bardzo dziękuję.
Art |
Ja proponuje zrobić takie doświadczenie z wodą utlenioną
bardzo często używam wody utl. gdy nie daje moje oko rady z glonami .
Agga - 2012-03-23, 19:09
słyszałam o pewnym panu który do oczka sypie chlor z kilkunastu ryb zostało trzy ale sypie dalej tylko mniej
PawelBikson - 2012-03-25, 17:03 Temat postu: Witam Witam co powiecie o tym http://www.youtube.com/wa...feature=related
Gosik - 2012-03-25, 18:28
Wydaje się bardzo fajne, ale jeżeli do tak małego pojemnika wsypał 3 garści proszku, to ile potrzeba na 13 tys. l.?
Piotrek.P. - 2012-03-25, 19:24
Pisałem o tym proszku już , niestety miałem w woreczku. Jeżeli się nie zbierze tego od razu siatką to wraca z podwojoną siłą... sprowadzaliśmy to w wiadrach z Niemiec.
AurorA - 2012-03-25, 20:27
Podejrzewam że to aktywny tlen, ale zawsze lepiej zwalczać objawy niż skutki. No i uwaga w oczkach z jesiotrami.
BART72 - 2012-03-25, 22:49
| AurorA napisał/a: | | Podejrzewam że to aktywny tlen, ale zawsze lepiej zwalczać objawy niż skutki. No i uwaga w oczkach z jesiotrami. |
Uwaga na jesiotry i psym już to gdzies na forum pisałem ale jak chemią oczko potraktowałem i moja psina to wychłeptała w letni dzień to sie mało nie przekręcił.
A od zeszłego roku stosuje bakterie Bio Wodne Ogrody z 4bio.net i co najwyżej moje dziecko czy pies może biegunki dostać no i rybki tez się mają dobrze.
JAREK G - 2012-03-26, 00:00
Wygląda fajnie , ale tak jak pisze Gosia żeby był taki efekt to do oczka trzeba by tego wsypać chyba kilka worków 25kg
karolll - 2012-03-26, 11:08
nie prawda,
na tej stronie znalazlem informacje ile trzeba. kliknijcie na zdjecie na srodku. wynikaz ze na 10 000 l wystarczy pol kilograma.
czy ktos wie czy to ma jakis zly wplyw na roslinki?
mam oczko juz jakies 7 miesiecy jest duzo roslinek posadzonych ale zakwit wody teraz taki ze widocznosc 15-20cm i obawiam sie ze duzo z tych roslinek po zimie nie wystartuje przez brak dostepu swiatla przez te glony. mam racje? myslalem tez nad podmiana wody ale to chyba zbyteczny krok. trigger3 wsypany do oczka
wiec rozwazam 3 opcje:
-poczekac do konca maja , nic nie robic dac szanse roslinkom
-podmienic 3/4 wody gdzies w polowie kwietnia jak dalej tak bedzie
-kupic ten srodek co wyzej i w polowie kwietnia wykonac zabieg
pozdro
[ Dodano: 2012-03-26, 12:50 ]
ps znalazlem ten srodek na alledrogo , jego koszt za pol kilograma to 55zl
[ Dodano: 2012-03-26, 12:54 ]
i jest to wlasnie aktywny tlen z informacji jakie znalazlem na jego temat
AurorA - 2012-03-26, 23:32
| karolll napisał/a: | | czy ktos wie czy to ma jakis zly wplyw na roslinki? |