Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Papirus - cibora zmienna

vivit - 2006-09-25, 09:53
Temat postu: Papirus - cibora zmienna

Aurora tam w tle widze chyba Papirusa jak mi się zdaje. Zimujesz go czy do domyu zabierasz ? Babka w sklepie mi powiedziała że on nie przetrwa zimy na dworzu i lepiej zabrać go do cieplejszego miejsca?
Ja mam małego ale Twój jest ze 3x większy :shock:

AurorA - 2006-09-25, 10:15

Papirus (cibora zmienna) w oczku nie przezimuje, ale to i tak mój ulubieniec ( ma prawie 2m wysokości). Co roku muszę targać 25 litrowy pojemnik do domu. Zabieram zaraz po pierwszych przymrozkach lub nawet wcześniej. Więcej o tej roślince napisałem na stronie.
http://oczkowodne.net/strony/cyperus.php

Lilie wygladają zielono bo przed zrobieniem zdjęcia oberwałem dziesiątki przyżółknietych liści.

killer1558 - 2006-09-25, 19:21

a ja szukam wszedzie po sklepach tego papiruska i nigdzie nie moge dostac, swego czasu miałem go w domu ale to było dawno a teraz jak mam ochote na niego to nigdzie nie ma ,swoje liście u lili też poobrywałem ale u ciebie to 4 razy wiecej zostało zielonych piękne są :brawo:
AurorA - 2006-09-25, 19:26

Papirusków mam ukorzenione w doniczkach z 50 sztuk -wszystkie bardzo ładne (wysokość 50-100 cm) - miałem to sprzedawać ale jakoś nie było czasu .
AurorA - 2006-09-25, 22:47

Do sklepu nie mogę ich wstawić bo to domowa produkcja. Rośliny wysyłane są bezpośrednio ze szkółki, a tam papirusów nie mają ze względu na kłopotliwe zimowanie.
Zaś wysyłka jednej rośliny kosztowała by więcej niż sama roślina.

Może w sklepie pojawią się wiosną.
http://www.sklep.oczkowod...ra-zmienna.html
http://www.sklep.oczkowod...a-sadzonka.html

AurorA - 2006-09-26, 19:24

Za 4 zł to malutka sadzoneczka większe są po 6 zł - zawsze tam są bo rozmnażanie łatwe.
Widywałem też w marketach po 16 zł i szły jak woda choć mizerne.

ogrodnik - 2006-09-26, 19:34

nasion lepiej nie brać. raczej nie stratyfikowane, ani nie skaryfikowane, bo kto by się na tym znał? i tylko kupujący się potem dziwi, że nasionko nie kiełkuje. ale to odnośnie nasion drzew.
killer1558 - 2006-09-26, 20:12

z rozmnazaniem to nie miałem dawniej zadnego problemu jak miałem z czego, odciąć koniec łodygi skrócić listki i do wody skruconymi listkami korzonki ładnie zawsze mi puszczały :) a teraz nie ma z czego zrobic ale ja juz sie postaram zeby na wiosne i u mnie zagoscił papirusek
Ala - 2006-10-16, 10:51

Już mam!!! Dzisiaj trafiłam na giełdzie kwiatowej i kupiłam. Teraz pytanie: wody powyżej ziemi? Jak często zasilać?
AurorA - 2006-10-16, 11:05

ogrodnik napisał/a:
nasion lepiej nie brać. raczej nie stratyfikowane, ani nie skaryfikowane

Jako ciekawostkę powiem, że moje papirusy stały na dworzu od kwietnia - obok nich stały drzewka szczęścia - wczoraj zauważyłem że wśród drzewek wyrastają małe papiruski - same się wysiały i wyrosły z nasion.

Ala napisał/a:
Teraz pytanie: wody powyżej ziemi? Jak często zasilać?

Woda nie musi być powyżej ziemi, ważne aby było mokro - wystarczy duża(głęboka) podstawka w której jest wciąż woda. Jeśli chcesz uprawiać w oczku wcale nie zasilaj - papirus to dobry oczyszczacz wody- można go uprawiać hydroponicznie. Jak uprawiasz wdonicy (nie w oczku) dobrze reaguje na zasilenie wiosną.

AurorA - 2006-10-16, 19:41

Teraz chyba już nie warto kupować - tylko problem z zimowaniem - lepiej wiosną :P

papiruski duże i małe

Przed chwila jak usłyszałem o ptrzygruntowych przymrozkach do -3 stopni połowę moich papirusów przytargałem do domu. Reszta jutro za dnia

ZiK - 2006-10-17, 10:06

Mój papirusek już został wzięty z oczka do domu. :)
Mocno mu się porozrastały korzenie wychodziły poza doniczkę ale je usunełem. :P
Dobrze zrobiłem? :?:

AurorA - 2006-10-17, 11:10

zik napisał/a:
Mój papirusek już został wzięty z oczka do domu.
Mocno mu się porozrastały korzenie wychodziły poza doniczkę ale je usunełem.
Dobrze zrobiłem

Ja swojego spróbuję dziś wytargać. Część korzeni też usuwam a cały pojemnik wkładam do drugiego większego z wodą.

AurorA - 2006-10-17, 19:26

Mało nie pękłem :wink: - ważył chyba z 50 kg - ale już w domku :D
ZiK - 2006-10-17, 20:23

AurorA napisał/a:
Mało nie pękłem :wink: - ważył chyba z 50 kg - ale już w domku :D

hehehe mój tez trochę ważył ładnie się odrodził przeż to że przez sezon stał w oczku. :)

Ala - 2006-10-17, 21:50

Tralala, już mam dwie odmiany papiruska. U znajomej rósł mój następny lokator, był trochę zabiedzony i z chęcią się go pozbyła. Odmiana nazywa się Cyperus Haspan, jest bardziej delikatny od poprzedniego. Kupiony był w IKEA i na metce jest napisane, że "Tylko do dekoracji! Nie nadaje się do spożycia." OK, tylko jak to wytłumaczyć moim kotom?
Acha, kosztował 22,99 - nieźle, co ?

ZiK - 2006-10-17, 21:54

Alu, fajny ten Twój nowy papirusek.:)
Tylko trochę drogi. :) A nadaje się on do oczka? :?:

Ala - 2006-10-17, 22:02

Nie wiem, czy się nadaje do oczka, ale czemu nie ? Jak na wiosnę będzie już ciepło, a on przeżyje do wiosny, to go wstawię i już. Myślę, że będzie mu tam lepiej niż na parapecie. Tą cenę przeczytałam na metce, która była przyklejona na doniczce, ja oczywiście mojej znajomej nic nie płaciłam, nawet nie podziękowałam, żeby nie zapeszyć. :)
killer1558 - 2006-10-17, 22:12

no i racja za kwiatki się nie dziękuje bo póżniej nie rosną :P a pozatym to ty masz szczeście ,ja dalej szukam papiruska a ty masz już dwa ,no fajny jest- ja też bym wstawił go na wiosnę do oczka zawsze w wodzie to nie to co na parapecie :P
Ala - 2006-10-17, 23:32

Marku, na razie obie moje roślinki takie byle-jakie, ale jeśli się zadomowią i rozrosną, chętnie wyślę Ci pocztą po jednym "parasolu". Myślę, że zapakuję w folię i w kopercie dotrą bez problemu. Potem do góry nogami włożysz do wody i gotowe. Na razie muszą polubić MNIE.
AurorA - 2006-10-17, 23:47

Fajny ten papirusek, bardziej przypominana prawdziwego papirusa (cyperus papyrus).

Ja dziś wyciągając mojego połowę parasolek nałamałem :oops: - poszły na kompost - ale chyba o tej porze z ukorzenianiem by był problem. na dodatek stratowałem wszystkie hosty rosnące przy oczku, ale co tam to moze ich ostania noc - wiosną odbiją :)

kubabuda - 2006-10-18, 16:21

A tak przy okazji - w Polsce występuje dziko kilka gat. papirusów.
Na przykład cibora brunatna- http://www.atlas-roslin.p...erus_fuscus.htm
Tyle że wygląda dość ,,konwencjonalnie"

koczisss - 2006-10-31, 21:18

Witam.
Po jakim mniej więcej czasie z parasolki papirusa zanurzonego w wodzie wyrastają korzenie?
Trzymam 1,5 tygodnia i nic się nie dzieje :???:

AurorA - 2006-10-31, 23:03

koczisss, teraz pora jest niezbyt odpowiednia. Najlepiej robić to wiosną lub latem. Po dwu tygodniach powinno się coś zacząć dziać, ale moze się przeciągnąc do miesiąca.
koczisss - 2006-11-01, 20:26

AurorA napisał/a:
koczisss, teraz pora jest niezbyt odpowiednia. Najlepiej robić to wiosną lub latem. Po dwu tygodniach powinno się coś zacząć dziać, ale moze się przeciągnąc do miesiąca.

Witaj.
Zdaje sobie sprawę, iż pora trochę jest nie bardzo, krótki dzień, mało światła, ale cóż, dorwałem parasolkę to próbuję coś z tym zrobić.
W którym miejscu parasolki mam się spodziewać korzonków?
Na łodyżce, czy może z miejsc połączenia listków z nią?
Tam są jakieś małe pączki.
Doświetlam trochę miejsce, gdzie stoi miseczka z parasolką, bo w okolicy mam Arundo donax, czyli Trzcinę laskową, którą zakupiłem miesiąc temu i zgodnie z zaleceniami przetrzymuję ją do wiosny, bo to jest młoda sadzonka i może pierwszej zimy w gruncie w swym życiu nie przetrwać :???:

Mam jeszcze nasiona cibory, ale bez powodzenia wysiewam już od miesiąca, nie wiem co się dzieje. Czyżby nasionka były pożerane przez larwy takich małych muchówek, które lubią wilgotną ziemię?
W zaleceniach jest wysiew na wiosnę, ale w sumie przy wysokiej temperaturze i wilgotności powinny wzejść i teraz, a tak nie jest, więc liczę chociaż na tą parasolkę :)

Jak już tak piszę, to przy okazji zapytam się, na jakiej głębokości sadzić (wsadzać) ciborę wiosną do oczka, czy koniecznie w doniczce, a może bezpośrednio?

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Krzych

Ala - 2006-11-01, 22:37

Jakoś dziwnie rośnie mój papirusek. Wypuścił najpierw 5 pędów, urosły z 10 cm i koniec. Nic się z nimi nie dzieje,nie więdną, ale też nie rozwijają się, cały czas są stulone. Teraz wypuszcza następne trzy pędzelki, ciekawe, czy się rozwiną.
vivit - 2006-11-01, 22:49

Swojego przeniosłem do nieogrzewanego domu.....i bedzie zimował w temp. około 10'C
Ala - 2006-11-01, 22:55

Mój też jeszcze nie ogrzewany...na razie tylko kominek, ale chyba sie nie wymigam od włączenia gazu. Wiatr nie sprzyja oszczędzaniu...na dodatek ja tu mieszkam, nie tylko przechowuję kwiatki. :D
AurorA - 2006-11-01, 23:14

koczisss napisał/a:
Jak już tak piszę, to przy okazji zapytam się, na jakiej głębokości sadzić (wsadzać) ciborę wiosną do oczka, czy koniecznie w doniczce, a może bezpośrednio?

Zanurzenie nasady od zera do jakiś 20 cm - da sobie radę najlepiej z 5 - 10 cm. Można bezpośrednio ale wtedy na zimę problem z wyjęciem. ja czasem jednego wsadzam do gruntu i zostawiam go na zimę. Korzonki wyrosną kątów liści i jednocześnie wyrosną małe parasoleczki nowej rośliny.

Ala - 2006-11-01, 23:27

Udało Ci się kiedyś przezimować na zewnątrz jakiegoś papirusa???
AurorA - 2006-11-01, 23:32

Ala napisał/a:
Udało Ci się kiedyś przezimować na zewnątrz jakiegoś papirusa???

Tak, ale nie warto - stracił wszystkie liście i byłem pewien ze zgnił, ale pod koniec czerwca zaczeło coś kiełkować.

vivit - 2006-11-01, 23:39

Czyli nie ma co próbować tylko dzwigać doniczki :D
koczisss - 2006-11-17, 23:52

Mam takie pytanie.
Kiedy ciborkę sadzić w ziemi?
Parasolka wypuściła korzonki, ale nie ma jeszcze parasolki, ani zalążka.
Czy czekać i trzymać nadal w wodzie, aż coś się pojawi, a może można wcześniej posadzić do doniczki?

AurorA - 2006-11-18, 16:42

Można wcześniej, ale coś musi wystawać nad ziemię.
koczisss - 2006-11-19, 14:38

Dzięki za odpowiedź i radę:)
Troszkę w takim razie jeszcze poczekam:)

killer1558 - 2006-12-17, 16:53

a więc w końcu udało mi się dostać papiruska :yahoo: kupiłem go dzisiaj ,moim zdaniem nawet niezły kosztował 16 zł, na alledrogo to na pewno takiego bym nie kupił ,widziałem oferty tańsze ale za to mniejsze papiruski były,no to teraz byle do wiosny i do oka :)

JAREK G - 2006-12-17, 20:40

Piękny ten papirus i nie taki drogi, szkoda że u mnie nie ma leroi-merli, ale poszukam jak trafię coś podobnego w innych marketach to sobie kupię :)
Ala - 2007-01-11, 21:14

Pamiętacie mojego zabiedzonego papiruska ? Pisałam o nim chyba w październiku. Chyba mnie jednak polubił, bo już wypuszcza 12 badylek. Stoi na południowym oknie i rośnie, rośnie, rośnie. Latem do oczka będzie jak znalazł.
Ten drugi nie wypuszcza tak ładnie, ale też żyje

AurorA - 2007-01-11, 23:40

Ala napisał/a:
Pamiętacie mojego zabiedzonego papiruska ? Pisałam o nim chyba w październiku. Chyba mnie jednak polubił, bo już wypuszcza 12 badylek. Stoi na południowym oknie i rośnie, rośnie, rośnie.

:brawo: Pewnie na oknie już zbyt długo nie będzie jak tak rośnie bo mu miejsca zbraknie, ale to fajnie - będzie od kogo wziaść szczepkę ;-)

Wczoraj stanąłem obok mojego i jest większy ode mnie -około 2 metry z doniczką- więc na okno nie ma szans - zajmuje z ćwierć pokoju.

Ala - 2007-01-12, 01:52

AurorA napisał/a:
Wczoraj stanąłem obok mojego i jest większy ode mnie -około 2 metry z doniczką- więc na okno nie ma szans - zajmuje z ćwierć pokoju.

Musi być piękny, taki wielki. Parasolem się podzielę, nie ma sprawy.

phalina - 2007-01-12, 21:19

A ja w Suwałkach :cry: nie mogę kupic , :cry: nigdzie nie znalazłam :cry:
AurorA - 2007-01-12, 23:28

Ala napisał/a:
Musi być piękny, taki wielki. Parasolem się podzielę, nie ma sprawy.

mam 1,85 metra.

Cytat:
A ja w Suwałkach nie mogę kupic , nigdzie nie znalazłam

Teraz nie warto szukać - tylko kłopot z zimowaniem. Myślę że wiosną nie będzie problemu.

JAREK G - 2007-01-13, 00:01

Piękny AurorA, ten twój papirus niedość że wysoki to jeszcze dość obszerny :) Na wiosnę bedziesz musiał chyba oczko powiększyć ;-) :P
Pawel Woynowski - 2007-01-13, 00:49

Arku, kiedy go sadziłeś, tzn. ile ma lat i w jakim podłożu. Czy to zwykły substrat ogrodniczy czy jakaś specjalna mieszanka?
AurorA - 2007-01-13, 13:38

Paweł napisał/a:
Arku, kiedy go sadziłeś, tzn. ile ma lat i w jakim podłożu. Czy to zwykły substrat ogrodniczy czy jakaś specjalna mieszanka?

Gdzieś co dwa trzy lata dzielę dużą karpę i robię nowe, mniejsze rośliny. Podłoże to zwykła ziemia z ogrodu z domieszkami piasku i gliny. Najlepiej rośnie w oczku wyciagając azotany - to świetny oczyszczacz może rosnąć i bez podłoża- w mieszkaniu nigdy nie będzie tak bujny jak w oczku.

koczisss - 2007-01-13, 15:14

Jak on znosi zimę?
Jakby nie patrzeć nie możesz mu zapewnić wystarczającej ilości światła. Doświetlasz jakoś?
I jeszcze jedno, jak na wiosnę wsadzasz do oczka, to liście nie schną od słońca, nie ma poparzeń?

Ernest - 2007-01-13, 18:40

Koczisss poczytaj http://oczkowodne.net/strony/cyperus.php
AurorA - 2007-01-13, 19:54

koczisss napisał/a:
Jak on znosi zimę?
Jakby nie patrzeć nie możesz mu zapewnić wystarczającej ilości światła. Doświetlasz jakoś?
I jeszcze jedno, jak na wiosnę wsadzasz do oczka, to liście nie schną od słońca, nie ma poparzeń?

Zimą nie doświetlam, wystawiając wiosną trzeba cieniować tak jak wszystkie inne rosliny wystawione z mieszkania - ineczej poparzenia murowane. Zresztą zima daje roślinie trochę w kość i na wiosnę większość pędów wycinam - nowe wyrastają bardzo szybko.

badi - 2007-01-13, 20:01

Fajny ten papirus, będe musial rozglądnąc się u mnie w sklepach,jak nie znajde to zgłosze się do kogoś z was po parasol:]
killer1558 - 2007-01-13, 22:53

Ernest napisał/a:
Koczisss poczytaj http://oczkowodne.net/strony/cyperus.php

zaglądnełem tam któryś raz z kolei i dopiero dotarło do mnie część tekstu cytuję" To wyjątkowo mało wymagająca roślina, a sprawia wiele radości tak w ogrodzie jak i w domu. Istnieją też odmiany wytrzymujące mrozy do - 15°C ( Cyperus eragrostis i Cyperus longus) jednak dla nas nie ma to większego znaczenia i tak polskiej zimy nie wytrzymają. C. longus ma dłuższe liście, jednak ja polecam klasyczną ciborę zmienną zwaną czasem trawą nilową." klimat się zmienia wiec -15 może u nas nie doczekać przy naszej aurze w tym roku :P Aurora jak możesz to powiedz jaką odmianę ja posiadam i nie tylko ja bo kolega moderator też ma z tego samego sklepu :) fotka w tym temacie była

koczisss - 2007-01-13, 23:07

AurorA napisał/a:
koczisss napisał/a:
Jak on znosi zimę?

Zimą nie doświetlam, wystawiając wiosną trzeba cieniować tak jak wszystkie inne rośliny wystawione z mieszkania - ineczej poparzenia murowane. Zresztą zima daje roślinie trochę w kość i na wiosnę większość pędów wycinam - nowe wyrastają bardzo szybko.

Jak to cieniowanie wygląda?
Bo będę wysadzać trzcinę laskową, mam teraz na parapecie i nie chciałbym żeby cała uschła.
Co prawda od korzeni powinna szybko odrosnąć, ale lepiej by było, żeby część zielonych pędów została.
Papiruska też zresztą będę wynosić.
Ile czasu cieniujesz?
Tak pi razy drzwi? :)

AurorA - 2007-01-14, 03:33

koczisss napisał/a:
Papiruska też zresztą będę wynosić.
Ile czasu cieniujesz?
Tak pi razy drzwi?

Kilka dni należy przyzwyczajać roślinę stopniowo do słońca, dając go coraz więcej - najlepiej w czasie deszcowej pogody. Ja stawiam donicę z papirusem w cieniu za świerkiem przy oczku na pewien czas.

Killer Twoja, Ernesta i moja roslina to ten sam gatunek - cyperus involucratis (alternifolius) - cibora zminna. Najpowszechniejsza, łatwa w uprawie i ładna. Czasem można trafić C. longus ale mi się nie podoba.

Ernest - 2007-01-14, 07:24

killer1558 napisał/a:
Aurora jak możesz to powiedz jaką odmianę ja posiadam i nie tylko ja bo kolega moderator też ma z tego samego sklepu

Zgadza się.Z tego samego sklepu tylko w innym mieście :D .Marek gdyby na twoim zdjęciu nie było reklamówki tego sklepu pewnie bym nie kupił.Ale kupiłem i nie żałuję.Bardzo mi się podoba.Pije wodę bez umiaru.Już wiem gdzie będzie stał w oczku :)

samuraj - 2007-01-14, 10:27

papirusek arka (fotka) zmobilizował mnie do poszukania tej rośliny--jest naprawdę rewelacyjna :good:
killer1558 - 2007-01-14, 10:43

Ernest napisał/a:
Marek gdyby na twoim zdjęciu nie było reklamówki tego sklepu pewnie bym nie kupił.

poprostu wiedziałem co robię :) specjalnie tak fotę robiłem żeby każdy mógł się domyślić gdzie był zakup tylko nie pisałem gdzie żeby nie robić zbędnej reklamy :P

JAREK G - 2007-01-14, 13:18

U mnie w mieście niestety nie dają takich "reklamówek" :(
Ala - 2007-01-14, 14:07

Arku, piękny! No faktycznie, nadźwigałeś się, targając takie olbrzymie krzaczysko. Zazdroszczę Ci, kiedy moje maleństwa tak urosną?
ZiK - 2007-01-14, 20:44

AurorA, Piękny ten Twój papirusek. :brawo:
Ja podzieliłem swojego papiruska i teraz mam 2 ale jakoś słabo rosną. :(

AurorA - 2007-01-14, 22:33

Dzięki :D - właściwie nic przy nim nie robię, tylko co parę dni dolewam wiadro kranówy do 30 litrowego pojemnika w którym stoi. Zimą zawsze trochę marnieje, ale w oczku szybko nabiera wigoru.
killer1558 - 2007-01-14, 23:30

to idzie ci tej wody :P naprawdę super masz papiruska, kiedy nasze takie będą :?:
AurorA - 2007-01-14, 23:46

Na wiosną wyciąłem 90% pędów - to wszystko urosło w tym (w sumie tamtym) roku.
JAREK G - 2007-01-14, 23:54

AurorA napisał/a:
co parę dni dolewam wiadro kranówy do 30 litrowego pojemnika

To ty AurorA, takiego mausera musisz nabyć na zimę tylko dla samego papiruska :hehe:

killer1558 - 2007-01-14, 23:56

jak załatwię dla siebie to pomyśle o tobie :P
AurorA - 2007-02-08, 20:21

w sprzedaży od kwietnia

JAREK G - 2007-02-08, 20:25

Ja bym wolał ten większy :) , ale ten transport :?
AurorA - 2007-02-08, 20:29

Papirusy dobrze znoszą transport, tylko za długie pędy trza złamać/wyciąć - szybko się regenerują.

Patryk a jak ma się Twój papirusek - może daj fotkę bo ciekawy jestem.

Patryk - 2007-02-08, 22:26

Mój papirusek nieźle tylko mu łodyga jedna schnie.Do paludarium go chyba przełoże.
AurorA - 2007-02-08, 23:29

Patryk to normalne, te uschnięte trzeba wycinać tuz nad ziemią.
Ernest - 2007-02-09, 04:38

U mnie też delikatnie podsychają końcówki listków
samuraj - 2007-02-09, 06:06

AurorA napisał/a:
http://www.sklep.oczkowodne.net/p329,papirus-cibora-zmienna.html

w sprzedaży od kwietnia

to już ustawiam się w kolejce po ten "dorosly" papirusek :) [/list]

jakja - 2007-02-09, 06:52

samuraj napisał/a:
AurorA napisał/a:
w sprzedaży od kwietnia

Jestem następny. Arku: czy zapisujesz gdzieś moje zamówienia? Bo mi sprzątaczka wyrzuciła notatki... Potraktowała kartkę na biurku jako śmieć... (zapomniałem schować :-( )

lukaszz66 - 2007-02-09, 07:49

Erneście- mojemu papirusowi też usychały końcówki prawie na każdym parasolu ale można temu zapobiec spryskiwając go 2 razy dziennie :P
vivit - 2007-02-09, 10:13

Mój jakoś zimuje choć musze powiedzieć, że też mu przyschły końcówki..:))))))
ZiK - 2007-02-09, 10:57

Mój papirusek też jakoś sobie radzi ale słabo rośnie końcówki mu też usychają. ;)
Hubert - 2007-02-09, 12:56

A mój papirus ma się całkiem dobrze - doniczka jest zanurzona w małym akwaryjku.
AurorA - 2007-02-09, 13:08

samuraj napisał/a:
to już ustawiam się w kolejce po ten "dorosly" papirusek

Są z tej samej partii co ten Huberta na zdjęciu wyżej.

lukaszz66 napisał/a:
mojemu papirusowi też usychały końcówki prawie na każdym parasolu ale można temu zapobiec spryskiwając go 2 razy dziennie

Papirus nie przepada za zraszaniem, musie mieć tylko "nogi" w wodzie. To normalne że zimą część pędów zaschnie, wiosną szybko wyrastają nowe w większej ilości. Jeśli parasolka całkiem nie zaschła a tylko końcówki liści można ją wykorzystać do rozmnożenia.

lukaszz66 - 2007-02-09, 14:10

o to chyba zle pisali w poradniku roślin i pisali żeby nie stawiać na oknie gdzie cały czas świeci słońce
lukaszz66 - 2007-02-09, 14:31

a kiedy te papirusy kwitną bo muj ma jóż 2 lata i nic nawet nigdy nie przekroczył 1 m wysokości a mój papirus to cibora
AurorA - 2007-02-09, 15:04

U mnie kwitną nawet niespełna roczne. Muszą mieć słońce aby zakwitły.
Ernest - 2007-02-09, 18:09

Jaki poziom wody macie w okresie zimowym w pojemnikach z wodą ?
A o to mój

AurorA - 2007-02-10, 01:37

Cała bryła korzeniowa pod wodą. Pies dużo wypija, ale co drugi dzień dolewam z wiadro.
Ernest - 2007-02-10, 04:58

AurorA napisał/a:
Pies dużo wypija

To papirusek ma konkurencję :-D .Ach te zwierzęta :)

vivit - 2007-02-10, 09:10

Co prawda ja swojego trzymam w starym domu a tam temp jest rzędu 6-9 *C z pewnością to dla niego za mało....chyba przeniosę go do domu....gdzie cieplej i więcej słońca będzie miał.... :P
JAREK G - 2007-02-10, 16:51

AurorA napisał/a:
Pies dużo wypija, ale co drugi dzień dolewam z wiadro.
To tylko dla samego papirusa na zime przydałby się taki zbiornik 1000l z wodą :P
Ernest - 2007-02-10, 17:33

A drugi dla psa :D .A tak poważnie zauważyłem u mnie że rozetki bliżej światła mniej są zżółknięte niż te co są dalej.Jak tam u Was w tym temacie ?
killer1558 - 2007-02-10, 17:42

u mnie stoi przy samym oknie od południa w donicy większej zalana wodą cała fotke jutro dam Adaś ....i znowu goście :((
Ernest - 2007-02-15, 19:18

Popatrzcie jakich plam dostał.Połowa listków tak wygląda i to przeważnie z tej strony co miał mniej światła.Co robić ciąć czy poczekać ?

killer1558 - 2007-02-15, 19:38

sam nie wiem co mam ci napisać Sebastian ale mój czegoś takiego nie ma a kupowane w tym samym sklepie tylko odległym od siebie więc myślę że z tej samej chodowli ja zalewam go wodą całego i daję nawóz do kwiatów
Ernest - 2007-02-15, 19:40

Czyli mam dać jakiegoś nawozu,może korzeń ma za mało miejsca w doniczce ?
AurorA - 2007-02-15, 19:57

Na nawożenie jeszcze za wcześnie. Może podłoże zbyt mało przepuszczalne. To co podsycha już nie wydobrzeje - można ciąć. Na wiosnę w oku odżyje.
killer1558 - 2007-02-15, 20:06

AurorA napisał/a:
Na nawożenie jeszcze za wcześnie. Może podłoże zbyt mało przepuszczalne. To co podsycha już nie wydobrzeje - można ciąć. Na wiosnę w oku odżyje.

no może się nie zgodzę, ale jak nie dam nawozu roślinkom w domu to listki blado zielone zaraz pstrykne foto mojego papiruska,o ile wyjdzie bo nie ta pora :)

Ernest - 2007-02-15, 20:07

A jest szansa z tych co do wycięcia na wyhodowanie młodych papirusków ?
killer1558 - 2007-02-15, 20:13

Sebastian tak jak to już robiłeś i nie ma problemu
AurorA - 2007-02-15, 20:13

Możesz spróbować- szansa jest, zależy od stopnia podeschnięcia.

killer1558, teraz rośliny mają za mało światła i nawożenie może im zaszkodzić, chyba że dajesz tzw. nawozy zimowe (bez azotu). Ja swojego papirusa jeszcze nigdy nie nawoziłem i nie narzeka. Nawożenie ma w oczku i niech tam czyści.

Ernest - 2007-02-15, 20:18

killer1558 napisał/a:
Sebastian tak jak to już robiłeś i nie ma problemu

Tylko że tamta parasolka była cała zieloniutka i dlatego spytałem o te przyschnięte

PS.Zaraz idę obcinać :)

killer1558 - 2007-02-15, 20:27

to nic jak miałem to w domu naście lat temu to każdą dało mi się ukorzenić
Ernest - 2007-02-15, 20:30

Obcięte.Na razie 2 parasolki :)
lukaszz66 - 2007-02-15, 20:37

Sebastian nie chce cię straszyć ale ja też miałem do niedawna tego papirusa wszystkie parasolki wyglądały jak u ciebie na tym zdjęciu i za tydzień wszystko uschło !!! :(( może mój papirus miał za ciasno bo aż kożenia wychodziły z doniczki!!!
:-(

lukaszz66 - 2007-02-15, 20:38

więc bacznie opserwuj swojego papirusa
Ernest - 2007-02-15, 20:57

Jutro wyciągnę bryłę korzeniową z doniczki i obcenie sytuację.Jak będzie ciasno to dam większą :)
Może za mało światłą,nie ma co za bardzo wpadać w panikę :P

AurorA - 2007-02-16, 01:08

Papirus lubi mieć ciasno i to nie jest przyczyna ( mi nawet rozsadzają doniczki). Każdy pęd ma ograniczoną trwałość i po pewnym czasie zamiera a wyrastają nowe. Nie analizowałem tego głębiej ale na oko mogę powiedzieć że ten okres to około 1 rok. Najwięcej trzeba wycinać po okresie zimowym, zaś wiosną wyrasta najwięcej nowych.

Aha, takie parasolki jak ta ostatnim zdjęciu ukorzenia się normalnie (nie do góry nogami).
Widać już wyrastającą nową roślinę - to dlatego stary pęd zamiera.

Pawel Woynowski - 2007-02-16, 02:03

AurorA napisał/a:
Aha, takie parasolki jak ta ostatnim zdjęciu ukorzenia się normalnie (nie do góry nogami). Widać już wyrastającą nową roślinę - to dlatego stary pęd zamiera.

I stąd wniosek, że czuje się dobrze, tylko wszystkie składniki pakuje w młodą roślinkę ten widoczny pęd. :)

Ernest - 2007-02-16, 04:30

Cytat:
Aha, takie parasolki jak ta ostatnim zdjęciu ukorzenia się normalnie (nie do góry nogami).

Tak zrobiłem :)

PS.Jak będzie papirus wyglądał z zestawieniu : trawy ozdobne,turzyce i powiedzmy 2 papiruski .Co Wy na to ?

lukaszz66 - 2007-02-16, 09:36

no no to co się stało mojemu papirusowi najpierw liście zaczeły się robić bardzo jasno zielone a potem się zaczeły łamać ,nektóre zaczoły więdnoć
czy jest to normalne???

killer1558 - 2007-02-16, 10:53

u mnie tak wygląda i na razie nie złamała się ani jedna parasolka stoi przy oknie od południa

killer1558 - 2007-02-16, 10:58

AurorA napisał/a:
Widać już wyrastającą nową roślinę - to dlatego stary pęd zamiera.

tu racja ja nie zauważyłem nowego pędu :oops:

Ernest - 2007-02-16, 16:05

Marek mój stoi na lodówce przy oknie zachodnim,nie mam południowego.Takie końcówki listków jak Ty mam od strony okna.Czyli brakuje mu światła
Patryk - 2007-02-16, 17:17

Mój jest w akwarium 112L i świetnie rośnie krewetki go czyszczą Gupiki podskubują.
phalina - 2007-02-17, 18:02

A ja ukradłam :oops: małą parasolkę papirusa,kazano mi ją wsadzić górą do wody ,a łodyżką do góry,czy aby dobrze ?
AurorA - 2007-02-17, 18:51

Halina, jeśli jeszcze nie wyrastały nowe pędy to jak najbardziej dobrze :good:
Tak się rozmnaża ta roślina w naturze -pędy się pochylają do wody i zanurzają się tam "do góry nogami" i wypuszczają nowe roślinki. Testowałem naturalna metodę w oko - OK.

Ale jakby było odwrotnie tez by sobie dał radę. :P

phalina - 2007-02-17, 20:29

Wielkie dzięki,zobaczę co z twego wyjdzie ponoc kradzione dobrze rośnie.
killer1558 - 2007-02-17, 20:39

i się nie dziękuje za roślinki :P
AurorA - 2007-02-17, 21:11

phalina napisał/a:
ponoc kradzione dobrze rośnie.

Ponoć nie tuczy :P

JAREK G - 2007-02-17, 21:30

phalina napisał/a:

Kurde a ja nie mam komu "ukraść" gałązki papiruska :P bo nikt ze znajomych nie ma tej roślinki :?

Ernest - 2007-02-17, 21:33

JAREK G napisał/a:
Kurde a ja nie mam komu "ukraść" gałązki papiruska :P bo nikt ze znajomych nie ma tej roślinki

Jarek możesz spróbować w centrach ogrodniczych :-D :lol:

AurorA - 2007-02-17, 21:34

Jarek można spróbować szczęścia nawet w sklepie, szkółce czy ogrodzie botanicznym :P
samuraj - 2007-02-17, 21:41

JAREK G napisał/a:
phalina napisał/a:

Kurde a ja nie mam komu "ukraść" gałązki papiruska :P bo nikt ze znajomych nie ma tej roślinki :?

możesz spróbować u ernesta --rośnie na lodówce :-D ;)

JAREK G - 2007-02-17, 21:41

I mnie ochroniarze zwiną i dostanę dożywocie i kto będzie pisał na forum :hehe:
A tak na poważnie jak bym spotkał w markecie to już bym sobie kupił, a tak czekam do wiosny na tego od AurorA, :)
P. Jak będę przejeżdżał przez Skawinę to zabiorę ze sobą kominiarkę :hehe:

Ernest - 2007-02-17, 21:43

samuraj napisał/a:
możesz spróbować u ernesta --rośnie na lodówce

Oczywiście ze Może :hehe:
O w kominiarce po papiruska :-o :hehe: .Jak byś wpadł bez kominiarki to byś my wypili :soczek: :-D

Mazur - 2007-02-18, 08:07

AurorA napisał/a:
phalina napisał/a:

Ponoć nie tuczy :P

ale pozwala przeżyć, ;)

JAREK G - 2007-02-18, 14:05

Dobra to jak będę w Skawinie to zabieram :piwko: :lol:
Ernest - 2007-02-18, 16:34

Jarek nie ma sprawy.A tak po zatem to nie widziałem dziś żadnych papirsków w żadnym z marketów budowlanych.A byłem w obi,praktikerze,leroyu.
JAREK G - 2007-02-18, 16:37

Ja u mnie też nigdzie w marketach nie widziałem :?
killer1558 - 2007-02-18, 17:04

widocznie był sezon na nie jak z z Sebastianem kupowaliśmy :)
samuraj - 2007-02-18, 17:28

też szukałem u siebie i nie znalazłem , ale arek wspominał że będzie miał na zbyciu--ja już ustawiłem się w kolejce po papiruska :-D
Mazur - 2007-02-18, 17:58

do tej kolejki pewnie ja też się ustawię
Ernest - 2007-02-18, 19:36

Czy jestem w stanie ukorzenić taki odrost
AurorA - 2007-02-18, 21:33

Ernest napisał/a:
Czy jestem w stanie ukorzenić taki odrost

Spoko.

phalina - 2007-02-20, 19:41

ja swojego włożyłam do akwarium,zobaczę czy uda mi sie go ukorzenić,a zwinełam ,,parasolkę' :yess: ' w przychodni przyszpitalnej,to za czekanie w dłuuuuuuuuuuugiej kolejce :hehe:
Ernest - 2007-02-20, 19:51

Cytat:
a zwinełam ,,parasolkę' :yess: ' w przychodni przyszpitalnej,to za czekanie w dłuuuuuuuuuuugiej kolejce :hehe:

To na pewno się ukorzeni :) Dobrze im tak :hehe:

lukaszz66 - 2007-02-20, 22:07

ukorzenić napewno się da :good:
seba - 2007-02-20, 22:11

phalina napisał/a:
a zwinełam ,,parasolkę' ' w przychodni przyszpitalnej,to za czekanie w dłuuuuuuuuuuugiej kolejce

Szpitale zadłuzone a Ty im jeszcze w tym pomagasz :hehe:

phalina - 2007-02-21, 17:32

Ja na tą wizytę czekałam tylko :evil: 7 miesięcy.I nie mam wcale :oops: wyrzutów sumienia ,że ukradłam sobie kawałek kwiatka .Ale jak mi sie rozrośnie ,to obiecuję ,że podzielę się z Romanem :roll: (do niego najbliżej),jezeli oczywiście Roman nie ma papirusika.
killer1558 - 2007-02-26, 10:43

wszystkim co chcą kupić papiruska to podpowiadam że jest rzut w leroy- merlen wczoraj było pełno go cena około 17 zł za takie jak mamy z Ernestem :)
Ernest - 2007-02-26, 10:46

killer1558 napisał/a:
17 zł za takie jak mamy z Ernestem

My już mamy większe :-D

ZiK - 2007-02-26, 11:10

Mój papirusek gdzieś marnieje nie wiem co się mu dzieje stare parasolki wysychają.
Młode pędy wyrastające z ziemi nawet się nie rozwijają tylko odrazu gniją. :((
Co to może być :?:

samuraj - 2007-02-26, 13:55

killer1558 napisał/a:
wszystkim co chcą kupić papiruska to podpowiadam że jest rzut w leroy- merlen

na takiej wsi jak opole nie ma takiego sklepu :P więc czekam jak AurorA rzuci do sprzedaży swoje :)

AurorA - 2007-02-26, 14:03

samuraj napisał/a:
na takiej wsi jak opole nie ma takiego sklepu :P więc czekam jak AurorA rzuci do sprzedaży swoje :)

Mogę wysyłać jak tylko mrozy puszczą. :) , ale na zewnątrz to z nimi najwcześniej dopiero w drugiej połowie kwietnia.

samuraj - 2007-02-26, 14:08

AurorA napisał/a:
Mogę wysyłać jak tylko mrozy puszczą

ja jestem gotowy na zakup papiruska :) , jak tylko stwierdzisz że można wysylać to daj znać i sfinalizujemy sprawę :good:

killer1558 - 2007-02-26, 14:30

Cytat:
na takiej wsi jak opole nie ma takiego sklepu

na mojej wsi ;) dopiero postawili ten obiekt otwarcie było chyba w grudniu byłem wczoraj i szok dla mnie co zima im porobiła z kostką brukową przed hipermarketem na szybko robili na nowym terenie i robi im albo górki albo dołki jak otwierali to równiutko wszystko było ,ja nie mam koło siebie obi a też by się przydał

samuraj - 2007-02-26, 18:56

killer1558 napisał/a:
,ja nie mam koło siebie obi a też by się przydał

takie cudo mam jak OBI , ale szczerze mówiąc nic ciekawego w nim nie ma jeśli chodzi o rośliny , które nas interesują :x

ZiK - 2007-03-05, 22:23

Nie wiem co się stało moim papiruskom jeden całkowicie usechł i nie wypuszcza już nowych parasolek,a drugi też już usycha został tylko jeden zielony pęd ale już zaczyna usychać ,a roślina nie wypuszcza nowych pędów.
Do tej pory dobrze sobie radziły i bardzo ładnie rosły ale przez ostatnie 2 tygodnie zaczęły usychać. :((

killer1558 - 2007-03-06, 01:38

zik napisał/a:
Nie wiem co się stało moim papiruskom jeden całkowicie usechł i nie wypuszcza już nowych parasolek,a drugi też już usycha został tylko jeden zielony pęd ale już zaczyna usychać ,a roślina nie wypuszcza nowych pędów.
Do tej pory dobrze sobie radziły i bardzo ładnie rosły ale przez ostatnie 2 tygodnie zaczęły usychać.

zik sprawdz czy nie występuje u ciebie przędziorek może to on spowodował że twój papirusek zamiera

ZiK - 2007-03-06, 10:00

killer1558, To chyba nie przędziorek. :P
Jak wyjąłem papiryska z doniczki żeby zobaczyć jak się mają korzenie to zobaczyłem ,że wyglądają jakby zgniły,pousychały. :((

koczisss - 2007-03-06, 12:52

zik napisał/a:
killer1558, To chyba nie przędziorek. :P
Jak wyjąłem papiryska z doniczki żeby zobaczyć jak się mają korzenie to zobaczyłem ,że wyglądają jakby zgniły,pousychały. :((

A tak przy okazji, jak ten kędziorek wygląda?
Na Arundo donax, czyli trzcinie laskowej, anrundo trzcinowate, różnie zwą, które stoi teraz w domu mam takie małe cusiki, żółtawe, czy to może to?

killer1558 - 2007-03-06, 13:07

koczisss napisał/a:
A tak przy okazji, jak ten kędziorek wygląda?

:hehe: nie kędziorek tylko przędziorek masz tu http://www.multiflora.pl/przedziorek.html a resztę po googluj :)

phalina - 2007-03-06, 17:38

Ja swoją ,,parasolkę'' włóżyłam do akwarium,i już zaczynają kiełkować korzonki,może tam zostać czy włożyć do doniczki z ziemią?
killer1558 - 2007-03-06, 18:29

moim zdanie lepiej do doniczki
Ernest - 2007-03-06, 19:33

Halinko jakie długie korzonki ?.Ja załatwiłem mojego małego papiruska z 3 cm korzonkami.
castleman - 2007-03-09, 08:20

Wczoraj wysiałem papirusa z nasion do doniczki
Jak zobaczyłem te nasiona myślałem, że się załamie,
są o połowe mniejsze niż nasiona maku
Ciekaw jestem co z tego wyjdzie ;)

AurorA - 2007-03-11, 18:11

Papirus tak ładnie sie mnoży wegetatywnie że z nasionami to szkoda czasu. Uzystane wten sposób ro.sliny sa mizerne i trzeba wiele czasu by uzyskać jakiś efekt.
Ernest - 2007-03-11, 18:43

Cytat:
Papirus tak ładnie sie mnoży wegetatywnie że z nasionami to szkoda czasu.

Dzisiejsze parasolki :)

killer1558 - 2007-03-11, 18:55

to ja mam narazie jedną taką :)
ZiK - 2007-03-11, 20:06

Ernest napisał/a:
to ja mam narazie jedną taką :)

A ja nie mam nie mam już żadnej.
Moje 2 papiruski uschły z niewiadomych celów :((

jakja - 2007-03-11, 20:10

może odbiją? Podobno tak się zachowują w niesprzyjających warunkach... Bądź dobrej myśli...
AurorA - 2007-03-12, 17:15

Zdarza się że odbija dopiero w czerwcu-miałem takie przypadki.
Ala - 2007-03-12, 21:50

A moje rosną jak na drożdżach. Widać, że już wiosna, bo nowe pędy są grube i silne. Pamiętacie bidulę/17.X/, którego dostałam od znajomej? Miał tylko trzy parasolki, a teraz zobaczcie jaki fajny. Z tych trzech dwie uschły, ale za to wypuścił dużo nowych. Ten drugi papirus kupiony na giełdzie kwiatowej, też wypuszcza coraz mocniejsze pędy. Oba stoją na południowym oknie i cały czas mają zalane korzenie.
lukaszz66 - 2007-03-12, 22:06

Ala, ten papirus (te bulwy) to chyba cyperus :? a możesz napisać jak szybko wyrasta mu nowa parasolka bo ja mam a może miałem dostałem sadzonkę takiego papirusa miał jedną parasolkę i jóż czekam miesięc i nic ale wyglada na żywego :P
Ala - 2007-03-12, 23:08

lukaszz66 napisał/a:
możesz napisać jak szybko wyrasta mu nowa parasolka

Łukasz, te parasolki rosną bardzo różnie. Czasem w ciągu kilku dni wyrasta nowa, a czasem przez dwa tygodnie nic się nie dzieje. Nie wiem od czego to zależy, myślę, że słońce odgrywa tu dużą rolę. I woda, dużo wody!

Ernest - 2007-03-13, 04:50

Alu ładne papiruski i kot :)
Ala - 2007-03-13, 09:04

Ernest napisał/a:
Alu ładne papiruski i kot :)

Koty uwielbiają obgryzać papirusy i nolinę. Muszę tak ustawiać doniczki na parapecie, żeby miały utrudniony dostęp. Poza tym, nie wiem skąd takie upodobanie, ale wypijają wodę z doniczek z papirusami. W swoich miseczkach mają świeżą wodę, czystą, od biedy jest jeszcze miska z "psią" wodą, ale one zawsze pchają się, albo do wazonu z kwiatami (fuj), albo do doniczek.

samuraj - 2007-03-13, 09:27

Ala bardzo ładne są twoje papiruski , jestem na etapie kupowania tej rośliny i mam nadzieję że także uda mi się wychodować tak ładne okazy :brawo:
odnośnie kotów i wody , to moje z kolei upodobały sobie wodę w oczku bądź w łazience w wannie pomimo że także mają w miseczkach :)

koczisss - 2007-03-26, 20:07

Kiedy można przenieść ciborę do oczka?
Ernest - 2007-03-26, 20:24

Jak będzie pewne ze nie będzie przymrozków :)
koczisss - 2007-03-26, 20:27

Ernest napisał/a:
Jak będzie pewne ze nie będzie przymrozków :)

Przymrozki mogą być jeszcze w maju 8)

Podobno wytrzymuje -5 :?:

Ernest - 2007-03-26, 20:44

Ogrodnicy 8) przymrozki mogą być ale nie muszą
Ja po świętach zabieram go z domu :)

koczisss - 2007-03-26, 20:56

Ernest napisał/a:
Ogrodnicy 8) przymrozki mogą być ale nie muszą
Ja po świętach zabieram go z domu :)

U Ciebie jest mniejsza szansa na przymrozki :-D

AurorA - 2007-03-26, 23:30

Zwykle druga połowa kwietnia jest bezpieczna. Pamiętajmy o cieniowaniu i w razie niekorzystnej prognozy okryć lub na noc do domu.
killer1558 - 2007-03-27, 07:26

to swojego papiruska też chyba po świętach wyniosę, na hartowanie na razie :) , do oka nie będę jeszcze wstawiał
castleman - 2007-03-27, 15:02

U mnie jest :dupa: z tym papirusem :-(
Wysiałem 19 dni temu i nic nie wychodzi ----> goła ziemia :evil:
Już nie będę chyba wysiewał, muszę poszukać już wyrośniętego.
Problem jest że nigdzie nie spotkałęm w okolicach Katowic
(ogladałem w: OBI Tychy i Castorama K-ce).
Jak ktoś wie gdzie można nabyć Cibore niech da znać ;)

samuraj - 2007-03-27, 15:13

castleman napisał/a:
Jak ktoś wie gdzie można nabyć Cibore niech da znać

w połowie kwietnia u Arka :) , ale musisz ustawić się w kolejce :P

koczisss - 2007-03-27, 19:53

castleman napisał/a:
U mnie jest :dupa: z tym papirusem :-(
Wysiałem 19 dni temu i nic nie wychodzi ----> goła ziemia :evil:
Już nie będę chyba wysiewał, muszę poszukać już wyrośniętego.
Problem jest że nigdzie nie spotkałęm w okolicach Katowic
(ogladałem w: OBI Tychy i Castorama K-ce).
Jak ktoś wie gdzie można nabyć Cibore niech da znać ;)

Jak wysiewałem do ziemi to nic nie rosło, coś mi wyżerało nasiona, latają takie małe muszki, których larwy żyją w ziemi.
Wysiałem na bandażu i wyrosło co nie co po niecałych dwóch tygodniach 8)

Ernest - 2007-04-01, 09:19

Nowe sadzonki :D jest już 6 szt :)

seba - 2007-04-01, 13:31

Dasz jedną?? :hehe: :brawo:
Ernest - 2007-04-03, 19:54

Jak się ukorzenią,to wszystko możliwe :P
Ernest - 2007-04-28, 13:42

Ze względu na nie możność dostania się w pobliże oczka samochodem(obstawiona cała Skawina przez policje z powodu biegów ulicznych :) ) postanowiłem troszkę po pracować nad papiruskiem :)

A ta wygląda roślina mateczna po liftingu :) ,można by było jeszcze kilka rozetek odciąć

badi - 2007-04-28, 22:44

Fajny ten papirusik,ja jak narazie nie moge go nigdzie dostac:(
AurorA - 2007-04-29, 21:44

Ja moje papiruski już zaczynam hartować, ale w tygodniu zapowiadają mocne przymrozki więc tylko trochę na dzień je na razie wystawiam. Ale już wkrótce na stałe do oka. :-D
killer1558 - 2007-04-30, 08:25

mojego też całą Niedziele chartowałem :)

Mazur - 2007-04-30, 08:30

Podziwiam wasze papirusy dzisiaj ruszam na poszukiwanie po lokalnych sklepach a jak nie znajdę pozostaje alledrogo bo u Arka też posucha.
phalina - 2007-04-30, 18:07

A moja ,,parasolka'' ,która pozwoliłam sobie ,,gwizdnąć'' w przychodni przyszpitalnej rośnie pięknie w akwarium.Do oczka pójdzie dopiero po 15 maja.
AurorA - 2007-04-30, 21:17

Dziś nie potrzebnie wystawiałem do hartowania, było takie wietrzysko że połowę pędów połamało :evil:
koczisss - 2007-05-07, 15:27

Moje ciborki, sztuk cztery stoją trzeci dzień na dworze :-D
Ich wzrost zastopował się, zmiana warunków, temperatury.
Gdyby stały w domu, to by był widoczny dzienny przyrost, a tak stoją w miejscu.
To nic, niech się przyzwyczajają :evil:

phalina - 2007-05-08, 18:41

Na jakiej głębokości postawić donice z papirusem. :?:
Ernest - 2007-05-08, 19:26

Halinko zielone nad wodą ,ustaw tak aby poziom wody przykrył doniczkę,ale bez przesady :)
koczisss - 2007-05-14, 19:40

Wstawiłem dziś dwie cibory do oka.
Troszkę za głęboko, bo powierzchnia gruntu jest na głębokości 22-24 cm, ale jak odparuje woda będzie ok.
Nie dałem rady wyżej podnieść, bo mam taką półkę, jak robiłem oczko, to nie miałem pojęcia o istnieniu jakiejś cibory :-D
Musiałem i tak sporo pokombinować. Uszyłem z z czarnej włókniny, tej do rozściełania, która zabezpiecza glebę przed wyrastaniem chwastów, coś na kształt poduszki, którą położyłem na półkę. Wsypałem do niej żwir i zaszyłem.
Podniosłem w ten sposób o jakieś 15 cm półkę i mogłem wstawić 15 litrowe wiadra ;)

Ala - 2007-05-22, 23:02

koczisss napisał/a:
Wstawiłem dziś dwie cibory do oka.

Ja też wyniosłam dzisiaj moje papiruski do oczka. Myślę, że już nie zmarzną? Na parapecie zaczynały żółknąć, chyba z głodu...

AurorA - 2007-05-22, 23:04

Mój tez już parę dni w oku.
killer1558 - 2007-05-22, 23:04

moje też częściowo pożółkły :x jutro wędrują do oka :)
Mazur - 2007-05-23, 07:18

Ja swój od razu po odebraniu wsadziłem do oczka, w moich warunkach roślinki muszą być ,,twarde a nie miękkie'' ;)
koczisss - 2007-05-23, 08:22

Moje w oczku są od poprzedniej soboty, trochę parasolki pożółkły, jeszcze nie rośnie, ale myślę, że niebawem ruszy.
Ogólnie na podwórzu hartują się już od ponad trzech tygodni.

marek3232 - 2007-05-23, 11:13

Ja swojego papirusa wstawiłem 9 maja do oczka na poczatku pare parasolek pożółkło ale już widac że swoje odchorował i zaczyna rosnąć
phalina - 2007-05-23, 20:19

Mój choruje :(( .Ale mam nadzieje ,że przystosuje sie do warunków w oczku.W akwarium miał jak na ,,hawajach'' a tu ,,syberia" :hehe:
koczisss - 2007-05-23, 20:24

Dziś wstawiłem trzeciego do oczka, jeden pozostał na brzegu.
Z tych co są dłużej u jednego widać chyba początki wzrostu.
Trzy tygodnie i stoi w miejscu, gdyby był w domu, to by wyrosło w tym czasie z cztery parasolki, a tak nic. No ale roślina musi się zaaklimatyzować. W nocy w domu była taka sama temperatura jak w dzień, a czasem cieplej, a tu zupełnie inaczej :-D
Ale ostatnie ciepłe dni chyba pozytywnie podziałały, tak jak zresztą na moje Arundo trzcinowate, po 3 tygodniach wypuściło wreszcie trzy nowe liście, a i nowe źdźbło z ziemi wychodzi, więc Halina głowa do góry, wszystko będzie dobrze, choć u Ciebie w tych Suwałkach dobrze może przyjść trochę później :evil:

vivit - 2007-05-25, 13:59

No i ja swojego do oczka ciepnołem a niech sobie rośnie...:) :yess:
Basik - 2007-05-30, 11:20

witam ! Jestem nowa na tym forum i proszę o pomoc , mam duży papirus , rośnie w doniczce cały czas w woda jest w podstawce ( taka miseczka dość duża) i stoi na oknie . Obficie kwitnie nie wiem zresztą czy to są nasiona ? Zauważyłam że końcówki obsychają . Pragnę nadmienić że nie mam żadnego oczka wodnego , mam za to akwarium ale moja roślinka do niego nie zmieści sie ponieważ jest ona wysokości około 1 metra . Co zrobić żeby nie schły końcówki ?
killer1558 - 2007-05-30, 11:40

witaj :) nie masz oka jeszcze nic trudnego poczytaj to forum i na pewno się zaszczepisz chorobą na oczko :P ,tak poważnie to sprobuj innej metody kup donicę większa bez otworu tak żebyś mogła wstawić swojego papiruska w starej donicy do niej i zalej go całego wodą na wierzch daj ze 3 kamyki bo może się wywracać w tej wodzie ja tak stosowałem od wiosny ,
papirusek chyba jednak tak ma do siebie że listki mu schną na końcach ale przy lepszej pielęgnacji powinno być lepiej
ps. ta donica musi być większa tak żeby było sporo luzu mi wchodziło 4 l wody a papirus za 3 dni prawie to wypił :P

AurorA - 2007-05-30, 17:42

Jak masz możliwość to daj go do ogrodu. Stare liście zasychają to normalka - trzeba je usuwać , nowe będą ok.
Basik - 2007-05-30, 19:20

Do ogrodu mogę wstawić ale nikt nie napisał czy słońce mu nie zaszkodzi . Jakie metody macie na to żeby łodygi były stojące ( zaznaczam że mój ma ponad 1 metr). Jeszcze jedno pytanie , jakbym wyhodowała małego papirusa , to do akwarium bezpośrednio sadzi się czy w małych doniczkach ?

Pozdrawiam
Barbara

koczisss - 2007-05-30, 20:05

Basik napisał/a:
Do ogrodu mogę wstawić ale nikt nie napisał czy słońce mu nie zaszkodzi . Jakie metody macie na to żeby łodygi były stojące ( zaznaczam że mój ma ponad 1 metr). Jeszcze jedno pytanie , jakbym wyhodowała małego papirusa , to do akwarium bezpośrednio sadzi się czy w małych doniczkach ?

Pozdrawiam
Barbara

Musisz cieniować, przerabiałem to w tym roku pierwszy raz.
Wystaw do ogrodu i postaw na początek w cieniu, stopniowo z każdym dniem dozując większą dawkę słońca. Nie stawiaj pełnym słońcu, bo popali.
Najlepiej jak była by deszczowa pogoda na początek.

Ernest - 2007-06-03, 09:17

Tak wygląda obecnie młodzież,w najbliższym czasie gdzieś je wsadzę :)

iwosek - 2007-06-03, 12:39

kurde musze sobie sprawic takiego papiruska 8)
dachasia - 2007-06-03, 21:55

Ci co nie mają cibory, a chcą koniecznie miec. Pouśmiechajcie się do tych co mają duże okazy i niech Wam prześlą choć po jednej parasolce w zwykłej kopercie bąbelkowej i wyślą priorytetem. Koszt jest niewielki coś ok. 3zł. Dodatkowo mogą być owinięte w wilgotną chusteczkę higieniczną, lub papier toaletowy. Ja tak na wiosnę dostałam 4 szt parasolek, już z poobcinanymi listkami i 10 cm łodyżką. Wystarczyło tylko włożyć do wody. Obecnie są już w oczku. Na razie małe, gdy wystarczająco podrosną i nic im nie zagrozi, to chętnie też się z kimś podzielę.

samuraj - 2007-06-03, 21:56

dachasia napisał/a:
Ci co nie mają cibory, a chcą koniecznie miec. Pouśmiechajcie się do tych co mają duże okazy i niech Wam prześlą choć po jednej parasolce w zwykłej kopercie bąbelkowej.

tak wygląda mój uśmiech :-D

dachasia - 2007-06-03, 22:01

samuraj napisał/a:
tak wygląda mój uśmiech
Nie ma sprawy, ale pomimo szczerych chęci nie mogę w tej chwili bo jak widzisz na zdjęciu nie mam jeszcze co wysłać, ale jak za jakieś 2 m-ce urosną większe to czemu nie, o ile ktoś wcześniej się nie ulituje i nie wyśle Ci.
iwosek - 2007-06-03, 22:36

:oops: to ja dolaczam swoj usmiech :-D
AurorA - 2007-06-03, 22:36

dachasia napisał/a:
Nie ma sprawy, ale pomimo szczerych chęci nie mogę w tej chwili bo jak widzisz na zdjęciu nie mam jeszcze co wysłać, ale jak za jakieś 2 m-ce urosną większe to czemu nie

Takie parasolki będą zbyt młode i niewiele warte. ładne rosliny otrzymamy tylko z okazałych parasoli (średnica parasolki około 30 cm i łodyga grubości ołówka).

dachasia - 2007-06-03, 22:51

Przykro mi Samuraj, musisz czekać, lub zwrócić swój uśmiech w inną stronę.
AurorA napisał/a:
średnica parasolki około 30 cm i łodyga grubości ołówka).

Moje takie duże nie były, czy w związku z tym nie doczekam się ładnego okazu?

AurorA - 2007-06-03, 23:09

dachasia napisał/a:
Moje takie duże nie były, czy w związku z tym nie doczekam się ładnego okazu?

Może roślina będzie się stopniowo wzmacniać i wydawać coraz grubsze i mocniejsze łodygi, ale przy dobrej "matce" pędy od razu są grube. Jak ktoś chce ładną parasolkę można odebrać u mnie - mam ich jeszcze trochę - z wysyłką nie chce mi się bawić.

iwosek - 2007-09-19, 22:49

i ja doczekałem sie na swoje papiruski, jednak stoją one juz w domu w wiaderku,
i tu moje pytanie czy na kaloryferze bedzie im dobrze ?? znaczy czy temperatura bedzie odpowiednia, acha no i słonce mają od wschodu az do okolo 13
jak myslicie przestawic je gdzies czy niech tak stoją

killer1558 - 2007-09-19, 22:56

przy kaloryferze odradzam ,lubią wilgoć, i muszą mieć cały czas wodę w doniczce
ZiK - 2007-09-19, 22:58

killer1558 napisał/a:
przy kaloryferze odradzam ,lubią wilgoć, i muszą mieć cały czas wodę w doniczce

A po drugie będą im usychać szybko końcówki liści :?

iwosek - 2007-09-19, 23:00

no to przestawie,
a jak dolewac wody to bardziej cieplej czy zimnej :???: pytam bo mam ja pierwszy rok i nie chcialbym jej zmarnowac

AurorA - 2007-09-19, 23:04

iwosek napisał/a:
i tu moje pytanie czy na kaloryferze bedzie im dobrze ?? znaczy czy temperatura bedzie odpowiednia, acha no i słonce mają od wschodu az do okolo 13
jak myslicie przestawic je gdzies czy niech tak stoją

powinno być ok, oby miał mokro

iwosek - 2007-09-19, 23:05

mokro miec bedzie bo stoi w wiaderku, tak ze lodygi ma zanuzone na okolo 3 cm + oczywiscie donczka czyli co zostawic ??
killer1558 - 2007-09-19, 23:07

doniczka cały czas w wodzie :) i pilnuj bo to Bachus :hehe:
AurorA - 2007-09-19, 23:08

Jakby liście mocno zasychały to najwyżej przestawisz. Musi mieć słońce.
castleman - 2007-09-27, 16:40

Aurora a jak tam Twój papirusek?
Wyjąłeś go już z oczka?

AurorA - 2007-09-28, 00:59

Papiruski jeszcze się moczą.
samuraj - 2007-10-02, 22:21

swojego papirusa już zabrałem do domu , wiem że jeszcze za wcześnie ,ale zauważyłem że pies nim się za bardzo interesuje :evil: wsadziłem go do wysokiej doniczki w której do połowy jest ziemia , kilka kamyków i zalałem to wodą (doniczka jest szczelna, bez otworu w dnie) więc papirus jest praktycznie cały czas w wodzie :P
ale nie wiem czy wystarczy dolewać wody czy trzeba dodatkowo jakoś go wspomagać jakimś nawozem , bo uzupełniam wodą z kranu :?

wojtas - 2007-10-03, 07:00

Ja zimą nie nawożę swojego.zaczynam nawozic od marca,biohumus lub inny podobny.
killer1558 - 2007-10-03, 07:37

mój też wylądowal już w domu a przez zime bedzie trzymany w wiaderku z woda i jednak dostanie coś nawozu tak jak w tamtym roku
samuraj - 2007-10-03, 09:02

killer1558 napisał/a:
mój też wylądowal już w domu a przez zime bedzie trzymany w wiaderku z woda i jednak dostanie coś nawozu tak jak w tamtym roku

ale napisz czym nawozisz i jaki daje to efekt :?:

killer1558 - 2007-10-03, 09:47

nawoże tym co mam pod reką :P nawozem do kwiatów doniczkowych, poprostu jak dolewam wody to daję nakrętkę nawozu do wody ,a efekt..... wydaje mi się że lepiej rośnie i jest zieleńszy :-D
AurorA - 2007-10-03, 13:45

zimą nie powinno się nawozić roślin standardowymi nawozami azotowymi - muszą one mieć okres odpoczynku. Dzień jest zbyt krótki. Można co najwyżej wykorzystać specjalne nawozy zimowe o bardzo małej ilości azotu. Ja rozpoczynam nawożenie wiosną- jedna porcja nawozu dla roślin zielnych a później to już czyści oczko.
killer1558 - 2007-10-03, 18:39

oto mój papirusek po wyciągnięciu z oka dwukrotny przyrost ,to gęste na dole to tak jak poszedł do oka a teraz dużo większy :good: jeszcze na zimę muszę lifting mu zrobić i opryskać na mszycę bo mi żona głowę truje że wnoszę jej pasożyty z oka na pelargonie :hehe: ,ale na razie brak czasu :-( praca na ogrodzie :P

i może nie w temacie ale foty są :) kalla oczkowo domowa :P

Ernest - 2007-10-03, 18:51

Marek mój też marnawy,ale jego dzieci wyhodowane prze ze mnie są o wiele ładniejsze :)
castleman - 2007-10-10, 17:50

Przy jakiej temperaturze najbezpieczniej je wyciągnąć, żeby nie przymarzły?
koczisss - 2007-10-10, 17:54

castleman napisał/a:

Podobno do -5 wytrzymują :)

Mazur - 2007-10-10, 18:00

Mój papirus już na balkonie
koczisss - 2007-10-10, 18:11

Dziś przeniosłem do domu trzy cibory, jedna została w oczku, jak przetrwa tą noc to zabiorę do domu, a jak nie to trudno i tak nie mam gdzie stawiać :-D
Mam jeszcze cztery sztuki wyhodowane z nasion, całkiem ładnie rosną, do wiosny będą dużymi sadzonkami. Cibor ci u mnie dostatek ;)

Obawiam się, ze będzie więcej, bo pewnie będę zimą ukorzeniać z parasolek :)

castleman - 2007-10-10, 18:19

A jak żółknie to nie dzieje się coś złego?
A może to znak, żeby wyciągnąć i zanieść do ciepełka w domciu?

koczisss - 2007-10-10, 18:32

castleman napisał/a:
A jak żółknie to nie dzieje się coś złego?
A może to znak, żeby wyciągnąć i zanieść do ciepełka w domciu?

Odpowiem, ale myślę, że o tym powinniśmy pisać w wątku o ciborach.

Niestety warunki są zgoła inne niż na Madagaskarze, temperatury zbyt niskie, roślina wegetuje i jak nie zapewnisz lepszych warunków to może paść :)

killer1558 - 2007-10-10, 18:47

mój w domu nie narażam go na przymrozki :P )
AurorA - 2007-10-10, 19:19

ja mam ponad setkę ładnych roślin - pewnie będą musiały podzielić los pistii i zwiedzić kompostownik bo nie mam gdzie zimować. ile się da upchnę w domu jak przetrwają do weekendu bo na razie brak czasu.

zimą lepiej nie nie ukorzeniać chyba że pod koniec lutego - z wcześniejszych miałem mizerne

Cytat:

juz powinny być w domu- przymrozek przypala liście - choć później odbija z kłącza.
Moje są na zewnątrz bo nie mam czasu się nimi zająć i miejsca na zimowanie takich ilości.

koczisss - 2007-10-10, 19:25

AurorA napisał/a:
zimą lepiej nie nie ukorzeniać chyba że pod koniec lutego - z wcześniejszych miałem mizerne

Te co ukorzenię będą służyły jako rośliny jednoroczne.
Posadzę w oczku bezpośrednio do żwiru, pociągną do jesieni i zginą, wytnę i tyle.
Ukorzeniałem w zeszłym roku w październiku i tak przez całą zimę i mam dość dorodne rośliny, tylko w oczku im kiepsko się rosło i nie są takie jak powinny.
Jedna stała na brzegu w doniczce bez dna i wygląda o niebo lepiej od tych oczkowych, a była mniejsza wiosną niż te co wsadziłem do wody.

sadzio5 - 2007-10-18, 16:11

witam, mój papirus ma jakieś 2,3 metra i jeszcze rośnie ale nie wiem co zrobic aby miał kwiaty, czy ktoś może wie? :roll: :roll:
AurorA - 2007-10-18, 17:18

sadzio5 napisał/a:
witam, mój papirus ma jakieś 2,3 metra i jeszcze rośnie ale nie wiem co zrobic aby miał kwiaty, czy ktoś może wie?

Nigdy nie widziałem tak dużej cibory zmiennej, chyba że chodzi o prawdziwy papirus (cyperus papirus)- jak możesz daj zdjęcie. U mnie kwitną bez problemu nawet półmetrowe cibory zmienne, ale kwiaty bardziej szpecą roślinę niż zdobią więc nie masz czego żałować..

sadzio5 - 2007-10-18, 17:43

okey postaram sie wyslać.
sadzio5 - 2007-10-18, 20:19

oto moj kwiatek

Kaef - 2007-10-18, 20:21

Piękny. Nawozisz go czymś, że tak imponująco wygląda????
iwosek - 2007-10-18, 20:22

:o :o :o :o :o :o :o wow, naprawde potezny, kurde, chcialbym miec takiego :)
ile ma lat :???: :?:

JAREK G - 2007-10-18, 20:23

:-o no to faktycznie ładny okaz :brawo: jakiś mutant :hehe:
sadzio5 - 2007-10-18, 20:25

niczym go nie nawoze tylko duzo z nim rozmawiam :roll:

lat ma okolo 4 moze nikt w to nie uwierzyc ale naprawde ma tyle

Kaef - 2007-10-18, 20:25

Jak w końcu zdobędę papirusa to też go będę tak przytulać :D :D Może też taki urośnie :P
iwosek - 2007-10-18, 20:29

no to juz wiem dlaczego mój nie chce rosnac :hehe: ja ze swoim nie gadam :roll:
a tak na powaznie to moj ma obecnie niezly przyrost, mam nadzieje, ze do wiosny osiagnie kolo 1 metra ;)

AurorA - 2007-10-18, 22:31

sadzio5 napisał/a:
witam, mój papirus ma jakieś 2,3 metra i jeszcze rośnie ale nie wiem co zrobic aby miał kwiaty, czy ktoś może wie? :roll: :roll:

Przesadź go do większej doniczki i na wiosnę daj na zewnątrz, najlepiej do oczka jak masz i powinien zakwitnąć. Ja swojego w sobotę dzieliłem siekierą - zrobiłem z niego około dziesięciu ładnych papirusów, ale wysokość to tylko około 2 metry. Kłącza były grubości około 4 cm i męczyłem się z dzieleniem cały dzień. U mnie w donicy 40 litrów.

melek - 2007-10-19, 12:55

Mam pytanie, bo planuję mieć papirusa i chcę trzymać go w domu. Jaką dać ziemie? Czy podłoże musi być tak jak u rosiczek czyli ciągle mokre? I jaka wielkość donicy? I wogle jakie mam mu warunki zapewnić? Z góry dzięki :)
AurorA - 2007-10-19, 13:14

Podłoże może być każde, byle jakie, urośnie ładnie i też bez podłoża. Musi stać w wodzie. doniczka w zależności od wielkości rośliny.
sadzio5 - 2007-10-19, 14:40

ale ja właśnie nie mam oczka wodneg :(( i boje sie ze jak go rusze to mi czasem zacznie marnieć. A co zrobić aby końcówki nie robiły się żółte?
sadzio5 - 2007-10-19, 14:53

i jest jeszcze jeden problem bo korzenie wyszły z doniczki i nie wiem czy mogę :roll: je poprzecinać podczas przesadzania :roll:
melek - 2007-10-19, 16:11

Wsadź do tak dużej doniczki aby uniknąć obcinania, myślę ,że jak obetniesz korzenie to może troche osłabić roślinę.
koczisss - 2007-10-19, 16:15

Melek napisał/a:
Wsadź do tak dużej doniczki aby uniknąć obcinania, myślę ,że jak obetniesz korzenie to może troche osłabić roślinę.

Jak nie obetnie korzeni, to może mieć problemy z wyjęciem z doniczki.
Przy takiej wielkiej roślinie korzeni musi być masa.
Ja jak przesadzałem mikrusy niespełna metrowe musiałem wywalić wszystkie korzenie, które wystawały z doniczki, albo ją rozciąć, inaczej nie dało się.
Cibora to odporna roślina, nic jej nie będzie, szybko odbuduje system korzeniowy z nawiązką :D

melek - 2007-10-19, 16:18

No to już problem rozwiązany.
sadzio5 - 2007-10-19, 17:17

dzieki , ale czy ta pora jest dobra do przesadzania czy może lepiej na wiosnę
wojtas - 2007-10-19, 17:25

Lepiej na wiosnę .przesadzałem kiedys póżną jesienią.zpodziału uzyskałem kilka nowych roslin i zadna się nie przyjęla.Optymalny termin to koniec lutego,marzec,
killer1558 - 2007-10-19, 17:41

piękny papirusek może i ja się dochowam takiego tylko z tym przytulaniem gorzej :hehe: ,a oko to możesz mieć jeszcze zawsze tylko chęci :) i zapał
sadzio5 - 2007-10-19, 17:47

jezeli chodzi ci o oczko wodne to u mnie marne szanse :-(
iwosek - 2007-10-19, 20:22

AurorA napisał/a:
Podłoże może być każde, byle jakie, urośnie ładnie i też bez podłoża. Musi stać w wodzie. doniczka w zależności od wielkości rośliny.

No własnie, ja mam posadzone w mieszaninie piasku z ziemia z kompostownika :P
Rosnie jak szalony :P

sadzio5 - 2007-10-19, 20:59

a ile już ma i jak możesz to pokaż zdjęcia

melek - 2007-10-19, 22:19

To rozumiem ,że mogę zasadzić go do doniczki z ziemią uniwersalną do kwiatów.
AurorA - 2007-10-19, 22:48

Melek napisał/a:
To rozumiem ,że mogę zasadzić go do doniczki z ziemią uniwersalną do kwiatów.

Dodaj lepiej trochę piachu, albo sam piasek i żwirek, może być glina.

Cytat:
i jest jeszcze jeden problem bo korzenie wyszły z doniczki i nie wiem czy mogę :roll: je poprzecinać podczas przesadzania

Tnij śmiało nic mu nie będzie, ja w sobotę z mojego wyciąłem cała taczkę korzeni. przesadzam o tej porze i jest ok - tą rośline naprawdę trudno zamęczyć.

sadzio5 napisał/a:
a ile już ma i jak możesz to pokaż zdjęcia

Ma z 10 lat, ale jest co parę lat dzielony i robiony nowy - u starych okazów środek donicy zamiera i tylko na obrzeżach są ładne pędy - trzeba wtedy środek wyciąć i wywalić.

Zdjęć jest mnóstwo w mojej galerii w oku i na mojej stronie i pewnie gdzieś w tym watku

toz tamtego roku

mam 1,85 metra.

Na żółknące końcówki nic nie poradzisz- można wycinać cale pedy lub tylko te końcówki- jest trochę zabawy.

sadzio5 - 2007-10-19, 22:55

Imponujący kwiat , bardzo ładny pogratulować tylko :brawo:
melek - 2007-11-01, 21:49

Oto mój papirus, dostałem go od Arka za co mu bardzo dziękuje :)

Ten duży ma - 79cm.

AurorA - 2007-11-01, 21:55

Melek napisał/a:
Oto mój papirus, dostałem go od Arka za co mu bardzo dziękuje

ustaw go blisko okna bo w tym kącie chyba nie ma zbyt dużo światła a lubi, widzę że ładnie zniósł podróż

melek - 2007-11-01, 21:57

Na połowie fotki po prawej stronie widać końcówkę parapetu - jest na przeciwko okna :)
AurorA - 2007-11-01, 22:01

To ok :good:
iwosek - 2007-11-01, 22:11

ja mam nadzieje ze mje beda takie na wiosne - ale jeszcze im duzo brakuje :P

kiedy i czym najlepiej nawozic :?:

melek - 2007-11-01, 22:18

iwosek napisał/a:
kiedy i czym najlepiej nawozic :?:

Ja teraz tego mniejszego podlewam wodą z nawozem do kwiatów balkonowych i doniczkowych :)

dachasia - 2007-11-02, 00:53

Ja moje 5 parasolek dostałam pod koniec kwietnia. Jak tylko sie ukorzenił i podrósł trochę to wstawiłam do oczka. Niedawno przyniosłam do domu, wstawiłam do wiadra z wodą i zostawiłam na balkonie. Ale od kilku dni jest już w domy. Poobcinałam mu wszystkie stare, podeschłe i niezbyt duże liście. 5 liści wysłałam forumowiczce do Krakowa w zamian za lilie, którą mi wcześniej przysłała. Tyle zostało jak widać na zdjęciu

sadzio5 - 2007-11-03, 15:41

pewnie ci szybko odrosną, mój też stoi zaraz przy oknie i szybciutko rośnie
castleman - 2007-11-09, 22:17

Chciałem dodać zdjęcia mojego papirusa ale jakieś błędy powstają w fotosiku :-(
castleman - 2007-11-18, 06:56

uff fotosik działa ;)
Papirusa mam cały czas w koszyku z kamieniami (bez ziemi czy pisaku) i wiadrze z wodą, a żeby było estetyczniej to całość jest w wielkiej donicy.

Ernest - 2007-11-18, 08:00

To ja się pochwalę młodzieżą którą wyhodowałem :)

Przemroziłem chyba najstarszego :evil: :-( .Ale zostało mi jeszcze 5 sztuk :)

AurorA - 2007-11-18, 13:50

moje największe tez są zamarznięte w bryle lodu, nie zdążyłem ich ewakuować :-( ale mam sporo młodzieży.
samuraj - 2007-11-18, 21:39

mój jedyny ocalały z przesyłki od Sebastiana (przesyłka szła dwa tygodnie) rośnie jak szalony ma już około 60 cm :)
Pawel Woynowski - 2007-11-18, 22:13

A to moje cibory. Ta po lewej, od czterech lat na sezon w oczku, w ubiegłym roku trochę przemarzła. Ta po prawej również od czterech lat lecz w domu na parapecie.

AurorA - 2007-11-19, 02:55

Paweł napisał/a:
Ta po lewej, od czterech lat na sezon w oczku, w ubiegłym roku trochę przemarzła. Ta po prawej również od czterech lat lecz w domu na parapecie.

Paweł ja większe rośliny uzyskuje ze świeżych sadzonek w jeden sezon :-D

Pawel Woynowski - 2007-11-19, 09:45

AurorA napisał/a:
Paweł ja większe rośliny uzyskuje ze świeżych sadzonek w jeden sezon :-D

Nie przeczę, ale Ty przy nich jesteś co dziennie. Ja w tym roku, jak obliczyłem, byłem w domu w sumie trzy miesiące, reszta to delegacje. A roślinki lubią jak się je dogląda. Moja Pani nie zawsze pamięta o tym i ta cibora w domku nie zawsze miała tyle wody ile jej potrzeba. Poza tym nie nawoziłem ich niczym.

dachasia - 2007-11-19, 23:39

Ja z przywiezionych do domu cibor obcięłam wszystkie stare,pierwsze liścienie i choć były, marne,podeschnięte to 3 wsadziłam do słoika.Dwie z nich już wypuszczają korzonki i listki. A niech sobie rosną. Na wiosnę będzie więcej roślinek w oczku to rozprawiania się z glonami

samuraj - 2007-11-22, 10:28

tak wygląda mój papirus , którego dostałem od Sebastiana , fakt że sadzonka wędrowała dwa tygodnie po polsce ale z tego widać że podróż mu służyła :P

koczisss - 2007-11-24, 11:37

A oto moja ciborka, jedna z wielu. Wyhodowana z nasionka, ma rok :)

A obok tworzy się sobie sadzonka Prosa rózgowatego Heavy metal

hepik - 2007-11-24, 12:12

Pół sezonu w oczku,od października na parapecie.
Na parapecie rośnie zdecydowanie szybciej.

Mazur - 2007-11-24, 16:27

Zgadza się mój papirus na parapecie wystartował aż miło patrzeć.
sadzio5 - 2007-11-24, 16:47

ja mój musiałam przenieść z parapetu na podłogę, bo na parapecie już się nie mieścił na wysokość :)
AurorA - 2007-11-24, 20:00

sadzio5 napisał/a:
ja mój musiałam przenieść z parapetu na podłogę, bo na parapecie już się nie mieścił na wysokość

tez miałem ten problem kilka lat temu :-D

killer1558 - 2007-11-24, 20:37

wszyscy się chwalą to i ja pokarzę swojego papiruska ,po sezonie w oczku przybyło mu i to sporo :P

iwosek - 2007-11-24, 20:49

spokoj :!: bo nabieram coraz wiekszych kompleksow ogladajac te wasze papirusy :hehe:
melek - 2007-11-24, 21:00

A moje jakoś tak spowolniły wzrost. Może to przez nawóz, nie wiem.
sadzio5 - 2007-11-24, 21:13

Marek , coś mały ten twój papirus :)
killer1558 - 2007-11-24, 23:32

sadzio5 napisał/a:
Marek , coś mały ten twój papirus

ja wiem czy mały :?: :P on jeszcze nie ma roku jak jest u mnie :hehe: na stronie 4 jest fota i data postu kiedy go kupiłem :) ,tak że myślę że jeszcze podrośnie tylko z tym przytulaniem gorzej u mnie :hehe:

sadzio5 - 2007-11-24, 23:48

Spróbuj a może da to jakieś efekty :good:
marek3232 - 2007-11-25, 17:39

Marek a w jakim podłożu rośnie u ciebie ten papirus :P
iwosek - 2007-11-25, 18:42

Narzekacie na papirusa Marka - lepiej poradzcie dlaczego moj 2 miesieczny papirus przestal rosnac :?: :((

koczisss - 2007-11-25, 18:45

iwosek napisał/a:
Narzekacie na papirusa Marka - lepiej poradzcie dlaczego moj 2 miesieczny papirus przestal rosnac :?: :((
[url=http://images32.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

Gdzie stoi?

Może ma zbyt mało światła?

Widzę, że w doniczkach podłoża też niewiele.

iwosek - 2007-11-25, 18:48

koczisss napisał/a:
Gdzie stoi?

Słoneczne okno ;)
koczisss napisał/a:
Może ma zbyt mało światła

nie sadze - słonce pada mniej wiecej od wschodu do mniej wiecej 12
koczisss napisał/a:
Widzę, że w doniczkach podłoża też niewiele.

Być moze - to akurat zmienie jutro - co do podłoza to piasek z ziemia ogrodowa ;)
Naprawde nie wiem czym to jest spowodowane - ruszyl swietnie ale ostatnio stana i stoi juz tak od .... nie pamietam juz od kiedy :((

Mazur - 2007-11-25, 18:53

I wody mało on duuużo pije, dolej na max
sadzio5 - 2007-11-25, 18:55

Może jednak mu miejsce nie odpowiada, wydaje mi sie iz faktycznie ma zbyt mało światła na tej podłodze, ale moge sie mylić :roll:
iwosek - 2007-11-25, 18:55

Roman napisał/a:
I wody mało on duuużo pije, dolej na max

Woda wylana na potrzeby zdjecia :hehe: - musiałem troche pomanewrować z nim aby sciagnac z parapetu no i woda poszła do innych kwiatków

iwosek - 2007-11-25, 18:56

sadzio5 napisał/a:
Może jednak mu miejsce nie odpowiada, wydaje mi sie iz faktycznie ma zbyt mało światła na tej podłodze, ale moge sie mylić

iwosek napisał/a:
koczisss napisał/a:
Gdzie stoi?

Słoneczne okno

Nie czytasz :!: :hehe:
Papirus stoi na słonecznym parapecie :!:

sadzio5 - 2007-11-25, 19:00

Czytam , dlaczego zaraz taki nerwowy, jak tak podchodzisz do kwiatów to nie dziwię się ze tak słabo rosną
iwosek - 2007-11-25, 19:13

sadzio5 napisał/a:
Czytam , dlaczego zaraz taki nerwowy, jak tak podchodzisz do kwiatów to nie dziwię się ze tak słabo rosną

sadzio5, :hehe:
iwosek napisał/a:
Nie czytasz :!: :hehe:

Wyraźnie wstawiłem tam usmieszek :hehe: taka ironiczna wypowiedz

No, ale skonczmy ten OffTopic i doradzcie czemu nie chce rosnac :(

samuraj - 2007-11-25, 20:18

podłoże w moim papirusie to jakieś dwa centymetry ziemi do kwiatów kilka kamieni , a reszte to woda , co drugi dzień wypija szklankę wody :)
melek - 2007-11-25, 20:22

A podlewanie wody z nawozem może być przyczyną spowolnienu rozrostu papiruska?
samuraj - 2007-11-25, 20:25

Melek napisał/a:
A podlewanie wody z nawozem może być przyczyną spowolnienu rozrostu papiruska?

Arek nie dawno wspominał że w okresie zimowym nie powinno się stosować nawozów , bo to jest okres kiedy roślina "odpoczywa" :P

melek - 2007-11-25, 20:28

:oops: Ja jeden z papirusów codziennie podlewam wodą z nawozem. Wypuścił 4 łodygi ale teraz jakoś nie rosną, a duży zaś wypuścił 3 łodygi i słabo się wzbijają a podlewam go odstaną wodą.
killer1558 - 2007-11-25, 21:17

mój odkąd został zakupiony to ma nie zmienione podłoże :P więc nie stwierdzę w czym posadzony :) ogólnie ziemia, ale jak trafił do oka to przyrost 3 krotny a korzenie powychodziły poza doniczkę i dla tego w takim wiaderku trzymam cały czas zalany wodą jest :P
AurorA - 2007-11-26, 09:49

Myślę że spowolnienie wzrostu jest związane z okresem zimowym. Dzień krótszy, słonka mniej więc roślinka odpoczywa. Wiosną powinna ruszyć z kopyta :P .
melek - 2007-11-26, 17:41

No to mnie uspokoiłeś ;)
phalina - 2007-11-26, 18:50

Cytat:

Ja jeden z papirusów codziennie podlewam wodą z nawozem.

Nawozy powinno sie stosować dopiero na koniec lutego ,początek marca.
Teraz powinno sie podlewac wodą odstała o temp .pokojowej :pa: .

melek - 2007-11-26, 19:19

Z tym nawozem był eksperyment. Już podlewam wodą odstaną.
sadzio5 - 2007-11-28, 17:06

U mnie czy zima czy lato to ciagle puszcza nowe a podlewam go wodą odstaną :)
melek - 2008-01-11, 23:26

Moje ciborki:

killer1558 - 2008-01-11, 23:27

na wiosnę do oka i podwoją rozmiary :good:
sadzio5 - 2008-01-14, 11:09

widzę na zdjęciach w doniczkach kamyczki, a ja u moich nie mam , czy muszą być?. Bez tego też ładnie rosną a niedługo będe je przesadzać to bym włożyła kilka kamyczków.
AurorA - 2008-01-14, 14:09

te kamyki to tylko ozdoba- do niczego nie są potrzebne
melek - 2008-01-14, 16:55

AurorA napisał/a:
te kamyki to tylko ozdoba- do niczego nie są potrzebne

Dokładnie, to tylko ozdoba.

sadzio5 - 2008-01-14, 20:21

aha to juz wszystko wiem, dzieki , pozdrawiam :pa:
killer1558 - 2008-01-15, 19:08

no nie tylko ozdoba bo jak do oczka idzie to po to żeby ziemi nie wypłukało :)
sadzio5 - 2008-01-15, 22:54

to mi raczej nie grozi ponieważ mój nie idzie do oczka
castleman - 2008-01-16, 01:30

W przypadku mojej ciborki zauważyłem, że przez okres zimowy jak jest w domu to podsychają jej końcówki liści. :? Z jednej podsychającej kępki pokusiłem się zrobić tzw ablygra, tj sadzonke :oops:

dachasia - 2008-01-16, 16:43

A moja cibora od jakiegoś czasu ruszyła. Stoi w południowym oknie balkonowym.Teraz ma dość dużo słońca. Ma dwie nowe dość duże parasolki

oraz kilka kiełków nowych parasolek

Zauważyłam też w dwóch parasolkach,że wypuszcza nowe listki środkowe,

a w jednej to nawet dwie nowe parasolki, tak jak przy ukorzenianiu

Stoi w donicy, tej samej co w oczku w wiadrze w wodzie. Przez całą zimę dolałam może 2-3 litrów tylko. Nie jest też jak na razie niczym zasilana. Ale jeśli będzie w dalszym ciągu wypuszczać nowe przyrosty, to chyba czymś ja zasilę. Zastanawiam się co by było jak bym wlała do wiadra wodę z płukania mięsa.Niektóre żarłoczne kwiaty domowe tak się zasila.

castleman - 2008-01-16, 17:18

Widzę, że końcówki parasolek Twojej roślince też żólkną :?
AurorA - 2008-01-16, 17:32

dachasia, widzę że podobnie jak ja ustawiasz doniczki piętrowo :P
iwosek - 2008-01-16, 19:42

Mój papirus powoli ruszył, parasolki wystrzeliły w góre, pojawiają się nowe, ale i tak słabo to wygląda. Jedynym pozytywnym akcentem jest soczysta zieleń. :good:
dachasia - 2008-01-16, 21:38

AurorA napisał/a:
widzę że podobnie jak ja ustawiasz doniczki piętrowo

No cóz brak miejsca w pobliżu światła zmusza mnie zimą do takiego ustawiania kwiatków, aby roślinom było dobrze,ale nie koniecznie estetycznie w domu ;)

dachasia - 2008-01-16, 21:40

Cytat:
Widzę, że końcówki parasolek Twojej roślince też żólkną

Tak, ale jestem zdumiona,że tak mało i to tylko tym najstarszym. Myślałam,żę będzie gorzej

iwosek - 2008-01-16, 21:42

:hehe: Ja tam ostatnio cierpie na deficyt kwiatów doniczkowych :hehe: Na parapecie stoi jedynie papirus :P
killer1558 - 2008-01-17, 00:07

niestety mój też ma dużo zasychających końcówek ale nowe idą w górę :yahoo: byle do wiosny :)
iwosek - 2008-02-10, 13:45

;) postanowiłem przerzucic papirusa do terarium - no ale obecnie sie on nie miesści pomyślałem więc aby zrobić sadzonke - tylko jak :x wiem ze wklada sie parasolki do góry nogami, ale jakie, jak uciete no itd poradzcie jak uciac gdzie uciac, i po ilu mozna bedzie włozyć do akwarium ;)
dachasia - 2008-02-10, 15:34

Mateusz ucinasz łodygę tak mniej więcej 10 cm poniżej parasola. Potem parasol składasz w ręce od dołu łodygi tak jak normalną parasolkę

i skracasz te liście o połowę. Wkładasz do słoika do góry nogami i czekasz aż wypuści nowe Mam tu takie zdjęcie zrobione jesienią z gałązek, które ścięłam po przyniesieniu do domu bo zasychały. Jak widać z jednej puściły, a druga niestety poszła do kosza. Za bardzo była zaschnięta

iwosek - 2008-02-10, 19:50

Ryzyk fizyk, raz się żyje :) Juz siedzi w słoiku ;)

A co zrobić z tym kawałkiem co został w maciezystej roslinie wyciac calkiem czy zostawić :?:

melek - 2008-02-10, 19:54

Wytnij.
samuraj - 2008-02-10, 20:01

dzisiaj też zatopiłem jedną parasolkę , nawet w takim samym słoiku jak Mateusz :-D
koczisss - 2008-02-10, 20:42

samuraj napisał/a:
dzisiaj też zatopiłem jedną parasolkę , nawet w takim samym słoiku jak Mateusz :-D

Ja mam 11 parasolek, które się ukorzeniają. Wiosną wszystko pójdzie do oczka jako rośliny jednoroczne.

dachasia - 2008-02-10, 22:05

Mateusz możesz jeszcze skrócić tę łodygę, tak do wysokości słoika.
melek - 2008-02-17, 16:02

Zrobiłem sobię sadzoneczkę z parasolki, mam pytanie kiedy ją mogę wsadzić do podłoża?

AurorA - 2008-02-17, 16:51

kiedy chcesz, nie musisz się spieszyć :)
melek - 2008-02-23, 22:05

Już jest taka, jutro ją wsadzam ;)

Yahilles - 2008-02-23, 22:32

Zostaw coś dla mnie, potrzebuję dla moich sitówek!
melek - 2008-02-24, 21:03

Jest już w doniczce ;)

AurorA - 2008-02-24, 21:06

Melek, za głęboko, pod ziemią mają być tylko korzenie a nie łodygi :P
melek - 2008-02-24, 21:09

Stożek wzrostu jest tylko pod ziemią ale łodygi prawie wcale nie są zasypane ;)
dachasia - 2008-02-24, 23:47

Ja też uważam,że za głeboko, ta najniższa łodyżka ma aż zasypane liście. Podciąg lekko o centymetr przynajmniej w górę.
melek - 2008-02-25, 17:17

Liście nie są przysypane, jak podniosę o centymetr to papirus będzie wyciągnięty z podłoża.
dachasia - 2008-02-25, 21:41

Melek zrobisz jak zechcesz. Ja swoje sadziłam nie głębiej niz tak jak zaznaczyłam na Twoim zdjęciu
Więc sobie porównaj ile u mnie by wyglądało tej najwyższej łodyżki, a ile u Ciebie wygląda.

melek - 2008-02-26, 22:35

Nie cały centymetr mam głębiej, ale papirus i tak odbije ;)
melek - 2008-03-17, 19:23

Teraz wygląda już tak:

Yahilles - 2008-03-17, 20:07

Hmm, mój jak na razie nie wypuścił korzonków albo ich nie zauważyłem.
wojtas - 2008-03-18, 11:20

niestety moje papiruski całkowicie zmarniały podczas zimy,pomimo starannej opieki,ciekawe dlaczego?poprzednie zimy przetrwały,a lato spedzały w ogrodzie lub na balkonie.
Ernest - 2008-03-18, 20:11

Wojtas w domu trzymałeś :? ,bo ja na działce 4 załatwiłem :P
AurorA - 2008-03-18, 20:16

a ja załatwiłem w domu ze 30 kilkuletnich wielkich roślin- przez kilka dni nie dolałem wody i uschły na pieprz :-( - taka masa roślin pije tak ze nie nadążysz dolewać

co ciekawe obciąłem je na równo z ziemia i kilka zaczyna odbijać :)

andrzej - 2008-03-18, 20:52

Witam serdecznie!
Po długiej nieobecności na forum mam spore zaległości, przeczytałem temat od dechy do dechy i nie znalazłem ani jednej informacji na temat zabezpieczania cibory przed wiatrem.Czy istnieje taka potrzeba? Wiatry ostatnio u nas dość solidnie wieją, a roślinka sporych rozmiarów. Miejsce, w którym planuję ją posadzić w oczku jest narażone na spore podmuchy wiatru.
Pozdr. andrzej

AurorA - 2008-03-18, 20:58

Wbij w doniczkę paliki i przywiąż roślinę inaczej na bank wiatr ją połamie.
andrzej - 2008-03-18, 22:11

Trochę paskudnie to będzie wyglądać. Wykombinuję taki pirścień na paliku, jak się do niektórych palm stosuje.
pozdr. andrzej

iwosek - 2008-03-18, 22:41

Moje cibory zatopione ze 2 tygodnie temu puscily juz ładne korzonki :D Myśle, że w piątek wsadze do ziemi - tylko co ziemia kompostowa :???:
Yahilles - 2008-03-18, 22:54

Ech, ja wsadziłem do wody parasolkę od Melka 1 marca i dalej chyba nic nie ma, albo samych korzonków nie widać, bo to od razu w baseniku terrarium jest :soczek:
wojtas - 2008-03-19, 08:55

Ernest napisał/a:
Wojtas w domu trzymałeś :? ,bo ja na działce 4 załatwiłem :P
tak,podobnie jak w poprzednich latach i zawsze sie udawało,a teraz cały uschnął.Wdała się jakaś choroba?
samuraj - 2008-03-19, 10:34

mój malutki papirusik roście dość dobrze , długo się moczył za nim pokazały się korzonki ale teraz nadrabia.Kolejnych kilka parasolek się moczy i już widać takie "guzki" , z których będą korzenie :)

castleman - 2008-03-22, 08:01

Też tak chciałem rozmnożyć papirusa
zobaczcie co się stało ;)

Yahilles - 2008-03-22, 11:00

Melkowa parasolka u mnie wypuściła pierwszy, mały korzonek :good:
dachasia - 2008-03-22, 22:44

castelman, Twoje zdjęcie nie jet do końca przejrzyste, ale z tego co widzę, to chyba popełniłeś zasadniczy błąd. Ciborę wkłada się odwrotnie - parasolką do wody, a łodyżka może nawet wystawać. Popatrz jak to wygląda u Darka i porównaj.
dachasia - 2008-03-22, 22:56

A moja cibora trzyma się bardzo dobrze i pomyśleć,że ma dopiero rok

iwosek - 2008-03-23, 00:10

Nie wiem czy chodzi o to małe zielone, ale wygląda to jak siewki :???: :o :?
dachasia - 2008-03-23, 00:15

Nie Mateusz chodzi o to duże, prawie metrowe w najwyższym liściu i co ma wygląd kilkunastu parasolek i co za dwa miesiące będzie miało rok od momentu jak było taką malutka parasoleczką jak pokazał Darek :P
samuraj - 2008-03-23, 00:15

iwosek napisał/a:
Nie wiem czy chodzi o to małe zielone, ale wygląda to jak siewki :???: :o :?

Cibora czyli papirus to jest to wysokie w czerwonej doniczce (na fotce) :)

iwosek - 2008-03-23, 00:16

W takim razie co to jest to zielone co rosnie od dołu :???: :o :???:
dachasia - 2008-03-23, 00:21

Ja jak już raz stwierdził Aurora hoduje roślinki piętrowo ze względu na brak miejsca. Na wiaderku stoi doniczka z kwiatkiem zwisającym, a pod oknem w skrzynce rosną wysiane w tym roku nasionka różnych ogrodowych.
iwosek - 2008-03-23, 00:40

dachasia napisał/a:
Ja jak już raz stwierdził Aurora hoduje roślinki piętrowo ze względu na brak miejsca. Na wiaderku stoi doniczka z kwiatkiem zwisającym, a pod oknem w skrzynce rosną wysiane w tym roku nasionka różnych ogrodowych

:oops: ale mi chodzi o papirusy castelmana :hehe:

dachasia - 2008-03-23, 01:04

qui pro quo - to tak jak się nie cytuje postu do którego się nawiązuje :hehe:
Ernest - 2008-03-23, 06:38

Ja mam pytanie rozpoznawcze ;)
Czy uda się hodowla hydro :? :P ,mam takiego jednego co ma już około 40 cm i 5 łodyg ,nadal jest nie posadzony do doniczki z podłożem :)

samuraj - 2008-03-23, 08:29

Ernest napisał/a:
Ja mam pytanie rozpoznawcze ;)
Czy uda się hodowla hydro :? :P ,mam takiego jednego co ma już około 40 cm i 5 łodyg ,nadal jest nie posadzony do doniczki z podłożem :)

Papirus którego dostałem od Ciebie rośnie w łaśnie w systemie hydro , jest przygnieciony kamieniami i wodą :) , ma w tej chwili ok 50cm i ma się bardzo dobrze

dachasia - 2008-03-23, 13:44

Mój jest w doniczce, ale cały czas ta doniczka stoi w wiaderku z wodę, a więc też tak jakby hydro, bo przypuszczam,że w tej doniczce jest już więcej korzeni niż ziemi. Musi być jednak czymś ustabilizowany, bo raczej tak po prosttu wstawiony do oczka by się wywracał.
Yahilles - 2008-03-23, 13:48

Ja u swojego zaobserwowałem drugi, większy korzonek.
Mój papirus będzie rósł hydroponicznie w terrarium. Już rośnie właściwie ;)

castleman - 2008-03-28, 17:54

iwosek napisał/a:
dachasia napisał/a:
Ja jak już raz stwierdził Aurora hoduje roślinki piętrowo ze względu na brak miejsca. Na wiaderku stoi doniczka z kwiatkiem zwisającym, a pod oknem w skrzynce rosną wysiane w tym roku nasionka różnych ogrodowych

:oops: ale mi chodzi o papirusy castelmana :hehe:

:hehe: tak, Iwosiek ma rację, dokładnie chodzi o siewki,
dla pozostałych tłumaczę o co chodzi w moim zdjęciu ;)
dachasia, :hehe: włożyłem parasolką do dolu i łodygą do góry dokładnie jak piszesz :hehe:
ale niestety nie pojawiły się korzonki, jak u smuraja
tylko, co akurat mnie zdziwiło, siewki z nasion :crazy:
i nadal mają się dobrze - rosną pod wodą.
I właśnie o to mi chodziło :hehe:

iwosek - 2008-03-29, 14:06

Co sądzicie zeby wywalic mlodego papirusa juz na dwór :? słoneczny balkon :?
Posadzony dzisiaj :? moz niech sie juz hartuje, podobno juz oficjalna wiosna :)

samuraj - 2008-03-29, 14:11

Na papirusa jeszcze za wcześnie tym bardziej młodego.Dorosłe przed wystawieniem na dwór powinno się tzw "cieniować" czyli stopniowo przyzwyczajać do warunków panujących na zewnątrz, czyli wystawiać go przez kilka dni na kilka godzin na zewnątrz i nie bezpośrednio na słońce--jeśli juz grzeje
iwosek - 2008-03-29, 14:41

W takim razie się wstrzymam się jeszcze, jak narazie jeden papirus polecial na okno. drugio eksperymentalnie do akwa terarium :) a 3 kolejne parasolki poszly pod wode :)
AurorA - 2008-03-30, 00:28

Jak jest ciepło to można już w kwietniu wystawiać , początkowo tylko na dzień i koniecznie w cieniu.
Yahilles - 2008-04-02, 21:33

Zdjęcie jakieś kilka dni temu jak zauważyłem pęd papirusa na parasolce

I ostatnio

samuraj - 2008-04-02, 21:46

to białe nie jest pędem tylko korzeniem , pęd wyskoczy lada monent :good:
Yahilles - 2008-04-02, 21:47

Wiem gdzie jest korzeń, pęd na drugim zdjęciu "wskazuje" na korzenie salwinii :) Taki ciemny stożek.
AurorA - 2008-04-02, 23:58

Yahilles, ale ustaw go pionowo bo Ci się deformuje.
Mazur - 2008-04-03, 08:09

AurorA napisał/a:
Yahilles, ale ustaw go pionowo bo Ci się deformuje.

slusznie a z mego doświadczenia wiem że jak wsadzisz w tej postaci do ziemii to natychmiast zaczną rosnąć 2-3 parasolki z jednego pędu, ja wsadziłem w ziemię do kwiatów zalaną wodą.

Yahilles - 2008-04-03, 15:29

Ok, ustawię pionowo- ale w ziemię go nie wsadzę, będzie rósł hydroponicznie.
samuraj - 2008-04-03, 16:27

Yahilles napisał/a:
Ok, ustawię pionowo- ale w ziemię go nie wsadzę, będzie rósł hydroponicznie.

U mnie w ten sposób rośnie i ma się bardzo dobrze , ostatnio uzupełniam wodą z oczka :) , zawsze to w niej jest jakieś 'papu" dla papirusa niż w zwykłej kranówie ;)

Yahilles - 2008-04-03, 16:36

Ja mam w kranówie ale basenik ma tylko czasem włączane napowietrzanie, ale składników odżywczych nie powinno brakować roślince.
iwosek - 2008-04-20, 12:37

:o - dolewam dzisaj wody do papirusa a tam w zbiorniku młode siewki :!: :o
MAłe papiruski rosnace poza doniczka - wyglądaja na 100% siewki - ale jakos nie widzialem zeby moj papirus kwitł :?
Ma ktos zdjecie kwitnacaego (on kwitnie wogole) papirusa, albo chociaz nasion :)

AurorA - 2008-04-20, 15:55

iwosek, przeczytaj ten wątek i opis na mojej stronie a na pewno znajdziesz mnóstwo takich fotek.
Adalbert - 2008-04-23, 19:44

Mam! Zdobyłem! To znaczy ciotka pozwoliła mi "ukraść" (podobno wtedy lepiej rośnie). :yahoo:

Wydaje mi się, że w doniczce jest przyciasno. Chciałbym podzielić roślinę ale w tym wątku doczytałem się, że AurorA i ZiK robili takie eksperymenty lecz w obu przypadkach roślinki poległy. Zbieg okoliczności czy nie należy tego robić. Swoją drogą i tak pobiorę sadzonki do ukorzenienia ale co dalej z rośliną mateczną. Chcę ją przystosować do oczka więc tak czy siak będę przesadzał. Ale czy dzielić? :???:

dachasia - 2008-04-23, 21:44

Ja bym ja przesadziła do innego pojemnika z dziurami i wstawiła do oczka. Nie jest aż tak duża, Ja robię to w ten sposób,że w dużej doniczce czarnej takiej np po iglakach wypalam dość gęsto otwory o średnicy 1 cm,(można wywiercić wiertarką) wtedy woda swobodnie dociera do korzeni. A na zimę wyjmuję z oczka i wkładam do wiadra z wodą i do domu. Poza tym możesz porobić sadzonki, które ew. zastąpią Ci ten krzaczek cibory.Tak wygląda moja z parasolek posadzonych wiosną ub. roku

AurorA - 2008-04-23, 22:41

Adalbert napisał/a:
Chciałbym podzielić roślinę ale w tym wątku doczytałem się, że AurorA i ZiK robili takie eksperymenty lecz w obu przypadkach roślinki poległy. Zbieg okoliczności czy nie należy tego robić. Swoją drogą i tak pobiorę sadzonki do ukorzenienia ale co dalej z rośliną mateczną.

ja dzieliłem olbrzymie papirusy wielokrotnie - trzeba było siekierą, takie miały kłącza i zawsze się przyjmowały. Generalnie środek do wywalenia a z boków nowe rośliny. To lepsze niż sadzonki rośliny sa od razu duże.

Adalbert - 2008-04-24, 04:41

Zrobię tak jak radzi Dochasia i mimo wszystko podzielę przy przesadzaniu. Trzeba się zabezpieczać! ;) Ta roślinka rosła w spartańskich warunkach i faktycznie wygląda, że środek doniczki to tylko suche badyle.
Teokryt - 2008-04-24, 19:50

moja cibora zdechła. Miałem w przechowalni zim - rozrosła sie niesamowicie - wiadomo po wystawieniu do wody wiatr połamał słabe łodygi. Jednak... Nie pojawiły sie nowe zielone odrosty - co jest? jakiś szok? na szczęście z tych połamańców ukorzeniam nowe zaszczepki (mam ich 9). Czy stara bryłę szlag trafił czy co?
AurorA - 2008-04-24, 22:14

Cytat:
Czy stara bryłę szlag trafił czy co?

odbije - teraz jeszcze woda za zimna, ale się ociepla wiec wkrótce ruszy z kopyta.

iwosek - 2008-05-10, 22:44

Po 2 tygodniach eksperymentów na balkonie papirusy w ilosci trzech wyladowaly w oczku - zobaczymy co z nimi bedzie :D
samuraj - 2008-05-11, 08:29

eksperymentalnie dałem do oczka bez hartowania,cieniowania bezpośrednio do oczka dwa kilkucentymetrowe papiruski , widać że chorują ale będą żyć :)
Papirus Ernestus Sebastianus (dostałem go od Sebastiana) będzie hartowany przez kilka dni i do oka :)

Mazur - 2008-05-11, 11:50

Mój papirus zźółkł w oczku ale już rosną nowe parasolki, młode posadzone na wiosnę trzymam jeszcze na balkonie.
AurorA - 2008-05-11, 22:52

Mój już w oku ale wiatr go strasznie połamał. Czekam aż ruszą nowe pędy.
dachasia - 2008-05-11, 23:34

Ja chyba swojego poobcinam z tych wysokich prasolek, bo mają z półtora metra wysokości i wątpię aby si utrzymały?A tak na marginesie to mam pytanie, czy papirusa można posadzić trochę głębiej, czy tylko do poziomu wyrastających pędów?
killer1558 - 2008-05-12, 07:28

dachasia mój zanurzony jest w oku i to sporo zobacz gdzieś na fotach z oka
mój też zmarniał po zimie wczoraj obciąłem do licha suchych gałązek a te zielone wylądowały w oku pod kamieniami jako sadzonki ciekawe czy wypuszczą :)

dachasia - 2008-05-12, 12:47

Mój akurat odwrotnie. Zimą nie zmarniał, tylko bardzo wyrósł Najwyższe parasolki dorównują mi wzrostem,a więc lekko 1,5 m mają i boję się,że wiatr je połamie jak u Arka. Po za tym ja muszę siatki zakładać na noc przed kotami, i chyba się pod tą siatką nie zmieści, dlatego pytam o głębokość sadzenia, aby go maksymalnie zmniejszyć nad powierzchnią.
castleman - 2008-05-12, 17:30

Mój papirusek w domu, czeka na zakończenie remontu oczka.
Siewki nadal rosną w słoiku, ale jakoś ostatnio wyhamowały. Może je wynisę na działke po tzw zimnych, tj po 15 tym maja...

AurorA - 2008-05-12, 22:57

dachasia napisał/a:
Ja chyba swojego poobcinam z tych wysokich prasolek, bo mają z półtora metra wysokości i wątpię aby si utrzymały?A tak na marginesie to mam pytanie, czy papirusa można posadzić trochę głębiej, czy tylko do poziomu wyrastających pędów?

jak jest duży to z 20-30 cm od poziomu pojemnika można zalać

dachasia - 2008-05-12, 23:36

To fajnie Arku,że mu nie zaszkodzi głębsze ustawienie. Po prostu do mojego małego oczka taki 1,5 nie za bardzo by nawet pasował. A jak go wepchnę głębiej to może jakoś będzie wyglądał.
melek - 2008-05-24, 16:23

Zakwitł mi papirus w oczku:

Adalbert - 2008-05-28, 04:17

Na trzeciej stronie pierwsze zdjęcie zamieszczone przez Alę. Co to za odmiana? Nabyłem właśnie drogą kupna taki egzemplarz i przeglądając forum (może zbyt pobieżnie) nie natrafiłem na opis. Może jakiś drogowskaz? :oops:
koczisss - 2008-05-28, 05:39

Adalbert napisał/a:
Na trzeciej stronie pierwsze zdjęcie zamieszczone przez Alę. Co to za odmiana? Nabyłem właśnie drogą kupna taki egzemplarz i przeglądając forum (może zbyt pobieżnie) nie natrafiłem na opis. Może jakiś drogowskaz? :oops:

To Cyperus papyrus http://www.superogrod.pl/294,encyklopedia.html
Raczej ciężko go dostać.

Adalbert - 2008-05-28, 13:15

Dzięki za wskazówkę :piwko:
A nie ma przeszkód żeby wstawić go do oczka bo w temacię podlewanie napisano "często" a nie stale w wodzie. Czy ktoś z was wstawia toto na sezon do oczka?

hepik - 2008-06-20, 08:11

Tak jak w egipsko-nilowej naturze.. ;) .złamany pęd,parasolka zanurzona w wodzie puściła korzenie a za chwilę nowe parosolki.

castleman - 2008-06-20, 15:28

Hepik, jak długo była zanużona, że wypuściła kożonek i odnogę?
Ja wodowałem w oczku papirusa na początku czerwca i tak mniej więcej się złamały.
U mnie jest podobnie, nadłamane dwa pałąki moczą się w wodzie,
jakoś nie mogę się doczekać żeby je obciąć i zasadzić :-D

Mapex1 - 2008-06-20, 22:22

Ja wstawiam ciborę do oczka na wiosnę,a wyciągam jesienią.
Jak któras łodyga się złamie to odwracam ogonkiem do góry i kłade na podstawce z woda lekko przyciskając po kilku dniach puszcza korzonek,

jest to roślina która lubi mieć głowę w słońcu a nogi w wodzie i dlatego pędy nie powinny byc zanurzone (łatwo wtedy się łamią ).Tak ustawiam doniczkę żeby poziom wody był z nią równy.

hepik - 2008-06-21, 05:42

27 kwietnia cibora juz była w oczku :
http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=105

czyli wychodzi półtora miesiąca.

hepik - 2008-07-28, 07:50

"Samosiewka" absolutna...nieodcinana,niesadzona w doniczkę,rośnie w samej wodzie,między kamieniami,gdzie zanurzony był złamany pęd...
Kilka dni temu dopiero zauważyłem.

melek - 2008-07-29, 22:58

Moje papirusy poprzysychały dlatego ,że woda z oczka zeszła jeszcze niżej a mnie akurat nie było żebym mógł w jakiś sposób zareagować.
samuraj - 2008-07-30, 14:39

Mój papirus o wiele lepiej rósł w domu niż w oczku , parasolki szybko usychają ale fakt że zaraz wypuszcza następne , które po czasie też schną i tak w koło.Przestawiłem doniczkę w inne miejsce w oczku ale to też nie pomogło :?
Ernest - 2008-07-30, 19:12

samuraj napisał/a:
Przestawiłem doniczkę w inne miejsce w oczku ale to też nie pomogło :?

Darek większa doniczka potrzebna ,korzenie mogą mieć za mało miejsca.Ja ledwo co uratowałem swoje :roll: .Jednemu powiększyłem objętość doniczki o około 3 razy ,dosypałem kompostu i idzie jak przecinak ;) ,drugi w wiaderku mieszka :P

JAREK G - 2008-07-30, 20:22

A u mnie papirusek który dostałem od Darka rośnie dość ładnie cały zieloniutki i taki dość gęsty choć nie za wysoki. Rośnie oczywiście na dworze w doniczce a nie w oczku bo już dawno by go ryby zeżarły :P
samuraj - 2008-07-31, 13:24

Ernest napisał/a:
Darek większa doniczka potrzebna ,korzenie mogą mieć za mało miejsca

Przesadzałem go jakiś czas temu do większej doniczki , ale nie widzę poprawy , może dla tego że żyje hydroponicznie , nie dawałem ani torfu , ani ziemi :P

AurorA - 2008-07-31, 17:25

Moje idą jak burza.
Ernest - 2008-07-31, 20:30

O to moje po reanimacji,na dwa papirusy były tylko 4 łodygi :roll: ,tak zaniedbałem tą roślinkę ,dobre podgazowanie i odbija bez problemu :yess:

JAREK G - 2008-07-31, 20:33

Sebastian ładne papiruski :good: tylko nie dałeś "wzorca" do porównania wielkości :P
AurorA - 2008-08-02, 21:43

kubabuda napisał/a:
A tak przy okazji - w Polsce występuje dziko kilka gat. papirusów.
Na przykład cibora brunatna- http://www.atlas-roslin.p...erus_fuscus.htm
Tyle że wygląda dość ,,konwencjonalnie"

Dziś po raz pierwszy spotkałem się z polską ciborą- wyrosły masowo w doniczkach w których kupiłem inne rośliny błotne w szkółce-wyglądają na samosiewki, ale już kwitną (dobrze ze ostatnio nie miałem czasu przepielić doniczek :-D .)

Szukam informacji w książkach i internecie ale są sprzeczne informacje, raz ze jednoroczna raz że wieloletnia. Nawet nie mam pewności czy to cibora żółta czy tez cibora brunatna. W każdym razie to roślina rzadka, narażona na wyginięcie i chyba jest w polskiej czerwonej księdze roślin.
Może ktoś wie coś więcej na temat tych roślin?

dachasia - 2008-08-02, 21:56

Mój ubiegłoroczny papirus. Rośnie jak szalony. Wszystkie prawie parasolki są tegoroczne.Przerośnięte zimowe wszystkie się wyłamały. Ciągle wychodzą nowe i każda kwitnie

A to tegoroczny, z wyłamanej parasolki rośnie hydroponicznie w małym oczku-filtrze

AurorA - 2008-08-03, 00:11

oto wspomniany wyżej papirusek, jak ktoś potrafi rozpoznać lub coś więcej powiedzieć będę wdzięczny :piwko:

melek - 2008-08-03, 15:56

Wydaje mi się ,że to może być cyperus gracilis - cibora smukła.
AurorA - 2008-08-03, 22:23

Melek, to nie to - napisałem wyżej że to cibora brunatna lub ewentualnie cibora żółta - chodzi mi o zimowanie i doświadczenia z uprawy.
castleman - 2008-08-10, 07:21

Wczoraj zakupiłem nową Ciborę.
Na metce jest nazwa: Cyperus glaber, cibora, trawa ozd., wys. 100 cm
Jak myślicie przetrwa zimę w oczku?
Czy tak jak tradycyjną ciborę trzeba by ją wyciągać z oczka na jesieni?

AurorA - 2008-08-10, 15:01

castleman, to daj zdjęcia.
castleman - 2008-08-11, 17:29

Jeszcze nie fotorafowałem nowej cibory jak będą zdjęcia to wrzucę.
Na razie woduje w oczku :-D
Pochwalę się że jeszcze byłem w palmiarni w Lubiechowie,
szkubnąłem parasolkę :oops: mam nadzieję że się przyjmie, ale to na pewno domowa odmiana papirusa.

JAREK G - 2008-08-18, 20:46

U mnie też w końcu papirusek wylądował w oczku ( lepiej późno niż w cale :P ) papiruska dostałem na wiosnę od Darka ale musiałem poczekać jak się dość mocno rozwinie bryła korzeniowa żeby mi go moje karpie nie wszamały :evil: nie jest co prawda taki wysoki jak u niektórych z was ale nawet taki dość gęsty :)

dachasia - 2008-08-18, 21:55

Jarku trzeba go było posadzić do doniczki i wstawić jednak wcześniej do oczka, choćby gdzieś bliżej brzegu oczka,na pewno by Ci lepiej urósł, aniżeli w samej ziemi. Ja tak zrobiłam w ubiegłym roku i na początku sierpnia miałam już wysoką na ponad pół metra roślinę. A hodowałam ją od wiosny z niezbyt dużych parasolek.Zresztą zobacz zdjęcie

W tym roku moja cibora jest dość duża i mogę ewentualnie chętnym, którzy jeszcze nie mają cibory sprezentować kilka parasolek

JAREK G - 2008-08-18, 22:20

Nina od samego początku rósł hydroponiczne w żwirze nie w ziemi , teraz też jest w doniczce ze ze żwirem takiej z dziurami jak do roślin wodnych , zobaczymy może jeszcze śmignie w górę :)
dachasia - 2008-08-18, 22:23

Tak Jarku, ale w oczku miałaby może więcej pożywienia, bo widzę,że potrafi wykorzystać składniki zawarte w oczku. Mój w tym roku ma łodygi grube jak ołówek, a parasolki wszystkie bez wyjątku kwitną i są bardzo duże.
AurorA - 2008-08-18, 23:18

Nina ma rację papiruski latem w domu się męczą a na zewnątrz szaleją. Doniczka nie musi być cała pod woda , wystarczy zanurzyć jej dno - wtedy ryby nie zjedzą.
JAREK G - 2008-08-18, 23:33

U mnie nie był w domu tylko na dworze :P , ale nie w oczku :???:
koczisss - 2008-08-19, 06:11

AurorA napisał/a:
Nina ma rację papiruski latem w domu się męczą a na zewnątrz szaleją. Doniczka nie musi być cała pod woda , wystarczy zanurzyć jej dno - wtedy ryby nie zjedzą.

Może i w domu się męczą, ale u mnie na zewnątrz zwyczajnie marnieją. Nie ważne czy rosną w oczku, czy donicy poza oczkiem. Po prostu nie chcą rosnąć :-(

AurorA - 2008-08-19, 18:03

koczisss napisał/a:
Może i w domu się męczą, ale u mnie na zewnątrz zwyczajnie marnieją. Nie ważne czy rosną w oczku, czy donicy poza oczkiem. Po prostu nie chcą rosnąć

To może Ty masz jakieś inne papiruski, u mnie naprawdę szaleją.

koczisss - 2008-08-19, 18:07

Cytat:
To może Ty masz jakieś inne papiruski, u mnie naprawdę szaleją.

Cibora zmienna sadzona w zeszłym roku z parasolki, choć 100% pewności nie ma, że to to, choć tak samo wygląda, jak te sadzone z nasion.
Jedne i drugie nie lubią mnie :((

samuraj - 2008-08-19, 18:09

Mam dokładnie to samo co Koczisss , w domu rósł pięknie był soczyście zielony , a woczku kicha rośnie bo rośnie ale zrobił się jakiś taki wyleniały--jutro postaram się zapodać fotki
AurorA - 2008-08-19, 18:11

Może złapały jakąś chorobę, ale ja uważam ze to wyjątkowo wytrzymała roślina i przez wiele lat rzadnych chorób nie obserwowałem..
dachasia - 2008-08-19, 20:35

Darku to może ja Ci podeślę moich parasolek parę, Moje tak jak Arka szaleją. Wprost nie pasują do mojego oczka.A właściwie to mogę Ci podesłać całą roślinkę, która jest tegoroczna i rośnie hydroponicznie w oczku-filtrze.
samuraj - 2008-08-21, 19:01

Nino bardzo dziękuję :soczek: , ale oprócz tego z fotki mam także kilka młodych w oczku i są soczyście zielone tylko ten najstarszy jest jaki widać :-(

AurorA - 2008-08-21, 22:33

Darek te usychające czy żółknące łodygi trzeba usuwać na bieżąco - nie są wieczne - zrób miejsce młodym.
dachasia - 2008-08-22, 21:06

Kilka ostatnich zdjęć mojego papirusa

Na poniższym zdjęciu widać jak grube ma łodygi i ciągle wypuszcza nowe

Zastanawiam się jak ja go w tym roku przetrzymam w domu w pokoju :?:

castleman - 2008-09-09, 17:54

AurorA napisał/a:
castleman, to daj zdjęcia.

Apropos tej cibory, Cyperus glaber, cibora, trawa ozd., wys. 100 cm
jest zdjęcie tutaj http://forum.oczkowodne.n...p?p=59834#59834
tj. następne dwa zdjęcia za Tomocikiem.

Ernest - 2008-09-10, 19:02

Mam dylemat ;) od pewnego czasu czy to ten sam papirus.Chodzi mi o tego pierwszego

AurorA - 2008-09-10, 19:49

Chloroza i tyle - nawozy rozwiążą sprawę.
kikan - 2008-09-16, 18:32

zimno na dworze,czy ktos swojego papirusa zabral juz do domu??
iwosek - 2008-09-16, 18:44

Koncem wrzesnia ma sie ocieplic do nawwet +25* wiec jak narazie swoje papirusy zostawiam w oku.
koczisss - 2008-09-16, 18:44

kikan napisał/a:
zimno na dworze,czy ktos swojego papirusa zabral juz do domu??

Do -5 powinien wytrzymać, więc nie ma pośpiechu :)

AurorA - 2008-09-16, 20:09

Na razie jeszcze czekam, ale na -5 lepiej nie liczyć - przypala liście i wszystkie muszą odbijać od zera. Jak będą zapowiadane ujemne temperatury lepiej zabrać czym prędzej
castleman - 2008-09-16, 21:18

Ja też zostawiam, myślę że do końca września
Młodziki, wyhodowane od wiosny rosną sobie luzem w wodzie :-D

hepik - 2008-09-21, 09:23

Papirusów namnożyłem w tym roku z 5 doniczek plus jeden ,najbardziej okazały w całości samodzielnie "urośnięty" praktycznie bez podłoża ,w kamieniach ...będzie problem parapetowy...okien w chałpie z 12 ale miejsca brak...
Rozumiem,że obcięte,zostawione w oku w donicy ,z przemarzniętymi korzeniami zgina bezpowrotnie?

koczisss - 2008-09-21, 09:42

hepik napisał/a:
Rozumiem,że obcięte,zostawione w oku w donicy ,z przemarzniętymi korzeniami zgina bezpowrotnie?

Jeśli korzenie by były poniżej strefy przemarzania, czyli lód by nie ściął, to jest jakaś tam szansa, ze odbije :D

AurorA - 2008-09-21, 15:13

hepik napisał/a:
Papirusów namnożyłem w tym roku z 5 doniczek plus jeden

tez mam do wywalenia kilkadziesiąt albo i więcej
zimowanie w oczku bez sensu bo zanim odbije to się lato kończy

castleman - 2008-10-08, 09:53

Opisywany wcześniej Cyperus glaber ma aktualnie piękne kwiaty :-D

mdobra1 - 2008-10-14, 16:37
Temat postu: Wysokość a warunki wzrostu
Witam!
Jestem tu nowa, a trafiłam ze względu na ciborę. Mam już drugi rok ciborę, rosnie w doniczce, ma ok. 40-50 cm. Kiedy rosła na balkonie w wiadrze z wodą jeszcze bardziej skarlała (może słońce?)
Zauważyliście jakąś regułe: te dwumetrowe egzemplarze mają jakieś szczególne warunki, czy zalezy to od rośliny matecznej?
Raczej nie jest to inny gatunek - bo wg info do 2-3m dorasta cibora papirusowa, a prawie wszystkie tu opisywane powinny dorastać do ok. 1 m.
Podpowiedzcie coś - ja też chcę żeby moja tak urosła :P Prosze...

iwosek - 2008-10-14, 16:41

to ja napisze tak - w kwietniu zeszlego roku kupilem na alledrogo ucieta parasolke z malymi korzeniami - jak otworzylem rpzesylke to nei iwedizalm czy smiac sie czy plakac -jak z tego ma wyrosnac 2 metrowy okaz ?
dzisiaj czyli poltora roku pozniej moj papirus, a konkretnie jego najwieksza parasolka jest wyzsza ode mnie czyli jakies 185cm ma rosnie w oku w doniczce z ziemia kompostowa i piaskiem - tylko pytanie zabierac juz do domu ?

melek - 2008-10-14, 16:53

mdobra1, Jakie ma podłoże i jakiej wielkości doniczkę? W sumie mój też okazem nie jest, a podłoże to piasek + glina.
iwosek, Jeszcze papirus może być w oczku, pewnie za jakiś miesiąc już będzie trzeba go wnieść do domu.

dachasia - 2008-10-14, 18:19

Ja mojego już z oczka wyciągnęłam, bo stracił ładny zielony kolorek. Teraz stoi na tarasie w wiadrze 15 litrowym z wodą. osłoniety od wiatru i słońca. A po wyjęciu wyglądał tak:

Też hodowany był w zeszłym roku z parasolki i w czerwcu ub. roku wyglądał tak

AurorA - 2008-10-14, 20:43

Melek napisał/a:
iwosek, Jeszcze papirus może być w oczku, pewnie za jakiś miesiąc już będzie trzeba go wnieść do domu.

bez przesady, trzeba już myśleć o zimowaniu w domu, ja swoje miałem dziś wnosić ale padało i mi chęć odebrało. Gdy za długo je się zostawi na niskich temperaturach zrobią się nieładne i po szoku temperaturowym będzie trzeba sporo wyciąć.

ZiK - 2008-10-15, 09:49

Ja swoje papirusy już 2 tygodnie temu pozabierałem z oczka zaczynały im żółknąć parasolki i dostawały palm :)
melek - 2008-11-24, 13:53

Tak wyglądają moje papirusy po sezonie
marek3232 - 2008-11-24, 15:15

Ja o swoim papirusie zapomniałem i dopiero w piątek 21.11. trafił do domu,ale na szczęście nic mu się nie stało i wygląda tak

a na następny dzień rano,świata nie było widać,więc w samą porę papirus trafił do domu.

samuraj - 2008-11-24, 20:23

zrobiłem kardynalny błąd , bo z dworu zaniosłem jednego papirusa do mieszkania i niestety szok termiczny go załatwił :-( pozostałe dwa już stopniowo aklimatyzowałem i jest OK :)
JAREK G - 2008-11-24, 21:25

Ja swojego też dopiero niedawno wyciągnąłem z oczka a co najgorsze to o nim zapomniałem i stał kilka dni bez wody :bum: chyba z niego nic nie będzie :???:
dachasia - 2008-11-24, 21:35

Jarku, jeśli miałbyś problem ze swoim papirusem to daj znać to podeślę Ci parasolki do wyhodowania. Ale nie przypuszczam,żeby kilka dni bez wody mu zaszkodziło.Chyba,że jest mały i ma niedużą bryłę korzeniową
JAREK G - 2008-11-24, 22:14

Dostałem go od Darka i jak sam mówił gdy widział go po jakimś czasie zebrał się nie najgorzej nie był może za wysoki ale dość gęsty. Faktycznie zaczekam jeszcze bo może się zbierze, ale tak czy siak wielkie dzięki Nina za chęci
dachasia - 2008-11-24, 22:32

W razie czego daj znać. Mój na razie jest :good: Już mnie przerósł prawie.Na wszelki wypadek wrzucę do akwa ze dwie parasolki, niech sobie pływają i wypuszczają korzonki. Może się komuś przydadzą.
AurorA - 2008-11-24, 23:02

JAREK G, powinien odbić - choć może mu to sporo czasu zająć - ja nie raz zapomniałem o wodzie dla papirusów :P .

Darek najlepiej papiruski wnosić jak jest jeszcze pogoda w miarę - koniec września.
Ja cześć zostawiłem, ale w domu brak miejsca te co mam zimować przytargałem wcześniej.

dachasia - 2008-11-25, 15:18

Ja swojego z oczka wyciągnęłam w połowie października. Stał na tarasie przez trzy tygodnie. Po wszystkich świętych wstawiłam do altany,bo się ochłodziło i bałam się nagłych przymrozków a do domu przytargałam w zeszłym tygodniu gdy zapowiedzieli spadki temperatur do minusowych. Jak na razie czuje się dobrze.Nawet zaczęły się rozkładać nowe parasolki.Ale przypuszczam,że nie będą takie wysokie jak te które wyrosły w oczku. Niektóre mają ok 1,50 wysokości
leszek50-57 - 2008-11-25, 16:24

Z moim papirusem miałem kłopot,bo wyrósł 1,5m jak u Niny i nie miałem
się z nim gdzie podziac w domu mało miejsca.No i wpadłem na pomysł
wywiozłem go do pracy i stoi w holu jako dekoracja,oczywiście za zgodą
prezesa.Dwie gałązki oderwałem wsadziłem do butelki z wodą i będą
nowe sadzonki do oczka na drugi rok.

pozdrawiam

Ernest - 2008-11-25, 16:28

Ja przywiozłem wszystkie z działki i zimuje na klatce schodowej w bloku :-D .Na razie nikt się nie czepia :P
castleman - 2008-11-26, 08:44

Ja z klatką nie ryzykuje, zresztą za mało światła - moje 3 papirusy stoją w domu, na razie żona je toleruje ;)
dachasia - 2008-11-26, 16:02

U mnie też papirus stoi w domu , choć mój mąż nie zawsze go toleruje. Szczególnie wtedy gdy chce wyjść na balkon. Dlatego kupiłam w biedronce podstawkę na kółkach,żeby w razie czego łatwiej go było przesunąć, bo raczej dźwignąć 15 litrowe wiadro z woda i papirusem nie jest sprawą łatwą.
AurorA - 2008-11-26, 21:18

dachasia napisał/a:
bo raczej dźwignąć 15 litrowe wiadro z woda i papirusem nie jest sprawą łatwą.
co ja mam powiedzieć jak mój papirus z pojemnikiem waży ponad 40 kg :P i też czasem przeszkadza
dachasia - 2008-11-26, 21:43

Arku tylko 9 zł kosztuje w biedronce podstawka na kółkach pod kwiaty. Naprawdę świetna rzecz.Przeciągasz kwiatka gdzie Ci wygodnie, choćby po to aby posprzątać pod nim.Ja mam takie dwie. Druga pod juką domową, która też mnie już przerosła i o dziwo od czasu zakupu nie zgubiła ani jednego liścia. Świetnie by się nadawała do własnego domu, do jakiegoś holu lub oranżerii.
AurorA - 2008-11-28, 23:57

To właśnie mój papirusek w domku , aby nie zajmował zbyt wiele miejsca wszystkie pędy które się odchylają od pionu poza obręb pojemnika usuwam :P

a tak wyglądają te które zostały na zewnątrz - jak widać pędy które przemarzły są stracone, cała roślina jeszcze by odbiła, ale zostawię ją

koczisss - 2008-11-29, 11:01

AurorA napisał/a:
fotosik szwankuje i wyświetla co druga fotkę- może jutro będzie widać

W takim razie polecam http://screeny.pl/ :-D

castleman - 2008-12-01, 15:52

AurorA napisał/a:
wszystkie pędy które się odchylają od pionu poza obręb pojemnika usuwam :P

U to nieźle przymroziło bidnego papiruska :-(
Ja odchylających się pędow nie usuwam, wbiłem bambusa między kamienie i sznurkiem związałem w "kupie" wszystkie odrosty.

koczisss - 2008-12-28, 13:20
Temat postu: Kwitnąca cibora
Dziś zauważyłem na stojącej na parapecie ciborze kwiatki. Trochę dziwna pora, myślałem, ze kwitnie latem, a tu taka niespodzianka. Drugą dziwną sprawą jest to, ze zakwitła mi roślina, która jest mała w porównaniu do innej którą mam, a ma ona ponad 1,5 m, ta kwitnąca niespełna metr, a w dodatku siedzi w maleńkiej doniczce i często ma sucho.
oto fotki z kwitnięcia, słabe troszkę, ale i aura kiepska.

Dwa pędy z rozwiniętymi kwiatostanami.

Trzeci pęd, na którym dopiero rozwijają się kwiatki.

iwosek - 2008-12-28, 14:52

Moje odkad zaczely kwitnac w oczku, kazdy mlody ped tworzy kwiatostany .. co dziwniejsze nie maja praktycznie dostepu do swiatla slonecznego bo stoja 3 metry od okna ;)
Kaef - 2008-12-28, 14:57

Mój też stoi w cieniu, ale kwitnie od wiosny.
iwosek - 2008-12-28, 15:02

wpływ stalej temperatury ~25* ?
melek - 2008-12-28, 15:03

Ja mam ok. 15 młodych sadzonek, nie wiem co z tym zrobić ;)
Kaef - 2008-12-28, 15:06

iwosek napisał/a:
wpływ stalej temperatury ~25* ?

Nie wiem, możliwe że to też ma wpływ, ale od czerwca do początku października stał przy oczku i też kwitł.

koczisss - 2008-12-28, 15:26

W tym pomieszczeniu gdzie stoi jest dość niska temperatura, bo od 15 w porywach do 20 stopni. Stoi na parapecie, ale nie ma tam grzejnika. Dość chłodno, w sumie mało światła, a kwitnie 8)
AurorA - 2008-12-28, 17:03

Kwitnięcie zima to normalka.
koczisss - 2008-12-28, 17:44

AurorA napisał/a:
Kwitnięcie zima to normalka.

Może i normalka, ale zdziwiłem się, bo wszyscy piszą, że kwitnie im latem :D

AurorA - 2008-12-28, 19:51

Kwitnie przez cały rok, mam zarówno kwitnące, wyrastające kwiatostany jak i zaschnięte nasiona.
castleman - 2008-12-29, 09:52

U mojego Cyperus glaber'a kwiaty są cały czas w niezmienionym stanie,
jestem ciekaw jak długo tak będzie :-D

melek - 2009-01-04, 15:43

To są moje sadzonki, drugie tyle mam już posadzone ;)

szopen - 2009-01-14, 22:12

Też chciałem zapytać o "Papirusa". Z małych sadzonek co to rosły u kogoś tam normalnie na rabacie u mnie w stawie rozrosły się w tym sezonie do ładnych rozmiarów. Teraz zimują w altanie w temperaturze 10-12°C zanurzone w wodzie w plastikowej skrzyni. Niektóre pędy są jakby zdrowe i zielone a inne zasychają od góry. Nie wiem czy je obcinać, czy czekać aż całe zaschną i wyciąć, czy po prostu aby do wiosny i do oczka. I tu prośba, może ktoś podpowie. I jeszcze pytanie: czy te półtora metrowe też przenosicie do przechowalni??. Straszne!.
Mariusz - 2009-01-14, 22:27

Wszystkie papirusy czy małe czy duże przechowujemy w pomieszczeniu o temp. kilkunastu stopni w kastrach z wodą choć nie wymagane.Zasychanie liści może być spowodowane zbyt póżnym wyjęciem z oczka.Ale nie ma się czym przejmować,odcięta gałązka z liściem wsadzona do wody szybko się ukorzenia.Mariusz
AurorA - 2009-01-15, 01:15

Antoni Szopa napisał/a:
Niektóre pędy są jakby zdrowe i zielone a inne zasychają od góry. Nie wiem czy je obcinać, czy czekać aż całe zaschną i wyciąć, czy po prostu aby do wiosny i do oczka.

jeśli są zaschnięte tylko końcówki liści to można je przyciąć dla poprawienia wyglądu, jak pęd zasycha cały to go wycinamy, jeśli zrobi to się odpowiednio wcześnie to można użyć końcówkę do ukorzenienia. Pęd żyje tylko jeden sezon i zasychanie starszych jest normalne

Yahilles - 2009-01-15, 08:20

A ja melkowego papirusa używam w taki sposób:

;)

szopen - 2009-01-15, 19:45

A cio to jeśt, jakby zapytał mój dwu letni wnuczek. A tak na poważnie to ja też nie wiem co to za małe stworzenie, wygląda na miniaturową żabkę???
szopen - 2009-01-19, 21:03

Wrócę jeszcze do moich "papirusów", bo uprzednio nie udało mi się dołączyć foty. No i jeszcze, czy na wiosnę wszystkie pędy trzeba ściąć, czy tylko te suche i kiedy należy dzielić. Teraz czy przed wstawieniem do wody. Podpowiedzi mile widziane. Pozdro Antoni.
melek - 2009-01-19, 22:55

Wytnij suche pędy, zielone i zdrowe zostaw. A najlepiej dzielić możesz wiosną.
szopen - 2009-01-20, 20:22

Melek napisał/a:
Wytnij suche pędy, zielone i zdrowe zostaw. A najlepiej dzielić możesz wiosną.

Dzięki Melek, tak zrobię. Podzielę je dopiero na wiosnę no i te schnące powoli od góry, też powycinam dopiero na wiosnę.

ęki

castleman - 2009-02-02, 09:31

Co do rozmarzania najlepiej na wiosnę przełamać pałąki i parasolki zanurzyć w wodzie (nie odłamując od rośliny matecznej).
Mój papirus niestety połamałem na wiosnę wstawiając do oczka.
Zrobiłem j.w. i w lecie miałem piękne sadzonki ;)

AurorA - 2009-02-02, 12:30

castleman napisał/a:
Co do rozmarzania najlepiej na wiosnę przełamać pałąki i parasolki zanurzyć w wodzie (nie odłamując od rośliny matecznej).

głupia metoda - można zaoszczędzić na miejscu i zrobić to estetyczniej

Mazur - 2009-02-02, 16:40

Ja zamierzam poexperymentować, bo nie chce mi się ciągać wiadra z działki do domu zwłaszcza tego 3 letniego więc sprawdzę w następnym sezonie czy nie uda mi się głównego papirusa zimować w oczku jednoroczne zabierać do domu i robić młode z parasolek na następny sezon.

leszek50-57 - 2009-02-02, 20:06
Temat postu: papirus
Roman ja mam ten sam kłopot,bo mojego to ni mam gdzie trzymc
i muszę zawożc do pracy,ale też spróbuję go przezimowac
zatapiając go w oczku. ;)

pozdrawiam
---------------
Leszek

AurorA - 2009-02-02, 20:32

Ja już to przerabiałem - nie warto lepiej już co roku z nowych sadzonek robić.
castleman - 2009-02-04, 16:12

AurorA napisał/a:
castleman napisał/a:

głupia metoda - można zaoszczędzić na miejscu i zrobić to estetyczniej

czemu od razu głupia? :evil:
myślę że na pewno skuteczna, wszytkie parasolki wypuściły korzenie
jak próbowałem ukorzenić uciętą parasolkę po prostu zgniła
co do miejsca i estetyki to nie przesadzajmy, myślę że może być OK, zależy od wykonania :P

AurorA - 2009-02-04, 18:28

castleman napisał/a:
myślę że na pewno skuteczna, wszytkie parasolki wypuściły korzenie
jak próbowałem ukorzenić uciętą parasolkę po prostu zgniła

albo termin był nieodpowiedni albo parasolka już zamierająca i za późno odcięta

castleman - 2009-02-06, 15:11

parasolka tryskała energią,
co do terminu, to prawda że był ryzykowny bo była to jesień ;)
ale sadzoneczka była na parapecie, miała dużo światła, niestety padła.

sati - 2009-02-06, 19:46

Dostalam 3 parasolki papirusa i wsadzilam do wody w szklance od piwa mam nadzieje ze urosnie
momo - 2009-02-08, 23:59

jaką ziemię dajecie do papirusa bo ta ogrodowa to do oczka nie bardzo raczej
AurorA - 2009-02-09, 00:47

Dobry jest piasek z gliną.
Mariusz - 2009-02-09, 06:41

Sadzę w ziemi nabranej w polu(to żyzna ziemia,przewaga czarnoziemów)z dodadkiem piasku i potłuczone dachówki na dnie donicy.Obecnie najwyższa ma 180 cm.Po wyniesieniu do oczka na sezon,nieźle się prezentuje.
szopen - 2009-02-09, 12:11

Czy ta cibora wogóle potrzebuje ziemi, a może wystarczyłby jej jakiś średni żwirek z piaskiem??. W sobotę pokazywali w programie "Rok na działce" jak się przesadza storczyki. Tam zamiast ziemi stosuje się tylko substrat zrobiony z mieszanki pokruszonych skorupek orzeszków ziemnych, laskowych i drobnej, twardej kory. Skoro w samej wodzie jest tyle składników odżywczych, to można by poeksperymentować.
samuraj - 2009-02-09, 14:24

szopen napisał/a:
Czy ta cibora wogóle potrzebuje ziemi, a może wystarczyłby jej jakiś średni żwirek z piaskiem??. W sobotę pokazywali w programie "Rok na działce" jak się przesadza storczyki. Tam zamiast ziemi stosuje się tylko substrat zrobiony z mieszanki pokruszonych skorupek orzeszków ziemnych, laskowych i drobnej, twardej kory. Skoro w samej wodzie jest tyle składników odżywczych, to można by poeksperymentować.

U mnie z powodzeniem rośnie papirus tylko w kamieniach :) na dnie około 1-2 cm żwiru a reszta to kamienie aby roślina stała w pionie z tym że cały czas stoi w wodzie

melek - 2009-02-09, 15:49

Moje młode sadzonki papirusa przez jakiś okres też tylko rosły w samym żwirku - ale to bardziej do utrzymania pionu. I powiem nawet ,że wzrost był podobny co do sadzonek posadzonych w podłoży (glina + ziemia).
leszek50-57 - 2009-02-09, 15:54
Temat postu: papirus
Mój papirus rośnie w koszu w którym są tylko kamyczki i kramzyt a stoi
na płytkiej wodzie .Na zimę dosypuję ziemię i zabieram do pracy ;)
Wiosną wyląduje w oczku. :-(

szopen - 2009-02-09, 22:09

No super, cieszę się, że trafiłem w sedno sprawy, tyle potwierdzeń mojej wizji i cały kłopot z ziemią z głowy. I jeszcze jedno. Nie tak dawno w palmiarni w Gliwicach, widziałem bardzo wysokie cibory rosnące w donicach, ustawionych na lekkich podwyższeniach wprost na dnie stawiku, bardzo głęboko. W przyszłym sezonie na próbę, też ustawię jedną na 90 cm.

Pozdrawiam Antoni!!

samuraj - 2009-02-09, 22:20

jest około 600 gatunków tej rosliny , nie wiadomo jaką odmianę widziałeś :) http://www.swiatkwiatow.p...erus-id455.html
szopen - 2009-02-09, 22:31

Byłem z wnukami, aparatu zapomniałem. Ale tak na oko to wyglądała zupełnie jak moja. To znaczy górny pióropusz czy rozeta liści (jak zwał to zwał), bo łodyga bez różnicy.
P.S. Pracuję w Gliwicach, więc się pofatyguję zrobić zdjęcie.

Pozdrawiam Antoni!!

samuraj - 2009-02-09, 22:35

szopen napisał/a:
Byłem z wnukami, aparatu zapomniałem. Ale tak na oko to wyglądała zupełnie jak moja. To znaczy górny pióropusz czy rozeta liści (jak zwał to zwał), bo łodyga bez różnicy.
P.S. Pracuję w Gliwicach, więc się pofatyguję zrobić zdjęcie.

Pozdrawiam Antoni!!

jak będziesz robił fotke to pstryknij też tabliczkę z opisem , napewno będzie pisało jaka to odmiana

momo - 2009-02-10, 22:15

a może gdyby był w żyznej glebie rósł by lepiej tylko musielibyśmy go wstawić w nieprzepuszczalnej donicy
melek - 2009-02-10, 22:16

Wtedy korzenie i kłącze mogłoby zgnić z powodu braku wymiany gazowej w podłożu.
AurorA - 2009-02-10, 23:44

urośnie w każdych warunkach , ja wiele uprawiam w kompoście, ale też bez podłoża hydroponicznie
castleman - 2009-02-11, 15:37

U mnie cibora rośnie w donicy, w której są tylko kamienie i przez 2 sezony przekroczyła 2m wysokości (na starcie 60cm). Najintensywniej rozwija się w lecie jak jest w oczku :-D
szopen - 2009-02-11, 22:09

[quote="castleman"]2m wysokości (na starcie 60cm). Najintensywniej rozwija się w lecie jak jest w oczku

No jasne, a po lecie jest zima i tu zaczyna się problem. Wystarczyłby mi ten jeden metr, no półtora to by się zmieścił do mojej przechowalni.

krzysm - 2009-02-12, 09:47

castleman napisał/a:
Najintensywniej rozwija się w lecie jak jest w oczku

A u mnie niestety odwrotnie. W pokoju gdzie teraz sobie stoi wystrzeliła w górę tak, że pędy są zbyt cienkie aby się utrzymać i załamują się u dołu.
A w oczku rośnie ale raczej mizernie.

Ja jej niczym teraz nie dokarmiam, ma tylko swoje podłoże w donicy i świeżą wodę ze studni. Więc czemu tak rośnie w górę?

castleman - 2009-02-12, 10:38

Może sekret tkwi w tej studziennej wodzie.
To dziwne, ze w oczku słabo rośnie.
Moja cibora w oczku ma miejsce raczej lekko zacienione i super rośnie.
Zimą ma o wiele mniej światła.
Teraz wypuszcza nowe pędy, ale nie jest ich tak dużo jak w lecie.

momo - 2009-02-12, 11:01

mam 3 sadzonki pozyskane z mojego papirusa rosną jak opętane na parapecie problem jest taki że są za bardzo wyciągnięte do góry czy mogę jakoś przyhamować wzrost wiem że jak pujdą do oczka to nowe pędy będą mocniejsze a może te długasy powycinać i czy wtedy pobudzi to rośliny do zagęszczania się
AurorA - 2009-02-12, 14:19

Te wyciągnięte zimowe pędy i tak się połamią wiec powinno się je wycinać.

U mnie obecnie kilka pędów wystrzeliło na wysokość ponad 2, 5 metra.

Co wzrostu to u mnie zimą generalnie wegetuje i przysycha - po ostrym przycięciu na wiosnę dostaje wigoru i najlepiej rośnie latem.

kikan - 2009-04-09, 16:46

czy papiruski wasze sa juz w oczkach?
Ernest - 2009-04-09, 18:35

kikan napisał/a:
czy papiruski wasze sa juz w oczkach?

Moje nabierają rumieńców na balkonie :) ,bez problemu przezimowały w oknie klatki schodowej :P

AurorA - 2009-04-09, 22:57

Ja dziś swojego wywaliłem na dwór na hartowanie, na razie nie w oku a w cieniu za świerkiem. Miał ponad 270 cm więc Pędy były takie długie ze miały żadnych szans na dworze - z 80% musiałem wyciąć.
Sheady - 2009-04-23, 19:03

Cześć, jestem tu nowy i mam kilka pytań odnośnie cibory :)

Pierwsze, chyba najważniejsze to na jakim stanowisku trzymać ciborę, bo do tej pory stała na parapecie, dobrze oświetlonym, ale liście zaczynają się zakręcać więc myślę że mają za ciepło od grzejnika...

Drugie pytanko to jak często podlewać ciborę w ciągu tygodnia... roślinka jest młoda... swój żywot zaczęła od stycznia :P

Na razie tyle, jak coś sobie przypomnę to będę pytał. :-D
Wiem, że na te pytania już gdzieś padały odpowiedzi ale nie mam ochoty przeglądać od początku 36 stron... trochę to czasu zajmuje ;)

Dzięki z góry za odpowiedzi...
Pozdrawiam ^^

samuraj - 2009-04-23, 19:07

Sheady napisał/a:
Cześć, jestem tu nowy i mam kilka pytań odnośnie cibory :)

Pierwsze, chyba najważniejsze to na jakim stanowisku trzymać ciborę, bo do tej pory stała na parapecie, dobrze oświetlonym, ale liście zaczynają się zakręcać więc myślę że mają za ciepło od grzejnika...

Drugie pytanko to jak często podlewać ciborę w ciągu tygodnia... roślinka jest młoda... swój żywot zaczęła od stycznia :P

Na razie tyle, jak coś sobie przypomnę to będę pytał. :-D
Wiem, że na te pytania już gdzieś padały odpowiedzi ale nie mam ochoty przeglądać od początku 36 stron... trochę to czasu zajmuje ;)

Moja już stoi przy oczku , jest w trakcie cieniowania --docelowe miejsce to w oczku .Od jesieni do wiosny stoi na parapecie w kuchni , nad grzejnikiem i od północnej strony.
Jeśli chodzi o podlewanie to moja stoi non stop w wodzie :-D

Sheady - 2009-04-23, 19:15

samuraj napisał/a:
Moja już stoi przy oczku , jest w trakcie cieniowania --docelowe miejsce to w oczku .Od jesieni do wiosny stoi na parapecie w kuchni , nad grzejnikiem i od północnej strony.
Jeśli chodzi o podlewanie to moja stoi non stop w wodzie :-D

Hehe ja jeszcze nie mam oczka, dopiero planuje je założyć, więc moja cibora będzie musiała całe lato męczyć się w donice... w wodzie u mnie też nie może siedzieć non stop gdyż posadziłem ją w ziemi :P ale dzięki za szybką odpowiedz, myślałem że juz tu nikt nie zagląda... ;)

AurorA - 2009-04-23, 20:22

Sheady napisał/a:
moja cibora będzie musiała całe lato męczyć się w donice... w wodzie u mnie też nie może siedzieć non stop gdyż posadziłem ją w ziemi

tez masz problem
to wrzuć doniczkę do wiaderka z wodą albo do pięknej osłonki bez otworów i będzie w wodzie - wszyscy tak robią

Sheady - 2009-04-24, 08:44

AurorA napisał/a:
tez masz problem

Właśnie po to założyłem tu konto, żeby tych problemów nie mieć... ;)
Nie napisałem wam że jestem początkującym oczko-maniakiem ?? :P

sati - 2009-04-25, 17:36

Dzisiaj wywiozlam mojego papirusa na działke prosze o rade na jakiej głebokosci mam umiescic wiaderko w oczku z papirusem
samuraj - 2009-04-25, 19:24

sati napisał/a:
Dzisiaj wywiozlam mojego papirusa na działke prosze o rade na jakiej głebokosci mam umiescic wiaderko w oczku z papirusem

tak aby wiaderko było pod wodą i nie było go widać

momo - 2009-04-26, 08:43

ja bym poczekał z zostawianiem go na noc na dworze mogą być przymrozki jeszcze
Adalbert - 2009-05-22, 20:03

Moja cibora po podziale na pół i po wycięciu pędów, które w domu wystrzeliły na ok metr a na wiosnę zaczęły zamierać, zaczęła kwitnąć. Wygląda na to, że przybierze zeszłoroczną formę czyli niska i gęsta

szopen - 2009-05-22, 20:59

Moje papiruski też dobrze przezimowały. Trochę ich powstawiałem do oczka, ale jeszcze muszę nad nimi popracować.

Pozdrawiam Antoni !

castleman - 2009-05-25, 16:37

Ja w sobotę zwodowałem w oczku moje papirusy.
Podobnie, jak u szopen'a zimowanie w mieszkaniu za bardzo im nie posłużyło.
W moim przypadku widać na brzegach lekko powysychane parasolki (ok. 2-3 cm).
Myślę że w oczku odżyją ;)

momo - 2009-05-30, 08:08

czy dopuszczalne jest ustawienie papirusa w wodzie tak aby do połowy wysokości był zalany
koczisss - 2009-05-30, 10:29

momo napisał/a:
czy dopuszczalne jest ustawienie papirusa w wodzie tak aby do połowy wysokości był zalany

No raczej nie bardzo, bo jak ma wysokość 1 m, to 50 cm jest zbyt głęboko, a jak ma 20-30 cm, to takiego nie ma sensu wstawiać, bo i tak prawie nie będzie rósł. Było tak u mnie, młode rośliny kiepsko sobie radzą w mym oczku.

Cibory najlepiej sadzić (wstawiać) tak aby góra doniczki była nie więcej niż 10 cm pod wodą.

kędziorro - 2009-07-31, 10:08

ostatnio nabyłem cirobę ale jest to gatunek Cyperus gleber dosyć tani bo sadzonka 30 cm 3,50 pln sprzedawczyni w sklepie powiedziała że nie nadaje się do oczka ale jak większaść papirusów llubi płytkie wody/mokradła i bagna to czemu nie on ??
Posadziłem go w donieczne z mieszanką drobnego piasku i ziemi w strefie błotnej ??
C :(( zy on tam może rosnać bo na 2 tygodnie mnie nie bedzie wyjeżdżam i nie chcę go po powrocie marnie wyglądajacego zobaczyć :((

AurorA - 2009-07-31, 11:20

kędziorro, na pewno będzie ok. Dałbyś zdjęcie tego papiruska.
Adalbert - 2009-10-03, 13:30

Dziś przyszedł czas na przenosiny co wrażliwszych roślin do domu a niektórych tymczasowo do szklarenki
Ciborę ledwo wydarłem z oczka. Poprzerastała wszystko wokół siebie co tylko było do przerośnięcia. Razem z nią wytargałem ze 4 kg kamieni różnej wielkości.

powycinałem trochę pędów, które miały na sobie jakiekolwiek zmiany, skróciłem korzenie ...

... i na parapet

Mariusz - 2009-10-06, 12:54

Adalbert napisał/a:
Wymieszałem w równych częściach ziemię kompostową z płukanym piaskiem i sproszkowaną gliną

Nieźle jej dogadzacie, ja sadzę w zwykłej żyznej ziemi.
A tu obiecana pływająca cibora, rośnie na tratwie w 10 cm warstwie ziemi, składniki ciągnie sobie prosto z wody, pod tratwą jest cała plontanina korzeni.

Pod nia marsylia, przygotowujaca sie do zimy, ale niestety skończy w szklarni, w tle na wodzie o tej porze roku okropnie brzydka salwinia, jutro będzie zebrana z pow.stawu(swoją rolę spełniła).

leszek50-57 - 2009-10-06, 14:12

Fajnie wygląda,można tak posadzic w dużych oczkach,
będzie wyglądała jak wyspa pływająca ;)
poz.Leszek
-----------------

Mariusz - 2009-10-06, 14:17

leszek50-57 napisał/a:
można tak posadzic w dużych oczkach,

I to prawie zadarmo, butelki po wodzie i deski, kształty można wymyślać do woli.
W tym przypadku korzenie cibory żyja z składników pokarmowych w wodzie, jednocześnie uszczuplajac rozwój glonów.

Adalbert - 2009-10-06, 15:16

Cytat:
Nieźle jej dogadzacie, ja sadzę w zwykłej żyznej ziemi.

Fajne rozwiązanie :-o
Ciekawe jak zachowywał by się w uprawie hydroponicznej posadzony w pływającym koszyczku i ustabilizowany tylko żwirkiem lub keramzytem przysypanym kamykami? W końcu i tak z oczka trafia do kastry. Było by mniej problemów z wyrywaniem kosza z oczka a korzenie mogły by sobie rosnąć do bólu ;)

piotr5875 - 2009-10-06, 15:42

Świetnie wygląda taka pływająca wyspa też na wiosne swojego puszczę na wolność
gratulacje za pomysł
pozdrawiam

Mariusz - 2009-10-06, 17:00

Adalbert napisał/a:
koszyczku i ustabilizowany tylko żwirkiem

W oczku sadze tylko w żwirku, nie brudzi mi oczka, żyje składnikami z wody, których w każdym oczku nie brakuje. Nawet łodyda z liśćmi jak dotyka wody, to się ukorzenia pod węzłem.

AurorA - 2009-10-06, 21:32

Adalbert napisał/a:
Ciekawe jak zachowywał by się w uprawie hydroponicznej posadzony w pływającym koszyczku i ustabilizowany tylko żwirkiem lub keramzytem przysypanym kamykami?

Świetnie, uprawiam tak większość papirusków. Ale wypuszczają strasznie dużo ogromnych korzeni - więcej niż w doniczce.

Bajbas - 2009-10-07, 10:29

Takie pływające wyspy kiedyś chciałem robić u siebie. Na czas kąpieli wyspa cumowana przy brzegu, ale lilie się tak rozrosły, że nie miałbym gdzie tych wysp spychać. Ja chciałem zastosować inny patent, kiedyś jak nie było wszystkiego robiłem sobie sam koła ratunkowe. Klei się styropian (jakiekolwiek mazidło ze styrenem) a potem okręcałem bandażem zwykłym bawełnianym i malowałem. Można robić tym sposobem dowolne kształty, szczególnie jak się da usztywnienie w/na styropian.

Może jeszcze wrócę do pomysłu, Mariusz mnie trochę zmotywował :)
:piwko: Bajbas

castleman - 2009-10-30, 07:44

Ostatnio zrobiłem nowe oczko - z folii pod folią ;)
Folia nie ogrzewana, ale chroni od zimnych wiatrów, także na pewno będzie pod nią cieplej, niż na zewnątrz.
Mam zamiar wypróbować jak zimę przetrwa papirus.
Jak myślicie uda mu się?

ewa535 - 2009-10-30, 08:53

My tu sie martwimy jak nasze papirusiki przed mrozami uchronić, a zobaczcie jak fajnie mają w troszkę cieplejszej stronie świata. Zdjęcie z przed kilku dni. Nikt mi nie chciał zapozować, ale zapewniam,ze krzaczysko wyższe znacznie ode mnie (ja mam 158cm)

castleman - 2009-10-30, 09:00

A gdzie to dokładnie?
ewa535 - 2009-10-30, 09:29

castleman napisał/a:
A gdzie to dokładnie?

Turcja-riwiera

AurorA - 2009-10-30, 12:34

ewa535 napisał/a:
Nikt mi nie chciał zapozować, ale zapewniam,ze krzaczysko wyższe znacznie ode mnie (ja mam 158cm)

żadna rewelacja, u mnie 2 m to standard a poprzednim roku dociągnął prawie do 3 m

castleman napisał/a:
Jak myślicie uda mu się?

pewien gość z Suwałk twierdzi ze mu zimują pięknie w stawie w gruncie

ja swojego też może dam pod folię bo w domu nie ma miejsca na razie stoi w oku i trzyma się dzielnie
a z setka mniejszych pójdzie na kompost :-(

koczisss - 2009-10-30, 17:30

castleman napisał/a:
Ostatnio zrobiłem nowe oczko - z folii pod folią ;)
Folia nie ogrzewana, ale chroni od zimnych wiatrów, także na pewno będzie pod nią cieplej, niż na zewnątrz.
Mam zamiar wypróbować jak zimę przetrwa papirus.
Jak myślicie uda mu się?

Padnie.
Jeśli foliak nie będzie dogrzewany, to w mroźne noce w środku będzie tylko nieznacznie cieplej.

sebastianrost - 2009-10-30, 18:53

AurorA napisał/a:

Arek ile chcesz za te małe Cyperusy papyrus chetnie wezme jak masz wywalać na kompost miejsca na zimowanie mam dużo

koczisss - 2009-10-30, 18:56

sebastianrost napisał/a:
AurorA napisał/a:

Arek ile chcesz za te małe Cyperusy papyrus chetnie wezme jak masz wywalać na kompost miejsca na zimowanie mam dużo

Podejrzewam, że na kompost pójdzie cibora zmienna, a nie cibora papirusowata :)

AurorA - 2009-10-30, 22:52

zgadza się na kompost cibory zmienne
sebastianrost - 2009-10-30, 22:55

AurorA napisał/a:
zgadza się na kompost cibory zmienne

I tak nie mam tej roslinki może zamiast na kompost to do mnie trafia?????

AurorA - 2009-10-30, 23:00

część mam jeszcze pod folia wiec pewnie dziś nie przemarzną choć już jest sporo na minusie

jak chcesz zapraszam możesz brać wszystko- kilkadziesiąt sadzonek będzie na bank (niektóre ponad metr) , wysyłka odpada

Mariusz - 2009-10-31, 05:50

AurorA napisał/a:
ja swojego też może dam pod folię bo w domu nie ma miejsca na razie stoi w oku i trzyma się dzielnie

Padnie, Koczisss ma rację, do minus 3, 4 stopni krótkotrwałego(nie ciągłego) mrozu wytrzyma.
AurorA napisał/a:
pewien gość z Suwałk twierdzi ze mu zimują pięknie w stawie w gruncie

A jak on to robi, chyba ma ciepłe żródła ;)
Cibora zmienna , bo czuje że taka ma, w lutym potrzebuje 25 na plusie w naturalnym stanowisku.Tak rozkładają się temp.na Madagaskarze, krainy cibory zmiennej http://www.odyssei.com/pl/weather/madagaskar.php. Oczywiście to dwie odrębne sprawy natura i warunki klimatu umiarkowanego. Fakt, trzymanie cibory w gruncie, jest mało prawdopodobny.
A jeśli już, to jakie okrycie :?:

Vanka - 2009-10-31, 09:51

AurorA napisał/a:
jak chcesz zapraszam możesz brać wszystko- kilkadziesiąt sadzonek będzie na bank (niektóre ponad metr) , wysyłka odpada

A do kiedy zamierzasz je trzymać? Nie mam auta :( i musiałabym zorganizować jakiś transport, a z chęcią przygarnęłabym ciborkę.

AurorA - 2009-10-31, 17:12

Van napisał/a:
A do kiedy zamierzasz je trzymać?

Codziennie powoli wywalam, dziś poszło setki wywłóczników brazylijskich, zadzwoń jakbyś miała wpaść to powiem Ci czy jeszcze mam.

Mariusz Czernicki napisał/a:
A jak on to robi, chyba ma ciepłe źródła

to fakt, a gość dobrze się zna roślinach

Mariusz - 2009-10-31, 17:52

AurorA napisał/a:
to fakt, a gość dobrze się zna roślinach

Czyli cudotwórca.
Może coś więcej informacji :-( . :P

AurorA - 2009-11-01, 20:34

Czyli cudotwórca.
Może coś więcej informacji

chodzi o Cyperus longus
gość zarejestrowany na forum jako Harryangel

przeczytaj komentarze do opisu
http://tabaza.info/module...golowo&tid=6566

koczisss - 2009-11-01, 21:16

Myślę, że muszę mieć tę roślinę, tylko nie mam pomysłu skąd ją wziąć :)
Co prawda w Polsce nie występuje, niby są problemy z wymarzaniem, ale

jak widać na obrazku naturalny zasięg występowania jest blisko naszych granic.
Jakby nie patrzeć na Węgrzech też potrafi czasem dobrze przymrozić.

Mariusz - 2009-11-02, 05:45

AurorA napisał/a:
chodzi o Cyperus longus

Pokuszę się na znalezienie tej ciekawej Cibory. Zastanawiam się jak wytrzymała by moje kapryśne warunki Polski południowo- wschodniej, a szczególnie długą, mroźną i bardzo słoneczną wczesną wiosnę. Takie wiosny u mnie powodują największe straty.
Gość z Tabazy pisze też o ziemi, głównie nie stosować torfu, tylko nie sprecyzował jakiego?.
Muszę się zarejestrować, aby więcej doczytać, zastanawia mnie sprawa tej mieszanki . Wspomniał też o Orontium, jeszcze nie spraktykowałem go na polu.

AurorA - 2009-11-02, 14:04

Gość z Tabazy pisze też o ziemi, głównie nie stosować torfu, tylko nie sprecyzował jakiego?.

Co do torfu mam takie same doświadczenia- nie stosować żadnego torfu do roślin wodnych.
Cyperus longus jest łatwy do zdobycia , ale mi się nie podoba zbytnio.

Bolekso - 2009-11-02, 16:38
Temat postu: Papirus
Mam tę roślinę pierwszy rok.Sadzonkę dostałem dopiero w połowie lipca a mimo to zdążyła się
wspaniale rozrosnąć. Zimować będzie przy wschodnim oknie w temp. 5 - 10 st. C. Mam pytanie, trzymać ja z wodą na podstawku czy też z ziemią tylko wilgotną ?
Pozdrawiam ! Bolek

AurorA - 2009-11-02, 20:16

Przy wysokiej temperaturze zimowania (temp pokojowa) - z wodą, przy niskiej wilgotne podłoże. (5-10 stopni bez wody).
momo - 2010-03-09, 12:12

mogę podzielić teraz swojego papirusa czy jeszcze się wstrzymać?
AurorA - 2010-03-09, 14:03

Lepiej jeszcze chwilkę poczekać, ale jak już nie możesz wytrzymać to dziel- nic mu nie będzie.
momo - 2010-03-09, 15:23

spoko dzięki
castleman - 2010-03-09, 17:07

Ja mam pytanie z innej beczki.
Mój papirus "matka" jest strasznie wyrośnięty (najdłuższe parasolki ponad 2m).
Wolałbym żeby był gęstszy i niższy.
Znacie może jakieś sposoby żeby zmienił pokrój?
To raz, a dwa kiedy najlepiej przycinać papirusa?

momo - 2010-03-09, 17:15

mnie korci żeby go tak do zera ogolić
Adalbert - 2010-03-09, 18:21

Cytat:
Znacie może jakieś sposoby żeby zmienił pokrój?

Gdy "pozyskałem" mojego to był właśnie gęsty i niski. Przyczyną było b. ubogie podłoże . Gdy przesadziłem go do bardziej żyznego to też wystrzelił. Fajnie popatrzeć ale w oczku wolał bym niższy. Przy następnym przesadzeniu pójdzie na chleb i wodę czyli piach i glinę.

leszek50-57 - 2010-03-09, 19:36

cytat:To raz, a dwa kiedy najlepiej przycinać papirusa?
------------------------------------------------------------------
Papirusa można ciąc przez cały rok tylko,a żeby nie strzelał
w górę to dac ubogie podłoże ,Wojtek o tym wspomniał. ;)
poz.Leszek
---------------

AurorA - 2010-03-09, 20:58

Ja tnę na bieżąco żółknące i usychające pędy przez cały rok. Najwięcej wycina się właśnie teraz i na przełomie kwitnienia/maja po wystawieniu na dwór.
szopen - 2010-03-09, 21:31

Ja będę wycinał wyschnięte i wyłamane pędy swoich papirusów dopiero jak je wystawię na dwór, przed włożeniem do oczka, no i nie wszystkie. W zeszłym sezonie było ich nieco za dużo.

Pozdrawiam Antoni !!

KOImark - 2010-03-09, 21:58

Z chęcią bym przyjął kilka parasoli jak by ktoś obcinał, nigdzie nie mogę dostać tzw pijaka
szopen - 2010-03-09, 22:32

I tu kłaniają się Bolestraszyce.

Pozdrawiam Antoni !!

Mariusz - 2010-03-10, 09:09

szopen napisał/a:
a będę wycinał wyschnięte i wyłamane pędy swoich papirusów dopiero jak je wystawię na dwór,

W tym roku w szklarni w styczniu ściąłem wszystko, bo miała brzydkie pędy, obecnie wypuszcza mi piękne zdrowe. Widać że każdy ma swoje wypróbowane metody w stosunku do cibory zmiennej.
Cały rok wycinam też połamane i usychające pędy.

castleman - 2010-03-11, 19:36

ee z tym podłożem to nie do końca prawda.
ja mam tylko kamienie i rośnie na ponad 2 m :P
to się już zbieram za cięcie żółknących liści :bum:

Mazur - 2010-03-12, 17:20

Mój największy zimuje w oczku zobaczę czy przetrwa tak mroźną zimę
leszek50-57 - 2010-03-12, 18:14

Roman jak tobie się uda to na drugi rok sam spróbuje
musimy poczekac do wiosny. ;)
poz.Leszek
------------------

Mariusz - 2010-03-12, 19:00

Mi wpadła tamtej zimy doniczka z ciborą na dno oka , nie wyciągałem bo mi się nie chciało, została na zimę , zgniła.
bewo - 2010-04-18, 23:32

Czy ktoś wie jak chodować papirusa ale egipskiego?
AurorA - 2010-04-18, 23:42

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1998
Adalbert - 2010-05-01, 15:11

W zeszłą sobotę wstawiłem na próbę do oczka ciborę z własnego chowu. W prognozach nie widać przymrozków więc wystawiłem i drugą a także papirusa. Co będzie to będzie :?

ewa535 - 2010-05-04, 09:29
Temat postu: Papirus Śmietnikus Ewy
Śmiietnikus - bo dokładnie tam go postawiono w zielonej reklamówce i czekał aż się napatoczy oczkomaniak jakiś. Swoją drogą to ludzie mądrze postępują, że niektórych rzeczy nie ładują do kontenera na śmieci tylko obok. Tez tak robię i też wiele rzeczy sobie juz wzięłam.... :roll:
Ale do rzeczy - po lekturze 40 stron o papiruskach . Teraz dopiero wiem, jak to sie z listka ukorzenia i szag mnie trafia ,ze nie wiedziałam o tym jak byłam w Egipcie . Full tych listów mogłam nawet dla Was naciąć z tamtych gidgantów przy basenach :evil: .
Swojego wsadzę tylko w kamienie i ten jedyny listek postaram sie ukorzenić.
Bryłę korzeniową porządnie wypłukałam z ziemi , ale do końca się nie daje bo to jest bardzo zbita bryła. Korzenie wygladają z wierzchu na suche i stare - obciąć trochę ?
Dopiero na dnie ze dwa białe nitkowate korzonki.
Czy po tym jednym listku poznacie jaki to gatunek oprócz tego, że śmietnikus ?

koczisss - 2010-05-04, 09:34

Cytat:
Czy po tym jednym listku poznacie jaki to gatunek oprócz tego, że śmietnikus ?

Zwyczajna cibora zmienna (Cyperus alternifolius), potocznie nazywana papirusem.

Adalbert - 2010-05-04, 09:34

To cibora zmienna
więcej np. tu: http://www.wymarzonyogrod...oslin/pokaz/100

[ Dodano: 2010-05-04, 10:38 ]
tą złamaną gałązkę możesz zostawić. Jak wstawisz badyla do oczka to zegnij jątak aby była w wodzie to się ukorzeni. Można przed tym skrócić listki o 2/3.

Kot W Putach - 2010-05-10, 19:34

Dobry wieczór wszystkim!! Czy ktoś wie jak się robi zwój z papirusa,ile roślinek trzeba i ile muszę jeszcze czekać żeby mieć duuuuuużo papirusków? (na razie mam 2 jeden ma 12 cm a drugi zaledwie 5 :P )
Pozdrawiam

leszek50-57 - 2010-05-10, 20:48

Papirus jak inna roślina musi się dobrze zakorzenić a jak chcesz
aby był pęk to wsadz ich więcej w jedno miejsce. ;)
poz.Leszek
-----------------

Adalbert - 2010-05-10, 21:06

Kot W Putach napisał/a:
ile roślinek trzeba i ile muszę jeszcze czekać żeby mieć duuuuuużo papirusków?

Pisząc o "papirusikach" masz na myśli ciborę papirusową (Cyperus papyrus L.) ?
Bo to z niej, o ile się nie mylę, wyrabiano ten produkt.
Jeżeli to co masz to cibora zmienna to eksperyment raczej skazany na porażkę ;)

AurorA - 2010-05-11, 01:23

Adalbert napisał/a:
Pisząc o "papirusikach"

nie o papirusikach, a o papiruskach- to popularna nazwa cibory zmiennej.

castleman - 2010-05-25, 18:01

Jak tam Wasze Cibory?
Ja jedną z moich dzisiaj wstawiłem do oczka pod folią :-D

melek - 2010-05-25, 18:32

castleman napisał/a:
Jak tam Wasze Cibory?

Moja nie przezimowała :crazy:

Elendil - 2010-05-25, 18:59

Moja od dwóch tygodni w oku :-D
AurorA - 2010-05-25, 22:23

Ja jakoś nie mam kiedy wynieść do oka i się jeszcze męczy w wiaderku pod folią.
Adalbert - 2010-05-26, 03:50

Moje ciborki i papirus co najmniej od 9. maja w oczku (znalazłem z zdjęcie :yahoo: ) Wcześniej przynajmniej miesiąc hartowały się w nieogrzewanej szklarence.
Vanka - 2010-05-26, 10:14

Nabyłam u Arka przepiękną sadzonkę (umówmy się, ze sadzonkę, bo jest mała ;) ) - cibory i jak tylko doszła przesyłka wsadziłam do oka, mam już dwa nowe pędy :lol:
szopen - 2010-05-26, 22:02

Moje Papiruso-Cibory już od kilku tygodni wygnane z "lauby" stoją na dworze. Dwie w mniejszych doniczkach wstawiłem do oczka. Zimowe, metrowe przyrosty łamią się na wietrze a nowe z zimna baaardzo wolno startują. Chyba dam sobie z nimi spokój w tym sezonie i przetrzymam je w kastach z wodą, gdzieś tam w krzakach za oczkiem.
Do :dupa: z takim latem.

Pozdrawiam Antoni !!

koczisss - 2010-05-26, 22:05

Cytat:
Do :dupa: z takim latem.

A od kiedy lato jest w maju?

szopen - 2010-05-26, 22:11

Nie będziemy się spierać o takie szczegóły. Maj się kończy, czerwiec za pasem a tu zimno i zimno.

Pozdrawiam !!

Elendil - 2010-06-08, 21:56

Moja ciborka od Arka kończy właśnie miesiąc. 7 maja przyjechała i od razu wylądowała w oku. Przyjęła się znakomicie, wypuściła dwa młode pędy

Druga, własnej roboty, z ułamanej w transporcie parasolki też się puszcza :P :yahoo:

AurorA - 2010-06-08, 23:33

Teraz już takie temperatury ze powinny w oczach rosnąć.
ewa535 - 2010-08-01, 09:28

A mój Papirus Śmietnikus (kto jeszcze nie wie to dlatego, że znalazłam go wyrzuconego w domowej doniczce na śmietniku) długo stał w miejscu a teraz wygląda tak ! :yahoo:
Ukorzeniłam też dwie szczepki i też sobie ładnie rosną

ewa535 - 2010-10-12, 18:34

Dopiero dzisiaj wyciągnęłam papirusa (tego co wyżej :) ) z oczka.
Zadziwił mnie bardzo system korzeniowy . Nowe białe grube korzenie - bardzo długie. I tyle tego, że miałam problem z wyjęciem z oczka. Powchodziły w obrębie metra :!: pod duże kamienie .
Wsadziłam go do wiaderka z taką mulisto-bagnistą ziemią pozyskaną z pobliskiego stawku. Zrobiłam tak z braku gliny :-(
Bagna dałam na dno i na wierzch korzeni a następnie przykryłam całość kamykami (tak dla ozdoby bardziej)
Całość zalałam wodą z oczka.
Czy będzie mu dobrze tak? czy ta glina to niezbędna była ?

Adalbert - 2010-10-12, 18:40

Cytat:
Czy będzie mu dobrze tak? czy ta glina to niezbędna była ?

ja nie daję nic a jak widzę, że marnieją to daję do wody troszkę nawozu w płynie.

szopen - 2010-10-12, 19:07

Ja swoje papirusy trzymam w oczku posadzone w donicach. Na przezimowanie wyciągam je z oczka i wstawiam do altany przy oknie do wielkiej kasty, ustawionej na stole. Kastę zalewam wodą z oczka i tak sobie stoją papiruski do następnej wiosny. Sporo wysokich pędów zaschnie, ale równie dużo pojawi się nowych.

Pozdrawiam Antoni !!

AurorA - 2010-10-12, 19:17

Ewa żadna glina nie jest potrzebna, ja zimuje tak jak Antoni z tym że swoich jeszcze nie miałem czasu zabrać na zimowanie. Większość mam pod folią i liczę na to ze ich nie przemrozi. W tym tygodniu mam nadzieję je zabrać do domku, a że kupa tego to pewnie większość jak co roku skończy na kompostowniku.
ewa535 napisał/a:
Czy będzie mu dobrze tak?

oczywiście

Gosik - 2010-10-12, 21:05

moja Cibora stoi w kuchni na podłodze i to w wiaderku-w środku jest pół wiaderka ziemi z łąk podmokłych, a drugie pół żwir kanciasty.Najpierw nie była zadowolona bo podsychały jej najwyższe "parasolki", a teraz puściła nowy piękny pęd-to chyba jest zadowolona z wiadra i miejsca ;)

Artur - 2010-10-12, 21:08

Teraz już będzie z górki. Jak ja przeniosłaś do domu, to doznała szoku. Musiała się przestawić i musiała to odchorować. Ale myślę ze będzie już coraz lepiej.
ewa535 - 2010-10-12, 21:40

wiekszość z nas nie ma szklarni i to musi być w domu. Już mnie denerwuje to wiadro !
Jakbyscie znależli jakiś fajny pojemnik, który nie szpeci a wręcz do pokazania bardziej, to dajcie cynk. LAtałam dziś po sklepach, ale wszystkie wazony jakieś za wąskie u podstawy.

JAREK G - 2010-10-12, 23:42

Ewa535, u mnie papirus cały rok stoi w domu. Mam go wsadzonego w takie szklane naczynie .
Zrobiłem przed chwila fotki telefonem ale jakoś naprawdę kiepska :x

AurorA - 2010-10-13, 01:37

Z pojemnikami nie ma problemu, można kupić całkiem ładne donice bez dziurek w dnie ale to niestety sporo kosztuje.
Gosik cibora zimą musi mieć max światła wiec jak najbliżej południowego okna, a ta ziemie z podmokłych łąk tez raczej będzie nieodpowiednia bo zapewne jest kwaśna, już lepsze same kamyki.

ewa535 - 2010-10-13, 07:06

Jarek dzięki !
bardzo ładnie to wykombinowałeś. Bardzo to dekoracyjne.
Byłam blisko myslami jakiegoś szkła , ale sądziłam ze głupio ten muł będzie wyglądał. Moja stoi wyżej, nie na ziemi . Ale w sumie to tak bardzo nie przeszkadza, można jeszcze przy sciance wcisnąć jakieś ładne kamyki.
Arek - donice jak duże to zaraz bardzo masywne i na tej wysokości jakoś nie bardzo wygląda.

Gosik - 2010-10-13, 08:35

AurorA napisał/a:

Gosik cibora zimą musi mieć max światła wiec jak najbliżej południowego okna, a ta ziemie z podmokłych łąk tez raczej będzie nieodpowiednia bo zapewne jest kwaśna, już lepsze same kamyki.

to jest Arku miejsce w kuchni gdzie znoszę wszystkie kwiaty na zimę z całej posesji-max światła ma, bo stoi przy samym południowym oknie-ja tylko na czas zdjęcia odsunęłam rośliny stojące przed nią.Tej ziemi już nie zmienię-jak wypuściła nowe pędy-znaczy może być, ale dziękuję za Twoje uwagi.

leszek50-57 - 2010-10-13, 18:13

Ja też mam kłopot z przetrzymaniem cibory,rok temu nie miałem,bo miałem ją
w pracy a teraz nici z tego ,bo tam nie pracuję,ale z ciborą to są zawsze kłopoty
bo jak się nią przenosi to strasznie od choruje (parasolki schną) i brzydko wygląda
zanim nowe wyrosną. :P
poz.Leszek
---------------

koczisss - 2010-10-13, 18:34

leszek50-57 napisał/a:
Ja też mam kłopot z przetrzymaniem cibory,rok temu nie miałem,bo miałem ją
w pracy a teraz nici z tego ,bo tam nie pracuję,ale z ciborą to są zawsze kłopoty
bo jak się nią przenosi to strasznie od choruje (parasolki schną) i brzydko wygląda
zanim nowe wyrosną. :P
poz.Leszek
---------------

Trzeba odpowiednio wcześnie zabrać i kłopotów nie ma.
Moja stoi w domu od 1,5 tygodnia i ładnie się prezentuje.

Mariusz - 2010-10-30, 07:05

Staw dla cibory zmiennej jest świetnym stanowiskiem.
Pierwsze poparzenia, widoczne są dopiero przy większych mrozach, dopiero wówczas zabieram ją do szklarni.
Na dzień dzisiejszy wytrzymała 6 stopni na minusie.
Jest zieloniutka i w pustym stawie(bo liście lilii już usunąłem)stanowi piękną atrakcję i odskocznie od jesiennych klimatów.
Tu świetnie prezentuje się z cypryśnikiem błotnym w barwach jesieni.

koczisss - 2010-10-30, 09:23

Widzisz, bo -6 może i było, ale na pewno nie przy ciborze, gdyż woda oddaje jeszcze swoje ciepło :)
U mnie w oczku częściowo liście są zaschnięte, niestety oczko to nie staw i woda już jakiś czas temu pokryła się lodem.
Inna sprawa to to, iż roślina mając swoje "nogi" w cieplejszej wodzie jeszcze walczy, bo ma wspomaganie od niej i jakoś tam podwyższa swoją własną temperaturę.
Ta sama roślina, gdyby rosła na suchym, względnie bagiennym podłożu, bez większej ilości wody zapewne by poległa, może nie całkiem, ale część liści, zwłaszcza tych skrajnych nadawała by się tylko do wycięcia.

AurorA - 2010-10-30, 10:37

u mnie przemarzły Cibory nawet pod folią - prawie wszystkie liście musiałem osunąć
Mariusz - 2010-10-30, 13:32

koczisss napisał/a:
gdyż woda oddaje jeszcze swoje ciepło

Dokładnie tak :good:

leszek50-57 - 2010-10-30, 18:40

Z moją ciborą miałem tak samo przymarzła i musiałem ja ogołocić,
ale już nowe ma odrosty,bo trzymam ja w ogrzewanym pomieszczeniu. :P
poz.Leszek
--------------

ewa535 - 2010-10-30, 18:45

A moja stoi przy samym południowym oknie , w pełnym słońcu , bo ostatnio świeci :)
i ma się bardzo dobrze - odpukać - nic nie schnie i nie żółknie. Może dlatego, że jeszcze nie ogrzewamy na dole.

koczisss - 2010-10-30, 18:56

Te które u mnie w oczku jeszcze są, to ciborki, które urosły z parasolek wciśniętych w żwir wiosną. Są to rośliny jednoroczne i jeszcze żyją, choć uszkodzenia mrozowe mają.
Na jednej są nawet kwiatki, oczywiście pojawiły się wcześniej.
Nie bawię się we wkładanie i wyjmowanie cibory do wody, bo nie mam gdzie postawić.
Na siłę bym znalazł miejsce, lecz wystawała by donica z wody i to znacznie, a ja nie cierpię wszelkich sztucznych rzeczy, które wystają z wody. Oczko ma wyglądać, przynajmniej nad lustrem wody jak najbardziej naturalnie, czyli żwirowy brzeg, który zarastają coraz bardziej rośliny, kamienie i nic więcej. Żadnych donic i innych wynalazków.
Zresztą w wodzie mam ilość pojemników ograniczoną do niezbędnego minimum, czyli rosną w dwóch pojemnikach lilie, w kastrze budowlanej pałki, w małym wiaderku pałka szerokolistna i w 3 doniczkach wąskolistna, jest jeszcze jedna skrzyneczka, w której rosną oczerety.
Reszta roślin, łącznie z ciborami ma wolność.
Tych pojemników zresztą praktycznie nie widać, są jakby wtopione w tło :D

Gosik - 2010-11-05, 20:49

Cibora-wzrost i wygląd -próba wyhodowania od samego początku- parasolka obcięta 15.X.2010-teraz wygląda tak:

ewa535 - 2010-11-05, 21:05

Gosik napisał/a:
Cibora-wzrost i wygląd -próba wyhodowania od samego początku- parasolka obcięta 15.X.2010-teraz wygląda tak:
[url=http://images49.foto...80m.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://images35.foto...15m.jpg]Obrazek[/URL]

Gosia obetnij jeszcze mocnniej listki (przynajmniej te suche) i włóż te sadzonki do wysokiego szkła (ja trzymam w wysokim kuflu Strong) i na parapet. Woda najlepiej z oczka i to do pełnego kufla.
JAk przyniosłam moją do domu (gdzieś tu wyżej jest kiedy, ale w sumie dopiero co) to wycięłam trzy suche parasolki. Zamiast wyrzucić , to do kufla , mimo że całe suche. Chyba pozornie suche , bo już mają korzenie po 5 cm. i też młode pędziki. Ale te młodziutkie lubią być w wodzie. Tak myślę ... :roll:

Gosik - 2010-11-05, 21:21

Za radą Ewy-parasolka została przycięta a cibora znalazła się w kuflu :piwko:

momo - 2010-11-06, 18:34

a może ktoś poradzi jak najlepiej przezimować papirusy te co z oczek poszły do domu bo u mnie strasznie pobrązowiały i połowe parasolek musiałem wyciąć a szkoda bo były ponad metrowe
Vanka - 2010-11-06, 19:47

AurorA napisał/a:
niektóre mają nawet ponad metr wysokości

jeju.. u mnie niektóre właśnie tyle mieć będą pod koniec zimy jak tak dalej pójdzie..
dałam trochę nawozu i tak sie rozrosły, że szok
to z tej Twojej Ciborki Arku :)

[ Dodano: 2010-11-06, 19:49 ]
momo napisał/a:
a może ktoś poradzi jak najlepiej przezimować papirusy te co z oczek poszły do domu bo u mnie strasznie pobrązowiały i połowe parasolek musiałem wyciąć a szkoda bo były ponad metrowe

poczytaj od początku ;)
daj na najbardziej naświetlone okno ..dużo wody i powinno być ok ;)

ewa535 - 2010-11-10, 17:32

A u mnie ten papirus szaleje ! Od 12 pażdziernika powypuszczał sporo nowych pędów , a te które już były z parasolkami przyrosły o 30 cm ! O schnięciu w ogóle nie ma mowy.
Wyciągam takie wnioski, że woda w moim oczku jest nieurodzajna (rosły w samych kamieniach) . Teraz po dosypaniu do wiaderka mułu z dzikiego oczka i zalaniu wodą dopiero mają dobrze. Swoją drogą to może ten muł taki drogocenny ? Ale jak tak pomyślałam i wybrałam się z wiaderkiem żeby jeszcze wykopać trochę (przydałby się do lilii na wiosnę) to się okazało , że tego oczka już nie ma - kopary wjechały i szykują nową galerię :evil:
Druga sprawa, że papirus stoi on na południowo-zachodnim wielkim oknie i nie mam za ciepło w domu (18-19 st.). Ale brakuje mu słońca , które nie pojawia się nad Słupsklem już od bardzo dawna, bo przechyla się w stronę szyby.
Widziałam tu gdzieś zdjęcie papirusa w domu u Wojtka (teraz nie mogę znależć) - Wojtek widzisz, że mój i Twój stoją w tym samym miejscu? U Ciebie to też zdaje się salon jest?

Po lewej zdjęcie z 12 października , po prawej z dzisiaj.
ŁAdne szkiełko dla papirusa jeszcze nie kupione - musi bytować w wiaderku na proszek do prania ;)

Adalbert - 2010-11-10, 20:05

ewa535 napisał/a:
U Ciebie to też zdaje się salon jest?

u mnie akurat w sypialni. A zdjęcie to wkleiłem tu http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=420

Gosik - 2011-01-14, 18:26

wzrost mojej Cibory-15.X.2010 obcięta parasolka.
5.XI.2010 wyglądała tak:

dziś-14.I.2011 wygląda tak:

Jak na 3-y miesięczne niemowlę, prezentuje się całkiem dobrze ;)

AurorA - 2011-01-14, 20:39

Gosik napisał/a:
Jak na 3-y miesięczne niemowlę, prezentuje się całkiem dobrze

straszna mizerota, ale to dlatego ze wybrałaś najgorszy z możliwych terminów

latem po 3 miesiącach to ja mam ponad metrowe

Gosik - 2011-01-16, 15:41

bo zimowe niemowlęta są delikatniejsze i bardziej chorowite, a letnie-to bizony odporne na wszystko :evil:
jurek47 - 2011-03-18, 19:59

Mam młoda roślinkę chcę wstawić ją do oczka jakie dać podłoże , a może w samych kamykach...
Vanka - 2011-03-18, 20:16

Moja jedna rośnie w samych kamieniach, drugą dostałam od Arka i nie wiem jakie miała podłoże. Obie mają się dobrze ;)
koczisss - 2011-03-18, 21:47

Cibora to bardzo mało wybredna roślina. Może rosnąć w kamieniach, piasku, a także w żyznej ziemi. Ważne żeby miała mokro i ciepło, ale jak widać na załączonym obrazku znosi też trudne warunki. Wysiała mi się sama jakoś jesienią, rośnie z inną rośliną na parapecie, ma bardzo sucho, mało podlewam, stoi nad grzejnikiem.

Zdjęcie robione przed chwilą.

AurorA - 2011-03-18, 21:52

Ja mam też w sklepie rośliny skalne i w nich tez się sporo wysiewa. Podłoże praktycznie suche jak pieprz a ciborki rosną do przymrozków. Tylko tak okazałe nie są jak te w wodzie.
koczisss - 2011-03-18, 21:55

AurorA napisał/a:
Ja mam też w sklepie rośliny skalne i w nich tez się sporo wysiewa. Podłoże praktycznie suche jak pieprz a ciborki rosną do przymrozków. Tylko tak okazałe nie są jak te w wodzie.

Ta moja wykiełkowała w bardzo trudnych warunkach, bo nie dość, ze na suchym, to jeszcze przy bardzo krótkim dniu, w dodatku stoi nie przy szybie, a za ramą okna, czyli ma mało światła.
Mimo to ma już 30 cm.
W tym roku przetestuję ciborę jako roślinę rabatową. Do oczka nie wsadzam, bo nie mam gdzie. Muszę jedną z domu wyeksmitować, bo mam tego za dużo. Wkopię gdzieś duży egzemplarz koło oczka, będzie sobie rósł do zimy :D

Vanka - 2011-04-19, 07:25

Czy ktoś już wystawił ciborkę do oka?
leszek50-57 - 2011-04-19, 07:36

Vanka śmiało można wystawiać,ty masz możliwość zawsze schować
jak będą przymrozki ;)

Elendil - 2011-04-19, 07:45

Ja jedną która sobie dość słabo radziła i pogodzę się z jej stratą wyniosłem w zeszły weekend. Druga główna jeszcze w domu i chyba poczeka do świątecznego weekendu.

Lekkie przymrozki nie powinny im zaszkodzić.

Gosik - 2011-04-19, 08:41

Moja cibora już w ogrodzie od soboty-na dodatek w domu stała w zimie , w wodzie, a teraz rośnie w ziemi na samym środku wyspy.