Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Pomocy!!!! "Schemat" oczka wodnego

dzodzo - 2007-01-21, 13:59
Temat postu: Pomocy!!!! "Schemat" oczka wodnego
Kod:

Witam serdecznie!!!!
Już od dłuższego czasu przeglądam to forum i bardzo mi się podoba.
Gratuluję wszystkim pięknych oczek.

Mam wielką prośbę o pomoc. jeszcze nie buduję oczka ale mam zamiar, ale potrzebne mi są informacje, a dokładnie mówiąc "schemat" jak co do czego!!!
Oczko ma być z siatkobetonu  8 x 4 x 1,5 m do tego kaskada 3 stopniowa.
jeśli ktoś chciałby i mógłby pomóc w stworzeniu takiego schematu - rysunku będę bardzo wdzięczny a w przyszłości odwdzięczę się prezentując moją pracą.

Krótko ... nie chodzi o kształt tylko gdzie i jakie filtr, napowietrzacze, pompy, lampy i inne urządzenia i co jak gdzie umieścić i jak podłączyć.

Dziękuję za każdą pomoc!!!!!

samuraj - 2007-01-21, 15:23

witaj dzodzo - wszystkie informacje które potrzebujesz są tu na forum :)
Bajbas - 2007-01-21, 16:37

dzodzo napisał/a:
tylko gdzie i jakie filtr, napowietrzacze, pompy, lampy i inne urządzenia i co jak gdzie umieścić i jak podłączyć

dzodzo jesteś leniuszek. To tak jak byś spytał, co i jak podłączyć w instalacji domowej (CO, CW, wentylacja, kanalizacja, prąd, gaz itd.) a podał tylko wymiary zewnętrzne domu. Odpowiedź na Twoje pytanie jest zależne od tego po co zakładasz oczko, jaka będzie jego obsada, jakie jest nasłoniecznienie itd. itd.....
Napisz jakie przyjąłeś założenia, a wtedy z pewnością spotkasz się z krytyką - życzliwą :!: ;-)
W innym przypadku:
samuraj napisał/a:
wszystkie informacje które potrzebujesz są tu na forum

Pozdrawiam, Bajbas

AurorA - 2007-01-21, 17:01

Na pewno pompa powinna być na przeciwległym końcu oczka w stosunku do kaskady. kaskada wpada do oczka w płytkim miejscu, a pompa pompuje wodę z najgłębszego. Taki schemat zapewnia odpowiednia cyrkulację wody.
Za mało danych aby podać coś więcej. Tu masz parę informacji http://oczkowodne.net/technika.php

Ernest - 2007-01-21, 17:45

Jestem tego samego zdania co przedmówcy.Schematy są w elektronice,ale nie dla oczka wodnego które Chcesz założyć.To mogą być tylko propozycje.Nie napisałem tego złośliwie tylko po to abyś mógł uczestniczyć w forum
dzodzo - 2007-01-21, 19:23

Witam ponownie!!!! i dziękuję za odzeew i proszęo więcej informacji.

mając na myśli schemat napisałem to w "...". nie oczekuję, że to będą twarde zasady i tylko takie muszę zastosować!!!!

Naprawdę nie posiadam o tym wiedzy dlatego proszę o pomoc!!!!

Dzięki za uwagi!!!! AurorA ---- "Na pewno pompa powinna być na przeciwległym końcu oczka w stosunku do kaskady" --- o takie informacje Was proszę.

Każda nawet luźna sugestia jest dla mnie ważna.

Przeglądałem Wasze oczka ... od początku powstania do końca ... i nie zazuważyłem aby ktoś opisał gdzie co zainstalować... POZDRAWIAM!!!!!

killer1558 - 2007-01-21, 19:36

myślę że może masz trochę racji z tym że mało jest opisane dokładnie gdzie i w jakim miejscu i na jakiej głebokości,itd montować nasze wynalazki ,ale temat można moim zdaniem założyć taki w dziale technika niech się reszta jeszcze wypowie czy jest sens
Bajbas - 2007-01-21, 20:20

dzodzo napisał/a:
aby ktoś opisał gdzie co zainstalować.

najpierw trzeba podjąć decyzję co instalować. A to co instalować nie jest wcale oczywiste i znajdziesz bardzo rozbieżne sugestie (np. czy warto lampę UV). A jak będzie wiedział już co, to potem pojawią się rozbieżności gdzie. Np. jedni uważają, że nie należy mieszać wody, inni, że pompa powinna wymuszać obieg wody w całym oczku. Te rzeczy były już dyskutowane. Niestety trzeba się zagłębić.
Inaczej możesz dostać bardzo różne i mocno sprzeczne opinie, i aby było zabawniej każdy będzie miał rację (ze względu na przyjęte przez siebie założenia)
Pozdro, Bajbas

krzych0719 - 2007-01-21, 20:38

Witam. Na samym początku powinieneś określić kilka podstawowych założeń.
Usytuowanie oczka w ogrodzie (pełne słońce, półcień, cień, sąsiedztwo drzew)
Warunki glebowe w ogrodzie (rodzaj podłoża, piach, glina…).
Poziom wód gruntowych, teren plaski czy skłon?
Jakie ryby mają mieszkać w przyszłym oczku?
Kiedy będziesz korzystał z uroków oczka (cały dzień, wieczór, noc)?
Pozdrawiam krzych

JAREK G - 2007-01-21, 22:16

Coś wiemy :)
dzodzo napisał/a:
Oczko ma być z siatkobetonu 8 x 4 x 1,5 m do tego kaskada 3 stopniowa.

To dość spore oczko zależy jakie kształty ,ale możemy przyjąć że około 15m3 jak ma być kaskada to znaczy że wodę będziesz miał w ruchu , a do tego potrzebna jest pompa według mnie o wydajności 3000 - 7000l/h powinna wystarczyć :) Chcąc mieć rośliny musisz wybudować w oczku półki i kilka stref głębokości, a jak będziesz hodował ryby to i przydałby się jakiś filtr i jeszcze więcej roślin :) , ale to tak jak napisał Bajbas, są różne szkoły :) Jak napiszesz coś więcej o swoich "marzeniach" to i pewnie uzyskasz więcej informacji :)

madiza16 - 2007-01-21, 22:31

Człowiek uczy się na błędach, najczęściej własnych(niestety) , jak coś zrobisz żle to zauważysz. Bo rośliny nie będą rosly , bo ryby bedą dziwnie się zachowywaly. I COŚ nie bedzie ci pasować. Takie jest moje zdanie. I z obserwacji swoich i użytkowinków forum !!! NIE MA EFEKTÓW nATYCHMIASTOWYCH, przyrody nie oszukasz :soczek:
Mamę możesz oszukać :) to z jakiegoś filmu :)

AurorA - 2007-01-21, 22:46

Co do filtra to musisz zdecydować czy będzie to filtr przelewowy, czy też łatwiejszy do zamaskowania filtr ciśnieniowy. A może sam zbudujesz filtr połączony z oczkiem, lub zastosujesz filtr glebowo korzeniowy w strumieniu który będzie oczyszczać wodę. Jak widzisz opcji jest wiele i bez założeń trudno jest coś powiedzieć.
dzodzo - 2007-01-27, 11:14

dziękuję za Wasze uwagi!!!
prosiłbym jeszcze kto chętny i posiada wiedzę o naniesienie wymiarów półek ( szer i głęb.) na załączonym rysunku.
Nadal czekam na wskazówki i uwagi.
pozdrawiam!!!

jakja - 2007-01-27, 11:53

Przede wszystkim: za duże! bez papierologii (pozwolenia) możesz do 30m2, chociaż jeżeli napisać równanie i obliczyć całkę, to się zmieścisz :-D . A projekt doskonały, tylko teraz zmierz wymiary z projektu i wpisz na rysunku i gotowe. Widzisz? Sam zrobiłes :-D Kaskadę daj z prawej strony na szczycie albo np. wzdłuż jednego długiego brzegu ... Wykaż sie inwencją, bo pomysły masz niezłe...
Pojemność mi wychodzi ok. 35-40m3,więc pompa ok. 10 000l/h to minimum, a nawet 25tys l/h. Niestety musisz poświęcić trochę czasu na lekturę i poczytać... to forum, stronę Pawła Woynowskiego i inne... Wiedza wymaga pracy umysłowej... :-D

dzodzo - 2007-01-27, 12:48

Dzięki Jacek!!!
Samo oczko nie ma 30 m2 tylko zawiera się w prostokącie, ale jakby trzeba to zmieniam na 7,8 x 3,6.
kaskadę już dodałem ;-) .
jest 3 segnantowa - każdy segnent ma 100 cm dł. i 70 szer. czyli razem 3m.
A gdzie umieścić pompę?

dzodzo - 2007-01-27, 13:42

acha ... jeszcze jedno... co do pojemności oczka to mi wychodzi ...
uśredniając 4 x 6 i głębokość też uśredniając 0,75 m to daje 18 m3 no powiedzmy 20m3 (zależy jak się uśreni)... ale nie 35-40.
;-)

AurorA - 2007-01-27, 14:06

Pompa w tym najgłębszym miejscu. Nie szalej z ilością półek - lepiej jeśli jest ich mniej a są większe. Teraz są moim zdaniem za wąskie i jest ich za dużo. Na szerokiej półce są większe możliwości w ustawianiu roślin.
dzodzo - 2007-01-27, 14:46

dzięki Arek za wypowiedź ... ale co do półek to chyba nie jest ich tak dużo.
oznaczone na rysunku:
nr 1 - półka na około oczka gdzie po dodaniu "półki" pionowej - jak pisaliście - bądzie służyć też jako ukrycie brzegów poprzez wysypanie żwirem
nr 5 - półka na mniejszej połowie oczka...
nr 2 - jako dno oczka
nr 3 - większ "dziura" w dnie - aby rybki mogły się chować ...
nr 4 - mniejsza dziura w dnie ... ;-) tak bym to widział ...
pozdrawiam

marian - 2007-01-27, 15:48

Mam takie pytanie jaka bedzie glebokosc na poszczególnych półkach bo to dosyć istotne bo czesto bywa tak ze jest za głęboko lub za płytko i trudno dopasowac rosliny .
dzodzo - 2007-01-27, 16:16

i tu właśnie ... czekam na podpowiedzi i opinie ... ;-)
Pawel Woynowski - 2007-01-27, 19:15

dzodzo napisał/a:
Dzięki Jacek!!!
Samo oczko nie ma 30 m2 tylko zawiera się w prostokącie, ale jakby trzeba to zmieniam na 7,8 x 3,6.
kaskadę już dodałem ;-) .
jest 3 segnantowa - każdy segnent ma 100 cm dł. i 70 szer. czyli razem 3m.
A gdzie umieścić pompę?

Masz tu moje sugestie, dotyczace wymiarów pólek i kompzycji kaskady.

Kaskadę trzeba jak by "odwrócić", szersza powinna być na dole, chodzi o perspektywę. Jak tak zrobisz będzie wydawała się dłuższa niż jest w rzeczywistości i o to chodzi.
Co do półek to na ich krawędziach powinieneś dać wyżej coś jakby kieszenie (tak jak byś rurę przeciął wzdłuż na pół, jeśli nie dajesz pojemników na rośliny, jeśli pojemniki to szerokość powinna być tak aby pojemniki z roślinami zmieściły się na nich bez prolemów.

dzodzo - 2007-01-27, 19:55

Witam Pawle.
Niezmiernie cieszę się, że się odezwałeś w sprawie oczka. Cenię sobie Twoje uwagi!!!!
Zrozumiałem co do szerokości półek, ale jeszcze podpowiedz na jakiej głębokości powinny się znajdować?
W przyszłości jak będęzakładał oczko to nie będę miał doniczek tylko porobię kieszenie tworzące "całość" z oczkiem.
POZDRAWIAM ;)

AurorA - 2007-01-27, 21:07

Najpłytsza półka w formie burty (boxu na rośliny) wystarczy głębokości 20-30 cm. Można przy takiej głębokości uprawiać wszystko. Lilie wodne na dnie radzę uprawiać w dużych koszach.
Pawel Woynowski - 2007-01-30, 00:59

dzodzo napisał/a:
Zrozumiałem co do szerokości półek, ale jeszcze podpowiedz na jakiej głębokości powinny się znajdować?

Zrobił bym tak:

dzodzo - 2007-01-30, 08:39

Super!!! dzięki. wyraźnie to przedstawiłeś. Jeszcze raz dzięki ;-)
drozdoma - 2007-01-30, 09:24

Bardzo cenne wskazówki, mam nadzieję że nikt się nie obrazi jesli wykorzystam część z nich do budowy swojego oczka?
A gdzie przy takim ułożeniu oczka jak u dzodzo umieścić napowietrzacz? Gdzieś obok pompy?

Pawel Woynowski - 2007-01-30, 10:28

drozdoma napisał/a:
Bardzo cenne wskazówki, mam nadzieję że nikt się nie obrazi jesli wykorzystam część z nich do budowy swojego oczka?
A gdzie przy takim ułożeniu oczka jak u dzodzo umieścić napowietrzacz? Gdzieś obok pompy?

W najgłębszym miejscu oczka, min 30 cm nad dnem, myślę oczywiście o kamieniach napowietrzających. Czym głębiej, tym większa powierzchnia lustra wody, wolna od lodu. Nie powinno się kłaść kamieni napowietrzających na samym dnie, aby nie wzruszyć osadów dennych.
Zerknij TUTAJ tak wygląda efekt napowietrzania.

dzodzo - 2007-01-30, 18:52

Z pomocą waszą - wyszło mi to ....
Poprawiajcie!!!!
Dopisujcie!!!!
Wasze uwagi są cenne!!!!

AurorA - 2007-01-30, 19:29

Ja bym minimalizował liczbę półek. Teraz przekrój wygląda jak schody. Półki o stałej głębokości nie muszą biec w okół oczka jak ma to miejsce w wielu gotowych formach.
W niektórych miejscach możesz bezpośrednio przejść z zera do największej głębokości.
Nie znając planu nasadzeń i ogrodu nie sposób doradzić gdzie półka nie jest potrzebna.
np. w miejscu gdzie masz zamiar karmić ryby zrezygnuj z półki najpłytszej.

dzodzo - 2007-01-30, 20:15

Oo to naprawdę cenna uwaga.

AurorA napisał/a:

Nie znając planu nasadzeń i ogrodu nie sposób doradzić gdzie półka nie jest potrzebna.
np. w miejscu gdzie masz zamiar karmić ryby zrezygnuj z półki najpłytszej.

Jednak prosiłbym o naniesienie poprawek wg. Twojej koncepcji - które półki "skrócić" itp.
Jakbyś to widział - jakbyś to zrobił "dla siebie"
z góry dzięki
pozdrawiam ;-)

dodam tylko, że z prawej strony ma być kaskada ...

Pawel Woynowski - 2007-01-30, 23:06

dzodzo napisał/a:

Jednak prosiłbym o naniesienie poprawek wg. Twojej koncepcji - które półki "skrócić" itp.
Jakbyś to widział - jakbyś to zrobił "dla siebie"
z góry dzięki
pozdrawiam ;-)

dodam tylko, że z prawej strony ma być kaskada ...

A z której strony jest północ i gdzie planujesz punkt widokowy. Potraktuj oczko jak scenę teatralną na której stoją dekoracje, a Ty siedzisz na widowni. Dekoracjami są rośliny, tak skomponowane jak w teatrze z tyłu sceny wyższe stanowiące tło sceny (drzewa i krzewy w ogrodzie) , bliżej niższe (rośliny strefy wilgotnej, bagiennej i płytkiej). W centrum sceny (tafla oczka) te najbardziej atrakcyjne, rośliny o liściach pływających. Przy projektowaniu roślin musisz pamiętać o zachowaniu równowagi, tak aby żaden element scenografii nie dominował nad innym. Dobrym pomysłem jest stworzenie miejsca ściągającego wzrok, np. jakaś oryginalna roślina. Ale oczko będzie tym ciekawsze im większa będzie różnorodność takich punktów. To będą aktorzy na tej scenie.
Pamiętaj również ze z czasem rośliny się rozrosną, te wokół oczka i te wewnątrz, wtedy lustro wody stanie się mniejsze, co w rezultacie sprawi że małe oczko straci swą malowniczość. Dlatego przy projektowaniu musisz widzieć (oczami wyobraźni) rośliny takie jakie będą za kilkanaście lat.
Jeśli chcesz poznać 8 warunków prawidłowego projektowania nasadzenia roślin w oczku, zapraszam TUTAJ, w rozdziale Sadzimy rośliny.

killer1558 - 2007-01-30, 23:14

z mojego doświadczenia to punkt widokowy zrób tak że jak będziesz patrzył na rybki to słońce niech ci świeci w plecy :)
AurorA - 2007-01-30, 23:28

killer1558 napisał/a:
z mojego doświadczenia to punkt widokowy zrób tak że jak będziesz patrzył na rybki to słońce niech ci świeci w plecy

i od tej strony nie sadź roślin, co najwyżej te najniższe. Zaś na przeciwległym brzegu rośliny wysokie, chyba że dalej jest coś co by mogły zasłonić.

bez dokładnego planu ogrodu trudno jest coś doradzić :? :?

dzodzo - 2007-01-31, 11:44

I tu właśnie dobrze się składa ... bo poprostu nie mam ogrodu ... jak narazie to jest szczere pole ... bez roślin i drzewek ... ;-)
dzodzo - 2007-01-31, 11:45

oto plan ...
jakja - 2007-01-31, 11:58

A co przedstawia ten plan? :-D Może jestem niedouczony, ale czyżby to była chałupa i oczko obok? A może działka sąsiada na Twoim terenie? :-D :evil:
dzodzo - 2007-01-31, 12:11

Dokładnie tak jak myślisz! Mieszkanie a za min ma powstać narysowane już oczko!
Także mniej więcej wiadomo gdzie ma być ten "taras widokowy"

Pawel Woynowski - 2007-01-31, 21:26

Rozumiem, że północ jest na górze rysunku ? To ważne dla prawidłowego obsadzenia roślin, chodzi o to, aby nie zasłaniały jedne drugim słońca.
dzodzo - 2007-01-31, 21:55

Bardziej pólnocny - zachód, no można powiedzieć północ hehe. Bliżej do północy jak zachodu ;-)
Pawel Woynowski - 2007-02-01, 02:02

W taki razie może być problem z roślinami. Jeśli miejscem widokowym ma być taras, to wyższe rośliny, powinny być, po drugiej stronie oczka, w stosunku do tarasu, będą wtedy zasłaniać światło niższym roślinom.
killer1558 - 2007-02-01, 02:34

i niestety będziesz w południe patrzył pod słońce i rybki kiepsko będzie widac :-(
Pawel Woynowski - 2007-02-01, 02:44

killer1558 napisał/a:
i niestety będziesz w południe patrzył pod słońce i rybki kiepsko będzie widac :-(

Będzie musiał zakładać okulary polaryzacyjne. :-D ;)

jakja - 2007-02-01, 06:58

reasumując: lepsza byłaby ekspozycja po wschodniej stronie; w południeboczne (w stos. do tarasu) oświetlenie... Rozrysuj to sobie, ustawiając słńce w południe i śledząc kier. cieni oraz własnego wzroku... Czyli wg mnie obrót oczka w kier ruchu wskazówek zegara o 90stopni, kaskada od str muru... albo od ogrodu, zależy jak wysoko oraz jaką obsadę planujesz...
Donvitow - 2007-02-01, 07:30

Paweł napisał/a:
W taki razie może być problem z roślinami. Jeśli miejscem widokowym ma być taras, to wyższe rośliny, powinny być, po drugiej stronie oczka, w stosunku do tarasu, będą wtedy zasłaniać światło niższym roślinom.

Szukajmy plusów takich stron świata. wyższe rośliny/ iglaki czy wierzba mogą osłonić cieniem część oczka od słońca w południe a w wodzie wysokie irysy Na centralnym wypłyceniu lilie . od strony domu niskie roślinki by było widoczne lustro wody z trawnika od strony .domu czy tarasu. W ocienionej wodzie rybki widać a i latem woda się tak nie przegrzewa.
Roślinki sadź w koszach i je maskuj. Rybki rozniosą inaczej całą ziemię.
Do wymiarów dodaj zawsze 10-20 cm bo wymiary "uciekają". Szczególnie głębokość i szerokości półek.
Planowałem 130 cm głębokości. Mam 110.
Dopiero po 2 latach posiadania i remontowania i poprawiania oczka/ wg rad forumowiczów/ myślę że zaprojektował bym nowe oczko w miarę rozsądnie.
Kajetan

dzodzo - 2007-02-01, 09:56

Paweł napisał/a:

A z której strony jest północ i gdzie planujesz punkt widokowy...

Pisząc "taras widokowy" miałem na myśli punkt widokowy, a nie sam taras tzn, że ten punkt widokowy ma być od strony domu, tak żeby nie obchodzić oczka do okoła żeby popatrzeć na oczko ;-)

Nanoście na rusunek jak według Was mają wyglądać półki (nie musi to być artustycznie rysowane, wystarczą kreski i przekreślenia)

dzodzo - 2007-02-01, 10:00

Donvitow napisał/a:
Szukajmy plusów takich stron świata ...

Właśnie. stron świata nie zmianię ;-)
Muszę teraz znaleźć najlepsze rozwiązania dla tego co jest ...
POZDRAWIAM

Pawel Woynowski - 2007-02-01, 10:14

Donvitow napisał/a:
Szukajmy plusów takich stron świata. wyższe rośliny/ iglaki czy wierzba mogą osłonić cieniem część oczka od słońca w południe a w wodzie wysokie irysy Na centralnym wypłyceniu lilie . od strony domu niskie roślinki by było widoczne lustro wody z trawnika od strony .domu czy tarasu. W ocienionej wodzie rybki widać a i latem woda się tak nie przegrzewa.

W ocienionej przez cały dzień wodzie grzybienie będą słabo kwitły, to rośliny światłolubne, jak większość roślin wodnych i podwodnych. W zupełności wystarczy zacienić oczko liśćmi ..grzybieni w 1/2 - 3/4 powierzchni oczka.
Osobiście zlikwidował bym to centralne wypłycenie, w tym miejscu jest na to za wąsko grzybienie tam posadzone będą "wychodziły" z liśćmi na brzegi oczka. Grzybienie posadził bym w najgłębszej części. Zaletą takiego rozwiązanie jest to że osady denne będą spływały do najgłębszej części i łatwiej je będzie można stamtąd usuwać.
Cytat:
Roślinki sadź w koszach i je maskuj. Rybki rozniosą inaczej całą ziemię. Kajetan

Wystarczy po posadzeniu roślin bezpośrednio na pólkach, przykryć podłoże grubym żwirem.

Dzodzo, nie wiem ile masz miejsca obok tarasu, wzdłuż dłuższego boku, gdyby było miejsce przy tum boku, to tam usytuował bym oczko. Odwrócił bym je o 180°, tak aby kaskada była, patrząc na rysunek, "u góry" oczka, odsunął bym całość o ok 2 metry od tarasu i skręcił strefę głęboką o ok 1 - 1,5 m jeszcze dalej od tarasu, tak aby odległość najbliższego brzegu w strefie głębokiej od tarasu wynosiła ok 3,00 - 3,50 m. Masz wtedy bardziej perspektywiczny widok z tarasu, słońce z lewej strony, a i kompozycyjnie bardziej mi to pasuje. Patrząc z tarasu oczko będzie wydawało się dłuższe.

dzodzo - 2007-02-01, 10:36

Działka jest spora - miejsca bardzo dużo.
Jak mógłbyś to co napisałeś rozrysować byłbym bardzo wdzięczny ... zresztą już jestem ;-)

Pawel Woynowski - 2007-02-01, 10:54

dzodzo napisał/a:
Działka jest spora - miejsca bardzo dużo.
Jak mógłbyś to co napisałeś rozrysować byłbym bardzo wdzięczny ... zresztą już jestem ;-)

Jak masz plan działki z istniejącą zabudową i to go podrzuć, coś pokombinuję, acha zorientuj go wg stron świata, tzn gdzie tam jest północ.

ps. Lecę do roboty, będę po południu

jakja - 2007-02-01, 10:55

dzodzo, ale z Ciebie leniuch :-D wszystko trzeba Tobie pokazać... A gdzie miejsce na własną inwencję twórczą, własne poczucie smaku, estetyki? :-D :) :lol:
dzodzo - 2007-02-01, 11:31

jakja napisał/a:
dzodzo, ale z Ciebie leniuch :-D wszystko trzeba Tobie pokazać... A gdzie miejsce na własną inwencję twórczą, własne poczucie smaku, estetyki? :-D :) :lol:

Po pierwsze ... nie jestem leniuch ...
Po drugie ... wszystkiego nie trzeba mi pokazać ...
Po trzecie ... mam własną inwencję twórczą ...
Po czwarte ... mam własne poczucie smaku i estetyki.

Ja jestem dopiero początkującym i uczącym się tego "fachu", a tu są również doświadczeni i profesjonaliści. Narysowałem projekt, ale jeśli fachowcy mówią, że za dużo półek itp. to proszę o nakierowanie, a może także inni z tego skorzystają ...

Wszystko chcę zrobić sam - nie chcę popełnić błędów ...

Czytałem bardzo dużo postów z tego forum, chcę pozbierać wszystko w całość. każdy ma inne oczko i inne wymagania.

Ważne są Wasze wskazówki a szczegóły mogę sam sobie dopracować

Myślę, że właśnie po to jest to forum, żeby pytać i informować się na wzajem, a jakby było inaczej to była by tylko galeria z "Waszymi" zdjęciami oczek i tylko tyle!!!!

Nie masz ochoty pomóc, nie pomagaj, ale i nie krytykuj kogoś za coś czego ktoś nie wie, a chce się dowiedzić !!!

Jakbym nie chciał się dowiedzić i zrobić sam uzbierałbym pieniądze i zamówił firmę i po sprawie !!!

POZDRAWIAM

Acha - miejsce na własną inwencję twórczą, własne poczucie smaku i esetyki przyjdzie jeszcze pora !!!!!

dzodzo - 2007-02-01, 11:47

Paweł napisał/a:

Jak masz plan działki z istniejącą zabudową i to go podrzuć, coś pokombinuję, acha zorientuj go wg stron świata, tzn gdzie tam jest północ.

Oto cała zabudowa ... i kierunek północny ...
POZDRAWIAM

jakja - 2007-02-01, 13:37

Wybacz, jeżeli Ciebie uraziłem... nie taka była moja intencja... Chociaż - fakt - czasami mam "niewyparzony język"...
dzodzo - 2007-02-01, 13:47

Ok. wszystko w porządku!!!! Czakam na wskazówki ;-)
AurorA - 2007-02-01, 15:31

dzodzo, ja zgadzam się z Jackiem. Zadajesz wciąż te same pytania, mimo że wyjaśniliśmy CI wcześniej że nie da się na nie odpowiedzieć. Czytaj ze zrozumieniem.
dzodzo - 2007-02-01, 17:19

AurorA napisał/a:

Ja bym minimalizował liczbę półek...

madiza16 napisał/a:

Człowiek uczy się na błędach, najczęściej własnych(niestety) , jak coś zrobisz żle to zauważysz. Bo rośliny nie będą rosly , bo ryby bedą dziwnie się zachowywaly. I COŚ nie bedzie ci pasować...

marian napisał/a:
Mam takie pytanie jaka bedzie glebokosc na poszczególnych półkach bo to dosyć istotne bo czesto bywa tak ze jest za głęboko lub za płytko i trudno dopasowac rosliny .

jakja napisał/a:

AurorA napisał/a:
dzodzo, ja zgadzam się z Jackiem. Zadajesz wciąż te same pytania, mimo że wyjaśniliśmy CI wcześniej że nie da się na nie odpowiedzieć. Czytaj ze zrozumieniem.

Więcej pytań do mnie jak odpowiedzi .... jak ja bym się znał na tym i miał bym komuś pomóc to zrobił bym tak:

dlatego z całym szacunkiem dla tych którzy chcieli pomóc (szczególnie pana Pawła) ... proszę Administratora o usunięcie mojego tematu - odezwę się jak już zbuduję swoje wymarzone oczko i pochwalę się na forum.

POZDRAWIAM

Donvitow - 2007-02-01, 17:51

dzodzo napisał/a:
[[dlatego z całym szacunkiem dla tych którzy chcieli pomóc (szczególnie pana Pawła) ... proszę Administratora o usunięcie mojego tematu - odezwę się jak już zbuduję swoje wymarzone oczko i pochwalę się na forum.

POZDRAWIAM

Nie złość się. Jak nie możesz uzyskać czegoś grzecznie i prośbą to zastosuj inną metodę. Napisz co postanowiłeś i jak postanowiłeś zrobić a możeśz liczyć natychmiast na kilka krytyk z których wyciągniesz oczekiwane wnioski .
Nikt z doświadczonmych formowiczów nie chce narazić się na posądzenie że uważa się za experta. Zresztą zbyt autorytatywna wypowiedź napotka riposty.
Nie pytaj bezposrednio bo to nieco widocznie peszy ale zacznij uczestniczyć w budowaniu tematu.
Powodzenia w budowie oczka Kajetan
PS. Jak skończysz to mimo wszystko stwierdzisz że coś zawaliłes a coś trzeba poprawić. Oczko jak i ogród jest bytem mobilnym.

AurorA - 2007-02-01, 20:19

dzodzo, przeczytaj jeszcze raz powoli i postaraj się zrozumieć, że na to pytanie o półki nie można udzielić odpowiedzi nie znając warunków brzegowych.

To tak jakbyś spytał: Czy mogę do mojego akwarium wpuścić pielęgnice pawiooką?
Nikt Ci na to nie odpowie nie znając pojemności akwarium, innych ryb, temperatury itd.
Myślę że załapałeś, więc wykaż się swoim brakiem lenistwa i przedstaw swój dokładny projekt, wtedy możesz liczyć na poprawki. Dostałeś już tyle porad, że powinieneś sobie poradzić.

ps. Filtr umieszcza się poza oczkiem (gdzieś przy kaskadzie).

ps. Tematów się nie kasuje, pomyśl jakby się czuły osoby które poświęciły CI czas.

JAREK G - 2007-02-01, 20:22

dzodzo napisał/a:
dlatego z całym szacunkiem dla tych którzy chcieli pomóc (szczególnie pana Pawła) ... proszę Administratora o usunięcie mojego tematu - odezwę się jak już zbuduję swoje wymarzone oczko i pochwalę się na forum.
Nie bądź dzodzo, taki obrażalski doceń i te krytyczne uwagi :) , a wracając do tematu to mnie też od samego początku nie podobało się to wypłycenie na środku, nie wiem czemu to ma służyć ja tak jak pisał Paweł też bym je zlikwidował i to co piszą wszyscy półek mniej a większe (szersze) Moja propozycja umiejscowienia oczka jest taka

killer1558 - 2007-02-02, 01:59

ja bym dorzucił do planu miejsce na strefe bagienną super to wygląd jak zarośnie roślinami i szeroką półkę na rośliny i głazy wystające z wody od strony widokowej co najmniej 60-70cm szeroka( jest to też dobry sposób jak ma się małe dzieci, w razie czegoś to ta półka choc troszkę ratuje przed głęboką wodą)
killer1558 - 2007-02-02, 03:22

zastosowałem to przy projekcie oczka sąsiada strefy bagiennej nie chciał więc zrobiłem mu coś wrodzaju naturalnej donicy gdzie bedzie pałka rosła w glinie
jakja - 2007-02-02, 06:49

Ja natomiast oczko dzodzo umiejscowiłbym bliżej domu - ewentualne wysokie rośliny w ogrodzeniu mogą bardzo je zasłonić od strony południowo-wschodniej... Choć od południa ma podobno "bez ograniczeń", to nie wiem... Ciekawe, czy faktycznie uciekł czy tylko będzie obserwował... Zadaję sobie pytanie: ile opisów przeszytał i jakie informacje/wnioski z nich wyciągnął... :-D