| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - zapasowe żarniki do lamp uv
monkeymonk - 2008-03-26, 23:19 Temat postu: zapasowe żarniki do lamp uv witam wszystkich i prosze o pomoc. mam lampe uv: Laguna PowerClear 20000 - filtr UV 18W
orientujecie sie czy sa gdzies w sprzedazy zapasowe wklady? nie widze ich u Aurory ( w ofercie sa cale lampy)
dzieki za pomoc
AurorA - 2008-03-26, 23:35
Mogę sprowadzić na zamówienie, jeśli importer ma w Polsce to trwa to parę dni, a powinien mieć. Ceny zapasowych żarników niestety nie są niskie.
judym - 2008-03-26, 23:51
Troszkę na temat.Z tego co mi mówił fachman od akwariów,to te żarniki po jakimś czasie tracą swoje właściwości i powinno je się wymieniac.Czy to jest uzasadnione czy nie?
AurorA - 2008-03-27, 00:57
Oczywiście że żarniki trzeba wymieniać, po około 8 tys godzin pracy tracą swoje właściwości.
hepik - 2008-03-27, 16:48
To ja też mam pytanie-każdy producent lamp UV ma swoje żarniki czy jest to jakoś znormalizowane?
JAREK G - 2008-03-27, 19:00
| hepik napisał/a: | | To ja też mam pytanie-każdy producent lamp UV ma swoje żarniki czy jest to jakoś znormalizowane? | Nie wiem czy we wszystkich lampach żarniki są takie same ale w tych najbardziej popularnych aquaela, aqua szut i kilku innych które widziałem żarniki były takie same Proponuje poszukać w hurtowniach elektrycznych tam gdzie sprzedają żarówki philipsa lub osram jak nie mają to zamówią oczywiście odpowiedniej mocy do swojej lampyi powinno być taniej
hepik - 2008-03-27, 20:51
W opisie lamp firmy Heissner wyczytałem,że sam żarnik jest dodatkowo zamkniety w rurce szklanej,co umożliwia czyszczenie z osadów .Stąd wątpliwości,że nie jest to identyczne z samym żarnikiem,który kojarzy mi się z czymś w rodzaju świetlówki i ewentualnymi różnicami i niedopasowaniem do każdej obudowy.
A tak na marginesie...8 tys godzin to sporo.Piszą,że przy średnim zazielenieniu wody wystarczy 8 godzinny dzień pracy a przy lekkim nawet 4 h /dzień.Jeśli przyjąc ,że zakwit wody zdarza się dwa, góra trzy razy w roku i po kilku czy kilkunastu dniach pracy glon powinien zniknąć, to żarnik powinien chodzić latami...chyba,że pali się 24 godziny na dobę i przez cały sezon ,nawet wtedy ,gdy nie ma takiej potrzeby.
AurorA - 2008-03-27, 20:55
dziś pytałem w hurtowni - powiedzieli mi że żarówka o danej mocy jest taka sama do wszystkich lamp - 5W, 9W, 11 W, 18 W pasuje do aquael, atman czy aquaszut
co do niektórych modeli mam pewne wątpliwości bo lampy maja inny kształt a sam tego nie sprawdzałem, z kolei od doświadczonego hodowcy ryb dowiedziałem sie że te żarniki ze sklepów elektrycznych są o wiele słabsze niż firmowe i się nie nadają - zastanawiam sie dlaczego -producent jest ten sam.
Aby lampa sprawnie działała często ja trzeba czyścić i usuwać kamień bo wydajność potrafi znacznie spaść.
AurorA - 2008-03-27, 20:58
| hepik napisał/a: | | W opisie lamp firmy Heissner wyczytałem,że sam żarnik jest dodatkowo zamkniety w rurce szklanej,co umożliwia czyszczenie z osadów .Stąd wątpliwości,że nie jest to identyczne z samym żarnikiem,który kojarzy mi się z czymś w rodzaju świetlówki i ewentualnymi różnicami i niedopasowaniem do każdej obudowy. |
to dotyczy każdej lampy - żarnik nie jest w kontakcie z wodą
| Cytat: | | A tak na marginesie...8 tys godzin to sporo.Piszą,że przy średnim zazielenieniu wody wystarczy 8 godzinny dzień pracy a przy lekkim nawet 4 h /dzień.Jeśli przyjąc ,że zakwit wody zdarza się dwa, góra trzy razy w roku i po kilku czy kilkunastu dniach pracy glon powinien zniknąć, to żarnik powinien chodzić latami...chyba,że pali się 24 godziny na dobę i przez cały sezon ,nawet wtedy ,gdy nie ma takiej potrzeby. |
lampy powinno się włączać na 24 h gdy woda jest zielona , a gdy jest czyta wyłączać
może starczyć na kilka lat
JAREK G - 2008-03-27, 21:01
| AurorA napisał/a: | | dziś pytałem w hurtowni - powiedzieli mi że żarówka o danej mocy jest taka sama do wszystkich lamp - 5W, 9W, 11 W, 18 W pasuje do aquael, atman czy aquaszut | Arek to cię okłamali bo te żarniki różnią się długością i żarnik 18 W nie wejdzie do lampy 11W nie mówiąc już o lampie 5W Jak kupisz żarnik "firmowy" philipsa , osram ( przeważnie w nowych lampach jest philips ) to jest on dokładnie taki sam możesz sprawdzić to po numerze katalogowym
Ps. oczywiście oprawka we wszystkich tych modelach jest taka sama
AurorA - 2008-03-27, 21:05
| JAREK G napisał/a: | Arek to cię okłamali bo te żarniki różnią się długością i żarnik 18 W nie wejdzie do lampy 11W nie mówiąc już o lampie 5W |
to chyba oczywiste, nie zrozumiałeś mnie - chodzi o to ze żarnik 9W pasuje do lampy 9W rożnych firm
| JAREK G napisał/a: | | ak kupisz żarnik "firmowy" philipsa , osram ( przeważnie w nowych lampach jest philips ) to jest on dokładnie taki sam możesz sprawdzić to po numerze katalogowym |
ten klient, o którym wspomniałem wyżej kupuje ode mnie żarniki i zawsze chce żarnik w pudełku tetra bo twierdzi że te w pudełku philipsa się nie nadają - choć żarówka wygląda identycznie i producent ten sam
JAREK G - 2008-03-27, 21:18
| AurorA napisał/a: | JAREK G napisał/a:
Arek to cię okłamali bo te żarniki różnią się długością i żarnik 18 W nie wejdzie do lampy 11W nie mówiąc już o lampie 5W
to chyba oczywiste, nie zrozumiałeś mnie - chodzi o to ze żarnik 9W pasuje do lampy 9W rożnych firm | To Cię faktycznie nie zrozumiałem Teraz już wszystko jasne Zaraz zobaczę bo chyba lampę mam w piwnicy to dla tych co nigdy nie widzieli zrobię fotkę żarnika
hepik - 2008-03-27, 21:43
A czy diabeł albo szczegół nie może jeszcze tkwić w tych oprawkach kwarcowych?
Tak spojrzałem na ceny Tetry ...dla 9 W-żarnik 115 zł,oprawka kwarcowa 119 pln ,cala lampa prawie 4 stówki....czyli najdroższa jest plastikowa obudowa,blisko dwie stówy.
AurorA - 2008-03-27, 21:49
dobra to ja pstryknąłem żarnik 36 W do lampy tetrapond
monkeymonk - 2008-03-27, 21:51
jutro pstrykne moja 18 od laguny
AurorA - 2008-03-27, 21:52
| hepik napisał/a: | A czy diabeł albo szczegół nie może jeszcze tkwić w tych oprawkach kwarcowych?
Tak spojrzałem na ceny Tetry ...dla 9 W-żarnik 115 zł,oprawka kwarcowa 119 pln ,cala lampa prawie 4 stówki....czyli najdroższa jest plastikowa obudowa,blisko dwie stówy. |
zawsze jak kupujesz na części jest znacznie drożej
co do oprawek kwarcowych radzę z nimi postępować ostrożnie, a szczególnie z lustrem kwarcowym znajdującym sie na zewnętrznej obudowie - ja już raz szkła zbierałem
JAREK G - 2008-03-27, 21:55
Chyba większość lamp ma oprawki kwarcowe niektóre tylko mają jeszcze dodatkowo odbłyśnik ( takie lustro które zwiększa skuteczność promieni UV ) , a tak swoją drogą za żarnik 9W 115 zł to jest bardzo drogo kosztuje 60-70zł
hepik - 2008-03-27, 22:07
| AurorA napisał/a: |
lampy powinno się włączać na 24 h gdy woda jest zielona , a gdy jest czyta wyłączać
może starczyć na kilka lat |
To mamy małą rozbieżnośc w poglądach między Aurorą a Heisnerem
hepik - 2008-03-27, 22:19
| JAREK G napisał/a: | tak swoją drogą za żarnik 9W 115 zł to jest bardzo drogo kosztuje 60-70zł |
Czyli ta 55-45 złotowa różnica za firmowe opakowanie z napisem Tetra
JAREK G - 2008-03-27, 22:27
Najbardziej to mnie zdziwił ten ostatni punkt
Dla porównania dam fotkę mojego starego żarnika 11W bo oprawka sie różni od tej 36W która dał Arek ale tak jak sam pisał wcześniej te od 5 do 18W sa jednakowe i wyglądają tak
Ps Hepik na to wygląda że tetra kasuje za opakowanie chociaż jak wcześniej Arek pisał ma klienta który uważa że w opakowaniu tetry jest lepsza
AurorA - 2008-03-27, 22:46
| JAREK G napisał/a: | a tak swoją drogą za żarnik 9W 115 zł to jest bardzo drogo kosztuje 60-70zł |
zajrzałem do cenników - hurtowa cena jest sporo wyższa od tej co podajesz
co ciekawe na Polskę jest jeden dystrybutor Tetry i Hagena i w jego cenniku ta sama żarówka 18 W do lampy tetry kosztuje 120 zł a dla lampy hagena-laguna 110 zł są to ceny hurtowe więc cena detaliczna pewnie około 130-150 zł
JAREK G - 2008-03-27, 23:29
Arek jak kupowałem swoją 11W to dałem za nią 75zł pudełko masz od niej wyżej na zdjęciu ( żarnik jest stary) , a 9W na jesień widziałem w Castoramie za niecałe 70zł jak będę miał czas to może jutro podjadę i sprawdzę czy jeszcze jest i ile dokładnie kosztuje
AurorA - 2008-03-28, 00:02
Sprawdziłem cenny aquael'a i żarniki są prawie o połowę tańsze a Atmana jeszcze taniej
tak więc ta cena ok
ciekawe czym sie różnią te żarniki i skąd taka różnica w cenie
JAREK G - 2008-03-28, 00:32
Arek ja u siebie w lampie Aqua Szut miałem żarówka philipsa, a że mam w niej oberwany plastikowy pierścień osłony (tuby) ze szkła kwarcowego kupiłem kiedyś tutaj na forum na zapas używaną lampę aquael'a była tańsza jak ten wkład kwarcowy do mojej : i też ma żarówkę philipsa Jakoś nie chce mi się wierzyć że Tetra i Hagen robią sami żarniki na pewno też są z philipsa Jak kiedyś szukałem do swojej lampy żarówek to znalazłem w hurtowniach jeszcze tylko osrama, ale cena praktycznie się nie różniła
PS. w castoramie też oczywiście philipsa
hepik - 2008-03-28, 06:25
Tą "kapitalistyczną" metodę odkrywałem na początku lat 90-tych.
Klocki hamulcowe Valeo ,po trafieniu do firmowego opakowania Renault zyskiwały 100% na wartości.
I też byli zapewne klienci,któzy uważali,że te drugie hamują lepiej
AurorA - 2008-03-28, 15:19
| JAREK G napisał/a: | | akoś nie chce mi się wierzyć że Tetra i Hagen robią sami żarniki na pewno też są z philipsa |
dokładnie tak jest - co zresztą widać na mojej fotce
monkeymonk - 2008-03-28, 18:51
dzisiaj na szybko rozkrecilem moja lampe hagena. chyba nie bylo na niej znaczka philipsa ale wizualnie wygladala bardzo podobnie do tych zarnikow z tetry.
JAREK G - 2008-03-28, 19:43
| monkeymonk napisał/a: | | chyba nie bylo na niej znaczka philipsa ale wizualnie wygladala bardzo podobnie do tych zarnikow z tetry. | A jak wyglądają żarniki z tetry
Bajbas - 2008-03-28, 20:50
| JAREK G napisał/a: | | PS. w castoramie też oczywiście philipsa |
dzięki za podpowiedź, jakoś nie wpadłem na pomysł by tam jechać po żarnik.
Bajbas
monkeymonk - 2008-03-28, 21:28
zle sie wyrazilem. chodzilo mi o to, ze zarnik z lampy laguny/hagena wygladal podobnie jak zarnik z lampy tetry, ktory wkleil wczoraj Aurora.
to jak z ta praca lamp. wczoraj wlaczylem ale nie wiem ile ma chodzic? bez przerwy czy z przerwami? mam stale chodzacy napowietrzacz na wszelki wypadek
judym - 2008-03-28, 21:46
Nie wiem jak powinny pracowac lampy UV w oczkach,bowiem mam ją zamontowaną w akwarium.Zastanawia mnie tylko włączanie lampy na kilka godzin dziennie.Mianowicie,moje akwarium robił fachman który zainstalował mi sterowniki do wielu urządzeń,tylko nie do filtrów i lampy,które jak on twierdzi powinny chodzic na okrągło.
Ps.Chociaż u siebie w sklepie ma żarniki w opakowaniach Tetra,poradził mi kupic Philipsa.Mówi że to jest to samo.
JAREK G - 2008-03-29, 00:29
| monkeymonk napisał/a: | zle sie wyrazilem. chodzilo mi o to, ze zarnik z lampy laguny/hagena wygladal podobnie jak zarnik z lampy tetry, ktory wkleil wczoraj Aurora.
to jak z ta praca lamp. wczoraj wlaczylem ale nie wiem ile ma chodzic? bez przerwy czy z przerwami? | Arek dał fotkę żarówki dużo większej mocy 36W i stąd ta różnica Jak masz zieloną wodę to niech działa na okrągło a jak woda czysta to wyłącz
Ps. Bajbas tylko szukaj tam gdzie osprzęt do oczek wodnych a nie gdzie oświetlenie , tam przynajmniej była u mnie w castoramie
monkeymonk - 2008-03-29, 10:17
wyglada na to, ze nie wszystkie zarniki pasuja do wszystkich lamp. moj zarnik ma te 4 bolce (podobnie jak na zdjeciu, ktore wkleil aurora). przegladalem oferty w internecie i nie wszystkie zarniki tak wygladaja. mam lampe hagena
JAREK G - 2008-03-29, 16:47
monkeymonk, To może masz większej mocy niż 18W
monkeymonk - 2008-03-29, 18:01
Jarek, mam 18 na 100%. moj zarnik wyglada jak ten zarnik 36w, ktory wkelil Aurora. Jest krotszy ale ma takie same wyjscie z 4 bolcami.
maczaj1 - 2008-03-29, 21:13
hmm a w lampie aquael jest żarnik firmy ge (general electric) a w instrukcji napisali ,że philips a to tańszy o 40 zł GE !!
ontario_ab - 2009-08-16, 19:21
jakimś cudem rozszczelniła mi się lampa UV i do tuby szklanej dostała się woda, oczywiście lampa skończyła swoją egzystencję... i tu mam pytania:
czy lampa 11W (producent Aquael) posiada w gnieździe bezpiecznik ? (tego elementu nie rozbierałem, a widzę, że można....
w lampie był żarnik Philipsa, nie są łatwo dostępne i zastanawiam się czy warto kupić taką z alledrogo za 42 PLN, a może macie jakieś inne propozycje co do producenta ?
AurorA - 2009-08-17, 01:34
Obecnie aquael nie daje żarników philipsa a jakieś węgierskie.
ontario_ab - 2009-08-25, 19:29
Owkazuje się, że najprawdopodobniej uszkodzony jest transformator. Czy wiecie jakim napięciem zasilana jest taka lampa ? Jakie parametry ma transformator ?
AurorA - 2009-08-25, 21:51
nie znam się na tym ale to chyba nie jest zwykły transformator a statecznik
a zasilanie 220 V
ontario_ab - 2009-08-26, 07:37
a jesteś w stanie uzyskać takie informacje od producenta ?
[ Dodano: 2009-08-26, 13:10 ]
lampa naprawiona, okazało się, że w gnieździe jest starter i to padło...
żarnik nie był potrzebny, teraz działa bez startera...
AurorA - 2010-06-20, 23:01
Ostatnio obejrzałem nowe żarniki z Aquaela i małe ździwko. Kiedyś były
Philipsa albo węgierskie Biax a teraz nie wiadomo kto to robi, bo nie wierzę że aqua-el.
ontario_ab - 2010-06-20, 23:07
Prawdopodobnie Chiny. Na świecie pojawił się pewien zwyczaj: możesz zamówić w chińskiej fabryce towar przez nią produkowany z własnym logo i modelem, wystarczy zamówić odpowiednią ilość lub zadeklarować zamówienia w określonym czasie.
ewa535 - 2013-05-04, 10:00
Proszę powiedzcie jaki żarnik (jakiej firmy ) będzie pasował do lampy UV (kupionej u Arka) firmy JEBAO 11W ?
W zasadzie w temacie napisaliście ,że żarniki różnej mocy nie pasują do innych lamp. TZN. jak 9-tka to 9-tka jak 11 to 11 itd. Ale mowa była o lampach Aguela.
Czy może ktoś wie czy ta Jebao też tak ma ? Zmierzam do tego czy ten żarnik 11W można zastąpić 18 W ?
JAREK G - 2013-05-04, 23:31
Musisz Ewa sprawdzić jaka ma końcówka czy na dwa czy na cztery wejścia. 18 nie będzie Ci pasowała bo jest pewnie sporo dłuższa i nie wejdzie do lampy a poza tym nie wiadomo czy wytrzymałby zasilacz bo tez jest pewnie do moc 11W
AurorA - 2013-05-05, 01:18
Jebao ma typowe żarniki takie jak Aqua-el. Generalnie nie da się zamienić bo są inne wtyczki. Taki sam wtyk na 4 pin mają lampy 24W, 18W i 36W, ale zostaje kwestia długości i zasilacza.
ledix - 2013-07-10, 19:08
Technologia filtra UV do źródeł światła stosowana jest w różnego typu świetlówkach i lampach większych mocy, np. w lampie http://www.gitmarket.pl/o...talohalogenkowa. Kwestia tylko dobrania odpowiedniej oprawy i możemy wymienić żarnik, kiedy nam się podoba.
Elendil - 2016-03-04, 12:22
Siemanko. Porada potrzebna.
Jak rozbierałem filtrację na jesieni potłukł mi się tubus w filtrze NPF-30. Po długotrwałych poszukiwaniach znalazłem w necie tubus do tego filtra, opisane wszystko ok. 11W itd. Kupiłem. Jak przyszedł to wydawał mi się jakiś krótki. Dzisiaj mam wolne i postanowiłem zrobić przegląd sprzętu okołooczkowego i tak jak myślałem jest sporo krótszy od tego co był w filtrze - oryginalny żarnik nijak do niego nie pasuje. Za to stary żarnik 9W pasuje idealnie.
I teraz pytanie - są jakieś krótsze żarniki 11W czy się w sklepie walnęli choć sprzedawca tubusa sprzedaje również filtry NPF-30 pod swoją marką? I czy jak bym ewentualnie nie załatwił krótkiego żarnika 11W albo wymiany tubusa na dłuższy, włożenie do tego filtra lampy 9W skutkowałoby czymś poza oczywiście krótszą żywotnością żarnika. Testowo lampa 9W hula w tym filtrze tylko starter nieco głośniej buczy.
AurorA - 2016-03-05, 21:23
Podaj mi wymiary tubusa to sprawdzę dokładnie w swoich zasobach, czy mam taki sam.
http://sklep.oczkowodne.n...-akcesoria.html
|
|