| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Ultradźwiękowy eliminator glonów
Irex - 2006-11-22, 19:32 Temat postu: Ultradźwiękowy eliminator glonów Czy ktoś z forumowiczów miał z tym do czynienia?
http://alledrogo.pl/show_item.php?item=127832347
Znam tą firmę i jej właściciela. Stosuję ich folię. Mówił, że działa to rewelacyjnie i jest kupowane przeważnie na pola golfowe. Tylko czy przy takiej cenie warto stosować do oczka?
ZiK - 2006-11-22, 19:36
Irex, Może i to działa ale chyba raczej nikt z forumowiczów tego nie stosował bo cena :shock: odstrasza.
killer1558 - 2006-11-22, 19:43
ja od razu padłem cena mnie przekracza 3 krotnie
Irex - 2006-11-22, 19:52
Jak ruszy nowy sezon glonowy, to poproszę o wypożyczenie tego urządzenia na próbę.
Może czegoś nowego się dowiemy.
Jako, że urządzenie jest nowinką, to ceny są duże, ale za jakieś... 10 lat to będziemy je traktować jak dziś lampę UV.
Ernest - 2006-11-22, 20:15
Za te pieniązki to Wiesz ile roślin można nabyć.Efekt ten sam a o ile ładniej będzie wyglądać oczko czy staw.Drogie a nawet bardzo drogie jak dla mnie,ale dla właściciela pola golfowego czemu nie
jackon - 2006-11-22, 20:26
hehehehehehehehehehe
nastepni naciagacze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a co sie dzieje z tymi glonami?
wyparuja z dna stawu?
w przyrodzie obowiazuje od wiekow jedna zasada - " w przyrodzie nic nie ginie"
pamietajcie o tym i nie dajcie sie nabierac na dziwne "wynalazki"
a cena za ten patent jest rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
az mi sie wierzyc nie chce, ze ktos jest tak naiwny,ze sie da zlapac na to
pozdrawiam
Jacek
JAREK G - 2006-11-22, 21:46
Strasznie drogie :shock: i to kilka razy droższe od tego i tak drogiego urządzenia i-tronic co posiada AurorA u siebie w sklepie Tak jak napisał Ernest, za tą kasę roślin byłoby od groma a efekt pewnie lepszy
AurorA - 2006-11-22, 21:56
Na aukcji podane są 3 adresy stron www, a żadna z tych stron nie istnieje
Irex - 2006-11-22, 23:35
| jackon napisał/a: | nie dajcie sie nabierac na dziwne "wynalazki"
a cena za ten patent jest rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
az mi sie wierzyc nie chce, ze ktos jest tak naiwny,ze sie da zlapac na to |
Wątpie by LG Elektronics byli naciągaczami
| AurorA napisał/a: | | Na aukcji podane są 3 adresy stron www, a żadna z tych stron nie istnieje |
Strona jest w budowie - wiem coś o tym. Ale dziwne, że podał te adresy!
vivit - 2006-11-23, 00:15
A mnie to nie dziwi....
Popieram tezę kilku osób. Za takie pienądze można kupić tyle roślin, że same zlikwidują glony.
3416,00 PLN . Naprawdę kosmonauci. sorry za off topik ale na to zasługują...
Naciągacze.....i tyle.....
ciekaw jestem jak Ci co nie mogą poradzić sobie z glonami zastosuja ich patent i dalej nic z tego, co oni na to ? Powiedzą, że nie sprzyjały tenu warunki ?????
życzę udanego zakupu....
AurorA - 2006-11-23, 02:28
| Cytat: | AurorA napisał/a:
Na aukcji podane są 3 adresy stron www, a żadna z tych stron nie istnieje
Strona jest w budowie - wiem coś o tym. Ale dziwne, że podał te adresy! |
Te adresy są na alledrogo od miesięcy. Już dawno próbowałem dowiedzieć się czegoś więcej. Moim zdaniem podawanie adresu nieistniejącej strony może zniechęcić potencjanego klienta.
A co do wynalazku oczywiście nie mam zielonego pojęcia jaka jest skuteczność .
Wiem że ultradzwięki mogą zaszkodzić zwierzętom, ale myslę że tak dobrano parametry i częstotliwości by zminimalizować to ryzyko. LG nie należy do specjalistów z tej branży, ale jeśli produkt jest skuteczny mimo wysokiej ceny chętni się znajdą.
Chętnie poczytałbym opinię osoby, która używała urządzenie - może Irkowi się uda.
Irex - 2006-11-23, 07:40
Trochę poczytałem o tym "wynalazku" tutaj: http://www.lgsonic.com
samuraj - 2006-11-23, 09:54
mam rewelacyjny sposób na walkę z glonami-- bardzo tani
1.skrzydełko muchy
2,ogon jaszczurki
3,kupa nietoperza
zmieszać i o północy przy pełni ksężyca wrzucić do oczka
efekt taki sam jak przy tym urządzeniu
a tak poważnie już wielokrotnie była o tym mowa dlaczego szukać dziwnych urządzeń (twu) chemi--dlaczego nie skupić się na podglądaniu natury czy widzieliście kiedykolwiek lampę uv w sadzawce czy inne wynalazki gdzie jest czysta woda?
moim skromnym zdaniem (laika) przede wszystkim rośliny-odpowiedni dobór roślin powinien załatwić sprawę
Irex - 2006-11-23, 11:18
| samuraj napisał/a: | a tak poważnie już wielokrotnie była o tym mowa dlaczego szukać dziwnych urządzeń (twu) chemi--dlaczego nie skupić się na podglądaniu natury czy widzieliście kiedykolwiek lampę uv w sadzawce czy inne wynalazki gdzie jest czysta woda?
moim skromnym zdaniem (laika) przede wszystkim rośliny-odpowiedni dobór roślin powinien załatwić sprawę |
Nie chodzi mi w tym temacie o to, czy coś może zastąpić naturę, bo wszyscy się jednogłośnie zgadzamy, że najlepiej sobie radzić środkami naturalnymi.
Są jednak przypadki, w których sztuczne środowisko wodne jest wykonane w sposób uniemożliwiający zaprzęgnięcie natury do radzenia sobie samej.
Doskonałym przykładem jest basen przeciwpożarowy w firmie, w której pracuję (ale to na osobny temat) lub wspomniane wyżej oczka na polach golfowych.
Takie oczko nie jest w stanie sobie poradzić naturalnie, choćby je w 99,9% obsadzić roślinnością wodną, z powodu intensywnego nawożenia trawników.
Widział ktoś szuwary z trzciny i pałki na polu golfowym?
Oczka jako szykany są prawie zawsze w zagłębieniach terenu, gdzie spływa woda deszczowa wraz z nawozami. Pełne nasłonecznie i słaba działalność wiatru również wpływają pozytywnie na rozwój alg. W takich oczkach nie stosuje się kaskad, ani fontann. Czasami tylko piłka wpadnie do wody i trochę ją dotleni.
Wydaje mie się, że do takich celów konstruuje się takie urządzenia.
Poza tym takie przedsiębiorstwa jak pola golfowe z pewnością stać na zakup takich urządzeń.
Myślę, że 10 lat temu myśleliśmy to samo o sterylizatorach UV.
Bajbas - 2006-11-23, 14:07
Irek
naturaliści mają racje, ale tylko w wybranych sytuacjach. Jeśli chodzi o uzyskanie czystej wody w zwykłym oczku to jest banalna sprawa. Mniej niż więcej ryb i bardzo dużo roślin. Można sterować dowolnie, zacieniając liśćmi lilii, dobierając inne parametry roślin.
Ale drogi Samuraju - ja mam oczko, które służy też za basen. Są zatoczki na rośliny, ale mam też ok. 20 m2 czystej wody. Ponieważ lubię ciepełko, chcę by na tę wodę zaglądało słońce. W zeszłym roku miałem 29 stopni (woda mieszana filtrem, pobór z dołu, wylew wody z drugiej strony oczka).
I powiedz jak bez UV i innych tego typu wynalazków utrzymać czystość wody?
A jeśli mówimy o tego typu środkach, to moim zdaniem magnetyzer powinien być dobrym rozwiązaniem. Będę w niego inwestował i za rok będę coś więcej wiedział jak to działa w praktyce.
Pozdrawiam, Bajbas
killer1558 - 2006-11-23, 19:18
| Bajbas napisał/a: | | to moim zdaniem magnetyzer powinien być dobrym rozwiązaniem |
ja mam gdzieś na fotkach na forum ten wynalazek ale stwierdzam ze nie wiem czy to pomaga nitkowate cały czas są
JAREK G - 2006-11-23, 19:34
| samuraj napisał/a: | | kiedykolwiek lampę uv w sadzawce czy inne wynalazki gdzie jest czysta woda |
Nie nigdy nie widziałem, też jestem za roślinami, ale też nigdy nie widziałem naturalnej sadzawki z foli czy siatkobetonu i nigdy w życiu u mnie na działce nie powstało by naturalne bajorko i jeszcze na dodatek z czystą wodą i rybami. W pierwszych latach uważam że trzeba wspomóż naturą ( oczywiście nie za taką cenę jak to urządzenie) zanim rozrosną się rośliny i woda złapie równowagę biologiczną sam mam lampę uv i filtr i wiem że bez tego przy dużej ilości ryb w tym karpi koi przy których wzrost roślin jest bardzo powolny o czystej wodzie mógłbym tylko pomażyć.Nie każdy jest taki cierpliwy jak Paweł ,że w jednym roku zakłada oczko sadzi rośliny a po dwóch lub trech latach wprowadza ryby i to w ograniczonej ilości Reasumując tak czy inaczej tego urządzenia bym nie kupił
Ernest - 2006-11-23, 19:57
Magnetyzer czy UV nie zabiją nigdy,ale to nigdy glonów nitkowatych.Nie ma takiej możliwości ponieważ zasada ich działania polega na wyjałowieniu wody z wszystkiego co przepływa w zasięgu działania.Jedynie to urządzonko może dać radę ponieważ ma zasięg działania w całym oczku,stawie.Ale tak jak Jacek napisał,co zrobić z zabitymi glonami ?.Lepszym rozwiązaniem dla nas jest założenie UV lub magnetyzera i za nimi filtr żeby wyłapał to co urządzonka wytłuką .Jak się nie mylę to na forum wyczytałem że glony nitkowate świadczą o czystości i jakości wody
Mazur - 2006-11-23, 20:06
Też uważam że nie ma co robić wielkiego hallo zanim nie poznamy rzeczy w praktyce.
Natura OK ale już przodkowie postanowili wyleźć z jaskiń i teraz nikogo tam spowrotem nie zagonimy, cywilizacja robi swoje, pamiętam czasy gdy TV było wynalazkiem szatana.
Chrońmy naturę ale pozwólmy twórcom tworzyć wynalazki.
Czasami śmieszą mnie manifestacje w ochronie zwierzątek np. króliczków i o paradoksie robią to chodowcy królików czyli ci którzy ograniczaję im wolność, rozmnażają w niewoli.
Bajbas - 2006-11-23, 20:31
Ludzie nie mylcie różnych spraw!
Magnetyzer ma właśnie spowodować, że woda będzie miała skład mniej korzystny dla rozwoju glonów i tyle i aż tyle
Magnetyzery są stosowane w profesjonalnych rozwiązaniach przemysłowych.
Nie róbmy ciemnogrodu, to że czegoś nie ogarniamy to nie znaczy, że nie działa. A zupełnie inna bajka, czy będą działały niektóre rozwiązania robione chałupniczo lub w Chinach i sprzedawane np. na alledrogo.
Myślcie pozytywnie :peace:
Bajbas
PS. Z tego co wyczytałem u sensownych dostawców, to w przypadku magnetyzera trzeba dobrać jego wielkość do szybkości przepływu i ilości przepływającej wody, a to wszystko do objętości oczka.
I nie liczyłbym, że to urządzonko załatwi sprawę w 100% Wg wszystkich znaków na niebie i na ziemi powinno pomóc - patrz forum - temat wpływ wody deszczowej na rozwój glonów. To ta sama bajka
JAREK G - 2006-11-23, 21:38
| Bajbas napisał/a: | | patrz forum - temat wpływ wody deszczowej na rozwój glonów. To ta sama bajka |
Czy mam to rozumieć że dzieki magnetyzerowi będę miał miekką wodę Ja mam problem z twardą wodą i osadzającym się kamieniem na tubie od lampy UF i na pompie
Donvitow - 2006-11-23, 21:46
Drogie.!
Kajetan
Irex - 2006-11-23, 22:20
Co Wam się stało?
Wszyscy tylko "Drogie" i "Za wysoka cena"!
Przecież nie chodzi o natychmiastowy zakup, ale o nowe możliwości.
Pierwsze komputery też były drogie! I to jak!
Wymyślił to LG i jest na razie monopolistą na rynku, ale za rok będą je produkowały inne firmy, a za kilka lat dołożą wam je gratis przy zakupie karmy dla ryb!
Pomyślcie jakie świetlane perspektywy otworzą się dla (jeśli żeczywiście działa tak jak w reklamach) naszych oczek. Dowolny dobór roślin (lub ich brak), krystaliczna woda, dowolna ilość ryb, pełna wystawa słoneczna, precz z czyszczeniem filtra i koniec łowienia grabiami glonów nitkowatych. Wystarczy tylko odmulanie i "wuala".
Jestem uczestnikiem tego forum od niedawna i nadrabiam zaległości czytając tematy "jak leci" i w bardzo wielu zbaczacie z tematu i piszecie o glonach. Rozumiem to, bo mnie również ten temat dotyczy wczesną wiosną. To urządzenie rozwiązałoby problem raz na zawsze.
Dla tych, którzy nie doczytali:
jackon napisał/a:
| Cytat: | a co sie dzieje z tymi glonami?
wyparuja z dna stawu? |
Ultradźwięki przenoszone przez wodę uszkadzają wakuole glonów, co zatrzymuje proces ich reprodukcji.
Czyli że glony przestają robić to co my wieczorami, kiedy nic ciekawego nie ma w telewizji i się nie rozmnażają, więc ich nie przybywa, a te które już były umierają ze starości bezpotomnie [/u]
JAREK G - 2006-11-23, 22:26
| Irex napisał/a: | | a za kilka lat dołożą wam je gratis przy zakupie karmy dla ryb! |
Jak tak będzie to biorę nawet ze dwie sztuki na próbę
Donvitow - 2006-11-24, 09:30
Racja. Lema traktowano ja fantastę a on wyprzedził epokę . Może to to. Glonów nie lubię. Zaczynam zbierać forsę. Ale żonie powiem że to kosztuje 37.50 tak jak jej sweterki.
Pozdrawiam Kajetan
Bajbas - 2006-11-24, 10:12
| JAREK G napisał/a: | | Czy mam to rozumieć że dzieki magnetyzerowi będę miał miekką wodę o co chodzi Ja mam problem z twardą wodą i osadzającym się kamieniem na tubie od lampy UF i na pompie |
dokładnie tak. Poczytaj na stronach firm, które montują je w instalacjach w domach. Ja będę montował na wejściu wody do domu. Osobno na własną pompę, z której leje wodę do oczka, a jeszcze jeden na obiegu zamkniętym pompa - kaskada właśnie dla ochrony lampy UV i dodatkowe efekty.
Irek ciesze się, że dołączyłeś do forum. Ja nie jestem zwolennikiem wszystkiego co nowe, ale trzeba wyważyć zalety i wady różnych rozwiązań. Do tej pory dominowali "naturaliści". Musimy stworzyć kółko futurystów
Co nie oznacza, że mam zamiar rzucić się i kupować. Ponadto to też jest ciągle temat jak np. ultardźwięki pomogą w stosunku do innych tradycyjnych metod i ile warto za tę pomoc zapłacić. Ale to już musi każdy sam rozważyć.
Pozdrawiam, Bajbas
PS. A Ty Kajetan kitu żonie nie wstawiaj - to bardzo ryzykowna gra
jakja - 2006-11-24, 10:30
| Donvitow napisał/a: | | Ale żonie powiem że to kosztuje 37.50 tak jak jej sweterki. |
Moja żona nauczona przez Szwagierkę - swoją siostrę - mówi, że to stary, kilkuletni ciuch, że ja nie pamiętam...
samuraj - 2006-11-24, 11:01
nie neguje niczyich racji --rację ma i Bajbas i Irex ale w moim mniemaniu to urządzenie to cenowe przegięcie pały .nie warte tych pieniędzy nie sprawdzone i tak do końca nie jestem przekonany czy ultradźwieki nie będą miały negatywnego wpływu na inne zwierzęta , co z tego że zabijemy glony , woda będzie czyściutka bez najmniejszego wysiłku ale będzie to martwa woda tak wolę środki naturalne w oczku co wcale nie znaczy że w desperacji nie skorzystam z lampy uv lub innego wynalazku nie jestem wrogiem nowinek technicznych ale dlaczego najpierw nie spróbować rzeczy sprawdzonych od wieków czyli z natury
jakja - 2006-11-24, 11:07
| samuraj napisał/a: | | nie jestem wrogiem nowinek technicznych |
Masz rację: niech inni wypróbują i zobaczymy czy przeżyją...
Bajbas - 2006-11-24, 11:54
Darek,
naturę trzeba "puszczać zawsze przodem". Tego w tym towarzystwie maniaków próbujących odtwarzać zbiorniki wodne nie trzeba propagować. Ale jak pisałem w poprzednich wypowiedziach czasami przyjęte założenia eksploatacji (u mnie oczko-basen) wymagają poszukiwania nowych rozwiązań. W moim przypadku dodatkowym utrudnieniem jest brak na rynku mocnych pomp na 12 V (może Arek coś zaradzi). Muszę 25m3 wody utrzymać w czystości mając pompkę jedynie 30W. To za mało by przegonić na tyle często wodę by była ona czysta. I dlatego szukam wsparcia w technice. A jeden czynnik ciągnie drugi. Np. miękka woda, to lepsze działanie torfu itd.
A co do ceny. To oczywiście każdy by wolał dużo niższą.
A co do wpływu na organizmy żywe. Nie wiem czy mam rację, ale chyba ultradźwiękami rozbija się kamienie nerkowe? Pewnie jak zawsze ważne jest ile tego będzie.
Pozdrawiam, Bajbas
jakja - 2006-11-24, 12:37
| Bajbas napisał/a: | | utrudnieniem jest brak na rynku mocnych pomp na 12 V (może Arek coś zaradzi). Muszę 25m3 wody utrzymać w czystości mając pompkę jedynie 30W. |
Mam taką pompę do zanieczyszczonej wody: 300W 230V, wydajności nie znam - kupiona za 100zł. Może taka Tobie pomoże? Na każdym targowisku, nawet w sklepach widziałem. Mnie moc przeraża...
Bajbas - 2006-11-24, 12:46
| jakja napisał/a: | | Mam taką pompę do zanieczyszczonej wody: 300W 230V, |
Jacek na 12 wolt!!!! a nie na 230V
Bajbas
jakja - 2006-11-24, 14:40
To na czas kąpieli nie możesz wyłączać spod napięcia?
samuraj - 2006-11-24, 14:47
wiem że ultradźwiękami rozbija sie kamienie nerkowe i nie szkodzi to ludziom co wcale nie znaczy że nie będzie szkodzić mieszkańcom naszych oczek . wiem że twoje oczko(bajbas) spełnia podwójną rolę i bardziej musisz dbać o czystość ale..teraz poteoretyzuję skąd wiadomo że po zamontowaniu tego zamiast liści będziesz wyciągać nietoperze
po za tym nie bardzo chce mi się wierzyć że ultradźwięki zabijają tylko i wyłacznie glony bez szkody na inne organizmy--nadal pachnie mi to naciągactwem
Bajbas - 2006-11-24, 17:52
Jacek,
1. bywa, że syn się moczy i półtorej godziny - a ja razem z nim - dla bakterii w filtrze to niezdrowa przerwa, ponadto tak jest wygodniej. Gdybym się chciał bawić w wyłączanie to pomp ile dusza zapragnie.
2.tak naprawdę nikt się tymi 220V w oczku nie przejmuje, ale już jak ludzie wkładają ręce do akwarium do wyłączają grzałki. A wkładają nogi do oczka i się nie przejmują. Sensowne zachowanie
Darek,
ja jestem zwolennikiem szukania rozwiązań, ale tych ultradźwięków nie kupuję. Zabierałem głos ich sprawie, bo wydaje mi się, że zbyt często wycina się nowe rozwiązania tylko dlatego, że nowe. Wchodzę w magnetyzer. Po sezonie zobaczymy co dalej.
Bajbas
samuraj - 2006-11-24, 18:33
| Bajbas napisał/a: | | Wchodzę w magnetyzer |
nie chiałbym wyjść ma przeciwnika wszelkich urządzeń bo jeśli są dobre to jestem za ale odnośnie magnetyzerów (nie wiem jak się to ma do właściwości wody) były sprawdzane ale w motoryzacji , sprzedawcy zachwalali że mniejsze spalanie przyrost mocy--znam kilku zapaleńców którzy podeszli do tej sprawy bardzo profesjonalnie czyli sprawdzanie samochodu na hamowni przed montażem i po i okazało się że wielkie nic normalny pic na wodę a już całkowitym przegięciem były magnetyzery przeciw rdzy
jeszcze raz podkreślam nie wiem jak się ma to do właściwości wody--życzę powodzenia
JAREK G - 2006-11-24, 19:45
| Bajbas napisał/a: | | Wchodzę w magnetyzer. Po sezonie zobaczymy co dalej. |
Też jestem ciekawy co Ci z tega wyjdzie Dobrze by było gdybyś zbadał twardość wody przed zamontowaniem i później po jakimś czasie od założeniu magnetyzera sprawdził jego efekt mielibyśmy wszyscy jakieś rozeznanie
Bajbas - 2006-11-24, 20:23
Sprowadziłem dyskusje na manowce, ale ...
spójrzcie np. na tę listę:
http://www.ksando.com/referencje.html
stosowanie magnetyzerów ma bardzo długą tradycję (wiem to od budowlańca z bardzo długim stażem) , tyle, że nie w oczkach wodnych
Pozdrawiam, JW
Irex - 2006-11-24, 23:19
| samuraj napisał/a: | | skąd wiadomo że po zamontowaniu tego zamiast liści będziesz wyciągać nietoperze |
Naprawdę to się dziwię, że będąc takim konserwatystą siadasz przed komputerem
A skąd wiadomo, że pole magnetyczne wytwarzane w uzwojeniu pompy do strumyka połączone z magnesem stałym jej wirnika nie wpływa negatywnie na zdrowie ryb?
Skąd wiadomo czy wibracje takiej pompy nie szkodzą ich wrażliwym liniom bocznym?
A może powiesz, że od tego ultradźwiękowego eliminatora glonów zwariują ślimaki, wyjdą ze skorup i rzucą się, by dusić nasze rybki?
Przepraszam, nie chcę być złośliwy, ale z tymi nietoperzami to trochę jednak przesadziłeś. Podobnie zachowywali się zatwardziali konserwatyści na widok pierwszej lokomotywy na parę.
Widzę, że również nie przeczytałeś nic o tym urządzeniu, które tak zawzięcie krytykujesz:
| samuraj napisał/a: | | po za tym nie bardzo chce mi się wierzyć że ultradźwięki zabijają tylko i wyłacznie glony bez szkody na inne organizmy |
To urządzenie nie zabija glonów. Nie zabija również roślin. A także nie zabija zwierząt. Potrafi również nie zabijać owadów. W ogóle niczego nie zabija.
Glony, które istnieją w wodzie umierają same - ze starości po kilkunastu dniach swego nędznego żywota, ale się nie rozmnażają, więc ich nie przybywa.
Ernest - 2006-11-25, 05:14
| Irex napisał/a: | | A skąd wiadomo, że pole magnetyczne wytwarzane w uzwojeniu pompy do strumyka połączone z magnesem stałym jej wirnika nie wpływa negatywnie na zdrowie ryb? |
Raczej nie wpływa negatywnie.Dużo ludzi w oczkach stosuje wszelakiego rodzaju pompy i nic nie słychać aby coś się działo z rybami.
| Cytat: | | Skąd wiadomo czy wibracje takiej pompy nie szkodzą ich wrażliwym liniom bocznym? |
Też się nic nie dzieje bo jakby szkodziły to ryby w oczku w czasie pracy pompy nie pobierały by pokarmu
| Irex napisał/a: |
A może powiesz, że od tego ultradźwiękowego eliminatora glonów zwariują ślimaki, wyjdą ze skorup i rzucą się, by dusić nasze rybki |
Może nie zwarjują i na nic się nie będą rzucać,a jak ultradzwięki uszkodzą im domki to gdzie się schowają
Panowie nie ma się co gorączkować .Przyjdzie na tą dyskusje bardziej odpowiednia pora .Narazie jeszcze jest co robić przy oczku,można jeszcze iść na ryby
jakja - 2006-11-25, 07:10
LUDZIE! Dokąd ta rozmowa zmierza? Prezecież to ja mam monopol na schodzenie na boczny tor; nikt więcej!
Należałoby chyba ją podsumować:
To urządzenie ultradźwiękowe może być skuteczne, napewno przeszło jakieś próby, ale do oczka w naszym wydaniu jest za drogie - może za 10 lat, jak będzie powszechne jak kompy w domu
Magnetyzery napewno zmniejszają twardość wody - zostało to udowodnione wieloletnim ich stosowaniem - niedowiarkom proponuję poczytać trochę o nich
Nowości zawsze budzą emocje - trzeba do tego podchodzić z respektem ale bez bezpodstawnych obiekcji
Dobrze jest pogadać o nowościach, ale bez bicia piany, rzeczowo, bez emocji. Wiedza o nich to dobra rzecz. Bez tego forum nie wiedziałbym, że taki (jak w temacie) projekt w ogóle istnieje...
I co Wy na to?
JAREK G - 2006-11-25, 08:57
| jakja napisał/a: | | To urządzenie ultradźwiękowe może być skuteczne, napewno przeszło jakieś próby, ale do oczka w naszym wydaniu jest za drogie - może za 10 lat, jak będzie powszechne jak kompy w domu |
Popieram w 100% i mam nadzieje że mnie nie będzie już potrzebne, bo za tyle lat roślinki na tyle mi się rozrosną że zrobią swoje i wyłacze nawet lampę UV i będe mówił że tejko natura i roślinki
Mazur - 2006-11-25, 09:11
| jakja napisał/a: | | LUDZIE! Dokąd ta rozmowa zmierza? ? |
Jak to dokąd to przymiarki do parlamentu,
a tak serio proponuję dyskusję zawiesić do lata i śledzić postęp lub upadek wynalazku pażywiom uwidim.
|
|