Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Pytanie o pompę i filtr do oczka

saider87 - 2015-01-28, 21:39
Temat postu: Pytanie o pompę i filtr do oczka
Witam będę powiększał oczko na 5000-6000l kupiłem filtr Aqua SZUT do 12 000l Grawitacyjny
bo miałem dobrą cenę czyli wiekszy 2 razy niż zakładane oczko.Ale ponoc to nie przeszkadza.Do tego dobrałem pompę optymalny przepływ przez filtr to jakies 2500l

Ja kupiłem pompe Aqua Nova 3500l i wysokości podnoszenia słupa 3 metry pobór mocy 25 WATT eco.

Do rzeczy pompa będzie na dnie na jakimś podstumęcie 100cm od lustra wody do tego planuję kaskadę na 70cm czyli już 170cm od pompy w górę.Wiadomo że im wyżej tym podobno siła przepływu mniejsza.

Na dodatek mam filtr grawitacyjny jak wspomniałem wyżej więc będę musiał go dać na wysokości ujscia kaskady na samej górze i ładnie zamaskować.Gdyby był ciśnieniowy problemu by nie było ale jak juz mam ten muszę cos wykąbinować.

MOje wątpliwośći czy ; Czyli pompa 3500l/h +170 cm do góry do filtra a z niego tak stłumi ze po kaskadzie będzię się ledwie sączyć czy jakiś efekt małej kaskady będzię???

Czy ktoś ma podobna instalację lub jakiś patent???[/code]

bogu69 - 2015-01-29, 08:12

Podnoszenie liczysz od lustra wody,myślę że jak dasz przewód 32mm to będzie OK
saider87 - 2015-01-29, 11:39

Jak od lustra wody liczę ? Jak mam 3 metry podnoszenia na pompie to mam liczyć spadek dopiero od lustra? A co z odcinkiem pompa-lustro czyli w moim przypadku 100cm ??? :?
drako - 2015-01-29, 14:27

Czyli Twoja pompa będzie podnosiła wodę tylko na wys 70 cm. :)
Czy jest ona umieszczona na dnie oczka 2 m pod wodą, czy też blisko powierzchni i tak jest zatopiona w wodzie i musi wykonać tylko pracę przepchnięcia tej wody z oczka jej na wys 70 cm licząc od lustra wody. To i tak dużo jak na tę mało wydajną pompę. Wg wykresu przy wężu 32mm 70 cm nad lustrem będzie pewnie tłoczyła połowę znamionowej wydajności, czyli ok 1000 m/h. Oby :piwko:

saider87 - 2015-01-29, 15:46

Dzięki za naświetlenie sprawy :) Myśle że więcej będzie przepływu niż ten 1000l pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych. Wczoraj nalałem wody do waniennki zanurzyłem na 20 cm , wpiąłem węża postawiłem pionowo na wysokość około 2 m do góry a drugi koniec do wiadra. Szczerze mówiąc waliła jak z kranu :-D Jedyne co może osłabić to własnie ten filtr przez który będzie przepływała tłoczona woda.Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra :?
Adalbert - 2015-01-29, 16:15

saider87 napisał/a:
Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra

To filtr, jak napisałeś, grawitacyjny więc wyleci z niego tyle ile wlejesz. Gdyby było inaczej to masz problem bo przeleje się na zewnątrz.

saider87 - 2015-01-29, 16:34

Tak mam filtr grawitacyjny.No i własnie ciekawiło mnie jak przez te 4 strefy filtracyjne woda będzie przechodzić aż na dno gdzie są 2 wyjścia z których jestem ciekaw jak ta woda poleci :?

Filtr mam taki

Bolekso - 2015-01-29, 19:11

saider87 napisał/a:
Dzięki za naświetlenie sprawy :) Myśle że więcej będzie przepływu niż ten 1000l pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych. Wczoraj nalałem wody do waniennki zanurzyłem na 20 cm , wpiąłem węża postawiłem pionowo na wysokość około 2 m do góry a drugi koniec do wiadra. Szczerze mówiąc waliła jak z kranu :-D Jedyne co może osłabić to własnie ten filtr przez który będzie przepływała tłoczona woda.Właśnie tego fragmentu jestem ciekaw jak ona będzie ciekła z tych dwóch wylotów na dole filtra :?

Pytanie zasadnicze :czy wiadro było na wysokości 2 m czy na dole i wąż sięgał do wiadra ?
Jeśli tak to próba jest bez sensu. Filtr ciśnieniowy przy słabej pompie tez niczego nie rozwiązuje.
Woda ci się nie przeleje ale przy dużych oporach przepływu wydajność drastycznie spada.
Niestety cudów nie ma i praw fizyki nie da się oszukać. Jaka jest moc tej pompy ?
Pozdrawiam ! Bolek

[ Dodano: 2015-01-29, 19:19 ]
Uwagi do filtra : miałem to badziewie, jak pompa dobrze podaje to górą się przelewa bo wyloty są za małe.Jak filtr się przytka to też się przelewa bo nie ma przelewu do oczka. jeśli teraz jest inaczej napisz.

saider87 - 2015-01-29, 19:46

Pompa była na dole a wiadro na około 2 metry od ziemi postawione.
Tłoczenie pompy to 3500l podnoszenie słupa 3 metry a moc 25WATT eco

Na razie wszystko jest w domu dopiero na sezon bedę wszystko robił i wkładał do nowego oczka.

A te dwa problemy jeśli chodzi o filtr to jeśli by było za dużo wody na filtr to zawsze mogę zmniejszyć dawkę na pompie.

A drugi to jak sie zatka to sie przelewa.No ok a nie moge sam w nim zrobić na własna rękę jakiegoś odpływu co by podczas nieobecności w domu i ewentualnego zatkania nadmiar jednak się lał do oczka??

[ Dodano: 2015-01-29, 20:05 ]
A to co teraz Ci filtruje wodę skoro ten co mam to jest badziew jak masz coś dobrego z własnego doświadczenia to chętnie zaczerpne wiedzy.

Bo widzisz jak kupiłem ten filtr bo miałem okazje więc dobrałem do niego pompę tam sugerują że wystarczy pompa o przepływie 2200l.Ale że poczytałem i im wyżej podniesiony będzie wąż od pompy do góry w kierunku filtra moc spada. Stad wziąłem pompe nie 2200l a własnie tą 3500l żeby wyrównac ten spadek spowodowany wysokością montażu filtra bo będzie on zabudowany na kaskadzie i zamaskowany ale jego odpływ wiadomo na wysokości początku kaskady.. No i tak stąd mam tyle wątpliwości i ciekawości :) Nie oczekuje kaskady NIAGARY tylko żeby coś się lało po kamieniach 3lub 4 wiekszych a filtr w jakims stopniu czyścił wodę .... :good:

[ Dodano: 2015-01-29, 20:27 ]
Amatorski rysunek w paint :) Ale mnie więcej tak to będzie wyglądać z przekroju

tom11 - 2015-01-29, 20:37

Beczka 120l zasilana od dołu napełniona keramzytem 100xlepiej filtruje wodę niż to cuś.
Poczytaj na forum jak ludzie robią sami filtry i pokombinuj .

saider87 - 2015-01-29, 21:01

Co jeden to inna koncepcja :P Przecież z tego filtra i z tej pompy można zrobić użytek...Czy naprawdę nikt nie ma podobnego filtra pompy jak ja??? :-o

[ Dodano: 2015-01-29, 21:11 ]
Ludzie tu zakładają mniejsze pompy filtry z beczki 30 litrów tak do oczka 5000l i chwalą aż miło..A ten filtr u mnie mały nie jest to jest do 12000l on może mieć objętość zbliżoną do takie j małej beczułki to nie pojemnik na margaryne :-) ehh

saider87 - 2015-01-29, 21:35

A ja własnie po to kupiłem lepsza pompe zeby była energooszczedna.Były pompy 3500l wiele tansze o mocy 40-50 wat ale chciałem własnie zeby była energooszczędna a miała wydajność tych tańszysz.Ma 25 wat ale też tłoczy 3500l.Czyli tu już pewnie nie chodzi Ci o waty tylko o wydajność litrów tak?

Bo to że ona ma 25wat to nie znaczy że daje mnie niż ta 40-50 watowa skoro ma taki sam przepływ i podnoszenie słupa.

tom11 - 2015-01-29, 22:00

miałem 5 lat temu taki filtr,i uwierz to jest śmieć po prosty. A z pompy możesz zrobić użytek.
saider87 - 2015-01-29, 22:19

To co proponujecie do tej pompy i do tego rysunku ?? Jaki filtr ?? Zeby zasilić małą kaskadę ??
drako - 2015-01-29, 23:34

minimum 100l pojemności, z beczki zasilanej od dołu, Ten Twój miałem chwilę, w ogóle nie sprawdzał się, przelewał górą, a teraz służy jako, trochę za mała,...doniczka dla datury. :-( pompa ok, wystarczy do zasilania filtra z beczki. A żeby kaskada była kaskadą, to i tak opłaca się kupić drugą bardziej prądożerną pompę ok 10 000 l/h i ją podłączać z pominięciem filtra i uruchamiać np czujnikiem ruchu, wtedy kiedy to potrzebne.
Bolekso - 2015-01-30, 06:06
Temat postu: Do saider 87
Cytat "A to co teraz Ci filtruje wodę skoro ten co mam to jest badziew jak masz coś dobrego z własnego doświadczenia to chętnie zaczerpne wiedzy. " Używam tani grawitacyjny filtr Tetra Pond 10 000. Jest prosty ale konstrukcja jest lepiej przemyślana.Posiada smoczek do zasysania powietrza, porządny przelew w przypadku przytkania gąbek i zakręcany na gwint dekiel z uszczelką. Pompa Jebao 4500 l/h, 2,6 m podnoszenie, 35 W moc. Podnosi u mnie na ok.4o cm , ze względu na użyty wąż 4 m. i przekrój tylko 3/4 cala przepływ wynosi ok.1200 l/h. Jak byś chciał coś przerabiać to przyjrzyj się konstrukcji tego filtra.
Pozdrawiam ! Bolek

saider87 - 2015-01-30, 15:15

Oboje panowie mają wiedzę więc łykam jak pelikan:-) Propos kaskady drako wystarczy to co się będzie sączyć przez tą beczkę schlapie parę kamyków i pokropi lustro wody i tak będe szcześliwy :-D

Czyli alternatywa FILTRA dla mojej POMPY 3500 L/H i podnoszeniu 3 metry to beczka 100l??

Planuje oczko około 5000L bo nie mam możliwości większego jakieś dł-szer-gł 5x2x1.2

Tylko czy robić takie cuś samemu czy kupić gotowe?? Nie wiem jakie wkłady ile grubości czy na jakiej wysokości montować wyjscie -ujscie czy jakieś przelewy lub tak jak tam kolega Bolekso napisał jakieś zasysanie powietrza...

saider87 - 2015-01-30, 20:30

Będe ruszał głową Bolku :-) Dzięki za odpowiedzi ;)

[ Dodano: 2015-01-30, 22:05 ]

Co myślicie o takim filtrze z beczki może on 100l nie ma ale jest przeznaczony do oczek o 12 000?
Tez lipa??

[ Dodano: 2015-01-30, 22:10 ]
oj link mi nie wskoczył
ale jak tak patrze to na alledrogo są takie filtry z beczki 32L i mają tam rózne wkłady filtracyjne i są do 12 000 L w przystępnej cenie ..

To po co aż taka mnie 100L beczka na filtr ??

tom11 - 2015-01-30, 23:07

Chcesz filtr kupić nie robić to kup bioklara i będziesz zachwycony
daj spokój z tymi badziewiami bo szkoda pieniędzy
jak Cię nie stać na bioklara gość na aledrogo sprzedaje filtry z pojemników na śmieci 120litrów

Bolekso - 2015-01-31, 06:52

Przyjrzałem się bioklarowi 8, cena całego układu nie przekroczy 2000 zł. Wydatek trochę większy niż w moim przypadku ale na pewno skuteczność doskonała. Pewnie gdybym zaczynał od nowa to wszedłbym w to rozwiązanie. Wydatek jest jednorazowy a radość na lata.
Pozdrawiam ! Bolek

[ Dodano: 2015-01-31, 07:10 ]
Na forum jest ogromna ilość informacji o filtrach z tej grupy można więc wyrobić sobie własne zdanie.

[ Dodano: 2015-01-31, 07:51 ]
Ale się rozpisałem. Jaką filtrację zastosować to zależy od obciążenia biologicznego i wielkości zbiornika. Nie chcesz chyba w tak małym zbiorniku mieć karpi koi.W moim małym oku z karasiami i orfami doskonale się sprawdza prosta i tania filtracja.Bardzo ważna jest roślinność, istotnie wpływa na jakość wody.Zbiornik z karpiami to wiele bardziej poważna sprawa ale w tym temacie się nie wypowiadam bo nie mam żadnych doświadczeń. Trzeba też brać pod uwagę jakie są możliwości zamaskowania filtra ( miejsce ) Ostatni a czasem ważny czynnik to koszt.
Bolek

saider87 - 2015-01-31, 11:42

Ja juz mam 3 karpie koi :-) i to w tym małym oczku 1600L :-) i nie było ani filtra a nawet roślin wodnych ,tylko mała kaskada i fontanna. Pierwszego mam od 2 lat a 2 pozostałe w tamtym sezonie dostarczyłem.Więcej KOI nie będzie bo wiem że trzeba im miejsca.Ale uwierzcie mi bawią się tam jak szalone.Jak go kupiłem 2 lata miał jakieś 15cm może teraz ma 25cm jest taki fajny ze hej:-) Te dwa mniejsze po 15 cm są też żywotne odpukać zimują aż miło.Wczoraj widziałęm całą ławice:-) Także jeśli powiekszę z 1600L na 5000L to myśle że źle im nie będzie.Stąd myśle ze inwestycja w filtr 2000zł nie jest konieczna.Myśle że jakiś filtr z beczki z odpowiednimi kamykami i matami spokojnie da radę.

W tamtym sezonie był czas gdzie woda była czysta do dna ,potem upały trochę jej pomogły...Zmienić kolor ale przysłowiowej zupy nigdy nie miałem.Także z własnej autopsji myśle że nie potrzebuje super filtra za krocie tylko coś prostego spełniającego role czyszczącą:;)

PS Bolku Dziękuję CI za rozpisywanie się to w końcu Twój poświęcony czas :)

saider87 - 2015-02-02, 20:38

Co myślicie o tym gotowym filtrze???

TETRA POND PF 4000 do oczka

wolanin - 2015-02-02, 21:58

saider87 napisał/a:
Co myślicie o tym gotowym filtrze???

TETRA POND PF 4000 do oczka

Dobry do dwustulitrowego akwarium.

saider87 - 2015-02-02, 22:47

Aha dzieki za rade :pa:
AurorA - 2015-02-03, 03:04

saider87 napisał/a:
pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych.

a jaki jak nie chiński? to Jebao w innym pudełku. Efekt przy tej wydajności nie będzie zbyt duży.

saider87 napisał/a:
A drugi to jak sie zatka to sie przelewa.No ok a nie mogę sam w nim zrobić na własna rękę jakiegoś odpływu co by podczas nieobecności w domu i ewentualnego zatkania nadmiar jednak się lał do oczka??

Postaw filtr na foli z której jest kaskada, jak się przeleje góra to i tak poleci do oczka tylko nieprzefiltrowane.

saider87 - 2015-02-03, 13:12

w sumie tak ale naczytałem się że ten Aqua SZUT 12 to badziew.. i będę chciał zrobić cos z 100L beczki ale jak to nie wiem do końca dlatego założyłem nowy temta o pomoc :)
draglukasz - 2015-02-04, 09:49

Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.

wolanin - 2015-02-04, 10:01

draglukasz napisał/a:
Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.

Obrazek

No wreszcie... :)
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.

p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.

draglukasz - 2015-02-04, 10:16

wolanin napisał/a:
draglukasz napisał/a:

Obrazek

No wreszcie... :)
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.

p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.

Dzięki za cenne rady :brawo: . Ogólnie nie będę wysoko podnosił wody, beczki będą wkopane w ziemię. Myślę że max 70cm podnoszenia wody.
Zależy mi na pompie 3500l/h ponieważ zasilam ją z paneli słonecznych i 30Watt poboru prądu to max- oczywiście ma pracować 24h/dobe

wolanin - 2015-02-04, 10:36

Dla ścisłości: pomyliłem Cię z Saiderem :)
Jeżeli zatem chciałbyś to napędzać panelem fotowoltaicznym (rozumiem, że w nocy będzie działał akumulator...) to szedłbym w stronę airlifta - tylko wtedy uzyskasz potrzebną wydajność. Niestety już bez podnoszenia wody na filtr sitowy. Ale warto byłoby to na spokojnie przeanalizować.

Bolekso - 2015-02-04, 12:00

Szanowny Michale, czy zasilanie ma być tylko z układu solarnego ? Jeśli tak to musi być porządnie przewymiarowany.Chodzi o to aby kilka niekorzystnych, pochmurnych dni nie pozbawiło cię energii. Ustanie pompowania przez kilka godzin rujnuje złoże biologiczne a odbudowa to co najmniej miesiąc.Mało tego, martwy filtr biologiczny zatruwa jeszcze wodę.
Pozdrawiam ! Bolek

draglukasz - 2015-02-04, 13:46

Bolekso napisał/a:
Szanowny Michale, czy zasilanie ma być tylko z układu solarnego ? Jeśli tak to musi być porządnie przewymiarowany.Chodzi o to aby kilka niekorzystnych, pochmurnych dni nie pozbawiło cię energii. Ustanie pompowania przez kilka godzin rujnuje złoże biologiczne a odbudowa to co najmniej miesiąc.Mało tego, martwy filtr biologiczny zatruwa jeszcze wodę.
Pozdrawiam ! Bolek

Łukasz jestem :) w pochmurne dni też pompa będzie pracować. Już przetestowalem w ubiegłym roku.
Jest jeszcze alternatywa podłączenie napowietrzacza małej mocy bezpośrednio z akumulatora

draglukasz - 2015-02-04, 16:19

Oczywiście akumulator pozwala na pracę ciągłą poprzez regulator ładowania

[ Dodano: 2015-02-05, 11:27 ]
zastanawiam się nad taką pompą: Jebao XTP-5000
W moich warunkach myśle że się sprawdzi- pobiera tylko 26W prądu...

Bolekso - 2015-02-05, 14:16

Używam JEBAO 35 watową, parametry ma gorsze od wymienionej przez Ciebie. Z tego co można znaleźć w necie i w Twoich warunkach wybór wydaję się doskonały.Nawet jeśli są jakieś przekłamania to i tak warto kupić. Na swoją pompę nie narzekam.
Bolek

draglukasz - 2015-02-05, 16:27

Mam jeszcze pytanie- jakiej wydajności zastosować pompę napowietrzajaca do filtra 2 x 120 litrów?
saider87 - 2015-02-06, 15:15

Tyle tu sugestii co post to co innego.To jak sądzicie drodzy oczko maniacy :)

Jeśli zrobić filtr z beczki 100...To zasilanie od dołu czy też od góry?

Czytam i czytam i jeden tak drugi tak.. :?

tom11 - 2015-02-06, 15:59

Od dołu tak 25cm. +zawór zwrotny klapowy.
saider87 - 2015-02-06, 16:49

Tak pewnie zrobie :good:
saider87 - 2015-02-14, 19:16

Tzn jak napowietrzaj wodę? w sensie napowietrzenie do filtra?? czy chodzi o napowietrzacz w oczku? :P
Bolekso - 2015-02-14, 22:44

Myślę tutaj o napowietrzaniu wody do filtra filtra lub a samym filtrze. Zwłaszcza jeśli droga wody w złożu biologicznym jest długa.W takim układzie woda płynąca w złożu szybko traci tlen i dalej jest już tylko filtracja mechaniczna. W moim mizernym filtrze woda wpływająca do filtra jest tak silnie napowietrzona że po przytkaniu dopływu powietrza do smoczka przepływ na wylocie optycznie zmniejsza się o 1/3.Brak po prostu pęcherzyków powietrza.Nie ma co się sprzeczać że w niektórych układach bez napowietrzania wody ,do lub w filtrze i tak jakość wody jest dobra. Dotyczy to filtrów przewymiarowanych, w mniejszych pracujących na styku ten czynnik jest istotny.
Pozdrawiam ! Bolek

draglukasz - 2015-02-14, 23:07

Bolekso napisał/a:
Myślę tutaj o napowietrzaniu wody do filtra filtra lub a samym filtrze. Zwłaszcza jeśli droga wody w złożu biologicznym jest długa.W takim układzie woda płynąca w złożu szybko traci tlen i dalej jest już tylko filtracja mechaniczna. W moim mizernym filtrze woda wpływająca do filtra jest tak silnie napowietrzona że po przytkaniu dopływu powietrza do smoczka przepływ na wylocie optycznie zmniejsza się o 1/3.Brak po prostu pęcherzyków powietrza.Nie ma co się sprzeczać że w niektórych układach bez napowietrzania wody ,do lub w filtrze i tak jakość wody jest dobra. Dotyczy to filtrów przewymiarowanych, w mniejszych pracujących na styku ten czynnik jest istotny.
Pozdrawiam ! Bolek

Ponawiam pytanie :)
jaka powinna być wydajność pompy natleniającej przy filtrze biologicznym 120litrów?

saider87 - 2015-02-15, 00:53

No i widzisz jeden z drugim każdy by Cię odsyłał do działu jak tam sobie samemu zrobić filtr i tak czynie czytam pierwsza strona druga nabiera to sensu myśle.Zaczynam kapować ale idę dalej i nagle na ogół tak bywa jeden tam z drugim a nie ja bym tak nie zrobił jak piszą koledzy z 1-2 strony to nie będzie działać to musi być odwrotnie i tak kilka nastepnych stron i że niby wszystko jasne ...Taa tak wracam do punktu wyjscia.Widzisz Bolekso Ty napisałeś iż istotne jest żeby woda do czy w filtrze była napowietrzana i pewnie masz słuszność.Tylko wracając do forum na tych prostych rys filtrów nikt słusznie nie pokazał,zaznaczył jak to zrobić ,albo nawet wspomniał :evil:Chyba że ja nie zauważyłem Kłuca się o to że ten ma z pe,pvc,agd,rtv :) itd. A ten ma 30mm tamten 25mm rurecke i juz nie bedzie chodzic albo se kup gotowy :) Albo napisze Ci to co wsypać ..i znów wio.. żwir ,kamień,nie biobal nie peszel, keramazyt ale nie bo on sie czerpie ale miał go pewnie ostatnie 5 lat w beczce! Albo flizelina mata kamień ścierki,brud z pępka i ma wodę kryształ !!ho ho a drugi wiesz to wszystkie warstwy powinnny być odwrotnie.I tak klucze po tym forum jak dziecko we mgle ;) Bez obrazy forumowicze ale czasem a może częściej jest tu groch z kapustą miłego czytania.Ja będę dalej szukał jednolitej instrukcji budowy filtra z beczki 100-120 L :good:
saider87 - 2015-02-17, 13:42

No i te Twoje powyższe rozważanie bardziej mi naświetla swój przyszły projekt filtra:-)Dzieki Bolku :)
ruslan007 - 2015-02-25, 10:47

Witaj rzuć okiem na to rozwiązanie problemu filtracji wody.
https://www.youtube.com/watch?v=LgLLcsMbG2Q
Jest to mój projekt wymyślony w 2014 roku i testowany cały rok.Jestem bardzo zadowolony z tego systemu ,woda w oczku super przejrzysta parametry bez zarzutów .Obsługa filtra sprowadza się do oczyszczenia szczotek z nieczystości jakie dostarczyła tam pompa i spuszczenia ewentualnego osadu z dna zbiornika (osad raz w roku). Jedynym mankamentem w tym projekcie jest wstępny sposób oczyszczania wody przez szczotki ,ale to już poprawiłem na ten rok. Wymiary filtra jego kształt można modyfikować w stosunku do potrzeb oczka,jednak ja uznaję minimalną wysokość złoża keramzytu na 60cm co do twoich potrzeb to 180-200 litrów keramzytu powinno wystarczyć.Życzę powodzenia bo nic w życiu nie jest proste,a już na pewno nie system filtracyjno-kaskadowy do oczka wodnego. :piwko:

wolanin - 2015-02-25, 11:23

ruslan007 napisał/a:

Mam pytanie co do spuszczania osadu. Czy keramzyt leży na jakimś ruszcie?

ruslan007 - 2015-02-25, 20:42

wolanin napisał/a:
ruslan007 napisał/a:

Mam pytanie co do spuszczania osadu. Czy keramzyt leży na jakimś ruszcie?

Keramzyt jest wsypany bezpośrednio do zbiornika( bez rusztu) najprościej jak się da.

Eco - 2015-02-26, 22:32
Temat postu: Adsorbent fosforanów
Gratuluje pomysłu. Gdyby jeszcze tylko zastąpić keramzyt czymś bardziej porowatym np. naturalną mieszanką wulkaniczną i dodać naturalny adsorbent fosforanów to można by prawie zapomnieć o jakichkolwiek glonach w oczku na wieki.
ruslan007 - 2015-02-27, 10:08

Filtr i pompa wydaje się niezbędnością w oczku,ale warto poczytać coś szerzej np:
http://e-czytelnia.abrys....w-wodnych-16219
:piwko:

slick - 2015-03-21, 18:03

Podczepie sie pod temat, czy taka pompa Jebao jak na zdjeciu nada sie do filtra piaskowego? Parametry: 12 000 l/h, 85W. Wczesniej do tego filtra byla podpieta pompa 250W, 7 000 l/h. Chce dac cos energoszczednego.

BP74 - 2015-03-21, 18:15

Wczoraj kupiłem tą pompę do filtra z dwóch beczek, ale czy jest ok to jeszcze chwila bo muszę wszystko podłączyć a pogoda na Pomorzu podła. :((
slick - 2015-03-21, 22:32

Nie wiem jaka, dane sa z tabliczki na pompie. Filtr z pompa wyglada mniej wiecej tak jak na zdjeciu.

tom11 - 2015-03-22, 07:13

no ale taki filtr to do basenu a nie do oczka co???
slick - 2015-03-23, 17:21

Dzieki za odp. Wiem, ze to jest basenowy i do tego celu bedzie uzywany. Pytanie czy ta pompa da rade wtloczyc do niego wode tak jak oryginalna, czy tez ze wzgledu na mniejsza moc moga byc problemy?