Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Oczko wodne, ala kaskada.

BeBuu - 2014-05-03, 19:57
Temat postu: Oczko wodne, ala kaskada.
Cześć.

W przyszłym miesiącu będę zaczynał prace nad mini oczkiem wodnym ala kaskada wodna.

Miejsca nie mam za wiele, maksymalne wymiary to 180x130cm a głębokość do ustalenia.

Jeśli bym użył gotowej niecki o takich wymiarach to miałbym ok 500 litrów :

Mam do was kilka pytań.

1.) Czy opłaca się inwestować w gotową plastikową nieckę czy lepiej po wykopaniu zarzucić kamienie i nałożyć folię do oczka ?

2.) Jak wydajna ma musi być pompa ?

3.) Czy taki litraż umożliwia umiejscowienie w takim oczki ryb ?

Plan ma być taki :

http://poradnikogrodniczy...dy/kaskada1.gif

Freakazz - 2014-05-03, 21:13

Witaj, ;)
1. Oczywiście, że lepsze będzie oczko z folii, gdyż o wymiarze i kształcie decydujesz sam.
Gdybyś wybrał tą właśnie opcję to nie zapomnij o wykonaniu półek na rośliny,
każda roślina ma inne wymagania co do głębokości na której rośnie.
Do tego gdy zdecydujesz się na oczko z folii to zrób też strefę głęboką abyś mógł spokojnie przezimować ryby.

2. Jak wydajna pompa to już zależy od wysokości kaskady i szerokości strumienia
oraz od tego czy chcesz lekko pluskającą wodę czy niagarę.

3. Do takiego małego to ja bym nie wpuszczał, szkoda ich męczyć.

BeBuu - 2014-05-03, 22:19

Tak myślałem, że ryby do takiego małego oczka nie będą się nadawać.
Niestety miejsce jest ograniczone, nic większego nie postawię ;p

Mógłby mi ktoś powiedzieć o roślinach ogólnie dostępnych, wymagania, głębokości etc ?

renmir - 2014-05-03, 22:32

BeBuu napisał/a:
Niestety miejsce jest ograniczone, nic większego nie postawię

Witam ! W takim oczku też możesz trzymać rybki tylko na zimę trzeba je do domu zabrać a jeśli nie możesz zrobić większego oczka to zrób głębsze więcej wody, mniej problemów.

BeBuu - 2014-05-03, 22:52

renmir napisał/a:
BeBuu napisał/a:
Niestety miejsce jest ograniczone, nic większego nie postawię

Witam ! W takim oczku też możesz trzymać rybki tylko na zimę trzeba je do domu zabrać a jeśli nie możesz zrobić większego oczka to zrób głębsze więcej wody, mniej problemów.

Jakie to będą ryby ?

Co do roślin, czy rośliny bez ryb będą potrzebowały nawożenia by mogły rosnąć ?
Ja w temacie roślinnym ogólnie kiepsko, podstawy znam, w praktyce miałem dwa akwaria roślinne, teraz tylko Tanganika i Malawi...

renmir - 2014-05-03, 23:09

Karasie są najmniej wymagające ale liny i orfy też się nadają. Roślinom wystarczy podłoże w którym je posadzisz chyba,że planujesz lilie te, są bardziej kapryśne.
Freakazz - 2014-05-04, 09:57

Ja nadal radzę Ci zrobić oczko z folii, chociaż masz ograniczone miejsce to postaraj się je dobrze zagospodarować ;)
Do małego oczka raczej jedynie karasie, orfy potrzebują miejsca do pływania.

Rośliny takie jak np. kosaćce, ponikła, sity, mięta wodna mogą rosnąć w samym żwirze - tak rosną u mnie.
A takie jak np. lilie wodne, oroncjum są bardziej wymagające więc trzeba będzie im zapewnić żyzne podłoże.
Jest cała masa roślin wodnych o różnych wymaganiach - lektura Cię tutaj nie ominie ;)

BeBuu - 2014-05-04, 12:01

Freakazz napisał/a:
Ja nadal radzę Ci zrobić oczko z folii, chociaż masz ograniczone miejsce to postaraj się je dobrze zagospodarować ;)
Do małego oczka raczej jedynie karasie, orfy potrzebują miejsca do pływania.

Rośliny takie jak np. kosaćce, ponikła, sity, mięta wodna mogą rosnąć w samym żwirze - tak rosną u mnie.
A takie jak np. lilie wodne, oroncjum są bardziej wymagające więc trzeba będzie im zapewnić żyzne podłoże.
Jest cała masa roślin wodnych o różnych wymaganiach - lektura Cię tutaj nie ominie ;)

Zdecyduję się na folię, ogólnie to będę miał więcej miejsca do wykorzystania.
Jak z cenami foli, jaką grubość foli wybrać w takim przypadku ?

Co do ryb to ryby na końcu, nie chce na chama umieszczać ryb, a jeśli mają się męczyć to lepiej odpuścić.

Najgorzej będzie z półkami na rośliny, nie wiem na jakiej głębokości i ile tych półek zrobić..

renmir - 2014-05-04, 12:18

Nawet jeśli teraz nie zdecydujesz się na rybki to i tak jak większośc forumowiczów z czasem zmienisz zdanie,oczko bez ryb to tak nie do końca oczko. Głębokośc półek zależy od tego jakie rośliny planujesz standardowo 10-20cm strefa bagienna a dalej w zależności od miejsca co np.20cm w głąb. Polecam lekturę http://www.oczkowodne.net/flora.php
BeBuu - 2014-05-04, 12:32

renmir napisał/a:
Nawet jeśli teraz nie zdecydujesz się na rybki to i tak jak większośc forumowiczów z czasem zmienisz zdanie,oczko bez ryb to tak nie do końca oczko. Głębokośc półek zależy od tego jakie rośliny planujesz standardowo 10-20cm strefa bagienna a dalej w zależności od miejsca co np.20cm w głąb. Polecam lekturę http://www.oczkowodne.net/flora.php

Z początku miała być mała kaskada, lecz teraz miejsca jest więcej i można zrobić oczko.
Przypuszczalnie litraż to 500l chyba, że poszaleje z głębokościom i będzie więcej.

Co z filtracją wody ?
Filtry diy czy gotowe ?

Freakazz - 2014-05-04, 13:18

Wstaw jakieś zdjęcia terenu na którym chcesz umieścić oczko.
Najprostszym sposobem na wyznaczenie kształtu jest ułożenie liny.

Filtracją będziesz się martwił wtedy gdy już będziesz wiedział jaka będzie pojemność oczka ;)
Co do folii na tak małe oczko powinna wystarczyć folia PCV o gr. 0.5mm - koszt ok 10zł za m2.

Strefy głębokości:
1.Strefa Bagienna 0-20 cm (rośliny lubiące teren podmokły)
2.Strefa Płytka 10-30 cm (rośliny lubiące płytką wodę)
3.Strefa Głęboka 30-100 cm (rośliny lubiące głęboką wodę)

renmir - 2014-05-04, 13:21

BeBuu napisał/a:

Co z filtracją wody ?
Filtry diy czy gotowe ?

W oczku bez ryb obejdzie się bez filtra a z rybami lepiej zrobic samemu.

BeBuu - 2014-05-04, 14:30

Freakazz napisał/a:
Wstaw jakieś zdjęcia terenu na którym chcesz umieścić oczko.
Najprostszym sposobem na wyznaczenie kształtu jest ułożenie liny.

Filtracją będziesz się martwił wtedy gdy już będziesz wiedział jaka będzie pojemność oczka ;)
Co do folii na tak małe oczko powinna wystarczyć folia PCV o gr. 0.5mm - koszt ok 10zł za m2.

Strefy głębokości:
1.Strefa Bagienna 0-20 cm (rośliny lubiące teren podmokły)
2.Strefa Płytka 10-30 cm (rośliny lubiące płytką wodę)
3.Strefa Głęboka 30-100 cm (rośliny lubiące głęboką wodę)

Wszystkie rzeczy widoczne na zdjęciu ( buda etc. ) nie będzie ich.
Na czerwono zaznaczyłem miejsce kaskady na niebiesko oczko.
Na długość będzie około 2m a na szerokość 1,5m ( może więcej )
Nie wiem jak z korzeniami świerków, wszystko wyjdzie w czasie kopania..
http://pokazywarka.pl/5gt1wi/

Pytanie do stref, dobrze sobie to wyobrażam :
http://iv.pl/images/55647031476971096080.png

W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku ?

Freakazz - 2014-05-04, 14:58

Cytat:
W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku?

To już jest dowolne ale w tak małym oczku to zrób podobnie jak pokazałeś na rysunku.

BeBuu - 2014-05-04, 15:11

Freakazz napisał/a:
Cytat:
W sensie, półki na rośliny bagienne mają być na całej powierzchni czy tylko miejscowo, tak samo na rośliny płytkie, mam zrobić w kilku miejscach czy na całej powierzchni tak jak na rysunku?

To już jest dowolne ale w tak małym oczku to zrób podobnie jak pokazałeś na rysunku.

Przy takich wymiarach 2mx1,5m ( narazie minimalne ) jaką głębokość orientacyjnie zrobić ?

Jeśli oczko będzie pozwalało na wprowadzenie ryb to czy pompa na kaskade ma być osobno czy jeden filtr może robić za filtracje i za kaskadę ?

renmir - 2014-05-04, 15:57

BeBuu napisał/a:

Jeśli oczko będzie pozwalało na wprowadzenie ryb to czy pompa na kaskade ma być osobno czy jeden filtr może robić za filtracje i za kaskadę ?

Woda przez filtr maże iśc na kaskadę.

BeBuu - 2014-05-04, 16:28

Jeszcze się tak zapytam.
Czy między folią a podłożem musi być jakiś materiał ?
Jeśli tak to jaki, taki najtańszy, łatwo dostępny ?

Folie będę musiał kleić czy kupię gotową pod wymiar ?

renmir - 2014-05-04, 17:52

Pod folię coś podłożyc trzeba bo inaczej dziury gwarantowane,najtaniej można wykorzystac stare dywany grube zasłony lub inne materiały o dużych formatach,można też dac plandeki,włókniny a nawet wełnę mineralną,wszystko zależy od funduszy.A folie są dostępne o różnych szerokościach więc można dobrac bez klejenia.
BeBuu - 2014-05-04, 18:18

Podstawy już praktycznie znam, czeka mnie jeszcze dużo czytania o roślinach, budowie etc.
Gdy już wszystko pozbieram do kupy to założę temat, by poprawić to co zaplanowałem, wtedy będzie mniej błędów ;p
Dzięki wam wielkie za pomoc.

[ Dodano: 2014-05-04, 19:56 ]
Przypuszczalnie chciałbym by oczko tak wyglądało i tak właśnie był robił jeśli wszystko będzie okej :

Linia na niebiesko to strefa bagienna na głębokości 20cm i szerokości 20cm.
Linia pomarańczowa to strefa płytka ok 35 cm głębokości i 20cm szerokości
Linia różowa to strefa głęboka ok 60 cm a głębokość całkowita oczka to ok 90-100cm.

Tak to wygląda :
http://iv.pl/images/18751708237441025514.png

Ma to sens ?

Freakazz - 2014-05-04, 20:03

Przez filtr może być podawana woda na kaskadę ale musi to być ciśnieniówka chyba, że ustawisz na samej górze filtr przelewowy.

Wszystko ok ale zrób szersze te półki bo Ci rośliny pospadają ;)
Ja pod folię dawałem geowłókninę.

Przejrzyj sobie mój temat od początku to trochę podpatrzysz. :piwko: Ja zanim zacząłem budować przepatrzyłem większą część forum.

BeBuu - 2014-05-04, 20:28

30cm wystarczy ?

Co do roślin, czytam różne tematy i natrafiłem na rośliny takie jak rogatek sztywny i moczarka. Spotkałem się z tymi roślinami, swego czasu gościły u mnie i powiem tak, bardzo małe wymagania i rosną jak chwasty, czy rogatek/moczarka z akwarium będą rosnąć w oczku ? W akwarium stała temperatura, stałe oświetlenie, substrat etc. a w oczku jest chyba inaczej...
Rzęsa wodna, nie wiem jak w oczkach ale w akwarystyce jest stosowana, będzie rosła w oczku, opłaca się wgl. " pakować " się w to, rzęsa to mega chwast, trudno się jej pozbyć jak już się znajdzie...

Co do roślin to jest ich krocie, głowa boli ;p
Chciałbym się ograniczyć do roślin które nie będą potrzebowały jakieś szczególnej pielęgnacji, substraty, nawożenie etc. Jest to moja pięta Achillesa, od roślinniaków zaczynałem swoją " kariere " niestety nie wyszło, przeniosłem się na Tanganikę i Malawie i tutaj czuje się pewnie.

Jakie rośliny tego jeszcze nie wiem, muszę się dowiedzieć które nie potrzebują specjalnego podłoża etc. takie które wystarczy im żwir i mają rosnąć...
Ogólnie roślin ma być dużo, na całej powierzchni oczka tzn. wokoło oczka i jakieś pływające, pistia etc.

Freakazz - 2014-05-05, 19:17

30cm - powinno wystarczyć ;)
W małym oczku z roślinnością nie poszalejesz, ale wybór jest duży, więc na pewno sobie coś wybierzesz.
A z roślinami przenoszonymi z akwarium raczej się nie uda, te o których mówisz są akurat niedrogie.

renmir - 2014-05-05, 19:46

Rogatek i moczarka pobierają substancje odżywcze przez liście więc nie wymagają sadzenia,rzęsę hoduję w oddzielnych zbiornikach i po wrzuceniu do oczka gdzieś znika to pewnie ryby ją zjadają. Większośc roślin sadzi się w mieszance piachu i gliny 2:1 i raz posadzone nie wymagają zbytniej troski. Najbardziej żarłoczne są lilie które praktycznie wymagają corocznego nawożenia.
BeBuu - 2014-05-05, 20:57

A mógłby mi ktoś podać kilka nazw roślin mało wymagających i takie które bez problemu kupię ?
Muszę mieć mniej więcej pogląd na te rośliny, by sprzedawca nie wkopał mnie...

Na samym żwirze również będą rosnąć ?

renmir - 2014-05-05, 21:12

W samym żwirze u mnie to tylko kosaciec żółty i ponikła rosną ale są opinie że większośc roślin da radę choc ja jestem innego zdania. A najmniej wymagające to pistia, hiacynt wodny, kotewka, salwinia itp.-nawet sadzic nie trzeba.
Adacho - 2014-05-05, 21:31

lasoch Ci poda nazwy.
Wali równo ;)
Zna wszystkie rośliny, a tych których nie zna, chętnie pozna :P

lasoch - 2014-05-06, 19:01

Na pewno.... U mnie w starym oczku w żwirku daje radę pałka szerokolistna, niezapominajka błotna, potocznik, przetacznik bobowniczek, najprawdopodobniej ponikło błotne, kosaciec żółty i sity i sitowie. A tak sobie rośnie krwawnica, żabieniec babka wodna, psianka i nawet firletka. Rośliny pływające jednoroczne no np. pistia mi się nie udają, potrzebują cienia przez jakiś czas w ciągu dnia, tak myślę.
Freakazz - 2014-05-07, 19:32

U mnie w samym żwirze rosną: kosaciec żółty, kosaciec żółty "variegata", mięta nadwodna, ponikło błotne, sit siny, sit skupiony, sitowie leśne, tatarak zwyczajny. ;)
BeBuu - 2014-05-10, 16:19

Nastąpił dość poważny problem.
Stawiamy altanę i w czasie wykopów okazało się, że korzeni świerków jest w cholore, nię są zbyt duże lecz trafiły się takie większe a małych jest mnóstwo. Świerki nie są stare, u nas rosną 5 lat i nie będą na razie usuwane... Co zrobić z tymi korzeniami ?
Bo osobiście nie wiem, korzenie będą rosnąć, a nie chce by przebiły mi folie..

renmir - 2014-05-11, 06:25

Problem jest i myślę.że najbezpieczniej dla oczka byłoby usunąc świerki,bo nawet jeśli wytniesz korzenie w pewnej odległości to i tak wkrótce pojawią się nowe. Można zabezpieczyc folię od strony drzew jakimś mocnym podkładem (np.dywan, plandeka) albo zrobic ściankę z siatkobetonu ale 100% gwarancji to nie da.
Freakazz - 2014-05-11, 13:10

Jeśli bez usuwania świerków to proponuję wkopać grube blachy, wydaje mi się to jedynym sensownym zabezpieczeniem, ewentualnie jakieś betonowe płyty. ;)
U mnie obok oczka również rosną świerki i przy kopaniu również usuwałem korzenie, do tej pory folii nie przebiły ;)

BeBuu - 2014-05-14, 17:23

renmir napisał/a:
Problem jest i myślę.że najbezpieczniej dla oczka byłoby usunąc świerki,bo nawet jeśli wytniesz korzenie w pewnej odległości to i tak wkrótce pojawią się nowe. Można zabezpieczyc folię od strony drzew jakimś mocnym podkładem (np.dywan, plandeka) albo zrobic ściankę z siatkobetonu ale 100% gwarancji to nie da.

Z tego co zauważyłem to większość oczek ma posadzone wokół siebie jakieś drzewa etc...
Jeśli nie znajdę innego rozwiązania niż wycięcie świerków to będę musiał sobie odpuścić oczko bo wycięcie świerków nie wchodzi w w gre.

renmir - 2014-05-17, 08:01

BeBuu napisał/a:

Jeśli nie znajdę innego rozwiązania niż wycięcie świerków to będę musiał sobie odpuścić oczko bo wycięcie świerków nie wchodzi w w gre.

Podetnij korzenie, daj coś mocnego pod folię i zostaw te drzewa a z oczka nie rezygnuj bo to super sprawa.