| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - SAMOZAPEŁNIAJĄCE OCZKO
deikola1 - 2014-04-28, 12:33 Temat postu: SAMOZAPEŁNIAJĄCE OCZKO Witam wszystkich użytkowników, od dawna podglądałam forum, ale dopiero teraz zdecydowałam się zarejestrować.
Potrzebuje pomocy, a ciężko było mi znaleźć post, dzieki któremu nie musiałabym zadawac zbednych pytan.
Otóż moim problemem jest fakt, iż świeżo wykopany dół na oczko wypełnia się wodą, dół ma głębokość ok 150cm wody bedzie do ok 120cm.
Czy to że natrafiłam na wody gruntowe jakoś dyskfalifikuje moje oczko?? czy tez moge mimo wszystko położyć folie??, druga sprawa ze oczko jest na małej skarpie którą musiałam wyrównac.
luzio - 2014-04-28, 12:54
Różnie można podejść do twojego problemu. Ja zostawiłbym ten dół na całe lato i obserwował zachowanie się wody. Jeśli nie będzie dużych wahań jej poziomu to postawiłbym na oczko naturalne. Bez wykładania folią za to z bardzo chętnie rosnącymi roślinami.
deikola1 - 2014-04-28, 12:59
chyba jednak marne szanse, oczko znajduje sie na działce, w przypadku długiej suszy, wyschnie, w tej chwili zapełnia się do ok 30-40cm, i chciałam mieć rybki...
lasoch - 2014-04-28, 13:51
U mnie za domem dół wypełnij się po same brzegi w ciągu jednego dnia. A woda może zejść w niewiele dłuższy czas. Jak się ociepli, to poziom wód gruntowych spadnie. Gdybym oczka nie wyłożył folią w okres umiarkowanego ciepła, to teraz całe byłoby wypełnione wodą. Jak więc woda zejdzie, to wyłóż je folią i zalej. Wtedy woda już w oczku nie będzie tej gruntowej pozwalała na wypchnięcie folii.
deikola1 - 2014-04-28, 14:04
lasoch - bardzo dziekuje, a czym wyłożyłeś dno oczka? czy to bez różnicy przy wodach gruntowych czy trzeba kupic coś jeszcze bardziej specjalistycznego niz włóknina?
lasoch - 2014-04-28, 17:39
Spokojnie wystarczy. A jaką folię planujesz?
deikola1 - 2014-04-29, 08:26
hmm nie znam sie na nazwach, ot poprostu tyle że min. 1mm a jakies propozycje?
nie linkujemy portali typu: alledrogo - rewi
rewi - 2014-04-29, 08:59
deikola1, folia PVC grubości 1mm, będzie super do oczka wytrzyma długie lata
Pod folie możesz wyłożyć stare dywany, wykładziny, a najlepiej jak woda zejdzie z wykopu zrób jeszcze podsypkę z piasku
deikola1 - 2014-04-29, 09:08
a jak sie ustrzec kretów i ryjówek? co prawda w miejscu w którym wykopałam oczko , nigdy sie nie pojawiały, ale strzeżonego Bozia strzeże, oraz czy ta folia z alledrogo się nada czy to jakas słaba firma i jakość? Wczoraj byłam w sklepie z asortymentem oczkowym ale na nasze oczko (folii potrzeba by 6 na 6m2) pan nam policzył do zapłaty 2000zł!!! chyba ta folia ze złota była chociaż mówił że jamerykańska jakaś ;p
Co do czekania az poziom wody zejdzie - kurcze może być tak że bede czekała i do sierpnia :/ a nie dałoby rady wybrac wody wiaderkiem i na szybko położyć folie? :>
rewi - 2014-04-29, 09:14
| deikola1 napisał/a: | | a nie dałoby rady wybrac wody wiaderkiem i na szybko położyć folie? |
Oczywiście, nawet jak masz pompę to pompą
Koszt budowy oczka, nie należy do najtańszych o ile jest to folia nadająca się do oczek wodnych to według mnie możesz zakupić Z tego co ostatnio widziałam na alledrogo są również o grubości 1,5mm w różnych cenach.
deikola1 - 2014-04-29, 09:19
a jak zniechecic do kopania kreta? Oczywiscie gdyby chciał kopac w tamtym miejscu, chciałabym załączyc fotke ale widze ze musze sie zarejestrowac na fotosiku albo imageshacku?
rewi - 2014-04-29, 11:10
| Cytat: | | chciałabym załączyc fotke ale widze ze musze sie zarejestrowac na fotosiku albo imageshacku? |
Nigdzie nie trzeba się rejestrować, o ile nie chcesz DODAWANIE ZDJĘĆ.
Są różne sposoby np: SPOSOBY NA KRETA.
deikola1 - 2014-04-29, 12:23
to ja i moje nowo powstające oczko <3
deikola1 - 2014-04-29, 12:59
hehehe nieeeee w kaloszach ale walka jest nierówna - niekończąca się historia z gliną, jak napełnie wiaderko to jest nie do podniesienia przeze mnie.
jurek47 - 2014-04-29, 14:41
| deikola1 napisał/a: | | folii potrzeba by 6 na 6m2) pan nam policzył do zapłaty 2000zł!!! chyba ta folia ze złota była chociaż mówił że jamerykańska jakaś ;p | To zapewne było EPDM.i takie kup to nie będzie problemów.
lasoch - 2014-04-29, 15:15
Czyli tej wody jest tyle ile na zdjęciu czy to zdjęcie sprzed jakiegoś czasu. Co do folii to kup taką, na jaką Ci fundusze pozwolą. Dla mnie gdybyś kupiła tą folię za 2 tys. to byłby to kompletny bezsens, ponieważ na roślinki do mojego dałem około 300 zł.
deikola1 - 2014-04-29, 18:44
wydatek 2000tys na fole to dla mnie dużo za dużo. Dziś obleciałam z TŻtem całe miasto i kompletnie NIGDZIE nie było folii 1mm. Pozostaje mi alledrogo. Szkoda liczyłam ze przez majówke oczko będzie wykonane.
Wody jest tyle obecnie. To woda gruntowa się tak nazbierała.
lasoch - 2014-04-29, 19:57
To nie dużo tej wody. A folii poszukaj może na jakiś sklepach internetowych.
Adacho - 2014-04-29, 21:32
Cześć deikola1
Drążysz w tej glinie swoje oczko, mocniej od wolanina
Nie śpiesz się z dokończeniem oczka przed majówką. Pośpiech, to zły doradca.
Poszukaj folii 1mm w sieci. Opłaci się poczekać.
deikola1 - 2014-04-30, 07:43
Juz sie pogodziłam z tym że moje oczko na weekend majowy nie zostanie dokonczone i zdecydowalismy sie na folie z sieci, jest grubosci 1,2mm i co jeden metr zgrzewana, producent ma dobre opinie, wiec mysle ze zaryzykujemy.
rewi - 2014-04-30, 10:29
Podziwiam wybieranie takiej ilości gliny jest ciężkie dla kobiety sama się z tym męczyłam
deikola1 - 2014-04-30, 11:21
ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać
Gosik - 2014-04-30, 18:21
Witamy następnego, damskiego tytana pracy ogrodowo-oczkowej
Maglia - 2014-04-30, 21:49
| deikola1 napisał/a: | ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać |
Skąd ja to znam
Dasz radę, trzymam kciuki. A jaką będziesz potem miała satysfakcję
tom11 - 2014-04-30, 22:11
| deikola1 napisał/a: | ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać |
musisz zmienić na lepszy model
deikola1 - 2014-05-02, 12:08
| tom11 napisał/a: | | deikola1 napisał/a: | ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać |
musisz zmienić na lepszy model |
- w tym pokoleniu nie ma lepszych modeli ;ppp
a tu mój oczek - tam gdzie sa gazony będzie wodospad - ta koste pod bujanym fotelem tez sama kładłam, efektem jeden paznokieć zaczyna schodzić bo jedna kratka azurowa wazy ok 25 kg, (dołożyć 3 kg i byłaby połowa mojej masy ) i tak jakos mi się omsknęła... ale mam mam i sama zrobiłam sobie!!!
Gosik - 2014-05-02, 12:28
| deikola1 napisał/a: | | tom11 napisał/a: | | deikola1 napisał/a: | ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać |
musisz zmienić na lepszy model |
- w tym pokoleniu nie ma lepszych modeli ;ppp [url=http://images65.foto...b9m.jpg]Obrazek[/URL]
a tu mój oczek - tam gdzie są gazony będzie wodospad - tą kostkę pod bujanym fotelem też sama kładłam, efektem jeden paznokieć zaczyna schodzić, bo jedna kratka ażurowa wazy ok 25 kg, (dołożyć 3 kg i byłaby połowa mojej masy ) i tak jakoś mi się omsknęła... ale mam mam i sama zrobiłam sobie!!! |
Mniemam że widok na oczko ma być z tarasu, ale reszta ogrodu znajduje się na pierwszym planie zdjęcia?, jeżeli tak, to kaskadę umieściłabym po lewej str. zdjęcia, bo obecne usytuowanie spowoduje, że kaskada będzie tyłem do ogrodu. Pod siatką byłoby idealne miejsce.
deikola1 - 2014-05-02, 12:32
zgadza się, kaskada ma być tyłem do ogrodu i przodem to kostki, tył kaskady będzie zrobiony w taki sposób aby porastały ko opadające płożące się kwiaty tworząc jakby "lejącą się tęczę ew. lejące się plamy" co spowoduje że ta część będzie jakby zamykała pewien zakątek ogródka.
lasoch - 2014-05-02, 19:58
Bardzo pracowita jesteś . Nie ma to jak poczucie, że coś się samemu zrobi, bez pomocy innych. Rozumiem założenie kaskady, będzie dobrze widać ją z fotela . Oraz będzie trochę inna od większości kaskad. Piękne bukszpany. Ładnie hortensje puszczają.
deikola1 - 2014-05-06, 07:19
TŻ pomógł )) pogłębił oczko i poszerzył najgłębszą część, teraz oczko ma głębokość ok 140cm od lustra wody ) pytanie o pompę, gdzies czytałam że pompe trzeba położyć na czyms twardym np na cegle (rozumiem ze w najgłębszym miejscu? ) natomiast mój TŻ - et jak to usłyszał wczoraj to juz zasiał panike ze taka cegła uszkodzi nam folie i ze cegłe trzeba w takim razie czyms...obszyc, jak wasze doświadczenia z podstawką pod pompę? Oraz pytanie dwa, jak juz wspominałam dokopałam sie do wód gruntowych zakładajac ze oczko jest osuszone, woda zbiera sie w przeciągu pół godziny i jest jej na ok 10-15 cm wysokosci, czy musze czekac az bedzie bardzo sucho i woda gruntowa wogóle nie bedzie sie pojawiac, czy tez moge mimo wszystko w tempie "błyskawicznym" kłasc dywany włókniny i folie na takie podmokłe oczko?? Wiadomo ze przy naszej pogodzie to moge na osuszenie gruntu czekac cały sezon i sie nie doczekac... :>
Gosik - 2014-05-06, 17:32
Nie wkładaj cegły do oczka bo z biegiem czasu się rozsypie. Pod pompę dobra jest platforma np. z koszyka ( ja mam taki niziutki po cytrusach, plastikowy). Co do kładzenia dywanów, wykładzin itp. możesz spokojnie kłaść teraz, w niczym to nie przeszkadza. Moje dywany i podkłady kładłam brodząc w 30 cm bagnie . Miłej pracy, pogoda sprzyja
KBK_T - 2014-05-07, 21:38
Hej, hej,
Piękny projekt - przemyślany staranny. Będzie oczko śliczności. Co do pomp, to ja swoje posadowiłem na płaskich kamieniach o zaokrąglonych (przez szacunek dla folii) brzegach. To solidne i eleganckie (w odróżnienia od cegłówki) rozwiązanie.
Warto zwrócić oczywiście uwagę na głębokość, na której położony jest wlot wody do pompy. No bo jeśli planujesz trzymać w oczku rybki, to ... . No właśnie. Wyobraź sobie taki czarny scenariusz. Pompa leży na samiuśkim dnie. Wychodzisz z domu, a filtr położony na zewnątrz oczka zaczyna przeciekać. Albo jeszce gorzej - przecieka przewód leżący poza oczkiem. Pompa wyrzuca poza oczko wodę. Proces trwa tak długo, aż w oczku nie pozostaje ani kropelka. Ryby mogą tego nie lubić ... . Jeżeli pompa leżałaby jednak odpowiednio wysoko nad dnem, to w oczku zostałoby jednak nieco wody i być może ryby dotrwają do czasu Twojego powrotu i stosownej akcji ratunkowej. Ot i wszystko.
Serdeczności i gratulacje pięknej oczkowej akcji,
Krzysztof
deikola1 - 2014-07-25, 12:45
Moi drodzy forumowicze i oto nadeszła ta wiekopomna chwila kiedy i u mnie oczko zostało wykonane, rośliny zasadzone i rybki wpuszczone, na 4tys litrów mam 8 rybek 2karpie koi i 6 karasi i tyle jesli chodzi o rybki, są też żabki - ale takie wędrujące brązowe, pojawiły się nie wiadomo skąd. Jak tylko zrobie fotki to natychmiast siępochwalę )
rewi - 2014-07-25, 13:26
deikola1, czekamy na fotorelacje, gratuluje oczka
deikola1 - 2014-07-25, 21:21
oto i one )
Może nie jest bardzo na bogato i nie jest super dopracowane ale strasznie cieszy
Radzionek - 2014-07-25, 21:45
Zrobisz raj dla żabek, to i rybki ozłocą Ci wolny czas. Najważniejsze, by cieszyło Twoje oko
deikola1 - 2014-07-26, 08:52
wolanin - 2014-07-27, 07:58
Stolik: OK
Rośliny: OK
Taras: OK
Ale folia nie OK!
A tyle razy już o tym napisano, jak ją ukryć, że w ogóle wypada ją ukryć...
W tym stanie oczku moim zdaniem pomógłby zakup paru metrów siatki jutowej/sizalowej czy jakoś tam i ułożenie jej na tej wystającej folii podkładając od góry pod kamienie.
rewi - 2014-07-27, 08:49
Ogród zadbany Ale powtórzę się wolaninie, folie trzeba ukryć, zobaczysz wtedy oczko nabierze naturalności i będzie jeszcze piękniej
deikola1 - 2014-07-27, 10:03
niestety oczko jest na skarpie i skarpa ma jakies 35* pochyłu wiec ułożenie kamieni tak żeby całkiem zamaskować to na mnie samą robota nie do ogarnięcia. Ponadto jak jest więcej wody (a dolac można) to już tak strasznie ta folia w oczy nie kłuje inna rzecz ze nie mam już więcej kamieni może po jakiejś wycieczce nad morze uda się zdobyc kilka płaskich i w miare dużych żeby jakoć lepiej zamaskowacno i jak rosliny zarosną tez powinno być ciut lepiej,:))
wolanin - 2014-07-27, 12:46
| deikola1 napisał/a: | inna rzecz ze nie mam już więcej kamieni może po jakiejś wycieczce nad morze uda się zdobyc kilka płaskich i w miare dużych żeby jakoć lepiej zamaskowacno i jak rosliny zarosną tez powinno być ciut lepiej,:)) |
Przy stromych brzegach patentem na położenie, a właściwie zawieszenie tam kamieni może być wiertarka udarowa i wiertełko do betonu
Można od spodu sprytnie nawiercić niewidoczne z zewnątrz otwory, a kamień podwiesić na zamocowanej gdzieś wyżej grubej żyłce. Jak ktoś jest zdeterminowany, to przedsięwzięcie wcale nie jest takie beznadziejne. I na pewno nie głupie, ponieważ wykonalne.
Ja powiesiłem pionowo nad półką z roślinami płaskie duże łupki jak obrazki na ścianie - robiąc w nich wiertłem wnęki na hak wkręcony do muru na plastikowym kołku. Zamaskowałem w ten sposób ścianę betonową długości 1,5, wysoką na 0,5 metra.
Wszystkie chwyty dozwolone!
Gosik - 2014-07-28, 17:11
Myślę że siatka jutowa świetnie zamaskuje tą sterczącą folię.
zelda87 - 2014-09-05, 12:07
Tez mam w ogrodzie wody gruntowe, ale tylko po jednej stronie i tak myślę czy budując oczko spowodować żeby zapełniało się za ich pomocą (może jakieś przepływowe?) czy lepiej zbudować w miejscu gdzie wód nie ma.
|
|