| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h
saper - 2013-06-26, 17:01 Temat postu: Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h ponieważ po pół roku użytkowania pompy napędzającej moją kaskadę, rachunek za prąd średnio mi się podoba ; ), mam pytanie do zacnej społeczności tegoż forum ; ) jaką znacie najbardziej ekonomiczną, energooszczędną pompę w okolicach 10.000l/h ??? obecnie mam wynalazek który składają zapewne małe żółte, chińskie rączki o nazwie aqua nova na którym teoretycznie napisano 85W ; ) czy jeśli kupię coś markowego i zainwestuję konkretną kwotę, np Gardeny, Oase itd, to czy mogę liczyć na naprawdę mały pobór mocy i super energooszczędność ??? Bardzo zależy mi by pompa chodziła 24h/dobę, mogę nawet zrezygnować z tak wielkiego strumienia wody i zamontować nieco słabszą, byle wciągała bardzo mało prądu ... za wszelkie sugestie - wielkie dzięki ; )
Aznar33 - 2013-06-26, 18:36 Temat postu: Re: Najbardziej energooszczędna pompa w granicach 10.000l/h
| saper napisał/a: | | czy jeśli kupię coś markowego i zainwestuję konkretną kwotę, np Gardeny, Oase itd, to czy mogę liczyć na naprawdę mały pobór mocy i super energooszczędność ??? |
Niestety nie.
Ponadto Twoje pytanie jest błędnie skonstruowane.
Możesz natomiast szukać pompy o minimalnym teoretycznym poborze prądu przy zadanym przepływie na zadanej wysokości. Aby się za to zabrać musisz zrozumieć czym jest i jak jest konstruowana krzywa przepływu, oraz poszukać owych krzywych pomp dostępnych na rynku (a wbrew pozorom nie jest to łatwe).
Optymalizacja przepływu jest tu bardzo pomocna:
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5696
W skrócie - im bardziej energooszczędna pompa, tym na mniejszą wysokość może podnosić wodę. Wszystkie rady będą więc szły w kierunku obniżenia kaskady, skrócenia węży i powiększenia ich średnicy oraz wyłączania kaskady wtedy, kiedy nie jest potrzebna.
Generalnie kaskada to kosztowna przyjemność. Im wyższa, tym bardziej kosztowna.
saper - 2013-06-26, 19:06
dzięki Aznar33 za konstruktywną wypowiedź ... nie pocieszyłeś mnie, ale nie o to chodziło przecież ; ) wysokości niwelować nie będę, rzeczywiście widać, że prywatny wodospadzik 24h to przydroga przyjemność ... może po prostu czas zacząć włączać wtyczkę jedynie okazjonalnie podczas grilla z przyjaciółmi ; ) jak znam życie to pompy solarne na energię słoneczną to się co najwyżej do jakiegoś mikro-ciurkadełka nadają ...
Aznar33 - 2013-06-26, 19:15
Przykro mi, ale zasad fizyki nie da się przeskoczyć.
Wyłaczanie kaskady wydaje się dobrym pomysłem, bo po co ma się energia marnować, jeśli nikt tego nie podziwia. Pamiętaj jednak, że system filtracyjny musi chodzić 24h.
O pompce solarnej w tym zastosowaniu nawet nie myśl.
zuzi10 - 2013-06-26, 19:22
Ja mam timer, (nie wiem jak się fachowo takie urządzenie nazywa) do którego mogę podłączyć 2 urządzenia. Na timerze mogę ustawić,że będzie mi się włączać np co 15 minut, lub będzie pracowała pompa np 12 godzin w dzien, a na noc sie wyłącza by znów rano o określonej godzinie zacząć ciurkać Może rozejrzyj się za czymś takim. W końcu nocą kaskada Ci nie jest niezbędna.
saper - 2013-06-26, 19:40
u mnie system filtracyjny to rośliny ( staw naturalny bez folii itd. ) ... strumyk oczywiście również oczyszcza wodę bo obsadzony jest roślinami powtykanymi w kamienie i wysypany zeolitem, ale to funkcja drugorzędna ... przede wszystkim strumyk i kaskada zostały zbudowane ze względów estetycznych - miło po prostu patrzeć i słuchać spadającej wody, dlatego 24h to nie konieczność ... bardzo chciałem naśladować naturę, a w naturze strumyki nie płyną godzinę dziennie albo co 2-3 godziny ... szumią non stop ... szkoda, ale rachunki za prąd postawiły mnie na baczność i koniec z wodospadem non stop ; (
[ Dodano: 2013-06-26, 20:42 ]
timer u mnie się nie sprawdzi, bo w zaistniałej sytuacji to ja będe decydować kiedy robię grilla ze znajomymi i odpalam wodospad na ten czas ... szkoda, wielka szkoda bo szumiąca non stop woda w ogrodzie to było moje marzenie, a jak widze pozwolić sobie na to mogą albo bardzo bogaci ludzie albo właściciele działek z naturalnymi źródłami, strumykami itd.
zuzi10 - 2013-06-26, 19:48
| saper napisał/a: | | timer u mnie się nie sprawdzi, bo w zaistniałej sytuacji to ja będe decydować kiedy robię grilla ze znajomymi i odpalam wodospad na ten czas . | Nie masz racji timer to zegar, programator i np wtedy albo ustawiasz, że pompa chodzi 24/24 lub robisz takie ustawienie jak Ci pasuje, albo po prostu odłączasz pompę od timera i włączasz bezpośrednio do gniazda i chodzi na okrągło spowrotem. To ja decyduje odpowiednimi ustawieniami. Nic nie jest na stałe.
Aznar33 - 2013-06-26, 19:49
Przy oczku możesz zainstalować taki przełącznik:
http://www.amazon.co.uk/I...lagdon+electric
Przechodzisz obok, naciskasz guzik i masz wodospad.
Strumień to insza inszość - ten można odpalić na malutkiej pompce i uzyskać spory przepływ.
saper - 2013-06-26, 19:52
też nad tym myślałem, by rozbić kwestie wodospadu i strumyka na dwie pompy ... i tak wodospad odpalać okazjonalnie, a strumyk żeby ciurkał sobie minimalnie 24h ... muszę to przemyśleć dokładniej ; ) dzięki jak na razie za Wasze porady i sugestie ; )
zuzi10 - 2013-06-26, 19:59
Ja mam coś w tym stylu Z tym,ze ponieważ oczko mam na działce poza domem, więc trzymam w altance i do niego mam podłączoną pompę.
Aznar33 - 2013-06-26, 20:00
Przy okazji zerknij na zagadnienie podnoszenia wody przy pomocy powietrza - przy niewielkiej wysokości podnoszenia możesz uzyskać niezły przepływ przy małym zużyciu prądu.
A jeśli chodzi o szum, to kaskada też nie jest niezbędna. Ja jej nie mam, a moja pompka 2000l/h generowała tyle plusków, że musiałem to wyciszać.
saper - 2013-06-26, 20:07
zuzi10 całkiem nieźle to wygląda ... Aznar33 ciekaw jestem czy istnieje na rynku solar który da radę zasilić micro strumyk za free ? chodzi naprawdę o minimalny przepływ ... w kwestii kaskady to budowa jej nie była podyktowana jedynie samym szumem ale efektem dla mnie spadająca woda to wizualna bomba i sama przyjemność patrzenia ; )
Aznar33 - 2013-06-26, 20:15
W altance chyba lepiej byłoby zainstalować taki wyłącznik czasowy:
http://www.amazon.co.uk/M...=electric+timer
Odnośnie solarnych pompek, to poszukaj. Dużo zależy od tego, jak ten strumień skonstruowałeś i jaka jest potrzebna wysokość podnoszenia.
Niestety pompki solarne nie są silne. Mają kilka poważnych wad
-nie pracują jak nie ma słońca
-kiepska estetyka
-przyjdzie grad i...
Jak kaskada tak bardzo Ci się podoba, to czasowe uruchamianie powinno być rozwiązaniem. W końcu ile można siedzieć i patrzyć na lejącą się wodę? Nie powinno to być jakoś szczególnie drogie.
saper - 2013-06-26, 20:17
prócz micro badziewnych pompek solarnych za 100 zł z chin o mocy 2-3W które do niczego się nie nadają, znalazłem pompę za 1200 zł która wygląda już całkiem konkretnie ... opis: " Fontanna solarna Esotec Garda
Wydajna, elektroniczna pompa odpływowa dopasowana do modułu solarnego 25 W. Wpadające na moduł słoneczny promienie pozwalają otrzymać widoczny odpływ stawu i tym samym optymalny obieg wody w Państwa stawie ogrodowym. I to bezpłatnie! Szybki montaż! " hmm ..............
Aznar33 - 2013-06-26, 20:22
| saper napisał/a: | | I to bezpłatnie! |
LOL
Kosz pompy to to 1300zł.
ale pompa wygląda fajnie.
saper - 2013-06-26, 20:30
tyle, że 1300 jednorazowo, a potem to już sama przyjemność jeśli to by się sprawdziło wchodzę w to ; ) przyszła mi do głowy jeszcze inna koncepcja, ponieważ mam niewielką rzekę na granicy działki ... może jakaś mała turbinka, elektrownia wodna micro na własne potrzeby, jedynie do napędzania strumyka ??? ; ) tutaj ciekawa dyskusja: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic748063.html ; )
Aznar33 - 2013-06-26, 20:36
Przelicz sobie jeszcze koszty tej pompy. U mnie musiała by chodzić koło 10 lat na maksymalnych obrotach, żeby się opłaciło. 20 lat jeśli się uwzględni, że w nocy nie działa.
saper - 2013-06-26, 20:42
za 6mcy dostałem rachunek 1500 pln ... oczywiście za całość, czyli światło, lodówkę, pralkę, pompę od kominka itd. ... niestety nie umiem powiedzieć ile przez te pół roku wzięła sobie pompka od kaskady, ale myślę że przy założeniu, że chciałbym ją mieć odpaloną 24h/dobę non stop to 1300 zł za pompę solarną dużo szybciej by się zwróciło ...
zuzi10 - 2013-06-26, 21:06
przecież możesz sobie sprawdzić ile pobiera pompa. Wystarczy wyłączyć w domu na godzinę wszystkie urządzenia ( przy chłodnym dniu to i lodówka da radę wytrzymać, tym bardziej jeśli wcześniej ja nastawisz na trochę większe chłodzenie) zostawić tylko pompę i sprawdzic pobór, a potem to już tylko kalkulator i przeliczanie ile na dobę, ile na m-c i ile na 6 m-cy
Jeśli by Cię interesowało to gniazdo to podaję linka. Jest w promocji została jedna sztuka
http://www.seltex.pl/inde...r_id=3&kat_id=1
saper - 2013-06-26, 21:26
wiem, że mogę sprawdzić ; )
Aznar33 - 2013-06-26, 21:30
Ech te kobiety...
Jak mi powiesz, ile płacisz za KWh, to Ci policzę ile rocznie kosztuje ta pompa.
saper - 2013-06-26, 21:36
0,2824
zuzi10 - 2013-06-26, 21:37
Aznar 33 - nie jestem blondynką
SaperWydawało mi się,że po prostu ( przynajmniej tak zrozumiałm) nie jesteś pewny, czy pobór mocy określoony przez producenta jest identyczny z faktycznym poborem ( brak zaufania do chinszczyzny ).
saper - 2013-06-26, 21:39
masz racje nie jestem pewny chińszczyzny i to na tyle, że nawet jak sobie sprawdzę raz to nie mam wg mnie żadnej absolutnie pewności, że innym razem nie zeżre inaczej :DDD
Aznar33 - 2013-06-26, 21:40
| zuzi10 napisał/a: | nie jestem blondynką |
Jasne.
Twój sposób też ma swoje zalety. Można lodówkę przy okazji umyć
16zł miesięcznie
210zł rocznie
saper - 2013-06-26, 21:49
chcesz mi powiedzieć, że przy mojej pompie działającej 24h non stop, prąd kosztuje mnie miesięcznie 16 zł ? : )
Aznar33 - 2013-06-26, 21:53
Jeśli ona faktycznie bierze 85W.
Takie coś widziałeś?
http://www.amazon.co.uk/B...ectricity+meter
To na wypadek, jakbyś nie chciał lodówki odmrażać
saper - 2013-06-26, 21:56
nie widziałem, ale jeśli to jest to co myślę to już mi się podoba ; ) monitor kosztów to kumam ... tylko jak to działa, bo mój angielski cudowny nie jest, zwłaszcza techniczny ? co wklepujesz taryfę i Ci liczy ???
Aznar33 - 2013-06-26, 22:01
| saper napisał/a: | | co wklepujesz taryfę i Ci liczy ??? |
Tak.
saper - 2013-06-26, 22:07
no to bardzo fajne coś ; )
piotr5875 - 2013-06-26, 22:09
Saper skąd taka cena za KWh ? Jesteś pracownikiem elektrowni ?
pozdrawiam
Aznar33 - 2013-06-26, 22:10
Tak myślałem, ze Ci się spodoba
Na elektrodzie powinni polecić coś dobrego.
Chyba tez sobie kupię.
zuzi10 - 2013-06-26, 22:12
| Aznar33 napisał/a: | | Twój sposób też ma swoje zalety. Można lodówkę przy okazji umyć |
Bądż tak dobry i zarezerwuj swoje złośliwości dla żony Wytłumaczyłam czemu dałam taką a nie inną radę.Byłam dość mocno zdziwiona podejrzeniami Sapera,że tyle mu żre pompa 85 W.A czy do ceny Saper dołożyłeś koszty przesyłu ?
Saper ja bym tak chińszczyzny nie skreślała dokumentnie. Już 5 rok mam napowietrzacz wyprodukowany przez chińczyków i dopiero w ub. r. zmieniałam membrany. Miałam 3 lata pompę 2100l/h za 85 zł i gdyby mi nie świsnęli to nie musiałbym zmieniać na taką za 320
piotr5875 - 2013-06-26, 22:20
Aznar33 pompa 85w pracująca 24 h na dobę przy taryfie 0,2824 zł za KWh daje miesięcznie przy 30 dniach koszt 17,28 zł licząc na palcach a nie komputerem ciekawe skąd taka cena za KWh w przypadku Sapera ?
pozdrawiam
saper - 2013-06-26, 22:24
jestem politykiem i wolno mi wszystko ... przecież to Polska ; ) a poważnie to pewnie coś pokręciłem widząc milion cyferek na f-rze i źle przeczytałem ; ) swoją drogą od razu jakież to żywe zainteresowanie dlaczego ktoś ma lepiej niż ja :DDDD to takie polskie
piotr5875 - 2013-06-26, 22:29
Bez złośliwości pewnie przeczytałeś opłatę za 2 taryfę lub tylko opłatę za przesył .
85W pompa bierze około 40 zł miesięcznie
pozdrawiam
saper - 2013-06-26, 22:34
no tak twierdził facet od którego kupowałem, że ok 30 pln ... 40 to też nie majątek miesięcznie do przeżycia jeśli chce się mieć wodospad non stop ... musze tylko sprawdzić realnie czy tak jest, czy ta chińszczyzna nie wciąga dużo więcej bo mam dziwnie duży rachunek jak na rodzinę z 1 dzieckiem ... muszę sprawdzić co tak żre ...
Aznar33 - 2013-06-26, 22:34
| piotr5875 napisał/a: | | Aznar33 pompa 85w pracująca 24 h na dobę przy taryfie 0,2824 zł za KWh daje miesięcznie przy 30 dniach koszt 17,28 zł |
Tak, masz rację trochę bardziej niż ja.
Średnio miesiąc ma 30,4375 dnia. Wychodzi więc jakieś 17,5zł miesięcznie i 210zł rocznie.
piotr5875 - 2013-06-26, 22:40
A jakiej firmy jest ta pompa ?
pozdrawiam
saper - 2013-06-26, 22:43
pisałem ... aqua nova to jest ....
zuzi10 - 2013-06-26, 22:45
Sprawdziłam u siebie. Mam podobną taryfę za kWh. jak SAper- netto 0.2844, ale jak dodam wszystkie przesyły, akcyzę i podatek to wychodzi mi za kWh w zaokrągleniu 0.6466 zł.
piotr5875 - 2013-06-26, 22:52
Możesz sprawdzić tym gadżetem o którym pisze Aznar33 u nas dostępny w każdym sklepie elektrycznym kosztuje około 50-60 zł ale myślę że błąd będzie niewielki bierze 85-90 W
pozdrawiam
saper - 2013-06-26, 22:57
kupię sobie ten gadżet z czystej ciekawości ... thx.
wolanin - 2013-06-27, 08:16
Co do pomp.
Jest (w necie, ale czy w rzeczywistości?) taka jedna: Pompa Energooszczędna EP 20 85W H=2,6M 20000l/h. Czy ktoś to może sprawdzał?
Wygląda jak nowe JKP, ale tamte biorą parę razy więcej prądu. Gdyby to była prawda, to nie chcę niczego innego.
Tak czuję, że te 20 m3 nie ma szans wyciągnąć w żaden sposób, chyba z wylotem zanurzonym w wodzie, ale i tak ta reszta powinna wystarczyć do zasilenia dużego filtra, a gdyby ktoś nadal się upierał, to i niewysoką kaskadę, jakkolwiek tego akurat jak wiadomo nie ma co polecać.
Szkoda psuć efektów pracy dobrej pompy stosując ją jednocześnie do dwóch skrajnie przeciwstawnych co do wymagań zastosowań.
hns - 2013-06-27, 08:56
| wolanin napisał/a: | | Tak czuję, że te 20 m3 nie ma szans wyciągnąć w żaden sposób, chyba z wylotem zanurzonym w wodzie |
Każda pompa wyciąga swój przepływ tylko z wylotem zanurzonym w wodzie!
Żeby się dowiedzieć jaki jest przepływ na danej wysokości trzeba mieć wykres (było już tu na forum kilka razy opisane), a jak go nie ma to przynajmniej uprościć go linią prostą.
Ja myślę że te 20m³ przy odpowiedniej budowie są do wyciągnięcia, wykres wydajności będzie jednak moim zdaniem szybko spadał, i przy wysokości 1m na pewno nie dostaniesz wiecej jak 8m³/h, (to i tak super wynik!)
wolanin - 2013-06-27, 09:07
| hns napisał/a: | | (było już tu na forum kilka razy opisane) |
Oj, mnie docent 2 godziny męczył na egzaminie z pomp... więc można powiedzieć, że mam to wyryte na czterech literach...
| hns napisał/a: | | (to i tak super wynik!) |
Tylko czy to prawda z tymi 85W?
Aznar33 - 2013-06-27, 09:47
| wolanin napisał/a: | | Tylko czy to prawda z tymi 85W? |
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sprawdzić empirycznie choćby tym gadżetem, o którym rozmawialiśmy wcześniej i ewentualnie zwrócić powołując się na niezgodność towaru z umową, jeśli nie będzie trzymała parametrów.
Weź jednak pod uwagę dwie rzeczy
-to o czym pisał Hns, czyli szybki spadek wydajności wraz z wysokością podnoszenia
-oraz to, że jak znam życie, to przepływ 20m3 rozerwie Ci filtr w drzazgi. Przy takim nawale wody to połączenia pomiędzy komorami powinny być chyba tak ze 2 x 110 co najmniej.
wolanin - 2013-06-27, 10:25
| Aznar33 napisał/a: | Weź jednak pod uwagę dwie rzeczy
-to o czym pisał Hns, czyli szybki spadek wydajności wraz z wysokością podnoszenia
-oraz to, że jak znam życie, to przepływ 20m3 rozerwie Ci filtr w drzazgi. Przy takim nawale wody to połączenia pomiędzy komorami powinny być chyba tak ze 2 x 110 co najmniej. |
W sumie, to wątek o pompie do kaskady, ale:
Obie sprawy dla mnie są niegroźne, gdyż chodzi mi o bardzo duży filtr glebowo-korzeniowy dla stawku 60 m3. Ani duża strata na oporze złoża, ani problem z przewodami.
Generalnie, jestem zwolennikiem stosowania jak największych możliwych powierzchni światła przewodów. Co stoi np. na przeszkodzie, aby np. pod kaskadę doprowadzić wprost ze stawku kanał powiedzmy 200x200 mm i stamtąd pionowo pompować wodę do wylotu kaskady kanalizacyjną 110-tką?. No, trochę gimnastyki z konstrukcją... Co przeszkadza mi dać rurę kanalizacyjną 160 na dopływie czy odpływie ze złoża?. Co z tego, że króciec pompy (nie tej) ma średnicę powiedzmy 3/4 cala, jeżeli mogę go dalej podłączyć do rury o wiele większej średnicy? Czy lokalna strata na króćcu zmusza mnie do wywoływania kolejnych strat na długości?
A poza tym, zauważ, gdyby faktycznie istniała (jak to jest reklamowane) pompa 20 m3 / 85W, to z tych 85W możemy sobie zrobić bardzo mocną pompę do bardzo dużego filtra o faktycznej wydajności - jak np. pisał hns - niech będzie 8 m3 / h, oczywiście nadal stosując promowaną przez Ciebie zasadę unikania niepotrzebnych strat na wysokości pompowania w źle zaprojektowanym układzie.
Aznar33 - 2013-06-27, 10:53
Wolanin, jak stawiasz sprawę w ten sposób, to zaczyna mieć ręce i nogi.
Bez konkretnych przekroi z tą pompą ani rusz.
wolanin - 2013-06-27, 11:43
| Aznar33 napisał/a: | Wolanin, jak stawiasz sprawę w ten sposób, to zaczyna mieć ręce i nogi.
Bez konkretnych przekroi z tą pompą ani rusz. |
Oj, zobaczymy, postaram się zdać relację z tego przedsięwzięcia.
wolanin - 2013-06-27, 12:13
| hns napisał/a: | Ja chętnie zobaczę efekt.
Jeżeli nie ma być kaskady to pompa się nadaje, strumień musi być dosyć szeroki.
Mimo że przepływ w filtrze g-k nie musi być spory to myślę że to nie przeszkadza. |
Przedstawię temat w innym wątku, bo tutaj bardziej chodzi o tani prąd do kaskady.
mishka2 - 2013-06-27, 12:37
Mam tą pompę u siebie w systemie filtracyjnym od ponad miesiąca.
Zużycie prądu jest na poziomie 80W mierzone miernikiem nigdy nie przekroczyło 82W przynajmniej u mnie.
Pompownie słupa wody dokładnie takie jak podaje producent aczkolwiek przy mniejszym zużyciu prądu o 6% też mogło by być niższe o kilka cm a nie jest.
Przepływ w domowych warunkach ciężki do sprawdzenia... Jak wymyśle jak zrobić to dobrze i obiektywnie to to zrobię i nagram na youtube.
wolanin - 2013-06-27, 12:49
| mishka2 napisał/a: | Mam tą pompę u siebie w systemie filtracyjnym od ponad miesiąca.
Zużycie prądu jest na poziomie 80W mierzone miernikiem nigdy nie przekroczyło 82W przynajmniej u mnie.
Pompownie słupa wody dokładnie takie jak podaje producent aczkolwiek przy mniejszym zużyciu prądu o 6% też mogło by być niższe o kilka cm a nie jest.
Przepływ w domowych warunkach ciężki do sprawdzenia... Jak wymyśle jak zrobić to dobrze i obiektywnie to to zrobię i nagram na youtube. |
mishka2 - 2013-06-27, 22:02
Pompa musi chodzić chwile i się ,,rozkręcieć". Widać to po mierniku prądu, Wskakuje szybko na 70W i później powoli dobija do 80W. Test przez 10s nie będzie wiarygodny, pomyłka o 1s będzie skutkować niedokładnością pomiaru 2000l/h.
czester 1 - 2013-06-27, 22:18
| mishka2 napisał/a: | | Widać to po mierniku prądu |
do tego sluzy amperomierz, do pomiaru mocy - watomierz
| mishka2 napisał/a: | | Wskakuje szybko na 70W i później powoli dobija do 80W. |
cos zaskakujacego, bo najwiekszy pobor mocy jest przy rozruchu...
mishka2 - 2013-06-27, 22:42
Nie zmieni to faktu że na tym moim mierniku wartości się zmieniają. Jak zablokujesz przepływ to spada na 70W jak pompa pracuje na sucho to spada do 20W.
wolanin - 2013-06-28, 06:48
| czester 1 napisał/a: | | mishka2 napisał/a: | | Wskakuje szybko na 70W i później powoli dobija do 80W. |
cos zaskakujacego, bo najwiekszy pobor mocy jest przy rozruchu... |
Wyluzuj, prąd rozruchu to pokonanie bezwładu wirnika, żeby w ogóle zaczął się kręcić i złapał jakie takie obroty. Pompa ma sterowanie elektroniczne i to powinno zakończyć dyskusję, poza tym czy jesteś pewien, jak wygląda pobór energii w zależności od prędkości wirnika w (tej) pompie wody?
Bolekso - 2013-07-01, 15:38
Zrobiłem porównanie dwóch małych pomp : Aqua Szut kaskada 3600 i JEBAO 35 Wat. Warunki identyczne ,wysokość podnoszenia 35 cm, wąż 3/4 cala, długość ok.5 m. bez załamań, dwa łagodne kolana 90 stopni.
Aqua 3600 l max, 2,6 m podnoszenie, moc 60 W, uzyskany przepływ ca. 1200 l/h
JEBAO 4500 l max.2,6 m. podnoszenie, moc 35 W, uzyskany przepływ ca. 1250 l/h
Metoda wiadro 10 l i stoper. Błąd nie przekracza 3 %. Mocy nie mierzyłem ale na niedokładnym amperomierzu prąd spadł o połowę zatem przyjmuję że moce zgodne z danymi producenta.
W skali roku JEBAO jest oszczędniejsza o ok. 75 zł. (średnia cena 1 kWh 0,65 zł )
Pozdrawiam Forumowiczów ! Bolek
mishka2 - 2013-07-01, 15:53
| Bolekso napisał/a: | Zrobiłem porównanie dwóch małych pomp : Aqua Szut kaskada 3600 i JEBAO 35 Wat. Warunki identyczne ,wysokość podnoszenia 35 cm, wąż 3/4 cala, długość ok.5 m. bez załamań, dwa łagodne kolana 90 stopni.
Aqua 3600 l max, 2,6 m podnoszenie, moc 60 W, uzyskany przepływ ca. 1200 l/h
JEBAO 4500 l max.2,6 m. podnoszenie, moc 35 W, uzyskany przepływ ca. 1250 l/h
Metoda wiadro 10 l i stoper. Błąd nie przekracza 3 %. Mocy nie mierzyłem ale na niedokładnym amperomierzu prąd spadł o połowę zatem przyjmuję że moce zgodne z danymi producenta.
W skali roku JEBAO jest oszczędniejsza o ok. 75 zł. (średnia cena 1 kWh 0,65 zł )
Pozdrawiam Forumowiczów ! Bolek |
W wężu 3/4cal jest duże tarcie u mnie ta pompa jebao 35W po podłączeniu do systemu filtracyjnego z lampą UV co daje w sumie około 4 kolanek i długości przewodu 3m i różnicy poziomów około 50cm mam wydajność ponad 2000l/h. W systemach gdzie mam pompy Aqua-nowy na elektronicznym sielniku to wyniki jesli chodzi o energooszczedność są jeszcze lepsze.
Zmień wąż na przekrój przynajmniej 32mm.
Bolekso - 2013-07-01, 16:29
Zgadzam się ale ze względu na istniejące przepusty musiałem użyć 3/4 cala. Oko jest małe i 1200 l/h wystarcza.
Pozdrawiam ! Bolek
|
|