Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Czy karaś ozdobny może zmienić kolor?

zander88 - 2006-07-03, 21:12
Temat postu: Czy karaś ozdobny może zmienić kolor?
Witajcie
W maju zakupiłem 5 rybek marki karaś ozdobny. Ostanimi wyjechałem na kilka dni z domu i ku mojemu zdziwieniu jedna z rybek zmieniła kolor. Była ona całkowcie czerwona z czarną plamą na głowie. Teraz ma czerwono-białe boki. Dodam, że to nie wygląda na pleśniawkę. Ryba jest tak samo aktywna jak inne sztuki. Czy jestto jakaś choroba czy to normalne? pozdrawiam

AurorA - 2006-07-03, 21:41

Zwykle zmiany koloru polegaja u karasi na tym że traca czarne plamy staja się całe czerwone. Nie spotkałem się z przypadkiem aby czerwona ryba dostała białych plam, chyba że się poobcierała, ale to szybko znikało. Może to być objaw choroby.
Grzegorz - 2006-07-04, 17:16

Miałem karasie wygladające jak dzikie, ktore w trzecim roku częściowo wybarwiły się na czerwony kolor, ale nie spotkałem się aby czerwone zmieniły barwę na białe... :shock:
________
Pozdrawiam

zander88 - 2006-09-06, 15:51
Temat postu: kolory karasia
jak znajdę chwilę czasu to podrzucę fotki tej rybki jak była czarno-czerwona, a teraz jest biało-czerwona
ZiK - 2006-09-06, 17:11

Ja też nie spotkałem się z tym żeby karaś ozdobny wybarwił się z koloru czerwonego na biały.U mnie czarno-czerwony karaś wybarwił się całkiem na czerwono,a biały w czarne łatki w dostał z czasem czerwone łatki. :pa:
AurorA - 2006-09-06, 22:37

Czasem tez czerwone dostaja czarne łatki, ale to może być objaw choroby.
Jabolikus - 2006-09-07, 19:25

W moim oczku mam karasia ktory na poczatku byl biało czerwony.
Od pyszczka do polowy dlugosci byl bialy a reszte czerwony, w tej chwili ma juz tylko troche czerwonego na pletwie ogonowej, a wiec roznie moze byc.

DAwid - 2006-09-08, 13:49

mam teraz białego karasia ktory kiedyś był czerwony i miał tylko białą plamkę w okolicach pyszczka wraz ze wzrostem ryby biała plamka zaczeła sie powiększać teraz jest całkowicie biały :D
marian - 2006-09-25, 20:15

Wtamtym roku u jednego z karasi pojawila sie biala plama na czubku glowy.Dzisiaj jest calkowicie bialy .To chyba efekty jakis mutacji genetycznej .Najlepiej co jakis czas wymieniac sie rybami ze znajomymi aby wymieszac krew.
zander88 - 2006-10-08, 10:32

Dawid, Marian, mój karasek też tak się zachowuje. Teraz jest już prawie cały biały, ale na chorego nie wygląda
marian - 2006-10-08, 18:39

Takie biale blamki pojawiaja sie na innych karachach ,wiosna beda wszystkie biale .Chce nadmienic te ryby mam cztery lata ,kupujac je tez mialy chya pare lat bo male nie byly.To chyba jakas odmiana na sterydach
Marian

Ernest - 2006-10-25, 04:07

Też u mnie się tak dzieje z dwoma sztukami,idą w białe :P
[img=http://images2.fotos...da0aae243m.jpg]
dodam że zmiany są widoczne

JAREK G - 2006-10-25, 07:46

To normalne niektóte zrobia się całe białe, inne zostaną czerwono-białe u mnie też tak się zdaża

jackon - 2006-10-25, 07:56

jezu ile Wy macie tych ryb w stawach,ze znacie kolory kazdego osobnika
ja na szczescie wrzucam do oczka kilka garsci karpia i nie wnikam w kolory
pozdrawiam
Jacek

marcinek - 2006-10-25, 09:56

U mnie tak samo, kupiłem dwa lata temu całego czarnego karasia a dzisiaj jest już cały bialutki. Ale w sumie też ładnie wygląda.
marian - 2006-10-25, 18:32

Dzisiaj bylem na stawie gdzie lowie ryby akurat byla spuszczana woda ,ile tam bylo czerwonych karasi .Glownie chodzi mi o wyleg tegoroczny.Wszystkie byly wybarwione ,niekture byly cale czerwone.A moje w oczku ciagle ciemne .Mysle ze to sprawa odzywiania.Tam maja naturalny pokarm .nie tam jakies suchosci.Oczywiscie kilka sobie zabralem.Dwa lata temu wytarly nam sie karpie koi bylo tysiace mlodych praktycznie wybarwionych od razu Po roku zostalo kilkadziesiat sztuk ,zostaly wpuszczone do zbiornika glownego .A tam koi osiagaja wage do 10 kg.Taki na wedce to radocha,oczywiscie nie konsumujemy ich. :wink:
jackon - 2006-10-26, 06:41

karp koi zaczyna sie wybarwiac juz od wielkosci 2,5-3cm
wczesniej narybek jest pomaranczowy
pozdrawiam
Jacek

jakja - 2006-10-27, 14:38

a takie małe pomarańczowe z czarnymi plamkami? To może być karp nie karaś? Mam dwa, ale tylko 1 szt dużego karpia! :D
ZiK - 2006-10-27, 14:46

jakja napisał/a:
a takie małe pomarańczowe z czarnymi plamkami? To może być karp nie karaś? Mam dwa, ale tylko 1 szt dużego karpia! :D

To napewno karaś tylko tak wybarwiony ja też mam takie pomarańczowo czarne małe karaski. :)

jackon - 2006-10-27, 20:12

juz pisalem
karpia koi nie mozna doprowadzic do tarla w malych oczkach wodnych
trzeba stworzyc naprawde sprzyjajace warunki, do tego w gre wchodzi temperatura, ktora jest niezalezna od naszych oczekiwan
karasie tra sie bez problemu
wystarczy tylko odpowiednio karmic i stworzyc nawet sztuczne krzesliska
pozdrawiam
Jacek

koczisss - 2007-01-07, 01:08

Moja młodzież chyba zmienia barwy :)
U jednego wypierdka to najbardziej widać :shock:
Najpierw karasek miał kolor naturalny, taki oliwkowo zielony. Później pojawiły się drobniutkie ciemne plamki, następnie zaczął pojawiać się kolor żółty i duża czarna plama na głowie i czarna obwódka pyszczka.
Od wczoraj ta plama zmniejszyła się, a na żółtym ciele ryby pojawiają się białe plamy :?:
Istny kameleon :hehe:

Dwie sztuki są nadal naturalnego koloru, one chyba jakiś czas będą "dzikie", jedna ma czarne plami i różowawe ubarwienie, a reszta jest jeszcze naturalnej barwy, ale mają bardzo dużo ciemnych plamek.
Rybki mają dopiero 4 miesiące, a czytałem, że z wybarwieniem jest różnie, nawet kilka lat.
Może tu działa czynnik akwaryjny, czyli w miarę stała temperatura, długi dzień i regularne obwite karmienie?
W sumie, gdyby porównać rybki z akwarium, a z oczka, to miało by się wrażenie, że są z różnych roczników :D
Dobrze myślę?

JAREK G - 2007-01-07, 12:45

Duże prawdopodobieństwo, że karasie w akwa wybarwią Ci się szybciej niż w oczku bo w niskich temperaturach proces wybarwiania jest zatrzymany. Choć muszę przyznać że z twojego opisu u Ciebie nie wygląda na wybarwianie się rybek :roll: Karaś wybarwia się od dołu (od brzucha na końcu wybarwia się grzbiet i płetwy ) z koloru oliwkowego robi się ciemny (czarny), a potem od dołu zmienia kolor na pomarańczowy, a później na czerwony lub biały :)
koczisss - 2007-01-09, 14:27

JAREK G napisał/a:
Duże prawdopodobieństwo, że karasie w akwa wybarwią Ci się szybciej niż w oczku bo w niskich temperaturach proces wybarwiania jest zatrzymany. Choć muszę przyznać że z twojego opisu u Ciebie nie wygląda na wybarwianie się rybek :roll: Karaś wybarwia się od dołu (od brzucha na końcu wybarwia się grzbiet i płetwy ) z koloru oliwkowego robi się ciemny (czarny), a potem od dołu zmienia kolor na pomarańczowy, a później na czerwony lub biały :)

Ale jeden jest już prawie całkiem żółty, a czarna plama, którą miał na głowie prawie znikła, za to na bokach ma coraz więcej białych plamek :P

Co do płetwy ogonowej, to mój "kameleon" ma pomarańczową, z z symetrycznymi czarnymi plamami na górze i dole, a końcówki są białe :D

JAREK G - 2007-01-09, 20:18

koczisss napisał/a:
Ale jeden jest już prawie całkiem żółty, a czarna plama, którą miał na głowie prawie znikła, za to na bokach ma coraz więcej białych plamek

Co do płetwy ogonowej, to mój "kameleon" ma pomarańczową, z z symetrycznymi czarnymi plamami na górze i dole, a końcówki są białe

Wszystko w normie (może tak szybko w akwa się wybarwiał że nawet nie zauważyłeś jak z czarnego zrobił się kolorowy ) plama czarna nagłowie zniknie a karaś najprawdopodobniej zrobi się cały biały lub biały w czerwone plamy, chociaż jak jest w kolorze żółtym to ja obstawiam że bedzie biały :)

koczisss - 2007-01-10, 01:44

Ma sporo białych plamek :D
Mam nadzieję, że będzie biały, fajnie będzie w oczku wyglądał 8)

Arjano - 2007-06-19, 12:27
Temat postu: Bielejący karaś w oczku
Witam, mam w oczku (niewielkim) 6 karasi. do oczka spada kaskada, są dwa kamienie napowietrzajace, torf zakwaszający, kilka roslinek i super przezroczysta, brunatna woda. Rybki widac teraz doskonale. Mają ok. 2 miesiące (od zakupu w hipermarkecie). Są rzadko karmione, same zdobywają pożywienie, na początku nie chciały jeść, woda zanieczyszczła się. Teraz jedza jak im sypnę odrobinę (po 2 - 3 grnaulki na rybkę).
Jeden z karasi jednak zaczyna mi tracić kolor. Z czerwonego robi sie białawy. Czy to jakaś choroba? Jest tak samo zywotny jak tamte, niec nie widać po nim, poza zmianą koloru.

co to moze być?

golden - 2007-06-19, 12:30

Jak zachowuje się normalnie to raczej w pożądku może się poprostu wybarwia
JAREK G - 2007-06-29, 22:07

To normalne i tak się dzieje w niektórych przypadkach że z czarnego robi się pomarańczowy a później biały :P
konrad1983 - 2008-01-12, 20:07

odnowie temat :-D

w 2006 kupiłem pięknego karasia, calutki czerwony, krwisto czerrwony, w 2006 był tylko kilk amiesiecy w oku bo było malutkie, 120 l to chyba było, przezimował w domku w wannie razem z innymi, na wiosne wybudowałem nowe oczko, ponad 3 tys l i wpusścilem, w lipcu moj piekny krwistoczerwony karas sie wybarwił na biało :? teraz mało co zostało czerwonego, mam tez samiczke, calutenka biała :good: . A przy okazji kolorów chcaiłem zadać pytanko, mam karpia, nie wie czy koi, kolorowy napewno, pomarańczowy cały, karp też napewno bo kszatałt karpiowaty, pyszczek karpiowaty i wąsy też karpiowate ;) co to za okaz może być?

Kaef - 2008-01-12, 20:36

Jak kolorowy to tylko koi :D
wojtas - 2008-01-12, 22:50

Niekoniecznie.koi to kolorowy karp japoński.karp tzw.oranżowy,to barwna forma wyhodowana na bazie karpia europejskiego.jest jednobarwny,mniej atrakcyjny niz koi,
Kaef - 2008-01-12, 23:10

O tych nie słyszałem :D Chodzi o sazana?? Kiedyś miałem małego koi i z wyglądu przypominał właśnie sazana,ale nie byłem pewny.
Ernest - 2008-01-12, 23:29

W Zatorze kilka lat temu były do kupienia takie właśnie karpie http://www.bielsko.man.pl/fishrzd/karp.html
konrad1983 - 2008-01-12, 23:34

na tych zdjeciach nie ma podobnego, ale wydaje mi sie ze koi maja bardziej wydłużone ciało, natomiast ten jest krotki, bardzo bodobny do zwyklego, no tylko kolo pomaranczowy, teraz zdjec nie zrobie bo siedzi na dnie :x
Kaef - 2008-01-13, 00:36

Lustrzenie (czyli według Ciebie zwykłe, tak mi się wydaje :P ) to też koi, tak jak pełnołuskie, które z wyglądu przypominają dzikiego sazana. Powiedz jakie ma łuski to będzie wiadomo.
konrad1983 - 2008-01-13, 12:02

a może jakieś zdjęcia dla porównania?? teraz siedzi na dnie wiec nie zobacze, ale nie były to wielkie łuski jak karpia wigilijnego ;)
wojtas - 2008-01-13, 13:44

nie każdy kolorowy karp to koi,jest podobnie jak z karasiami;welon to jedna z odmian,a w mowie potocznej nazwę tą stosuje sie często do wszystkich karasi,nawet typowo stawowych.
Kaef - 2008-01-13, 15:10

No najlepiej było by gdybyś to Ty dał zdjęcia :P Bo tak to trochę ciężko.
wojtas - 2008-01-13, 16:07

nie mogę znależć zdjecia ale widziałem takie ryby w jednym stawie parkowym.Kolory blade,coś pośredniego między koi a zwyklum karpiem
jakja - 2008-01-28, 12:43

Tak, bez foty to napewno się nie dogadacie :-)
Kedzior9995 - 2008-08-17, 08:39

U mnie tez tak bylo. Mialem czarne zrobily sie pomaranczowe i niestety na koncu biale
wojtas - 2008-08-19, 20:54

To jest prawidłowość.Zawsze przebarwienie przebiega od ciemniejszego do jasniejszego.
jackon - 2008-08-20, 04:14

narybek karpia koi nigdy nie jest czarny
to nie karasie
najpierw przechodzi z wylegu w kolor zolty-pomaranczowy,potem dopiero w miare wzrostu zmienia kolor

dachasia - 2008-08-22, 20:56

Cytat:
To jest prawidłowość.Zawsze przebarwienie przebiega od ciemniejszego do jasniejszego.

Moje wszystkie maleńkie rybki z wyjątkiem jak na razie tylko jednej zauważonej czarnej - są w kolorze jasnym takim niby różowym, czy to znaczy,że jeszcze zjaśnieją.

JAREK G - 2008-08-22, 21:06

Część Twojego narybku była już od razu kolorowa i ten prawdopodobnie ściemniej i kolory zrobią się bardziej wyraziste :) A te niekolorowe zaczną robić się prawie czarne a później od dołu pomarańczowe i potem czerwone , albo białe
dachasia - 2008-08-22, 21:11

Jarku, a tak na marginesie, jak szybko rośną rybki
JAREK G - 2008-08-22, 21:17

Te z maja przed zimą mogą mieć około 5 cm a może i ciut więcej
dachasia - 2008-08-22, 21:19

A jak teraz maja ok 3 cm to one będą z maja czy późniejsze.
JAREK G - 2008-08-22, 21:23

Powinny być mniej więcej majowe :P
deelfino - 2009-08-12, 21:23

A czy wybarwianie się karasia może być spowodowane nieodpowiednim pokarmem ?
Kupiłam 8 kolorowych:
1 białego
1 czerwono-czarnego
1 brzuch biały (minimalnie) na górze nakrapiany na czarno
2 biało-czerwone
3 czerwone
Mom ulubieńcem był ten biało-brazowy a w lipcu zrobił się całkiem biały.
Pokaru co prawda nie zmianiałam a pozostałe się nie wybarwiły - ale niby na opakowaniu napisane, że te kolorowe kulki to równiez do utrzymania koloru....
Co sądzicie?

Ludwig - 2009-08-12, 21:34

Karasie ozdobne mogą zmieniać kolory do 3lat. Więc bez obaw ;)
krysiek - 2009-08-12, 22:24

Man trochę podobną sytuację. Wszystkie stare karasie są pięknie wybarwione a ich narybek w ilości ok 1/3 stanu jest naturalnego koloru (jak karaś dziki). Ale trzeba poczekać (tylko nie trzy lata), może się jeszcze wybarwią.
melek - 2009-08-12, 22:26

Wybarwią się na pewno, to tylko kwestia czasu.
AurorA - 2009-08-12, 23:09

melek napisał/a:
Wybarwią się na pewno, to tylko kwestia czasu.

niestety nie tylko, niektóre się wcale nie wybarwiają. I te 3 lata to tez taki ogólnik mam karasie który ma ponad 6 lat i jeszcze się do końca nie wybarwił.

melek - 2009-08-12, 23:27

AurorA napisał/a:
niektóre się wcale nie wybarwiają.

Nie znam takiego przypadku.

AurorA napisał/a:
mam karasie który ma ponad 6 lat i jeszcze się do końca nie wybarwił

Kwestia czasu :crazy:

AurorA - 2009-08-13, 12:11

melek napisał/a:
Nie znam takiego przypadku.

melek, ja hoduje karasie kolorowe ponad 10 lat i miałem wiele takich przypadków.

JAREK G - 2009-08-13, 15:27

U mnie rekordzista wybarwił się dopiero po czterech latach :P
melek - 2009-08-13, 18:43

AurorA napisał/a:
melek, ja hoduje karasie kolorowe ponad 10 lat i miałem wiele takich przypadków.

Wierzę ;)

deelfino - 2009-08-14, 14:11

Dzisiaj zauwazyłam, że jedna sztuka z mojej tegorocznej młodzieży jest cała w kolorowe plamki ;) reszta naturalna
Zobaczymy jak długo będą się zmieniac i jak czesto :) )

wild - 2009-08-14, 18:16

moje tegoroczne co prawda mają 3 miesiące a juz sie wybarwiają :P
Ratownik007 - 2009-08-22, 21:54

U mnie też wystąpiła dziwna sytuacja. Zakupiłem karasie 6 sztuk na oko po 12-15cm wszystkie czerwone, niektóre z białymi wstawkami. Od jakiegos tygodnia jedna z rybek zrobiła się blada, nie jest juz czerwona, a pomarańczowa. Wyglada tak, jak martwa rybka taka blada. No ale zachowuje się jak inne, pobiera pokarm, ładnie pływa itp. Czy ta rybka zmienia kolor na biały? Czy może to jakaś choroba? Wydaje mi się, ze raczej to pierwsze, gdyż rybka zachowuje się normalnie.
leszek50-57 - 2009-12-30, 10:57

U karasi ozdobnych to jest normalne przebarwianie . ;)
poz.Leszek
--------------

Rafal_ - 2009-12-30, 14:36

Mam pytanie czy jak zmieniła kolor na biały to juz jest taka na zawsze?czy moze wróci do swojego porzedniego koloru ??
JAREK G - 2009-12-30, 20:38

Jak jest biały to raczej już nie wróci do innych kolorów , przynajmniej u mnie się tak nigdy nie zdarzyło
Monia333 - 2010-01-07, 14:05

W moim stawie często karasie dostawały czarne plamki, lub miały ich więcej niż kilka tygodni temu. A tak najczęściej widziałam zmianę szarych ryb w złote, złote w łaciate, czarne plamki i kropki. Także u czerwonych (oczywiście shubunkinów) pojawiały się czarne plamki. I to nie był objaw choroby... :hehe:
Rafal_ - 2010-02-28, 00:03

Witam ! czy to mozliwe zeby czerwony karas zmienił na zime barwe na kolor biały! a tera na wiosne widac u niego czerwone plamy koło grzbietu ! ? czym to idzie ? czesto karasie zmieniają barwe !? ;) pozdrawiam :pa:
melek - 2010-02-28, 00:12

Tak, jest to możliwe. One barwy nie zmieniają ale się wybarwiają, już nie pamiętam ile czasu u karasi ozdobnych taki proces może trwać. U mojego dwu letniego karasia zauważyłem tej zimy podobny przypadek.
Flajszman - 2011-06-27, 21:22

Witam,
Czy ktoś może miał problem z karasiami, które dostały czarnych plam. Nie wygląda to na pasożyta. Odbarwienia są na łuskach i na płetwach. Może to naturalne, a może jakaś choroba? Na 15 osobników dwa dostały plamki. zachowują się normalnie.
Pzdr

lukaszp2201 - 2011-06-28, 21:22

wszysto z nim jest dobrze :-D u mnie 4 sztuki przez 5 lat leciały sobie w kule. Z czerwono- czarnych zrobiły się czerwone a potem białe i tak zostały(niestety padły, został jeden) i zaczyna robić się czerwony :)
Flajszman - 2011-06-29, 19:22

lukaszp2201 napisał/a:
wszysto z nim jest dobrze :-D u mnie 4 sztuki przez 5 lat leciały sobie w kule. Z czerwono- czarnych zrobiły się czerwone a potem białe i tak zostały(niestety padły, został jeden) i zaczyna robić się czerwony :)

Ok, dzięki za info. Będę je obserwował.

ILUSION - 2011-07-01, 08:51

Flajszman napisał/a:

Czy to na pewno jest karaś, bo tak mi troszkę na karpia podchodzi, czy ma wąsiki?
Daj fotki całej ryby i może samego pyska :P

macroz - 2011-07-01, 20:20

Czy wlewałeś może FMC albo inne lekarstwo barwione, jeśli tak to normalne. U mnie czerwony karaś za każdym razem po wlaniu FMC ma czarny pysk i wszystkie zranienia. Przechodzi mu to w zimie lub na jesień. Tylko jeden na parę sztuk taki jego urok.
Flajszman - 2011-07-06, 21:55

Faktycznie wlewałem lekarstwo barwione, niestety nie jestem teraz w stanie sprawdzić jakie(nazwa) bo nie ma nie na miejscu. Co do poprzedniego posta, niestety nie mam już ochoty ganiać za tym karasiem tudzież karpiem po oczku. Po czasie jakim go złapałem stwierdzam, że on musi być zdrowy ;)
AdrianJ - 2011-07-08, 08:08

Też mam przypadek zmiany koloru czerwonego na biały, wyglądała tak

a teraz wygląda tak

shiftman - 2011-07-08, 08:19

oczywiście :pa: karasie ozdobne zmieniają kolory nie ma się czym martwic