Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Czy jest sens budować takie małe oczko?

amee - 2011-03-26, 14:32
Temat postu: Czy jest sens budować takie małe oczko?
Witam, jestem "szczęśliwą" posiadaczką wyłożonego polbrukiem podwórka, niestety puki co nic się nie da zmienić w tej kwestii. Poniżej wstawiam zdjęcie miejsca, w którym nie chcą mi rosnąć kwiatki, ponieważ jest tam mało ziemi i długo operuje słońce więc musiałabym dwa razy dziennie podlewać. Poza tym marzy mi się oczko wodne, chociaż takie mini. Czy mam szansę? Według ekspertów? Zakochałam się w ogrodzie ewy535 i będzie to teraz mój kolejny cel w życiu, ale do momentu zanim nie znajdę sposobu na zmiany betonu na podwórku na bujną roślinność to chciałabym chociaż coś. Myślałam o ułożonej z płaskich kamieni kaskadzie z prawej strony i małym oczku, chociaż trochę obsadzonym roślinkami? Jak myślicie? Da się zrobić, mogę zacząć wprowadzać plan w życie? Ania

barteknam - 2011-03-26, 15:35

Witamy :)
Podaj rozmiary tej "oazy" w kostce , mówisz , że świeci tam bardzo słońce co oznacza , że
możesz mieć problem z glonami , musiałabyś stworzyć jakiś filtr albo chociaż jakiś kupić no i
oczywiście oprócz tego duża ilość roślin .
ps. Widzę , że Ewa ma drugą ( po mnie ;) ) wielbicielkę :piwko:

Vanka - 2011-03-26, 17:13

amee napisał/a:
chociaż takie mini. Czy mam szansę?

Witam :)
Moje pierwsze oczko miało zbliżone rozmiary. Największa głębokość to ok 75 cm.
W takim mini oczku mogłabyś trzymać nawet rybki, choć dziś posiadając już pewną wiedzę szczerze odradzam.
Możesz spróbować stworzyć tam kamienną kaskadę wodną, po to by plumkała sobie woda, a z czasem może udałoby Ci się coś rozbudować. Jednak oczko plus kaskada to przy tak małej powierzchni to wielkie wyzwanie.
Pozdrawiam

Bolekso - 2011-03-26, 17:19

Pisałem już o moim zeszłorocznym eksperymencie z mini oczkiem. W 90 litrowej kastrze, w pełmym słońcu kwitł grzybień i rosła pałka wąskolista. Bez filtra i napowietrzenia woda była prawie idealna i z ikry (włożonej przypadkowo z roślinami )wyrosło do jesieni 18 5-6cm. karasi.
Pozdrawiam ! Bolek

Agga - 2011-03-26, 17:33

Witaj nowa oczkomaniaczko :)
warto spróbować miejsca troszkę jest ;)
Przez 2 lata miałam oczko z formy o pojemności 500l i też dawało radochę , a co do czystości wody to po pewnym czasie w tej mojej kałuży wyłaczyłam filtr bo woda była kryształ . W tak małym akewniku wystarczy kilka roślin i czyszcza wodę jak złoto :-D
A na kostce zawsze możesz rozstawić donice , albo usypać niewielki skalniaczek nie zrywajac kostki pod spodem
powodzenia
ps. Barteknam obawiam się że Ewa ma całe rzesze wielbicieli , ja też kocham jej ogród i średnio raz na 2 tygodnie ogladam od nowa jej galerię :-D

Sadownik - 2011-03-26, 17:57

ja byś ścianę obłożył kamieniem w kształcie trójkąta i na samej górze zrobił bym mini wodospad, jeszcze napisz wymiary tego skwerku
amee - 2011-03-26, 18:16

pobiegłam i zmierzyłam: długość 3,60 m szerokość 1,90 m
w międzyczasie oglądałam Wasze oczka, jest kilka nie bardzo dużych a jak zobaczyłam oczko Konrada, zrobionego z resztek folii i wiadra to utwierdziłam się w przekonaniu, że jednak się da. Czekam teraz na wiosnę i zabieram się do dzieła. Będę oczywiście potrzebowała pomoc, gdyż laikiem jestem w tym temacie. Narazie wiem, że muszę zacząć od wywiezienia ziemi i wykopania dołu, potem zobaczymy co dalej, hehe

[ Dodano: 2011-03-26, 18:18 ]
Tak właśnie myślałam, za ścianą jest łazienka, więc nie będzie problemu z wodą i prądem. Wodospad lub kaskada to coś co mi się marzy:) A kamienie skąd? Jadę na pole i szukam, czy to trzeba gdzieś zakupić?

Agga - 2011-03-26, 18:22

z kamieniami zacznij od pola :-D ...potem popytaj znajomych , nieraz ktoś chce się pozbyć ...
kupowanie to ostateczność

Sadownik - 2011-03-26, 18:34

ale duzo Ci ich nie wejdzie tam, zależy jak byś je układała, jak będą płaskie to fajnie będą do ściany przylegać jak by byłe kanciate takie to takie złudzenie głębi tego wodospadu by było :)
Elendil - 2011-03-26, 19:38

Oczywiście, że jest sens ;)

A patrząc na podane wymiary to wcale nie jest tak mało miejsca :good:

Vanka - 2011-03-26, 19:48

Elendil napisał/a:
Oczywiście, że jest sens ;)

A patrząc na podane wymiary to wcale nie jest tak mało miejsca :good:

zgadza się, wygląda na dużo mniej.
Przy tych wymiarach można już poszaleć ;) :good:

amee - 2011-03-26, 19:48

Yuppie!!! No i pracuję już nad mężem w kwestii powiększenia zieleni kosztem tego cholernego polbruku:)) Tak więc oczko na 100% będzie. I od najbliższego spaceru rozglądamy się za kamieniami. Dobrze, że z nas leśni ludzie i lubimy wypady - nie powinno być problemu z nazbieraniem kamieni. Folia z Castoramy/Obi czy z alledrogo?
Sadownik - 2011-03-26, 19:58

polecam alledrogo, taniej moim zdaniem...
duzers - 2011-03-26, 20:18

Witaj..myśle że będziesz musiała troszkę podnieść brzeg,aby woda nie spływała z kostki wprost do oczka..
leszek50-57 - 2011-03-26, 20:39

amee-jak mogę ci podpowiedzieć ja będziesz poruszać się po kraju,to po prostu
zbieraj otaczki z pól i ja w ten sposób zdobywałem kamienie do oczka :P
poz.Leszek
-----------------

amee - 2011-03-26, 20:57

już właśnie ogłosiłam akcję "kamienie", pól u nas dostatek, tak jak i lasów, będziemy jeździć i szukać, postępy prac oczywiście na forum pokażę:)
AurorA - 2011-03-26, 21:15

Miejscówkowa jest świetna i wcale nie tak mała- można tam zrobić naprawdę coś pięknego.

Kaskadę i kamienie raczej bym odradzał bo mogą się gryźć z tym polbrukiem. Dałbym 1-2 lilie wodne i rośliny o "nowoczesnych kształtach" niewyglądające naturalnie np tatarak Variegatus.
Dobrze się tez zastanów nad rybami- ja je bym też odradzał.

barteknam - 2011-03-26, 22:35

Miejsce wygląda naprawdę na sporo mniejsze , ale jeśli ma takie wymiary jak napisałaś to
już można poszaleć :) Namawiaj męża , aby jak najszybciej pozbyć się chociaż części tej
kostki wtedy to już będziesz miała wielkie pole do popisu , życzę powodzenia w pracach i
oczywiście czekam na zdjęcia ;)

Piotrek.P. - 2011-03-26, 22:36

Witaj
Miejsce jak na oczko troszkę dziwne ponieważ nie bardzo by chyba pasowało do całości ogrodu. Nie ma tam słońca ani trochę ? jeżeli jest tam troszkę słońca to załóż trawnik bądź jakieś nasadzenia ... jak mówiłem wszystko zależy od słońca. To co zrobiłem jest "na szybko" a jak byś chciała to można przy tym siedzieć i się bawić , aż się znudzi :P

amee - 2011-03-27, 07:09

Dziękuję za piękne wizualizacje ale: problem nie jest z brakiem słońca ale z dużą jego ilością - rododendron tam był - nie podobało mu się, musiałam przesadzić w bardziej cieniste miejsce, trawnika kawałek mam więc też odpada.. no i woda, o której jak już wspominałam marzę w ogrodzie.
Postaram się trochę później pozbyć samochodów które zalegają na podwórku i zrobię zdjęcie całości terenu, jaki posiadam, żeby dać jakiś pogląd.

silpe - 2011-03-27, 17:23

http://www.youtube.com/watch?v=kC8JoWXBW94
Tak troszke podniesc w gore -glebokosc z 1 m i rybki beda super smigaly :)

Gosik - 2011-03-28, 18:55

Jak dla mnie to dziwne miejsce na oczko. Jeżeli już myślisz o zdjęciu trochę tej kostki-zdejmij na wprost wyjścia z domu. Będziesz zawsze mogła z okna podziwiać swoje dzieło.Przecież ten teren ma chyba jakiś przeciwległy punkt.Zobacz na przykładzie tych wizualizacji-to oczko kiepsko tam się prezentuje. No, ale to moje zdanie-Twój teren, Twoja decyzja.
Adalbert - 2011-03-28, 19:05

Mik z koleji w takim miejscu bardziej pasuje coś na kształt "cieknącej ściany" z niewielkim oczkiem zasiedlanym na sezon paroma karaskami(komary). zarośnięte liliami i innymi pływającymi. Może być głębokie - studzienka taka to nawet w zimie można by go nie opróżniać z roślinek i rybek.
Piotrek.P. - 2011-03-28, 19:17

Ja też nadal przystaję przy tym że oczko tam nie pasuje. Jeżeli chcesz wodę koniecznie to może fontanna? http://www.favore.pl/gale...-lodzkie,5.html
cin111 - 2011-03-28, 20:36

myślę że oczko mogło by tam powstać a co do rybek to polecam zwykłe karasie(pospolite) ewentualnie złociste (karpia koi tam bym nie wpuszczał bo miał by za mało miejsca)
maruder - 2011-03-28, 20:45

Wg. mnie też jest to dziwne miejsce na oczko. Ewentualnie postawiłbym w takim oczku jakąś "figurkę fontannową" (nie wiem jak dokładnie się one nazywają), po której spływałaby woda. Kiedyś coś takiego widziałem i prezentowało się to bardzo dobrze. Samo oczko z niskimi roślinami mi tam nie pasuje.

[ Dodano: 2011-03-28, 21:48 ]
EDIT:
Chodzi mi bardziej o źródełko, niż o oczko.

samuraj - 2011-03-28, 20:50

amee napisał/a:
. Poza tym marzy mi się oczko wodne, chociaż takie mini. Czy mam szansę? Według ekspertów? Zakochałam się w ogrodzie ewy535

Jak najbardziej możliwe jest stworzenie przepięknego , wodnego zakątka :) Jesli będa tam tylko rosliny to filtracja będzie nie potrzebna.My wszyscy kochamy ogród Ewy i właścicielkę też :D

amee - 2011-03-28, 21:07

O rybkach nawet nie myślałam, na podwórku są 3 koty własne plus wszystkie z okolicy. Bardziej zależy mi, żeby woda szumiała. Ale skoro opinie są 50/50 - szukam innego miejsca. Muszę się tylko pozbyć samochodów z podwórka, zrobię zdjęcia, wrzucę w garden puzzle i zobaczymy:)
Sadownik - 2011-03-29, 16:51

wrzuć zdjęcie całości podwórka.. wszyscy razem coś znajdziemy..
amee - 2011-03-30, 09:42

i to cała zielona przestrzeń jaką dysponuję plus taras, za zielonym autem miejsce w którym planowałam oczko.
Z lewej strony domu planuję poprowadzić pod płotem falą rabatę z azaliami i rododendronami, na końcu pod choinkami kilka funkii, na słupach podtrzymujących schody coś pnącego lubiącego cień gdyż słonko jest tam tylko rano. Z prawej strony domu rabata bylinowa plus co dostanę od znajomych:)
I z prawej strony garażu po rynnie pnąca róża, albo w pojemniku albo wyjmę kilka kostek i wkopię w ziemię.
Reszta podwórka - parking, jak widać na załączonym obrazku. I dylemat - gdzie zlikwidować kawałek kostki...
Na reszcie podwórka wi

cin111 - 2011-03-30, 14:03

drugie zdjęcie wydaje się najbardziej obiecujące w rogu zrobił bym oczko a dalej może jakąś kaskadę
amee - 2011-03-30, 14:06

ciasno, ciasno :?
miejsce do posiedzenie - stolik i jakaś ławeczką będą pod tarasem i gdzieś w pobliżu chciałam, żeby szumiało

Sadownik - 2011-03-30, 14:58

ja bym został przy tym pierwszym miejscu na oczko, ładnie wkomponować i będzie dobrze:)
JAREK G - 2011-03-30, 22:53

Ja w tym miejscu proponuje oczko formalne a z racji nasłonecznienia bez ryb tylko z roślinami. Będzie bardziej pasowało do otoczenia
Gosik - 2011-03-31, 11:28

No faktycznie-cholernie ciasno...jednak pod domem będzie chyba najlepiej, ale tak, jak ktoś tu wcześniej wspomniał-z taką figurką lub ścianką po której woda spływa, można to nawet fajnie wkomponować.
Piotrek.P. - 2011-04-24, 08:54

I jak tam oczko? myślisz już coś o nim czy szukasz nowego miejsca ?
amee - 2011-04-24, 22:13

Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak, że czekam, aż przekwitną mi rośliny cebulowe które powtykałam tam na jesieni (lada chwila to nastąpi), wykopuję je i będę kopać dół pod mini oczko - tymczasowe. Wynegocjowałam z mężem rozebranie części polbruku i będziemy budować coś większego - ustępstwem z mojej strony jest to, że poczekamy z tym z rok lub dwa. Puki co po pierwsze córka dwulatka = niebezpieczeństwo a po drugie dzieciaki zasuwają najróżniejszymi pojazdami i nie chcę im tego odbierać. Skupiłam się na obsadzaniu ogrodu ale oczko jest według mnie nieodłączną częścią i będzie. Zaglądam na forum, dokształcam się i czekam. Relację będę zdawać na bieżąco:)
norbi977 - 2011-05-19, 10:23

czekamy na foto mini oczka :piwko: cebulowe już chyba przekwitły!!!!
a może już prace trwają? więc mile widziana fotorelacja z placu budowy ;)