Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - co to za rybka

Patryk - 2006-07-02, 18:57
Temat postu: co to za rybka
siemka
a więc byłem po roślinki i wziołem rogatka i inne takie se i złapałem rybka jest na dore do około ust żółtawa a na góże w paski ma około 3cm jak ją łapałem była z około 50-60takimi samymi rybkami

Grzegorz - 2006-07-02, 19:01

Myślę,że chodzi ci o okonia :wink:
Patryk - 2006-07-02, 20:01

mój tata mówił że to kolcobżucha czy jakoś tak i nie je innych ryb.
a okoń zje mi 2-3karasie?????????

Ernest - 2006-07-02, 21:02

Ta kolcobżucha to nie czasami ciernik ?.A jeśli chodzi o zjadanie karasi,to zależy jakie karasie i jakie okonie(chodzi mi o wymiar ryb)
Patryk - 2006-07-02, 21:19

siemka
nie to na 99%to nie ciernik powiedziałem to tacie jaki ma kolor i on jak miał już 5lat to łowił ryby i się zna i kolczatka czy kolcobrzubucha to chyba jest.
jeden z forum Jabolilukus powiedział mi że wyjąć go i delikatnie dotchnąć buzi jak rozewrze paszcze i nie ma zębów to nie okoń tak pozatym tata mówił mi też o jakiś okoniach w innym stawie i wie co to okoń co kolczatka lub kolcobrzucha

AurorA - 2006-07-02, 22:28

Pierwszo słysze o kolcobrzuchach w naszym klimacie, ciekaw jestem co to. :???:
Patryk - 2006-07-03, 10:53

to znaczy przepraszam nie kolcobrzucha a kolczkatka :oops:
phalina - 2006-07-03, 11:07

a może to jazgarz podobny do okonia :?: .Też ma kolczasto zakończone płetwy.Pochodzi z rodziny okoniowatych.Dorasta do 170g.Brzuch ma żółty,ogon taki ciemny w paseczki na płetwie grzbietowej ma kolce,jak ją rozłożysz to wygląda jakby była w paski.Grzbiet zielonkawo-żółto-czrny takijakby opalał sie przez sitko.Pysk okonia i trochę jaśniejsze płetwy dolne.Wogóle jest podobny do okonia amerykańskiego tylko bez pasków na grzbiecie.Jazgarz jest bardziej żółty niż nasz okoń.A może to mały sandacz(ma zęby w pysku :?: )
Patryk - 2006-07-03, 11:29

ta rybka mi z oczka uciekła łaziłem po całym basenie i chyba w nocy wyskoczyła :cry:

[ Dodano: 2006-07-03, 13:23 ]
znaczy łaziłem po całym basenie żeby ją znaleść

phalina - 2006-07-03, 13:03

[ta rybka mi z oczka uciekła ]- :cry: hehehe złapiesz sobie drugą taką jak zna tata :lol: [/code]

[ Dodano: 2006-07-03, 14:05 ]
Patryk napisał/a:
znaczy łaziłem po całym basenie żeby ją znaleść

a może Ci się schowała masz tak dużo roslinek :?:

Patryk - 2006-07-03, 14:25

nie wszystkie roślinki wyjołem i jej ani widu ani słychu
Ernest - 2006-07-03, 22:47

Może węgorz jak uciekł :?: :P .Bo tylko ta ryba może wyjść z wody i przepełzać do innego akwenu
phalina - 2006-07-04, 11:39

Patryk napisał/a:
kolczkatka

:) :) Ernest znasz takiego węgorza :?:

Uklejarz - 2006-07-04, 14:34

phalina napisał/a:
Patryk napisał/a:
kolczkatka

:) :) Ernest znasz takiego węgorza :?:

może to jakaś mieszanka węgorza i ciernika? :P :) :wink:

Widze Patryk że masz poważny problem... :P Jak urośnie to sie zobaczy co to jest...
a no tak przecież uciekła...

Na serio: pewnie jakiś zaskroniec ją zjad czy jakieś ptaszysko (ryba 3cm -to nawet wróbel by ją zjad:) )

Ernest - 2006-07-04, 17:10

Ernest napisał/a:
Może węgorz jak uciekł Question Razz .Bo tylko ta ryba może wyjść z wody i przepełzać do innego akwenu

A co to może jest nie prawda co napisałem

phalina - 2006-07-04, 20:22

Jak najbardziej masz rację.Ja kiedyś z brzegu złapałam leszcza taki nieduzy 1-1,2kg i kładłam go łbem na różne strony świata ,on jednak jak zaklęty rzucał sie w stronę jeziora.To moze i Patryka rybka postąpiła tak samo. :?:
Ala - 2006-07-04, 21:45

Najlepsze w uciekaniu są jednak węgorze. Jak pogłębiałam staw to ok. 40 węgorzy wpuściłam do wanny stojącej w ogrodzie. Co chwilę któryś wystawiał głowę i rozglądał się w którą stronę uciec. Rano nie było ani jednego. Przeszukaliśmy ogród - ani śladu. Druga część węgorzy przechowywana w wannie w łazience, codziennie rano była na podłodze. Nie miały gdzie zwiać i wróciły do stawu.
AurorA - 2006-07-04, 23:59

Też miałem kiedyś węgorza w oczku. Myślałem że jest sobie gdzieś na dnie - podczas generalnego czyszczenia spuściłem wodę a węgorza nie ma - musiał dac dyla - a najblizszy stawik 5 km .
Jabolikus - 2006-07-05, 17:03

jednym slowem węgorz maratonczyk :D
Patryk - 2006-07-08, 13:44

Panie i panowie wychodze na dwór patrze w basen a tam coś przemyka myśel sobie żaba ale nie to bo jak by wlazła odsłaniam roślinkia a tam na rybka lece po siatke patrze na drugą strone oczka robal wodny wyławiam go wyrzucam i wyjmuje wszystkie roślinki łapie eybka patrze czy ma zębe nie ma to na 99% jazgarz
Jabolikus - 2006-07-09, 09:54

hehehe...to musiala sie niezle skryc jak ostatnio mowiles ze nigdzie jej nie bylo :D
fajnie ze sie odnalazla jakbys zrobil fote to na pewno dowiedzialbys sie co to za rybka :soczek:

jackon - 2006-08-13, 08:55

w moich stronach czesto na ciernika mowi sie "kolczatka"
nie wiem jak to wyglada w innych rejonach kraju
pozdrawiam
Jacek

Patryk - 2006-08-14, 13:11

to albo ciernik albo jazgarz
Jabolikus - 2006-08-14, 16:10

Cytat:
to albo ciernik albo jazgarz

Najlepiej porownaj ta rybke co masz w oczku z jakimis zdjeciami w internecie i sie wyjasni.

AurorA - 2006-08-14, 22:04

Cierniki wygladają tak (łapane w zatoce).

jackon - 2006-08-15, 08:25

jest tego w zatoce puckiej tyle, ze nie chce mi sie nawet fotek robic:)
pozdrawaim
Jacek

Mazur - 2006-08-15, 08:40

Na Wigrach również widać cierniki, nie znam gatunków ale są z czerwonym brzuszkiem i kilkoma kolcami na grzbiecie.
jackon - 2006-08-15, 11:35

sa dwa gatunki, ciernik i cierniczek
ten drugi jest mniejszy i wystepuje w mniejszej populacji
pozdrawiam
Jacek

Patryk - 2006-08-16, 11:18

rybka zdechła 1dzień po włożeniu do oka
Hubert - 2006-08-16, 13:51

jackon napisał/a:
sa dwa gatunki, ciernik i cierniczek

Są dokładnie trzy gatunki - jeszcze zapomniałeś o pokolcu (Spinachia spinachia) – morskim cierniku, który zamieszkuje przybrzeżne wody Bałtyku (oprócz Zatoki Botnickiej i Fińskiej) w strefie o dnie porośniętym wodorostami. Ciało pokolca jest bardzo wydłużone. Szczególnie rzuca się w oczy nadzwyczaj długi trzon ogonowy (1/3 całkowitej długości ryby) i cienka nasada płetwy ogonowej, która w swym kształcie przypomina wachlarz. Przed płetwą grzbietową znajduje się 13-17 kolców.

phalina - 2006-08-17, 18:09

To nie jest jazgarz.
Jazgarz jest trochę podobny do okonia,tylko ma jaśniejsze kolory.Łuska tak jak w okoniu ,ciężko skrobać.Ale zupa z jazgarza fantastyczna,polecam.

jackon - 2006-08-19, 15:16

no tak, przyznaje sie do bledu, zapominialem o gatunku morskim
dziekuje za poprawke:)
pozdrawiam
Jacek

ZiK - 2006-09-12, 14:14

Zdjęcia są trochę słabej jakości ale można chyba rozpoznać rybę.
Co to za ryba?
To chyba karaś złocisty?
Ale nie jestem pewny.Mam tą rybkę w oczku jest bardzo ładna.
:pa:

phalina - 2006-09-13, 19:14

A czy to nie jest KRĄP. :?:
Luskę ma chyba białą :?:

ZiK - 2006-09-13, 21:00

To nie może być krąp.Krąp jest podobny do leszcza i jest srebny .Ta rybka jest oliwkowa i ma czerwonawe płetwy. :)
to jest Krąp http://www.1lo.suwalki.pl/ryby/ryby/krap.htm
Porównaj trochę inaczej wyglada. :pa:

Hubert - 2006-09-14, 12:23

zik napisał/a:
Co to za ryba?

To karaś pospolity (carassius carassius) - forma wygrzbiecona, zwana vovki (kolor złotomiedziany). Karaś złocisty zaś (C. auratus) tworzy 5 podgatunków, m.in. złotą rybkę (C. a. auratus) oraz karasia srebrzystego (C. a. gibelio).

carlos - 2006-09-14, 12:59

Ot co, konkretna wiedza, konkretna odpowiedź 8)
Mazur - 2006-11-07, 16:24

Może ktoś ma zdjęcie słonecznicy mam zamiar zdobyć na wiosnę do oczka, oże ktoś ma słonecznice i podzieli się wrażeniami.
ZiK - 2006-11-07, 16:34

Roman,
Poczytaj encyklopedii o słonecznicy. http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznica
http://www.fishing.pl/ryb...sce/slonecznica
:)

Mazur - 2006-11-07, 17:32

No właśnie czytałem i opis wiele obiecuje a co innego pokazuje zdjęcie.
Jak czytałem to miałem wrażenie że to piękna rybka fajnie prezentująca się w słońcu a na zdjeciu wygląda jak stynka.

marian - 2006-11-07, 17:43

Od kilku lat mam slonecznice nic ciekawego takie sobie rybki sa pod ochrona i pozyskac je raczej trudno :???:
Mazur - 2006-11-07, 18:53

marian napisał/a:
Od kilku lat mam slonecznice nic ciekawego takie sobie rybki sa pod ochrona i pozyskac je raczej trudno :???:

dzięki, o to chodziło żeby wyraził opinnie ten kto je ma. :piwko:

Hubert - 2006-11-08, 14:55

marian napisał/a:
slonecznice nic ciekawego takie sobie rybki sa pod ochrona i pozyskac je raczej trudno

Absolutnie się z tą opinią nie zgadzam. Słonecznice są co prawda pod ochroną, ale częściową. Ich populacje w wielu zbiornikach wodnych są bardzo liczne. Sam w oczku mam grupkę 6-7 sztuk. Lubią oczka nasłonecznione (wtedy błyskają srebrzyście) z miejscem do wypływania się. Ciekawie się rozmnażają - samica składa ikrę na łodyżkach roślin wodnych, a samiec strzeże jej. W oczkach słonecznice są niestety dość mało widoczne.

AurorA - 2006-11-08, 19:02

Hubert napisał/a:
W oczkach słonecznice są niestety dość mało widoczne.

Moim zdaniem z tego powodu nie warto sobie nimi głowy zawracać.

killer1558 - 2006-11-10, 23:51

AurorA napisał/a:
Moim zdaniem z tego powodu nie warto sobie nimi głowy zawracać

są mało widoczne jak się ma 5 -10 szt ale jak jest ławica około 50szt to je predzej widać a co one wyrabiają pod wieczór w lecie istne popisy cyrkowe jak polują na komary :) :P

koczisss - 2006-12-31, 17:24

Była tu mowa o jazgarzach.
Ma ktoś może w oczku?
Tak się zastanawiam, czy może było by warto wiosną kilka sztuk sprowadzić 8)
Dorosłym rybom krzywdy nie zrobią, a za to będą trzymać w ryzach populację karasia ;-)
Wolałbym okonia, jest ładniejszy i bardziej widoczny, ale za duży rośnie :???:

ZiK - 2007-01-01, 21:09

koczisss, Nie radziłbym Ci wpuszczać jazgarza to chwast i wyje Ci ikrę. Po drugie nawet nie było by go widać. Lepiej wpuść okonia. :)
koczisss - 2007-01-02, 01:41

zik napisał/a:
koczisss, Nie radziłbym Ci wpuszczać jazgarza to chwast i wyje Ci ikrę. Po drugie nawet nie było by go widać. Lepiej wpuść okonia. :)

Okoń ikry nie wyżre, ale za to wszystkie młode, czyli jedna chwała, z tym, ze okoń bardziej widoczny jest :P
Tylko co później z tą cholerą zrobić jak urośnie?
Na wędkę nie bardzo, bo karasie też podlezą, a szkoda kaleczyć je, a siatką raczej będzie problem.
Jak będzie większy, to i na dorosłe będzie próbował polować :x

Jeszcze jest kwestia karmienia. Jak już wyje młode, to co ma jeść?
Trzeba specjalnie dżdżownicami karmić?
Bo larw owadów, przy trochę większej obsadzie oczka zbyt wiele nie będzie :|

W sumie na razie tylko tak pytam, bo jak dobrze pójdzie wiosną będę miał w oczku 5 sztuk karasia dorosłego i 7 młodzieży, która w akwa siedzi. Pojemność około 10m3, to niech kilka sztuk się jeszcze urodzi i podchowa, a później może dopiero drapieżnik :roll:

JAREK G - 2007-01-02, 15:48

koczisss napisał/a:
W sumie na razie tylko tak pytam, bo jak dobrze pójdzie wiosną będę miał w oczku 5 sztuk karasia dorosłego i 7 młodzieży

To masz jeszcze sporo miejsca u mnie jast około 50szt różnych ryb (karpie koi, karasie, liny, orfy i jesiotr) przy podobnej wielkości oczka 10m3 :)

Bajbas - 2007-01-02, 15:55

koczisss napisał/a:
5 sztuk karasia dorosłego i 7 młodzieży,

i wystarczy ....
ja bym nie szalał z rybami. Potem kłopot z zieloną wodą. Mam 25 m3 i redukuje wiosną obsadę do 9 orf i 2 karasi. U mnie co prawda jest mało roślin, ale zasada zawsze ta sama więcej ryb więcej kłopotu. A polecałbym orfy, ładnie chodzą pod powierzchnią, lubią zapolować i kolor taki "marchewkowy".
Pozdrawiam, Bajbas

Ernest - 2007-01-02, 17:04

koczisss napisał/a:
Jak będzie większy, to i na dorosłe będzie próbował polować

Jeszcze jest kwestia karmienia. Jak już wyje młode, to co ma jeść?
Trzeba specjalnie dżdżownicami karmić?

To jak bardzo chcesz Mieć okonia to wpuść egzemplarz 10-12 cm,za czym urośnie do rozmiarów które pozwolą mu zjadać większe karasie to minie kilka lat :) ,a karasie w tym czasie też podrosną.
Nie ma możliwości aby wyjadł wszystkie młode karasie,a jeżeli by do tego doszło to zawsze można okonka podkarmić dżdżownicami :D
Jeszcze możesz spróbować z orfami tak jak napisał Bajbas

marian - 2007-01-02, 22:46

Nadmiar karasia mozna z powodzeniem wymienic na inne ciekawe dla nas rosliny ,chetnych nigdy nie brakuje, :)
czaapa1992 - 2007-04-10, 18:39

Ale nie tylko jazgarze zjadają ikre. Jeśli chodzi ci o "trzymaniu populacji w ryzach" to proponował bym kiełbie żuwią się ikrą ale wszustkiego nie zjesdzą, co napewna zrobiły by jazgarze :)
golden - 2007-05-16, 13:04

To wpuść cierniki. Zjedzą tylko ikrę i drobny narybek a duże będą bezpieczne