| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - System filtracyjny do mojego oczka
Limbo - 2010-06-10, 00:07 Temat postu: System filtracyjny do mojego oczka Witam!
Przeczytałem kilka tematów dotyczących budowy filtrów beczkowych i glebowo korzeniowych. Jestem na etapie wymyślania skutecznego systemu filtracyjnego w moim oczku (6m x 3,5m x 1,4m)
Po poprzednim filtrze pozostała mi beczka która chcę wykorzystać jako filtr wstępnego oczyszczania, z którego woda będzie płynąć do filtra glebowo-korzeniowego, a z niego przepływać przez 4m strumień i wpływać do oczka.
Beczka która chcę wykorzystać:
Miejsce w którym przewiduje zamontowanie systemu filtracyjnego:
Tak miałby wyglądać cały układ filtracyjny:
Posiadam również lampę UV 9W tylko nie wiem czy w ogóle będzie konieczna. Jeśli tak to w którym miejscu ją zamontować by nie zmniejszyć wydajności pompy.
Mam na oku pompę o wydajności 6500 l/h.
Czekam na opinie odnośnie całości.
Pozdrawiam
pudzio - 2010-06-10, 10:22
wiesz z tego co się orientuję rurkę wylotu z beczki powinieneś dać tak aby w drugim pojemniku było to zasilane od spodu, no i oczywiście ten cały strumień obsadź gęsto roślinami
duzers - 2010-06-10, 11:15
| pudzio napisał/a: | | wiesz z tego co się orientuję rurkę wylotu z beczki powinieneś dać tak aby w drugim pojemniku było to zasilane od spodu | też mi się tak wydaje
Limbo - 2010-06-10, 11:32
Projektując ten układ sugerowałem się po części filtrem gk pani Ewy, filtrem Jarka G i podpowiedziami pana Pawła W; które znalazłem w innych tematach.
Jeśli zasilę drugi pojemnik od dołu to muszę zamontować wylot w nim od góry co będzie bez sensu w filtrze glebowo korzeniowym.
Zatem w którym miejscu powinienem zamontować wlot do drugiego pojemnika??
pudzio - 2010-06-10, 19:55
http://forum.oczkowodne.n...=2015&start=135 zerknij jak ja to chcę rozwiązać myślę o zrobieniu jakiejś rzeczki tylko nie wiem jaka ma być on długa do mojego oczka o 5m3. Jeśl chodzi o ciebie też bym raczej poszedł w styl rzeczki a nie robił drugiego zbiornika no chyba że nie masz miejsca.
Limbo - 2010-06-10, 22:06
Pudzio, przypatrz się dokładnie. Po lewej stronie kaskady jest strumyk (jeszcze bez kamieni i roślin). Woda wychodzaca z filtra glebowo korzeniowego poleci własnie przez kaskade i strumyk.
Ponawiam:
"Projektując ten układ sugerowałem się po części filtrem gk pani Ewy, filtrem Jarka G i podpowiedziami pana Pawła W; które znalazłem w innych tematach.
Jeśli zasilę drugi pojemnik od dołu to muszę zamontować wylot w nim od góry co będzie bez sensu w filtrze glebowo korzeniowym.
Zatem w którym miejscu powinienem zamontować wlot do drugiego pojemnika??"
JAREK G - 2010-06-10, 23:11
Limbo, jak robisz filtr glebowo korzeniowy to beczka może służyć do wstępnego oczyszczania , najlepsze byłoby jedno złoże dobrze przepuszczalne do wychwytywania grubszych zanieczyszczeń na przykład szczotki. Jak filtr glebowo- korzeniowy zasilisz od góry i obsadzisz mocno roślinami to po jakimś czasie nie ma takiej możliwości żeby ci się nie przelało, jak zasilisz od dołu ( co moim zdaniem jest dużo lepsze to filtr -beczka musi być szczelny ( ciśnieniowy ). Generalnie łączenie filtra beczkowego z korzeniowym nie jest dobrym rozwiązaniem. Proponuje zrobić trójnik i część wody puścić do beczki można wtedy dać różne warstwy złoża , a część wody do glebowo-korzeniowego zasilanego od dołu
Limbo - 2010-06-11, 00:21
Jarek, ten trójnik i podział wody na beczkę i filtr glebowo-korzeniowy to fajny pomysł.
Czy dobrym pomysłem będzie?:
- woda przepływająca przez beczkę z różnymi warstwami złoża będzie zasilać kaskadę
- woda przepływająca przez filtr glebowo-korzeniowy będzie zasilać strumień
W którym miejscu w filtrze glebowo-korzeniowym powinien znajdować się wylot?? Drenaż na dnie takiego filtra zasilanego od dołu raczej będzie mijać się z celem gdyż wlot i wylot były by blisko siebie? W takim razie wylot powinien się znajdować zaraz pod górną krawędzią pojemnika??
[ Dodano: 2010-06-11, 01:31 ]
Jeśli zrobię ten trójnik, to wlot do beczki i do filtra glebowo-korzeniowego musi byc równiutko na tym samym poziomie (wysokości), czy da się to potem dobrze wyregulować zaworami w trójniku??
[ Dodano: 2010-06-11, 01:50 ]
Czy taki układ jest właściwy??
Sporo tych pytań, ale proszę o odpowiedź na każde z nich
pudzio - 2010-06-11, 08:58
Wszystko zależy jaki kupisz trójnik najlepsze są regulowane o tym się może wypowie jakiś specjalista;] ja osobiście wodę z beczki bym rozdzielał bo pójdzie czyściejsza to filtra g-k
Limbo - 2010-06-11, 09:34
Taki byl plan, żeby woda oczyściła się wstępnie w beczce, z niej poszła do filtra g-k, a z filtra g-k była rozdzielana na strumień i kaskadę. Myślę, że wtedy uzyskam najczyściejsza wodę.
Mam ktoś pomysł jak to podłączyć?? W pierwszym projekcie jest takie polączenie ale widocznie coś w nikm nie gra, że mi go odradzono.
Ma ktoś pomysł na korekty tego połączenia Beczka - filtr g-k - strumień+kaskada..... ??
[ Dodano: 2010-06-11, 11:18 ]
Może taki układ będzie lepszy.....
Oba filtry zasilane są tutaj od dołu.. .
Czy w tym filtrze g-k jest konieczny spust osadu?? Będzie w ogóle jakiś osad się zbierał w filtrze g-k czy wszystko będzie zbierać beczka pelniąca funkcję filtra wstępnego oczyszczania??
Kolejne pytanie: Czy konieczne jest prowadzenie pierwszej rury wlotowej na taką wysokość jak na pierwszym obrazku, czy można doprowadzić wodę w poniższy sposób, co chyba da większa wydajność??
pudzio - 2010-06-11, 11:08
z tego co się orientuję to jak poprowadzisz tak jak w 2 rysunku to możesz mieć słaby przelew wlot powinien być wyżej niż wylot to tak chyba było fizyki. A jeśli chodzi o spust osadu w g-k to nie wiem nie zastanawiałem się nad tym. ja też myślę o zrobieniu filtra g-k ale w formie strumyka nie tak głębokiego jak twoje naczynie ale za to ok 4m długości
Limbo - 2010-06-11, 11:17
Strumyk już jest zrobiony, ale jeszcze bez kamieni i roślin, sama folia.
Więc rysunek nr 2 z poprzedniego posta odpada. Zatem czekam na opinie innych na temat pierwszego rysunku z poprzedniego posta. Dodam że beczka przed filtrem g-k jest raczej szczelna
Limbo - 2010-06-11, 11:38
Jedynie ostatni próg między ostatnią przegrodą a zbiornikiem w którym jest ujście do oczka jest wyższy, różnica między przegrodami to nie więcej niż 1-2 cm.
Lepiej to widać na tym zdjęciu:
Bardziej inetresuje mnie jednak układ który przedstawiłem na obrazku
Jest OK, czy jeszcze trzeba coś zmieniać??
Vanka - 2010-06-11, 11:48
Fakt teraz widac lepiej - jak dla mnie jest w porządku.
O filtrach nic nie wiem, więc sie nie wypowiem
Limbo - 2010-06-12, 02:12
Co eksperci mają na ten temat do powiedzenia??
JAREK G - 2010-06-12, 10:42
| Limbo napisał/a: | Kolejne pytanie: Czy konieczne jest prowadzenie pierwszej rury wlotowej na taką wysokość jak na pierwszym obrazku, czy można doprowadzić wodę w poniższy sposób, co chyba da większa wydajność??
| Jak masz beczkę szczelna to może być to rozwiązanie: najpierw beczka a potem filtr GK , a co do zasilania to może tak być jak pokazałeś na drugim rysunku niezależnie od tego którą wersję wybierzesz Choć ja twierdzę że korzystniejszym rozwiązaniem jest to z trójnikiem
pudzio - 2010-06-12, 17:06
limbo zrób ten filtr i opisz jak działa sam jestem ciekaw efektów. Myślę na zrobieniem strumyka jako gk no ale zobaczymy
Limbo - 2010-06-12, 22:34
Więc decyzja zapadła - konstruuję taki oto filtr.......
Pozostaje teraz zgromadzenie potrzebnych kolanek, rurek, keramzytu, formy ok 170l poj itd:P
Za jakiś czas wstawię fotki z prac nad tym filtrem
duzers - 2010-06-13, 00:15
myśle że będziesz zadowolony,bo wygląda | Limbo napisał/a: | | Pozostaje teraz zgromadzenie potrzebnych kolanek, rurek, keramzytu, formy ok 170l poj itd:P | przemyśl ile ci potrzeba kolanek,złączek.ja co chwile jeżdziłem do sklepu,bo zawsze czegoś zapomniałem,albo kupiłem co nie trzeba
ontario_ab - 2010-06-13, 08:44
mała ciekawostka:
jeśli rura, która łączy oba zbiorniki będzie przedłużona w górę (jej pionowa część) - spowoduje to napowietrzanie drugiego zbiornika. Nie wiem co na to rośliny bo ja w drugim zbiorniku ich nie mam tylko peszel i keramzyt. Złoże bio działa aktywniej gdy jest napowietrzane !
Limbo - 2010-06-13, 10:45
Jeśli by zastosować takie napowietrzaie to zamiast kolanka konieczny jest trójnik. Wtedy woda będzie bardziej natleniona, ale układ będzie nie szczelny. Nie wiem co jest lepsze, czy szczelność czy natlenienie.
Dzisiaj się wybiore do OŁBI bądź innego supermarketu rozejrzeć się za formami na filtr gk.
Jaką pojemność powinna mieć tak na filtr gk?? W internecie znalazłem forme gardeny poj 170l za 175 zł.
POzwolę sobie wstawić link http://www.e-rosa.pl/gard...nego-p-698.html Dno w tej formie jest duże, więc można by dać dużo keramzytu:) a pułek prawie wcale nie ma. Jeśli chodzi o kształt i pojemność i cenę jest to najlepsza forma jaką znalazłem, ale wolą coś obejrzeć i "zmacać" zanim kupię, co za tym idzie-niedziela w markecie budowlanym:P
[ Dodano: 2010-06-13, 12:05 ]
Jeszcze jedno pytanie. Jaką pompę zastosowac do tych filtrów tzn. o jakiej wydajności 6500l/h, 8500l/h a może coś słabszego. Pompa ma podnosić wodę na wys ok 1m wężem o długości ok 3-4m.
duzers - 2010-06-13, 11:46
| Limbo napisał/a: | | eszcze jedno pytanie. Jaką pompę zastosowac do tych filtrów tzn. o jakiej wydajności 6500l/h, 8500l/h a może coś słabszego. Pompa ma podnosić wodę na wys ok 1m wężem o długości ok 3-4m. | u mnie do filtra używam pompy 2500/h długość węża zasilającego to jakieś 6m,daje sobie rade bez problemu,u ciebie pewno trzeba coś mocniejszego,bo masz jeszcze gk
Limbo - 2010-06-13, 13:51
Rozważając jeszcze raz poprzednie rozwiązanie, wpadłem na 2 pomysły.
1. Zamiast robić trójnika na na wylocie z filtra gk i potem prowadzić rurki z tego trójnika na kaskadę i strumyk, zrobię dwa wyloty z filtra gk, (plus -identyczna czystość wody wpływającej na kaskadę i na strumyk, minus-nie można regulować ilości wody na kaskadę i na strumyk= jednakowa ilość wody na kaskadzie i na strumieniu) coś w ten deseń....
Tak jak powyżej w poście tylko że dwa wyloty z filtra gk
2. Coś podobnego jak proponował Jarek na początku, czyli na wężu z pompy zrobić trójnik z regulacją. Jeden wlot pójdzie przez beczkę (filtr wstępnego oczyszczania) do filtra gk i z niego na strumień. Drugi wlot pójdzie do beczki z różnymi warstwami filtrującymi, a z niego na kaskadę (plus-możliwość regulowania ilości wody na kaskadę i na strumień) coś takiego...
Kolejne pytanie co do trójnika z rozwiązania nr.2. Można spokojnie ustawić trójnikiem ilość wody wpływającej do oby beczek jeśli beczki są na rożnych wysokościach?? Powiedzmy że różnica między wlotami do beczek była by ok 20-30 cm.
Które rozwiązanie lepsze??
(Sorry, że ciągle o to wypytuje ale to jest projekt na lata, więc musi być profesjonalnie:)
JAREK G - 2010-06-13, 14:06
| Limbo napisał/a: | | Kolejne pytanie co do trójnika z rozwiązania nr.2. Można spokojnie ustawić trójnikiem ilość wody wpływającej do oby beczek jeśli beczki są na rożnych wysokościach?? Powiedzmy że różnica między wlotami do beczek była by ok 20-30 cm. | Jak beczki są szczelne to taka różnica może być jak chcesz regulować przepływ musisz założyć co najmniej jeden zawór między trójnikiem a tą beczką która jest 20cm niżej . Jak już tak rozważasz i bierzesz pod uwagę dwie beczki to ja proponuje połączyć je w jeden filtr szeregowo pierwsza beczka jako filtr mechaniczny, druga jako biologiczny i z tego filtra puścić wodę bezpośrednio na kaskadę, a z filtra korzeniowego do strumienia. Oczywiście w takim rozwiązani trójnik musi być za pompą a przed filtrami
Limbo - 2010-06-13, 14:30
Jarek czyli proponujesz mi coś takiego......??
[ Dodano: 2010-06-13, 15:39 ]
Czy takie szeregowe połączenie beczek będzie dobre.
Takie najbardziej mi odpowiada gdyż można beczki nisko ułożyć i wylot z 2 beczki jest wyżej, co daje możliwość lepszego zamaskowania beczek za kaskadą. Jarek co Ty na to??
JAREK G - 2010-06-13, 15:10
Dla mnie jest w porządku , ale poczekaj na inne opinie może ktoś Ci coś "podsunie"
Limbo - 2010-06-13, 15:46
Zrezygnuję z tej zielonej beczki po filtrze która już posiadam. Z racji tego, że potrzebne sa dwie beczki, kupię obie jednakowe. Beczka 55l o wymiarach 46cm wys i 41 cm szer, wieko 33cm z grubego plastiku będą odpowiednie czy potrzebne są pojemniejsze??
Poza tym lepsze będą wyższe i węższe beczki czy szersze a niższe, a może to bez znaczenia??
ontario_ab - 2010-06-13, 16:17
nie lubię robić filtra z beczki, sam zrobiłem z pojemników na odpady firmy Curver 110L. Taki zbiornik nie jest okrągły i łatwiej się wszystko montuje. Kolory też ma zbliżone do otoczenia: ciemnozielony i czarny. Wygodna pokrywa pozwala na szybką inspekcję. Wad nie znalazłem po roku używania.
Pawel Woynowski - 2010-06-13, 23:04
Zastanawiam się dlaczego zrobiłeś cały strumień w zasadzie na brzegu oczka. Na fotce widzę że masz dużo miejsca w ogrodzie. Obawiam się że może być za krótki aby spełnić swoją rolę.
Gdybym to robił, to poprowadził bym strumień przez część ogrodu. Zaczynał by się on kaskadą, wewnątrz której umieścił bym zbiornik wyrównawczy i zarazem filtr wstępny lub odpuścił bym sobie tam kaskadę, a zrobił małe oczko na EPDM obsadzone roślinami. Woda przepływała by przez nie i wpływała do strumienia zakończonego tym większym oczkiem.
Cały dowcip oczyszczania w strumieniu polega na jego długości i przepływie wody. Czym strumień dłuższy, a przepływ wolniejszy, tym oczyszczanie bardziej efektywne, oraz oczywiście od ilości roślin które biorą udział w oczyszczaniu.
Po co kombinować z wstępnymi filtrami skoro to małe oczko i strumień usuną Ci wszystkie zanieczyszczenia.
Małe oczko można tak wybudować, aby woda z pompy wpływając do niego wytrącała większe zanieczyszczenia, na zasadzie różnicy szybkości przepływu. Woda z rury zasilającej wpadając do oczka wytraca swą "siłę", co powoduje wytrącanie się zanieczyszczeń fizycznych, które osadzają się na dnie, a zanieczyszczenia chemiczne (azotany, fosforany) będą pobierane przez rośliny rosnące w małym oczku i strumieniu.
Ten strumień który już zrobiłeś zasil z kaskady, będzie dodatkowo dotleniał oczko.
Za pompą dał bym trójnik i dwa zawory kulowe, którymi można by było regulować przepływy. Do małego oczka i strumienia w zupełności wystarczy wolny przepływ np. 3000 do 4000 l/h. Do kaskady natomiast ok 7500 l/h, a że trudno to wyliczyć stąd te zawory którymi dostosujesz przepływy.
Limbo - 2010-06-13, 23:31
Owszem mam ogromny teren, na fotkach jest jedynie jego namiastka. Strumień jest jednak taki krótki gdyż zaplanowałem sobie wokół oczka jeszcze coś innego i taki strumień oderwany od reszty sporo by utrudniał w moim przypadku;)
Pod pojęciem "małego oczka" mam pan na myśli formę w której chcę zrobić filtr glebowo korzeniowy?? (pytam, żeby nie było niedomówień)
Żeby zasilić strumień kaskadą?? Czyli żeby woda z filtra glebowo korzeniowego wpadała do strumienia przepływając po małej kaskadzie?? Jeśli o to panu chodziło to odgadł pan mój zamiar, gdyż filtr gk czyli małe oczko będzie troszkę wyżej od strumienia, przez co wybudowanie przed strumieniem małej kaskady jest nieuniknione
Beczki stosuje tylko dla tego żeby woda która wpada na kaskadę również była filtrowana.
Zapomniałem dodać, że w filtrze gk pod rusztem będzie spust na zanieczyszczenia fizyczne (zapomniałem chyba nanieść tego na rysunek)
Zatem mogę przystąpić do budowy, czy jeszcze jakieś zmiany proponujecie??
Limbo - 2010-06-15, 00:19
Dzisiaj byłem w "Prakti..rze" na zakupach tzn. po elementy do budowy filtra. Kupiłem tylko gotową formę na filtr gk. Miałem ogromne trudności z dobraniem odpowiednich złączek PE. Niby banalna sprawa, ale pierwszy raz składam taki filtr:P
Z tego co wyczytałem w temacie o budowie filtra z beczki to na wlocie ma być 25mm a na wylotach najlepiej 50mm. Złączki o największym przepływie jakie znalazłem to 40mm, czy to wystarczy??
Czy przelew między dwiema beczkami ma mieć taka samą średnica jak końcowy wylot??
Tzn. np. woda z pompy będzie doprowadzona do pierwszej beczki przez peszel 25mm, następnie ma przepływać do drugiej będzie przez przelew 50mm i z drugiej beczki np. na kaskadę tez 50mm czy z pierwszej beczki do drugiej beczki ma być przelew 25mm bo już zgłupiałem:P??
Jeszcze głowiłem się nad trójnikiem który będzie rozdzielać wodę w pompy na beczki i na filtr gk. Znalazłem trójnik o takich oznaczeniach 25/20/25, czyli że wlot do trójnika jest niby 20mm a dwa wyloty z niego 25mm?? Może być taki trójnik czy raczej powinien mieć wlot i wyloty o takiej samej średnicy??
Co do kraników spustowych z osadnika - jaka średnica jest odpowiednia?? 25 mm wystarczy??
ontario_ab - 2010-06-15, 07:44
złączki 50mm nie dostaniesz w marketach, musisz poszukać w sklepach, a właściwie hurtowniach wod/kan które dostarczają podobne rzeczy wykonawcom. Przelew między beczkami najlepiej 50mm, wylot z drugiej też (przy przyłączu 25mm może i 40 by wystarczyła).
Co do węża z pompy to wykorzystaj maksymalną średnicę jaką dopuszcza pompa. Jak masz 25 mm to możesz rozdzielić na np. dwie 20. Warto dać też zawory byś mógł regulować tą wodę - baaaardzo przydatne. Spust 25 mm wystarczy.
Pawel Woynowski - 2010-06-15, 11:25
A ja zrobił bym to inaczej. Wejście z pompy do beczki standardowe Φ 32mm rura PE +złączka ZGW32114 + 1 szt Przelot szczelny 32 mm x 1 1/4 VDL, łącznik między beczkami 40 mm + 2 szt Tank union 40mm, a na wylocie Φ 50 mm z Przelot szczelny 50 mm VDL. Całą instalację na beczkach zrobił bym z PVC. Spust z beczek proponował bym większy, Φ 40 mm powinno wystarczyć. Zrobił bym to z Przelot szczelny 40 mm VDL + odcinek rury PVC Φ 40mm + Zawór kulowy 40 mm Antiblock
Za trójnikiem rozdzielającym powinieneś dać zawory kulowe do regulacji przepływu. Wszystkie potrzebne Ci materiały do tej instalacji dostaniesz TUTAJ
ontario_ab - 2010-06-15, 11:53
są też trójniki gardeny z dwoma zaworami na wyściu. Można do nich podłączać wąż 1 cal, 32mm i jeden o rozmiar wyżej (nie pamiętam jaki).
Paweł jak do takich zaworów montujesz wąż 32mm taki dedykowany dla pomp (czarny) ? Robiąc swój filtr jakiś czas temu miałem z tym kłopot
Limbo - 2010-06-15, 15:32
Podobno do mojego oczka są konieczne beczki co najmniej 250l. Czy to konieczne?? Przypominam, że mam oczko o wymiarach dł 6m, szer 3,5m, gł 1,40.
Zapadła decyzja co do trójnika (mam taka nadzieję )
Uzyję trójnika Gardeny. Mam plan na resztę instalacji w beczkach, tylko zastanawiam się jak połączyć tą instalację z tym trójnikiem Gardeny. Jak dokończę rysunek to pokażę jak ja to widzę.
[ Dodano: 2010-06-15, 16:38 ]
Panie Pawle, proponowane przez pana rozwiązanie jest bardzo profesjonalne, a zarazem trochę kosztowne. Zamierzam użyć podobnych złączek ale tańszych np. takich jak są w m.in w castoramie. Niebawem dołączę rysunek.
Pawel Woynowski - 2010-06-15, 16:36
| ontario_ab napisał/a: |
Paweł jak do takich zaworów montujesz wąż 32mm taki dedykowany dla pomp (czarny) ? Robiąc swój filtr jakiś czas temu miałem z tym kłopot |
Połączenia pompy z rurą PE robię za pomocą złączki PE GZ oraz złączek GEKA GW (F) + GEKA,
+ +
zamontowanych na elastycznym 30 - 50cm odcinku węża igelitowego IG32x4,
zakończonego również złączką GEKA oraz zamontowaną na gwincie wylotu z pompy złączką GEKA GW (F). Takie elastyczne połączenie eliminuje przenoszenie się drgań pompy na instalację PE, poza tym takie połączenie łatwe jest do demontażu pompy na okres zimy.
+
[ Dodano: 2010-06-15, 18:02 ]
| Limbo napisał/a: | | Podobno do mojego oczka są konieczne beczki co najmniej 250l. Czy to konieczne?? Przypominam, że mam oczko o wymiarach dł 6m, szer 3,5m, gł 1,40. |
Nie podawaj wymiarów a pojemność oczka, bo od tego uzależnisz pojemność filtra, chyba że masz prostokątne oczko to miał byś ok 30000 litrów wody w takim razie te 250 l to będzie w sam raz. Z drugiej strony czym filtr większy tym lepiej.
| Cytat: | Zapadła decyzja co do trójnika (mam taka nadzieję )
Uzyję trójnika Gardeny. Mam plan na resztę instalacji w beczkach, tylko zastanawiam się jak połączyć tą instalację z tym trójnikiem Gardeny. Jak dokończę rysunek to pokażę jak ja to widzę. |
Widzę że bardzo się spieszysz, a tego oczka nie lubią. Zawsze zastanów się nawet trzy razy zanim coś zrobisz, bo błędy będą się mściły, a to zwiększa koszty.
| Cytat: | | Panie Pawle, proponowane przez pana rozwiązanie jest bardzo profesjonalne, a zarazem trochę kosztowne. Zamierzam użyć podobnych złączek ale tańszych np. takich jak są w m.in w castoramie. Niebawem dołączę rysunek. |
Widzisz, bo wychodzę z założenia że oczko wodne to inwestycja na długie lata, i robienie go z byle czego, będzie się przez te lata mściło. Dlatego wolę wydać więcej kasy i mieć sprawdzony i profesjonalny sprzęt niż badziewie, które nie ma atestów ani żadnych gwarancji na uszkodzenia przez wpływy atmosferyczne.
Naprawa oczka, bo kupiło się tanie i nie za dobre materiały, odbije się czkawką za lat kilka kiedy trzeba będzie naprawiać prowizorkę. Taka naprawa niekiedy jest droższa niż budowa nowego oczka.
A tak wyglądają te połączenia o których Ci pisałem wcześniej, tu na przykładzie zbiornika wyrównawczego z filtrem do dużej kaskady.
ontario_ab - 2010-06-15, 19:20
Paweł, dzięki za rozwiązanie....
JAREK G - 2010-06-15, 20:13
Pawła rozwiązania są bardzo dobre niestety dość drogi Zależy Limbo, jaki zastosujesz przepływ przez filtr do 2000l/h 40mm Ci wystarczy. Jak większy to jak nie dostaniesz złączki 50mm zawsze możesz zastosować dwa odpływy po25 lub 32 mm i tak pewnie wyjdzie taniej i też na lata
Limbo - 2010-06-16, 01:55
Obiecany rysunek wraz z opisem.....
Wydaje mi się, że wszystko na rysunku jest jasne:
Nie podałem średnicy wylotu z ostatniej beczki ponieważ nie wiem jeszcze czy odpowiednie złączki 50mm. Możliwe, że zrobię wtedy dwa odpływy o średnicy 32mm.
Nie rysowałem instalacji w filtrze gk ponieważ będzie ona wykonana na tej samej zasadzie, czyli również od trójnika Gardena pójdzie wąż ogrodowy, który będzie nałożony na kawałek rury jako króciec + objemka metalowa. Filtr gk będzie zasilany od dołu w ten sam sposób co beczki, również wlot 32mm i 1 wylot 50mm lub 2 na 32mm.
Tak przy okazji znalazłem właśnie fajną stronę m.in ze złączkami w przystępnych cenach
http://www.farma-malecki....-2-w-zlaczki-pe
Z takim opisem chyba sobie poradzę w markecie ze złączkami
Jestem w trakcie szukania beczek na alledrogo. Gabarytowo najlepsze są moim zdaniem beczki 150l - 220l gdyż mają około 1m wysokości i idealnie udałoby mi się je zamaskować
Pawel Woynowski - 2010-06-16, 11:29
Tak bym to zrobił od strony technicznej.
Uważam że te trójniki na wylotach wewnątrz beczki są niepotrzebne.
Tak samo jak i na wlotach, osobiście zrobił bym to na prostej perforowanej rurze umieszczonej tuż pod rusztem, a nie wewnątrz złoża. Spusty z beczek zrobił bym o jak największej średnicy np 50 mm ostatecznie 40 mm. Łatwiej się wtedy oczyszcza filtr z osadów, wylot się nie zatyka śmieciami
Zastanawia mnie natomiast sprawa trójników Gardeny, jaką one mają średnicę wewnętrzną czy to jest 32 mm, bo taką powinny mieć skoro reszta instalacji jest na 32 mm, inaczej zawory w trójniku będą dławić przepływ. Cała instalacja zasilająca od pompy do filtra powinna być zrobiona na rurach 32 mm.
Druga sprawa to stosunkowo duża ilość kolanek prostych 90°. Postaraj się o kolanka łukowe 90°, zmniejszysz w ten sposób opory w rurach.
Zastanawiam się również nad tymi przelotami przez beczki zrobionymi z szybkozłączek PE, obawiam się że nie zda to egzaminu. Za mała powierzchnia styku ze ścianką beczki będzie powodować rozszczelnienie się tych przejść, już przy montażu. Przećwiczyłem to kiedyś robiąc filtr do fontanny ogrodowej z pojemnika z laminatu. Ponieważ nakrętka zaciskająca rurę PE w przejściówce nie dociśnie ci jej do ścianek uszczelniając całość przejścia. Jak inaczej chcesz uszczelniać te przejścia przez ścianki. Wtedy właśnie znalazłem ta przejściówki do których dałem Ci link.
Takie przejście musi być zrobione na sztywno, nie może się wyginać w ściance, dlatego ważna jest ta powierzchnia styku przejściówki ze ścianką.
Obawiam się, że sam się będziesz musiał przekonać. Tyle że wtedy to rzeczywiście będzie drożej.
Gosik - 2010-06-16, 11:55
Czy może być oczko bez filtra tego co powyżej, a tylko korzeniowy ?(oczko do 30m2)
mam pompę na 7000l, która działa jako fontanna oraz będzie odprowadzać wodę na kaskadę.
Limbo - 2010-06-16, 13:37
Te trójniki bałem tak dla eksperymentu. Widziałem z kilku waszych filtrach właśnie takie rozwiązanie więc tez dałem trójniki na wloty i wyloty, a się okazuje że są one w zasadzie zbędne. Panie Pawle, zwykła rura z otworami jako wlot w beczkach tuz pod rusztem jest bardzo dobrym rozwiązaniem. W ten sposób zanieczyszczenia fizyczne będą opadać od razu na dno beczki i nie będą tak mocno zapychać złoża na ruszcie co miało by miejscy gdyby wlot był nad rusztem.
Ontario_ab doinformował mnie że w tych trójnikach gardeny przepływ nie jest niczym ograniczany czy dławiony.
Naniosłem na rysunek zmiany zaproponowane przez Pana Pawła (różowy kolor).
Ponumerowałem również poszczególne połączenia złączek PE (kolor turkusowy), których linki są niżej. Zastosowałem na rysunku tyle tyle kolanek łukowych 90° ile było możliwe
Co do złączek PE to znalazłem odpowiednie na poprzednio podesłanej stronce.
Oto wymiary poszczególnych złączek i gwintów:
* Połączenie 1: KOLANO PE 32-1W + PRZELOT PE 32-1Z
* Połączenie 2: KOLANO PE 40-5/4W + PRZELOT PE 40-5/4 Z ASTORE
* Połączenie 3: Takie same złączki jak w połączenie 2.
* Połączenie 4: PRZELOT PE 50-1.5W + PRZELOT PE 50-1.5Z
Zdjęcia wkleiłem w celu pokazania, że powierzchnia styku ze ścianką beczki jest odpowiednia a skręcenie tych złączek da sztywną konstrukcję co zapobiegnie rozszczelnieniu się tych przejść
Jeśli jestem w błędzie to niech ktoś mnie z niego wyprowadzi
Pawel Woynowski - 2010-06-16, 14:07
Gosik oczywiście że może być. Trzeba jedynie wybudować strumień, w miarę możliwości jak najdłuższy, podzielony progami (z między których woda nie będzie wypływać po zatrzymaniu pompy i obsadzony roślinami wodnymi, lub strefę bagienną (obsadzoną roślinnością), wielkości co najmniej 3/4 powierzchni oczka.
Jeśli dysponuje się w ogrodzie odpowiednią powierzchnią to można również połączyć strefę bagienną ze strumieniem który będzie z niej wypływał meandrując po ogrodzie i kończył swój bieg w oczku. Woda będzie pompowana z oczka do strefy bagiennej, a z niej będzie wpływać do strumienia i skąd wraca do oczka.
Co zaś do pompy, to podaj jakie ma max podnoszenie.
Limbo - 2010-06-16, 14:31
Wracając do tematu..... ??
ontario_ab - 2010-06-16, 18:29
moje spostrzeżenia:
1. "kranik" niepotrzebnie jest poniżej wlotów, po co tak wysoko wlot ? tracimy przy tym miejsce na złoża filtracyjne. ja mam "kranik" czyli spust osadów na tej samej wysokości co wlot wody
2. rysunek Limbo z wlotem do beczki w kształcie T moim zdaniem jest lepszy niż nawiercona rurka jak to sugeruje Paweł. Miałem to dziurkowanie i były problemy z zapychaniem się (w pierwszej beczce). Poza tym wlot T ( a najlepiej w ogóle bez) powoduje że w spodniej części beczki jest non stop ruch osadów i łatwiej to potem wypuścić otwierając zawór. Przypomnę, że profesjonalne filtry posiadają wstępną "beczkę" w której jest tylko wir.
3. jak dajesz na zasilaniu 32mm to na wylocie minimum 50mm
Limbo - 2010-06-16, 19:06
Ontario_ab Złączki dobre?? Średnice gwintów są OK? Będzie dość dobry przepływ??
1.Kranik jest tak nisko żeby móc wypuścic cały osad prawie aż do dna?? Chyba o to chodzi??
Wlot na rysunku jest trochę wysoko bo inaczej nie mógł bym narysować kraniku:P Będzie niżej.
2. Kompromisowym rozwiązaniem może być trójnik z wyciętymi kilkoma otworami
3. Czyli Na wylocie przelot 50mm z gwintem 5/4 cala się nie nada?? Bo są też przeloty 50mm z gwintem 2 cale ale powierzchnia styku ze ścianką beczki wtedy była by minimalna i mogło by być nieszczelne. To zastosować mimo wszystko z gwintem 2 cale i dać ciaśniejszą uszczelkę??
JAREK G - 2010-06-16, 19:20
Każdy ma jakieś swoje inne spostrzeżenia | Pawel Woynowski napisał/a: |
Zastanawiam się również nad tymi przelotami przez beczki zrobionymi z szybkozłączek PE, obawiam się że nie zda to egzaminu. | Paweł to co pokazuje Limbo, to nie są szybkozłączki , stosuje podobne złączki PE u siebie już kilka lat i są niezawodne na dodatek tanie i łatwe w montażu nie potrzeba kleju , silikonu ani uszczelek | ontario_ab napisał/a: | | 1. "kranik" niepotrzebnie jest poniżej wlotów, po co tak wysoko wlot ? tracimy przy tym miejsce na złoża filtracyjne. ja mam "kranik" czyli spust osadów na tej samej wysokości co wlot wody | Zasilanie daje się specjalnie wyżej żeby nie mieszało osadów opadających na dno a zawór spustowy jak najniżej choć beczce jest to trudne | ontario_ab napisał/a: | | 2. rysunek Limbo z wlotem do beczki w kształcie T moim zdaniem jest lepszy niż nawiercona rurka jak to sugeruje Paweł. Miałem to dziurkowanie i były problemy z zapychaniem się (w pierwszej beczce). | Kiedyś robiłem jak Paweł nawiercałem rurę ( otwory muszą być duże żeby się nie zapychały ) ale potem mi si nie chciało to dawałem "T" to takie zabezpieczenie jakby się przepchał jeden otwór Teraz nie daje nic | Limbo napisał/a: | Nie podałem średnicy wylotu z ostatniej beczki ponieważ nie wiem jeszcze czy odpowiednie złączki 50mm. Możliwe, że zrobię wtedy dwa odpływy o średnicy 32mm.
| Jak w pierwszej beczce przejdzie Ci przez 40mm to w drugiej tym bardziej Pisałem Ci już wcześniej wszystko zależy jaki dasz przepływ jak będzie to do 2000l/ to niezależnie od średnicy zasilania 40mm Ci wystarczy Jak przepływ będziesz miał większy to musisz myśleć o 50mm lub dwóch wylotach
I jeszcze jedno z tego co pamiętam to ten trójnik gardeny to jest dość drogi nie wiem po co się pchacie w takie drogie rozwiązania
Ps. | Limbo napisał/a: | | Czyli Na wylocie przelot 50mm z gwintem 5/4 cala się nie nada?? Bo są też przeloty 50mm z gwintem 2 cale ale powierzchnia styku ze ścianką beczki wtedy była by minimalna i mogło by być nieszczelne. To zastosować mimo wszystko z gwintem 2 cale i dać ciaśniejszą uszczelkę?? | Jak chcesz dać 50 to tylko 2" w innym wypadku to jest bezsensu , nawet jak dajesz 40mm to złączka powinna być z gwintem 6/4" a 5/4" to Szukaj takiego modelu złączek ( inny producent ) żeby miały kołnierz
Gosik - 2010-06-16, 20:29
| Pawel Woynowski napisał/a: |
Co zaś do pompy, to podaj jakie ma max podnoszenie. |
o matko, nie wiem co to jest podnoszenie pompy, ale wszystko co na opakowaniu napisali to: Aquajet 7500 PFN 7500 wys.podnoszenia (chyba to o to pytasz?)-400, ale czego nie wiem.
Co do stref płytkich, to z prawej strony wyspy jest zrobiona płycizna i będą takie groble, aby po wyłączeniu kaskady woda zostawała.
ontario_ab - 2010-06-16, 21:04
| JAREK G napisał/a: | Każdy ma jakieś swoje inne spostrzeżenia | ontario_ab napisał/a: | | 1. "kranik" niepotrzebnie jest poniżej wlotów, po co tak wysoko wlot ? tracimy przy tym miejsce na złoża filtracyjne. ja mam "kranik" czyli spust osadów na tej samej wysokości co wlot wody | Zasilanie daje się specjalnie wyżej żeby nie mieszało osadów opadających na dno a zawór spustowy jak najniżej choć beczce jest to trudne |
poniżej rusztu radzę całą przestrzeń wypełnić szczotkami (Jarek G ma ciekawą ofertę), wtedy można dać i wlot wody i spust na tej samej wysokości. Jak nie będzie szczotek to ruch wody jest na tyle spory że nic na dnie nie będzie zalegać cały czas się wszystko miesza. Przy spuszczaniu osadu - ciśnienie wody z góry wypchnie osad na zewnątrz, przynajmniej jego część. Ja procedurę spuszczania robię 2-4 razy, aż widzę, że leci czysta woda.
Rozwiązania Pawła co do tych klejonych rur są fajne, może przy następnym filtrze spróbuję.
ps. pompa słabsza niż 8 tyś L/h raczej nie zda tu egzaminu, a Limbo piszesz tu coś o 2000 - będzie lipa
Pawel Woynowski - 2010-06-17, 00:01
| JAREK G napisał/a: |
Paweł to co pokazuje Limbo, to nie są szybkozłączki , stosuje podobne złączki PE u siebie już kilka lat i są niezawodne na dodatek tanie i łatwe w montażu nie potrzeba kleju , silikonu ani uszczelek |
Ja je tak nazywam w przeciwieństwie do złączek klejonych przy PVC. Również je stosuję lecz jedynie do łączenia rur PE, ale nie jako przejściówki dla rur PE przez ścianki zbiorników. Nie zdadzą egzaminu, nie ma jak ich uszczelnić, za małe kołnierze i przy ściankach o grubości 4-5 mm mają za krótki gwint. A trzeba jeszcze pomyśleć o uszczelce z gumy między kołnierzem a ścianką, od wewnątrz zbiornika, na zewnątrz idzie nakrętka która dociska uszczelkę.
A ze jestem zwolennikiem chowania całej instalacji zasilającej kaskadę czy zewnętrzny filtr, w gruncie coby nie pętała się po ogrodzie, to na tych przejściówkach co je pokazałem wcześniej robię też przejścia przez folię EPDM.
Limbo - 2010-06-17, 00:09
Ontario_ab nic nie pisałem o pompie 2000l/h. Jarkowi pewnie chodziło, że odpływ o średnicy 40mm zda egzamin jedynie poniżej 2000l/h przepływu, ale mniejsza z tym. Co do pompy jeszcze decyzja nie zapadła. Ale myślę nad tymi energooszczędnymi z firmy o wdzięcznej nazwie "JEBAO". Nie chcę wydać fortuny na prąd przy ciągłym trybie pracy pompy.
Znalazłem innego producenta. Zamiast złączek 40mm-5/4" zastosuję 40mm-6/4".
Na wylocie zastosuję od środka beczki przelot 50mm-2" z gwintem wewnętrznym a z zewnątrz przelot 63mm-2" z gwintem zewnętrznym z racji tego że ma większy kołnierz.
Trójnik Gardena wydaje mi się być najpraktyczniejszym rozwiązaniem - nie wpadłem na nic tańszego, spełniającego tą samą funkcję.
Co do kraniku.... połączenie przelotu PE o gwincie zewnętrznym z takim zaworem da radę??
Jeśli chodzi o wloty do beczek to jeszcze nie zdecydowałem czy dać je nad czy pod rusztem bo są różne opinie. Uważam, że chyba lepiej jak brud sobie spokojnie osiada na dnie gdy wlot jest tuż nad rusztem i poprzez umieszczenie kraniku jak najniżej, da się go wypuścić z dna beczki niemal że w całości ????? Chyba o to chodzi???
ontario_ab - 2010-06-17, 14:09
| Limbo napisał/a: |
Jeśli chodzi o wloty do beczek to jeszcze nie zdecydowałem czy dać je nad czy pod rusztem bo są różne opinie. Uważam, że chyba lepiej jak brud sobie spokojnie osiada na dnie gdy wlot jest tuż nad rusztem i poprzez umieszczenie kraniku jak najniżej, da się go wypuścić z dna beczki niemal że w całości ????? Chyba o to chodzi??? |
zdecydowanie pod rusztem - daj w tej części szczotki filtracyjne 5-6 sztuk
przelot PE o gwincie zewnętrznym z zaworem da radę
JAREK G - 2010-06-17, 17:21
| Cytat: | | Ontario_ab nic nie pisałem o pompie 2000l/h. Jarkowi pewnie chodziło, że odpływ o średnicy 40mm zda egzamin jedynie poniżej 2000l/h przepływu | Tak dokładnie o to chodziło
| Limbo napisał/a: | | Co do kraniku.... połączenie przelotu PE o gwincie zewnętrznym z takim zaworem da radę?? | Da radę, tylko ja w przeciwieństwie do Pawła zastosowałbym zamiast przelotu z drugiej strony złączkę PE z gwintem zewnętrznym takim jak na zaworze, (będzie taniej i tez na pewno nie będzie przeciekać ) Ewentualnie jeszcze tańszy będzie nypel redukcyjny ( żeby kołnierz był duży z jednej strony gwint zewnętrzny jak na zaworze z drugiej 1/4" większy
Limbo - 2010-06-17, 17:56
Konstrukcja filtra staje się coraz bardziej wyrazista:) Powoli robię sobie listę z potrzebnymi złączkami i zaworami. Znalazłem na alledrogo beczki 150l z obejmą do zaciśnięcia dekla, hermetycznie szczelne w cenie 30zł. Chyba korzystny wybór?? Gabarytowo są dla mnie jak najbardziej odpowiednie.
Pompy do pracy ciągłej do ile W są waszym zdaniem oszczędne. Bo podobno potrzeba mi pompy minimum 8000l/h?? Macie jakieś propozycje. Ja się rozglądałem za pompami JEBAO. Znacie jakieś inne godne polecenia??
duzers - 2010-06-17, 21:23
| Limbo napisał/a: | | Macie jakieś propozycje. | u siebie założyłem wyłącznik czasowy.15 minut chodzi/15 przerwy itd.w nocy przerwa jest trochę dłuższa.nie wiem czy to zasługa filtra,ale woda do samego dna jest przejrzysta 1,2m (wiem że mnie zkrytykujecie )
ontario_ab - 2010-06-17, 22:07
co 15 min osad cofa się do oczka, no chyba, że masz zawór zwrotny
violettaxx - 2010-06-17, 22:30
Limbo znam bardzo dobrą pompę eco /tylko jedna wada droga !/oase 8000l/h przy 80wat i możesz ją skręcić na 45wat a co najważniejsze posiada drugie wejście na skimer naprawdę rewelacyjna rzecz !!!! /wtedy może ci pracować 24h bez konieczności włączania i wyłączania jak u duzers/ a swoją drogą nie wiem czy dla pompy nie jest gorsze to włączanie i wyłączanie co 15 minut ? Myślę że takim odpowiednikiem jest Pompa Jebao FTP ECO ale tu musza się wypowiedzieć użytkownicy jak jest z jakością i wytrzymałością tej pompy.
Limbo - 2010-06-18, 10:20
Nie mierzę w aż tak drogi sprzęt, myślałem o przedziale cenowym do 600zł.
Pawel Woynowski - 2010-06-18, 21:40
Duzers, to pozorna oszczędność, pompa w momencie rozruchu pobiera dużo więcej prądu niż gdyby chodziła non stop. Szczególnie jest to odczuwalne w pompach wirnikowych i o większej wydajności.
duzers - 2010-06-19, 09:22
zawór zwrotny mam.może i racja z tą moją pozorną oszczędnością
Limbo - 2011-06-30, 13:44
Przyszło odświezyć temat bo konstrukcja filtra juz gotowa
Niebawem oczyszczam oczko i przerzedzam szeregi domowników stawu.
Zanim jednak przystąpię do tych czynności chce zaopatrzyć się w odpowiednie złoża filtracyjne do beczek filtrujących oraz do filtra gk.
Z filtrem gk chyba sobie poradziłem. Zaznaczyłem, że nalezy użyć włókniny do filtra gk lecz nie bardzo wiem o jaki rodzaj włókniny chodzi. Może to być włóknina stosowana w ogrodzie pod korę lub żwirek w ogrodzie (geo-, agrowłóknina) ?
Co do beczek to znalazłem jedynie ułożenie złóż w filtrze przelewowym, a moje beczki są zasilane od dołu.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Limbo - 2011-07-01, 15:33
Zapomniałem dodać, że jeszcze mam pół tej beczki wkładów z starego filtra. Spokojnie wystarczy ich na jedną warstwę w jednej z beczek nowego filtra.
Zostały mi jeszcze dwa rodzaje żwiru, którym podsypywałem brzegi wokół oczka
Pomóżcie, bo nie wiem co kupić i w jakiej kolejności włożyć to do filtra, a fachowców tu nie brakuje
kordiankw - 2011-07-01, 16:23
Szeroko był poruszany temat tutaj: http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0 . A pod tym linkiem znajdziesz wzorcowy filtr wykonany przez Pawła http://www.mikrojezioro.m...tr_biolog.html, więcej nie pomogę bo nie używam filtrów, postawiłem na naturę, a ta dobrze sobie radzi.
Limbo - 2011-07-01, 19:54
Mam nadzieję, że znajdę w temacie o złozach filtracyjnych równiez kolejność ułożenia w filtrach zasilanych od dołu bo póki co to na pierwszych stronach było tylko o filtrach zasilanych od góry. Widocznie musze się zagłebic w tą lekturę.
Mimo wszystko czekam na pomysły;)
kordiankw - 2011-07-01, 20:42
| Limbo napisał/a: | Mam nadzieję, że znajdę w temacie o złozach filtracyjnych równiez kolejność ułożenia w filtrach zasilanych od dołu bo póki co to na pierwszych stronach było tylko o filtrach zasilanych od góry. Widocznie musze się zagłebic w tą lekturę.
Mimo wszystko czekam na pomysły;) |
Jak już przebrniesz przez tamtą lekturę to jeszcze poczytaj tu: http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=300
Limbo - 2011-07-03, 12:43
co sądzicie o takim rozwiązaniu ??
|
|