Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - wiosna zimą

phalina - 2006-11-26, 20:19
Temat postu: wiosna zimą
wyobraźcie sobie ,że u mnie na działce zaczeły wychodzić krokusy jak tak dalej będzie to niedługo zakwitną,zgroza w listopadzie,jutro idę zobaczyć czy nie wschodzą przebiśniegi ;-)
ZiK - 2006-11-26, 22:12

U mnie w oczku zakwitł jaskier wodny. :)
killer1558 - 2006-11-26, 22:33

a ja przeglądałem drzewa i na wieżbie bazie zaczynają rosnąć a kasztan pąki puszcza :P
AurorA - 2006-11-27, 00:55

U mnie dziś kwitnie kaczeniec i barwinek aureovariegata, a poza tym pigwowiec ale jemu cos odbiło bo kwitnie bez przerwy od wiosny.
castleman - 2006-11-27, 09:25

Posadziłem młodziutką magnolię :)
Na niej pojawiają się coś ala bazie.

AurorA - 2006-11-27, 14:00

castleman napisał/a:
Posadziłem młodziutką magnolię
Na niej pojawiają się coś ala bazie.

To normalne tak wygladają pączki na przyszły rok.

Mutari - 2006-12-05, 17:49

Witam wszystkich, u mnie też w ogrodzie chyba rośliny pomyliły pory roku. Dzisiaj zauważyłem ze wschodzą u mnie hiacynty. Jak tak dalej będzie ciepło to moje rosliny szlak trafi.
Pozdroo

Maikler - 2006-12-05, 18:15

U mnie azalie wypuściły pąki...
JAREK G - 2006-12-05, 19:35

Maikler napisał/a:
U mnie azalie wypuściły pąki...

Mnie się wydaje że u azali to normalne, że malą pąki na jesień :roll:

AurorA - 2006-12-05, 19:44

Jasne że normalne.
Maikler - 2006-12-05, 21:41

:oops:
killer1558 - 2006-12-05, 23:33

fotki do mojego postu wyżej :)
a teraz to co kwitnie u mnie przeważnie o tej porze w zimie, mówili mi że to wilczełyko ale czytam w goglach i tam piszą ze powinno na wiosne pewnie coś innego mam sam już nie wiem

JAREK G - 2006-12-05, 23:52

Faktycznie coś Ci zakwitło :o i nie wygląda na to żeby miało kwitnąć co roku o tej porze, ale ze śniegiem efekt byłby jeszcze lepszy :)
killer1558 - 2006-12-06, 01:00

właśnie o to chodzi że to kwitnie grudzień , styczeń, :P
Ala - 2006-12-06, 01:53

Jak widać Twój wawrzynek się pospieszył, pewnie myśli, że to wiosna. U mnie 2 tyg temu kwitła kalina, kaczeńce kwitną cały czas od września, a teraz mam w ogrodzie bukiet fiołków.
Irex - 2006-12-06, 18:55

Moje różne nadal kwitną!
JAREK G - 2006-12-06, 21:20

Irex napisał/a:
Moje różne nadal kwitną!

Moje nie bo już je obciąłem i poprzysypywałem korą :)

Irex - 2006-12-06, 22:47

No tak - przycięte nie kwitną tylko pnące :???:
Irex - 2006-12-11, 21:49

Sobota 09.12
Kaczeńce szaleją

Wypuszczają liście:
Borówka wysoka

Pigwowiec

Wiciokrzew japoński

I róże

Kiełkują siewki czarnuszki damasceńskiej

Gajowiec żółty w połni wegetacji

Zakwitła tawuła

i zawciąg nadmorski na skalniaku

Maikler - 2006-12-11, 22:07

Według prognoz powoli idą chłody. Pojutrze w Katowicach mają być 2C a w Suwałkach śnieg :?
Irex - 2006-12-11, 22:18

A tak fajnie się zapowiadało.
Wakacje w marcu dopuki temperatura byłaby znośna do +30 stopni.
Na wielkanoc zebrałbym banany i kokosy z ogrodu i na stół.
Karmiłbym w oczku paletki i sklary, a problem glonów załatwiały by zbrojniki. A jak pięknie kwitły by w nim lotosy takie jak ten:

A tu idą chłody brrr...

krzych0719 - 2006-12-22, 18:02

dziś zrobilem fotkę na dzialce. Ciemiernik kwitnie w najlepsze.

ZiK - 2006-12-22, 18:07

krzych0719, Ciemiernik dla mnie to bardzo ciekawa roślinka. :good:
JAREK G - 2007-01-11, 19:49

Dzisiaj pochodziłem po ogrodzie i jak tak popatrzałem to wszystko zaczyna powoli budzić się do życia , a najbardziej zaskoczyły mnie tulipany bo widać je już parę centymetrów jak tak dalej pójdzie to w lutym zakwitną :shock: Jutro porobię zdjęcia wszystkich anomali to wrzucę na forum :)
AurorA - 2007-01-11, 20:23

JAREK G napisał/a:
tulipany bo widać je już parę centymetrów jak tak dalej pójdzie to w lutym zakwitną

jeszce tydzień takiej pogody i zakwitna mi krokusy - pąki zaczynają pękać.

JAREK G - 2007-01-15, 16:06

Moje tulipany w połowie stycznia :o :)

A tu o ile dobrze pamiętam lilie

jeszcze róża

kwitnąca roślinka zimą ,ale ta akurat zawsze kwitnie zimą tylko zapomniałem jak się nazywa

AurorA - 2007-01-15, 16:36

Mi teraz kwitną tylko pierwiosnki.
krzych0719 - 2007-01-15, 18:10

Ta roślina -krzew to pewnie Daphne mezereum wilczelyko. Ma ladne czerwone owoce.
JAREK G - 2007-01-15, 19:02

Tak to będzie wawrzynek wilczełyko :) poczytałem trochę i się okazało że on jest silnie trujący :o :roll:
killer1558 - 2007-01-16, 21:10

na dzień wczorajszy mój wawrzynek wyglądał tak

a tu krokusy

hortensja puszcza listki

i złotokap też szaleje

JAREK G - 2007-01-16, 22:15

Nie za krótko killer1558, obciąłeś tą hortensje :roll: nie boisz się że będzie Ci słabo kwitła , bo podobno najlepiej kwitnie na starych pędach :roll:
AurorA - 2007-01-17, 01:55

Zgadza się hortensji - się nie przycina, bo nie kwitnie.
jackon - 2007-01-17, 05:12

ja obcinam i kwitnie
a mieszkam w koncu w miejscowosci, ktora slynie z hortensji
wielu moich sasiadow robi to samo
pozdrawiam
Jacek

killer1558 - 2007-01-17, 07:10

hortensje mam posadzone dopiero od wiosny i nigdy wcześniej jej nie miałem tak że zawsze czegoś się stąd nauczę :) teraz przycięta a na drugi rok zostawię w spokoju
JAREK G - 2007-01-17, 16:55

Ja późną wiosną przycinam tylko końcówki te co obmarzły i uschły. Raz się zdarzyło że zmarzła cała hortensja i musiałem i krótko przyciąć :? latem zakwitła ale słabo miała tylko kilka niedużych kwiatów :(
Ernest - 2007-01-17, 17:22

No to ja pokaże co się dzieje :(
Funkie ,
Powojnik

Tojeść kropkowana

Jeszcze tydzień ,może mniej i zaczną puszczać agresty,aronie,jabłonki,wiśnie

DAwid - 2007-01-17, 17:49

http://www.fotosik.pl/pok...a59fc4f076.html
zdjecie nie jest pierwszej jakosci bo niemam tymczasowo aparatu wiec jest zrobione telefonem komorkowym (moze bedzie cokolwiek widac na tym zdjeciu) ale tak wyglada u mnie roza na dzien dzisiejszy :shock:

Bajbas - 2007-01-17, 18:42

jackon napisał/a:
a mieszkam w koncu w miejscowosci, ktora slynie z hortensji
wielu moich sasiadow robi to samo

Jacek nie chwal się tak, lepsze jest wrogiem dobrego ;-) Sprobuj niektórych nie ścinać i porównasz efekty. Cięte bardzo nisko praktycznie nie kwitną (te na Mazowszu :P ) . Najładniejsze kwiaty są wypuszczane z górnych pędów starych badyli. Ja tez nie tnę. Ale Warszawa nie słynie z hortensji :(
Ja w tym roku swoje przesadzam, więc nie będę mógł powalczyć o prymat w tej dyscyplinie, ale w kolejnym rzucam rękawice Władysławowi (nie mylić z Władkiem!) w konkursie na najładniejszą hortensję.
A tak biadolicie, że zimy nie ma. To prawda będzie trochę strat, ale ile mniej opału pójdzie, ile kasy w kieszeni. A ja dzięki tej zimie oszczędzę kilkadziesiąt godzin w życiu (szybciej mi zrobią węzeł komunikacyjny = mniejsze korki). No i piątek dostanę 12 doniczek z trawą i wio do sadzenia :yahoo:
Bajbas

Ala - 2007-01-18, 10:32

Hortensje się obcina i nie, w zależności od gatunku.
Tej najpopularniejszej, hortensji ogrodowej, nie zaleca się ciąć jesienią. Kwiaty rozwijają się latem z pąków zawiązanych w poprzednim roku. Jeśli zetniemy lub przytniemy pędy, zatniemy też część lub wszystkie, pąki kwiatowe. Wiosną ścinamy tylko końcówki, które przemarzły.
Tą samą zasadę stosuje się do hortensji pnącej, drzewkowatej /krzewiastej/ i kosmatej.
Natomiast hortensja bukietowa wymaga corocznego, silnego cięcia, ponieważ pąki kwiatowe tworzy na pędach jednorocznych.

Bajbas napisał/a:
No i piątek dostanę 12 doniczek z trawą i wio do sadzenia

Skąd Ty w środku zimy wziąłeś trawę do sadzenia?

Bajbas - 2007-01-18, 11:07

Ala napisał/a:
hortensja bukietowa wymaga corocznego

o warto wiedzieć, nie ma kłopotu z okrywaniem! Czyli wychodzi na to, że wszyscy mają rację. To jest błogosławiony udział kobiet w życiu publicznym :brawo:

Ala napisał/a:
Skąd Ty w środku zimy wziąłeś trawę do sadzenia

Tadeusz Smal sprzedaje, nie dość że tanio to jeszcze dorzuca bonusy. Jest na każdej aukcji, albo można mu oszczędzić kosztów (a jednocześnie domagać się dodatkowych bonusów :lol: i kupić w jego sklepie.
Trochę z nim pokorespondowałem i warto od niego kupić. Zakręcony na punkcie traw. Lubię takich :)
Pozdrawiam, Bajbas

Pawel Woynowski - 2007-01-23, 19:39

Gdzie mi tam do Was:
Tak wyglądają klematisy

Tutaj po lewej żonkile botaniczne a po prawej wyłażą botaniczne tulipany,

Tu dla odmiany pigwa,

Na skalniaku żonkile białe, diabli wiedż skąd siię tam wzięły parę lat temu, skoro rosną to je zostawiłem. Pare lat temu był tylko jeden teraz rozrasta się po skalniaczku, a niech im tam, dobrze się czują to niech rośną :)

A to co, to szfirki nad strumykiem, te po prawej, notomiast te po lewj to fioletowe kwiatki z nasiennikami wypełnionymi trzema nasionami, a wogóle to roślinka cebulowa, tyle że nie wiem jak się zwie.

Funkiom też się śpieszy.

krzych0719 - 2007-01-23, 19:45

Czy aby to na zdjęciu to pigwa? Myślę ze to pigwowiec. Pigwa rusza dużo później i jeszcze jest całkiem uśpiona. Przynajmniej u mnie w Białymstoku pigwowce wyraźnie ruszają, a drzewka pigwy nie.
Pozdrawiam

AurorA - 2007-01-23, 20:58

Paweł napisał/a:
A to co, to szfirki nad strumykiem, te po prawej, notomiast te po lewj to fioletowe kwiatki z nasiennikami wypełnionymi trzema nasionami, a wogóle to roślinka cebulowa, tyle że nie wiem jak się zwie.

Większość szafirków wypuszcza liście dużo przed zimą (to chyba te po lewej), a kwiatki z nasiennikami wypełnionymi trzema nasionami to zapewne cebulica syberyjska. Widać tam też takie z białym paskiem to śniadek baldaszkowaty lub krokus.

Pawel Woynowski - 2007-01-23, 21:14

Masz rację to pigwowiec japonski (Chaenomeles Japonica),a nie pigwa pospolita (Cydonia oblonga). Sory. Tak to powinienem nawa,ć ale jakoś się przyjęło nazywać ten krzew pigwą, może dlatego że pigwa pospolita jest u nas rzadkością, lubi przemarzać w zimie.
krzych0719 - 2007-01-23, 22:59

Z tą wrażliwością na mróz pigwy to się nie zgodzę. Po ostatniej srogiej zimie pigwa owocowała przyzwoicie, a pigwowce chińskie bardzo słabo, Pigwa kwitnie dosyć późno a pigwowce bardzo wcześnie i dla tego są często uszkadzane przez wiosenne przymrozki. Na nalewki nadają się owoce pigwowca, a czy pigwy tez?
Pawel Woynowski - 2007-01-23, 23:34

krzych0719 napisał/a:
Na nalewki nadają się owoce pigwowca, a czy pigwy tez?

Głównie pigwy owce są słodsze od owoców pigwowca które mają więcej goryczki. To można regulować cukrem.
Tu masz przepis na nalewkę z pigwowca:

Nalewka z pigwowca
2,5 kg owoców pigwowca, dojrzałych, żółtych, najlepiej zebranych pod koniec września
1,5 kg cukru
1/2 litra wódki
1/2 litra spirytusu 95%

Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na ćwiartki i "wydłubać" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są twarde, Wyczyszczone ćwiarteczki przekroić na pół (ósemki) i wrzucić do słoika wypełniając go do ¾ objętości. Zasypać cukrem w proporcji 1:1,5 wagowo, tzn. 1,5 razy więcej owoców pigwowca. Mniej więcej 2,5 kg owoców - 1.5 kg cukru. To wyjdzie pełny słoik. Nakryć lnianą szmatką lub gazą i postawić na parapecie na słoneczku, ale nie za ostrym. Po trzech dniach mamy soczek. Zalać ½ litra wódki. Odczekać trzy dni i zalać ½ litra spirytusu 95%. I teraz najtrudniejsza próba. Nalewka musi (!!) dojrzewać około 6 tygodni. Jęzor wisi, ale warto poczekać. Odcedzić, rozlać nalewkę do butelek. Nie ma ograniczeń w przechowywaniu, czym dłużej tym lepsza.
Nie wyrzucać owoców dobre do herbaty lub podgryzania.

A to przepis na nalewkę z pigwy:

Nalewka z pigwy na arcydzięglu:

1.5 kg dojrzałych owoców pigwy,
1 czubata szklanka cukru,
25 dag miodu akacjowego lub lipowego,
3 szklanki żytniówki,
10 ml rumu,
1 pomarańcza 20 dag,
1 łyżeczka kwiatu głogu,
1 łyżeczka do kawy suszonego korzenia arcydzięgla

Pigwy umyc, obrac, pokroic na kawałki, oczyscic z pestek. Zalac w rondlu 4 szklankami wody i gotowac na małym ogniu, pod przykryciem 45 min. Schłodzic i z otrzymanej masy wycisnąc sok w sokowirówce. Do 3 szklanek otrzymanego soku dodac cukier, miód, arcydzięgiel, ogrzewac do chwili aż składniki się połączą. Przelac do słoja wlac żytniówkę, rum i zamknąc na 3 tygodnie w chłodnym miejscu wstrząsając co 3-4 dni. Pomarańczę wyszorowac, sciągnąc z niej cieniutko skórkę (bez białego) i pokroic w paseczki. Do nalewki dodac skórkę,sok z pomarańczy i kwiat głogu. Wymieszac. Słój odstawic w chłodne miejsce na 4 tygodnnie. Potem przefiltrowac, przelac do butelek i przechowywac jak najdłużej.

AurorA - 2007-01-24, 00:00

krzych0719 napisał/a:
Po ostatniej srogiej zimie pigwa owocowała przyzwoicie, a pigwowce chińskie bardzo słabo, Pigwa kwitnie dosyć późno a pigwowce bardzo wcześnie i dla tego są często uszkadzane przez wiosenne przymrozki. Na nalewki nadają się owoce pigwowca, a czy pigwy tez?

U mnie pigwowce w tamtym roku owocowały wyjątkowo obficie. Pigwa też się nadaje na nalewki, jednak są one gorsze od pigwowcówki.

Pawel Woynowski - 2007-01-24, 00:16

Nie zgodzę się z tobą w tym przypatku. Owoce pigwy są słodsze i do nalewek daje się mniej cukru który zmienia smak napoju. Poza tym muszą stać co najmniej 12 miesięcy, ale kto to wytrzyma!! Wtedy dopiero bukiet i smak się równoważą. Zresztą do większości nalewek trzeba mieć cierpliwość jak chce się pic wyborny napój. :)
AurorA - 2007-01-24, 14:16

Paweł znalazłem gdzieś w necie stronę na której właściciel opisuje wykonanie obu rodzai i twierdzi że nalewka z pigwy do pięt nie dorasta pigwowcówce. (było to opisane na własnych doświadczeniach więc można zaufać).
AurorA - 2007-01-24, 14:24

A wracając do tematu przyszła zima. Jednak nie lubię tej kolejności "najpierw śnieg później mróz". W oczku robi się biała breja ze śniegu, która gdy zamarznie jest nieprzezroczysta i chropowata co utrudnia odśnieżanie. :( Gdy najpierw chwyci mrozek lód jest idealnie przezroczysty i gładki.
Pawel Woynowski - 2007-01-24, 21:55

AurorA napisał/a:
Paweł znalazłem gdzieś w necie stronę na której właściciel opisuje wykonanie obu rodzai i twierdzi że nalewka z pigwy do pięt nie dorasta pigwowcówce. (było to opisane na własnych doświadczeniach więc można zaufać).

Ja bym powiedzał inaczej, to zależy od gustu, co kto lubi. :)

JAREK G - 2007-01-24, 22:02

AurorA napisał/a:
Jednak nie lubię tej kolejności "najpierw śnieg później mróz".

Ja też nie lubię tej kolejności ale w tym wypadku to chyba i dobrze :roll: bo śnieg przykryje wszystkie te roślinki które zaczęły już wschodzić i teraz nawet jak przyjdzie mróz to im już tak nie zaszkodzi :)

Pawel Woynowski - 2007-01-24, 23:35

Tak ładnie zrobiło się na dworze, nadal sypie równo, że nie wytrzymałem, wylazłem i ...pstryknąłem 3 fotki.

Jałowiec Juniperus x media 'Pfitzeriana'. Coś mnie wczoraj tknęło i przy obchodzie oczka po naprawie napowietrzacza, zauważyłem, że linka mocująca pień główny (stalowa linka) jest zerwana, puścił cybant, poprawiłem go wczoraj. Dzisiaj jałowiec leżał by w oczku, pod cięzarem śniegu.

Mikro Jezioro w otoczeniu śniegu. Na pomoście widać ile napadało od rana, sztachetki maja 2,0 cm wysokości.

Napowietrzacz w akcji, jak się dobrze przyjrzeć to widać brązowy pływak pod kostką.

Fotki z godziny 23,30

JAREK G - 2007-01-24, 23:53

Paweł napisał/a:
nie wytrzymałem, wylazłem i ...pstryknąłem 3 fotki.

Nic nie widzę :) :?

Maikler - 2007-01-25, 16:04

Właściwie temat "wiosna zimą" przestał już pasować ;)
Ernest - 2007-02-10, 05:36

Maikler napisał/a:
Właściwie temat "wiosna zimą" przestał już pasować

Nic nie przestało pasować :)
Są na to kolejne dowody,wydmuszyca obcięta była przed wichurami

I miskant olbrzymi w podobnym czasie był ścinany

Resztę traw też dziś obetnę bo zaczynają wyłazić nowe pędy po bokach
Co do traw mogę stwierdzić ze wegetacja ruszyła około 1,5 miesiąca szybciej niż w roku ubiegłym

killer1558 - 2007-02-15, 12:11

to kwitnie na piasku pozostałym z budowy wjazdu pod garaż co to takiego

Grzegorz - 2007-02-15, 13:02

Wygląda mi na podbiał on właśnie pokazuje się wczesną wiosną a liść jego z góry zielony a z dołu biały i stąd nazwa. Liście są stosunkowo późno :pa:
JAREK G - 2007-02-20, 23:01

Dzisiaj zrobiłem zdjęcie róży która była niczym nie przykryta i dopiero teraz zauważyłem że nie straciła liści :roll:

W tle oczywiście tulipany :)

seba - 2007-02-20, 23:09

U mnie tulipany jeszcze pod ziemią :(( A róże niepotrzebnie obcinałem na zime :x
Mutari - 2007-02-21, 08:37

Witam, u mnie róże, bez puszczają pęcze. Tulipany mają już prawie po 3 cm. Może nic im się nie stanie, ale jeżeli bedzie duży mróz jaki zapowiadają u mnie w piątek i sobote to może ich szlak trafić. Zima płata nam w tym roku niezłe figle.
Pozdro

lukaszz66 - 2007-02-21, 10:44

a to u mnie pigwowiec jóż wypuszcza liście ,przebiśnieg kwitnie a lilia wodna jóż widać pierwsze liście pod wodą może to dziwne o tej porze roku
DAwid - 2007-02-21, 15:57

a to dzisiejsze zdjecia

róża

michałki

i rozkwitajaca stokrotka
jak widac na podkarpaciu nadal wiosna :yahoo:

phalina - 2007-02-21, 17:43

A w suwałkach ZIMA.Mróz trzymał przez cały dzień(-10*C),w tej chwili jest już -16*C.
I gdzie jest sprawiedliwość jedni już mają wiosne ,a my z Romanem możemy jeżdzić na nartach ,sankach .O i kulig ,ognisko,kielbaska na patyczku i do tego goraca góralska herbatka :soczek: pozazdrościć Wam tylko pozostało :hehe: ,że my możemy tak doskonale wykorzystać piękny zimowy czas.

killer1558 - 2007-02-21, 19:22

ja już zapomniałem o zimie ;) ale nie do końca :P wiadomo może być różnie :)
Mazur - 2007-02-21, 20:00

Polecam Gołdap Piękną Górę wyciągi pracują całą parą trasa dobrze naśnieżona, ale przepełniona bo tam teraz mają ferie.
marian - 2007-02-21, 22:19

U mnie wiosna na calego ,obecnie jest prawie 2 *C a jest godzina 22 w ogrodzie krokusy kwitną cala para ,jest super oby tak dalej :yahoo:
JAREK G - 2007-02-21, 23:03

U mnie marian, też prawie wiosna +1,5* i kwitną krokusy ( w końcu mamy nie daleko :) ) ale sprawdzałem pogodę i jutro deszcz a od piątku mróz :?
krzych0719 - 2007-02-21, 23:03

To macie prawie wiosnę a u mnie na oczku lód coraz grubszy i wiosny ani widu.
Podlasie to faktycznie najzimniejszy region. Pozdrawiam

AurorA - 2007-02-22, 00:47

W Warszawie też wszystko zmrożone, ale podobno w przyszłym tygodniu wiosna. :-D
jakja - 2007-02-22, 06:49

We Włocławku od wczoraj mróz, wieje i aż strach pomysleć, co z moimi wschodzącymi roślinkami... :-(
Ala - 2007-02-22, 09:05

phalina napisał/a:
A w suwałkach ZIMA.Mróz trzymał przez cały dzień(-10*C),w tej chwili jest już -16*C.
I gdzie jest sprawiedliwość jedni już mają wiosne ,a my z Romanem możemy jeżdzić na nartach ,sankach .O i kulig ,ognisko,kielbaska na patyczku i do tego goraca góralska herbatka :soczek: pozazdrościć Wam tylko pozostało :hehe: ,że my możemy tak doskonale wykorzystać piękny zimowy czas.

Pozazdrościmy, pozazdrościmy. Dzisiaj w nocy w Gdańsku napadało śniegu 2 garści. Nawet krokusów nie przykryło, a nasze dzieciaki też mają ferie i czekają na śnieg.

seba - 2007-02-22, 10:33

A na podkarpaciu wiosna.Nie pamiętam już jak snieg wygląda :ziew: :hehe: :-D
DAwid - 2007-02-22, 10:58

Cytat:
A na podkarpaciu wiosna.Nie pamiętam już jak snieg wygląda

ja pamietam bo u mnie coprawda wszystko budzi sie do życia le śnieg jeszcze gdzieniegdzie lezy :?

seba - 2007-02-22, 14:41

Ale jaja na polu biało :bum: i minus 4 stopnie :((
lukaszz66 - 2007-02-22, 19:26

a u mnie biedronki jóż chodzą po chodniku ale dzisiaj ta pogoda kiepska pół dnia pada deszcz i +5
phalina - 2007-02-22, 20:01

a u mnie bialo,i wieje przeraźliwe zimny wiatr w tej chwili jest -20*C.Na szybach zaczyna Pan Mróz malować obrazy :pa:
marian - 2007-02-22, 21:11

phalina napisał/a:
a u mnie bialo,i wieje przeraźliwe zimny wiatr w tej chwili jest -20*C.Na szybach zaczyna Pan Mróz malować obrazy

Tak zimno u mnie jeszcze nie było, w tej chwili jest 2*C na plus szkoda ,ze nie wszyscy moga się cieszyć tak ładną pogodą . :soczek:

lukaszz66 - 2007-02-22, 21:45

no to Marian witaj w klubie :piwko:
JAREK G - 2007-02-22, 22:17

U mnie też jeszcze dwie godziny temu było na "+" a teraz jest -4*C :? idzie zima :roll: , ale gdzie tam jeszcze do -20*C :)
killer1558 - 2007-02-22, 22:55

wróciłem z pracy z prędkością 40 na godz jak zwykle drogowcy zaspali ślizgawica że nie wiem :-( a w południe to nawet śniegu nie było a teraz biało i -7 :) miałem robić jutro porządki za moim pieskiem bo się nazbierało przez zimę, a tu zasypało znowu :P
vivit - 2007-02-22, 23:39

Dziś to był zaskok. :-o
Rano człowiek wstaje a tu 25 cm śniegu napadało....wieczorem było zielono, rano biało..... :-D

AurorA - 2007-02-22, 23:46

Mówiłem że tak będzie :-D
luty szykuj ciepłe buty ;)
ale już nie długo

Ernest - 2007-02-23, 05:35

Nie sprawiedliwa ta pogoda :P
samuraj - 2007-02-23, 06:23

a u mnie nadal pogoda wiosenna choć teraz jest -1 (6 rano) , wczoraj nawet świecilo dość ladnie slońce :)
jakja - 2007-02-23, 07:02

Dzisiaj trochę mniej u mnie wieje, -9st i ok. 5cm śniegu... Dobrze, że trochę roślinki przykryło...
Grzegorz - 2007-02-23, 08:34

Przed snem miałem +2 a dzisiaj przed minutą -4 i ładnie sucho i zielono :P
Ala - 2007-02-23, 12:42

Jeszcze wczoraj rano marudziłam, że mało śniegu, a w południe już sypało jak z worka. Teraz jest biało, bielutko i zimno jak w ...a dzięki temu wieczorkiem wypad na narty. Chociaż na 3 godzinki, wyciąg czynny do 22. :-D :-D :-D
Mutari - 2007-02-23, 19:09

Witam, u was są dość niskie temperatury. U mie rano było -12 a teraz - 15 i wieje dość silny wiatr. Gdzie ta wiosnaaaaa :-(
Pozdro

Ernest - 2007-02-23, 21:00

Mutari napisał/a:
Gdzie ta wiosnaaaaa

Od Poniedziałku :yess: przynajmniej na południu i zachodzie Kraju :)

phalina - 2007-02-23, 21:10

no jedyna dobra sprawa to czarne i suche ulice .
Ale za to rano było u mnie -22*,a kolezanki rodzina mieszka w Wizajnach i tam przy gruncie było - 30* :yess: to dopiero jest temperatura.
Dzisiaj w dzien trzymal mróz -13,ale mozna było pospacerowac bo słoneczko swieciło i nie odczuwało sie tej niskiej temperatury.
Gorzej było za miastem tam wiał zimny wiatr.
:yahoo: a od poniedziałku zaczyna pomalutku i dyskretnie zblizac sie Pani Wiosna.

killer1558 - 2007-02-23, 23:34

moja wiosna :-( dzisiaj :P

samuraj - 2007-02-24, 19:57

a tak wygląda moja wiosna dzisiaj :)
JAREK G - 2007-02-24, 20:09

Kurde to u Ciebie samuraj, faktycznie prawdziwa wiosna :) , aż się wierzyć nie chce jak się patrzy na te tulipany :-o u mnie też spore ale jeszcze nie kwitną :) nieśmiało kwitną krokusy

samuraj - 2007-02-24, 20:47

JAREK G napisał/a:
aż się wierzyć nie chce jak się patrzy na te tulipany u mnie też spore ale jeszcze nie kwitną

u mnie tulipany też jeszcze nie kwitną , na fotkach widać właśnie krokusy :)
a tak na marginesie to dzieli nas chyba nie całe 100km , i jaka różnica jeśli chodzi o aurę :?

JAREK G - 2007-02-24, 21:11

Widać jaki ze mnie fachowiec od roślin :oops: :) U mnie teraz -1*C, ale śniegu nie ma
killer1558 - 2007-02-25, 02:24

samuraj mimo wszystko to u ciebie tulipany pare razy większe od moich, u mnie dopiero z ziemi zaczeły wychodzi jednak na zachodzie cieplej :) krokusy piekne :brawo:
AurorA - 2007-02-25, 02:34

Te tulipany co sadziłem w listopadzie i w grudniu już wykiełkowały, ale te których nie wykopywałem ani myślą - mam nadzieję że nie wszystkie myszy pożarły :evil:
killer1558 - 2007-02-25, 02:38

ja swoje te ładniejsze trzymam w koszyczkach
phalina - 2007-02-25, 09:58

zazdroszczę Wam wiosny u mnie zima -8 w tej chwili i 10cm lodu w oczku chyba widac fotki z ostatniej chwili jeszcze zimne od mrozu

i co daleko mi jeszcze do wiosny :((

JAREK G - 2007-02-25, 14:57

U mnie dzisiaj + 10*C i piękne słońce :)
marian - 2007-02-25, 15:20

U mnie wszystkie krokusy kwitną ,jest bajecznie ,wieczorem dam foty już możecie mi zazdrościć :yahoo:
Ernest - 2007-02-25, 16:44

marian napisał/a:
wieczorem dam foty już możecie mi zazdrościć

Ja Ci Marian nie będę nic zazdrościł :yess: :P

To jest wiosna :good: :hehe:

Było +10*C i aby tak dalej :yahoo:

AurorA - 2007-02-25, 16:49

U mnie jeszcze trzeba trochę poczekać. Zimno i biało :-(
Mazur - 2007-02-25, 17:29

Ja nic nie mówiłem :x
my mamy tylko 8 miesięcy chłodów 2 miesiące deszczów ale reszta to prawie lato. :-D

DAwid - 2007-02-25, 18:15

Cytat:
Było +10*C i aby tak dalej

to wy macie super u mnie caly dzien -5* a w dodatku wszedzie biało :(

marian - 2007-02-25, 18:37

A o to moje kwiaty
JAREK G - 2007-02-25, 18:45

Co to marian, na czwartej fotce za roślina , bo ja trochę zielony jestem :P
marian - 2007-02-25, 18:59

JAREK G napisał/a:
Co to marian, na czwartej fotce za roślina , bo ja trochę zielony jestem

To Prymula przynajmniej tak mi się wydaje

pierwiosnek, Primula, bylina gł. górska z rodziny pierwiosnkowatych (Primulaceae), z 400–500 gat.; umiarkowana strefa Eurazji; kwiaty barwne, lejkowate lub dzwonkowate; w Polsce 7 gat., m.in. żółto kwitnąca, leczn. p. lekarska (P. officinalis); wiele gat. w uprawie gruntowej i doniczkowej.

dachasia - 2007-02-25, 19:01

JAREK G napisał/a:
Co to marian, na czwartej fotce za roślina ,

Jeśli się nie mylę to pierwiosnek

phalina - 2007-02-25, 20:15

Dachasiu witaj wsród oczkomaniaków :yahoo:
JAREK G - 2007-02-25, 20:53

marian napisał/a:
To Prymula
Tak tez wydawała mi się jakaś znajoma a moja żona ma je w doniczkach w domu :)
dachasia - 2007-02-25, 21:15

phalina napisał/a:
Dachasiu witaj wsród oczkomaniaków :yahoo:

Halinko nie jestem już taką nowicjuszką wśród Was, choć ostatnio tu rzadko zaglądałam.Zresztą właścicielką oczka i to niewielkiego jestem dopiero od zeszłego roku. Mam nadzieję, żę w dalszym ciągu będę tu często gościła, gdy oczko z domu( konieczność, bo wnuczki by mi nie darowały, gdyby ich karaśkom coś się stało) przeniosę z powrotem na działkę.

AurorA - 2007-02-25, 23:15

To pierwiosnek bezłodygowy (Primula vulgaris, Primula acaulis) - na obu fotkach.
killer1558 - 2007-02-26, 09:51

tak wyglądają moje domowe primulki
marian czy u siebie pod tą korą masz włókninę tam gdzie rosną krokusy :?:

marian - 2007-02-26, 17:01

killer1558 napisał/a:
marian czy u siebie pod tą korą masz włókninę tam gdzie rosną krokusy :?:

Jakoś nigdy nie wpadlem na pomysł aby zastosować włókninę ,po prostu daję kory na 4cm, i to wystarcza .Z chwastami nie ma problemu a i zimą co nieco pomaga.A co prymul to moje cały czas rosną w ogrodzie i jakoś im to nie szkodzi :-D

killer1558 - 2007-02-26, 17:45

dzięki za odpowiedź ja mam włókninę tam gdzie są azalie na fotach ,ale właśnie zastanawiałem się o te chwasty czy nie ma problemu jak się nie da włókniny ,teraz mam drogę otwartą bo widzę że u ciebie roślinki cebulowe dają radę tej korze, zastosuje twój sposób w innym miejscu i przeniosę moje cebulki krokusów :)
Mazur - 2007-03-02, 16:09

Mam i ja ładną podode wreszcie na plusie podpowidzcie czy już czas bielić drzewka ?
Ernest - 2007-03-02, 16:53

Cytat:
Mam i ja ładną podode wreszcie na plusie podpowidzcie czy już czas bielić drzewka

Porozmawiam z Ojcem w tym temacie to Ci powiem :)

Bajbas - 2007-03-02, 17:05

Roman napisał/a:
czy już czas bielić drzewka

czas był w grudniu/styczniu. Teraz to można sobie darować. Bielenie jest po to by kora nie ulegała zniszczeniu na skutek nagrzewania się w ciągu dnia a zamarzania w nocy. Jest jeszcze "szkoła wielkanocna" bielić by ładnie na święta wyglądały. Ale to ma taki sens jak malowanie krawężników.
Bajbas

Mazur - 2007-03-02, 18:13

Może i w styczniu ale jak w mrozach ?
zresztą tak wygladało jeszcze wczoraj a na drzewie coś tam z wapna zostało może nie jest tak żle ?

JAREK G - 2007-03-02, 19:55

To ja chyba reprezentuje tą szkołę wielkanocną :hehe: bo właśnie obieliłem drzewka :P , ale zawsze myślałem że drzewka bieli się koło lutego po ruszeniu wegetacji i puszczeniu soków :roll: żeby kora nie pękała podczas nocnych przymrozków po dziennym słoneczku :)
Ernest - 2007-03-02, 20:10

Mój Ojciec też reprezentuje szkołę wielkanocną :hehe: Powiedział że "lepiej teraz z powodu budzących się wszystkich szkodników i żeby uchronić przed zbytnim ogrzewaniem się kory "

Tak usłyszałem :)

Bajbas - 2007-03-02, 20:38

JAREK G napisał/a:
żeby kora nie pękała podczas nocnych przymrozków po dziennym słoneczku

Ernest napisał/a:
żeby uchronić przed zbytnim ogrzewaniem się kory

no ale słoneczko zaczyna już przygrzewać w styczniu. Teraz oczywiście jeszcze bardziej, ale szkodliwy wpływ na korę zaczyna się już wcześniej.
Co do
Ernest napisał/a:
teraz z powodu budzących się wszystkich szkodników

to ja kiedyś zaakceptowałem taki argument, że jeśli bym chciał wykurzyć szkodniki wapnem, to to wapno musiałoby być tak silne i żrące, że uszkodziłoby korę. Więc ja malowałem późną jesienią przed mrozami (robiłem miksturę wapna z farbą emulsyjną) i ten wynalazek wystarczał do wiosny. A wiosną opryski. Ponadto opaski na pniach. Ale sadownictwo to jest to co tygrysy lubią najbardziej :P
Bajbas
PS. Z szacunku dla Ojca Sebastiana podpieram się: bielenie drzew tam wyraźnie mówią styczeń powtórzony 2-3 razy. NIestety też piszą cyt: Bielenie drzew przed Świętami Wielkanocnymi motywowane zwalczaniem szkodników jest bezcelowe i daje wątpliwy efekt estetyczny

Ernest - 2007-03-02, 21:08

Ale nic się nie dzieje z drzewkami a przypuszczam że co roku są malowane o tej porze roku.Przypuszczam bo nie zwracam uwagi na to kiedy są malowane :)
Mazur - 2007-03-02, 21:11

Ja jutro pomaluje, u mnie jeszcze śnieg leży
AurorA - 2007-03-03, 00:16

Ja nigdy nie maluję, ani mój ojciec a owoce są :P
dachasia - 2007-03-03, 00:44

Ja też mam działkę i drzewka od 25 lat i nigdy nie bielę.Na brak owoców nie narzekam,choć wg specjalistów od sadownictwa już co najmniej 15 lat temu powinnam drzewka zmienić bo te które mam są na podkładkach karłowych. Jeszcze dziś jadłam jabłuszka z mojego ogródka.
Mazur - 2007-03-03, 07:29

AurorA napisał/a:
Ja nigdy nie maluję, ani mój ojciec a owoce są :P

lubię takie texty, wydrukuje go grubymi wołami i powiesze w altance myślę że będę miał problem z głowy :yahoo:

killer1558 - 2007-03-04, 21:30

czas zmienić temat na wiosna wiosną bo już mrozów nie zapowiadają moje krokusy na razie w fazie pączków i bazie na wierzbie :yahoo:

JAREK G - 2007-03-04, 23:39

U mnie też na wierzbach już bazie Jedną mam koło oczka chyba szara (tak podobno się nazywa ) i drugą posadziłem przed ogrodzeniem( aż dziw bierze że przez te parę lat nikt jej nie zniszczył) taka pokrzywiona :) nazwy niestety nie znam :? Jak zrobię jutro fotki to może wrzucę :)
killer1558 - 2007-12-07, 11:21

mamy grudzień więc moje wilczełyko nie popuszcza jak co roku i kwiatami zaczyna się obsypywać :P ( muszę zmienić godzinę w aparacie bo dopiero zauważyłem że mam czas letni :hehe: )

krzych0719 - 2007-12-07, 15:36

Witam. Bardzo dziwne to wilczelyko, w ogóle nie podobne do tego, jakie mam na działce. Moje, jest to czysty gatunek Daphne mezereum i także zakwita wczesną zimą. Czy aby to na pewno wilczelyko?
Pozdrawiam jeszcze jesiennie.

iwosek - 2007-12-07, 15:46

No to u mnie identyko :hehe: chyba :P

krzych0719 - 2007-12-07, 16:14

W moim dzikim kwiaty są osadzone równomiernie wzdłuż całej długości jednorocznego pędu. Sam wierzchołek jest pozbawiony kwiatów, zakończony pąkiem liściowym. Kwiaty silnie pachną. Kolor różowy.
killer1558 - 2007-12-07, 22:59

jaki mam gatunek to nie mam pojęcia :P kupione na rynku od przekupki :P
krzych0719 - 2007-12-07, 23:12

Ta roślina bardziej przypomina Viburnum burkwoodii lub V.bodnantense.
killer1558 - 2007-12-08, 00:01

krzych0719 napisał/a:
Ta roślina bardziej przypomina Viburnum burkwoodii lub V.bodnantense.

jak juz to V.bodnantense oglądałem foty w sieci podobne to teraz już sam nie wiem co mam :hehe: ( V.bodnantense a jak to po naszemu :hehe: )

dachasia - 2007-12-08, 19:08

Marek to jest Kalina tu link do Tabazy na ten temat
http://tabaza.sapijaszko....golowo&tid=4157

AurorA - 2007-12-08, 23:07

wawrzynek ma okrągłe owoce i jak zjesz kilkanaście to po Tobie - więc łatwo sprawdzić ;)
killer1558 - 2007-12-08, 23:31

to jak zaowocuje to powiem teściowej że jagody jej zerwałem :hehe:
AurorA - 2007-12-08, 23:39

lepiej uważać to roślina bardzo niebezpieczna, chyba nie ma mocniejszych trucizn. Dziecko po kilku jagodach jest nie do uratowania :???:
JAREK G - 2008-01-10, 16:03

Będę chyba w tym roku pierwszy :P Dzisiejsza fotka , ale szczerze mówiąc to nawet nie wiem co tam kiełkuje :oops:

samuraj - 2008-01-10, 16:59

to chyba krokusy-- u mnie tak samo wyłażą z ziemi :)
AurorA - 2008-01-10, 18:05

ja stawiam na tulipana
killer1558 - 2008-01-10, 21:04

:-o u mnie ziemia zamarznięta na kamień jeszcze a ty już masz nowe rośliny :)
JAREK G - 2008-01-10, 21:48

Sam jestem ciekawy co to za roślina :P Krokusów nie sadziłem już kilka lat , tulipanów raczej w tym miejscu nie ma , ale dokładnie nie pamiętam :oops: najbardziej to co mi się kojarzy z tym miejscem to lilie :P
dachasia - 2008-01-10, 22:20

Ja podobnie jak Aurora stawiam na tulipana.Krokusy mają wąskie liścienie i jest ich więcej, takich bardziej równomiernie rozłożonych w okółku. Lilia natomiast mialaby kilka listków takich bardziej skupionych. To prawie w 100 % tulipan.
killer1558 - 2008-01-10, 23:13

a czy czasem to nie hiacynt :?:
JAREK G - 2008-01-10, 23:29

Kurde naprawdę nie wiem :oops: dosadzałem w tym roku trochę tulipanów , lilii i może parę hiacyntów ale nie wiem czy to coś z nowych nasadzeń czy coś starego , jutro spytam żony może ona będzie pamiętała :P tak czy siak będę obserwował i fotki też będą :)
AurorA - 2008-01-10, 23:36

Hiacynt też to może być, na żywo bym rozpoznał :P
ZiK - 2008-01-10, 23:47

Co by to nie było na pewno na wiosnę zakwitnie i wtedy się przekonasz :)
dachasia - 2008-01-10, 23:58

Mógłby to być hiacynt. Zobacz, czy między listkami jest widoczny dość duży pąk składający się z kilku zamkniętych, zbitych razem pączków. Hiacynt prawie równocześnie z listkami wypuszcza pąki.
iwosek - 2008-01-11, 16:32

Zainteresowany tym co dzieje się u Jarka postanowilem poszukać co tam u mnei w ziemi piszczy :hehe:
Jedno cos wychodzi an klombie - foto troszke ;) niewyrazne

i kolejne coś :D

Warto dodac ze dzisaj bylo jedyne +10* :yahoo:

JAREK G - 2008-01-11, 18:04

U mnie to wyrasta dokładnie na środku w miejscu gdzie rosła taka roślinka która kwitła w lipcu i sierpniu mam taka różową i białą ( widać suchą na fotce ) zapomniałem jak się nazywa :oops: , ale to chyba nie to bo za wcześnie ale prócz niej posadzone są tam inne rośliny co kwitną wcześniej tylko za nic teraz nie wiem jakie :-(

krzych0719 - 2008-01-11, 20:04

Przypomina latrię.
AurorA - 2008-01-11, 22:30

Cytat:
Przypomina latrię.

konkretnie tez obstawiam liatrę kłosową http://swiatkwiatow.pl/in...ia_kwiat&id=188
ale ona kiełkuje dość późno

.. u mnie dziś widziałem całego hiacynta - jutro pstryknę

JAREK G - 2008-01-11, 22:39

Zgadza się to suche na fotce to ta roślinka Liatra :good:
Ernest - 2008-01-12, 17:33

Rośliny roślinami

Ale to już jest :-o

Pszczoły do uli i niech zima wraca :)

AurorA - 2008-01-13, 02:33

iwosek napisał/a:
edno cos wychodzi an klombie - foto troszke

to krokus(chyba żółty), u mnie też już widać pączki

a tak wyglądał u mnie dziś (w sumie wczoraj) hiacynt

a tak szafirki

nie wiem kiedy je wykopać do rozsadzenia bo cały rok są zielone :???:

killer1558 - 2008-01-13, 08:32

AurorA napisał/a:
nie wiem kiedy je wykopać do rozsadzenia bo cały rok są zielone :???:

ja szafirki rozsadzałem na wiosnę i było wszystko ok

iwosek - 2008-01-13, 11:14

Cytat:
nie wiem kiedy je wykopać do rozsadzenia bo cały rok są zielone

A ja własnie przesadzałem w zeszłym w zasadzie to dwa lata temu jesienia i teraz na wiosne bede musiła na nowo rosną jak szalone ;)

melek - 2008-01-13, 14:57

U siebie tylko to złapałem ;)

iwosek - 2008-01-16, 19:56

No to u mnie wiosna idzie :x Hortensja ma już spore pąki, z ziemi powychodziły lilie, trawa coraz zieleńsza :) Jak tak dalej pójdzie to wszystko ruszy z kopyta. Byle tylko mróz nie złapał i popalił wszystkiego.
iwosek - 2008-01-19, 16:29

Troszke pofociłem.
Stopni 12 na plusie ;)

Pąki na hortensji

Tulipany

Pąki na białym bzie

wojtas - 2008-01-19, 17:21

Ale super zdjęcia w wiosennym nastroju.Zimy już nie będzie.?
JAREK G - 2008-01-19, 17:42

Oby bo jakby przywaliła to może to się źle skończyć dal wielu roślin :roll:
iwosek - 2008-01-19, 17:46

JAREK G napisał/a:
Oby bo jakby przywaliła to może to się źle skończyć dal wielu roślin

Fakt, to jest najgorsze, ale może nie będzie tak źle, jak hortensja niezabezpieczona przetrwałą dotychczasowa "zime" to może i te przymrozki będą jej niestraszne ;)

dachasia - 2008-01-19, 19:10

Mateusz, a jaka to hortensja? Wiedz,że teraz gdy ma pączki jest bardziej podatna na przemarznięcie, dlatego,że to dowodzi,że soki ruszyły i byle przymrozek, nawet lekki może zniszczyć. Więc, w razie czego, gdyby zapowiadali mrozy to lepiej zabezpiecz, choćby tekturowym pudłem
iwosek - 2008-01-19, 21:54

dachasia napisał/a:
Mateusz, a jaka to hortensja

A myślisz, że ja wiem :hehe: taka czerwono-rózowa :hehe:

Przykryć przykryje, mam 5 worków słomy jęczmiennej - tylko że posiekanej :hehe: niezrozumieliśmy się z gospodarzem :hehe:

Kaef - 2008-01-19, 22:15

A u mnie w końcu roztopił się całkowicie lód na oczku i przyłapałem welony na żerowaniu. Nic im pora roku nie przeszkadza. Wiosnę czują.
iwosek - 2008-01-20, 01:13

Kaef napisał/a:
Wiosnę czują

Miejmy nadzieje, włąsnie zapomniałem napisać, wkolo oczka lata kupa pająków muszek i innych takich :hehe: Nawet pszczołe dzisiaj widziałem, oby zwierzęta miały dobry nos.Ja chce zime, ale nie u nas :hehe:

koczisss - 2008-01-20, 10:16

Melek akurat to zdjęcie o niczym nie świadczy.
U mnie raczej chłodno było i jest, a pąki na hortensji mam podobne 8)
One zwyczajnie tak zimą mają, to nie objaw ciepła w zimie :crazy:

melek - 2008-01-20, 14:02

koczisss zawsze cieszy jakiś pąk ;)
koczisss - 2008-01-20, 14:54

Melek napisał/a:
koczisss zawsze cieszy jakiś pąk ;)

Tak, ale w tym przypadku to nie zasługa jakiegoś ciepła, tylko zwyczajnie ta roślina tak ma.
Jak już wspomniałem u mnie nie było cieplej w ostatnich dniach niż +5 stopni, zazwyczaj jest około +3, w porywach +4, a to nie spowodowało wzrostu rośliny i pęcznienia pąków, a roślina wygląda podobnie :)

killer1558 - 2008-01-21, 17:25

to i do mnie powoli dociera wiosna :yahoo:
coś w korze zaczyna wypuszczać chyba tulipany, kotki wierzba zaczyna puszczać :)

bergenia ma kwiat, a kasztan pączki dostaje

bez tak samo zaczyna ruszać a na koniec niespodzianka jak dla mnie :)

JAREK G - 2008-01-23, 15:40

Dzisiaj wróciłem trochę wcześniej z pracy :D słoneczko ładnie świeci to zrobiłem obchód po ogródku :P I normalnie :-o wiosna na całego Wszystko wyłazi już z ziemi lepiej jak w marcu :???:
dachasia - 2008-01-23, 17:52

Jarku, to jednak faktycznie moja działka ma klimat syberyjski w porównaniu z reszta kraju, bo pomimo,że dzieli nas nie więcej niż 50 km to u mnie dopiero wychodzi parę krokusów z ziemi, a reszta śpi, pomimo,że śniegu nie ma.Jedynie to co było zielone pod śniegiem, to w dalszym ciągu zielone, a więc omieg kaukaski, jakieś jaskry,pierwiosnki, bratki które kwitły jesienią mają nadal kwiatki, rozchodniki, mchy, no i chryzantemy wypuszczają nowe pędy.
JAREK G - 2008-01-23, 18:19

U mnie może jest trochę specyficznie bo praktycznie cały ogród jest od strony południowej :) i nie ma jakiś większych obiektów co dawałyby cień tylko ten mój "piękny betonowy" :x płot który chroni od wiatru :P
Ernest - 2008-01-26, 17:16

Co o tym sądzicie :?

Czermień

Tułacz

Bobrek,pod wodą mięta

Niezapominajka

AurorA - 2008-01-26, 17:37

Tułacz to trochę wczesny start - końcówki raczej przemarzną. Mięta czy niezapominajka tak zimuje.
DAwid - 2008-01-26, 17:45

U mnie niezapominajka była cała zime zielona :P I nadal jest :yess:
Ernest - 2008-01-26, 17:54

Dawid u mnie też była zielona i jest ,mam takie odczucie że to świeże odrosty :P .No chyba że po wyzbieraniu liści z bagienka ,zauważyłem to czego nie było widać jak były liście :hehe:
DAwid - 2008-01-26, 17:59

Takie zieloniutkie to całkiem możliwe :)
Ja najpierw posadziłem niezapominajke w doniczce :hehe: w doniczce nie duzo juz jej zostało ale zato pięknie obrasta brzegi jeszcze z rok i zarosnie calkiem strefe bardzo płytką i bedzie fajnie naturalnie :)

Mazur - 2008-01-26, 18:26

a u mnie jeszcz zima, oczko co prawda ma duuuży przerębel to zasługa napowietrzacza.
Strasznie wieje więc krótko byłem na działce i wybrałem się na małą przejażdżkę nad Wigry i tam zdumieje jezioro jeszcze skute lodem chociać na lodzie woda/kasza bo pada i... wędkarze.

wojtas - 2008-01-26, 21:52

sądząc po tych zdjeciach to wiosna na całego,a u nas właśnie zagrzmiało.Niesłychane,w styczniu,nie pamiętam czegoś podobnego,jak żyję,
iwosek - 2008-01-26, 22:02

wojtas napisał/a:
Niesłychane,w styczniu,nie pamiętam czegoś podobnego,jak żyję,

Mi odrazu przypomina sie pamietny styczen zeszlego roku - kiedy to przez 3 dni nieustannie wialo lalo grzmialo - obraz jak po trzesieniu ziemi - w calym powiecie nieprzejezdne drogi :x

JAREK G - 2008-01-27, 14:34

A u mnie tak wygląda jaskier wielki :P ,ale to raczej pozostałość po zaszłym roku :good:

iwosek - 2008-01-28, 00:13

hortensja wypuszcza listki - mały mróz i po niej :( szkoda by bylo - kwitla mi wyjatkowo w zeszlym roku, ogolnie wszystko chyba już ruszlo - na rózach szczepionych w zeszlym roku pojawiaja sie lisci - tez chyba troszke za wczesnie, trawa zielona, i kwitna stokrotki :hehe:
iwosek - 2008-02-03, 11:59

WIOSNA !!!! :hehe: poszedlem po kosciele na dzialke a tam :o wszystkie cebulowe w gorze, bez juz wypuszcza porzadne paki, na hortensji rozwijaja sie kolejne liscie, przebisniegi kwitna ;) w oku irysy i mieta wypuszczaja nowe pedy ;) życ nie umierac ;)
DAwid - 2008-02-03, 12:38

iwosek napisał/a:
WIOSNA... w oku irysy i mieta wypuszczaja nowe pedy ;) życ nie umierac ;)

U mnie oczko nadal skute lodem wiec jak narazie nie zapowiada sie na start roslin :?
Ale wierzba juz wypusciła ,,koty" :P

DAwid - 2008-02-03, 13:34

Nie moge juz edytowac :?
Piszac koty mialem na mysli bazie :D
Foty z wczoraj

Zeby tylko ktos nie pomyslal ze to u mnie w ogroku tyle lisci :D to jest przy drodze :P

phalina - 2008-02-03, 19:04

u mnie jest takze poczatek wiosny chociaz zima nie daje za wygraną
JAREK G - 2008-02-03, 19:39

Dzisiaj była pogoda bardzo słoneczna to i ja się wybrałem na ogród z aparatem :P narobiłem trochę fotek może was nie zanudzę :roll:

samuraj - 2008-02-04, 07:53

u mnie już krokusy kwitną :yahoo: :-D
melek - 2008-02-06, 19:15

jakja - 2008-02-06, 19:17

Na mojej działce tulipany mają 5 cm!
Gosia@ - 2008-02-09, 22:03

iwosek napisał/a:
hortensja wypuszcza listki - mały mróz i po niej :( szkoda by bylo - kwitla mi wyjatkowo w zeszlym roku, ogolnie wszystko chyba już ruszlo - na rózach szczepionych w zeszlym roku pojawiaja sie lisci - tez chyba troszke za wczesnie, trawa zielona, i kwitna stokrotki :hehe:
Ja swojej Hortensji nie odkrywam, w zeszłym roku odkryłam i przymrozek załatwił mi wszystkie liście :-( trzymam ja pod gałązkami do kwietnia..Róże ruszyły już wszystkie, te mnie odporne tez mam nadal okryte. Ja dzisiaj cielam Clematisy ;)
iwosek - 2008-02-09, 22:10

Gosia@ napisał/a:
Ja swojej Hortensji nie odkrywam

Ja swojej nie przykryłem :hehe: w tym rzecz ;) Co do wiosny zimą. U mnie dzisiaj było o tak ;)
Kwitną krokusy, wszystko poszło z kopyta w góre- jak tak dalej pojdzie to lato zacznie sie nam w marcu :hehe: Wysprzątałem troszke na działce no i zrobiłem niezłe ognisko ;) tylko kiełbasek brakowało :hehe: ogólnie na działkach sezon rozpoczęty - już słychać brzdęk butelek z piwem oraz szelest kart ;)

iwosek - 2008-02-09, 23:40

iwosek napisał/a:
U mnie dzisiaj było o tak

:hehe: zapomnialem foty dodac :hehe:

Istnie wiosenno - w oku grzebałem gołymi rekami w jednej bluzie ;)

olenka - 2008-02-10, 02:24

.......wiosna ????? zdjęcie zrobione wczoraj

killer1558 - 2008-02-10, 09:03

Gosia@ napisał/a:
Ja dzisiaj cielam Clematisy

to może jakaś porada jak to robisz bo ja swoje nigdy nie przycinałem bo nie wiem jakie mam gatunki i zawsze tylko z suchych liści obrywam ( ale jak będziesz miała zamiar odpowiedzieć to może nie tu tylko w dziale ogrodnictwo :) )
olenka napisał/a:
....wiosna ????? zdjęcie zrobione wczoraj

a co to za roślina :-o
ja wczoraj też pofociłem ale córa mi aparat wyczyściła :evil: zaczynają wychodzić u mnie wychodzić wiosenne cebulki ;) bazie też są i na wrzośćcach są kwiaty

AurorA - 2008-02-10, 14:23

killer1558 napisał/a:
a co to za roślina :-o
ja wczoraj też pofociłem ale córa mi aparat wyczyściła :evil: zaczynają wychodzić u mnie wychodzić wiosenne cebulki ;) bazie też są i na wrzośćcach są kwiaty

To mahonia. U mnie wrzosiec tez już kwitnie :-D

Aby wiedzieć jak ciąć powojniki powinieneś znać odmianę, najczęściej sie tnie 1 metr nad ziemią, ale niektórych się nie tnie lub wycina tuż nad ziemią.

iwosek - 2008-02-10, 19:29

Tak na dzień dzisiejszy prezentuje się roślinnośc na działce.
Czuć wiosne ;) jeszcze ta temperatura - opalać się można :hehe: 3
Kolejno :
Posadzony jesienią krokusik, pąki na hortensji, kwitnące przebiśnigi i na koniec grządka tulipanów, narcyzów, krokusów, zimowitów i innych cebulowych :)

koczisss - 2008-02-10, 20:46

Tak się nie ciesz, bo jeszcze mróz ma wrócić i część z tego Ci pomarznie.
iwosek - 2008-02-10, 20:54

koczisss napisał/a:
Tak się nie ciesz, bo jeszcze mróz ma wrócić i część z tego Ci pomarznie

Albo pomarznie albo i nie - z\pozyjemy zobaczymy :) Jestem optymistą :)

JAREK G - 2008-02-14, 22:34

Niestety część tej roślinki co dałem fotkę 10 stycznia przemarzła :? Dzisiaj za to zrobiłem fotkę czegoś takiego i taż nie wiem co to :oops:

koczisss - 2008-02-14, 22:45
Temat postu: Zima zimą
Od jutra inaczej wątek winien się nazywać :-D
dachasia - 2008-02-15, 01:01

JAREK G napisał/a:
Dzisiaj za to zrobiłem fotkę czegoś takiego i taż nie wiem co to

Wszystko wskazuje na to,że jest to hiacynt.

melek - 2008-02-23, 15:23

Moje krokusiki ;)

Ernest - 2008-02-23, 17:18

Jabłonka

Borówka amerykańska

Mogą być ogromne straty jak przyjdą większe przymrozki :( ,mam nadzieję że tak się nie stanie :yess:

JAREK G - 2008-02-24, 19:50

Dzisiaj była fajna pogoda na fotki :P

iwosek - 2008-02-24, 20:06

moje krokusiki mają sie o tak - no konkretniej jeden krokusik, ale jest ich wiecej :hehe:

melek - 2008-02-24, 21:05

U mnie tak wyglądają krokusy :

melek - 2008-03-11, 18:24

Jeszcze jedna porcja:

melek - 2008-03-16, 16:41

No to trzecia porcja :D

JAREK G - 2008-11-21, 23:06

Co prawda nie mamy jeszcze zimy ale wieczorem spadł już śnieg , a ja dzisiaj rano zrobiłem jeszcze taką fotkę :P i nie wiem czy to normalne o tej porze bo nie znam się na roślinach cebulowych, o ile dobrze pamiętam to w tym miejscu są tulipany i hiacynty

dachasia - 2008-11-22, 01:18

Jarek, to na pewno to wychylił się z kory hiacynt i niestety to nie jest normalne.Gdybyś miał go posadzonego w doniczce, to mógłbyś wziąć do domu i popędzić. Na święta byłby kwitnący hiacynt. U mnie też widziałam już wychodzące z ziemi narcyzy. Wszystko się poprzestawiało. Wiosna jesienią.
AurorA - 2008-11-22, 17:37

To ze tulipany czy hiacynty wychodzą o tej porze to nic nadzwyczajnego.
seedkris - 2008-11-22, 21:18

W moim ogrodzie z początkiem listopada zaczęły kwitnienie ciemierniki. Kwitnienie często przeciąga się do kwietnia.
dachasia - 2008-11-22, 23:15

Arku mam działkę ponad 25 lat i wierz mi raczej nie spotkałam się z sytuacją aby w listopadzie lub grudniu zaczęły kiełkować hiacynty, tulipany . A u mnie w tym roku zaczęły kiełkować narcyzy,A przecież były posadzone dopiero m-c temu.
AurorA - 2008-11-22, 23:46

Ja corocznie widuje wschodzące cebulowe późną jesienią- o tej porze raczej nie poświęca się czasu ogrodowi i można to przeoczyć. Nie ma to wpływu na kwitnięcie wiosenne.
Adalbert - 2008-11-23, 10:53

Mój pierwiosnek nie zawodzi. Nie wiem jak on to robi ale kwitnie praktycznie cały rok z krótkimi przerwami, niekoniecznie w zimie

Trzmielina to fajny akcent w czarno-białej rzeczywistości

Ernest - 2008-12-06, 15:24

Wszystko zaczyna wariować ;)

Nowe odrosty bobra

i czermieni

wojtas - 2008-12-06, 21:29

W ubiegłym roku tez mielismy wiosnę zimą,klimat sie zmienia wyrażnie.
koczisss - 2008-12-07, 16:43

Piszecie w złym wątku, bo to ani na wiosnę nie wygląda, a i zimy jeszcze nie ma, a jesień :)
Klimatyczna jeszcze nie nastała, a kalendarzowa i astronomiczna za trzy tygodnie nadejdzie.
Co najwyżej można nazwać to przedzimiem, a nie zimą.

Ernest - 2008-12-07, 19:53

Krzychu ale jest meteorologiczna - grudzień,styczeń i luty ;)
Prognozy w najbliższym czasie nie przewidują nadejścia zimy :P

dachasia - 2008-12-07, 20:37

U mnie roślinki też oszalały
Róże wypuszczają nowe listki na pędach

lącznie z pnącą, która jest bardzo wrażliwa na przemarzanie

Maki wśród ogromnej kępy zielonych liści mają pąki

klematisy mają pączki, a nawet nowe listki zdążyły się z nich rozwinąć

Jaskry tworzą piękne kępy mocno zielonych liści. Tylko patrzeć jak pączki wypuszczą

Nawet jakiś nagietek wypuścił się do kwitnięcia, ale chyba nie da rady, chyba że będzie jeszcze cieplej.

wojtas - 2008-12-15, 09:09

Te zdjęcia wyglądają,jakby były zrobione w kwietniu...Ale to dopiero grudzień.Jak tak będzie i w styczniu,to rzeczywiście będzie mozna mówić o wiośnie zimą.
DAwid - 2008-12-15, 10:03

Jakos wątpie zebysmy tak mowili w styczniu :) u mnie juz drugi dzien z koleji temperatura -2 :) i strasznie wieje :evil:
wojtas - 2008-12-15, 20:43

rok temu,jak sobie przypominam,był tęgi lód zaraz po Swiętach,a w drugiej połowie stycznia śladu po nim nie było.
castleman - 2008-12-16, 14:59

dachasia, u mnie właściwie jest tak samo z jaskrami i clematisami.
Jak te rośliny przetrwają zimę? Chyba raczej jeszcze przed nimi...

dachasia - 2008-12-16, 15:10

Jaskry na wszelki wypadek przykryłam dużymi, pięciolitrowymi butelkami, a więc są trochę zabezpieczone przed mrozem, ale z drugiej strony gdy jest ładna pogoda to rosną pod nimi jak w szklarni. Nie wiem co lepsze.
wojtas - 2008-12-16, 18:46

To faktycznie działa jak szklarnia,wewnątrz takiej butelki jest całkiem wysoka temperatura,jak świeci słońce.Przykryj dodatkowo czymś nieprzezroczystym,np.owiń czarną folią.
phalina - 2008-12-16, 19:33

o a ja nie mam takiego problemu w nocy -5 w dzień -2 ,i mam poczatek zimy bez sniegu .Zapowiedają na jutro ano zobaczymy.
Wyciąg narciarski ruszył na sztucznym sniegu.

leszek50-57 - 2008-12-16, 22:05

Halinko ,bo ty mieszkasz w takim regionie polski jak jest zima,to jest
zawsze mróz i to się chyba nie zmieni.

pozdrawiam
-----------------

dachasia - 2008-12-17, 00:33

A u nas ciągle jesiennie Dzis było rano +5. W ub. roku oddano w mieście do użytku sztuczne lodowisko. Ponieważ wnuczki męczyły męża żeby z nimi jeździł a hokejówki z przed kilkunastu lat trochę nie były za wygodne więc kupił w tym roku nowe łyżwy. Niestety nie mogą się doczekać na lód Miasto nie uruchomiło jeszcze lodowiska bo za ciepło i byłyby w związku z tym za wysokie koszty utrzymania Podobno rozważana jest alternatywa usunięcia band i zostawienia tylko jako boisko, bo taką rolę pełni latem.
wojtas - 2008-12-17, 07:23

karasie wciąż wykazują chęć do jedzenia i są dość ruchliwe.Oczywiście juz ich nie karmię przy temperaturze kilku stopni.
hepik - 2008-12-20, 11:55

U mnie takie kwiatki grudniowe

wojtas - 2008-12-20, 14:33

ta roslina na dugim zdjęciu to odmiana poziomki?Znam takie miejsce,gdzie to rośnie właściwie dziko na zapuszczonym terenie.Szybko się rozrasta i kwitnie właściwie od wiosny do póżnej jesieni,ale po przesadzeniu do ogrodu marnieje.
ewa535 - 2009-11-29, 12:55
Temat postu: Kwiaty kwitnące na Andrzejki?
Widzę w tym temacie ,ze w ubiegłych latach nawet w grudniu tak bywało.
Ale faktycznie to miły widok jak w andrzejki kwiatki biorą się do kwitnienia.
Ciekawe czy na wiosnę dadzą jeszcze radę?

AurorA - 2009-11-29, 14:49

Cytat:
Ciekawe czy na wiosnę dadzą jeszcze radę?

wiele roślin jesienią powtarza kwitniecie, dla pierwiosnków to normalka. Wiosną będzie nieporównywalnie lepiej.

leszek50-57 - 2009-11-29, 15:54

Ewo jest ciepełko u mnie też w ogrodzie zakwitły pierwiosnki zakwitły,
i jeszcze róże mi kwitną i mają nowe pąki. ;)
poz.Leszek
---------------

JAREK G - 2009-12-13, 14:45

Mam tego buka drugą zimę , ale albo rok temu nie zwróciłem uwagi, albo nie było takich pąków jak teraz :???: Mam pytanie do znawców czy to normalne czy coś z moim bukiem nie tak :? Fotka dzisiejsza z telefonu

Mariusz - 2009-12-14, 06:42

Cytat:
Mam tego buka drugą zimę , ale albo rok temu nie zwróciłem uwagi, albo nie było takich pąków jak teraz

Pogoda zaserwowała nam długą i ciepłą jesień.
Pąki nabrzmiewają wcześniej.
Dzieje to się nie tylko u buków.
Magnolie silnie napęczniały, a dereń jadalny zbiera się do kwitnienia.
Dodam że nie ma powodów do obaw, zimę już mamy ''bardzo przyzwoitą" co wstrzyma ruszoną wegetację.

leszek50-57 - 2009-12-14, 14:24

Mariusz ja też mam pąki na magnoli i hortensjach czy jak przyjdą
większe mrozy to nie uszkodzą ich,a może ich okryc włókniną ;)
poz.Leszek
--------------

Vanka - 2009-12-14, 14:37

Cytat:
Mam tego buka drugą zimę ,

u mnie to samo, nawet jeden pąk rozwinął się całkiem :?

Mariusz - 2009-12-14, 15:29

leszek50-57 napisał/a:
Mariusz ja też mam pąki na magnoli i hortensjach czy jak przyjdą
większe mrozy to nie uszkodzą ich,a może ich okryc włókniną ;)
poz.Leszek
--------------

Buki i magnolie nie przykrywamy, młode magnolie kopcujemy, agro jeszcze bardziej im zaszkodzi.
Hortensje to większy problem, bo lubią przemarzać- korzeń zasypujemy wysoko torfem, następnie robimy chochoł z gałęzi jodłowych, to najlepszy sposób- spraktykowany. Można użyć też liści, ale tu trzeba uważać na myszy.

Silne okrywanie roślin, które tego nie potrzebują , to gorsze niż wcale.

leszek50-57 - 2009-12-14, 18:56

Też tak myślałem,ale wolałem porady lepszych ogrodników,
którzy są na bieżąco ;)
poz.Leszek
------------

Mariusz - 2009-12-14, 19:12

leszek50-57 napisał/a:
Też tak myślałem,

Tylko że Leszku , natura nie raz potrafi spłatać nam figla :-o , ale na to już wpływu nie mamy.

AurorA - 2010-02-08, 17:30

kazali mi w końcu rozbierać choinkę a tak fajnie rosła, młode przyrosty miały około 10 cm
fotka sprzed tygodnia

AurorA - 2010-02-08, 19:51

No co Ty sam go wychodowałem od nasionka i wyrąbałem z ogródka. Te z własnego ogrodu zawsze mi pięknie rosną po ścięciu w przeciwieństwie do kupnych. A w doniczce to nie dla mnie, i tak na zmarnowanie.
Mariusz - 2010-02-08, 21:12

AurorA napisał/a:
Te z własnego ogrodu zawsze mi pięknie rosną po ścięciu w przeciwieństwie do kupnych.

Żartujesz :) tak zachowują się wykopane z gruntu i posadzone do doniczek :P

ewa535 - 2010-02-12, 09:03

AurorA napisał/a:
No co Ty sam go wychodowałem od nasionka i wyrąbałem z ogródka. Te z własnego ogrodu zawsze mi pięknie rosną po ścięciu w przeciwieństwie do kupnych. A w doniczce to nie dla mnie, i tak na zmarnowanie.

To Ty takiej "własnej" :brawo: choinki nie dałeś do tematu Choina 2009?
żebysmy ją w pełnej krasie zobaczyli?

AurorA - 2010-02-27, 20:36

pierwszy :yess:

fotka dzisiejsza

ewa535 - 2010-02-27, 23:33

Zachęciłeś mnie do odkopania ze śniegu moich, moze będzie drugi?
Adalbert - 2010-02-28, 12:09

Goń, prymulka, goń ! Chociaż po srebro! Parę takich dni jak dziś to pęknie

wczoraj przycinałem powojnik i też zaskoczył mnie pęd do "zielonego"

AurorA - 2010-02-28, 14:42

Oczywiście na prawdziwe kwitnięcie prymulek jest jeszcze znacznie za wcześnie to są kwiaty z kwitnięcia jesiennego, które jesienią nie zdążyły, a udało im się zimę w paczkach przetrwać.
Elendil - 2010-02-28, 15:37

"Bazie" i tulipany dziś:

deelfino - 2010-02-28, 16:19

u mnie kiełkują krokusy [ok 3 cm] i hiacynty [1 cm] :P
nie wiem czy dadzą radę przetrwać bo mam strasznie duzo wody na podwórzu a jeszcze maja przyjść mrozy.... :(

AurorA - 2010-02-28, 17:41

U mnie jeszcze pół metra w niektórych miejscach, ale gdzie nie-gdzie już ziemia prześwituje. Ta kwitnąca prymula została wygrzebana z pod śniegu chwilkę przed fotką.
fotos88 - 2010-02-28, 18:03

u mnie małe powierzchnie pokryte śniegiem - pola. trawniki zielone :)
Vanka - 2010-03-06, 17:53

Obiecane :D

AurorA - 2010-03-06, 20:31

tez mam takie urosły pod metrowym śniegiem . Śnieg stopniał a tu widzę pączki. Dostałem je kiedyś od Ernesta.
Ernest - 2010-03-06, 20:40

AurorA napisał/a:
tez mam takie urosły pod metrowym śniegiem . Śnieg stopniał a tu widzę pączki. Dostałem je kiedyś od Ernesta.

U mnie tak wyglądają

AurorA - 2010-03-06, 21:08

Miałem dziś pstryknąć moje ale znów je śnieg zasypał.
szopen - 2010-03-06, 22:14

Przebiśniegów nie mam, bo jakoś wyginęły. Krokusy wypuściły listki, ale przyszły mrozy, ziemia zamarzła i wszystko stanęło. A dzisiaj na dodatek cały trawnik zasypało śniegiem i :dupa: :evil:

Pozdrawiam Antoni !!

Ernest - 2010-03-06, 22:17

Tak,wegetacja zahamowała ,zrobiło się za zimno
castleman - 2010-03-09, 15:46

Ernest, moje przebiśniegi są na takim samym etapie jak u Ciebie.
Vanka - 2010-03-09, 22:15

castleman napisał/a:
Ernest, moje przebiśniegi są na takim samym etapie jak u Ciebie.

to moje są na jakimś innym etapie ? ;)

duzers - 2010-03-14, 14:58

U mnie też się pokazały,chociaż zima nie odpuszcza :evil:
AurorA - 2011-11-26, 19:49

mi zakwitła forsycja
matyg1111 - 2011-11-27, 21:09

A u mnie

i róża , ale ona jeszcze nie przestała kwitnąć.

Zdjęcia roboine 26/11/11

kordiankw - 2011-11-28, 08:15

A mnie zakwitł oczar ale to normalne o tej porze roku.
Martinho - 2011-11-28, 09:33

AurorA napisał/a:
mi zakwitła forsycja

mi również, ma całe 3 kwiatki

po obcięciu róży pnącej miesiąc temu - wypusciła 3 pąki i teraz zakwitła

pozdr
mx

Adalbert - 2011-12-03, 21:08

A takie kwiatki wypatrzyłem na dzisiejszym obchodzie ogródka

Lawenda :-o

Prymulki

Fiołek alpejski

i w oczku jakiś rdest

Ludzie! Toż to grudzień! :bum:

Elendil - 2011-12-04, 07:24

U mnie rzucony na dno i obcięty tak na pół metra wywłócznik brazyliski wypuścił 3 zielone pędy i zaczyna wyłazić na powierzchnię :-D Masakra...
duzers - 2011-12-05, 11:01

u mnie dzisiaj 12 stopni

leszek50-57 - 2012-01-08, 12:30

U mnie na działeczce wiosna całą gębą oto jak ma pąki magnolia i hortensja

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
poz.Leszek
-----------------

Gosik - 2012-01-08, 12:37

U mnie dziś rano po ogrodzie skakała żabka, taka ciemno brązowa. :-o