Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Rukiew wodna

Hubert - 2006-11-13, 14:10
Temat postu: Rukiew wodna
Czy ktoś z Was ma w swoim oczku rukiew wodną? To bardzo ciekawa roślina. Całe lato rosła u mnie nieco przygłuszona przez kropidło Variegata, a teraz na zimę tryska zielenią.

AurorA - 2006-11-13, 16:00

Ja mam :peace:
Bardzo ciekawa roślinka. Rukiew jest naszym rodzimym gatunkiem, ale w naturze raczej go niespotkamy - trudno go też zakupić wiec roślinkę można nazwać rarytasem.
Sama w sobie rukiew nie jest zbyt dekoracyjna, ale jest to roślina którą można wykorzystywać w kuchni - jest świetnym dodatkiem do sałatek. Smakuje podobnie do rzeżuchy - jest bardzo zdrowa, ma dużo witamin i mikroelementów (zaleca się podawanie przy anemii). Rukiew jest blisko spokrewniona z kapustą :D

ZiK - 2006-11-13, 18:09

Z zdjęcia wygląda ma ciekawą roślinkę ładnie się prezentującą. :)
Gdzie ja można nabyć? :?:
Na jakiej głębokości się ją sadzi? :?:

meps - 2006-11-13, 21:59

[quote="AurorA"]
Sama w sobie rukiew nie jest zbyt dekoracyjna, ale jest to roślina którą można wykorzystywać w kuchni - jest świetnym dodatkiem do sałatek. Smakuje podobnie do rzeżuchy - jest bardzo zdrowa, ma dużo witamin i mikroelementów (zaleca się podawanie przy anemii).
Też gdzieś to czytałem. Ale np w książce Bernatowicza "Botanika dla limnologów i rybaków" na str. 148 jest napisane że " z rukwi wodnej wyodrębniono glikozyd powodujący zatrucia u koni " Lepiej chyba nie ryzykować z tymi sałatkami. Niestety dotychczas nie udało mi się spotkać rukwi w naturalnym środowisku a też chciałbym ją mieć u siebie.

AurorA - 2006-11-14, 00:40

Rukiew w naturze występuje w czystych strumieniach z bierząca wodą. Może rosnąć na głębokości kilkudziesięciu cm. Kwitnie na biało. To roślinka rzadko spotykana. Kupić trudno, ale niektórzy jej poszukują bo miałem telefony z pytaniami o ten gatunek.
Hubert - 2006-11-14, 10:22

A oto rukiew wodna kwitnąca na biało w naturalnym siedlisku. Aurora, to chyba rukiew, co?

AurorA - 2006-11-14, 12:37

Wygląda na rukiew. Zawsze warto skosztować ma ostry smak.
meps - 2006-12-20, 23:02

Szukajcie a znajdziecie. Znalazłem rukiew,(rów z płynącą wodą) i posadziłem w stawie. Nie jest to chyba najlepsza pora na sadzenie roślin wodnych :shock: , ale może się przyjmie. Trudno się to sadzi bo te łodygi jakieś kruche i łamiące się.Nie jest zbyt dekoracyjna, ale zawsze to coś zielonego w zimowej wodzie. Hubert czy roślina na Twoim zdjęciu to rukiew? bo "moja" rukiew ma czerwonawe żyłki w liściach.
AurorA - 2006-12-20, 23:37

meps napisał/a:
"moja" rukiew ma czerwonawe żyłki w liściach.

Może to nie jest rukiew. Moja jest zielona. Mam ja dopiero pierwszy rok więc za dużo nie powiem.

Mariusz - 2011-09-03, 18:44

AurorA napisał/a:
Mam ja dopiero pierwszy rok

Sadzonka od Ciebie rozrasta się jak szalona, jest żywo- zielona jakby zapomniała że jesień coraz bliżej.
Mam wrażenie że widziałem ją, a w zasadzie jej całe łany na podmokłych terenach w dolinach potoków Pogórza Dynowskiego, zastanawiam się czy to możliwe ???
Sprawdzę w necie.

AurorA - 2011-09-05, 00:17

U mnie dość mocno pokiereszowały ją ślimaki, ale widzę ze dość mocno się rozsiała.

Mariusz napisał/a:
Mam wrażenie że widziałem ją, a w zasadzie jej całe łany na podmokłych terenach w dolinach potoków Pogórza Dynowskiego

Jest to możliwe bo w końcu gdzieś ten gatunek w Polsce występuje, ale trzeba by dokładnie porównać, to co ja 5 lat temu pisałem, że mam rukiew okazało się rzeżuchą łąkową. :dupa:
Prawdziwą rukiew zdobyłem dopiero w tym roku, w naturze nigdy jej nie widziałem.

SzczupakTS - 2012-01-18, 00:16

Ja spotkałem chyba rukiew na starorzeczu Wisłoki w okolicy Jasła na podkarpaciu
Chyba to rukiew bo wygląda tak jak ona i ma ostry smak :-D

[ Dodano: 2012-01-18, 00:17 ]
Posadziłem sobie ją w brodziku w piwnicy z innymi sadzonkami i niedługo pewnie zakwitnie to na czubku porobiły jej się takie zielone kuleczki :yahoo:

ewa535 - 2012-01-18, 09:21

Taka ciekawostka dla Panów :)
Zwróćcie uwagę , że w sklad tego ekskluzywnego zapachu wchodzi rukiew wodna :!:
Potwierdzacie, że to ładnie pachnie ? Bo ja nie uprawiam a może warto w takim razie . Dolce&Gabana w oczku - dobre :hehe:
http://perfumoteka.pl/dol...75-ml-dla-niego

AurorA - 2012-01-19, 02:14

SzczupakTS napisał/a:
Posadziłem sobie ją w brodziku w piwnicy z innymi sadzonkami i niedługo pewnie zakwitnie to na czubku porobiły jej się takie zielone kuleczki

kwiaty tak wyglądają

jak wprowadziłem to do sklepu to dzwonią ludzie i zamawiają 2 kilo na zupę itp :?

http://www.sklep.oczkowod...kiew-wodna.html

SzczupakTS - 2012-01-19, 16:17

To już wiadomo,ze mam rukiew wodną :yahoo:
shiftman - 2012-01-20, 21:08

tez mam ja bardzo polecam :good:
AurorA - 2012-03-21, 20:31

Całą zimę była zielona zamarznięta w lodzie , a gdy lód puścił zaczęła się rozkładać. wygląda masakrycznie na zdechłego trupa i daje jej niewielkie szanse że odbije. Niestety wszystkie zimowałem w ten sam sposób :(( :(( :((
AurorA - 2012-06-10, 00:43

Rukiew wprawdzie wymarzła ale z wszystkich doniczek gdzie rosła wyrosły młode z nasion- sama się rozsiała i młode są już całkiem spore i szybko rosną. Wyrasta też w sąsiednich doniczkach z trzciną i kosaćcami. w tym roku spróbuje różnych metod zimowania.
W każdym razie jest to roślina silna i bardzo szybko się rozrasta.

vivit - 2012-06-17, 21:59

Ciekaw jestem jak ją zimować aby przetrwała :? Fakt rozrasta się szybko.... :P