| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Barwy jesieni
AurorA - 2006-11-11, 22:20 Temat postu: Barwy jesieni Zpięknego wybarwienia jesiennego znanych jest kilka roślin.
Winobluszcz wybarwia się nieazawodnie i jest nie kłopotliwy jednak jego liście
szybko opadają.
Całkiem ładnie wybarwia się klon palmowy.
Sumak u mnie nie chce sie wybarwiać i liście zanim zczerwienieją opadają.
Po niższa fotka przedstawia wszystko co zaprezentował - to itak nieźle w sosunku do poprzednich lat.
W tym roku pięknymi żółto-czerwonymi liścmi urzekła mnie hortensja.
Ale prawdziwym hitem jest borówka amerykańska. PIękna czerwień - liście
wciąż zdobią mój ogród, o wspaniałych owocach nie wspominając
A takimi barwami upiększa jesień sama natura.
Dla mnie to jest piękne
A może Wy macie jakowyś jesiennych faworytów ?
vivit - 2006-11-11, 23:09
Kurcze u mnie wiatr pozrywał większość liści. Może uda się coś jutro pstryknąć....zobaczymy
JAREK G - 2006-11-11, 23:31
U mnie też już bez liści szaro i ponuro te zdięcia to AurorA, robiłeś chyba wcześniej . Mnie się podoba ten sumak,nie mam takiego , czy z niego będzie duże drzewo czy tylko takie drzewko
Patryk - 2006-11-12, 00:15
Witam jestem tatą Patryka
to drzewo ten sumak czy jak mu tam mamy go patryk go bardzo lubi ma już 3-4m a w tamtym roku miał koło 2-1m i nasz sumak ma super czerwone liście na jesien bardzo czerwone i tak jest 1-2tyg z czerwonymi liścmi i spadają i przebarwiają sie na brązowy(przepraszam za pismo ale Patryk mi prawie zawsze pomaga ja pisze 1litere na 50sek a patryk 10 więc przepraszam za pismo dopiero sie uczę a teraz na szypko)
Pozdrawiam tata Patryka
AurorA - 2006-11-12, 00:19
U mnie też już nie ma większości liści. Zdjęcia robiłem wcześniej - ze dwa tygodnie temu (borówka, hortensja i klon wciąż są ładne teraz).
O sumaku juz jest w jakimś wątku. Aby uzyskać taką palemkę trzeba go corocznie wiosną przycinać. Wcześniej trzeba go wyprowadzić na jeden pień. Odpowiednim strzyżeniem można utrzymać go na rządanej wysokości.
JAREK G - 2006-11-12, 00:36
| AurorA napisał/a: | | Odpowiednim strzyżeniem można utrzymać go na rządanej wysokości. |
To coś dla mnie, to może sobie kupię bo ja uwielbiam ciąć i tnę u siebie prawie wszystko Klon palmowy u mnie jest cały lato czerwony , ale niestety teraz liście są już brązowe i to większość spadła, a borówki miałem dwie w seszłym roku i mimo że dałem worek kwasnego torfu to i tak po jakimś czasie padły U mnie wzasadzie jest piach i wszystkie kwaśnolubne bardzo słabo rosną Hortensje mam ale takich koloru liści jak u Ciebie nigdy nie miały, chyba inna odmiana
JAREK G - 2006-11-12, 13:52
Byłem dzisia na ogródku i szykałem barw jesieni i to są fotki z tego co udało mi się jeszcze znaleść

Mazur - 2006-11-12, 14:06
Ladnie to wygląda , na pierwszym zdjęciu to może ognik szkarłatny ? mam coś takiego tyle że dużo mniejszy ale widzę że dokonałem dobrego zakupu.
I jeszcze jedno pytanko pod tą korą masz mate ? pytam bo na wiosnę planuję dać mate i zasypać korą.
JAREK G - 2006-11-12, 14:47
Tak na pierwszy zdjęciu to ognik, nie wiem czy szkarłatny , pewnie tak bo czerwony, mam jeszcze żółte i pomarańczowe, ale czerwone rosną chyba nejszybciej i są najtrwalsze bo w pierwszą zimę zmarzł mi , pomarańczowy i żółty Pod korą mam mate od samego początku już kilka lat, dobre rozwiązanie bo kora nie miesza się z ziemią i nie rośnie tyle chwastów (ale rosną w korze ). Ma też wady bo trzeba do każdego sadzenia wycinać dziury i to najlepiej od razu duże po po jakimś czasie okażą się za małe i trzeba powiększać jak u mnie
vivit - 2006-11-27, 19:03
Dopiero dziś mam czas aby przedstawić swoje fotki końca jesieni w moim ogrodzie...
Fotki domu od frontu
Skoro złota jesień to i modrzew się złoci :peace:
Berbyrysy przybierają ogniste barwy
A wokół pergili owocami lsni pnącze
Radości dopełnia kwitnąca różą. Jedyna, kolorowa i dlatego widoczna
vivit - 2006-11-27, 19:05
Z tyłu domu tam gdzie nikt nie widzi też zaczyna sie robić kolorowo.
Mazur - 2006-11-27, 19:10
Pięknie 2 fotka jest cudowna, lubię barwy jesieni.
ZiK - 2006-11-27, 21:17
vivit, Super fotki już prawie grudzień a tu jesień w pełni.
JAREK G - 2006-11-27, 21:19
Fajnie i kolorowo jednym słowem pięknie, ale zdjęcia vivit, chyba nie dzisiejsze bo jak tak to jestem zaskoczony że u Ciebie jeszcze tak kolorowa, a u mnie praktycznie już bez liści i już trochę szaro
vivit - 2006-11-27, 21:57
Fotki są zrobione 22 listopada czyli 6 dni temu..
JAREK G - 2006-11-27, 22:21
To jak na koniec listopada to i tak pięknie
killer1558 - 2006-11-27, 22:32
naprawde super (Z tyłu domu tam gdzie nikt nie widzi też zaczyna sie robić kolorowo) ta fotka mi się podoba chyba coś skopiuje od ciebie
jakja - 2006-11-28, 07:03
Vivit: na drugiej focie z tyłu domu jest berberys, a te czerweone gałęzie z prawej co to?
vivit - 2006-11-28, 12:22
To jest Dereń ozdobny, niestety nie owocuje. i stosunkowo szybko pozbywa się liści
AurorA - 2006-11-28, 12:37
| jakja napisał/a: | | a te czerweone gałęzie z prawej co to? |
| vivit napisał/a: | | To jest Dereń ozdobny, niestety nie owocuje. |
Najprawdopodobnij to dereń biały (Cornus Alba) Obstawiam odmianę Elegantisima, choś takie czerwone pędy ma wiele dereni. Ma ozdobne liście a zimą pędy. Owocuje ale z owocy nie zrobisz nalewki.
Do tych celów Derń jadalny (Cornus mas).
jakja - 2006-11-28, 13:17
| AurorA napisał/a: | z owocy nie zrobisz nalewki.
Do tych celów Derń jadalny (Cornus mas). |
a wino? Bo ja dużo win robię: winogrono, dzika róża, wiśnia, jabłko, porzeczka, to podstawowe surowce...
AurorA - 2010-09-29, 19:54
winobluszcz jak zwykle daje czadu z kolorkiem
borówki tez czerwoniutkie a sumak za to zieloniutki. Ciekawe czy złapie jeszcze kolorek.
Vanka - 2010-10-01, 18:47
| AurorA napisał/a: | | Ciekawe czy złapie jeszcze kolorek. |
Jest zimno i deszczowo - mało słońca, liście właściwie nie mają kiedy zmienić barwę . Pogoda raczej listopadowa nić październikowa..
ewa535 - 2010-10-03, 23:24
Monotematyczna jestem, wiem, ale bardzo mi sie podobaja te kolorki
gregorj - 2010-10-04, 07:44
pięcioklapkowy na siatce
trójklapkowy na ścianie
i krwisty beefsteak
gregorj - 2010-10-05, 07:48
| JAREK G napisał/a: | | nie szkoda ładnego tynku, bo juz go nigdy nie doczyścisz |
Jarek- zdaję sobie sprawę, ale ja to robię z pewną dozą premedytacji , tynk miał być rudy / taki był na palecie, a wyszedł taki ciemniejszy pomarańcz, chociaż wszystkim /prawie/ się podoba , to i tak w założeniu miał być przeznaczony pod obrośnięcie, co okropnie mi się to , z kolei, podoba , wiem ,że ma to swoje minusy, podobno pajączki i te rzeczy ale jak już zarośnie to nie zamierzam ruszać.
seedkris - 2010-10-06, 06:15
Jesienna szata klonu ginnala. Klon w wydaniu mini.
AurorA - 2010-11-03, 01:39
berberys Coronita cały sezon bordowy z żółtymi obwódkami a teraz krwisto czerwony z obwódeczkami - lubię go
Mariusz - 2010-11-03, 06:47
Przepiękne barwy mają też cypryśniki błotne
|
|