Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - tołpygi i jesiotry-czym karmić

arabis - 2006-09-20, 12:35
Temat postu: tołpygi i jesiotry-czym karmić
Czym należy karmić TOŁPYGI i JESIOTRY

Janusz

AurorA - 2006-09-20, 18:21

Dla jesiotrów są specjalne karmy tonące - są one chętnie spożywane przez liny oraz karasie, które żrą wszystko.
Zobacz tu.
http://www.sklep.oczkowod...my-dla-ryb.html
Ten ostatni jest najtańszy.
chętnie też zjedzą taki pokarm tonący

Tołpyga powinna sie wyżywić sama

jackon - 2006-09-20, 19:02

taka sama pasza jak dla pstraga
jest sporo producentow w kraju
poszperaj w necie
pozdrawiam
Jacek

ziomal791 - 2006-11-23, 19:55

jesiotry można traktować jako "czyściochy" w stawie. Najlepiej karmić dokładnie tym samym, co linki i karaski.
paszy pstrągowej nie polecam.... chyba, że macie ochotę zobaczyć w stawku coś, po czym będziecie sobie rwać włosy z głowy.... ;-)

JAREK G - 2006-11-23, 21:32

ziomal791 napisał/a:
Najlepiej karmić dokładnie tym samym, co linki i karaski.

To u mnie jesiotr by zdechł z głodu bo karmie je pokarmem pływającym, dla jesiotra mam tonący a i to muszę rzucać po tajniacku bo jak się tamte głodomory zwiedzą to zanim zatonie to już zjedzą 8)
ziomal791 napisał/a:
chyba, że macie ochotę zobaczyć w stawku coś, po czym będziecie sobie rwać włosy z głowy
Możesz ziomal791, jaśniej :roll:
ziomal791 - 2006-11-25, 10:54

Już wyjaśniam. Pasza pstrągowa jest zazwyczaj baaaardzo tłusta. :D Po kilku dniach karmienia w zbiorniku nieprzepływowym na wodzie unosi się warstewka tłuszczu. Ogólna jakość wody również się pogarsza.

Jeśli chodzi o jesiotry... nie mówmy o paszach pływających dla jesiotrów. Chodziło mi o to, że jakakolwiek tonąca pasza będzie dla nich odpowiednia. No.... ;-) , może z wyjątkiem "kartofli" czy makaronu z obiadu....... (niestety z tym też się gdzieś na forum zetknąłem.... zgroza....

jakja - 2006-11-25, 13:29

Jeden z działkowców mówił mi, że swoje ryby karmi... gotowanym ryżem. Ziomal; co Ty na to?
ziomal791 - 2006-11-25, 14:25

można i tak..... Jednak zapotrzebowanie pokarmowe naszych pupili jest nie do obejścia....
To trochę jak karmienie lwa ziemniakami..... będzie żył... ale cóż to za życie....
A ściślej: pożadna pasza dla karpia powinna zapewnić rybie 100% niezbędnych do życia składników pokarmowych. Biorąc pod uwagę tylko białko pasze karpiowe zawierają około 35% białka . Sam ryż natomiast... białko to około 7%. Poza tym współczynnik pokarmowy paszy nawet średniej jakości wacha się od 2 do 3 (tzn ryba zje 2-3 kg paszy, żeby przyrosnąć o kg), natomiast ryżu kilka razy więcej. A tym samym mniej odchodów jest z paszy komercyjnej niż z np z ryżu.

Donvitow - 2006-11-26, 10:51

No i super.Wszystko jasne. :D :D
Dzieki Pozdrawiam
Kajetan

JAREK G - 2006-11-26, 13:17

Czyli wniosek z tego taki, że jak najlepsza pasza, rzadziej karmimy mniej odchodów a przyrost ryb większy 8)
ziomal791 - 2006-11-26, 20:11

I o to chodzi! :soczek:
phalina - 2006-11-26, 20:16

Czyli krótko mówiąc pasze gotowe dla naszych milusińskich kupować.
A wiecie ,że moje ryby jak idę nad oczko to przypływają po jedzenie troche -im sypie zjadają.

Donvitow - 2006-11-26, 20:27

W sklepie oferowano mi małe pudełeczko karmy za 17 PLN.gdzie tyle kosztuje wiaderko 3l. Myślałem że mnie naciągają. Ale faktycznie rybki" zabijają" się za tymi płatkami.
Pozdrawiam Kajetan.

jakja - 2006-11-27, 07:11

Wydaje mi się, że mój sprzedawca w sklepie ma trochę racji: karmić 2-3 x/tydz, resztę niech same znajdują w oczku - naturalny pokarm, dobrze wpływa na zdrowie. Kupowana jako dopalacz wysokobiałkowy, witaminki (profilaktyka). Swoje karmię 1-3x/tydz, a przyrosty maja 2-5 cm/rok
jackon - 2006-11-27, 08:55

nie wydaje mi sie dobrym pomyslem trzymanie jesiotrow w basenie bez przeplywu, tym bardziej z gesta obsada roslinna
niepowodzeniem zakoncza sie takie proby
piszac o paszy pstragowej mialem na mysli tylko baseny przeplywowe
ziomal791 ma racje, to pasze zawierajace spore ilosci tluszczu
mialem u siebie przykre doswiadczenia z jesiotrem, nawet jak puscilem przeplyw
zaplataly mi sie w lodygi lilii wodnych i udusily sie
nie wracalem juz wiecej do tych ryb, chociaz mam staly dostep do nich
pozdrawiam
Jacek

Donvitow - 2006-11-27, 10:08

Moje dwa jesiotry/niewielkie/ zginęły zaplątując się w glonach. Kilka razy ratowaliśmy je wyciągając glony ze skrzeli ale w końcy przegapiliśmy to i padły. Nie wpuszczam ich więcej bo szkoda rybek. Może jak kiedyś zapanuję???? nad glonami nitkowymi.
Kajetan

jacek placekkk - 2014-12-07, 13:40
Temat postu: ;)
Witam wpuściłem do stawu wczoraj jesiotra ponad dwa kg i moje pytanie brzmi czy karmić go w Zimie. Mam granulat aqua arel czy jakoś tak do karmienia karpi czy tym granulatem mogę go karmić
darekb - 2014-12-07, 15:36
Temat postu: Re: ;)
jacek placekkk napisał/a:
Witam wpuściłem do stawu wczoraj jesiotra ponad dwa kg i moje pytanie brzmi czy karmić go w Zimie. Mam granulat aqua arel czy jakoś tak do karmienia karpi czy tym granulatem mogę go karmić

Jesli jest w pełni zdrowy to może niech tej zimy trochę się u Ciebie zaaklimatyzuje -zobaczysz po kilku tygodniach czy zeruje po dnie i ew wtedy spróbuj, ale bardzo delikatnie, bo nie wiadomo czym był karmiony do tej pory.Jesli go jednak nie podkarmisz to z glodu przez zimę nie padnie.Oczywiście pokarm musi być tonący.Ja w tej sytuacji jednak odpuściłbym sobie karmienie do wiosny.

jacek placekkk - 2014-12-07, 22:43

zdrowy jest pływa sprawnie ciągle w ruchu jak zaglądałem nad staw martwią mnie troszke takie rany na nim był kupiony z hodowli z basenów betonowych i był troche poobcierany mam nadzieję że sie zagoją dopływ wody jest teraz dobry woda dobrze natleniona czysciutka widać dno na całym stawię myślę że przeżyje w stawie
grocka - 2014-12-10, 09:09

chętnie sam zasiągnąłbym informacji
axeldg - 2015-01-09, 14:00

Ja pokarm dla jesiotrów, tak samo jak ryby i rośliny do mojego oczka kupuję w Wojkowicach Kościelnych. Sklep mieści się przy drodze S86.
AurorA - 2015-01-11, 00:41

Dziwna pora na wpuszczanie jesiotra, karm pokarmem tonącym o wysokiej ilości białka
są specjalne karmy dla jesiotrów http://www.sklep.oczkowod...-tonacy-3l.html

Zac - 2015-01-12, 17:44

Ale nie codziennie bo teraz ryby maja zwolniony metabolizm...