| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Budowa oczka wodnego.
horyzont - 2014-04-02, 20:20 Temat postu: Budowa oczka wodnego. Jestem nowym użytkownikiem forum, dlatego Witam Was bardzo serdecznie!
Chciałbym przedstawić Wam projekt mojego oczka wodnego. Mimo, iż od dłuższego czasu zgłębiam wiedzę na ten temat, to mimo to nadal wiem niewiele. Będę wdzięczny za wszystkie rady i opinie, jak to mawiają "kto pyta nie błądzi".
Tak więc, zacznę od samego początku... W ubiegłym roku na terenie Muzeum Młynarstwa i Rolnictwa, które prowadzę wraz z ojcem postanowiliśmy wybudować małą kopię chłopskiego młyna wodnego, projekt zrealizowaliśmy, natomiast z racji nadchodzącej zimy budowę oczka wodnego pozostawiliśmy na wiosnę. Miło mi jest poinformować, iż nadszedł ten długo oczekiwany moment, a datę realizacji przedsięwzięcia zaplanowałem na koniec kwietnia. Budynek młyna ma wymiary 5mx3m, natomiast oczko ok 8mx7m, a jago najgłębsze miejsce ma mieć 1,7m. Według wstępnych planów ma to tworzyć całość - koło młyna wodnego ma zostać uruchomione za pomocą sztucznego obiegu wody (pompa). Z racji, że teren muzeum jest przestrzenią otwartą, a porządku strzeże monitoring, chcielibyśmy aby materiał z którego zostanie wykonane oczko był trwały i możliwie jak najbardziej wytrzymały. Myślę o grubej folii ułożonej na 20cm warstwie piasku, na to znów 10cm piasku i warstwa folii - co o tym myślicie? Wszystkie prace będę wykonywał własnoręcznie, dodam jeszcze tylko, że chciałbym się zmieścić w 2000zł. (jeśli to oczywiście możliwe )
Wszelkie pomysły, sugestie mile widziane! Mam nadzieję, że przy Waszej pomocy uda mi się stworzyć naprawdę fajny zbiorniczek. Poniżej kilka zdjęć "dziury".
renmir - 2014-04-02, 21:01
Witam! Oczko tej wielkości wymaga pozwolenia na budowę i projektu, jeśli masz to już za sobą to w jakim celu planujesz kłaść dwie warstwy folii oddzielone piaskiem,to tylko podwoi koszty. Lepiej dać pod folię jakieś solidne zabezpieczenie (stare dywany,włókninę itp.) a z tym budżetem będzie ciężko. Poczytaj forum, są tu różne metody budowy oczek choć Twój projekt chyba jest nowatorski.
Bartosz_n - 2014-04-03, 07:33
horyzont, witamy na forum .
Tak jak kolega wyżej Ci powiedział dwie warstwy folii oddzielone piaskiem to tylko zbędny koszt .
Trochę mało czytałeś . Bo podstawą jest przed położeniem folii przygotować odpowiednio wykop . renmir, wszystko opisał więc nie będę dublował Jego wypowiedzi.
Co do folii jeśli chcesz mieć coś naprawdę mocnego i wytrzymałego to zainwestuj w EPDM ale 2000 zł to na pewno za mało ...
Jeszcze wytrzymalszym sposobem jest wykonanie oczka z siatkobetonu.
Czy planujesz zarybić to oczko ? Roślinność ?
luzio - 2014-04-03, 12:00
Sama dobra folia PVC wyniesie ok 2000zł No ale to najdroższa część. Resztę można wykonać w miarę tanio samodzielnie. Trzeba zrobić przemyślany wykop, wyłożyć czymś - zwykle geowłókniną ale dywany itp. też mogą być. Położyć folię i dobrze umocnić brzegi. Tak by chodzący po nich ludzie nie zniszczyli ich. To byłoby w sumie tyle. Tak naprawdę nic wielkiego.
Jeśli chodzi o to młyńskie koło to trzeba dokładnie przemyśleć sprawę. Np. jeśli to woda spadająca z jakiegoś węża ma je wprawiać w ruch to przecież w żadnym wypadku nie może zanurzone w tym strumieniu niżej bo nie bardzo widzę żeby się zaczęło rozsądnie kręcić. Generalnie koło musi mieć duży luz. No chyba że zamontujesz do niego jakiś silniczek i podłączysz do wiatraka
Trzeba by to dodatkowo zrobić na tyle dokładnie by woda się nie rozpryskiwała bo szybko się całej pozbędziesz...
Oczko zrobisz łatwo nie przekraczając zbytnio tych tych 2000zł. Myślę że 2500 wystarczy.
Strumień i koło to osobna sprawa. Ale strumień przydałby się do systemu filtracyjnego. Tu będą więc dodatkowe koszty.
wolanin - 2014-04-03, 13:50
| luzio napisał/a: | Np. jeśli to woda spadająca z jakiegoś węża ma je wprawiać w ruch to przecież w żadnym wypadku nie może zanurzone w tym strumieniu niżej bo nie bardzo widzę żeby się zaczęło rozsądnie kręcić. Generalnie koło musi mieć duży luz. No chyba że zamontujesz do niego jakiś silniczek i podłączysz do wiatraka |
Są koła nasiębierne i podsiębierne. Ty luzio piszesz o tym pierwszym, a w przypadku, gdy ruch koła powodowany byłby płynącą wodą w strumieniu, w którym zanurzony jest dolny fragment tego koła - to przypadek drugi. Ze względu na pobór energii dobrze byłoby, żeby ruch koła w wodzie był zgrany z prędkością przepływu strumienia.
Dla mnie sens ma albo wymuszenie ruchu koła wodą w strumyku przy układzie podsiębiernym, albo małe oszustwo - napędzanie koła silnikiem, a ruch wody w strumieniu - powodowany właśnie przez ruch tego koła.
Tak czy owak, wydatki na energię wydają się zapowiadać nieciekawie.
luzio - 2014-04-03, 20:53
Szczerze mówiąc myślałem że ten strumień nie będzie płynął. Znaczy się że to będzie tylko taki zbiornik na wodę spadającą po tym kole i płynącą dopiero dalej za kołem. Zasilenie strumienia od dołu by w ten sposób wymusić ruch koła to faktycznie inna historia.
wolanin - 2014-04-03, 21:14
| luzio napisał/a: | | Szczerze mówiąc myślałem że ten strumień nie będzie płynął. Znaczy się że to będzie tylko taki zbiornik na wodę spadającą po tym kole i płynącą dopiero dalej za kołem. Zasilenie strumienia od dołu by w ten sposób wymusić ruch koła to faktycznie inna historia. |
To nie wyglądałoby naturalnie - koła nasiębierne budowane były w miejscu, gdzie naturalna bądź sztuczna przegroda na strumieniu dawały dużą różnicę wysokości - wtedy woda dopływała ze stawu znad przegrody i spadała z koryta na koło.
W płaskim terenie uzasadnione jest wyłącznie koło podsiębierne, zanurzone u dołu w płynącej strudze.
renmir - 2014-04-03, 22:21
Jeśli to woda ma poruszać koło to musisz zastosować pompę o bardzo dużej wydajności a to wiąże się z dużymi kosztami za samą energię.
Freakazz - 2014-04-04, 11:20
Witaj, Jeśli chcesz mieć wszystko zrobione porządnie to na pewno nie zmieścisz się w 2000tys.
Chcesz mieć byle jak i tanio weź folie budowlaną - nie radzę.
Jeśli chcesz mieć zrobione dobrze i za rozsądną cenę weź folię PCV - mam u siebie.
A Jeśli chcesz mieć zrobione wzorcowo weź geomembranę EPDM - ok 3 razy droższa od PCV.
Możesz też zrobić z siatkobetonu jak już radzili koledzy, ale do tego trzeba mieć już trochę pojęcia.
Jeśli zdecydujesz się na którąś z folii najlepiej wysyp piaskiem a na to geowłóknina.
Co do napędzania koła ciężko stwierdzić o jakiej wydajności powinna być pompa ale myślę tak jak pisał renmir -
pompa o bardzo wysokiej wydajności a co za tym idzie sama pompa będzie bardzo droga i do tego duże opłaty za prąd,
tak że przemyśl sobie wszystko 2 razy zanim coś zaczniesz robić.
Życzę powodzenia w dalszych pracach i gdy zaczniesz budowę zrób jakąś fotorelację z prac i załóż temat w galerii
Adalbert - 2014-04-04, 11:50
Ja z kolei zasugeruję takie rozwiązanie. Jeżeli ten młyn to tylko makieta to może warto by zrobić taką mistyfikację. to samo koło będzie napędzane przez niewielki silnik i będzie obracało się płytko zanurzone w kanale połączonym z oczkiem. idea będzie pokazana a koszt energii niewielki.
Można dodatkowa zrobić niewielką kaskadę dającą wrażenie przepływającej wody.
horyzont - 2014-04-04, 21:05
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tak jak pisał jeden z kolegów jest to koło nadsiębierne i mimo, iż ma słuszną wagę to obraca się swobodnie (wystarczy niewielki, ciągły strumień wody z konewki, aby wprawić je w ruch). Jeśli chodzi o rozwiązanie mechanizmów..., wewnątrz młyna zamontowany został silnik elektryczny, który uruchamia znajdujące się wewnątrz żarna, tak więc zewnętrzne koło pracuje swobodnie - bez oporu Planuję montaż silnej pompy, nie zważając na koszty energii elektrycznej. Wybiorę ziemię w najbliższej odległości koła, ułożę grubą folię, a na nią zostaną ułożone większe kamienie polne, co umożliwi powrót wody do oczka. Po zapoznaniu się z Waszymi komentarzami oraz przejrzeniu forum stwierdziłem, iż zastosuję podsypkę z piasku, warstwę włókniny oraz folię. Brzegi oczka, oraz płycizna zostanie wyłożona kamieniem polnym.
Czy to dobry pomysł? Tak jak pisałem, chciałem zmieścić się w 2000, choć jeśli zaistnieje potrzeba zwiększenia budżetu nie będzie to problemem, najważniejsze aby zrobić to raz i porządnie oraz co najważniejsze własnoręcznie!
renmir - 2014-04-04, 21:56
| horyzont napisał/a: | najważniejsze aby zrobić to raz i porządnie oraz co najważniejsze własnoręcznie! |
I tak trzymaj, nic tak nie cieszy jak efekt własnej pracy.
Freakazz - 2014-04-06, 11:06
Skoro nie zależy Ci na poborze energii to proponuję Ci zacząć od wybudowania źródełka np. tak aby woda wypływała spod kamieni
kolejnie spadała z niewielkiej wysokości do mini oczka a potem płynąc strumieniem napotykała koło młyńskie - napędzała je
i potem swobodnie wpływała do oczka. Czyli o przedłużenie strumienia przed kołem o ile coś takiego by Ci się spodobało.
Według mnie to bardziej naturalne rozwiązanie, niż woda wypływająca metr za kołem.
horyzont - 2014-07-03, 22:23
Witam po dłuższej przerwie
Od kilku dni trwają prace przy moim oczku wodnym - bez zbędnego gadania poniżej mała fotorelacja
Tak to wygląda z daleka...
Spływ wody z koła młyńskiego został już wyłożony folią PCV oraz kamieniem polnym.
Widok na cały bałagan - wymiary oczka to ok 8x9m
Oczko nie będzie głębokie, w najgłębszym miejscu będzie miało 150cm, a lustro wody będzie miało ok 70m2
Jak widać stawek powstaje na piaszczystym terenie, formowanie to niełatwa sprawa.
Mile widziane wszelkie uwagi, jeśli coś zrobiłem źle proszę o informację. Dodam jeszcze tylko, że planuję przed wyłożeniem foli zwilżyć wykop, aby utwardzić i utrwalić formę, na to wyłożę stare dywany, następnie folie dachowe i na koniec folie PCV. Brzegi wyłożę większymi kamieniami polnymi, natomiast reszta powierzchni zostanie wyłożona drobnym kamieniem.
Na chwilę obecną to tyle, jak odciski pozwolą to jutro będzie kolejna fotorelacja
PIOTR.P - 2014-07-04, 06:54
Nigdzie nie trafiłem na informacje czy będziesz miał tam ryby
Ja tylko dodam że nigdzie też nie czytałem o filtracji wody, reszta O.K
ostatnie sugestie Freakazz bardzo dobre.
P.s mając takie miejsce i areał ziemi do zagospodarowania robił bym 2-3 razy większe oczko, co najmniej 220 - 250 głębokie większy strumień , ryby . w koło ławeczki,przy młynie 3-4 stoliki, a w młynie budka z lodami i napoje.kawa ciastko ..... szum wody,śpiew ptaków tam ludziska z wielkich miast będą płacić że mogą tego posłuchać , odpocząć i poleżeć na trawie,
nie wiem na ile da się z tego żyć i zarobić na tym etapie ale musicie to rozbudować i doinwestować piękne miejsce
Mieszczuchy to lubią ,jakieś atrakcje musisz ludziom zaproponować
rewi - 2014-07-04, 09:18
To jest mega przedsięwzięcie
luzio - 2014-07-04, 12:21
Według mnie masz źle zrobione półki. Takie wąskie, półki wokół całego oczka nie najlepiej się sprawdzają. Lepiej zrobić duże półki. Na różnych wysokościach z różnych stron oczka. Warto zawczasu przemyśleć sprawę roślin. Gdzie chcesz mieć większe rośliny lubiące głębszą wodę np. wywłócznik, taką średnią np. pałka czy duże sity a gdzie małe roślinki typowo bagienne i tak dopasować półki.
Gosik - 2014-07-04, 20:27
Popieram Górala, świetna inwestycja dla mieszczuchów
horyzont - 2014-07-05, 10:17
| PIOTR.P napisał/a: | Nigdzie nie trafiłem na informacje czy będziesz miał tam ryby
Ja tylko dodam że nigdzie też nie czytałem o filtracji wody, reszta O.K
ostatnie sugestie Freakazz bardzo dobre. |
Planuje wpuszczenie kilku karasi Dość długo myślałem o filtracji, z której ostatecznie zrezygnowałem. Woda będzie w ciągłym obiegu (pompa-koło-strumyk-oczko), tak więc o napowietrzenie wody się nie boję, a jeśli zaistnieje potrzeba to zamontuje duży filtr pomiędzy pompą, a kołem.
| PIOTR.P napisał/a: | P.s mając takie miejsce i areał ziemi do zagospodarowania robił bym 2-3 razy większe oczko, co najmniej 220 - 250 głębokie większy strumień , ryby . w koło ławeczki,przy młynie 3-4 stoliki, a w młynie budka z lodami i napoje.kawa ciastko ..... szum wody,śpiew ptaków tam ludziska z wielkich miast będą płacić że mogą tego posłuchać , odpocząć i poleżeć na trawie,
nie wiem na ile da się z tego żyć i zarobić na tym etapie ale musicie to rozbudować i doinwestować piękne miejsce
Mieszczuchy to lubią ,jakieś atrakcje musisz ludziom zaproponować |
Duże oczko, a nawet staw z rybami i pomostem to piękna sprawa - sam chciałbym taki mieć ale..., teren na którym znajduje się Muzeum jest pod ścisłym nadzorem konserwatora zabytków, każde "wbicie szpadla" powinno się zgłaszać i czekać na opinie , dodatkowo z doświadczenia wiem, że zazwyczaj "mieszczuchy" przyjeżdżają z gromadką rozwydrzonych dzieciaków, które niszczą wszystko co napotkają na swojej drodze
| rewi napisał/a: | To jest mega przedsięwzięcie |
Na chwilę obecną to mam tylko mega odciski
| luzio napisał/a: | | Według mnie masz źle zrobione półki. Takie wąskie, półki wokół całego oczka nie najlepiej się sprawdzają. Lepiej zrobić duże półki. Na różnych wysokościach z różnych stron oczka. Warto zawczasu przemyśleć sprawę roślin. Gdzie chcesz mieć większe rośliny lubiące głębszą wodę np. wywłócznik, taką średnią np. pałka czy duże sity a gdzie małe roślinki typowo bagienne i tak dopasować półki. |
Wczoraj ostatecznie kształtowałem oczko, zaszły pewne zmiany. Mam nadzieję, że teraz nie będę miał problemów z półkami, a w późniejszym okresie z roślinami. Od samego początku zamierzałem sadzić rośliny w nawiercanych plastikowych doniczkach.
| Gosik napisał/a: | Popieram Górala, świetna inwestycja dla mieszczuchów |
no dobra, aby nie było niedomówień - na terenie Muzeum jest wszystko to co może sobie wymarzyć turysta - jest las, prawdziwa łąka z kwiatami, a na zielonej trawce stoją sobie trzy zabytkowe wiatraki, które udostępniamy do zwiedzania, dodatkowo ostatnio wybudowaliśmy kopię młyna wodnego, w którym znajduje się zabytkowy śrutownik elektryczny - właśnie tutaj każdy zwiedzający może zobaczyć jak powstaje mąka, a już za kilka dni dodatkową atrakcją będzie kręcące się koło młyńskie oraz oczko. Dodatkowo na terenie Muzeum mamy zabytkowe maszyny rolnicze ustawione w plenerze, kopię studni, wspomniane już ławeczki oraz co dla niektórych najważniejsze kawę i domowe ciasto Może dodam jakąś małą fotorelację?
PIOTR.P - 2014-07-05, 15:13
rozbuduj oczko skoro nasz zezwolenie na budowę małego oczka to kto ci powie że ty wybudowałeś duże ( jaka jest definicja dużego ?? 20 m kwadratowych 50 m czy 150 m ty masz zezwolenie na oczko). tym bardziej jak już coś takiego funkcjonuje to tylko postawić stoliki lody itp....... nawet przy strumyku bym zrobił kawałek plaży piaskiem ,
a dzieciakami się nie przejmuj tylko zrób tabliczki i kasuj za szkody rodzic niech se pilnuje
horyzont - 2014-07-05, 21:05
Oczko zalane Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu to dodam kilka zdjęć
a właśnie, pojemność mojego oczka wodnego to ponad 13 000 litrów
zelda87 - 2014-09-05, 12:10
Wow, super. Sama jeszcze nie wiem jak duże oczko będę robić, narazie przeglądam wszędzie wszystko na ten temat żeby się dobrze do tematu przygotować. Ale Twoje wygląda imponująco
|
|