| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - strumyk z siatkobetonu
bikers - 2013-12-23, 08:03 Temat postu: strumyk z siatkobetonu mam pytanie jesli wykonam strumyk z foli i wysypie go żwirem to czy spadającą woda w tych kamyczkach nie zginie ? caly czas przymierzałem sie do zrobienie z siatkobetonu ,prosze o odpowiedz użytkowników ,wykonawców owego strumienia jak to wygląda w praktyce ,gdyz wydaje mi sie ze woda po prostu zniknie pod żwirkiem ,proszę o oświecenie
rewi - 2013-12-23, 09:29
bikers, zależy jaki żwirek chcesz zastosować? Woda raczej nie zginie, pooglądaj w dziale galeria strumienie użytkowników dużo osób ma właśnie folię + kamyczki i ładnie się prezentuje
lasoch - 2013-12-23, 11:51
Ładnie byłoby gdyby w tym żwirku, nie zależy jakiej faktury, były w nim jakieś płaskie kamienie. Wode będzie bardzo ładnie widać, ale lepiej żeby żwirek był grubszy.
renmir - 2013-12-23, 22:33
To czy woda zginie,czy żwirek zależy od wydajności pompy. Proponowałbym dać co pewien odcinek kilka płaskich kamieni będzie ładniej wyglądać i żwirek się nie przemieści.
rewi - 2013-12-24, 08:47
renmir, nie zginie spokojnie jeszcze dojdzie do tego lepsza pompa i te kamienie duże płaskie i będzie super strumień.
bikers - 2013-12-24, 10:13
no tak tylko teoretycznie czy z siatko betonu nie jest ładniejsze bo przecież strumienie nie maj ana całej długości kamieni itp kopalin, a przy zastosowaniu foli niestety trzeba to porzadnie zakryć
wolanin - 2013-12-24, 10:47
| bikers napisał/a: | | no tak tylko teoretycznie czy z siatko betonu nie jest ładniejsze bo przecież strumienie nie maj ana całej długości kamieni itp kopalin, a przy zastosowaniu foli niestety trzeba to porzadnie zakryć |
Cześć, widzę, że mocno pochylasz się nad szczegółami, co mnie zaciekawiło.
Mógłbyś dokładniej opisać, jak wyobrażasz sobie te fragmenty strumienia, na których nie ma kamieni, żwiru, etc.?
A z drugiej strony, skoro nie pasuje ci zakrywanie folii kamieniani, to jak to chcesz zrealizować przy pomocy betonu?
Co do wątpliwości odnośnie zniknięcia wody pod kamieniami - moim zdaniem zawsze możesz te przestrzenie wypełnić albo drobniejszym żwirem/piaskiem, albo wręcz położyć te kamienie na folii, ale dolną przestrzeń wypełnić właśnie betonem i drobniejszymi kamykami, żeby śladu betonu nie było widać. Taki beton może i popęka w zimie, ale pod spodem i tak masz folię.
To taka moja sugestia - jak powiedział doktor Pasikonik - Nie wierzcie we wszystko, co powiem...
[ Dodano: 2013-12-24, 10:51 ]
Rozumiem, że priorytetem nie jest filtracja w strumieniu, bo w tej dużą rolę odrywa właśnie woda migrująca pod kamieniami i w korzeniach roślin
- lecz ładny pluszczący strumyk przy stosunkowo nieprądożernej pompie?
bikers - 2013-12-24, 11:25
rynnę tzn nieckę strumienia właśnie planuje zrobić z siatkobetonu i dla tego tak rozważam ten problem, bo bym chciał wystartować z robota i kurcze muszę to jakoś rozwiązać czy prócz tego ze fili robi się to dużo szybciej ale beton chyba ładniej czy naturalnej wygląda co wy na to ? strumien ma miec dlugos okolo 8 metrow poczatek wodospad spad wody z okolo 50 cm plynie wijacym sie strumykiem okolo 4 metrow wpada do zbiornika (zatoczki tak to nazwalem ) wypywa i dalej okolo 3 metrow wpada do zbiornika 2x2 m x40 cm odleglosc od pompy do wodospadu 6 metrow podnoszenei slupa wody okolo 1,5 metra pompa aqua 10000 litrow /h
[ Dodano: 2013-12-24, 11:32 ]
aha i do betonu można super fainie przykleić piasek a do foli to juz problem bo przeciez w strumieniach takowy występuje
renmir - 2013-12-24, 11:44
Strumyk tylko z siatkobetonu zbyt naturalistycznie wyglądać nie będzie. W większości strumieni górskich kamienie większe i mniejsze są na całej długości.
bikers - 2013-12-24, 11:57
mój strumyk będzie miał bardzo duzą ilości rożnych kamieni frakcji żwiru itp tylko nie wszędzie i nie zawsze to by występowało po całości (długości)strumienia chciałbym tez piasek i w tym piasku kamienie wygląda to bosko widziałem takie cudo juz w ogrodach w Niemczech
rewi - 2013-12-24, 13:16
renmir, to zależy od gusty mi się takie w ogóle nie podobają za to te na foli wyglądają naturalistycznie i milej dla oka
Adacho - 2013-12-24, 13:35
Strumień na folii PVC wygląda naturalnie.
Można bez problemu zamaskować brzegi. Nie ma obaw, że zimą pęknie i będzie przeciekać.
Nakład pracy i środków finansowych, też przemawia na korzyść folii.
Woda w kamykach nie zginie, trzeba zrobić kieszenie wodne.
luzio - 2013-12-24, 14:31
Według mnie siatkobeton pod strumyk to kiepski pomysł. I tak trzeba wrzucić jakieś kamienie itp. A jeśli zechce się coś poprawiać to sprawa jest prostsza. Z maskowaniem nie widzę żadnego problemu.
Dużo tak naprawdę zależy od planowanego spadku wody. Jeśli woda ma płynąć powoli i mieć jakąś głębokość to folia będzie wygodniejsza i lepsza. Jeśli woda ma płynąć szybko i płytko to w korycie wykonanym z folii można ładnie ułożyć kamienie i uszczelnić je zwykłą zaprawą. To nic że woda będzie powoli przesiąkać bo pod spodem będzie folia.
Trzeba to tylko rozsądnie wykonać i będzie w porządku.
bikers - 2013-12-24, 16:53
dzieki za podpowiedz kurcze jeszcze przemysle ,a co do foli to jaka najlepiej nadaje sie do kretego strumienia ?
renmir - 2013-12-25, 02:25
aha i do betonu można super fainie przykleić piasek a do foli to juz problem bo przeciez w strumieniach takowy występuje
A czym można przykleić piasek do betonu bo nigdy tego nie robiłem?
a co do foli to jaka najlepiej nadaje sie do kretego strumienia ?
Każda folia do oczek się nada ale na zakrętach konieczne będą zakładki
wolanin - 2013-12-25, 10:05
| renmir napisał/a: | | A czym można przykleić piasek do betonu bo nigdy tego nie robiłem? |
Przepraszam że się tu wtrącę, ale beton można wyprawić tak, żeby piasek został na wierzchu, najprościej - posypując beton piaskiem.
Ale przypomniało mi się coś innego - betony na bazie żywic, np. epoksydowych. Na pewno dałoby się na wierzchu położyć taką wyprawę, a posypana z wierzchu piaskiem - nie ma siły - musi utworzyć coś, czego nie odróżnisz od kawałka plaży. W najłatwiejszej wersji - kładziesz wałkiem żywicę i sypiesz na to piasek.
renmir - 2013-12-25, 11:49
[quote="wolanin"]
Przepraszam że się tu wtrącę, ale beton można wyprawić tak, żeby piasek został na wierzchu, najprościej - posypując beton piaskiem.
Nie ma za co przepraszać od tego jest forum żeby wymieniać swoje doświadczenia. Piasek to część składowa betonu jeśli jakaś warstewka się przyklei a nie zostanie wchłonięta to i tak wkrótce zostanie wymyta przez wodę. A z żywicą może to i dobry pomysł, kiedyś wypróbuję.
wolanin - 2013-12-25, 12:22
| renmir napisał/a: | | wolanin napisał/a: |
Przepraszam że się tu wtrącę, ale beton można wyprawić tak, żeby piasek został na wierzchu, najprościej - posypując beton piaskiem. | Nie ma za co przepraszać od tego jest forum żeby wymieniać swoje doświadczenia. |
Dmucham na zimne, bo już kiedyś zostałem op... za odpowiadanie na cudze pytania
|
|