| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Problem z lampą uv
devi - 2013-06-07, 16:30 Temat postu: Problem z lampą uv Witam jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze piszę ale mam problem z moim oczkiem a dokładnie z lampą uv. Posiadam oczko o wielkości ok. 10m3 do którego kupiłem filtr Aqua Szut EXTREME S UV 12 SET z uszkodzonym żarnikiem uv 9 wat Wymieniłem żarnik na nowy i po kilku dniowej pracy nie zauważyłem żadnej zmiany w kolorze wody Wiem że lampa świeci I mam pytanie jak długo lampa musi działać żeby woda stała się czyściejsza
kordiankw - 2013-06-07, 17:16
Napisz coś więcej o oczku. Czy masz w nim jakieś rośliny, jeśli tak to jakie i ile. Jakie i ile ryb. Jeśli nie ma roślin to ta lampa bedzie długo musiała chodzić żeby wyklarować wodę bez pewności że ją wyklaruje (troche mała jest na taką ilość wody) ale ja się nie znam bo nie używam. Natomiast jak będziesz miał odpowiednią ilość roślin to lampa wogóle nie będzie potrzebna.
devi - 2013-06-07, 17:27
Roślin w oczku mam może nie bardzo dużo ale są na środku oczka w najgłębszym miejscu jest sporo pałki wodnej na płyciźnie trochę situ i sporo żabieńca Rybek mam około 20 karasek kolorowych i kilka karpi koi. Wydaje mi się że może być przyczyną ten nowy żarnik który założyłem ale nie wiem nie znam się zbyt dobrze na tym
Aznar33 - 2013-06-07, 17:35
Wydatek na dobry filtr Cię nie minie.
Ewentualnie możesz zrobić sam - zapraszamy do lektury forum.
devi - 2013-06-07, 17:42
Ale ten filtr podobno nie jest taki zły stosowany jest do oczek o wielkości do 12m3 a u mnie jest niecałe 10m3 może jakieś 9m3 więc mam trochę zapasu lampę mam 9 wat więc teoretyczne powinna wystarczyć
Aznar33 - 2013-06-07, 17:49
Przykro mi, ale... patrz moja poprzednia wypowiedź.
devi - 2013-06-07, 17:56
To twoim zdaniem w czym ten mój filtr jest taki zły
kordiankw - 2013-06-07, 18:00
| devi napisał/a: | | To twoim zdaniem w czym ten mój filtr jest taki zły |
Ludzie na tym forum mają filtry zmontowane z dwóch, trzech i więcej beczek od 120l wzwyż i uważają że są za małe do oczka o podobnej pojemności. Ten jest zdecydowanie za mały przy karpiach koi. To taki wyrób filtropodobny. Ja w swoim oczku troche większym od twojego mam filtr akwariowy z którego głównie wykorzystuję pompę do zasilania kaskady (3600l/h), tylko że ja nie mam karpii (za to o wiele za dużo karasi), a lustro wody już w tej chwili zarośnięte jest w 90%. Do tego około 10m2 filtra glebowo-korzeniowego i woda po chwilowym zakwicie na wiosnę jest czysta.
Aznar33 - 2013-06-07, 18:05
Nie, na pewno nie jest bardzo zły. Jak jednak zauważyłeś nie jest wystarczający. Na pewno coś tam jednak zdziała, szczególnie jeśli będziesz go bardzo często czyścił. Przypuszczam jednak, żę szybko Ci się znudzi.
Nic się jednak nie martw. Ja też kiedyś myślałem jak Ty:
-Kupię filtr na 5000l do oczka na 5000l, to będzie dobrze.
Potem myślałem, że jak dokupię do tego pierwszego filtr na 20000l, to już na pewno będzie OK.
...tia....
Myślisz o oczku poważnie - patrz moja pierwsza wypowiedź.
devi - 2013-06-07, 18:10
Filtr może nie jest najlepszy wyłapuje tyle ile da radę ale mi bardziej chodzi o lampę której zadaniem powinno być likwidowanie glonów a właśnie ja po kilku dniach obserwacji nie zauważyłem żadnych zmian w kolorze wody jak zakwitła na wiosnę tak do tej pory jest zielona i nie mogę sobie z tym poradzić
Aznar33 - 2013-06-07, 18:14
Jak często karmisz ryby?
Po jakim czasie pokarm znika z powierzchni?
Ile masz roślin?
Oczko jest w pełnym słońcu, czy zacienione?
Ile powierzchni oczko pokrywają rośliny?
Jak posadzone masz rośliny w oczku? Hydroponicznie, czy stosujesz jakieś substraty glebowe?
Nawozisz rośliny w oczku?
Jak silną masz pompę?
Kiedy ostatni raz wymieniałeś wodę?
Ile godzin dziennie pracuje filtr?
Wstaw jakieś zdjęcia oczka
devi - 2013-06-07, 18:16
Dzisiaj wpadłem na pomysł żeby zrobić mały obieg wody przez lampę i filtr i zobaczyć czy jest jakaś różnica i nie wiem jak długo lampa musi filtrować wodę żeby była widoczna jakaś różnica.
Wyjąłem pompę z oczka i włożyłem ją do dużego wiadra z wodą z oczka którą pompowała przez lampę i filtr i z powrotem wracała do wiadra i tak przez kilka godzin i teraz sprawdziłem i chyba musi być coś nie tak z tą lampą niby świeci na jasno niebiesko ale chyba nie zwalcza tych glonów bo woda jaka była taka jest i teraz
kordiankw - 2013-06-07, 18:19
| devi napisał/a: | | jak zakwitła na wiosnę tak do tej pory jest zielona i nie mogę sobie z tym poradzić |
Dosadź roślin szczególnie tych strefy błotnej, pałki bliżej brzegu jako tło dla pozostałych roślin an srodek lilie by zaciniły oczko, uzbrój się w cierpliwość i bedzie OK.
devi - 2013-06-07, 18:26
Ryby karmię 2/3 razy w tygodniu niezbyt wielką ilością karmy pływającej znika w przeciągu pół godziny do godziny czasu roślin pisałem nie mam zbyt dużo oczko jest zarośnięte w jakichś 20/25% Jest w miejscu niezbyt strasznie nasłonecznionym Niczym nie nawożę nie stosuję żadnej chemii pompa ma wydajność 3600l/h wodę ostatnio wymieniałem na wiosnę ostatnio filtr chodzi na okrągło ryb mam około 20 karasek i 4 karpiki koi
lasoch - 2013-06-07, 21:06
ja w trochę większym oczku mam 17 ryb (karasie,orfy,liny) i bez żadnej filtracji ani pompy i widoczność zchodzi w dół z dnia na dzień a rośliny to sadzonki
| devi napisał/a: | | wodę ostatnio wymieniałem na wiosnę |
jak będziesz wymieniał wodę to nigdy nie osiągniesz równowagi biologicznej w oczku
| kordiankw napisał/a: | | Dosadź roślin szczególnie tych strefy błotnej, pałki bliżej brzegu jako tło dla pozostałych roślin a na środek lilie by zacieniły oczko, uzbrój się w cierpliwość i będzie OK. |
to najlepsze rozwiązanie , trzymam kciuki
Aznar33 - 2013-06-09, 09:03
| devi napisał/a: | | znika w przeciągu pół godziny do godziny czasu |
U mnie w góra minutę, ale karmię częściej.
| Cytat: | Niczym nie nawożę nie stosuję żadnej chemii pompa ma wydajność 3600l/h
|
| Cytat: |
wodę ostatnio wymieniałem na wiosnę |
Wody się nie wymienia. Można podmienić jednorazowo tak ze 20%
Więcej cierpliwości,więcej roślin i większy filtr. Będzie dobrze.
twister47 - 2013-06-09, 13:43
| Aznar33 napisał/a: |
Więcej cierpliwości,więcej roślin i większy filtr. Będzie dobrze. |
Racja, racja.
[quote="Aznar33"]Nie, na pewno nie jest bardzo zły. Jak jednak zauważyłeś nie jest wystarczający.
Racja, racja.
| devi napisał/a: | | Filtr może nie jest najlepszy wyłapuje tyle ile da radę ale mi bardziej chodzi o lampę której zadaniem powinno być likwidowanie glonów a właśnie ja po kilku dniach obserwacji nie zauważyłem żadnych zmian w kolorze wody jak zakwitła na wiosnę tak do tej pory jest zielona i nie mogę sobie z tym poradzić |
Właśnie problem jest w filtrze a nie w lampie. Jeśli lampa działa to zabija glony a filtr musi te trupy wychwycić by nie wracały do oczka i nie stały się pożywką dla innych glonów. Ja w zeszłym roku w siedem dni od podłączenia lampy miałem czystą wodę. Czy ten filtr to kupiłeś używany. Jeśli tak to zastanów się czemu ktoś go sprzedał. A jeśli lampa ma 9 W to MAX. PRZEPŁYW WODY - 1500 l/h więc żarnik nie zdąża dobrze naświetlać wody która go opływa. Daj jakieś zdjęcia.
|
|