| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Rośliny oczyszczające?
StefanMargaryna - 2013-05-21, 16:11 Temat postu: Rośliny oczyszczające? Witam.
Mam oko, ok. 5,5-6m3, nerka. Z przodu i z lewej strony mam duży skalniak. Chcę zrobić z niego mini filtr GK. Robię aktualnie donice ze stempli budowlanych wys.26cm, sz.56cm, dł.78cm. Myślę, że wejdzie mi takich donic ok 8szt. I dochodzimy do sedna. Pół skalniaka jest prawie cały czas w słońcu, a druga część przez większość dnia w cieniu.
Szukam roślin do oczyszczania wody, którym wystarczy żwir jako podłoże. Dodatkowo szukam informacji, które rośliny pójdą na słońce, które w cień.
Nie wiem w ogóle czy tym rośliną wystarczy żwir więc proszę o podpowiedzi.
Miejsca słoneczne 4 donice po ok 80 litrów każda, wg mnie pasują:
- kosaciec zółty
- mięta wodna
- okrężnica bagienna
- pistia, topian (czy to nie jest hiacynt?)
- jeżogłówka gałęzista
- sitowie leśne
Półcień 1 donica:
-? niestety nic nie znalazłem
Miejsca zacienione 3 donice:
- znalazłem tylko sitowie leśne
Tyle udało mi się znaleźć, macie większe doświadczenie więc proszę o pomoc
pozdr.
Elendil - 2013-05-21, 17:41
Pałki, irysy, sity, mięta, tataraki. Najlepiej czyszczą i mogą (a nawet powinny ) rosnąć w samych kamieniach/żwirku.
Pistia i hiacynty to rośliny pływające, nie sadzisz ich tylko puszczasz luzem do wody. Więc do filtra raczej nie bardzo. Sitowie leśne u mnie rośnie jak szalone w pełnym słońcu.
StefanMargaryna - 2013-05-21, 18:11
Dobrze wiedzieć, a co z miejscami zacienionymi? Moje oczko jest w połowie zacienione i np. hiacynt rósł tylko w słońcu tak, że musiałem go wyrzucać a w cieniu w ogóle go nie było.
rewi - 2013-05-21, 18:23
StefanMargaryna, u mnie sitowie leśne ładnie rośnie w cieniu tak samo pałka, przęstka, tatarak, sit.
StefanMargaryna - 2013-05-21, 18:44
Ok już coś się dowiedziałem... pytań ciąg dalszy...
Pierwszy post opisuje donicę. Muszę te rośliny kupić lub zdobyć na jakimś stawie, ale zakładam, że kupię. Powiedzcie mi ile sadzonek wsadzić w taką donicę? Jak będę wsadzał roślinki to korzenie delikatnie przykryję żwirem. Donice w cieniu będą na wysokości jakoś 100-120cm nie myślicie, że pałki czy tatarak będą za wysoko?? Jeszcze jedno czy wysokie rośliny tylko przysypane żwirem nie będą się przewracały?( pewnie wraz ze wzrostem oplotą się wokół żwiru i to je będzie obciążać).
Wg Waszych informacji chcę w strefie słonecznej posadzić:
1. kosaciec żółty
2. sitowie leśne
3. oczeret biały
4. mięta wodna
Półcień: manna mielec
Cień 2-3 donice wybiorę coś z: pałka, przęstka, tatarak, sit
woody - 2013-05-21, 19:07
ja u siebie planuje rzucić pistie ponoć dobrze czyści
rewi - 2013-05-22, 14:45
Możesz poasadzić rośliny w zwykłych doniczkach ( ja tak mam ) lub kupić kosze na rośliny. Nie sadź więcej jak 1-3 rośliny do pojemnika bo bardzo Ci się rozrosną. A żwir nie bardzo lepiej dać małe otoczaki dobrze trzymają
StefanMargaryna - 2013-05-22, 18:07
Zrobiłem fotkę gdzie będą stały skrzynki i jak wyglądają...
Maglia - 2013-05-22, 18:14
hmm... te donice będą takie drewniane ? Czy dasz w środku jakąś folię ? Nie za bardzo rozumiem jak to miałoby wyglądać i działać jak filtr ?
StefanMargaryna - 2013-05-22, 18:29
W donicach będzie folia do oczek przymocowana w środku za pomocą np. takera.
Na zdjęciu widać 5 półek od najniższej do najwyższej na nich będą usytuowane donice. Woda będzie wpływać do najwyższej i będzie się sączyć do dolnych ostatnia wprowadzi wodę do oczka.
Co do pracy filtra to nie wiem czy to zda egzamin ale ten "skalniak" i tak musiałem wykończyć. Jak będą tam rośliny oczyszczające to pewnie coś pomoże. Będzie 8 donic, średnio wyjdzie z 70 litrów na donicę... 560litrów czyli ok 10% mojego oczka.
Procentowy udział filtra się zgadza, głębokość i szerokość też, długość ok 6-7 metrów więc może się udać.
PS> donice będą pomalowane ale robię je z mokrego drewna... pomaluję je na koniec sezonu, teraz niech sobie schną.
Maglia - 2013-05-22, 18:39
To ciekawie się zapowiada Te rośliny w donicach fajnie przysłonią płot i sąsiada
Co do roślin czyszczących cieniolubnych, to niestety nie mam pojęcia. Moje oczko jest w pełnym słońcu, a najlepiej sprawdzają się kosaćce, mięta i tatarak.
Podobno świetnie czyści marek szerokolistny, w tym sezonie posadziłam u siebie na próbę.
Aznar33 - 2013-05-24, 12:39
Kosaćce i wyższe rośliny odradzam, bo się to przekopyrtnie jak wiatr silniej zawieje. Chyba, że fest to przymocujesz.
Ja na ten murek od wewnętrznej strony puściłbym kapilarnie wodę i obsadził go roślinami. Najchętniej paprociami, ale w Polsce pewnie nie przetrzymałyby zimy.
A tak z ciekawości, to co to za dziwna struktura za płotem?
...nie pytam o sąsiadkę.
StefanMargaryna - 2013-05-24, 17:52
Sąsiadka to moja babcia mamy wspólny ogródek ale przez naszego psa się odgrodziliśmy płotkiem.
Za moją działką sąsiad prowadzi skup złomu (200m dalej więc jest ok), teren za mną należy do niego i jakieś płyty betonowe tam postawił.
Myślałem o tym aby się nie przewróciły ale jak pisał rewi gdybym dał małe otoczaki to może roślina się nie przewróci. Donice są z surowego drewna więc są bardzo ciężkie o nie wię nie martwię.
PS> Czy kosaciec żółty rośnie także normalnie w ziemi? Dostałem z 8 szt wielkości jak na moim zdjęciu tylko, że tamte rosły w ziemi i mają gruby korzeń jak mogę je przesadzić do oczka?
Aznar33 - 2013-05-24, 18:36
| StefanMargaryna napisał/a: | | sąsiad (...) jakieś płyty betonowe tam postawił. |
Ma facet krzepę i specyficzny gust. Ciekawe, co chciał tym osiągnąć.
Pisała.
| Cytat: | | gdybym dał małe otoczaki to może roślina się nie przewróci. Donice są z surowego drewna więc są bardzo ciężkie o nie wię nie martwię. |
Chyba trochę nie doceniasz wiatru i momentu siły. Mam nadzieję, że się nie mylisz. Betonowy wiatrochron może będzie tu pomocny.
| Cytat: | | jak mogę je przesadzić do oczka? |
Kosaćce mają potężne karpy. Ja je przywalam kamieniami, żeby się nie przewracały. Wcześniej je sadziłem w piasku i małych kamyczkach, ale potem je trudno rozdzielać.
PS A na fern wall się nie skusisz?
StefanMargaryna - 2013-05-24, 21:51
Facet to dźwigiem zrzucał bo jest to dosyć dużych rozmiarów. Zrzucił to ponieważ rozbierał zakład i w umowie miał zabrać wszystko nie tylko złom, betony odłożył do przerobu w późniejszym okresie.
Co do fern wall chciałbym mieć na murku coś w rodzaju wodospadów ponieważ po to go robiliśmy i trochę było z tym roboty. Muszę ogólnie poszukać odpowiednich roślin i spróbuję z tymi donicami.
Napisałeś, że przywalasz kosaćce kamieniami ale rozumiem są w donicy? Czy gdybym wsadził je na półkę i przywalił kamieniami to korzenie nie przebiją folii?
PS> Nie chcę puszczać po murku wody bo folia wchodzi delikatnie pod murek musiałbym ją jakoś bardziej podwinąć bo tak uciekałaby mi woda w ziemię.
zuzi10 - 2013-05-24, 22:10
| StefanMargaryna napisał/a: | | Czy gdybym wsadził je na półkę i przywalił kamieniami to korzenie nie przebiją folii? | Nie przebiją. Kosaćce maja miękkie, raczej delikatne korzenie i niezbyt długie, wyrastajace z karpy.A kształt karpy aż sie prosi, aby ja połozyc na półce i przycisnąć kamieniami lub żwirkiem
jurek47 - 2013-05-25, 11:07
U mnie rosną na głębokości około 7 cm. zasypane żwirem w wymiarze orzecha laskowego i mają się super.moje zdjęcie w galerii.
Aznar33 - 2013-05-25, 12:33
| StefanMargaryna napisał/a: | | Napisałeś, że przywalasz kosaćce kamieniami ale rozumiem są w donicy? |
Tak, mam je w donicach, choć to wcale ich nie powstrzymuje od przerastania ich korzeniami.
Tak, jak Zuzi pisała - nie przypuszczam, żeby przebiły folię
ewa535 - 2013-05-25, 17:24
Zachęcam , żeby bez donic.
Kiedyś w filtrze k-g posadziłam w podłużnych jajowatych koszach. Wszyscy się dziwili po co w koszach. JA to zrobiłam dla stabilizacji, bo miałam 50 dorosłych metrowych roślin a kamieni do przygniecenia zbyt mało. Teraz gotują się w tych koszach ale nie da rady ich wyjąć ( chyba ,ze piłą łańcuchową przerżnąć ) Słabiej kwitną i są niższe. Nartomiast zdecydowanie póżniej powiększałam oczko i posadziłam na brzegu oczka tak : na gołą folię trzy rośliny w garść i przygniatam kamieniami wielkości pięści i większymi aż "staną" . I następne dostawiam następne rośliny. W tym roku odzyskałam z tego kamieniska ze trzy wiadra kamieni a kosaćce utworzyły swoisty dywan z kłącz i korzeni - sztywny i nie do ruszenia i wszystko stoi na baczność pozbawione już tej wierzchniej warstwy kamieni.
Zawsze sadziłam już wysokie kosaćce , być może z takimi kiełkującymi jest prostsza sprawa.
Ale i tak ani ziemia ani piasek im niepotrzebne. Słonce i woda wystarczą
StefanMargaryna - 2013-05-26, 12:28
Jeszcze jedno pytanie, nie chcę nowego tematu zakładać. Jak puszczę wodę na te donice to wodę ciągnąć z górnej części oczka czy lepiej z dna (musiałbym mieć mocniejszą pompę bo oko ma gł. 1,3m i góra kaskady z 1,2 to wychodzi 2,5 )
Adalbert - 2013-05-26, 13:02
Wysokość podnoszenia liczysz od lustra wody. Im bliżej dna tym więcej osadów dennych, podniesionych przez ryby, zassie i poda na donice.
StefanMargaryna - 2013-05-26, 13:49
No właśnie o to mi chodzi... nie wiem jak to będzie jak osady z dna będą w donicach może to trochę śmierdzieć mułem.... jak wg Was powinno się to zrobić?? może ustawię pompę ok 60cm pod lustrem wody?
Wysokość podnoszenia od lustra wody? czyli jak mam pompkę Hmax 1,5m to bez różnicy czy jest na dnie czy pod samym lustrem wydajność podnoszenia jej nie spadnie? W sumie to logiczne... nie rozkminiłem tego... dzięki!
Aznar33 - 2013-05-26, 15:05
Ja bym wodę na początek strumienia puścił przez filtr. Generalnie rośliny stosuje się w końcowej fazie filtracji.
Pompa Hmax 1,5m będzie za słaba to tego przedsięwzięcia.
Adalbert - 2013-05-26, 18:55
| StefanMargaryna napisał/a: | | to bez różnicy czy jest na dnie czy pod samym lustrem wydajność podnoszenia jej nie spadnie? |
Różnica polegać będzie jedynie na zwiększeniu oporów przepływu bo wąż będzie musiał być dłuższy. Ale na takim odcinku to wartość praktycznie pomijalna. Aznar ma rację - do twojego założenia pompka z h-max 1,5 m będzie przysłaba
roback - 2013-07-17, 18:27
hej
a co myślicie o tej roślince czy czyści trochę wodę ?
Sit spiralny http://www.sklep.oczkowod...t-spiralis.html
rewi - 2013-07-17, 19:54
roback, wszystkie oczyszczają wodę pałki, tataraki, sity, moczarka i rogatek
lasoch - 2013-07-17, 19:58
Tak jak napisała rewi, każda roślina czyści wodę. Co do tego situ to pewnie dobrze oczyszcza bo zwykłe sity b. dobrze filtrują .
AurorA - 2013-07-17, 21:24
sity spiralne są słabe do oczyszczania bo rzadko uda im się przeżyć zimę. wg mnie najlepiej działją jako oczyszczające rośliny pływające (pistia, limnobium, hiacynt, rogatek) a z lądowych mięta wodna i kosaciec zółty.
ewa535 - 2013-07-20, 10:18
A ja z innej beczki ale też około "roślin czyszczących"
Czy słyszeliście o właściwościach czyszczących wrzosów ? Tzn, wrzos czy wrzosieć jako złoże filtrujące o jakichś niesamowitych właściwościach ?
Wczoraj usłyszałam taki news, ze ponoć setki kilometrów dzikich wrzosowisk na byłych poligonach w rejonie Bornego-Sulinowa pielęgnowane są przez Norwegów , w celu pozyskiwania ich do oczyszczania wody
Adalbert - 2013-07-20, 21:54
Łaziłem po tych wrzosowiskach ale żadnego Norwega nie widziałem
AurorA - 2013-07-21, 00:17
nie słyszałem o tym, podejrzewam wrzośca bardziej bo wrzos na dłużej w wodzie nie pociagnie.
ewa535 - 2013-07-23, 08:52
Nie do wody ! Podejrzewam, że ścięte jako wsad do jakichś filtrów. Może coś mają w sobie, że nie gniją czy co ? Coś, jak ludzie do filtra słomę wkładają
Wojtek , widzę, że Ty jesienią byłeś , bo kwitły. Oni może wiosną latają
Adalbert - 2013-07-23, 12:55
| ewa535 napisał/a: | | widzę, że Ty jesienią byłeś |
w połowie sierpnia
|
|