| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Kopanie Oczka wodnego
markoo1234 - 2013-04-08, 20:33 Temat postu: Kopanie Oczka wodnego Witam. Chciałem zapytać czy wykopanie oczka wodnego na działce położonej blisko strugi w której w okresie letnim nie ma wody jest możliwe . Wykopałem otwór o wielkości 1m x 2m. Na działce jest 20 cm czarnoziemu a następnie zaczyna sie piach. Po wykopaniu 2 metrów w głąb po 1 dniu naszło 10 cm wody. Czy wykopanie oczka o wymiarach 5x8 jest w tym miejscu możliwe?
lukaszp2201 - 2013-04-08, 20:48
| markoo1234 napisał/a: | | czy wykopanie oczka wodnego na działce położonej blisko strugi w której w okresie letnim nie ma wody jest możliwe |
Trochę nie jasno zadałeś pytanie. Wykopać oczko można praktycznie wszędzie
Domyślam się, że chcesz mieć oczko naturalne bez użycia foli czy betonu?
| markoo1234 napisał/a: | | Wykopałem otwór o wielkości 1m x 2m. Na działce jest 20 cm czarnoziemu a następnie zaczyna sie piach. Po wykopaniu 2 metrów w głąb po 1 dniu naszło 10 cm wody |
Jak na jeden dzień trochę mało. Musisz obserwować, zostaw ten dołek w spokoju nawet jeżeli się napełni. W okresie letnim zobaczysz jakie są wachania poziomu wody.
Nie chcę Cię dołować ale skoro w okresie letnim struga wysycha no to może być
markoo1234 - 2013-04-08, 20:57
Ten dołek został wykopany rok temu przez kilka tygodni stan wody się nie zmienił. A teraz przez Zimę piach sie obsypał i z 2 metrów głębokości zrobił się metr . Czyli bez względu na jaką głębokość się wykopie to woda się nie utrzyma?
lukaszp2201 - 2013-04-08, 21:08
A jaki jej poziom był w okresie letnim?
| markoo1234 napisał/a: | A teraz przez Zimę piach sie obsypał i z 2 metrów głębokości zrobił się metr |
Z piachem tak już jest najlepiej jest czymś wzmocnić półki
| markoo1234 napisał/a: | | Czyli bez względu na jaką głębokość się wykopie to woda się nie utrzyma? |
Być może na iluś tam metrach jakaś żyła wodna jest ale przecież studni kopać nie będziesz.
Adacho - 2013-04-08, 21:13
Skoro obserwujesz swój dołek cały rok, to doskonale widzisz , co się z nim dzieje.
markoo1234 - 2013-04-09, 12:31
Noo tak, ale głownie chodzi mi o to czy jeśli woda zaczyna się na głębokości 2 metrów to czy jak wykopie 4 metry głębokości dół czy wtedy mi nie wyschnie to oczko. Oczywiście oczko z wodą gruntową bez folii.
lukaszp2201 - 2013-04-09, 13:34
Co do wyschnięcia to 100% pewności nie ma. Zaryzykować można zawsze można Gliniak ma oczko naturalne i cały wykop nie jest wypełniony wodą, przeglądnij sobie jego galerię.
art1234 - 2013-04-09, 13:38 Temat postu: w moim stawie Ja mam staw naturalny w którym stan wody może zmienić się z 1,5 m.
Jeżeli na 2 m zaczyna Ci się woda to głębokość stawu liczysz od tego miejsca (najniższego zauważonego poziomu wody) czyli kopiesz z 1,5 a i tak będą różne stany wody musisz poprostu to zaakceptować lub nie kopać.
pzd
Art
lukaszp2201 - 2013-04-09, 13:44
| markoo1234 napisał/a: | | przez kilka tygodni stan wody się nie zmienił |
Jaki miałeś stan tej wody w okresie letnim?
markoo1234 - 2013-04-09, 14:47
W zasadzie to w letniej porze było kopane. Wtedy w strudze która sąsiaduje z działką było dość mało wody. a na około 2 metrach głębokości dziury woda utrzymywała się ciągle te 10-15 cm. I była tam długo dopóki brzegi nie zaczęły się obsypywać.
twister47 - 2013-04-09, 18:11
markoo1234,
Zrób sobie normalne oczko z foli a nie taki głęboki dół na wapno. Przecież to oczywiste że na takim piachu wysoki stan wody się nie utrzyma. Zajrzyj na początek mojej galerii i tam pisałem o podsiąkaniu wody u mnie.
markoo1234 - 2013-04-09, 19:07
Hmm... Byłem dziś zobaczyć z lekka pogłębić tą dziurę żeby zobaczyć jak woda.
Długo kopać nie musiałem wygląda to mniej więcej tak: Niżej fotki.
A tutaj woda hmm ogólnie na jakiejś głębokości 1,5metra od poziomu działki.
http://imageshack.us/phot.../dsc0259xr.jpg/
http://imageshack.us/phot.../dsc0257sz.jpg/
http://imageshack.us/phot.../dsc0259xr.jpg/
A co do foli to tania ona nie jest bo jakby wyszło koparka potem + folia. To spore koszty.
Piotrek.P. - 2013-04-09, 19:16
Takim otworkiem to sobie możesz mierzyć ... wiesz co?
Jak duże ma to być oczko że masz koparkę wzywać ? 5x8m to musisz mieć już prawnie zezwolenia. Jak to w praktyce bywa widziałem już większe oczka bez pozwolenia i kopane ręcznie 2 dni masz wykopane, kasa zostaje na kilka m2 folii
markoo1234 - 2013-04-09, 20:16
No może być te 5x6 żeby było zgodnie z przepisami:) ale tu nie chodzi o to Niby można i ręcznie ale też trzeba się troszkę namachać
Adacho - 2013-04-09, 21:44
markoo1234 - kiedy czytam, co wypisujesz na temat budowy Twojego oczka, to zastanawiam się, czy mówisz serio, czy stroisz sobie żarty ?.
Budujesz oczko, czy staw?
| markoo1234 napisał/a: | | Noo tak, ale głownie chodzi mi o to czy jeśli woda zaczyna się na głębokości 2 metrów to czy jak wykopie 4 metry głębokości dół czy wtedy mi nie wyschnie to oczko. |
Jak zamaskujesz i zabezpieczysz przed obsuwaniem brzegi, wysokie na 2 metry ?, a kopać na 4 metry o wrażeniach estetycznych nie wspomnę.
| art1234 napisał/a: | | Ja mam staw naturalny w którym stan wody może zmienić się z 1,5 m. |
Przy dobrych wiatrach, ubędzie Ci jeszcze trochę wody - co podpowiada kolega z forum. Znów będzie widać nie zabezpieczone brzegi, które będą się obsuwać.
| markoo1234 napisał/a: | | A co do foli to tania ona nie jest bo jakby wyszło koparka potem + folia. To spore koszty. |
Koszty na oczko musisz ponieść. Dół z folią, to dopiero "preludium finansowe". Bez kasy nie dasz rady, a widzę , że pracowity to Ty nie jesteś
| markoo1234 napisał/a: | | Niby można i ręcznie ale też trzeba się troszkę namachać |
Ot właśnie. Ani robić Ci się nie chce, ani płacić...wstyd.
Na forum są dziewczyny, co to same machają łopatą, i nie narzekają.
Nie wiem, czy "oczko" wykonane w sposób jaki opisujesz wyżej, będzie Cię satysfakcjonować ???.
Wykop dziurę, kup folię, - czy co tam chcesz, i zrób przepisowe oczko.
Pobawisz się nim jeden sezon, i zobaczysz, czy wytrzyma próbę czasu ?.
Gosik - 2013-04-09, 21:48
Ja się namachałam, ale przynajmniej na folię zaoszczędziłam. Oczko, gdzie dopiero po 1,5 m pokazuje się woda zakrawa na dziurę w ziemi zwaną studnią, a nie na nazwę "oczko". Jak sobie to oczko wyobrażasz?, dziura w ziemi na głębokości 1,5 m a dopiero daleko w dole woda, która nie wiadomo czy się utrzyma, czy nie?, zanim rośliny zobaczą słońce, nadejdzie zachód, będą oglądały księżyc. Poza tym nie wyobrażam sobie siedzenia, odpoczywania nad dołem w którym jak w studni, gdzieś tam jest woda. Zamiast się lenić, łap za łopatę, zrób prawdziwe oczko, a zaoszczędzoną kasę wydaj na folię, wtedy zobaczysz co znaczy prawdziwe delektowanie się pięknem ogrodowego oczka.
art1234 - 2013-04-10, 06:33 Temat postu: wcale nie tak Gosik nie wiem jak by to u Niego wyszło ale ja wolę mieć mln x naturalny staw niż jakiekolwiek oczko - fakt może na oczko to te 1,5 m przy jego niedużych rozmiarach do 30 m2 będzie wygladać żle.
pzd
Art
|
|