| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Scieżki ogrodowe.
Artur - 2012-08-12, 12:16 Temat postu: Scieżki ogrodowe. Proszę wstawiać fotki swoich ścieżek + ew. opis jak zostały zrobione. Jeśli temat się przyjmie, zostanie podklejony jak pozostałe.
Można także zadawać pytania co do sposobów ich wykonania jak i materiałów z których je wykonać.
Piotrek.P. - 2012-08-12, 12:21
Arturku, jak byś chciał to mogę zeskanować przekroje z książek jakie mi zostały
Artur - 2012-08-12, 17:58
Mogą być i przekroje, ale fajnie jakby każdy pochwalił się swoją własną, lub w temacie podpytywał o kładzenie itp.
rewi - 2012-08-12, 18:50
Ja chce te zeskanowane przekroje
bogdan12121966 - 2012-08-13, 21:41
Żwir 1cm grubość ziarna,wymieszany z piaskiem pod spodem piach dobrze ubity.
Obrzeże z pol bruku ,ścieżka solidna nie zapada się pod butami.
Koszt ja brałem cały samochód 16 ton 900 zł ale w tym 300 transport.
Pol bruk cena nie pamiętam.
Piotrek.P. - 2012-08-18, 07:10
Na obecną chwile ścieżki z bruku drewnianego:
rewi - 2012-08-18, 07:31
Dzięki, dzięki, dzięki
chyba strzele coś takiego, ale to na przyszły rok plany
vivit - 2012-08-18, 07:49
Ten typ nawierzchni ma jedną wadę. Narobisz się tak samo jak przy innych, a po 3-4 latach materiał jakim jest drewno zaczyna ulegać degradacji.
Na początku ścieżka wygląda efektownie, bo materiał jest naturalny - ciepły dla oka. Po tych kilku latach jej blask zacznie z roku na rok ginąć, aż w pewnym czasie zacznie drażnić oko swoim wyglądem.
I nic tu się na to nie poradzi...to jest cena jaką płaci się za naturalny surowiec...
Można konserwować ale jest to tylko przedłużenie agoni.
PS: Znam przypadek, że jednak można zrobić z tego dość długowieczne cudo. Gotowe kawałki drewna impregnuje się przez jakiś czas w oleju. Muszą być zatopione, tak aby napiły się oleju do woli. Nawet do miesięca leżakują. (coś ala podkłady kolejowe - choć tam używają przepalonego czarnego oleju). Olej aby lepiej migrował podgrzewa się, robi się rzadki i penetruje drewno. Potem tylko raz rocznie konserwacja z góry rozgrzanym olejem. Minus taki, że po olejowaniu lepiej przez kilka dni nie chodzić po tym, aż drewno nie wypije oleju.
Piotrek.P. - 2012-08-18, 08:11
Nie zgodzę się z Tobą. Ścieżka wygląda efektownie nawet przez 8 lat jeżeli odpowiednio została zrobiona i zakonserwowana. Dębowe są najtrwalsze. Konserwuje się je tak jak piszesz w olejach, itp. Konserwacja odbywa się na wiosnę i przed zimą. Systematyczna praca i będzie dobrze. Niektórzy nawet cyklinują co 2 lata.
rewi - 2012-08-18, 10:25
Dokładnie dębowe dobrze zabezpieczone (odchwaszczone) wyglądają efektownie i przyjemnie dla "oka", żeby był jakiś efekt trzeba włożyć w to trochę pracy
jurek47 - 2012-08-18, 14:01
Widzę dyskusja w moim fachu,to racja dębowe bardzo dobre.Z praktyki wydaje się że ropa jest lepsza od oleju bo głębiej penetruje.Słupki dębowe z ogrodzenia które stały w beczce z ropą 2 miesiące stoją w płocie już 30 lat i jeszcze będą.Te które konserwowałem specjalnymi gruntami 7/8 lat i wymieniałem.
Piotrek.P. - 2012-08-18, 15:36
Raz widziałem zaimpregnowane drewno ropą jako ścieżka , trawa w tym miejscu nie chciała wcale rosnąć do tego dochodził zapach. Przy olejach nie było tego problemu. Mam słupy telefoniczne na ogrodzenie , już z 10m czuć smołę zmieszaną z ropą oczywiście jak na lata które mają (około 18) mają się bardzo dobrze i to jest plus.
vivit - 2012-08-18, 16:22
| Piotrek.P. napisał/a: | | Nie zgodzę się z Tobą. Ścieżka wygląda efektownie nawet przez 8 lat jeżeli odpowiednio została zrobiona i zakonserwowana. Dębowe są najtrwalsze. Konserwuje się je tak jak piszesz w olejach, itp. Konserwacja odbywa się na wiosnę i przed zimą. Systematyczna praca i będzie dobrze. Niektórzy nawet cyklinują co 2 lata. |
No właśnie o tym napisałem, że widziałem takowe cudo. Jednak przyznasz, że wymaga to systematycznego dbania. Poprostu trzeba sobie zarezerwować czas aby 2 razy w roku to zrobić.
Jeżeli policzy się koszty zakupu surowca, który tani nie jest plus do tego wydatek na coroczną impregnację to okazuje się, że to dość sporo.
Artur - 2012-08-18, 16:32
Ja osobiście przymierzam się do położenia płyt granitowych na trawiastej ścieżce w ogrodzie. Lekko je zagłębić w podłożu i obkaszać, lub między płyty zasadzić jakieś rozchodniki lub inne skalniaki. Myślałem o tych okrąglakach drewnianych, ale odpuściłem.
rewi - 2012-08-18, 17:15
Jeśli ktoś posiada swój las, zdobycie dębu nie będzie problemem
Mam kawałeczek lasu jakieś 5-8km od domu i są dęby, tylko muszę tatę namówić żeby mi coś do domu przytargał
jurek47 - 2012-08-18, 17:17
Mam formę na chodniki z betonu , można dodać barwnika . Zrobiłem w miejscach newralgicznych.Tu przy kranie. Robi się od razu na ziemi w miejscu przeznaczenia.
[ Dodano: 2012-08-18, 21:24 ]
| rewi napisał/a: | | zdobycie dębu nie będzie problemem | Tylko taki materiał musi wyschnąć bo jeżeli nie będzie suchy nie wciągnie zabezpieczenia przeciw butwieniu i szybko zgnije.
Artur - 2012-09-09, 11:25
Jurek, muszę przyznać ze ciekawie to wygląda. Można zrobić formę o bardziej nieregularnych kształtach, w/g gustu każdego.
rewi - 2012-09-09, 14:14
| jurek47 napisał/a: | | Tylko taki materiał musi wyschnąć bo jeżeli nie będzie suchy nie wciągnie zabezpieczenia przeciw butwieniu i szybko zgnije. |
No ba wiadomo, bez tego ani rusz
Ciekawa jest ta ścieżeczka, muszę sobie gdzieś zrobić kawałek
jurek47 - 2012-09-09, 17:36
| Artur napisał/a: | | Można zrobić formę | Formę kupiłem w internecie tak zwane kocie łby. Jest z dość twardego tworzywa , no ale jak by chciał kombinować .
AurorA - 2013-03-23, 22:44
| jurek47 napisał/a: | | Mam formę na chodniki z betonu , można dodać barwnika . |
robiłem to u siebie i nie jestem zadowolony
[ Dodano: 2013-03-23, 22:45 ]
| vivit napisał/a: | | Ten typ nawierzchni ma jedną wadę. Narobisz się tak samo jak przy innych, a po 3-4 latach materiał jakim jest drewno zaczyna ulegać degradacji. |
ja robiłem co prawda nie z dębu, nasączanego olejem i po paru latach masakra, rozkrusza się pod nogami
chyba kamień to jest to
|
|