Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - początek

tomekw24 - 2012-03-22, 15:16
Temat postu: początek
zawsze bardzo mi się podobały oczka wodne i chciałem mieć takie u siebie w ogrodzie i takie jak na zdjęciu wkopałem . i tu zaczynają się schody jako że nigdy wcześniej tego nie robiłem . jak zabudować oczko na powierzchni ,jak i jakimi roślinkami je obsadzić na powierzchni i jakie do niego włożyć . niby mały zarys mam bo w lewym górnym rogu oczka będzie mały wodospadzik , od przodu na powierzchni białe kamyczki ale co dalej ? z roślinek jestem kompletne zero

Elendil - 2012-03-22, 15:55
Temat postu: Re: początek
tomekw24 napisał/a:
ale co dalej ?

egzekucja tych krasnali... ;)

A na poważnie to wieczorkiem coś napiszę :) Piopil też powinien mieć jakieś dobre rady.

Gosik - 2012-03-22, 17:29

Tomek-chyba eksmisja a nie egzekucja :hehe: a tak poza tym, to nawet z tak małej formy można zrobić coś naprawdę ślicznego ;)
ILUSION - 2012-03-22, 17:35

Podstawa to czytamy intensywnie forum :)
Bartosz_n - 2012-03-22, 19:36

ILUSION napisał/a:
Podstawa to czytamy intensywnie forum

Święta prawda. Tu na forum jest miliony postów ,z których na pewno coś mądrego wyczytasz.
Jeżeli zrobisz ten wodospadzik i wysypiesz białym żwirkiem to jestem pewien ,że będzie to wyglądać cudnie . Co do roślinek to ja bym na pewno posadził duuużo roślin podwodnych a resztę dobieraj według upodobania bo mam nadzieje, że żadnych rybek tam nie będziesz trzymał.
Powodzenia w pracach.

Gosik - 2012-03-22, 19:40

Oczywiście że będzie :bum: nie znam nikogo, kto ma kawałek nawet wody w ogrodzie i nie oprze się pokusie wpuszczenia rybek, nawet gdyby to było dla nich zabójcze.
Bartosz_n - 2012-03-22, 19:43

Szczerze mówiąc tak po dłuższym zastanowieniu chyba też wpuścił bym rybki nawet do malutkiego oczka. Może nie karasie ale chociaż gupiki na lato :-D
Gosik - 2012-03-22, 20:19

Tomek-tak na szybko, to mniej więcej można zrobić coś takiego i upiększać we własnym zakresie i guście
szary-kamienie, takie płaszczaki, jak ja je nazywam ( łupki) aby zamaskować plastikową obwolutę oczka.
biały-żwirek, może być równie dobrze i inny kolor żwirku, kamyków
zielony - cyprysiki miniaturki
brązowy- kora wokół cyprysików
jasno zielony, na kamieniach-Tojeść rozesłana, szybko zarasta, a posadzić ją można nawet w piasku i pięknie rośnie. Na dodatek sadzona w ziemi, pięknie kwitnie na żółto i szybko zrobi ci dywan w koło. Na dodatek zwiesza się z kamieni do wody i w wodzie też pięknie rośnie ( tylko sadzona w wodzie nie kwitnie)
Kaskada za oczkiem, również z dużych łupków, aby woda spływała po stopniach a nie waliła jak wodogrzmoty Mickiewicza ;)

[ Dodano: 2012-03-22, 20:21 ]
Do tego ze 3 lilie w wodzie, ze dwie rybki i gitara :P

Piotrek.P. - 2012-03-22, 20:21
Temat postu: Re: początek
Elendil napisał/a:
Piopil też powinien mieć jakieś dobre rady.

Jakoś jestem tym "negatywnym" osobnikiem na forum co ciągle krytykuje i niszczę ten piękny kolorowy świat ;)

Jeżeli już mnie wywołałeś to coś napisze.

tomekw24, zacznijmy od pewnych małych pytań. Ile jesteś w stanie przeznaczyć na oczko i jego okolice? przy formie możesz mieć mały problem z maskowaniem ale można to szybko obejść. Napisz jakie byś chciał mieć rośliny w oczku jak i okolicy? krzewy , drzewa , byliny czy coś innego jeszcze? jakie rośliny Ci się podobają które byś chciał użyć lub o jakich barwach? wstaw kilka zdjęć oczka ale stojąc około 3-4 metrów od niego i nie rób zdjęć z góry tylko całości z ogrodzeniem. Przydały by się wymiary całości. Zaraz niektórzy zaczną wyjeżdżać z tym że się nie da utrzymać czystej wody w małym oczku ale to nie prawda więc nie przejmuj się tym ... czekam na dokładniejsze informacje. Na szybko mogę Ci powiedzieć że bym zrobił to miejsce w stylu japońskim ale uzależnione jest to od pozostałej części ogrodu.

tomekw24 - 2012-03-22, 21:16

piopil, jutro zrobie zdjecie ogrodu . powiem ze ten pomysl ze stylem japonskim bardzo mi sie spodobal . a co do rybek to bardzo chce je miec w tym oczku choc tez nie wiem jakie . na zime moge je "adoptowac" do domu...a mieszkam obecnie w anglii wiec tutaj zimy nie sa az tak ostre... co do budżetu to hm..sam nie wiem . powoli krok po kroku ...
Piotrek.P. - 2012-03-22, 21:18

Masz małe oczko więc rośliny muszą być szczepione lub formowane , ewentualnie możesz używać środków chemicznych do skarlania roślin. Napisz jak utrzymuje się słońce w ciągu dnia na tym miejscu. Czekam na fotki
tomekw24 - 2012-03-22, 21:26

do popoludnia miejsce naslonecznione tzn ze sloncem to w Manchesterze slabo ale ...pozniej samo ogrodzenie robi cien . do wodospadu musze doprowadzic prad wiec system filtracji wody tez mysle podlaczyc . tak teraz pomyslalem nad podswietleniem oczka ? wieczorkiem fajny klimacik
Piotrek.P. - 2012-03-22, 21:30

Czyli przyjmijmy miejsce półcieniste? podświetlenie może być ale proponuję tylko wodospadu, kaskady. Ryby też niech mają trochę spokoju.
tomekw24 - 2012-03-22, 21:41

dobra na oswetlenie przyjdzie czas a jak narazie zajme sie zagospodarowaniem oczka :piwko:
ewa535 - 2012-03-23, 10:34

Witaj !
od siebie dodam, że cokolwiek byś nie robił i z jakiejkolwiek skorzystasz rady, jedno na początek zrób na pewno.
Otóż kup włókninę ogrodową ( ja to nazywam fizelina ) i wkop/wepchnij ją tuż przy rancie całej formy dookoła na zewnątrz zostawiając pas 40/50 cm. A na czas budowy oczka to nawet większy !
Włóknina ta zabezpieczy Ci pas czarnoziemu tuż przy formie aby niechcący ziemia nie wpadła do formy już w procesie organizowania terenu wokół fomy.
Mam identyczną formę u siebie i zanim tego nie zrobiłam co i rusz trzeba było wylewać całą wodę i szmatami wycierać, bo woda zabrudzona ziemią - nie jest to łatwe.
Potem jak będziesz układał kamienie też lepiej żeby leżały na tej włókninie (chwasty, dżdzownice i inne gryzonie które uwielbiają rozryć wszystko i sypać ziemię do oczka. Jeśli będziesz chciał posadzić coś blisko oczka to po prostu utniesz nadwyżkę tej włókniny.

tomekw24 - 2012-03-23, 13:25

tak wygląda ogród w chwili obecnej

Piotrek.P. - 2012-03-23, 15:57

Prosił bym jeszcze o kilka fotek z bliższej odległości. 2m conajmniej. Agrowłóknina jest tańsza lecz cieńsza od innego materiału np. agrotkanina. Mocujesz ją za pomocą "śledzi" metalowych. Sam stosuję agrowłókninę więc polecam. Oczko zalewa się na samym końcu po zasadzeniu wszystkich roślin i wyrównaniu terenu , chyba że ktoś chce robić to dwa razy od początku. U Ciebie forma powinna być trochę obniżona w celu maskowania ją kamieniami. Planujesz zagospodarować cały teren wokół oczka ? jeżeli tak to przyda się więcej zdjęć i w większym rozmiarze. Styl japoński nie będzie za bardzo pasował do otoczenia więc wymyślimy coś innego jak wstawisz fotki :)