| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Bardziej naturalny wygląd ???
lis_ek - 2012-03-06, 19:59 Temat postu: Bardziej naturalny wygląd ??? Mam pomysł na to żeby moje wykopane w tym roku oczko miało bardziej naturalny wygląd, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł, więc wole się zapytać. Chcę żeby jedna z części oczka nie była cała obstawiona pojemnikami z roślinami tylko żeby swobodnie w niej rosły. Myślałem o tym żeby oddzielić tą część murkiem z kamieni i wysypać tam ok 25cm np. piasku z gliną(czy 25cm wystarczy?). Wstawiam rysunek na którym wszystko przedstawiam.
duzers - 2012-03-06, 20:43
To dość często stosowany sposób, | lis_ek napisał/a: | | Myślałem o tym żeby oddzielić tą część murkiem z kamieni i wysypać tam ok 25cm np. piasku z gliną(czy 25cm wystarczy?) | wystarczy..Napisz może jakie rośliny zamierzasz tam posadzić?
Piotrek.P. - 2012-03-06, 20:43
Od dawna jest to stosowane zamiast piachu i gliny polecam żwir. Rośliny pobierają wtedy składniki pokarmowe z wody a nie podłoża. Oczywiście uzależnione jest to od tego co to mają być za rośliny.
Edit: Duzers ma większy refleks
duzers - 2012-03-06, 20:52
| piopil napisał/a: | | zamiast piachu i gliny polecam żwir. | Też bym tak zrobił,u siebie mam kamienie i żwir,chociaż na początku dobrze jest posadzić rośliny w podłożu,u siebie brałem rośliny i owijałem włókniną aby ziemia się nie rozmywała,roślina na początku miała sobie skąd pobierać składniki pokarmowe,zwłaszcza w nowo założonych oczkach
lis_ek - 2012-03-06, 21:00
Myślałem o przęstce, jerzogłówce,żabieńcu, mannie mielec, oczerecie, kosaćcach i może pałce. Czy to nie za dużo? Co o tym myślicie ?
Piotrek.P. - 2012-03-06, 21:02
| duzers napisał/a: | | Też bym tak zrobił,u siebie mam kamienie i żwir,chociaż na początku dobrze jest posadzić rośliny w podłożu,u siebie brałem rośliny i owijałem włókniną aby ziemia się nie rozmywała,roślina na początku miała sobie skąd pobierać składniki pokarmowe,zwłaszcza w nowo założonych oczkach |
Uzależnione jest to czy w zbiorniku są ryby , czy oczko dopiero założone ale myślę że dla podstawowych roślin (irys, sit, itd.) sam żwir w zupełności wystarczy. Woda po nalaniu też ma sporo skł. pokarmowych i glony nie rosną Bardziej wymagające rośliny powinny mieć ziemię tak jak mówisz
| lis_ek napisał/a: | | Myślałem o przęstce, jerzogłówce,żabieńcu, mannie mielec, oczerecie, kosaćcach i może pałce. Czy to nie za dużo? Co o tym myślicie ? |
Zależy to od pojemności oczka a precyzyjniej mówiąc od powierzchni lustra wody żeby rośliny go nie pomniejszały . Żabieniec, manna mielec, oczeret, kosaćce w samym żwirze dadzą radę. Pałka wymaga żyźniejszego podłoża ale jeżeli oczko ma już kilka sezonów spokojnie możesz sadzić w samym żwirze, muł szybko się powinien nagromadzić.
duzers - 2012-03-06, 21:07
Roślin nigdy nie za dużo,zawsze można nadmiar usunąć.przynajmniej mi się tak podoba O jakiej pałce myślałeś jeżeli to np. drobna to ok.odradzam Ci pałkę szerokolistną lub wąskolistną.U mnie w ciągu roku wszędzie się rozrosła,nawet wrosła w kosze z liliami
leszek50-57 - 2012-03-06, 22:03
Moim zdaniem do oczek o mniejszych wymiarach to żadna pałka nie nadaje się
masz rację,za bardzo się rozrasta
poz.Leszek
----------------
Vanka - 2012-03-06, 22:08
| leszek50-57 napisał/a: | Moim zdaniem do oczek o mniejszych wymiarach to żadna pałka nie nadaje się
masz rację,za bardzo się rozrasta
poz.Leszek
---------------- |
Mam malutkie oko i zarówno minima i laxmani siedzą ładnie w pojemnikach. Zdarza sie, że przerastają, ale wtedy wyrywam i na kompost
Pomysł li-ska wart wprowadzenia do większości oczek, gdzie doniczki psują efekt.
asianko - 2012-03-06, 22:12
| piopil napisał/a: | Od dawna jest to stosowane zamiast piachu i gliny polecam żwir. Rośliny pobierają wtedy składniki pokarmowe z wody a nie podłoża. Oczywiście uzależnione jest to od tego co to mają być za rośliny.
Edit: Duzers ma większy refleks |
Dokładnie.U mnie zamiast piasku jest "żwir" ,rośliny świetnie rosną i łatwiej usunąć to co zbędnie się rozrośnie.
ontario_ab - 2012-03-06, 22:30
A ja mam nieco inną wersję u siebie. Efekt ten sam tyle, że na etapie wybierania ziemi w wykopie zrobiłem to tak by uzyskać tą nieckę. Położyłem folię i nie mam obaw, że z czasem woda wymyje glinę, piasek czy żwir tak jak to planuje lis_ek. Również korzenie z czasem mogą mu zepchnąć ten materiał w głębię. W moim rozwiązaniu jest to niemożliwe.
W niecce mam tatarak.
lis_ek - 2012-03-06, 23:22
Oczko jest wykopane w tym roku w kwietniu, głównie z myślą o płazach więc ryb raczej nie będzie. Samo oczko ma jakieś 6,5 metra na 4m, ale dokładnie nie wiem, bo ma bardzo różnicowany kształt. A z tą przęstką to jak jest? Da sobie radę w piasku? Do tej pory rosła u mnie w kastrze z torfem i piasek był tylko na wierzchu, żeby torf nie zabrudził wody(mam też wełnianki, które potrzebują kwaśnego podłoża, a jednak u mnie doskonale rosną w piasku). A z tych pałek to chyba zrezygnuję, no może tą drobną posadzę.
AurorA - 2012-03-07, 04:26
Ja w moim nowym oku również zastosuje ten patent. W piasku z glina posadzę przęstkę i marsylię.
jurek47 - 2012-03-07, 13:26
U mnie mam tak samo tylko mam dwie głębokości.Pierwsze błotko z ziemią z ogrodu i wody 5 cm,drugie głębokość całkowita 35 cm. wysypane żwirem i rośnie kosaciec ,jeżogłówka gałęziasta.
Gosik - 2012-03-07, 16:14
He he he-grunt to patrzenie w przyszłość
lis_ek - 2012-03-07, 20:02
Jedynym plusem sadzenia roślin w pojemnikach jest to, że łatwiej jest je ,,okiełznać'' jak zaczną się silnie rozrastać. Ale czego się nie robi żeby oczko wyglądało jak naturalny zbiornik
lis_ek - 2012-03-09, 09:17
Mam jeszcze pytanie, jaka głębokość powinna być pomiędzy piaskiem a powierzchnią wody ? Bo u mnie wychodzi, że będzie jakieś 10-15 cm. Czy to nie za mało ?
Mariusz - 2012-03-09, 09:56
Ja u siebie robię półkę na 25 cm, kamienie będą lekko wystawać ponad pow. wody, a rosliny będą rosły na głębokości kilku cm .
Schemat wyświetlony jest na kilku stronach internetowych.
duzers - 2012-03-09, 18:29
| lis_ek napisał/a: | | Mam jeszcze pytanie, jaka głębokość powinna być pomiędzy piaskiem a powierzchnią wody ? Bo u mnie wychodzi, że będzie jakieś 10-15 cm. Czy to nie za mało ? | wystarczy,chociaż trzeba się liczyć że zawsze będzie trochę mniej np.latem kiedy woda paruje,u mnie dodatkowo linia brzegowa trochę siadła,miałem podsypywane brzegi.W większości rośliny wody płytkiej i bagiennej,gdy są już zanurzone,radzą sobie bardzo dobrze.Tak więc się nie martw
jurek47 - 2012-04-07, 18:09
Teraz widać ułożenie kamieni które rozgradzają głębokości.
lis_ek - 2012-04-24, 09:14
Przebudowę zacznę najprawdopodobniej dopiero w wakacje, bo teraz wylęgło się u mnie chyba z milion kijanek żab trawnych i goduje sporo traszek. Dla tego nie chce robić w oczku zamieszania . Jeszcze jedno, czy przęstka będzie mi rosła w piachu lub żwirze ?
Adalbert - 2012-04-24, 10:33
| lis_ek napisał/a: | | Jeszcze jedno, czy przęstka będzie mi rosła w piachu lub żwirze ? |
u mnie rośnie w grubym żwirze (20-40 mm) i między większymi kamieniami bez problemu.
|
|