| |
Oczko wodne - forum Forum mi³o¶ników oczek wodnych. |
 |
Glony - co to za glony--zielenice
killer1558 - 2006-07-14, 09:08 Temat postu: co to za glony--zielenice witam pojecha³em do szwagra nad staw posadzic troche roslin i na stawie zobaczy³em mase glonów p³ywajacych po powiezchni po rozmowie z nim dowidzia³em sie ze tak jest od 3 dni glony wyp³ywaja z wody na powierzchnie a niektóre zatapiaja sie z powrotem co to za glony czy to nie sinice czasem mysle ze upa³y sie przyczyni³y do tego,a staw jest stosunkowo m³ody i nie ma w nim narazie dozo roslin.
AurorA - 2006-07-14, 12:27
Tak to od ciep³a. To nie sinice, a zielenice.
phalina - 2006-07-14, 16:01
u mnie zaczynaj± osiadaæ na kamieniach ,ale tylko gzie niegdzie,za du¿e upa³y.Dzisiaj spad³ ma³y deszczyk pierwszy od miesi±ca,s³aby ale troche sie och³odzi³o .Mo¿e glony przestan± sie rozmna¿aæ
Mutari - 2006-07-28, 10:22
Witam, mam pytanie. Aby glony przesta³y siê namna¿aæ, wystraczy dolaæ wody wodoci±gowej??? Przeciez chodzi o sch³odzenie wody w oczku, czy¿ nie ??.Czekam na odpowied¼.
Grzegorz - 2006-07-28, 16:27
| Mutari napisa³/a: | Witam, mam pytanie. Aby glony przesta³y siê namna¿aæ, wystraczy dolaæ wody wodoci±gowej??? Przeciez chodzi o sch³odzenie wody w oczku, czy¿ nie ??.Czekam na odpowied¼.
|
Woda wodoci±gowa i jej ph sprzyja rozwojowi glonów a jedynie ni¿sze ph np.(deszczówka),
lub zastosowanie torfu 3,5 - 4,5 ph, powstrzymuje rozwój glonów. :wink:
phalina - 2006-07-28, 20:42
Ja dolewam ,woda okropna ,jutro zanurzam 80L torfu 3,5PH.Ale czy to pomo¿e zeby tak siê och³odzi³o,nie pomagaj± parasole woda ciep³a,Ph nadal 8,76 bardzo wysokie
AurorA - 2006-07-28, 22:30
W moim oczku nie stosujê ¿adnych parasoli i wody nie och³adzam - temperatura 23 stopnie. My¶lê ¿e szczelny korzuch z li¶ci lili wodnych ¶wietnie ocienia oczko i st±d takie dobre warunki. Glonów wci±¿ brak tylko niziutki, zieloniutki porost na betonowej ¶ciance zbiornika - wyglada atrakcyjnie i podskubuj± go rybki.
| Mutari napisa³/a: | | Aby glony przesta³y siê namna¿aæ, wystraczy dolaæ wody wodoci±gowej??? |
Zdecydowanie nie !!! Pogorszysz tylko sprawê.
Pawel Woynowski - 2006-07-29, 15:28
| phalina napisa³/a: | Ja dolewam ,woda okropna ,jutro zanurzam 80L torfu 3,5PH.Ale czy to pomo¿e zeby tak siê och³odzi³o,nie pomagaj± parasole woda ciep³a,Ph nadal 8,76 bardzo wysokie |
Temperatura nie jest podstawowym czynnikiem powstawania glonów. Nas³onecznienie + wysokie pH wody = zakwity glonów. Jak glony Ci wreszcie zgin±, to nie znaczy, ¿e nie ma ich ju¿ w oczku. Obumar³e le¿± na dnie i czekaj± ±z siê roz³o¿±, aby stworzyæ po¿ywkê dla nastêpnego zakwitu, tyle ¿e z wiêksz± intensywno¶ci±. Dlatego trzeba w trakcie walki z nimi sukcesywnie czy¶ciæ oczko (odmulaæ). Jedynym naturalnym wrogiem glonów s± ...ro¶liny, ro¶liny i jeszcze raz ro¶liny, im ich wiêcej wewnatrz oczka, tym mniejsza szansa na zakwity.
infos - 2007-01-10, 23:09
Witam.
postanowi³em przy³±czyæ siê do tematu i zaczerpn±æ jêzyka.
W moim ok 6arowym stawiku pojawi³o siê co¶ (s±dzê, ¿e to glony)zielone, przypomina watê, która stopniowo opanowuje ca³y staw. pocz±tkowo skomasowany atak rozpocz±³ siê od brzegu, przeniós³ siê na ro¶liny, kamienie i teraz jest chyba wszêdzie - na ca³ym dnie. Przy wyci±ganiu przeistacza siê to w ci±gn±c± siê zielon± szmatê, w której ¿yj± sobie jakie¶ robale. po wyschniêciu to wszystko bieleje.
Wyczyta³em, ¿e woda z ruroci±gu sprzyja rozwojowi glonów -u mnietak by³o: w du¿e upa³y dolewa³em i to sporo.
Je¶li kto¶ mi powie, co to dok³adnie jest, to bêdê móg³ zacz±æ stosown± walkê z tym z³em.
NAsuwa mi siê drugie pytanie: jakie dzia³anie daje stosowanie siarczanu miedzi ??
Dziêkujê za pomoc i pozdrawiam.
ZiK - 2007-01-10, 23:14
Witam nowego u¿ytkownika.
| infos napisa³/a: | | Je¶li kto¶ mi powie, co to dok³adnie jest, to bêdê móg³ zacz±æ stosown± walkê z tym z³em. |
Z opisu wygl±da ,¿e to s± glony nitkowate.
A tu masz temat o siarczanie miedzi poczytaj
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=237
JAREK G - 2007-01-10, 23:38
Te¿ obstawiam glony nitkowe i muszê Ciê infos, zmartwici ¿ê walka z nimi to jak walka z wiatrakami
Pawel Woynowski - 2007-01-11, 03:28
W³a¶nie zaczê³y siê u mnie pojawiaæ, jutro, a w zasadzie ju¿ dzisiaj, wrzucam do oczka worek kwa¶nego torfu pH 3,5. I my¶lê ¿e po 2-3 tygodniach, ¶lad po nich nie pozostanie. Wypraktykowane to mam ju¿ wielokrotnie.
Ernest - 2007-01-11, 05:01
U mnie te¿.Nie mam torfu tylko s³omê jêczmienn± .Jak taka pogoda bêdzie siê d³u¿ej utrzymywaæ to trzeba bêdzie dzia³aæ
samuraj - 2007-01-11, 06:16
w moim oczku to samo--atak glonów nitkowatych , sa na ro¶linach , kamieniach ,jedyne pocieszenie ¿e woda nadal czy¶ciutka. rozpocze³êm walkê od najprostrzego sposobu czyli biorê kawa³ patyka z rozdwojonym koñcem i nawijam te glony jak watê cukrow±
killer1558 - 2007-01-11, 18:18
panowie spoko ,jak m³odzie¿ mówi, nale¿y teraz nasze filtry w³±czyæ i torf dodaæ zmiana KLIMATU u mnie to samo jak u was, a najwiêcej tam gdzie b±belki od napowietrzacza
Ernest - 2007-01-11, 18:31
| killer1558 napisa³/a: | | nale¿y teraz nasze filtry w³±czyæ |
My¶la³em o tym ale czy aby dobrze zrobimy.Mnie by czeka³o kolejne czyszczenie filtra na wiosnê i to mnie na razie powstrzymuje.
AurorA - 2007-01-11, 20:25
Filtr nic nie da - szkoda zabawy - zima po prostu idzie pieszo ale juz sie zbli¿a.
infos - 2007-01-11, 22:39
Dziêkujê za szybk± reakcjê.
Przyznam, ¿e do tej pory zwalcza³em glony GRABIAMI. przygotowa³em nawet specjalny egzemlarz o bardzo d³ugim trzonku i niezbyt gêstych zêbach. Skuteczno¶æ wy¶mienita. Nawet ciê¿ko wyci±gn±æ "³adunek" z wody.
sama woda by³a wyj±tkowa tego lata. mianowicie czysta, przejrzysta, nie tak jak w latach poprzednich, w czasie letnim zielono - bura. Wszystkie te zmainy zaczê³y siê dokonywaæ od czasu, kiedy rozpocz±³em dok³adne "koszenie" stawu tj. wyci±³em ca³± trzcinê( która ju¿ nie odros³a), tatarak i inne ro¶linki o p³ywaj±cych ma³ych listkach. Oczywi¶cie jak ju¿ wcze¶niej wspomnia³em, mia³o te¿ miejsce dolewanie wody z hydrantu w sporej ilo¶ci. Efekterm tego wszystkiego s± GLONY.
Dodam jeszcze, ¿e w latach poprzednich mia³em stawik przerybiony - od zatrzêsienia b±ków-inne ryby wygl±da³y tak nêdznie, ¿e szkoda o tym pisaæ. Po zimie 2005/2006 utraci³em ca³y rybostan (z wyj±tkiem b±ka srebrzystego). Teraz, kiedy do przejrzystej wody na wiosnê wpu¶ci³em kilka sztuk amura i to³pygi, od³owiony pod koniec sierpnia 2006 amur urós³ z 0,4 kg do 1,6 kg. zatem woda im s³u¿y. Nasuwa siê teraz pytanie(po pojawiniu siê glonów) jak ryby znios± ten stan wody?
Ala - 2007-01-11, 23:27
W wiêkszym stawie glonów nie ma, za to w ma³ym oczku jest zupa z zielonym ko¿uchem na powierzchni. Czy jak przyjdzie mróz to te glony zmarzn±? Nie pamiêtam ju¿, jak to by³o w zesz³ym roku?
AurorA - 2007-01-11, 23:50
Glony zim± zdychaj±, ale opadaj± na dno i warto by to wiosn± oczy¶ciæ aby nie powsta³y nowe.
Ala - 2007-01-12, 02:02
| AurorA napisa³/a: | | warto by to wiosn± oczy¶ciæ aby nie powsta³y nowe. | Wi¶ta wio, ³atwo powiedzieæ./jak to mówili w filmie/, ale jak oczy¶ciæ z glonów dno w naturalnym oczku?
Pomy¶lê o tym pó¼niej, na razie wygrabiê to co p³ywa na powierzchni!
Pawel Woynowski - 2007-01-12, 11:31
| Ala napisa³/a: | | Wi¶ta wio, ³atwo powiedzieæ./jak to mówili w filmie/, ale jak oczy¶ciæ z glonów dno w naturalnym oczku? |
A ile masz w nim ro¶lin? W stawikach bez izolacji, "naturalnych", czyszczenie dna z osadów wykonuje siê raz na kilka lat (4-6) poprzez wypompowanie wody i odmulenie rêcznie, a w wiêkszych stawach maszynowo. Przy odpowiedniej ilo¶ci ro¶lin w oczku poradz± one sobie z glonami.
Obecnia zima to nie zima. Glony korzystaj± z tego, ¿e ro¶liny nie zaczê³y jeszcze wegetacji i zaczynaj± ju¿ wcze¶niej rosn±æ. Jak ruszy wegetacja ro¶lin to glony powinny znikn±æ.
Zbieranie p³ywaj±cych glonów po powierzchni i z dna przy brzegu, tam gdzie siêgniesz, jest bardzo wskazane. Glony nitkowate na dnie mo¿na zbieraæ prostym, d³ugim kijem np. z leszczyny, który po w³o¿eniu do oczka, na dno, w skupisko glonów nitkowatych, obracasz wokó³ jego osi, glony nawijaj± siê na niego. Po wyjêciu z oczka kija z pecyn± glonów na koñcu, usuwam je ostrym no¿em. Robota niestety pracoch³onna lecz daje efekty. Grabienie dna oczka jest nie wskazane ze wzglêdu na podnoszenie siê osadów.
Ala - 2007-01-12, 20:54
Pawle, mia³am na my¶li zebranie grabiami tego co p³ywa. Na dnie rosn± lilie i mog³abym je uszkodziæ. Latem faktycznie nie by³o problemu z glonami nitkowatymi. Wody niestety nie mam jak kryszta³, bo zawsze co¶ w niej p³ywa, ale rybki czuj± siê w nim dobrze i jak podp³yn± pod powierzchniê to je widaæ. Wystarczy. Ro¶linami obro¶niêty jest ca³y brzeg.
Pawel Woynowski - 2007-01-13, 01:34
A mo¿e siê jeszcze te ro¶linki nie rozros³y na tyle, aby mog³y oczyszczaæ wodê. A mo¿e gdzie¶ blisko s± jakie¶ uprawy rolne i nastêpuje samoistny sp³yw azotanów razem z wod± gruntow± do oczka.
|
|