| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Staw - Własny staw
popiz - 2011-06-06, 21:37 Temat postu: Własny staw Witam- właśnie rozpocząłem kopanie stawu. Docelowo staw ma mieć około 3500 m2, ale na obecną chwilę mam zamiar wykopać 20m x 80m (takie wymiary już pewnie zostaną ze względów $$$ ) i średnia głębokość 1,5-2m. W przyszłości staw ma być ogrodzony siatką leśną i oczywiście wpuszczę rybki. Ja chciałbym zarybić staw choćby zaraz, ale wiem, że trzeba trochę poczekać. Oto efekt około 4-5 godz. kopania.
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02#
Gosik - 2011-06-06, 21:47
Super zdjęcia -oczywiście wszelkie niezbędne pozwolenia na budowę posiadasz?
popiz - 2011-06-07, 07:04
Dzięki, tak posiadam operat wodno-prawny, pozwolenie na budowę itd. Pozwolenia załatwiałem bardzo długo( na pewno ponad rok), bo teren, w którym znajduję sie staw podlega pod NATURĘ 2000, więc potrzebny był raport oddziaływania na środowisko. Teraz to już została sama przyjemność. Jeśli dziś zrobię nowe fotki to zamieszczę późnym wieczorem.
Gosik - 2011-06-07, 09:43
a czemu kopiąc-nie formujesz półek?, chociażby takich wycięć przybliżonych do półek.Czy nie będziesz sadził roślin?
popiz - 2011-06-07, 21:30
Rośliny będą jak same się rozsieją A tak na poważnie to najpierw chcę zagospodarować teren wokół stawu, posiać trawę itd Co do formowania półek to ciężko to teraz zaplanować, bo nie wiem na jakim poziomie będzie utrzymywać się woda. Dodałem dzisiejsze fotki- jeden bok stawu mam już wstępnie uformowane skarpy. Nie mogę się doczekać aż wpuszczę tam rybki.
Oczywiście zdjęcia są pod tym samym adresem co poprzednio:
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02#
Gosik - 2011-06-07, 22:50
Jeden brzeg bardzo stromy, drugi łagodny - takie były zamierzenia?
popiz - 2011-06-08, 11:25
Drugi brzeg będzie taki sam. Dziś zajadę zobaczyć dalsze efekty prac
ZbigniewPGR - 2011-06-09, 10:43
Pięknie popiz Jestem na etapie poszukiwania koparki! Mógłbym wiedzieć ile Cie wyniesie finansowo wykopanie takiego stawu 80x20? ja chce trochę mniejszy wykopać 50x20 ale głęboki na 4 metry. Wstawiaj Fotki. To sama przyjemność takie coś oglądać!
popiz - 2011-06-09, 19:35
Mój koparkowy bierze 5 zł za m3 wraz z rozplantowaniem ziemi, ale ja płacę mniej po znajomości. Mój staw też będzie miał 4 m głębokości, ale w najgłębszym miejscu. Z tego co mi wiadomo to staw powinie mieć i płytsze i głębsze miejsca. Ryby przeważnie trą się na płyciznach, poza tym tam jest wtedy sporo roślinności, gdzie może się ukryć narybek. Głębsze miejsca potrzebne są do przezimowania ryb oraz na wypadek dużego spadku poziomu wody. W pon lub wtorek prace zostaną zakończone. Ciąg dalszy prac:
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02
Gosik - 2011-06-09, 21:38
No Maciek-zaczyna to bardzo poważnie wyglądać
alibaba - 2011-06-10, 17:43
Rozmach tej inwestycji zapiera dech w piersiach
Będzie piękny akwen
maruder - 2011-06-11, 15:16
| popiz napisał/a: | | na obecną chwilę mam zamiar wykopać 20m x 80m | czemu akurat takie kiepskie proporcje i bardzo "naturalny" kształt?
popiz - 2011-06-11, 19:56
Dzięki Wszystkim za miłe słowa. Co do wymiarów to takie są a nie inne, bo działka ma szerokości 29 m, a jeszcze muszę odstępy zachować od sąsiednich działek. Oto efekty z ostatniego kopania:
Pozdrawiam.
Gosik - 2011-06-11, 22:12
Całkiem nieźle, ale jak już ta koparka zakończy swoje dzieło, to dopiero będziesz miał ręce pełne roboty
maruder - 2011-06-11, 22:34
No dobra, musi być długi i wąski, ale czemu taki regularny? Przecież nie robisz stawu hodowlanego.
popiz - 2011-06-12, 09:04
Aaaaaa o to chodzi, część będzie trochę nieregularna. Może to nie będzie to co bym chciał, ale i tak jestem zadowolony, że moje małe marzenia się spełniają
[ Dodano: 2011-06-12, 10:09 ]
Roboty pewnie "trochę" będzie. Dobrze byłoby ogrodzić siatką i posiać trawę.
maruder - 2011-06-12, 11:19
| popiz napisał/a: | Może to nie będzie to co bym chciał, ale i tak jestem zadowolony, że moje małe marzenia się spełniają | To najważniejsze Tylko postaraj się nie zostawić kątów prostych, albo prawie prostych w rogach, to wygląda najgorzej. Małe, płytkie zatoczki łatwo zrobić samemu, ale z tymi rogami pomyśl póki masz jeszcze koparkę na miejscu; nie narobisz się tyle
popiz - 2011-06-13, 15:10
Dzięki za cenne rady odnośnie kształtów stawu, już nawet przekazałem to mojemu koparkowemu a na dniach pojade nanieść ostatnie poprawki i.............no właśnie sam nie wiem co, czy wart zarybić choćby paroma sztukami stawik? Tak dla oka, żeby cieszyło
maruder - 2011-06-13, 18:20
| popiz napisał/a: | .no właśnie sam nie wiem co, czy wart zarybić choćby paroma sztukami stawik? Tak dla oka, żeby cieszyło | a ile już wody tam naszło, bo jeśli jest tyle co na zdjęciach, to lepiej poczekaj aż się trochę podniesie.
popiz - 2011-06-13, 19:41
Nie wiem jaki jest poziom wody, bo nie mam jak tam zajechać, ale może jutro zajadę to się dowiem. Mam zamiar zarybić jak już będzie więcej wody i po zakończonych pracach, ale zastanawiam się czy aby nie wsypać tam trochę wapna( po wykopaniu). Znajomy, który ma stawy co roku wiosną i chyba jesienią sypie wapno, żeby woda się wyklarowała. Muszę też dobrze przemyśleć nasadzenia jakiś drzewek iglastych, żeby z czasem było też trochę cienia na wodą. Ponoć jak staw jest cały czas na słońcu to mocno glony się rozwijają.Czy to prawda. Mam parę ciekawych książek o budowie stawów i hodowli ryb, ale dawno ich nie czytałem, więc przydałoby się odświeżyć wiedzę.
popiz - 2011-06-19, 20:25
No i doczekałem się końca kopania. Teraz czekam z niecierpliwością aż poziom wody w stawie się podniesie. Ostatnio przez 2 dni przybyło ok 10 cm, czy to dużo czy mało to nie wiem. Poniżej link do fotek:
popiz - 2011-06-23, 22:14
Dziś kontrolowałem poziom wody w stawie, podniósł się o 15-20 cm( w ciągu 4 dni). Wiem, że ostatnie kilka dni padało, ale mam nadzieje, że to nie tylko zasługa opadów, ale i źródełek wybijających z dna stawu. Poziom wody zaczyna się robić zadowalający.
Gosik - 2011-06-24, 13:28
31 i 32-gie zdjęcia są super teraz to dopiero zacznie się zabawa w roślinność i teren wokół zdrowia do pracy życzę
popiz - 2011-06-24, 20:47
| Gosik napisał/a: | 31 i 32-gie zdjęcia są super teraz to dopiero zacznie się zabawa w roślinność i teren wokół zdrowia do pracy życzę |
Dzięki, na pewno się przyda . Korci mnie żeby chociaż kilka karasi albo czegoś innego pływającego wpuścić. Konkretne zarybianie to dopiero będzie jak ogrodzę cały teren, ale to za .............. jakiś czas.
maruder - 2011-06-25, 00:00
To ile (centy)metrów głębokości ma teraz Twój staw?
popiz - 2011-06-25, 13:38
Z jednej strony staw ma głębokość około 30-50 cm, następnie schodzi coraz głębiej i w najgłębszym miejscu ma obecnie 150-180cm. Celowo tak wykopałem staw, żeby były i płytkie miejsca i głębsze. Za jakiś czas planuje wskoczyć w kąpielówki i przejść się po całym dnie stawu.
popiz - 2011-06-30, 23:10
Nie wytrzymałem i wpuściłem parę rybek do stawiku . Wpuściłem 5 karasi o wielkości takiej jak na ostatnich dwóch zdjęciach i 30-40 szt mniejszych oraz około 10 malutkich linków. Poziom wody znowu się podniósł o jakieś 10-15 cm. Rybki wpuszczałem w pośpiechu dlatego nie mam więcej zdjęć.
kordiankw - 2011-07-01, 07:28
| popiz napisał/a: | Nie wytrzymałem i wpuściłem parę rybek do stawiku . Wpuściłem 5 karasi o wielkości takiej jak na ostatnich dwóch zdjęciach i 30-40 szt mniejszych oraz około 10 malutkich linków. Poziom wody znowu się podniósł o jakieś 10-15 cm. Rybki wpuszczałem w pośpiechu dlatego nie mam więcej zdjęć.
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02 |
Chyba więcej wpuściłeś tych rybek skoro poziom wody podnióśł się o jakieś 10-15 cm.
popiz - 2011-08-21, 21:22
Dziś późnym wieczorem odbyło się drugie zarybianie- 13 kg narybku karpia( coś pomiędzy 500 a 800 szt.)- dokładnej ilości sztuk nie znam, ale na kilo wchodziło coś od 100 do 25 szt. narybku. Trafiło się tez kilka kroczków. Oby tylko wydra nie zrobiła sobie z tego uczty, fotki poniżej:
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/20110821ZarybianieII
Gosik - 2011-08-21, 22:18
Fajne zdjęcia...brunet wieczorową porą
popiz - 2011-08-22, 08:51
No właśnie szkoda, że nie udało się dowieść ryb wcześniej, pewnie fotki byłyby lepsze. Człowiek od którego kupiłem narybek poradził, żeby sypać co 2 tygodnie wapno w ilości od 80 do 100 kg na hektar- pomaga to utrzymać właściwe pH wody, ryby mnie chorują, woda tak nie zakwita itd "złoty środek" Jeszcze muszę gdzieś kupić narybek lina. Przydało by się zrobić jakąś faszynę, ale obecnie mam mało wolnego czasu. Jakiś czas temu pływałem w stawie i powiem wam, że w najgłębszym miejscu ma ponad 3 m a w najpłytszym 0 . A tak ogólnie to chciałbym dodać, że warto mieć kawałek własnego dołka- cieszy jak chol.ra.
Marlena - 2011-08-30, 15:47
Witam!
Jestem w trakcie załatwiania dokumentacji na budowę stawu rekreacyjnego o powierzchni 450 m2. Interesują mnie koszty projektu stawu, jakie są ceny w Twoim regionie?
M
popiz - 2011-08-30, 19:16
Koszt operatu wodno-prawnego i raportu oddziaływania na środowisko wyniósł mnie ponad 2 tyś zł. Z tego co słyszałem to jest nie duży koszt- za same raporty żądają sobie po parę tysięcy złotych.
ZbigniewPGR - 2011-09-15, 10:44
Witam, Panie Popiz chciałbym dowiedzieć się jak liczy sobie geodeta? Czy za wytyczenie miejsca osobno i za mapkę do celów projektowych kolejne $$$$ ? i jaki to jest koszt?
Pawel Woynowski - 2011-09-15, 16:47 Temat postu: Re: Własny staw
| popiz napisał/a: | Ja chciałbym zarybić staw choćby zaraz, ale wiem, że trzeba trochę poczekać.
|
I tak trzeba było zrobić. Co ma oczyszczać wodę z aotanów, które jak dobrze prosperująca petrochemia produkują w efekcie ryby. A to pierwszy krok do zielonej od pływających glonów wody. Podejrzewam że będziesz te ryby karmił, bo na razie staw jest wyjałowiony ze wszystkiego co żyje, a co pobierają ryby jako pokarm. Na początek, trzeba było posadzić kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset roślin strefy płytkiej.
Co prawda nie wiem jakie ma mieć zastosowanie ten staw, ale z tego co piszesz wnioskuję że staw ma pełnić funkcje hodowlano rekreacyjne. Przy takim przeznaczeniu stawu rośliny to podstawa, ryby wpuszczamy dopiero jak stwierdzimy że rośliny przyjęły się i zaczynają się rozmnażać, zarybiamy staw. Z zasady, jest to następny sezon po nasadzeniach. Wtedy w wodzie powstało już życie biologiczne, które w miarę upływu czasu, będzie się rozwijało a co za tym idzie będzie budowało i utrzymywało równowagę biologiczną w stawie. To jest podstawa w utrzymaniu w miarę czystej wody. Na początek kilkanaście sztuk, a po dwóch, trzech tygodniach następne kilkanaście sztuk i tak aż do uzyskania docelowej ilości. Wpuszczanie ryb w taki sposób, nie zachwieje życia biologicznego w stawie. Chodzi o to, że wpuszczenie na raz docelowej ilości ryb, spowoduje nadprodukcję azotanów co w efekcie załamie dochodzenie stawu do równowagi, co trwa niekiedy i kilkanaście miesięcy.
Każda własna woda, czy to będzie staw czy małe oczko, uczą cierpliwości, pośpiech i poganianie natury nie popłaca, mści się okrutnie zieloną wodą. Czy do przyjemności należy pływanie w zupie szczawiowej, raczej wątpię. Zdaj się na naturę ona w przeciwieństwie do homo sapiens dokładnie wie co ma robić i nie musi się zastanawiać, robi to co prawda powoli lecz niezwykle skutecznie.
Nie chcę krakać, ale obawiam się o przezimowanie tych ryb, bo jak na razie to jest martwy mikrobiologiczne staw.
popiz - 2011-09-16, 07:09
Jestem zapalonym wędkarzem- myślę, że to trochę tłumaczy zbyt wczesne zarybienie stawu. Co do sadzenia roślin to chciałem właśnie tak zrobić- najpierw nasadzenia a później rybki, ale obecnie cały wolny czas zabiera mi wykańczanie domu. Co do wody to nastawiam się na to, że czysta nie będzie, bo przy tej ilości narybku karpia to raczej nie realne. Co do efektów zimowania ryb dam znać na wiosnę . Dzięki za cenne uwagi.
Pawel Woynowski - 2011-09-16, 23:01
Też wędkuję i dlatego nie wpuścił bym ryb na zatracenie do świeżo wykopanego stawu.
Co innego zamulenie osadami przez ryjące karpie, a co innego zanieczyszczenia glonami z powodu nadmiaru azotanów. Nadmiar glonów, może powodować przyduchę w stawie i to nie tylko w zimie.
popiz - 2011-09-20, 21:30
Wiem, że zaryzykowałem, ale zobaczymy co z tego wyniknie. póki co to co 2 tygodnie wapnuje w ilości ok 80 kg/ha. Co do roślin to na razie rosną jakieś tam podwodne roślinki, ale obecnie nie mam czasu na moje hobby i staw pozostawiam naturze . Miałem plany, żeby w tym roku posadzić grążele, kaczeńce, kosaćce itd, ale ...... to w przyszłości. Paweł dzięki za porady- mam nadzieje, że jednak znajdę czas i zacznę prowadzić swój staw wg pewnych zasad.
Pawel Woynowski - 2011-09-21, 23:28
Zaraz czy ja dobrze zrozumiałem wapnujesz staw ???? Jeśli tak to możesz mi wytłumaczyć w jakim celu to robisz. W ten sposób podnosisz pH wody, co zaowocuje chorobami grzybowymi u ryb (pleśniawka i te tematy), poza tym glony przepadają wręcz za zasadową wodą. Prawidłowe pH wody powinno mieścić się w zakresie pH 6,5 - 7,5. Czyli woda lekko kwaśna, a ty wapnem odkwaszasz ją i robisz ją zasadową.
Wapnuje się jedynie dna stawów, na zimę po spuszczeniu wody, w celu odkażenia i to w intensywnych przemysłowych hodowlach.
art1234 - 2011-09-22, 11:59 Temat postu: Czy aby na pewno Panie Pawle mój znajomy - ichtiolog - stosuje na stawach przeciwko pleśniawce właśnie wapno więc jak to jest.
pzd
Art
Pawel Woynowski - 2011-09-23, 00:21
Widzisz, ichtiolog to tak jak lekarz. Jeśli pójdziesz do dwóch lekarzy z jakąś chorobą, to każdy zaleci Ci inne lekarstwo. Zapytaj się w takim razie kiedy On to robi, podejrzewam że wiosną, kiedy ryby są osłabione po zimie i są bardzo podatne na choroby. Pleśniawka jest choroba występującą u ryb skaleczonych. U silnych ryb żyjących w lekko kwaśniej wodzie choroba ta nie występuje.
Wiem z rożnych źródeł i ze swej 16 letniej praktyki w hodowli ryb ozdobnych, że ryby dobrze się czują i nie chorują jeśli woda będzie miała pH pomiędzy 6 a 8. Najbardziej optymalne pH to 6,5 do 7,5
Przyczyną powstawania pleśniawki może być też za niskie jak i za wysokie pH, właśnie powyżej pH 8,5 i poniżej 6, śluz na skórze ryb osłabia się i nie stanowi takiej ochrony jak u ryb żyjących w odpowiednich warunkach.
Zastanawia mnie więc, jakie mają pH stawy tego znajomego ichtiologa, skoro tak sypie do nich wapno. Jeśli ma pH powyżej 8 to nie dziwię się że ryby mu chorują. Ale też i bardzo możliwe, że mają właśnie niskie pH (woda bardzo kwaśna, np. w stawach na podłożu potorfowym), chciaż widziałem w okolicach Nakła n/Notecią, stawy potorfowe z pięknie wybarwionymi na dukatowy kolor karasiami złocistymi (Carassius auratus). I moim zdaniem jedynie w właśnie niskiego pH można stosować wapno, lecz przede wszystkim trzeba zmierzyć te pH. Jeśli będzie optymalne wtedy nie ma żadnej potrzeby stosowania wapna.
Tak z drugiej strony ciekaw jestem co by powiedział na ten temat Hubert.
popiz - 2011-09-25, 14:27
Muszę się przyznać do małego błędu- nie mierzyłem pH wody i wapno sypię w ciemno. Może zaopatrzę się w jakiś przyrząd do zbadania pH wody.
meblegiete - 2011-12-11, 21:18
tez chce kopac na terenie natura2000,mam juz wniosek o wydanie decyzji srodowiskowych musze dolaczyc karte informacyjna o przedsiewzieciu takze na nosniku elektronicznym nie bardzo wiem o co im chodzi z tym ? co tam musze napisac ? projekt im zrobic ? na wniosku jest mase pytan raczej nie zwiazanych z kopaniem stawu,ja mam w planach wykopanie stawu o nieregularnych ksztaltach (ciapek) z mala wysepka na srodku
popiz - 2011-12-11, 23:22 Temat postu: staw Ja na płycie dostarczyłem raport oddziaływania na środowisko, gdzie między innymi były przeprowadzane obserwacje ilości ptaków w 3 okresach oraz występowanie różnych gatunków roślin itd. Dużo tego, ale to wszystko może wykonać każdy człowiek, gdyż przepisy nie określają, że ma to wykonać specjalista w danej dziedzinie- o ile przepisy się nie zmieniły. Wystarczy wziąć od kogoś gotowy raport i się na nim wzorować- badania oczywiście trzeba przeprowadzić swoje odnośnie występowania roślin, zwierząt, lęgowisk itd.
shiftman - 2011-12-12, 18:53
a wodę czerpiesz z kat??? super ci wyszło lecz zasadź jakieś roślinki i będzie ok
popiz - 2011-12-12, 21:38 Temat postu: staw Mój staw nie posiada żadnych dopływów wody. Podczas kopania stawu zaczęło wybijac jedno spore źródło i kilka małych, ale jak już staw się napełnił, to woda nie przelewała się rurą spustową, którą zamontowałem w rogu stawu właśnie w tym celu. Roślinki jakieś pewnie w przyszłości będą, ale póki co mam ograniczony czas na moje hobby.
dlama - 2011-12-16, 22:12
Piękna robota popiz ! Gratuluję Ja też już skończyłem i powoli zarybiam, ale u mnie już są posadzone roślinki i wpuściłem ok 50 linków, resztę na wiosnę.
shiftman - 2011-12-17, 17:43
daj jakieś fotki jak będzie woda skuta lodem
meblegiete - 2011-12-19, 14:44
hmn...tylko czy to co napisales to jest "karta informacyjna o przedsiewzieciu" bo cos takiego mam zlozyc razem z wnioskiem o wydanie decyzji srodowiskowych
shiftman - 2011-12-27, 14:04
daj jakies zdjecia bo chce zobaczyc jak to teraz wyglada
popiz - 2012-01-17, 12:59
Witam, obiecuję, że w najbliższym czasie zrobię jakieś fotki- wykańczanie domu pochłania mój wolny czas, więc proszę o wyrozumiałość
shiftman - 2012-01-20, 21:12
dawaj zdjecia bo juz sie nie moge doczekac
popiz - 2012-02-23, 21:53
Wreszcie udało mi się zrobić fotki stawu= przepraszam, że tak późno. Wywierciłem kilka dziur świdrem do lodu, lód ma około 40 cm grubości a w najgłębszym miejscu stawu próbowałem sięgnąć dna kijem takim około 2,5 m długości i nie dotknąłem dna także jest dobrze. Do wywierconych przerębli jak i do przerębli, które wcześniej zrobił mi kolega ryby nie podpływały- to dobry znak, że rybkom nie brakuje tlenu.
https://picasaweb.google.com/Zulkowski/23Lutego2012Staw
Piotrek.P. - 2012-02-24, 22:03
Jaki tam jest poziom wody ?
popiz - 2012-02-25, 17:38
W najgłębszym miejscu jest około 3 m głębokości.
leszek50-57 - 2012-02-25, 18:22
To nie masz co się martwić o przyduchę,będzie okej.
poz.Leszek
-------------------
|
|