| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Rozbudowa oczka
adamo2280 - 2011-05-01, 14:15 Temat postu: Rozbudowa oczka Witam wszystkich śledzących forum , śledzę i czytam wszystkie tematy od dłuższego czasu ale dopiero teraz się zarejestrowałem , już przechodzę do tematu mam oczko o rozmiarach 3m x 2 m a głebokość 80cm. ale jest taki problem że ani nie mam żadnej piłki z prawdziwego zdarzenia no i nie ma też żadnej lini brzegowej , chciałbym to rozbudować ale nie wiem za bardzo od czego zacząć i jaki kształt zrobić .
Artur - 2011-05-01, 14:17
Na samym początku wklej zdjęcie. Potem zobaczymy.
adamo2280 - 2011-05-01, 14:25
ni i dodaje linki do zdjęć mojego podwórka i oczka
http://www.occur.pl/image,48face5654.html
http://www.occur.pl/image,29116d8fff.html
Sadownik - 2011-05-01, 14:26
szału nie ma... ale tragedii też nie.. jaką masz folie??
i skąd dokładnie jesteś??
adamo2280 - 2011-05-01, 14:37
Jestem z małopolski ok. trzebini , jaka tam jest folia iuż nie pamiętam jak grubość też nie powiem ale to napwno folia do oczek wodnych , nie budowlana i, tak przydało by się ją wymienić bo jest gdzieś dziura prawdopodobnie zrobiona przez kociaka polującego na ryby
Sadownik - 2011-05-01, 15:18
no to przy okazji wymiany foli będziesz miał możliwość poprawienia oczka, zrobieniu półek, linii brzegowej, a być może i powiększeniu
adamo2280 - 2011-05-01, 15:29
taki mam zamiar ale od czego zacząć by było najlepiej i może zmienić kształt ale też nie bardzo mam pomysł na jaki no i może trchu pogłębić ale ryby przeżyły choć straty były niestety no i też myślę nad mini oczkiem jako filtr plus jakiś strumyk
Gosik - 2011-05-01, 16:12
| adamo2280 napisał/a: | taki mam zamiar ale od czego zacząć by było najlepiej i może zmienić kształt ale też nie bardzo mam pomysł na jaki no i może trchu pogłębić ale ryby przeżyły choć straty były niestety no i też myślę nad mini oczkiem jako filtr plus jakiś strumyk |
Najlepiej zacząć od przenoszenia roślinek i ryb w bezpieczne miejsce-najpierw im zapewnić lokum na pobyt nieokreślony, a potem wypompować wodę z oczka-zdjąć starą folię ( może się przyda do strumienia), zacząć prace budowlane (wykop) oczka wg. wskazówek z forum. Praca niewielka a i pogoda pikna
adamo2280 - 2011-05-01, 16:20
tak się zastanawiam może taki basen dziecięcy by wystarczył dla rybek
Gosik - 2011-05-01, 16:25
| adamo2280 napisał/a: | tak się zastanawiam może taki basen dziecięcy by wystarczył dla rybek |
na pewno wystarczy, przecież będą tam najwyżej miesiąc.Dasz napowietrzacz, roślinki też możesz razem dać i heja do pracy przy oczku
Sadownik - 2011-05-01, 16:34
zacznij od tego co Gosia napisała, a w miarę posuwania się prac do przodu zdawaj relacje a my już Ci tu napiszemy co i jak
Vanka - 2011-05-01, 18:04
| adamo2280 napisał/a: | | nie wiem za bardzo od czego zacząć i jaki kształt zrobić . |
Witaj
co zrobić na początek już wiesz, a co do kształtu to już Twoja fantazja , musisz pamiętać, że im bardziej pokręcona linia brzegowa tym większe zapotrzebowanie na folie. Sam oceń na ile Cie stać, bo miejsca widzę sporo
gregorj - 2011-05-01, 18:11
| Gosik napisał/a: | | Najlepiej zacząć od przenoszenia roślinek i ryb w bezpieczne miejsce- |
| adamo2280 napisał/a: | | tak się zastanawiam może taki basen dziecięcy by wystarczył dla rybek |
| Vanka napisał/a: | | bo miejsca widzę sporo |
.. a może nowe oczko w nowym miejscu? i przechowalnia już gotowa , nic przenosić nie trzeba ...
Sadownik - 2011-05-01, 18:19
| gregorj napisał/a: | | .. a może nowe oczko w nowym miejscu? i przechowalnia już gotowa , nic przenosić nie trzeba ... |
ooo to też jest rozwiązanie wrzuć zdjęcie całości ogrodu
adamo2280 - 2011-05-01, 21:43 Temat postu: Rozbudowa oczka jak jutro wrócę z pracy porobię foto i wrzucę resztę ogrodu ale dlatego tam powstało oczko bo tam rosło drzewo i zostało wykopane pgłębione poszerzone no i tak to wyszło niestety
mol79 - 2011-05-02, 12:33
Wiadomo ze powiekszysz oczko nie ma to tamto...az sie prosi
adamo2280 - 2011-05-02, 16:37
witam wszystkich i już dodaje kolejne foto ogrodu a jeżeli chodzi o ten strumyk to przeciąłem okrąglaka i wydrążyłem w nim rowek tylko że to taka prowizorka mam pompkę wrzuconą do oczka a na zewnątrz taki prowizoryczny filtr mechaniczny no i wylot skierowałem na te okrąglaki no i chociaż się ta woda trochu napowietrzy
http://www.occur.pl/image,f36a761879.html
http://www.occur.pl/image,36465cb80d.html
http://www.occur.pl/image,d66d5def14.html
http://www.occur.pl/image,780fa6146d.html
Gosik - 2011-05-02, 17:11
Cud miód teren na słusznej wielkości oczko-myślę takie:6x5m2, a piękny strumyczek zaczynałby się w starym oczku, które na czas budowy nowego, posłużyłoby za przechowalnię ryb i roślin. Co to jest na ostatnim zdjęciu?, znaczy się coś przykryte?-oczko?
adamo2280 - 2011-05-02, 17:20
a nie nie nie to tylko wylany beton pod altane ale na razie to tylko tyle jest zrobione a w tym bzie stoi filtr mechaniczny domowej roboty
Vanka - 2011-05-02, 19:10
| Cytat: |
witam wszystkich i już dodaje kolejne foto ogrodu a jeżeli chodzi o ten strumyk to przeciąłem okrąglaka i wydrążyłem w nim rowek tylko że to taka prowizorka mam pompkę wrzuconą do oczka a na zewnątrz taki prowizoryczny filtr mechaniczny no i wylot skierowałem na te okrąglaki no i chociaż się ta woda trochu napowietrzy |
aaaa...to to coś to strumyk.. a już myslałam, że jakieś zasilanie zewnętrzne z rynny, albo coś takiego
Teren pełen mozliwości, zapewne dostaniesz kilka propozycji , ja niestety mam inwalidzkie oprogramowanie - jest bardzo niepełnosprawne
Piotrek.P. - 2011-05-02, 19:16
Wstaw fotkę tej okolicy to coś poradzimy ....:) jak byś się zdecydował to prosił bym fotkę z ziemi a nie z balkonu
adamo2280 - 2011-05-02, 19:48
zrobiłem foto ale było zbyt ciemno no i zdjęcia wyszły kiepskie , a jeśli chodzi o zasilanie wodą deszczową to też jest i spisuje się nieźle tak to prawda to było robione z balkonu
http://www.occur.pl/image,45a1d59b8b.html
http://www.occur.pl/image,1da269df4d.html
niestety na dzisiaj tylko takie mogę dodać ale jutro zrobię w ciągu dnia to będzie lepiej wyglądać
no i jeszcze dodam że terem nie jest prosty tylko pochyły i tu gdzie kolega piopil zaznaczył to tam jest trochu wyżej a oczko jest niżej
Piotrek.P. - 2011-05-02, 20:07
Zrób fotkę jutro stojąc na przeciwko tego drzewa ... a nie z za krzaczka
adamo2280 - 2011-05-03, 09:47
witam i mam kolejne pytanko jaką folie kupić i tak sobie myśle żeby pierwsze na wykop wyłożyć 1 do 2 warstw folii budowlanej i dopiero na to folie do oczka a pod te folie dać gombkę takę jaka jest używana pod podłogi pływające co o tym myślicie
Artur - 2011-05-03, 09:52
Lepiej nie kombinuj, zrób tak jak większość, Agrowłóknina lub Geowłóknina (mylę te dwie włókniny) a na to folie. Jaką?? Jak masz kasę to EPDM, jak mniej to PCV.
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1278
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=21
A wystarczyło poszukać
adamo2280 - 2011-05-03, 11:56
na chwilę przestało padać tu udało mi się zrobić kilka foto
http://www.occur.pl/image,ae38c2bacc.html
http://www.occur.pl/image,dd90cfa9a2.html
http://www.occur.pl/image,36f403e835.html
http://www.occur.pl/image,bd973689af.html
i tak to miej więcej wygląda nie mam pomysłu na kształt chciał bym żeby to w jednym miejscu było weższe żeby była możliwość przykrycia na zimę
Piotrek.P. - 2011-05-03, 12:33
Jeżeli będzie możliwość zmiany miejsca oczka to proponuję tu :
Rośliny wodne sobie oczywiście dobierzesz jakie będziesz chciał.
adamo2280 - 2011-05-03, 13:02
no projekt super naprawdę ale to drzewo to orzech włoski i czy nie będzie on robił problemu ( spadające orzechy , liście ) ale w sumie można na ten czas rozłożyć siatkę taką do zabezpieczania owoców przed ptactwem ale podoba się no i jak znów przestanie padać to wyskoczę i ten terem zwymiaruje i podam wymiary
Piotrek.P. - 2011-05-03, 13:05
Tak jak pisałeś możesz siatkę dać , problemów nie powinno być. Wystarczy rozplanować wszystko. Z orzecha te dolne gałęzie też by było dobrze wyciąć.
Sadownik - 2011-05-03, 13:18
nie wiem czy dobrze słyszałem ale przy orzechu to nic za bardzo rosnąć nie chce...
po za tym to ta siatka musiała by długo nad oczkiem siedzieć,
od pojawienia się kwiatu aż do momentu opadnięcia liści...
Artur - 2011-05-03, 13:21
obok mojego oczka rośnie Orzech włoski sąsiada, nigdy nie wybierałem z wody liści i wszystko rosło jak szalone. Wiec jako takie liście Orzecha nie są szkodliwe.
Jeśli chodzi o wzrost roślin w oczku wodnym. Bo dla roślin ogrodowych każda część Orzecha włoskiego jest w jakimś stopniu szkodliwa.
adamo2280 - 2011-05-03, 15:01
a macie jakiś pomysł na rbzbudowę tego co jest co jest aktualnie
Sadownik - 2011-05-03, 15:04
wszystko zależy jak duże to chcesz??
wyciągnąć folie, łopata do reki...
Vanka - 2011-05-04, 17:01
| adamo2280 napisał/a: | | to drzewo to orzech włoski i czy nie będzie on robił problemu ( spadające orzechy , liście ) ale w sumie można na ten czas rozłożyć siatkę t |
U mnie orzech rośnie dwa metry od oczka.
adamo2280 - 2011-05-07, 16:04
witam ja myślę nad czymś takim
http://www.occur.pl/image,ebe94aaa3a.html
http://www.occur.pl/image,4c06cf51fe.html
nie zbyt dobrze to widać ale na tym drugim zdjęciu zrobiłem obrys sznurkiem , tylko zastanawiam się czy nie za duże to będzie
Gosik - 2011-05-07, 18:55
Jak przekroczy 30m2 lustra wody-masz przechlapane-musisz starać się o pozwolenie. Jak będzie do 30m-wystarczy samo zgłoszenie.Kształt fajny-mnie się podoba.
adamo2280 - 2011-05-08, 08:33
dziękuje gosik za opinia no i nie wiedziałem o tym że trzeba to zgłosić , ale to to muszę zgłosić przed wykopaniem dołka czy jak już będzie oczko zrobione
Elendil - 2011-05-08, 08:39
Zgłoszenie oczka poniżej 30m2 przed wbiciem łopaty. Po 30 dniach jak nie dostaniesz z urzędu sprzeciwu możesz kopać. A jak już Gosik napisała dla oczek o powierzchni pow. 30m2 trzeba uzyskać pozwolenie na budowę - analogiczne jak przy budowie domu niestety. Szczegóły we właściwym urzędzie. I lepiej dopełnić tych formalności bo jak ktoś kiedyś podpieprzy to nie dość, że trzeba będzie zakopać to jeszcze sporą karę zapłacić.
kaer - 2011-05-08, 08:40
według prawa budowlanego, oczka wodne powyzej 30m2 wymagaja pozwolenia na budowę, a co zatym idzie projekt i inne dokumenty. czyli nie mozna rozpocząć budowy przed załatwieniem formalności. oczka do 30m2 podlegają zgłoszeniu, ale i tu trzeba czekać 30 dni od zgłoszenia w wydziale budownictwa w starostwie. jezeli po 30 dniach urząd nie wyśle żadnego pisma tzw. cicha zgoda, to można rozpocząć prace.
adamo2280 - 2011-05-08, 09:01
aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie lini brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kameń podłożyć żeby trawa nie rosła .
Gosik - 2011-05-31, 20:31
| adamo2280 napisał/a: | | aha rozumiem , a tutaj mam jeszcze mały kłopot a mianowicie niewielki spadek terenu a mianowicie przy tym obecnym oczku jak jest pełne to z jednej strony lustro wody jest na równi z trawnikiem patrząc tak gdzie jest półka Tu zrobisz nasyp z ziemi a od strony strumyka jakieś 10- 15 cm od lustra wody do trawnika Tu zostawisz wysokość ,no i jeszcze takie pytanie jaki kamień zastosować do wysypania na połączenie linii brzegowej z trawnikiem , i czy coś pod ten kamień podłożyć żeby trawa nie rosła . | Najlepiej pod kamienie połóż geowłókninę lub taką, ogrodową siatkę przeciwsłoneczną-czarna z bardzo drobnymi, prawie niewidocznymi oczkami.
adamo2280 - 2015-07-03, 13:30 Temat postu: kontynuacja tematu witam po kilku latach niestety moja rozbudowa ucichła ale wziąłem się znów a więc dla przypomnienia koncepcja się trochę zmieniła ale może wżucę kilka fot z wykopaliska czeka ma folię ale zapytam co jeszcze zrobić a co zostawić bo nadal jestem laikiem ale może foto
[ Dodano: 2015-07-03, 15:38 ]
szybka dopiska o co mi chodzi a więc tam gdzie jest to mniejsze oczko tam chcę wstawić kamień na środku i chciałbym aby z niego się wylewała woda takie bijące źródło do niego mam zamiar podpiąć tą beczkę ( filtr) po oczyszczeniu , i chciałbym się podpiąć deszczówką nie wiem czy mi się to tak uda to zmontować no ale ... w okół kamienia chciałbym wysypać kamieniem aż do samego oka tylko się zastanawiam jaki kamień zastosować , no i przy okazji zakryć folię , w oku zrobiłem kilka półek boje się rozkładania foli bo będzie dużo zagięć no i mam dylemat jak zakryć uchronić ją przed kotem znaczy chodzi mi o linię brzegową czy coś wten teges no i żeby to jakoś wyglądało to chyba tyle , ( w poniedziałek będe miał folię )
adamo2280 - 2015-07-07, 21:22
folia rozłożona nie było tak fajnie ale się udało teraz zastanawiam się ile mi wejdzie kamienia na linię brzegową bo nie bardzo wiem jak to obliczyć może jakaś pop. i jak oddzielić oko od trawnika i jeszcze jedno pytanko mam nadmiar folii pomyłka w obliczeniach co z nią zrobić ?
Elendil - 2015-07-08, 05:31
Zakopać i zamaskować. 5 lat na tym forum nauczyło mnie, że wcześniej czy później przychodzi chęć powiększania, kombinowania i zmieniania brzegów więc folia się może przydać
Maglia - 2015-07-08, 07:44
Tak, nadmiar folii zakop, na wszelki wypadek.
A oczko mozesz oddzielic od trawy jakimś obrzeżem do trawnikow, lub kostką. Ja mam kostką tak jak wszystkie rabaty i u mnie to sie sprawdza.
pawelrad - 2015-07-23, 12:23
Witam
Widzę 4 lata zastanawiania się powiększeniem oczka to niezły okres czasu, żeby coś wymyślić ciekawego. W mojej ocenie to za chwile znów będziesz poprawiał to oczko. Jak masz tyle foli to ja bym zrobił teraz szersze oczko i tak mi się wydaje, że głębsze bo ci ryby pozdychają w zimę ale to twoje oczko twoje decyzje i twoje pieniądze więc musisz sam je podejmować. Ja przy swoim oczku, które robiłem z betonu teraz bym zrobić troche inaczej ale nie ma już opcji bo betonu nie przesuniesz. Plusem takiego małego oczka będzie na pewno czystość wody, którą zapewne utrzymasz bez problemu.
adamo2280 - 2015-08-08, 18:10
witam po małej przerwie , folia jest niestety przycęta trochę się irytowałem przy jej układaniu bo słońce nie świeciło , trochę kamienia udało mi się przywieść z rzeki ale do końca jak to u mnie , jest daleko i może jakąś fotę wrzucę , i zapytam co zrobić żeby nabrało to jakiegoś wyglądu bo nie mam weny
rewi - 2015-08-09, 11:03
Więcej kamieni i obsadzić brzegi funkie, tojeść itp. musisz pooglądać trochę zdjęć oczek zainspirować się czymś
luzio - 2015-08-10, 13:09
Rozumiem że trochę się napracowałeś i chciałbyś mieć to za sobą. Jednak masz tylko 2 wyjścia: kontynuować półrozwiązania fundamentalnego problemu lub wziąć się za ów problem, którym jest wyniesienie poziomu wody ponad grunt.
Naprawdę nie rozumiem co skłania do takiego nie tylko nienaturalnego wykonania ale rodzącego z czasem dalsze problemy. Trzeba się rozejrzeć wokół. Czy istnieją oczka wystające ponad grunt?
Jeśli ktoś ma teren ze spadkiem to świetnie! Trzeba się dostosować do najniższego miejsca. Z drugiej zaś strony wykorzystać wysoką skarpę na naturalną kaskadę...
Zatem albo będziesz coś tam dalej kombinować obsadzając kamieniami i roślinami ów wystający wał albo bierzesz się za oczko od nowa... od zera. Ewentualnie podwyższasz grunt wokół...
wolanin - 2015-08-10, 16:30
| luzio napisał/a: | | Ewentualnie podwyższasz grunt wokół... |
Ja bym już poszedł w tym kierunku. Rozwalanie wszystkiego zapewne nie jest rzeczą którą chciałbyś teraz robić.
Może masz jakieś miejsce, które chciałbyś zrobić bardziej płaskie. Wybierając stamtąd ziemię uzupełniłbyś to, co brakuje wokół oczka. Różnice w terenie zarówno miejsc przy oczku, gdzie skończy Ci się ziemia na równanie, jak i podcięcie tam, gdzie robisz to płaskie miejsce - wykończyłbym układając murki z kamienia. Jeżeli już jakieś pochyłe skarpy, to zaaranżowane na skalniak z poustawianymi i częściowo wkopanymi w ziemię większymi głazami, ale to już duża sztuka, żeby uzyskać ładny efekt. Ja wolę murki - są zdecydowanie trudniejsze do popsucia (w sensie aranżacji).
Mariano - 2015-08-15, 20:28
Jeśli potrzebujesz dobrej ziemi ogrodowej do podwyższenia oczka to odezwij się na PW. Mam sporo i oddam za darmo. Kilka kilometrów od Trzebini.
|
|