Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Gupiki w oczku

Michał.Waw - 2011-02-01, 20:19
Temat postu: Gupiki w oczku
Witam,
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem się przywitać jestem akwarystą pasjonatem :good: i mam 6 akwariów w domu. I tak, gupiki rozmnażam a latem jestem częściej na działce, więc moje pytanie czy ryby tropikalne(a dokładniej gupiki) mogą żyć w oczku w okresie letnim na zimę oczywiście przeniosę je z powrotem do akwarium. Plusów jest kilka brak komarów bo są przysmakiem żyworódek ozdoba oczka w różnych kolorach no i rybkom na lepsze wyjdzie bo więcej miejsca i chociaż przez dwa miesiące w roku będą mogły poczuć się jak w amazońskim strumieniu.

leszek50-57 - 2011-02-01, 20:27

Michał, można trzymać w oczku,u mnie się rozmnożyły,ale trudno ich wyłowić
jak woda zacznie się ochładzać,woda musi mieć 18-20 stopni to dopiero można powoli ich
hartować przed wpuszczeniem do oczka :P
poz.Leszek
---------------

Michał.Waw - 2011-02-01, 20:31

Ja mogę już w połowie kwietnia powoli ochładzać wodę w akwarium, bo w maju już jest ciepło. Na jednej stronie czytałem że ktoś wpuścił do oczka 200 gupików a wyłowił 500 dorosłych sztuk co mnie wcale nie zdziwiło bo gupiki nie kontrolowane rozmnażają się w zawrotnym tempie.
Piotrek.P. - 2011-02-01, 20:36

Swego czasu miałem mieczyki i molinezje w oczku lecz nie dało ich potem odłowić jak jest mętna woda . Były też łatwym łupem dla kotów więc ze swojego doświadczenia nie polecam . Innym rozwiązaniem są p.pawiookie . Widziałem piękne oczko w którym te smoki pływały (odłów na zimę) . Były pod ścisłym nadzorem ale pięknie wyglądało.
Michał.Waw - 2011-02-01, 20:51

Tak ale na pawiooki to akwarium 400-500l. a ja takiego nie posiadam a żyworódki myślę że się szybko rozmnożą i jak kot złapie dwie lub trzy sztuki to nie zrobi za dużego braku.
AurorA - 2011-02-02, 02:23

Hubert ma gupiki w oczku od lat i zawsze się rozmnażają. Ja kiedyś próbowałem też z danio i było ok. Nie nadają się za to bojowniki czy gurami bo momentalnie przeziębiają labirynt.

w poprzednim roku miałem bojowniki pod folia od maja do października i się rozmnażały

Hubert - 2011-02-02, 08:56

Ja co roku woduje po 1 maja stadko gupików i do końca września żyją sobie i rozmnażają się bez problemu. Przychodzą wszystkie do jedzenia i wyłapanie ich jesienia jest bardzo proste, ale moje oko jest małe - w dużym pewnie byłby z tym kłopot.

Oprócz gupików w oku testowałem do tej pory mieczyki, platki, wielkopłetwy, jordanelki, a nawet molinezje - opisałem to gdzieś w mojej galerii.

RaFi;] - 2011-02-02, 14:13

Ja do oczka wpuściłem w maju w tym roku harem gupika endlera.Pod koniec września wyłowiłem ich 30 sztuk z czego 15 było sporych,więc chyba warto spróbować ;)
tom11 - 2011-02-02, 17:01

W mojej firmie swego czasu w oczku były pyszczaki z malawi ,od marca do listopada . Ale nikt się z prądem nie liczy i przez chłodniejsze dni na dnie leżała grzałeczka 1250w. Raz Auratusy miały młode .

[ Dodano: 2011-02-02, 17:07 ]
a jeśli chodzi o Gupiki ja w akwarium nie mogę ich utrzymać a w oczku nawet bym nie prubował.

Michał.Waw - 2011-02-21, 19:46

Godzinę temu moja najładniejsza samiczka w kotniku urodziła ok 30 małych gupików :)
Teraz zacznę karmić nicieniami i artemią żeby szybko urosły, a w maju jak już będzie ciepło to pójdą do oczka.

fotos88 - 2011-02-21, 21:58

czy aby twoje akwarium nie jest trochę za małe ? ;)
Elendil - 2011-02-21, 22:01

e tam, fajny baniaczek :good:
jako kotnik dla gupików spoko wystarczy :-D

Michał.Waw - 2011-02-22, 14:47

fotos88 napisał/a:
czy aby twoje akwarium nie jest trochę za małe ? ;)

Jest małe bo to tylko kotnik, jak będą większe to pójdą do oczka a w następną zimę część pójdzie na sprzedaż a kilka najładniejszych sztuk w innych akwariach do dalszej hodowli. ;)

leszek50-57 - 2011-02-23, 10:51

Bolek -jestem takiego samego zdania,to są ryby akwariumowe ,
chyba,że duże welonki,bardzo ładnie się prezentują :P
poz.Leszek
------------------

AurorA - 2011-02-23, 13:05

nie zgodzę się - gupik latem ma w oczku jak w raju- lepiej niż w akwa
Bartosz_n - 2011-02-23, 13:47

AurorA napisał/a:
nie zgodzę się - gupik latem ma w oczku jak w raju- lepiej niż w akwa

Święte słowa. Kolega co roku wpuszcza kilkanaście gupików i jest ok. Co prawda póżniej wyciąga ich 2 razy więcej :) A takiej przestrzeni w akwarium jak w oczku im napewno nie zapewnimy.

Michał masz może niebieską ,,odmianę" gupika?

Bartosz_n - 2011-02-23, 16:56

Adalbert napisał/a:
Bartosz_n napisał/a:
Co prawda póżniej wyciąga ich 2 razy więcej :)

A ile ja bym wyciągnął mając na uwadze, że w oczku czai się okoń i 3 orfy? :???:

Przy dużym szczęściu - żadnego :P :???:

AurorA - 2011-02-23, 18:37

Adalbert napisał/a:
A ile ja bym wyciągnął mając na uwadze, że w oczku czai się okoń i 3 orfy?

Oczywiście w odpowiednich warunkach- ja widze jak u Huberta zachowują się gupiki, ale w tym oczku innych ryb nie ma. Gupik dobrze znosi spadki nawet poniżej 15 stopni i zadomowił się już w krajach europy południowej np we Włoszech.

RaFi;] - 2011-05-14, 18:10

Witam.Czy można już wpuszczać akwariowe do oczka?Czy jeszcze za szybko?Temperatura z rana w okolicach 15,ale wieczorem woda wczoraj miała 19 i tak się zastanawiam czy wpuszczać już gupiki i platki.
Hubert - 2011-05-14, 18:26

Ja wpuszczam w drugiej połowie przyszłego tygodnia - jutro bowiem pogoda ma się nieco zepsuć, a od wtorku będzie stabilna (oczywiście piszę o Mazowszu:))
RaFi;] - 2011-05-14, 18:49

Oki,również idę przestudiować prognozy na najbliższe tygodnie ;)
Sadownik - 2011-05-14, 19:10

a czy takie większe karasie im nic nie zrobią??
ppp - 2011-05-15, 20:24

RaFi;] napisał/a:
Oki,również idę przestudiować prognozy na najbliższe tygodnie ;)

To żebyś się za tydzień nie zdziwił. :)

Hubert - 2011-05-16, 09:25

Sadownik napisał/a:
a czy takie większe karasie im nic nie zrobią??

Raczej zrobią. Karaś to najgorsze towarzystwo dla ryb akwariowych z przyczyn powszechnie znanych (szybki metabolizm, kopanie w podłożu, żarłoczność itp.). Co najwyżej można trzymać gupiki razem z narybkiem karasia tak do 2,5 cm przez jakiś czas.

Nastąpiło, zgodnie z prognozą, załamanie pogody - gdybym w sobotę przy pięknej pogodzie wpuscił do oka gupiki i kardynałki, to dziś byłoby już po nich. Trzeba czekać aż pogoda się ustabilizuje.

ILUSION - 2011-05-16, 10:52

Hubert napisał/a:
Raczej zrobią

Mam rozumieć, że mogą stać się ich pokarmem? :((

Hubert - 2011-05-16, 12:47

ILUSION napisał/a:
Mam rozumieć, że mogą stać się ich pokarmem?

Młode oczywiście tak, ale nie w tym rzecz. Karasie swym zachowaniem zaburzają dobrostan takim gatunkom jak np. gupiki. Mogą je podskubywać (zwłaszcza wydłużone pletwy samców), przeganiać, nie dopuszczać do karmy, a ponadto zatruwać swoimi produktami przemiany materii i po prostu nie dawać spokoju ze wzgledu na swą ruchliwość i tendencje do kopania w dnie.

ILUSION - 2011-05-16, 17:37

Rozumiem, mimo wszystko zaryzykuję może gdzieś w roslinności lub przy kaskadzie znajdą trochę spokoju. Czekam tylko aż Ty wpuscisz, masz w tym doświadczenie to wiesz kiedy, u mnie chyba jest troszkę cieplejszy rejon więc będzie ok :P
ILUSION - 2011-05-21, 09:19

Hubert, moja woda ma 22 stopnie, czy to już dobry czas na gupiki do oczka?
Hubert - 2011-05-21, 17:42

Dobry! Moje już w oku od wczoraj, razem z kardynałkami :)
lis_ek - 2011-06-06, 14:35

Mam małe pytanko . Czy gupiki nie będą konkurowały z traszkami lub ich larwami o pokarm w oczku? Mam zamiar kilka wpuścić. Pozdrawiam lis_ek
Hubert - 2011-06-06, 15:18

Konkurowały będą, ale tylko o żywy pokarm. Ja wczoraj wlałem do płazarium wiadro czerwonych rozwielitek i dla wszystkich starczy ;)
wojtas - 2011-06-06, 20:55

Z larwami na pewno tak.Z drugiej jednak strony przy upalnym lecie,jakie się zapowiada,będą się intensywnie rozmnażać,a ich narybek posłuży za pokarm dla dorosłych traszek i starszych,wyrośniętych larw.
Miszka1987 - 2011-07-21, 13:26

Powiedzcie mi mistrzowie i mistrzynie, bo moje nowe oczko już niedługo będzie zrobione i chce żeby były w nich Liny i właśnie gupiki, i czy Linki (jak mi się uda to i takie po 40cm będą) nie będą robiły krzywdy gupikom?
Z drapieżników będzie sandacz (10cm) ale to tzw. "hiena cmentarna" dużych szkód jak np okoń wg mnie nie narobi :P

leszek50-57 - 2011-07-21, 14:28

W takiej obsadzie to ty gupików nie utrzymasz,bo to co ty proponujesz to są
drapieżniki a gupiki to łatwy kąsek ,na pewno musisz zrezygnować z gupików :P
poz.Leszek
---------------

Kaef - 2011-07-21, 14:51

Miszka1987 napisał/a:
Z drapieżników będzie sandacz (10cm)

Wymiar ochronny to 45 lub 50 cm (zależy gdzie). Skąd ryba ma być pozyskana??

Hubert - 2011-07-21, 14:51

Gupik nie utrzyma się w oczku z żadną inną rybą typowo oczkową, chyba że przez jakiś czas z narybkiem, np. karasi. Towarzystwo 40 cm linów to masakra, nie mówiąc juz o sandaczu.
Miszka1987 - 2011-07-22, 08:08

Od znajomego który ma hodowle ryb i akurat teraz ma małe sandacze które sprzedaje na zarybienia. A wymiar ochronny sandacza to z tego co wiem (byłem w zarządzie pzw) to ma w całej Polsce 50cm.
Czyli gupiki odpadają czy tak czy tak... dzięki za info :) :piwko: