Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - śmierdząca sprawa?

gregorj - 2010-11-13, 18:22
Temat postu: śmierdząca sprawa?
nawet bardzo śmierdząca, nie wiem czy się w ogóle za to zabierać - ale do rzeczy , w związku z wyborami władza pozwoliła nam się wpiąć do gotowej od pół roku kanalizacji, a więc w piątek wypompowałem po raz ostatni nieszczęsny zbiornik i się włączyłem w kanalizę, i co .... pozostał mi 3 - komorowy zbiornik z fest betonowymi ścianami grubości ze 30 cm i tak sobie kombinuję, jak bym rozwalił tylko jego "dach", trochę zasypał pozostawiając głębokość ok 1m, potem wyłożył folią, a brzegi obłożył ładną cegłą lub kamieniem /u kogoś w galeri widziałem takie baseny tylko nie mogę znaleźć, to zrobiłyby mi się 3 baseny o wymiarach gdzieś 2,5mx1m i głębokość 1m każdy, z grubsza tak to wygląda jak na rysunku - kusi mnie to jak diabli bo przy wejściu do domu , mógłbym sobie niezłą hodowlę lilii założyć.

jutro wstawię fotkę tego wynalazku w terenie
wszystkie prace oczywiście wiosną/latem

- co myślicie o tym pomyśle "pozbycia się" zbiornika i betonu? czy nie ma jakichś poważniejszych przeszkód w takim zagospodarowaniu?

Gosik - 2010-11-13, 18:53

tu masz link-całkiem ciekawa sprawa-mnie też to będzie czekało, bo Radzymin ma mieć kanalizację ;) http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3482
duzers - 2010-11-13, 18:54

uważam że to ciekawy pomysł :good: może być trochę problem z ułożeniem foli.
gregorj napisał/a:
u kogoś w galeri widziałem takie baseny tylko nie mogę znaleźć
też gdzieś widziałem takie oczko...
AurorA - 2010-11-13, 20:07

ja też mam taki zbiornik i jak mnie podłączą do kanalizy będę kombinował, ale u nas wolno to idzie i nie wiem czy dożyje. Projekt robiłem z 5 lat temu i chyba już nieważny.
zuzi10 - 2010-11-13, 21:15

Taki zbiornik na lilie tylko jednokomorowy i płytki prezentował Hubert Zdjęcie tutaj.
http://forum.oczkowodne.n...ghlight=#103234 oraz bolekso
http://forum.oczkowodne.n...2cc7f&start=165

JAREK G - 2010-11-14, 13:49

Zawsze możesz wykorzystać od zaraz i to pewnie bez jakiś większych przeróbek jako zbiornik na deszczówkę . Na razie tylko do podlewanie a jak się trochę przepłucze to i do zasilania oczka :)
AurorA - 2010-11-14, 18:57

Jak ścianki są fest to po co folia, pomalować można preparatem wodoszczelnym jak przy siatkobetonie i wio.
Gosik - 2010-11-14, 19:06

u nas mają w przyszłym roku robić kanalizację-jak chałupy nie sprzedam-to mam pytanie: szambo w środku podzielone jest na takie dwie komory-moje ma 10 tys.l., czy aby zrobić taki zbiornik wodny-muszę przebijać tą rozdzielającą ściankę w środku? czy wtedy coś się nie zawali?-głupie pytanie, ale spodobał mi się ten pomysł z wykorzystaniem tej betonowej budowli.
AurorA - 2010-11-14, 21:02

Gosik nie ma co gdybać, jak zrobią kanalizę i chaty nie sprzedaż pomyślimy.
gregorj - 2010-11-15, 09:03

AurorA napisał/a:
Jak ścianki są fest to po co folia, pomalować można preparatem wodoszczelnym jak przy siatkobetonie i wio
duzers napisał/a:
uważam że to ciekawy pomysł może być trochę problem z ułożeniem foli.

z preparatem wodoszczelnym byłoby dobre, ale to cholerstwo jest dosyć głębokie ze 2m i częściowo będę musiał zasypać i może zrobić jakieś schodki dla różnych gatunków, poza tym mam uzasadnione podejrzenia, że poprzedni właściciel nie przykładał się do jakości prac i materiałów więc na mrozach ten beton w kontakcie z zimną wodą mógłby się pewnego dnia mi rozpuknąć, więc chyba powoli pokombinuję z folią
JAREK G napisał/a:
Zawsze możesz wykorzystać od zaraz i to pewnie bez jakiś większych przeróbek jako zbiornik na deszczówkę . Na razie tylko do podlewanie a jak się trochę przepłucze to i do zasilania oczka

ha to chyba najczęstsze zastosowanie , wiele już szamb widziałem wykorzystywanych na takie zbiorniki do podlewania ogrodów, tylko u mnie jest studnia więc z tym mi nie spieszno Jarek
zuzi10 napisał/a:
Taki zbiornik na lilie tylko jednokomorowy i płytki prezentował Hubert Zdjęcie tutaj.

o właśnie , właśnie, chyba mi najbliżej do takiego wyglądu jak u Huberta i chyba będę w te stronę kombinował
- będę chyba też starał się przynajmniej częściowo wyburzyć ścianki między komorami

Tak wygląda to teraz -> a tak ... jak wam się podoba moje nowe bajorko :-D , coś w tym stylu chcę uzyskać

żonka namawia mnie jeszcze na jakiś nie nachalny element "ala fontanna", np. kamień z wypływającą wodą, obok tego zbiornika, wtedy mógłbym w to wpiąć jakiś systemik filtracyjny i uzyskać obieg zbiornik-pompa- filtr-fontanna i z powrotem ... no cała zima na przemyślenia

Bajbas - 2010-11-15, 18:12

Widzę, że szambo nielegalne - tuż przy płocie :P Ja też mam swoje blisko, ale nie aż tak. Tylko, że wa-wy póki co nie kanalizują, są bardziej zaniedbane rejony :lol:
Poważnie, to zamierzam zrobić kompostownik i grzyby hodować. No można też takie rybcie co to światła nie lubią ;)
:piwko: Bajbas

ewa535 - 2010-11-15, 18:53

Uważam ,ze bardzo dobrze kombinujesz :)
Ja bym jednak nie okładała brzegu płytkami ( jeśli dobrze zrozumiałam rysunek na zdjeciu) tylko piaskowcem , a gdzieniegdzie "wkleiłabym" jakiś większy oryginalny głaz. Używając tego piaskowca w niereguralnych kształtach i zróżnicowanych rozmiarach mógłbyś nawet uzyskać efekt odejścia od prostokąta.
Dostałam od jednego z forumowiczów link do ciekawej strony , która być może Cię zainspiruje.
Nie żebym wszystkie oczka chciała widzieć "po japońsku" ale bardzo oryginalne wydają mi się niektóre rozwiązania z tej strony i mogą ładnie komponować się w typowo polskim ogrodzie też.

http://www.koi-in-siegen....iche/index.html

gregorj - 2010-11-15, 19:44

ewa535 napisał/a:
Ja bym jednak nie okładała brzegu płytkami

Ewa to cegły miały być, nie płytki, tylko murarz tak niechlujnie... nogi mu ... powyrywam :) , poważnie to bardzo fajna jest twoja inspiracja japońska , pomyślę i kto wie
Bajbas napisał/a:
Widzę, że szambo nielegalne - tuż przy płocie Ja też mam swoje blisko, ale nie aż tak.

- wiesz, zaciekawiony, spojrzałem w plan realizacyjny gostka od którego kupowałem z 86r. i okazuje się legal opieczętowany z tak własnie wrysowanym zbiornikiem, ale w tamtych czasach a i teraz zdarzają się różne cudeńka .

Przypomniałeś mi żarcik , który krążył po zamachu 11go listopada w NY, żarcik krążył w Polsce
.... idzie dwóch podchmielonych gości ulicą i patrzą na Pałac Kultury, w niedalekiej odległości widzą motolotnię , która dziwnie zbliża się niebezpiecznie blisko do budowli , jakiś podmuch i i uderza w Pałac ,
- Józiu widziałeś ty to kurna ...
- taaa, psia mać - jakie państwo taki zamach

- parafrazując - jakie ..... takie szambo :bum:

leszek50-57 - 2010-11-15, 19:58

gregorj-nie gniewaj sie ale mi się twoje oczko kojarzy misie z basenem
raczej musisz pomyśleć o wykończeniu brzegów,żeby było naturalnie :P
poz.Leszek
-----------------------

Vanka - 2010-11-15, 20:47

leszek50-57 napisał/a:
gregorj-nie gniewaj sie ale mi się twoje oczko kojarzy misie z basenem
raczej musisz pomyśleć o wykończeniu brzegów,żeby było naturalnie :P
poz.Leszek
-----------------------

a ja marzę o czymś takim właśnie - blisko domu - super regularne kształty i masa lilii wodnych. Coś jak u Huberta i właśnie tak jak na Twoim projekcie.
A co do żartu - pomijając, że zamach był we wrześniu to nie sposób się nie zgodzić ;)

samuraj - 2010-11-15, 20:57

łatwiej z tego zrobic oczko w stylu formalnym , może w tym kierunku uderzysz? http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1523
Bajbas - 2010-11-15, 23:41

leszek50-57 napisał/a:
gregorj-nie gniewaj sie ale mi się twoje oczko kojarzy misie z basenem raczej musisz pomyśleć o wykończeniu brzegów,żeby było naturalnie

pogięło Was z tą naturalnością :???: w takim miejscu tak otoczonym może być spokojnie styl bardziej formalny. Nie wszędzie "naturalność" pasuje. Do tego musi być dostosowana reszta otoczenia. Na siłę się da, ale moim zdaniem ten wstępny projekt nie jest zły.
:piwko: Bajbas
PS. co do legalności - polskie przepisy są takie porąbane, że .... :lol:

zuzi10 - 2010-11-15, 23:48

Masz rację Bajbas, właśnie w tym miejscu pasuje, taka prosta forma geometryczna.
gregorj - 2010-11-16, 17:09

dzięki za zainteresowanie tematem , wszystkie uwagi mile widziane, możecie łupić ile wlezie, lepiej teraz niż po ptakach, wybaczcie , że znalazłem sobie zabawę w planowanie ale jakoś ta ciemnica wczesna na dworze mi tak robi,
- w tym miejscu rzeczywiście chyba mi najbliżej do formalnego zbiornika, póki co myślę w tym kierunku, co się jeszcze urodzi do wiosny , zobaczymy.
Wstawiam jeszcze 2 rysuneczki co mniej więcej sobie wymyśliłem:
- materiał na wyłożenie brzegów, podoba mi się klinkier, ale jakby mi się udało znaleźć długie płyty z jakiegoś ładnego kamienia byłoby gut
- zasilanie pompy, będę mógł doprowadzić w ziemi w okolice kosza i tam zamontować jakąś puszkę
- zastanawiam się nad filtrem i może się bez niego obędę, trochę go trudno w taki system z głazem będzie wpiąć

no oczywista pod głaz i strumyk też folia, myślę, że to ma szanse powodzenia, na razie mam zaklepany młot pneumatyczny na wiosnę :evil:

AurorA - 2010-11-16, 21:36

Jak nie dasz ryb to filtr nie będzie do niczego potrzebny, a z wydajnością pompy też nie przesadzaj- nie może być zbyt mocna bo lilie nie lubią rozpryskiwania i falowania na powierzchni.
Zapowiada się ciekawie.

Gosik - 2010-11-17, 12:17

Te pałki i kosaćce-dałabym pod płotem, a od schodów i ulicy-lilie :P
zuzi10 - 2010-11-17, 13:49

Gosik napisał/a:
Te pałki i kosaćce-dałabym pod płotem,

Tak właśnie przewidział grigorij co widac nas pierwszym rysunku

Gosik - 2010-11-26, 16:34

była dziś pani od kanalizacji-zaczną robić na wiosnę i okazało się, że niestety połączenie rur, które będą w środku szamba, wykluczają zrobienie w nim stawu, bo musi być studzienka rewizyjna w tym miejscu-czyli skują dno szamba i włożą w nie kręgi-chyba że wykopią na około, ale wtedy zniszczą mi kostkę wjazdową-ech...a już miałam nadzieję na taki fajny przy wejściu basen dla lilii :x
Tomalski - 2010-11-30, 10:11

Witam, myślę że nic straconego, nie rozmawiaj z panią a z robotnikami, kostkę, może da się jakoś zdjąć, nie inwazyjnie, może będzie mniej strat? A jak pogadasz z robotnikami dasz na flaszkę będą robić ostrożnie??
Piotrek.P. - 2010-11-30, 12:36

Tomalski napisał/a:
Witam, myślę że nic straconego, nie rozmawiaj z panią a z robotnikami, kostkę, może da się jakoś zdjąć, nie inwazyjnie, może będzie mniej strat? A jak pogadasz z robotnikami dasz na flaszkę będą robić ostrożnie??

Jaką flaszkę , jakie ostrożnie ? u mnie chcieli oczko rozbierać bo by im nie pasowało i dłużej by robili ... jedno zdanie które utkwiło mi w pamięci ... "macie Panowie plany i proszę według nich robić" , kopali łopatami żeby czegoś nie zniszczyć . Tyle że ktoś musiał stać nad nimi cały czas.

Gosik - 2010-11-30, 22:06

Dziękuję za rady-niestety na planach zaznaczono studzienkę rewizyjną w szambie-nie wiem czy coś wskóram, ale zobaczę jacy przyjdą robotnicy-może da się z nimi pogadać...ze skrzynką piwa na widoku ;)
gregorj - 2010-11-30, 22:12

Gosik napisał/a:
ale zobaczę jacy przyjdą robotnicy-może da się z nimi pogadać...ze skrzynką piwa na widoku

walcz Gosik, walcz - u mnie planowo miała być studzienka koło szamba, ale tak miałem dosyć betonów na mojej działce, że poszedłem w zaparte, o dziwo ;) się zgodzili bez studzienki na mojej ziemi.

Gosik - 2010-11-30, 22:17

no to Gregor-dodałeś mi otuchy-dzięki. Zaczynają kopanie na wiosnę-zobaczymy...pewnie już w lecie ruszą :)
Gosik - 2012-08-11, 16:43

Odświeżę temat sprzed 2 lat. Właśnie zakończono prace kanalizacyjne w całej ulicy. Znów zmiana planów, okazało się, że kanalizacja wejdzie do mnie od bocznej ulicy, a studzienka zostanie zrobiona 2 m od szamba, więc spokojnie mogę robić tam basen-lilie-basen dla lilii wyłożony folią.
Piotrek.P. - 2012-08-11, 17:02

Ja swoje szambo zasypałem bo robił się wiór z trawnika , czekamy na realizację i szacun że chce Ci się w tym babrać :piwko:
Gosik - 2012-08-22, 19:26

Jeszcze Piotr zobaczę, mam już 2 oczka, być może wykorzystam szambo jako zbiornik wody z odpływu drenażowego.Na razie zrobiono kanalizację, ale kiedy pozwolą nam się do niej podłączyć, to insza inszość :((