| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Podwodna trawa
kajson - 2010-08-03, 08:56 Temat postu: Podwodna trawa Witam. W moim naturalnym stawie rogatek zarósł całą powierzchnię. Ręcznie go usunąłem. Nasapałem się przy tym co niemiara ale udało mi się. Wyciągnąłem 6 pełnych taczek rogatka. Niestety nie wszystko dałem radę i wiem ze za kilka miesięcy będzie to samo. Mam niewielki stawek na torfowisku. Chciałbym kupić lub znaleźć roślinę, która tworzy jakby to powiedzieć taki podwodny dywan, taką trawę. Chcę żeby zarosło mi to całe dno ale nie miało długich liści do powierzchni lustra. Taki podwodny "dywan". Wziąłem kiedyś z jeziora coś takiego, miało takie delikatne igiełki i zarastało całe dno jeziora a przy tym nie było wysokie. Wyglądało to pięknie bo na tle tego widać było ryby. Niestety rogatek zagłuszył mi rozwój tej rośliny zanim zaczęło mi się rozprzestrzeniać. W tym jeziorze w tym roku już nie widziałem tego " podwodnego kobierca" (zalane było powodzią i tylko pełno mułu) a w innych już nie znalazłem.
Może ktoś wie co to za roślina albo może doradzi jaką inną mogę wrzucić żeby taki podwodny dywan zrobić?
Vanka - 2010-08-03, 09:07
chodzi Ci zapewne o ponikło igłowate
Elendil - 2010-08-03, 09:17
Tak ponikło igłowate. Mam w oczku i jest fajne
Moczarka kanadyjska też potrafi zarosnąć dno, ale ta rośnie nieco wyższa.
kajson - 2010-08-03, 09:42
Dzięki wielkie. Ta roślina wygląda super. Sprawdziłem jednak na google i wychodzi na to że może tworzyć podwodny dywan ale do głębokości 50 cm. U mnie w stawie miejscami jest 2m głębokości. Napisz na jakiej głębokości rośnie u Ciebie ta roślina i czy dużo zajęło czasu zanim zakryła w oczku całe dno. Poza tym u mnie jest dno torfowe i nie wiem czy się przyjmie. Wyczytałem że lubi piaszczysto gliniaste podłoże.
melek - 2010-08-03, 12:19
Jest taki gatunek rdestnicy, zobacz ten link http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=15
AurorA - 2010-08-08, 00:28
ponikło igłowate na torfie raczej zmarnieje, poza tym najlepiej rośnie jako roślina błotna na powierzchni choć okresowe zalania dobrze znosi.
18empty18 - 2011-10-09, 08:19 Temat postu: trawnik na dnie oczka wodnego Witajcie mam oczko wodne z betonowym dnem. Na płytkiej części oczka ok 30 - 50 cm chciał bym posadzi jakaś roślinę podwodna np ( jakiś mech ) aby ta roślina stworzyła wrażenie podwodnego trawnika . Jaka roślinę byście zaproponowali.
Elendil - 2011-10-09, 08:24
Ponikło igłowate
18empty18 - 2011-10-09, 09:00
rdestnica jest gatunkiem a czy mogli byście powiedzieć jak dokładnie nazwa tej rośliny nisko rosnacej . Szukam roślin podwodnej jak najniżej rosnącej a może jakiś mech
Vanka - 2011-10-09, 09:06
Mech zdrojek
18empty18 - 2011-10-09, 22:24
Może macie jeszcze jakieś propozycje na utrzymanie czystości płytkiego dna chodzi tu o to aby ładnie było widac ryby tam pływające , czy jest możliwość ze na gł ok 30 - 40 cm będę miał niezanieczyszczone dno lecz ładne zielone .
AurorA - 2011-10-09, 23:14
zielone to trudno utrzymać, ale piaseczek robi wrażenie
18empty18 - 2011-10-11, 13:42
Tak masz racje piasek alb drobne kamienie ale jak utrzymać ich czystości chce porostu na płytkiej części oczka widzieć ryby a a jednocześnie żeby nie było można widzieć betonowego dna , a może macie pomysł jak można jeszcze urządzić oczko wodne
kordiankw - 2011-10-11, 14:19
| 18empty18 napisał/a: | | Tak masz racje piasek alb drobne kamienie ale jak utrzymać ich czystości chce porostu na płytkiej części oczka widzieć ryby a a jednocześnie żeby nie było można widzieć betonowego dna , a może macie pomysł jak można jeszcze urządzić oczko wodne | Za chwilę beton pokryje się i tak glonami, więc nie będziesz go musiał oglądać.
AurorA - 2011-10-11, 14:56
Ja mam na półce 50 cm piaseczek i jest fajnie, buszują na nim kiełbiki i piasek jest czysty
18empty18 - 2011-10-11, 16:46
Na pisaku nie odkłada sie brud , glony , odpady , musisz jakoś specjalnie dbać o czystości tego pisaku ?
AurorA - 2011-10-11, 18:59
nic nie robię, ale może rybki spychają brud na niższa półkę, szczególnie kiełbiki buszują na tym piasku. Ja w tym miejscu karmię wiec jest tam ruch.
18empty18 - 2011-10-11, 20:30
Dzieki za podpowiedz pewnie ja wykorzystam w pewnej części oczka , ale wrodzimy do tematu czy macie jeszcze jakie niskie podwodne rośliny był tutaj temat o mchu jakie mogą być jego zalety a jakie wady
PROSZĘ O POMOC
AurorA - 2011-10-11, 21:13
ładny trawniczek uzyskasz z grubosza helmsa ale aby był ładny trzeba go strzyc no i z czasem porasta glonami- po zimie zawsze jest brudny i brzydki a te najładniejsze młode pędy wypada przycinać.
można też spróbować z ponikłem igłowatym lub okrężnicą ale z doświadczenia to nie jest to zielone przez cały sezon
tu masz linki do tych roślin:
http://www.sklep.oczkowod...elmsa_578_k.jpg
http://www.sklep.oczkowod...o-iglowate.html
http://www.sklep.oczkowod...a-bagienna.html
ewa535 - 2011-10-11, 21:25
Ładnie się prezentuje okrężnica bagienna. Ponoć gorzej z odradzaniem po zimie. Nie wiem dopiero spraktykuję. Jedno jest pewne przez cały sezon ( i zimę też ! ) zielony dywanik jest tak jak chcesz.
18empty18 - 2011-10-12, 13:59
Przepraszam a w czym sadzi te rośliny , czy one mogą rosnąc na betonie lub kamieniach tak jak porosty czy muszą miedz jakieś piaskowe podłoże . Dziękuje za przedstawienie rośliny.
ewa535 - 2011-10-12, 15:20
Ja powtykałam pomiędzy kamyki. A raczej kamykami przygniotłam włosowate mikre korzonki.
Jeśli chcesz dywanik to też Ci tak radzę, choć w naturze roślina rośnie w bardzo żyznym podłożu.
18empty18 - 2011-10-12, 15:36
Dzieki wielkie za rade wykorzystam ja i myślę ze to chyba najbardziej pasująca mi roślina ale ocenie ja dopiero wiosna dziękuje . Proszę o kolejne rady i rośliny może nie tylko mi sie przydadzą ale tez innym pozdrawiam i
Zapraszam z pomysłami
|
|