Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Naturalne oczko i co dalej?

martap - 2010-05-06, 11:23
Temat postu: Naturalne oczko i co dalej?
Witam!
Na działce którą zamierzam wkrótce kupić znajduje się naturalne oczko wodne.
Wybrałam tą ziemię właśnie ze względu na nie- bardzo mi się spodobało :)
Mam prośbę do Szanownych Forumowiczów- co można ( lub należy) zrobić z takim oczkiem żeby było piękną ozdobą ogrodu? Chcę zachować jego naturalny charakter, szkoda mi wycinać drzew i krzaczków... Bardzo liczę na wsparcie bo jestem wielką zieloną żabą w tych tematach ;)
Pozdrawiam serdecznie!!!

Stasiek - 2010-05-06, 11:49
Temat postu: Naturalne.
Naturalne jest piękne ale małe zabiegi kosmetyczne są konieczne.
duzers - 2010-05-06, 15:16

witam..raczej nie obejdzie się bez małej przycinki.za bardzo zarośnięte,napewno jesienią masa liści wpada do wody.trzeba wyczyścić dno z mułu.to na pierwszym planie.póżniej już można cokolwiek planować,poprawić brzegi,zasadzić rośliny itp.czy w tym oczku są ryby?
leszek50-57 - 2010-05-06, 19:05

Proponuje Ci martap,zanim coś zrobisz to poczytaj i po oglądaj nasze oczka
na pewno coś dla siebie znajdziesz,a tak na marginesie to trzeba zacząć
od sprzątania i przycinanie krzaków i drzew. ;)
poz.Leszek
---------------

Ludwig - 2010-05-06, 20:04

Bez przycinania się nie obejdzie. To jest dzicz ;) .
Podaj parametry tego stawu głębokość, długość, szerokość itp.
Wtedy będziemy mogli pomóc.

Pozdrawiam

maruder - 2010-05-07, 01:21

Mnie też się tam podoba.
Zostaw najciekawszą dla siebie część taką jaka jest teraz, ewentualnie usuń z niej to co niepotrzebne/brzydkie, a z naprzeciwka/obok/ w tej strefie, zrób sobie "punkt widokowy"/miejsce do wypoczynku. Natomiast te "maliny" na górze można śmiało zastąpić czymś innym, albo po prostu wyciąć.
Powyciągaj z wody tyle gałęzi ile zdołasz - oprócz ozdobnych oczywiście ;) Czyszczenie dna możesz sobie zafundować jeśli Cię na nie stać, ale jeśli jest tam około metra głębokości, to ja bym sobie darował.
Masz materiał na super oczko :)

art1234 - 2010-05-07, 07:27
Temat postu: Zastanów się dobrze czy warto
A ja szczerze współczuję ze zdjęć wygląda że to jest sory ale bagno bez powycinania krzaków i duzzzej ilości drzew i na pewno bez odmulenia to zostanie po prostu bagno i siedlisko komarów zastanów się dobrze bo z czymś takim jest od cholery roboty – kiedyś wspomnisz moje słowa. Ja walczyłem ze swoim stawem jakieś 20 lat zanim pozbyłem się drzew itd. i jeszcze nie skończyłem nie wspomnę o corocznym wycinaniu roślin wodnych i przekwitłych lilii i ich liści, wybieraniu codziennie lecących liści drzew od sąsiada. No ale zrobisz co chcesz – może jest działka bez stawu.
Art

Gosik - 2010-05-11, 12:44

Moje oczko zanim doczekało się foli-na następny dzień po wykopaniu- wypełniło się po brzegi wodą-dobrze bo zebrało wodę z terenu ale jest surowe, nie ma fili i nie wiem czy wstawienie na platformie pompy to dobry pomysł.Półki trzymają się świetnie a i wyspa trzyma się doskonale-czy można zostawić takie naturalne, czy jednak wypompowywać wodę i kłaść folię?
Dziękuję za rady.

art1234 - 2010-05-11, 13:34
Temat postu: ale ludzie są uparte
Gosia a po co Ci folia jak juz masz staw i wszystko się trzyma zobacz w lato jaki będzie poziom wody to zdecydujesz a wszystko duuuuuuuuuuzo lepiej rośnie w glebie niż w doniczce.
Art

Gosik - 2010-05-11, 15:01
Temat postu: Re: ale ludzie są uparte
art1234 napisał/a:
Gosia a po co Ci folia jak juz masz staw i wszystko się trzyma zobacz w lato jaki będzie poziom wody to zdecydujesz a wszystko duuuuuuuuuuzo lepiej rośnie w glebie niż w doniczce.
Art

Masz rację, ale co z pompą-teraz stoi na takiej platformie, aby nie pobierała mułu-czy to wystarczy?, a co z rybami?-chciałabym mieć ze dwie sztuki:)

leszek50-57 - 2010-05-11, 18:50

Gosia śmiało wpuść ryby i pompkę masz wyżej też dobrze
nie będzie ci zasysać mułu.Powadzenia. ;)
pozLeszek
--------------

art1234 - 2010-05-12, 10:08
Temat postu: ale ona ma zasysać
ale pompa ma zasysać szlam i zostawiać go w filtrze.

Art

leszek50-57 - 2010-05-12, 20:53

Ja osobiście nie daję popy na dno ,bo można ją uszkodzić,
pompa powinna być nad dnem . ;)
poz.Leszek
--------------

Gosik - 2010-05-20, 08:47
Temat postu: Re: ale ona ma zasysać
art1234 napisał/a:
ale pompa ma zasysać szlam i zostawiać go w filtrze.

Art

Art-ale jak u mnie zassie (nie szlam tylko-ziemie, gruz,piasek i glinę), to kompletnie się zatka-platforma ma 15 cm wysokości.Poczekam całe lato-jak woda się utrzyma to w przyszłym roku wpuszczę ryby. Teraz mimo bardzo mokrego gruntu-woda jest tylko w stawie-nie przechodzi na ogród :) ale nie wiem jak będzie w porze suchej....boże, zrobiło nam się zamiast 4 pór roku-tylko dwie-pora sucha i mokra :) , a raczej śniegowa i deszczowa.

art1234 - 2010-05-21, 06:58
Temat postu: nie rozumiem
jak to grus i inne rzeczy to co TY masz w tym oczku i gdzie je kopałaś na smietniku?
Art :?:

Gosik - 2010-05-24, 12:50

[quote="leszek50-57"]Gosia śmiało wpuść ryby....
Leszku-czy nie za wcześnie na ryby?-nie chciałabym zrobić im krzywdy-staw ma niecały miesiąc i wodę gruntową....

Adalbert - 2010-05-24, 13:30

Gosik napisał/a:
staw ma niecały miesiąc i wodę gruntową....

to gruntowa a nie kranówa więc nie musi się "odgazować" i dojrzeć. Karasie spokojniue dadzą sobie radę.

Livaen - 2010-05-24, 17:27

Ja równiez posiadam naturalne oczko i pisze w tym dziale ponieważ mam pewien problem . Oczko zostało wykopane na jesień i napełniło sie wodą gruntową która staął pzred cala zime do marca wsadzilem kilka roślin ale chyba za malo, Woda była krystalicznie czysta przejrzysta do dna mimo ze oczko ma 1,7m głebokości. Podłoże jego jest gliniaste. Trafiłem na okazje i ryby od znajomego , było ich sporo więc wpuściłem do tego oczka - stawu. Na drugi dzien woda zmaulona wiodocznosc max 10 cm teraz po miesiacu jest okolo 30 cm . Czy wogole przy podlozu gliniastym jest szansa na pzrejrzysta wode ? . Jak tak to jak ja uzyskac bez wypompowywania wody i wykladania folią :)
Gosik - 2010-05-25, 08:49

[quote="Livaen"] Czy wogole przy podlozu gliniastym jest szansa na pzrejrzysta wode ?

Marne szanse-zauważyłam że to w dużej mierze zależy od pogody-raz przejrzystość lepsza, innym razem prawie żadna.

[ Dodano: 2010-05-25, 09:52 ]
Adalbert napisał/a:
Gosik napisał/a:
staw ma niecały miesiąc i wodę gruntową....

to gruntowa a nie kranówa więc nie musi się "odgazować" i dojrzeć. Karasie spokojniue dadzą sobie radę.

Karaś da sobie radę :) ...woda gruntowa jest tak wysoko, że mój staw wylał na ogród w części poza wałem-karaś mógłby przydreptać mi do domu :) ))), ale wczoraj odwiedziła mnie chyba młoda ropucha-na razie tylko zwiedzała-może wróci z rodzinką:)

leszek50-57 - 2010-05-25, 11:54

Livaen napisał/a:Czy wogole przy podlozu gliniastym jest szansa na pzrejrzysta wode ? . Jak tak to jak ja uzyskac bez wypompowywania wody i wykladania folią :)
-------------------------------------------------------------------------------------
Będzie trudno utrzymać przejrzystą wodę może jak zastosujesz bobry
filtr i do tego jeszcze filtr korz-gleb no i dużo roślin czyszczących wodę
to może się udać. :P
poz.Leszek
-------------

maruder - 2010-05-25, 12:16

Szansa jest, ale trzeba wymienić ryby na takie, które nie ryją w podłożu, zasadzić dużo roślin i zrobić filtr glebowo korzeniowy.
Livaen - 2010-05-25, 16:00

Mam jesiotry wiec chyba one ryja w wodzie. Ale rzeczywisci ejak pare dni był deszcz pzrejrzystśc max 10 cm teraz ok 40 cm więcej i tak chyba nie bedzie ;/
Gosik - 2010-05-31, 09:54

Nie Art-nie kopałam na śmietniku.Kopałam w ogrodzie, ale po 80 cm czarnoziemu, później gliny i piasku-w jednym miejscu pokazał się gruz. Myślę że to część pozostałości po budowie domu.Ogólnie w oczku mam ziemie a im bliżej dna glinę i piasek.

[ Dodano: 2010-05-31, 10:55 ]
art1234 napisał/a:
jak to grus i inne rzeczy to co TY masz w tym oczku i gdzie je kopałaś na smietniku?
Art :?:

Nie Art-nie kopałam na śmietniku.Kopałam w ogrodzie, ale po 80 cm czarnoziemu, później gliny i piasku-w jednym miejscu pokazał się gruz. Myślę że to część pozostałości po budowie domu.Ogólnie w oczku mam ziemie a im bliżej dna glinę i piasek.

Vanka - 2010-05-31, 18:59

Gosik napisał/a:
80 cm czarnoziemu, później gliny i piasku-

Gosik - jejuniu jaka gleba :o
Koparę mam do ziemi i zazdroszczę, możesz uprawiać co chcesz..

Gosik - 2010-06-01, 08:55

Vanka napisał/a:
Gosik napisał/a:
80 cm czarnoziemu, później gliny i piasku-

Gosik - jejuniu jaka gleba :o
Koparę mam do ziemi i zazdroszczę, możesz uprawiać co chcesz..

To niestety działa w obie strony-chwasty mają również niezłe pole do popisu :)
Ziemia fantastyczna, ale koszenie trawy 2x/tydz bo inaczej dochodzi do 30 cm.

Elendil - 2010-06-01, 09:08

To trzeba sobie jakieś kózki albo owieczki przygarnąć. I niech koszą ekologicznie :-D
Gosik - 2010-06-01, 10:11

Elendil napisał/a:
To trzeba sobie jakieś kózki albo owieczki przygarnąć. I niech koszą ekologicznie :-D

nio tak...kózki chciałam, ale mam 2 psy, kota, 2 chomiki, dwóch synów...chyba za dużo tego inwentarza :) ), a jeszcze chciałabym ze dwie rybki :)

Elendil - 2010-06-01, 10:52

Zostaw kota i chomiki, najmniej kłopotliwe, resztę oddaj gdzieś (szczególnie tych dwóch chłopaków, bo to kłopoty gwarantowane :P ) i weź kozy. Będziesz miała więcej spokoju i mniej pracy :hehe:
Gosik - 2010-06-01, 14:23

:hehe: a to dobre-ciekawe czy moje chłopaki zgodzą się na taki pakiet "oddam w dobre ręce-2 młode samce i dwa psiaki-budę dodam na deser" :) ))

[ Dodano: 2010-06-02, 13:07 ]
Livaen napisał/a:
Mam jesiotry wiec chyba one ryja w wodzie. Ale rzeczywisci ejak pare dni był deszcz pzrejrzystśc max 10 cm teraz ok 40 cm więcej i tak chyba nie bedzie ;/

Moje oczko nawet na 20cm nie ma przejrzystości-woda jest jakby żółta-czy to normalne?-woda gruntowa-staw naturalny.