| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - rdestnica plywajaca
killer1558 - 2006-06-20, 22:48 Temat postu: Rdestnica pływająca-pomocy Witam ,pierwszy raz Rdestnica pływająca posadziłem na wiosne i pieknie mi sie zaczeła rozrastac ale od tygodnia cos mi sie do niej dobiera przypuszczam ze slimaki ale moze ktos sie jeszcze wypowie co to moze byc wypadaja dziury w lisciach
Pawel Woynowski - 2006-06-21, 01:20 Temat postu: Re: Rdestnica pływająca-pomocy
| killer1558 napisał/a: | Witam ,pierwszy raz Rdestnica pływająca posadziłem na wiosne i pieknie mi sie zaczeła rozrastac ale od tygodnia cos mi sie do niej dobiera przypuszczam ze slimaki ale moze ktos sie jeszcze wypowie co to moze byc wypadaja dziury w lisciach
|
Mogą to być ślimaki lub jakieś larwy owadów wodnych np. chrząszczy. Lecz nie przejmuj się taki jest urok tej rdestnicy, lubią ją ślimaki wodne i różne larwy. Poradzi sobie wypuszczając nowe liście. Zresztą na grzybieniu też masz takie otwory.
Ja raczej cieszył bym się z tego, oczko żyje i poza roślinami są w nim również i bezkręgowce, a to znaczy że masz zdrowe oczko i życie w nim wrze. Tak trzymaj.
killer1558 - 2006-06-21, 07:59
dzieki zasłowa otuchy mam nadzieje ze tak jak mówisz odrodzi sie , a co do bezkregowców to sam co nieco puszczałem ,zeby zrobic troszke równowagi slimaków to mam 4 gatunki a co na roslinkach przytargałem to sam nie wiem
Piecyk99 - 2010-04-22, 18:44 Temat postu: rdestnica plywajaca czy ma ktos rdestnice plywajaca u siebie? w tamtym roku przynioslem do siebie rdestnice i posadzilem w dnie tak zeby liscie plywaly po powierzchni. w tym roku nic sie nie dzieje. ona musi byc posadzona do dna czy moze rosnac wolno? jak ja pielegnowac? dodam ze jak ja przynioslem do siebie to miala lodygi z korzeniami.
seedkris - 2010-04-22, 19:18
Rdestnica pływająca wcześnie startuje wiosną . Teraz ma już spore pędy, ale liści pływających po powierzchni jeszcze brak. Jak dla mnie to roślina bezproblemowa.
koczisss - 2010-04-22, 21:32
U mnie pojawił się jeden mini listek, a pędów bez liści jest masa, 2/3 oczka zarośnięta.
Na dnie mam piasek, a roślina rozrasta się rozłogami.
Roślina bezproblemowa do pewnego stopnia.
Trudno jest ją wyciąć przed zimą bez wchodzenia do wody, no i ciężko jest ucinać w sezonie żółknące i gnijące liści.
Niestety oczko u mnie jest na tyle duże, że z brzegu pielęgnować się nie da.
Mariusz - 2010-04-23, 20:46
| seedkris napisał/a: | | Jak dla mnie to roślina bezproblemowa. |
Dokładnie tak
Piecyk99 - 2010-04-24, 09:30
no ja wyciaglem ze stawu naturalnego kilka lodyg z loscmi i posadzilem je i rosly w tamtym roku. ciekawe jak w tym roku to bedzie wygladac bo jak na razie cicho.. nic nie widac.. czy ta roslina musi byc dobrze ukorzeniona?
seedkris - 2010-04-24, 17:59
Ta roślina ma silne kłącza, zakotwiczone w dnie. Można rozmnożyć z sadzonek pędowych,kłączy i nasion.
Piecyk99 - 2010-04-25, 18:37
a czy jesli klacza byly zle zasadzone, za malo podloza czy po prostu za malo klacza, to da rade odbic?
koczisss - 2010-04-25, 18:42
| Piecyk99 napisał/a: | | a czy jesli klacza byly zle zasadzone, za malo podloza czy po prostu za malo klacza, to da rade odbic? |
Jeśli teraz nie ma po niej śladu, to już raczej po wszystkim.
U mnie jest masa pędów w wodzie, dotykają powierzchni wody, wygląda to jakby sterczały pionowo brązowe niby trawki z których rozwijają się liście.
Już kilka jest na powierzchni, na razie brązowe zamiast zielone, ale na zieleń przyjdzie czas gdy się ociepli.
Piecyk99 - 2010-04-25, 18:57
ja tez widze lodygi ktore sa w wodzie ale jak na razie nie widac zeby cos sie rozwijalo..
koczisss - 2010-04-25, 19:00
Są w wodzie przy dnie, czy rosną do góry?
Piecyk99 - 2010-04-25, 20:06
jak na moje to raczej rosna ale pomalu strasznie. w tamtym roku jak je wsadzilem byly juz calkowicie rozwiniete i te klacza wlozylem miedzy kamienie przykrylem zwirem itp. jakas glizna piasek czy cos tez tam byly. i zyly sobie ladnie a nawet nowe listki produkowaly, a tego roku cos marnie z rdestnica..
AurorA - 2010-04-25, 22:08
jeszcze woda za zimna - na rośliny podwodne za wcześnie- one startują na dobre jak temperatura wody ma ponad 15 stopni.
Piecyk99 - 2010-04-26, 19:02
wyciagnalem jedno klacze zeby sprawdzic i chyba cos sie dzieje:) co prawda nie ma nic co by liscie przypominalo, ale sa zieloniutkie, nowe lodyzki
kiedy startuja bobry tak na dobre?
|
|