| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Choroby ryb - Jak inni leczą ryby
ontario_ab - 2010-03-26, 13:20 Temat postu: Jak inni leczą ryby ryby na stole operacyjnym:
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#
JAREK G - 2010-03-26, 23:21
Ciekawe. Bardzo spokojnie leżały te koi , chyba że były pod narkozą
AurorA - 2010-03-27, 00:35
Wg mnie za dużo tych preparatów- wali jeden po drugim. A wyleczenie takich wrzodów to ciężka sprawa.
ontario_ab - 2010-03-27, 18:59
faktycznie takie mixy to raczej nic dobrego, jeśli dobrze pamiętam jest to reklama firmy produkującej ten stół operacyjny; ryby wyglądają na takie po kilku albo kaput
silpe - 2010-03-27, 19:17
http://www.youtube.com/watch?v=dMjxXv4CgF0
Troszke drastyczne!
KOImark - 2010-03-27, 20:27
| silpe napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=dMjxXv4CgF0
Troszke drastyczne! |
Widziałem takie rzeczy na własne oczy w Holandii
Wiecie oni tam mają całkiem inne podejście to KOI
Cieszą się nimi całe życie, kupują rybę która dożywa z nimi starości, wydają takie pieniądze na veta tak jak u nas na pieski.
Vet przyjeżdża diagnozuje, jeśli da się leczyć to leczy jak już nie ma szans to eutanazja.
Teraz w Holandii furorę na takie rany robi ANAREX BIO, drogi to specyfik ale ja sam testowałem w akwarium na jednym Chagoi w listopadzie który naprawdę źle wyglądał, to co zrobił ANAREX to cud, że ta ryba przeżyła a dwa tygodnie temu została sprzedana jako zdrowa i piękna ryba.
AurorA - 2010-03-28, 01:18
Dlaczego oni trzymają te ryby tak długo w gołym ręku?
KOImark - 2010-03-28, 09:01
| AurorA napisał/a: | | Dlaczego oni trzymają te ryby tak długo w gołym ręku? |
a co to za różnica jak one są na takim haju po zapodaniu TRICAIN że ona jak i w wodzie to i tak do góry brzuchem
TRICAIN podaje się do uspokojenia ryby, to coś ala narkoza.
AurorA - 2010-03-28, 20:13
A co to ma do rzeczy- temperatura ręki ma ponad 36 stopni- może to prowadzić do trwałych uszkodzeń/poparzeń.
KOImark - 2010-03-28, 20:19
| AurorA napisał/a: | | A co to ma do rzeczy- temperatura ręki ma ponad 36 stopni- może to prowadzić do trwałych uszkodzeń/poparzeń. |
Widocznie wiedzą co robią, tam są veci specjalnie od KOI
Przyjeżdża Ci na telefon i robią zabiegi
Jeszcze na daleko do Holendrów
Kaef - 2010-03-28, 23:33
Trzymanie w ręce nie zaszkodzi. U nas ryby są wprowadzane w narkozę za pomocą propiscinu. Potem wykonuje się różne zabiegi.
kloszard - 2010-04-29, 17:21
a ja mam takie pytanie. Mam ładnego koi 40 cm i capnoł go kot. Zrobił mu niewielka rane Dwie duze łuskina na grzbiecie ma lekko nastroszone i miejsce jest zaczerwienione. Co powinienem zrobic? Usunac te łuski i przemyc rane? Jesli tak to co lepsze roztwór soli ,jodyna czy woda utleniona ? za wszelkie rady z góry dziekuje:)
leszek50-57 - 2010-04-29, 19:27
Na twoim miejscu nic nie rób samo się zagoi,ale jak chcesz to zrób
jodyną na waciku rozcienczoną
poz.Leszek
--------------
ewa535 - 2010-04-29, 20:48
| kloszard napisał/a: | | a ja mam takie pytanie. Mam ładnego koi 40 cm i capnoł go kot. Zrobił mu niewielka rane Dwie duze łuskina na grzbiecie ma lekko nastroszone i miejsce jest zaczerwienione. Co powinienem zrobic? Usunac te łuski i przemyc rane? Jesli tak to co lepsze roztwór soli ,jodyna czy woda utleniona ? za wszelkie rady z góry dziekuje:) |
sól na rane ?
on Ci z bólu i stresu umrze, nawet jodyny bym nie dała, człowiek rozumie to przetrzyma ale zwierze biedne ? juz i tak potrzebuje psychologa po incydencie z kotem...
!
Adalbert - 2010-04-29, 20:57
| ewa535 napisał/a: | sól na rane ? |
wbrew pozorom fizjologiczny roztwór soli (dla człowieka 0,9%) nie piecze. Nie wiem jak u ryb
Vanka - 2010-04-29, 21:30
| Adalbert napisał/a: | | ewa535 napisał/a: | sól na rane ? |
wbrew pozorom fizjologiczny roztwór soli (dla człowieka 0,9%) nie piecze. Nie wiem jak u ryb |
Też mam taką informację i równiez tak leczyłam swoje ryby w akwarium. Wręcz uwielbiały "kąpiele" w soli .
kloszard - 2010-04-30, 20:35
Samo ładnie sie goi. A co do tej soli najlepszy srodek na plesniawke. Co do jodyny tu mam watpliwosci bo z tego co wiem(informacja na ulotce) jodyny nie stosuje sie do przemywania ran a jedynie do dezynfekcji miejsce wokół rany. Tak czy siak ryba ma sie dobrze psycholog niepotrzebny
|
|