| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne zimą. - Jak gruby może być lód
szopen - 2010-02-02, 22:43 Temat postu: Jak gruby może być lód Nawiasem mówiąc, czy miał ktoś, kiedyś grubszy lód na oczku niż np. 20 cm, bo ja nie. Tak pytam z ciekawości.
Pozdrawiam Antoni !!
AurorA - 2010-02-02, 23:59
30 cm się zdarza. Im mniejsze oczko tym grubszy lód. Oczka poniżej 50 cm często przemarzają do dna. Pewne znaczenie ma tez rejon kraju.
Vanka - 2010-02-03, 09:37
| AurorA napisał/a: | | 30 cm się zdarza. Im mniejsze oczko tym grubszy lód. Oczka poniżej 50 cm często przemarzają do dna. Pewne znaczenie ma tez rejon kraju. |
Po ostatnich niskich temperaturach lód w moim oczku miał ok 40 cm grubości, ale myślę, że jest to związane z powierzchnią - bardzo małą.
Bajbas - 2010-02-03, 18:26
40 cm w Warszawie Szczerze mówiąc wątpię, no chyba, że to efekt Twojego namiętnego odśnieżania. Fakt, że duże znaczenie ma to ile wody jest pod lodem. U mnie trudno zmierzyć, bo wszystko pokryte grubą poduchą śniegu, ale nie sądzę by było więcej niż 15 cm (głębokość 1,25 m). Ale zawalone śniegiem! Tylko przerębelek o średnicy rzędu 15 cm. Przy nim lód góra 10 cm, ale tu jest zawsze najmniej.
Bajbas
PS. a jak Ty to mierzysz, bo ja mam zawsze problem (dziur nigdy nie wiercę, bo ąz takiego zapału poznawczego nie ma, jedynie wgląd w przerębel)
Vanka - 2010-02-03, 19:34
| Bajbas napisał/a: | 40 cm w Warszawie Szczerze mówiąc wątpię, no chyba, że to efekt Twojego namiętnego odśnieżania. Fakt, że duże znaczenie ma to ile wody jest pod lodem. U mnie trudno zmierzyć, bo wszystko pokryte grubą poduchą śniegu, ale nie sądzę by było więcej niż 15 cm (głębokość 1,25 m). Ale zawalone śniegiem! Tylko przerębelek o średnicy rzędu 15 cm. Przy nim lód góra 10 cm, ale tu jest zawsze najmniej.
Bajbas
PS. a jak Ty to mierzysz, bo ja mam zawsze problem (dziur nigdy nie wiercę, bo ąz takiego zapału poznawczego nie ma, jedynie wgląd w przerębel) |
Odśnieżałam, a nawet nie ja tylko mój luby
Po za tym głębokość mojego oczka to c.a. 75 - 85 cm. Po mrozach miałam potworny problem z rozkuciem lodu, w końcu przydała się wiertarka i długaśnie wiertło a jak mierzę - wkładam rękę reszta już łatwo.
Teraz lód w miejscu przerębla ma ok 5 cm, ale jest tłuczony codziennie. Ten co miał 40 cm nadal jest dokładnie taki sam. Muszę czekać do wiosny na roztop.
Elendil - 2010-02-03, 19:37
U mnie przy lekko ponad 4500l i ok 100cm w najgłębszym miejscu lód obecnie ma 14cm. Jak były w styczniu kilka dni mrozy non stop dzień i noc od -15 do -25C miałem 23cm lodu. Lód mierzony w okolicach przerębli nad najgłębszym miejscem o wymiarach ok 3 na 2m.
BOLEK - 2010-02-04, 07:52
| Bajbas napisał/a: | 40 cm w Warszawie Szczerze mówiąc wątpię, no chyba, że to efekt Twojego namiętnego odśnieżania. Fakt, że duże znaczenie ma to ile wody jest pod lodem. |
40 cm - co w tym dziwnego ? W niedzielę byłem na rybach i na stawach lód ma prawie 40 cm grubości ( około 35 - 37 ).
Jeśli chodzi o oczko - to moje ma głębokość około 70 cm ( średnica około 1,5 m )i jest zamarznięte do dna. Sprawdziłem to w zeszłym tygodniu wiercąc otwór świdrem.
Adalbert - 2010-02-04, 11:52
| BOLEK napisał/a: | | jest zamarznięte do dna. Sprawdziłem to w zeszłym tygodniu wiercąc otwór świdrem. |
a nie poszedł ci ten świder, przypadkiem oczywiście, ciut za głęgoko bo mógłby być ból gdyby sięgął dna?
AurorA - 2010-02-04, 13:37
Bolek ma oczko z siatkobetonu z solidnym dnem wiec go o to głowa nie boli.
Bajbas - 2010-02-04, 20:53
| BOLEK napisał/a: | | Jeśli chodzi o oczko - to moje ma głębokość około 70 cm ( średnica około 1,5 m )i jest zamarznięte do dna. |
dziwne, bo grunt nie jest tak zmarznięty, nawet nie na szpadel (20 cm). Staw to rozumiem, śnieg zwieje, mróz ostrzej chwyta, wtedy te 30 kilka cm zrozumiałe, ale oko, zasypane śniegiem?
70 cm??? Ale skoro wierciłeś to czapki z głów dla wiertła
Bajbas
PS. być może jest jeszcze kwestia gruntu, u mnie piasek
Vanka - 2010-02-04, 21:26
| Bajbas napisał/a: | | BOLEK napisał/a: | | Jeśli chodzi o oczko - to moje ma głębokość około 70 cm ( średnica około 1,5 m )i jest zamarznięte do dna. |
dziwne, bo grunt nie jest tak zmarznięty, nawet nie na szpadel (20 cm). Staw to rozumiem, śnieg zwieje, mróz ostrzej chwyta, wtedy te 30 kilka cm zrozumiałe, ale oko, zasypane śniegiem?
70 cm??? Ale skoro wierciłeś to czapki z głów dla wiertła
Bajbas
PS. być może jest jeszcze kwestia gruntu, u mnie piasek |
Jacek - u Ciebie jeszcze jedno. Ogród i oczko masz osłonięte ze wszystkich stron. To też robi swoje. Po za tym głębokość też jest nie bez znaczenia. Zakop wiadro z wodą a zamarznie przy pierwszych małych mrozach całkowicie. Wielkość i głębokość ma wielkie znaczenie.
BOLEK - 2010-02-05, 09:08
Przyczyną zamarzania mojego oczka do dna jest to, że lustro wody jest około 30 - 40 cm nad powierzchnią gruntu. Wystające brzegi są obłożone kamieniami i mróz bez problemu dociera od strony brzegów do połowy głębokości wody. Czyli temperatury ujemne działają nie tylko od góry, ale jeszcze i z boku - to chyba wszystko tłumaczy
leszek50-57 - 2010-02-05, 12:33
Też byłem sprawdzic jaką mam pokrywę lodową na oczku, jestem
spokojny gr. mam 7cm. pod pokrywą śniegu i napowietrzacz działa
więc jest okej
poz.Leszek
--------------
gniew1971 - 2010-02-21, 14:57
U mnie, na południu Polski koło Gorlic też 7-8 cm warstwa lodu. Napowietrzacz chodzi cały czas ,an razie nic nie widać.Myślę że wszystko jest ok.
Salmo_Salar - 2010-02-21, 15:12
U kolegi na stawach jest około 40 cm, na zbiornikach w mojej okolicy 30 cm.
Pozdrawiam
Salmo
Vanka - 2010-02-21, 19:55
na dzień dzisiejszy informacja - Mazowsze odmarza lód o ok 5 cm cieńszy - gdzieś już wrzucałam zdjęcia.
Elendil - 2010-02-21, 20:47
Zobaczymy jutro, bo dziś w nocy ma być -8 Ogólnie w porównaniu z poprzednimi dniami dziś topnienie lodu u mnie prawie stanęło....
Vanka - 2010-02-21, 20:51
a jęzora schowaj
bo ja mam nadzieję, że wszystko się uda
BOLEK - 2010-03-01, 08:45
1 marca i już od kilku dni dodatnie temperatury za dnia, a lód na oczku nie puszcza
Przed chwilą poszedłem sprawdzić jak sytuacja z pokrywą lodową na moim oczku i ...... "załamka" - dowiercilem się do 30 cm .... a końca lodu nie widac no i dałem sobie spokój - trzeba jeszcze trochę poczekać.
Elendil - 2010-03-01, 09:24
A u mnie w nocy stopniała ostatnia kra i przy wyjściu do pracy widziałem już swoje oczko bez grama lodu
Niedaleko w sumie od Ciebie...
Adalbert - 2010-03-01, 09:30
BOLEK, czy miałeś odśnieżane oczko czy pod "kołderką". Interesuje mnie korelacja między pokrywą śnieżną na lodzie a jego grubością w oparciu o obserwacje oczkomaniaków. Z drugie strony w Waszych okolicach nieźle zmroziło więc i lodu więcej.
AurorA - 2010-03-01, 13:47
Oczko Bolka jest od północnej strony wiec mało tam słońca i wolno się nagrzewa a poza tym jest wyniesione nieco ponad grunt wiec obmarza z wszystkich stron.
duzers - 2010-03-01, 16:27
| Cytat: | | Oczko Bolka jest od północnej strony wiec mało tam słońca i wolno się nagrzewa a poza tym jest wyniesione nieco ponad grunt wiec obmarza z wszystkich stron. | u mnie też jest wyniesione ponad grunt z dwóch stron i faktycznie lód jest dość gruby,na tą chwię przerębel ma jakies 70cm,myśle że przynajmniej jeszcze tydzień musi upłynąć aby lód stopniał,chyba że się ochłodzi
[ Dodano: 2010-03-01, 16:34 ]
| Adalbert napisał/a: | | BOLEK, czy miałeś odśnieżane oczko czy pod "kołderką". Interesuje mnie korelacja między pokrywą śnieżną na lodzie a jego grubością w oparciu o obserwacje oczkomaniaków. Z drugie strony w Waszych okolicach nieźle zmroziło więc i lodu więcej. | oczko przeważnie było zasypane,lód jakieś 35-40cm,teraz oczywiście dużo cieńszy.
JAREK G - 2010-03-01, 17:03
| Adalbert napisał/a: | | Interesuje mnie korelacja między pokrywą śnieżną na lodzie a jego grubością w oparciu o obserwacje oczkomaniaków. | Ja w tym roku po raz pierwszy nie miałem odśnieżonego oczka i ani raz tej zimy nie stałem na lodzie. Strach było stanąć bo lód był taki kruchy a w inne zimy można było na łyżwach jeździć Od trzech dni lodu nie ma już ani grama , ale u mnie oko cały dzień w słońcu, od wschodu do zachodu
leszek50-57 - 2010-03-01, 17:27
Też moje oczko nie odśnieżałem tylko przerębel styropianowy i grubośc
tafli miałem 12cm,teraz już jest w 3/4 wolne od lodu a ryby są przy dnie
na razie bez strat.
poz.Leszek
---------------
Benteler - 2010-03-01, 17:46
U mnie oczko było mocno przysypane śniegiem i grubość lodu to ok 20 cm i narazie się trzyma.Jak bąbelki chodziły to do -10 były małe przeręble a potem cos się zatkało, przewody z powietrzem zamarzły i zrobiło się wspomniane 20 cm.Dzisiaj włączyłem bąbelkowanie ponownie i wykuty wcześniej otwór zaczyna się powiększać.Zobaczymy postępy jutro.
Bajbas - 2010-03-01, 18:06
| BOLEK napisał/a: | | a lód na oczku nie puszcza |
przy takim posadowieniu nic dziwnego. U mnie mimo, że też siatkobeton woda się rozchodzi od przerębla. Na części oka potężna zaspa, po zrzucaniu śniegu z dachu garażu, gdyby nie to to woda byłaby po całości a pod woda lód! Cierpliwości, jeszcze kilka dni i będzie wolne od lodu, no może naście - w czwartek w nocy podobno - 10 u nas.
Bajbas
szopen - 2010-03-01, 19:02
U mnie oczko całkiem wolne od lodu już od kilku dni jest. W sobotę pomogłem nieco i usunąłem kilka grubszych kawałków lodu, które oderwały się od pochyłego dna i wypłynęły na wierzch. Dziwne, że najgrubszy lód był w miejscu gdzie obetonowałem korzenie małego wówczas świerka. Ale z drugiej strony na pewnej powierzchni pod tym świerkiem nie było śniegu, czyli kołderki. Wniosek z tąd taki, że im grubsza pokrywa śniegu na zamarzniętym oczku, tym cieńszy jest lód.
Pozdrawiam Antoni !!
Bolekso - 2010-03-01, 23:22
Mieszkamy w określonym klimacie i bajorka zamarzają.Zmierzyłem dzisiaj temp. 10 cm pod powierzchnią wody było 7,6 stop. C. Rybki już chcą jeść, woda przezroczysta chociaż lekko zielonkawa. Grzałkę 30 W wyłączyłem tydzień temu, chodzi pompka 7 W.
Oczko murowaniec, 3 m3, przykryte folią.
Pozdrawiam ! Bolek
BOLEK - 2010-03-02, 06:23
Oczka nie odsnieżałem, dopiero wczoraj usunąłem resztki śniegu. Tak jak napisał Aurora moje oczko jest w miejscu zacienionym i wystaje ponad pow. gruntu. Miałem jednak nadzieję, że się już trochę rozpuściło, a tu niestety jeszcze cały czas zamarznięte do dna .
AurorA - 2010-03-02, 15:18
Ja dziś u siebie odkułem kawałek lodu- ma jeszcze grubość około 20 cm, ale lód nie jest równy. Przy brzegach jest grubszy.
lepi - 2010-03-04, 13:18
w ubiegłym roku - ponad 30 cm grubości (w zasadzie nie było zimy!)
w tym roku - ponad 60 cm grubości, nawet na odległości 1-1.5 od brzegu
leszek50-57 - 2010-03-04, 14:41
Lepi- będziesz musiał zamówic lodołamacz na swoje oczko
przy takiej tafli lodu
poz.Leszek
-----------------
lepi - 2010-03-04, 19:38
| leszek50-57 napisał/a: | Lepi- będziesz musiał zamówic lodołamacz na swoje oczko
przy takiej tafli lodu
poz.Leszek
----------------- |
woda w ruchu stopiłai ten i poprzedni doskonale, ale szczerze mówiąc w tym roku mogłem się tego spodziewać, ale ubiegły - 30cm+? bez zimy?????
|
|