| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne zimą. - Przerębel z pianki - Zrób to sam
piotr-wojtek - 2009-12-30, 09:33 Temat postu: Przerębel z pianki - Zrób to sam Walka zimą o przetrwanie ,
Nie jestem zwolennikiem zsilania zimą oczka prądem chociaż wszystkie zabezpieczenia przeciwporażeniowe posiadam
Prosty sposób :Większa doniczka plastikowa z podstawką dwie duże pianki montażowe
Pamiętać aby pianką układać kilka razy i nie za szybko
DO -15 zdaje egzamin jeśli niższa temperatura co dwa dni zdejmowałem dekielek i rozbijałem warstewkę lodu nie grubszą niż 2 mm
http://piotr-wojtek.fotosik.pl/albumy/719700.html
[ Dodano: 2009-12-30, 10:30 ]
NIE dodałem wszystko jest obciążone aby było zanurzone ok 10 cm
leszek50-57 - 2009-12-30, 10:37
Sposób jest nie zły,ale nie lepiej zrobic przerębel ze styropianu,
na forum jest pokazane jak zrobic lub kupic nie jest drogi u Arka
poz Leszek
----------
piotr-wojtek - 2009-12-30, 10:48
Zrobiłem taki ponieważ widziałem styropianowy (sam nie wymyśliłem)ale z mojego doświadczenia wydaje się być bardziej trwały ,a poza tym lubię gdy coś zrobię sam a jeśli to jeszcze działa to dopiero frajda
AurorA - 2009-12-30, 13:06
Koszt pianki będzie większy niż gotowego firmowego przerębla i do tego trzeba się narobić.
A po co ta doniczka z podstawką?
piotr-wojtek - 2009-12-30, 13:59
Doniczka została opiankowana a z opiankowanej podstawki zrobiłem dekiel górny.
Myśląc ,że wszystko można kupić a tak właśnie jest ;gdzie miejsce na radość tworzenia i zadowolenie z efektów swojej pracy ?
Linek - 2009-12-31, 14:19
Nie jestem pewien ale to chyba pianka była winna zabrudzenia wody w moim oczku a stało się to gdy zrobiłem z pianki coś jak karmidło dla rybek weszło na to jakieś dwie pianki małe i po krótkim czasie woda zrobiła się zielona może to tylko zbieg okoliczności,ale wydaje mi się że pianka ma za dużo w sobie składników chemicznych które mogły spowodować zabrudzenie mojej wody.
leszek50-57 - 2010-01-02, 13:20
Linek trafiłeś w sedno, sam na rozrabiałeś w oczku sobie
wiadomo ,że pianka to chemikalia.
poz.Leszek
--------------
Linek - 2010-01-02, 17:37
Teraz już wiem człowiek całe życie się uczy na błędach najlepiej będzie na wiosnę wypompować wodę bo coś czuję że nie wyklaruje się nigdy jak ją zostawię.
melek - 2010-01-02, 18:26
Pianka jak wyschnie i stwardnieje jestem pewien ,że nie wydziela żadnych chemicznych oparów, itp. Wątpię aby to był powód. Nie wymieniaj wody bo zniszczysz wszystko w oczku, to nie ma sensu.
leszek50-57 - 2010-01-02, 18:40
To zależy jak długo schnie i jaka jest to pianka
popytaj tych co piankują mieszkania.
poz.Leszek
---------------
melek - 2010-01-02, 19:00
No jeśli włożyłby świeżo, co wyciśniętą z puchy piankę do wody to wtedy mogłoby się coś stać, pewnie byłoby zatrucie chemiczne wody. Rybki by padły.
Lecz ja mówię o przypadku gdy pianka jest już twarda i wszystko co złe odparowało a nie gdy jest podczas schnięcia. Gdyby to była by pianka zapewne były by inne skutki.
Linek - 2010-01-02, 19:36
W sumie to ponad tydzień po zrobieniu dopiero włożyłem to do wody kombinuje już na wszystkie sposoby co mogło być powodem tak brudnej wody po prostu masakra i jest tak do teraz glonów zero tylko ten kolor wody zielony i z tego moje przypuszczenia że to ta pianka zresztą nawet rośliny nie chciały rosnąć może mi nie jest pisane żeby mieć oczko
sebastianrost - 2010-01-02, 21:31
Myśle że pianka nie była winowajcą Twoich problemów z wodą sam kiedyś miałem kawałek pianki jako boja do pompy i nic sie nie działo z woda i rybami
Adalbert - 2010-01-02, 22:32
| melek napisał/a: | | Pianka jak wyschnie i stwardnieje jestem pewien ,że nie wydziela żadnych chemicznych oparów |
melek ma rację. Po związaniu pianki, czli po odparowaniu rozpuszczalników pianka jest substancją stabilną i nie powinna wydzielać żadnych substancji szkodliwych do otoczenia. W przeciwnym wypadku nie otrzymała by stosownych atestów do stosowania w pomieszczeniach ani środowisku gdzie znajduje się cokolwiek żywego.
sebastianrost - 2010-01-02, 22:51
Skoro nie szkodzi człowiekowi to nie może zaszkodzić rybą i roślina
Mazur - 2010-01-03, 10:36
To raczej tak:
-jestem rybą
-nie zaszkodzi rybom i nie jestem polonistą
momo - 2010-01-04, 00:06
ta pianka to dobry patent na zabezpieczanie donic stojących zimą na dworze tak se pomyślałem pozdrawiam momo
piotr-wojtek - 2010-01-04, 08:51
nie czytałem ostatnio ale temat nieźle się rozwiną to nie pianka szkodzi ,mam ją już drugi rok w oczku więc myślę ,że problem zielonej wody to nie było to .Myślę ,że woda jest największym problemem jaki spotyka oczkomaniaków czy akwarystów i nie takie głowy od lat pracują nad tym problemem
WróblewskiM - 2010-03-29, 23:39 Temat postu: Moja piramidka Od kilku lat stosuję styropianową piramidkę poklejomą z 5cm płyl i zakotwiczoną nad najgłębszym miejscem
By wroblewskim, shot with 6131 at 2010-03-29
By wroblewskim at 2010-03-29
By wroblewskim, shot with 6131
Tak było poprzedniej zimy.
Natomiast tej zimy wszystko przykrył 30 - 50cm śnieg
By wroblewskim, shot with Canon PowerShot S1 IS at 2010-03-29
By wroblewskim, shot with Canon PowerShot S1 IS at 2010-03-29
Na tym zdjęciu widać na szczycie otwór przez który można zajrzeć i w poprzedniej zimyjak nie było śniegu pod lodem było widno i można było widzieć podpływające rybki nawet je dokarmiałem nie wiem z jakim skutkiem.
Tej zimy było ciemno pod lodem i tylko trzcinką sprawdzałem czy jest woda i jaki zapach.
Wszystko wskazywało że, piramidkowa przerębel działała znakomicie, niestety po odwilży ponad 20 ryb pływało grzbietem (tj. ok.1/3) mo i z 10 żab różnej wielkości. Wydaje mi się ze, mimo skutecznej przerębli piramidkowej powinien być jaszcze nadmuch szczególnie pod koniec zimy.
Grand93 - 2010-10-17, 19:12
Postanowiłem ze zrobię taki przerębel z pianki + chce kupić napowietrzasz i tu pytanie czy wystarczy taki akwariowy ok 500l/h? I taki napowietrzasz ma stać na pokrywie mojego przerębla czy gdzieś indziej?
JAREK G - 2010-10-17, 19:21
Taki napowietrzacz wystarczy sam i w zasadzie przerębel jest zbędny. Im krótsza droga od napowietrzacza do kamienia tym lepiej , ale nawet jak jest to 10m to tragedii nie ma
Grand93 - 2010-10-17, 19:54
To dobrze ze wystarczy, teraz mam tylko pytanie gdzie ma stac ten napowietrzacz trzeba go jakos odizolowac od otoczenia?
JAREK G - 2010-10-17, 20:01
Tu masz temat o napowietrzacach http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0
silpe - 2010-11-29, 19:03
Ten patent tez jest dobry
Sinel - 2010-12-01, 13:25
To moja pierwsza zima z oczkiem i od razu taki mróz (w nocy -22),
ale na razie jest dobrze.
szopen - 2010-12-01, 18:53
Sinel, też właśnie taką skrzynię styropianową chciałem kiedyś zrobić, ale z braku czasu skończyło się na jednej płycie styropianu i wielkiej kaście budowlanej okrywającej otwór i napowietrzacze. Co do tego Twojego mam pytanie, gdzie otwory na odprowadzenie gazów no i napowietrzanie. Myślę, że są, tylko na focie ich nie widać.
Pozdrawiam Antoni !!
Gosik - 2010-12-01, 19:45
Antoni-mnie się wydaje, że te kropki na całym styropianie, to są dziurki-to właśnie jest na wymianę gazową-może się mylę.
Sinel - 2010-12-01, 20:29
Te kropki to taka uroda tego styropianu, napowietrzacz
(mam nadzieję, że nie zamarznie) o wydajności 600 l/h, taki z płynną regulacją jest schowany obok na brzegu w tej skałce.
Ma cztery wyjścia na powietrze a końcówki wężyków kończą się pod pudełkiem.
Całość skleiłem takim wyciskanym z tuby klejem do styropianu i skręciłem 4 nagwintowanymi szpilami M5 na końcach z podkładkami sosowanymi do mocowania płyt przy ociepleniu domów.
Pokrywa luźno wchodzi do środka, jest z długim prowadzeniem, ale kilka małych dziurek zrobiłem.
Tak jak wspominałem to moja pierwsza zima, trochę mam pietra, w środku jest ponad 50 rybek.
Gosik - 2010-12-01, 20:33
jak to nie dziury, to w takim razie , którędy chcesz aby gazy się wydostały?
Sinel - 2010-12-01, 20:40
Pomiędzy pokrywą a brzegiem pudła są 4mm podkładki aby została szczelina (pokrywa nie dochodzi do końca).
silpe - 2010-12-01, 21:19
| Sinel napisał/a: | | Pomiędzy pokrywą a brzegiem pudła są 4mm podkładki aby została szczelina |
Wkleic rure pcv ( moj wczesniejszy post) zakrzywiona w dol nie ma co sie martwic ze zasypie
Sinel - 2010-12-01, 21:24
Dzięki za sugestię, jak ją zamocuję wrzucę fotkę.
jurek47 - 2010-12-01, 22:00
| Gosik napisał/a: | | Antoni-mnie się wydaje, że te kropki na całym styropianie, to są dziurki-to właśnie jest na wymianę gazową-może się mylę. | Te czarne kropki to efekt dodawania grafitu przy produkcji styropianu ,podnosi jego własności izolacyjne....to nie żadne otworki
szopen - 2010-12-01, 22:44
Co do czarnych kropeczek, to dokładnie tak jest, to nie dziurki. Napowietrzacz jest superowy (bardzo bym chciał, ale chyba nie możesz napisać gdzie go nabyłeś). Sprawdzaj ażeby Ci czasem lód nie zacisnął wężyków. Ja bym na Twoim miejscu napowietrzacz ulokował bezpośrednio na pokrywie, czymś go nakrył a wężyki o różnych długościach wpuścił przez płytę prosto do wody. Ale i tak masz
Pozdrawiam Antoni !!
Sinel - 2010-12-04, 12:40
Kierując się Waszymi radami kominek już jest dorobiony i dzisiaj zamontowany.
Mam nadzieję, że dobrze.
Teraz przerębla wygląda jak kuchnia polowa.
PS:
Woda w przerębli nie zamarzła.
leszek50-57 - 2010-12-04, 15:29
No i bardzo dobrze to wygląda a najważniejsze ,że ci się udało
poz.Leszek
-----------
|
|