| |
Oczko wodne - forum Forum mi³o¶ników oczek wodnych. |
 |
Staw - Naturalny staw ogrodowy, bezodp³ywowy.
Maj. - 2009-10-13, 19:24 Temat postu: Naturalny staw ogrodowy, bezodp³ywowy. Witam.
Czy mo¿liwe jest utrzymywanie sta³ego poziomu wody w stawie naturalnym bezodp³ywowym? Czy przydatny móg³by byæ do tego zbiornik gromadz±cy deszczówkê?
jurek47 - 2009-10-13, 19:38 Temat postu: staw wszystko zale¿y od wód gruntowych, ale wachania po¿iomu wody napewno bêd±
sebastianrost - 2009-10-13, 19:55 Temat postu: Re: Naturalny staw ogrodowy, bezodp³ywowy.
| Maj. napisa³/a: | Witam.
Czy mo¿liwe jest utrzymywanie sta³ego poziomu wody w stawie naturalnym bezodp³ywowym? Czy przydatny móg³by byæ do tego zbiornik gromadz±cy deszczówkê? |
W naturalnym nawet najmniejszym oczku bed± wachania poziomu wód gruntowych w zale¿nosci od pory roku.Deszczówka zbierana nie bedzie przydatna bo poziom wody i tak sie wórówna do wód gruntowych
Maj. - 2009-10-13, 19:57 Temat postu: Re: Naturalny staw ogrodowy, bezodp³ywowy. Poziom wody obni¿a siê o ok.30 cm w czasie suchego lata.
Chcia³abym wprowadziæ nasadzenia ro¶lin do strefy p³ytkiej wody i strefy przybrze¿nej i obawiam siê, ¿e je¶li wyst±pi± takie wahania - zagrozi to ro¶linom.
Czy mo¿na by by³o w zwi±zku z tym zapobiec takim wahaniom przez wykorzystanie deszczówki gromadzonej w oddzielnym zbiorniku po³±czonym ze stawem?
I jak mog³a by wygl±daæ budowa takiej instalacji?
sebastianrost - 2009-10-13, 20:01
Daj jak±¶ fotke tego stawku .Co do obsady roslin to mo¿na pok±binowac ze z³agodzeniem brzegów ale i tak mo¿e wody kiedy¶ zabrakn±æ
JAREK G - 2009-10-13, 20:10
Na temat deszczówki masz TUTAJ Co do poziomu wody to pewnie na jaki¶ czas trochê siê podniesie, ale obawiam siê ¿e sebastianrost ma racjê. Je¶li chodzi o ro¶liny to wiêkszo¶æ przybrze¿nych dobrze znosi czasowe wahania poziomu wody i okresowe przesuszenie
Maj. - 2009-10-13, 20:29
Dziêki za informacje o deszczówce:)
A orientujecie siê czy mo¿na regulowaæ za pomoc± MNICHA doprowadzanie deszczówki do stawu?
Zale¿y mi na informacji o tym, jak skonstruowaæ tak± instalacjê. Odleg³o¶æ stawu od budynku to 15m.
[ Dodano: 2009-10-13, 21:39 ]
| sebastianrost napisa³/a: | Daj jak±¶ fotke tego stawku .Co do obsady roslin to mo¿na pok±binowac ze z³agodzeniem brzegów ale i tak mo¿e wody kiedy¶ zabrakn±æ |
Za³±czam zdjêcie.
sebastianrost - 2009-10-13, 20:45
Musze powiedzieæ ze fajny klimacik na tej fotce.
Powiedz nam co¶ wiecej o swojej ka³u¿y Najlepiej daj to w galerii oczko na tej fotce
Maj. - 2009-10-13, 21:04
Có¿, ka³u¿a liczy sobie powierzchniê ok. 190m2.
I nie jest moja. Wykonuje do niej jedynie projekt zmian.
Wod± zaw³adn±³ wyw³ócznik k³osowy,a przy brzegach pa³ka wodna.
Muszê urozmaiciæ florê stawu i mêczy mnie ten poziom wody.
Zasugerowano mi, abym wykorzysta³a deszczówkê i odprowadzi³a j± z rynny do stawu. Nie mam tylko pojêcia w jaki sposób. Wg mnie od rynny musi odchodziæ rura która doprowadzi wodê do specjalnego zbiornika gromadz±cego deszczówkê. A potem z tego zbiornika (oczywi¶cie po odpowiedniej filtracji) powinna kolejn± rur± doj¶æ do stawu.
Nie wiem tylko jak REGULOWAÆ dop³yw wody. By woda w stawie byla uzupe³niana tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba.
Salmo_Salar - 2009-10-13, 21:50
Wodê chcesz braæ z domu czy ze zbiornika z deszczówk±?? Bo je¿eli ze zbiornika retencyjnego to mnich jak najbardziej, je¿eli Tobie to odpowiada i je¿eli masz pomys³ by go wstawiæ. Staw nie jest du¿y i nie wiem czy nawet ma³y mnich nie bêdzie za du¿y jak na tak± powierzchniê wodny, chodzi o to ¿eby nie wystawa³ jak ogrodowy krasnal na trawniku.
Co do konstrukcji to tutaj masz ogólny zarys:
http://muzeumkarpia.eco.p...zet/sprzet7.jpg
Ta czê¶æ pionowa to stojak - wystaje przy brzegu ze stawu i s³y¿y do regulacji poziomu wody. To regulacji s³u¿± deski wewn±trz stojaka tzw. szandorki. Podnosisz, opuszczasz, wiadomo o co chodzi.
Pozioma czê¶æ to le¿ak - têdy woda przep³ywa/jest odprowadzana/doprowadzana. Zbiornik retencyjny umie¶æ powy¿ej stawu by lustro wody by³o wy¿ej ni¿ lustro stawu naturalnego. Szandorkami regulujesz poziom wody w zbiorniku retencyjnym. Gdy masz za ma³o wody w stawie, odejmujesz jeden szandorek i woda siê wlewa. Pamiêtaj te¿ o tym, ¿e wody mo¿e byæ za du¿o w zbiorniku retencyjnym.
Je¿eli masz warunki na taki eksperyment i chêæ to mo¿na próbowaæ.
Pozdrawiam
Salmo
PS. Widok od góry:
http://www.ogrodynaturaln..._mnich2-web.jpg
Maj. - 2009-10-13, 22:01
Bardzo dziêkujê za konkretn± odpowied¼:)
Wodê chcê pobieraæ ze zbiornika z deszczówk±.
A taki najmniejszy mnich mniej wiêcej jakie ma wymiary?
Szczerze mówi±c nigdy nie mia³am do czynienia z takimi instalacjami. Czy taki mnich musi bezposrednio ³±czyæ siê ze zbornikiem retencyjnym czy mozna po³±czyc to jak±¶ rur±? I z jakiego materia³u s± takie rury?
Pozdrawiam
AurorA - 2009-10-13, 23:39
Maj., moim zdaniem takie kombinacje z deszczówk± nic nie dadz± szkoda nak³adów.
Po prostu tak dobierz gatunki by dobrze znosi³y zmiany poziomu wody. Pa³ki, sity, oczerety, strza³ka wodna znosz± wahania poziomu nawet do metra, a pó³metrowe wahania zniesie wiêkszo¶æ gatunków ro¶lin b³otnych.
art1234 - 2009-10-16, 07:54 Temat postu: powiem z do¶wiadczenia Powiem ze swojego 20 letniego do¶wiadczenia ze stawem - daj sobie spokój z jakimkolwiek uzupe³nianiem wody w stawie deszczówk± no chyba ¿e masz mo¿liwo¶æ zebrania wody z powierzchni równej p³ycie lotniska (woda morze by¶ skarzona z atmosfery) ale ona i tak wsi±knie w burty i dojdzie do poziomu wód gruntowych. Ratuje tylko sprawê dop³yw z rzeki.
Kiedy¶ jak w moim stawie 6 metrów na 23 m ma³o wody i przyjecha³ wó¿ stra¿acki i wpompowa³ ca³y beczkowó¿ chyba z 5 ty¶ litrów poziom nie zmieni³ siê nawet o 1 cm.
Art
Salmo_Salar - 2009-10-16, 12:36
| Cytat: | | woda morze by¶ skarzona z atmosfery |
No ale jak pada to pada i do stawu w czasie deszczu Przez glebê te¿ co¶ przesi±ka.
Branie wody z rzeki to ju¿ inna bajka, woda jest ale i pozwolenie trza mieæ.
Pozdrawiam
Salmo
art1234 - 2009-10-16, 20:33 Temat postu: tak tak jak pada to pada ale wtedy tylko na powierzchniê stawu a nie zmywa z p³askiej powierzchni. Co do pozwolenia jak siê "wbijesz" do rzeczki tak ¿e nikt nie zauwa¿y np zakopan± rur± w ziemi a potem dopiero mnich to bêdzie ok. Inne dopuszczanie nie ma sensu.
Art
sebastianrost - 2009-10-16, 21:22
Wszystko zale¿y na jakim poziomie jest ta rzeka bo je¿eli ni¿ej to kich nawet mnich nic nie wyczaruje.
art1234 - 2009-10-17, 10:17 Temat postu: No na to nie wpad³em S³uszna uwaga na to nie wpad³em
a propo w ZSRR jak jeszcze kto¶ pamiêta to rzeki i do góry p³yne³y
Art
sebastianrost - 2009-10-17, 10:52 Temat postu: Re: No na to nie wpad³em
| art1234 napisa³/a: | S³uszna uwaga na to nie wpad³em
a propo w ZSRR jak jeszcze kto¶ pamiêta to rzeki i do góry p³yne³y
Art |
W ZSRR jest wszystko mo¿liwe ale niestety mieszkamy w Polsce i takie cuda sie u nas nie dziej±.
Maj pos³uchaj rad Arka i innych obsadz brzegi gatunkami roslin które poradza sobie z wachaniami poziomów wód gruntowych i bedzie
Maj. - 2009-10-18, 20:53
Witajcie!
Dziêkujê Wszystkim za dobre rady:)
Upora³am siê ju¿ z moim problemem. Pozostanê jednak przy opcji z odprowadzeniem deszczówki do stawu z po¶rednim wykorzystaniem zbiornika retencyjnego i mnicha - do odprowadzenia nadmiaru wody do rowu, który znajduje siê za dzia³k±.
Jest to tylko dodatkowy pomys³ do projektu który wykonujê na studia. W zwi±zku z tym mam siê nie przejmowaæ pozwoleniami wodno-prawnymi, bo to nie moja dzia³ka. Ale wiem ju¿ przynajmniej o co w tym wszystkim chodzi.
Dziêki raz jeszcze.
Pozdrawiam
Maj.
alex - 2010-02-17, 09:06
cze¶æ witam wszystkich jetem nowa ale wasze forum przegl±dam od dwóch lat i wiele skorzysta³am z waszych porad dziêki :} mo¿e uda i mnie siê kiedy¶ pomóc mam na dzia³ce staw naturalny wykopany cztery lata temu i chcia³abym jak najwiêcej zachowaæ z jego naturalnego charakteru aczkolwiek my¶lê ze nie odbêdzie siê to bez pomocy naturze na dzieñ dzisiejszy zadomowi³y siê tam dobrze lilie -wiêkszo¶æ kupiona przez internet u Szymona-nie wiem czy mogê tu podawaæ nazwê firmy wiêkszo¶æ i tak bêdzie wiedzia³a gdzie polecam goraco t± firmê przemili ludzie rosliny starannie zapakowane w idealnym stanie przyjê³y siê generalnie wszystkie, lecz tu jest problem-pod³o¿e przy stawie jest do¶æ ubogie piach i glina tak wiêc tylko moje kochane lilie to lubi± ,ale oprócz nich powinny dla równowagi rosn±æ te¿ inne ro¶liny-strza³ki wegetuj± ,acha miêta dobrze siê czuje to od razu widaæ dla eksperymentu zakupi³am cos moze ze 30 roslin ró¿nych ró¿ne sity skrzyp oczeret -zebriny wyginê³y mo¿e powinnam jak latem woda opadnie wykopac do³ki tam gdzie ro¶liny maj± byæ i wype³niæ jak±¶ lepsz± ziemi± ale jakie sk³adniki wymieszaæ ¿eby by³o to sensowne ?
Elendil - 2010-02-17, 09:33
Jak rosn± Ci w tym pod³o¿u lilie, które s± wymagaj±cymi ro¶linami, to tym bardziej powinny oczeret, skrzypy czy sity dla których wystarczy piach ze ¿wirem. Tak wiêc przyczyn± zmarnowania ro¶lin musi byæ co¶ innego. Mo¿e za g³êboko je posadzi³a¶, to s± ro¶linki na p³ycizny.
Poczekaj jeszcze na rady wiêkszych fachowców ode mnie, bo ja te¿ pocz±tkuj±cy dopiero
leszek50-57 - 2010-02-17, 13:12
Tomek ju¿ ci pod powiedzia³,ale mo¿esz zrobic p³yciznê i do sypac
zwyk³ej ziemi lub posadzic w du¿ych koszach
poz.Leszek
------------
AurorA - 2010-02-17, 13:39
W piasku z glin± najlepiej rosn± sity, oczerety i pa³ki - tu nic nie trzeba kombinowaæ tylko po prostu wybraæ te ro¶liny które lubi± takie warunki.
alex - 2010-02-20, 14:22
Dziêki wszystkim za porady- po³±czê je w jedno i najpewniej zrobiê co¶ ,co zobaczy³am na stronie arboretum w Bolestraszycach-tam rabata z kosaæcami jest oddzielona od stawu faszyn± z ga³êzi(wierzba to mo¿e jest ), i ja my¶lê tak oddzieliæ t± przestrzeñ od stawu i tam nasypiê pod³o¿a z drugiego takiego dzikiego stawu w lesie ,gdzie spadaj±ce li¶cie utworzy³y na dnie czarn± ma¿ -ta faszyna bêdzie pewnie okresowo zalewana przez wodê to i po jakim¶ czasie siê rozpadnie, ale mo¿e ro¶liny bêd± na tyle mocne ze dadz± sobie radê. Byæ mo¿e jak sugerujecie, powodem mojej pora¿ki w temacie ro¶lin bagiennych mo¿e byæ co¶ innego np. ro¶liny dzikie ,które s± du¿± konkurencj± dla ma³ych sadzonek a lilie posadzone bez konkurencji i z natury ekspansywne da³y sobie radê spróbujê wys³aæ fotki, acha- z jednej strony stawu chcê zachowaæ oryginaln± szatê ro¶linn± jaka siê tam samoistnie zadomowi³a -masz racje AURORA sity dzikie i posadzone rosn± tylko zebrina nie .LESZKU posadzi³am na p³yci¿nie ale w zesz³ym roku faktycznie od wiosny do jesieni stan wody by³ wysoki to tez mo¿e byæ powód ELENDIL czy ty przypadkie tez masz taki staw bez folii?
Elendil - 2010-02-20, 14:43
| alex napisa³/a: | | ELENDIL czy ty przypadkie tez masz taki staw bez folii? |
Niestety, stawu póki co nie posiadam... ledwie ¶redniej wielko¶ci oczko
AurorA - 2010-02-20, 15:24
| alex napisa³/a: | | masz racje AURORA sity dzikie i posadzone rosn± tylko zebrina nie |
Zebrinus w mro¼ne zimy mo¿e wypadaæ, u Szymka jest zimowany pod foli± to nie ma problemu. U mnie na zewn±trz zawsze cze¶æ wypada, a jednego roku wszystkie przemarz³y.
Posad¿ Albescens, tez ³adny a zimuje bezproblemowo.
WojtekZ - 2010-05-22, 14:05
Witam.jestem nowym u¿ytkownikiem forum .Trzy lata temu kupi³em du¿± dzia³kê ze stawem 45x40 m.Koñczê budowê domu i chcia³bym wyremontowaæ staw.Nale¿y mu siê pog³êbienie oaz wzmocnienie brzegów.Jednocze¶nie my¶lê o polepszeniu jako¶ci wody.Staw jest gruntowy,bezodp³ywowy,niedaleko ro¶nie du¿o drzew.My¶lê o napowietrzaniu wody pomp± z tzw. strumienic± lub wykopaniu obok stawu kolejnej"dziury" w ziemi i zastosowaniu oczyszczalni trzcinowej.Wykopa³bym nieckê 10x15, wy³o¿y³ foli±, zasadzi³ trzciny .Woda by³aby pompowana do niecki i wraca³a poprzez dreny do krótkiego strumyka.
Co wg. Was jest lepsze?
Elendil - 2010-05-22, 16:10
Witaj na forum
Napowietrzanie swoj± drog±, filtr swoj±
Najlepszy filtr to naturalny filtr glebowo korzeniowy. Powrót wody zrobiæ przez jak±¶ kaskadê, ¿eby woda siê napowietrza³a i powinno byæ git Pamiêtaj tylko, ¿e objêto¶æ filtra powinna wynosiæ co najmniej 1/10 objêto¶ci stawu. Tu masz temat o takich filtrach http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2015
Pzdr.
WojtekZ - 2010-06-03, 13:11
Dziêkujê za radê Tomku.Jednak z niej chyba nie skorzystam.Za dwa tygodnie ruszam z rekultywacj± stawu i bêdê postêpowa³ nastêpuj±co:
-wleje do stawu niedu¿± ilo¶æ roztworu soli glinu.
-zabezpieczê panelami stalowymi burty stawu i zasypiê je ³amañcem granitowym.Du¿o szkód wyrz±dzi³y w stawie bobry i muszê siê zabezpieczyæ;
-wykopiê na ³±ce obok nieckê;
-wypo¿yczê du¿± pompê szlamow±;
-przez dwa tygodnie bêdziemy wypompowywaæ szlam z dna stawu do niecki.usunê w ten sposób zalegaj±cy na dnie fosfor zwi±zany odwracalnie i psuj±cy wodê latem .Pog³êbiê jednocze¶nie staw;
-na koniec ustawiê na dnie niedu¿± pompê z tzw. strumienic±.Okresowo bêdê dotlenia³ staw i wprowadza³ wodê w obieg.
-za 5 lat powtórzê zabiegi.
Powinienem uzyskaæ widzialno¶æ wody na poziomie 1 metra latem i wodê zdatn± do k±pieli .
Pozdrowienia
sunap - 2011-03-02, 16:44
hobbysta 20 letnie do¶wiadczenie ??? kpina i taka bzdura ¿e p³akaæ siê chce, jakie ty masz wykszta³cenie cz³owieku. deszczówka to naturalnie oczyszczona woda destylowana najzdrowsza i ogólnie stosowana w ogrodnictwie i ma wiele innych zastosowañ. ca³y system opiera siê na deszczówce , jej skarzenie jest tak ¿atkie jak wybóch w czarnobylu, i niema stwierdzenia ¿e skarzona deszczówka bêdzie p³ywa³a na powieszchni z prostych przyczyn to nie oliwa , a substancje ciek³e o tej samej struktórze samoistnie siê mieszaj±. a co do wachañ lustra stawu to naturalne. je¶li w³a¶ciciel ma kase mo¿na utrzymaæ lustro w sta³ym poziomie + - 10 cm. ale to mnustwo roboty i kasy . jak tylko chodzi o ro¶liny b³otno - wodne to skórka nie warta wyprawki bo sposób jest bardzo prosty, mianowicie: kupujesz rolke jak najgróbszej waty szklanej do ocieplania poddaszy ¶cian. wykopujesz na g³êboko¶æ oko³o 20 - 30 cm i szeroko¶æ rolki waty pas tak by jeden koniec by³ zanurzony w wodzie mimo najmniejszego stanu lustra wody czyli w najwiêksze upa³y lipiec sierpieñ i bardzo warzne czeba zabezpieczyæ zanurzon± wate siatk± by drobinki waty szklanej nie wnika³y do wody i zasypujemy grysem lub drobnnym kamykiem oczywi¶cie je¶li planujemy ryby . drógi koniec to koniec lini brzegowej ro¶lin o klimacie b³otno - wodnym ca³y rów zasypujemy je¶li staw jest du¿y to rowów z wat± szklan± robimy wiêcej . je¶li kto¶ miewierzy ¿e to dzia³a niech zroluje troche zwyk³ej waty 20 cm i w³orzy do szklanki z wod±. takie rozwi±zanie zapewni ro¶lin± sta³y kontakt z wod± co niejednokrotnie zastosowa³en bez reklamacj. inna sprawa ¿e niema paniki bo je¶li ro¶liny nie s± oddalone od brzegu wiêcej ni¿ 1 metr to sobie poradz± potrafi± samoistnie siêgn±æ po potrzebn± wode poprzez wzrost korzeni w miare opadaj±cej linni lustra wody , prawa natury. przepraszam za b³êdy ort.
[ Dodano: 2011-03-02, 16:49 ]
hobbysta najmocniej przepraszam chodzi³o mi o bywalca
[ Dodano: 2011-03-02, 16:53 ]
JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM HOBBYSTE POMYLI£EM GO Z BYWALCEM. MUJ POST DOTYCZY£ G£UPOT WYPISYWANYCH PRZEZ '' BYWALCA ''
[ Dodano: 2011-03-02, 17:00 ]
PROSZE NIE ZWRACAÆ UWAGI NA B£ÊDY ORT. TO TAKA PRZYPAD£O¦Æ NIE BRAK WYKSZTA£CENIA, PRZEPRASZAM
|
|