| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Zwierzęta w oczku - chrusciki
killer1558 - 2007-05-11, 18:49 Temat postu: chruścik spotkałem w oku coś takiego moim zdaniem jest to budowla chruścika (ale nie znam prawidłowej nazwy tego osobnika ) oto foty
AurorA - 2007-05-11, 21:01
Jasne to domek chruścika , pewnie w środku jest larwa.
Hubert - 2007-05-14, 11:50
| AurorA napisał/a: | | to domek chruścika , pewnie w środku jest larwa |
Larwy po wyjęciu z domków są znakomitym pokarmem dla ryb oczkowych oraz większych akwariowych oraz przynętą na ryby.
killer1558 - 2007-05-14, 12:00
nie raz zdążyło mi się na nie łapać ryby pisałem że chyba bo zawsze te co widziałem były zbudowane z ziarenek piasku i cienkich patyczków a nigdy nie widziałem takiej budowli jak ten zrobił z kawałków świeżych łodyżek
Hubert - 2007-05-14, 13:23
| killer1558 napisał/a: | | bo zawsze te co widziałem były zbudowane z ziarenek piasku i cienkich patyczków |
Generalnie chruściki budują swe domki z materiału, który jest aktualnie dostępny w środowisku.
AurorA - 2007-05-15, 22:53
Są rożne gatunki chruścików które sie specjalizują w wykorzystywaniu konkretnego materiału na domek.
golden - 2007-05-18, 10:20
Masz racje. Każdy gatunek ma inny styl hehe
Hubert - 2007-05-18, 11:15
| AurorA napisał/a: | | Są rożne gatunki chruścików które sie specjalizują w wykorzystywaniu konkretnego materiału na domek |
Budowę domku larwa rozpoczyna uprzędzeniem sieci, w którą następnie wbudowuje elementy tworzące domek; fragmenty roślin, detrytusy, piasku, kamyczki. Dobór materiału zależy od środowiska, w którym znajdują się larwy, jak również od genetycznie uwarunkowanego behawioru. I tak gatunki żyjące w strumykach lub na brzegach wielkich jezior używają do budowy swych domków elementów cięższych, takich jak piasek, żwir, kawałki skorupek ślimaków. Natomiast gatunki żyjące przy powierzchni drobnych zbiorników wód stojących używają do tego celu cząstek roślin. Niektóre tną kawałki roślin na czterokątne kawałki, a następnie niezwykle starannie dopasowują je.
Niektóre larwy budują tylko sieci, z których tworzą obszerne budowle. Wewnątrz nich larwy mogą swobodnie poruszać się. Sieci te służą również do łowienia zdobyczy. Otwór takiej budowli skierowany jest zawsze pod prąd wody, dzięki czemu wpadają w nią liczne organizmy wodne stanowiące pokarm larw chruścików.
Jakkolwiek poszczególne gatunki budują domki w określony sposób i z określonego materiału, to wykazują duże zdolności adaptacyjne i w przypadku braku odpowiedniego materiału używają innego.
http://www.uwm.edu.pl/czachor/Trichoptera.htm
Hubert - 2007-05-18, 11:26
Jako ciekawostkę podam, że liczba szacowanych w Polsce gatunków chruścików wynosi 300. Niektóre jak np. krynicznia wilgotka (Crunoecia irrorata) są pod ścisłą ochroną prawną. Chruściki zwane były kiedyś wodnymi sówkami lub wodosówkami, a obecnie mówi się na nie m.in. klajduki lub kłódki. Powstała także nauka zajmująca się biologią chruścików - trichopterologia. W Polsce wydawane jest nawet pismo poświęcone tym owadom - "Trichopteron" http://www.uwm.edu.pl/trichopteron/pl-index.htm
killer1558 - 2007-05-18, 19:05
kłódki to ta nazwa jak byłem u rodziny na mazurach to tak na nie mówili moja rodzinka i to bardzo bliska mieszka w okolicach Świętajna w wiosce Kolonia a za nią jest Spychowo (to dla Romana )
Mazur - 2007-05-20, 06:51
| killer1558 napisał/a: | kłódki to ta nazwa jak byłem u rodziny na mazurach to tak na nie mówili moja rodzinka i to bardzo bliska mieszka w okolicach Świętajna w wiosce Kolonia a za nią jest Spychowo (to dla Romana ) |
Znam okolice zwłaszcza Świętajno zresztą moim zdaniem całe Warmia i
Mazury to raj na ziemi, wczoraj widziałem pierwsze chodowlane stada danieli, a apropo chruścików to faktycznie tu rozróżniało się : kłódzka - pancerz z patyków(pewnie od słowa kłoda drzewa); kamionka to te pokryte żwirkiem.
prezes1 - 2009-08-22, 18:28 Temat postu: chrusciki czy mial ktos doczynienia z chruscikami wyczytalem na forum ze sa drapieznikami i zywia sie malymi wodnymi stworzonkami ale co z rybami czy moga na nich zerowac jak na razie w oczku ich nie mam widzialem na kamieniach z raby ale weliminowalem wszystkie wrzatkiem byly tez inne robaczki wygladaly paskudnie podobne od lba do chruscikow lecz na tyle jakby dwa kolce lub cos w tym stylu ale nie znalazlem co to bede kolo poniedzialku na rabie po kamienie to na pewno porobie jakies fotki tych zyjatek i roslinek czy warto to targac do oczka czy nie jak na razie poprosze o odpowiedz na temat chruscikow
sebastianrost - 2009-08-22, 21:57 Temat postu: Re: chrusciki
| prezes1 napisał/a: | | czy mial ktos doczynienia z chruscikami wyczytalem na forum ze sa drapieznikami i zywia sie malymi wodnymi stworzonkami ale co z rybami czy moga na nich zerowac jak na razie w oczku ich nie mam widzialem na kamieniach z raby ale weliminowalem wszystkie wrzatkiem byly tez inne robaczki wygladaly paskudnie podobne od lba do chruscikow lecz na tyle jakby dwa kolce lub cos w tym stylu ale nie znalazlem co to bede kolo poniedzialku na rabie po kamienie to na pewno porobie jakies fotki tych zyjatek i roslinek czy warto to targac do oczka czy nie jak na razie poprosze o odpowiedz na temat chruscikow |
Jedyne co znalazłem sensownie opisane zajrzyj tu myśle że o ryby możesz być spokojny.
maruder - 2009-08-23, 00:17
O kurcze, chyba mamy kolejnego "sterylnego" oczkomaniaka Bez urazy, ale chrusciki to calkiem pozywny pokarm dla rybek, a jedyni drapiezcy typowo oczkowi o jakich tu slyszalem, to zoltobrzezek i duuzzzoo, duuzzzoo pozniej wydra, czapla i pijawka rybia
prezes1 - 2009-08-23, 11:05
ne sterylnego tylko nie chce poraz drugi udupic populacji ryb wiec pytam bo za ladnie to one nie wygladaja tak samo jak pijawki ktos napisal ze malo szkod robia a u sasiada wszystkie padly wole zapytac bo wyga to ja nie jestem ale dzieki za odpowiedz
Ludwig - 2009-08-23, 19:26
Nie martw się to nawet dobrze o tobie świadczy chruściki żyją w 1 klasie czystości wody (w domkach) 2 (bez domku). A ponadto dobry pokarm na ryb
Ratownik007 - 2009-08-23, 21:12
Jako wędkarz wiem, że chruściki wystę pują tylko w bardzo czystej wodzie. Według mnie nie ma mozliwości, aby one zabijały ryby. Myślę, że z posiadania chruscików możesz miec tylko same korzyści.
AurorA - 2009-08-23, 22:38
Larwa chruścika nie utrzyma się w oczku z rybami- szybko zostanie zjedzona.
prezes1 - 2009-08-24, 08:34
SUPER takich odpowiedzi oczekiwalem, mówicie ze czysta woda w Rabie no fakt tak wygląda zmienie trochu temat i zapytam w jakich miejscach moge znalesc małże na brzegu strasznie duzo skorupek
maruder - 2009-08-24, 09:42
W miejscach z piaszczystym dnem.
Radziowy - 2009-09-27, 10:25
Nie tylko - chruściki występują na dobrą sprawę wszędzie, gdzie nie dotarły (albo nie mogą dotrzeć) ryby.
Wymagają czystej, stojącej wody.
Co do drapieżników w oczku, to jest ich jednak trochę - oczywiście Pływak Żółtobrzeżek, ale również Toniak Żeberkowany, Płoszczyca Szara, Kałużnica i na dobrą sprawę larwa każdej ważki.
maruder - 2009-09-27, 15:06
| Radziowy napisał/a: | | Wymagają czystej, stojącej wody. | tak się najczęściej słyszy i pisze, ale od kilku lat spotykam je w Wiśle. Co prawda najczęściej między kamieniami w zastoiskach, bądź w spokojnym nurcie, ale tak, czy inaczej muszą w jakiś sposób sobie radzić z wysokimi stanami wody...
Yahilles - 2009-09-27, 21:00
| piotr urbanski napisał/a: | | tak się najczęściej słyszy i pisze, ale od kilku lat spotykam je w Wiśle. Co prawda najczęściej między kamieniami w zastoiskach, bądź w spokojnym nurcie, ale tak, czy inaczej muszą w jakiś sposób sobie radzić z wysokimi stanami wody... |
Jest ich też pełno w większości górskich potoków/rzek.
|
|