| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Rybki w stawie
Fishlover - 2009-05-29, 12:17 Temat postu: Rybki w stawie Witam,dysponuje oczkiem wodnym ,albo wręcz stawem o powierzchni ok.306 m2 che się zapytac jakie ryby moge tam trzymac.Glownie zalezy mi na karpiach pełnouskich,karasiach,okoniach,węgorzach(?),płociach,wzdręgach(2 rodzajie takie po 5 cm i tarlaki),linach i moze kilka szczupłych.W stawie będzie roslinnosc,dno jest piaszczystko-kamieniste,w stawie jest kilka głebokosci jest od 40 cm do 1 metra oraz od metra do metr osiemdziesiat.mam tam zamiar wpuscic kilka racicznic.Staw ma byc głownie w celach obserwacyjnych oraz wędkarskich.W jakich ilosciach wpuscic ryby? z góry dziękuje.
mateusz1990 - 2009-05-29, 14:10
ok 150 sztuk karpia z 50 linów Karp koi (euro koi) tarlaki takie po 50-60 cm ładnie by się prezentowały 5 sztuk karasie srebrzystego ok 15-20sztuk i z 20-sumów europejskich
Salmo_Salar - 2009-05-29, 14:27
Jakie wyliczone Wygląda jak staw mięsny a nie rekreacyjny.
Ja wpuściłbym karpiki, szczupaki, wzdręgi, okonie, liny, płocie od biedy jakieś pstrągi tęczowe. Ilościowo sam dobierz, każdy to robi na wyczucie.
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-29, 15:37
Ze niby czemu jak staw mięsny?to ,że lubie łowic rybki nie znaczy ,ze lubie je zabijac!..a bym zapomniał chciałbym rówierz sieje tam hodowac
Salmo_Salar - 2009-05-29, 15:54
Chodziło mi o wypowiedź mateusza a nie Twoją
Sieje sobie odpuść, nie potrzymasz ich, węgorze od biedy możesz mieć.
Ogólnie ryby o większych wymaganiach co do tlenu i stanu środowiska typu Koregonidy (sieja, sielawa) czy łososiowate (troć, pstrąg, palia, łosoś, lipień) wymagają już większego dostosowania co do środowiska wodnego i na dłuższą metę w zwykłym stawie jak Twój nie mogą być trzymane, jedno podwyższenie temp. za wysoko i cała obsada może się przekręcić, to samo tyczy się popularniejszych ryb naszych wód - płoć, szczupak, okoń, sandacz. Występuje coś takiego jak letnia przyducha, to jest zabójcze dla ryb karpiowatych a co dopiero dla łososiowatych czy Koregonidów.
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-29, 16:09
wiem ale specialnie kupuje rosliny natleniające i specialne pompy pozatym koło stawu bedzie cos w rodzaju strumyka wpadającego do stawu,pociągnołem cos w rodzaju rury od zbiorników na deszczówke do stawu a w tym strumyku(kilkanascie metrów dlugi poł metra szeroki moge trzymac szczeble?
Salmo_Salar - 2009-05-29, 16:24
Poczytaj o warunkach środowiskowych ryb które chcesz trzymać i spróbuj dostosować się technicznie do ich potrzeb, może jakoś to wyjdzie.
Chronione ryby chcesz trzymać w prywatnym strumieniu?? Skąd będziesz brał wszystkie ryby??
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-29, 19:35
mam zamiar kupic od Pana z tej aukcji hmm moze zamait strzebli kielbia tego który nie jest pod ochrona.?
Nie wklejamy linków z alledrogo
Salmo_Salar - 2009-05-29, 19:45
Link nie działa
Kiełbie możesz trzymać, to fajne rybki Pod ochroną jest Kiełb Keslera i białopłetwy, zwykły Gobio gobio nie jest objęty ochroną. W celu rozróżnienia zasięgnij literatury. W okolicach Łodzi nie ma raczej strumieni z populacją Kiełbia Keslera ale dla pewności lepiej wiedzieć
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-29, 20:44
zresztą fajnie będzi jak ten kiełb będzie sobie pływał w strumyku mysle ,ze na koncu tego strumyka dac siatke ,by mi kiełbie nie uciekły do mojego stawu?!
Salmo_Salar - 2009-05-29, 20:57
Nie ograniczaj rybom tego, niech sobie wpływają i wypływają kiedy chcą, nie zawsze się będą "dobrze czuły" w strumieniu (duży ruch nad wodą, drapieżniki). To się tyczy innych ryb, też będą tam wpływać a może i się wycierać
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-29, 21:09
aha no moze masz i racjie wstępnie chciałem tam wpuscic pstrągi ,ale mi to odradzono więc wpuszcze kiełbie no i zrobie to tak ,ze kazda ryba będzie mogła tam wpłynąc i wyplynąc...
Salmo_Salar - 2009-05-29, 21:14
Nie pchaj się w pstrągi, nie ma sensu a do strumienia tym bardziej zły pomysł.
Wpuśc do stawu też ukleje, dobry pokarm dla drapieżników i ciekawe ryby wg mnie.
Jaki ostatecznie skład gatunkowy wybrałeś??
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-30, 18:35
Ostatecznie zdecydowałem się na lina,karpia,karasia,wzdręge,okonia,ukleje i kiełbia do strumyka.
Salmo_Salar - 2009-05-30, 18:39
Zero drapieżnika??
A o jakim karasiu myślisz?? Jeżeli o japończyku to będzie się to dziadostwo mnożyć na potęge. Z drugiej strony będzie miał fajnego żywca
Pozdrawiam
Salmo
melek - 2009-05-30, 18:40
| Salmo_Salar napisał/a: | | Zero drapieżnika?? |
A okoń to nie drapieżnik ?
Salmo_Salar - 2009-05-30, 18:42
O matko, ślepota postępujące
Pozdrawiam
Salmo
Fishlover - 2009-05-30, 18:54
Ewentualnie moze jeszcze wpuszcze kilka węgorzy a i mysle o karasiu złocistym .
ppp - 2010-07-12, 13:12
| mateusz1990 napisał/a: | | ok 150 sztuk karpia z 50 linów Karp koi (euro koi) tarlaki takie po 50-60 cm ładnie by się prezentowały 5 sztuk karasie srebrzystego ok 15-20sztuk i z 20-sumów europejskich |
Ja bym nie wpuszczał karasia srebrzystego lecz złotego ponieważ jest on coraz rzadszy. Po wpuszczeniu szczupaka karasie dostaną ładnego wygrzbiecenia (to ich naturalne zachowanie obronne przed szczupakiem). Dzięki temu ryby nie będą przegęszczone i karłowate.
|
|