Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Staw - co wpuścić na wiosne

mateusz1990 - 2009-03-10, 18:34
Temat postu: co wpuścić na wiosne
witam wszystkich mam problem bo mam taki stawik/oczko o wymiarach 9x9x1,5m i nie wiem co do niego wpuści co myślicie fotki poniżej
melek - 2009-03-10, 18:45

Przede wszystkim rośliny, widzę ,że nie ma półek więc daj pływające i podwodne oraz lilie. Jeśli chcesz mieć rodzime ryby to wpuszczaj te, jeśli chcesz mieć kolorowe to wpuszczaj kolorowe. Fajnie można zagospodarować ten staw.
lepi - 2009-03-10, 19:00
Temat postu: Re: prolem !!! co wpościć na wiosne
mateusz1990 napisał/a:
stawik/oczko o wymiarach 9x9x1,5m i nie wiem co do niego wpuści co myślicie

Wpuść wodę ;) a wejdzie tam pewnie lekko 100 kubików...
Jak pisze Melek - na pierwszy rzut oka - strome zbocza - niemal od razu głęboko... Nie planowałeś żadnych roślin (poza liliami i pływającymi?

Na 1.5 metra będzie kiepsko z podwodnymi bo światło może nie dotrzeć, jak woda zakwitnie...

Filtrowanie 100-110 kubików - niezłe wyzwanie...

No to chyba hodowla szczupaków - są kanibalami, dadzą sobie radę...

lepi

Mariusz - 2009-03-10, 21:57

Szkoda że nie ma półek.Ladny zbiornik:widzę go jako staw liliowy,możesz odmiany dopasować w koszach,na różnych gł.Pasuje też:irys żółty,oczeret jeziorny,pałka wąskolistna.Potem możesz dodawać wedle gustu(turzyca nibyciborowata ,kłoć,strzałki wodne).Na wodę puść osokę aloesowatą,salwinię pływająca.To kilka podstawowych gatunków, które praktycznie i estetycznie wzbogacą zbiornik.
castleman - 2009-03-11, 09:29

Ściągnij ta folię i zmodyfikuj kształt i głębokość stawu (półki).
Dosadź roślin, a potem można myśleć o rybkach i :piwko: 'u

momo - 2009-03-11, 18:59

a ta rura to co to jest
phalina - 2009-03-11, 19:28

Wystraszyliście Mateusza ;) ,nic nie pisze,ale Castleman ma rację ,dopóki nie ma wody zrób półki.Ja bym się pokusiła o parę sztuk tołpygi, pomoże przy glonach,słyszałam,że je lubi.
Co do roślin ,to grążel rośnie też na tej głębokości,ja mam na 1,70 już trzeci rok posadzoną.Możesz tez posadzić rośliny w kieszeniach ,poszyj z worków jutowych,umocuj na brzegu kamieniami .Mój znajomy ma na jednym brzegu zrobiona opaskę z kamieni i betonu zamontowane uchwyty jak do skrzynek balkonowych,tylko On ma koszyki po mandarynkach i super roślinki mu rosną ,nawet dobrze to wygląda.A pod skrzynkami jest kryjówka dla ryb.
,
Życzę powodzenia :pa:

leszek50-57 - 2009-03-11, 19:37

Co do tołpygi to bym nie rezykował, bo ona żre ale wszystko rośliny
ikrę, plankton i robi spustoszenie w wodzie.

poz.Leszek
---------------

momo - 2009-03-11, 19:40

zawsze może postawić na donicach postawionych dnami do góry albo zrobić jakieś podstawki
mateusz1990 - 2009-03-11, 19:49

zeszłego roku miałem puszczone 50sztuk karpia były puszczane jak miały 500g i urosły mi do 1000-1200g oprócz karpia było 10sztuk koi w wielkości 5cm 2 amury 20cm i karasie złote po 25-30cm były karmione paszą wysoko białkową
lisek - 2009-03-13, 19:54

Oprocz bledow ktore tobie tutaj wytknieto zrobiles jeszcze jeden.Wiekszosc stawow buduje sie lekko wyplycajac z jednego konca a robiac zejscie przynajmniej na 2 metry z drugiego.Zejscie robi sie zeby ryby mialy gdzie przezimowac a staw nie zamarzl do dna-chyba ze odlawiasz wszystkie ryby na zime.W sumie stawik masz fajny moglbys jeszcze wpuscic pare linow i ploci,a moze jakiegos okonia zeby troche rozruszal towarzystwo!!!!!! :pa:
fotos88 - 2009-03-22, 16:58

najbardziej zastanawia mnie ta rura :?
mateusz1990 - 2009-03-23, 12:45

czemu jak jest pełen stawik to jej nie widać bo ja tam mam bieżącą wodę i przez górę się przelewa woda jej nie widać prawie
maruder - 2009-03-23, 13:05

Cytat:
koi to pasja
a pisanie ze zrozumieniem to jeden ze sposobow komunikacji; naucz sie go, a bedzie sie nam latwiej porozumiec...
mateusz1990 - 2009-03-23, 13:19

oprócz teko stawu mam dwa inne w jednym mam koi przez cały rok ;)
Salmo_Salar - 2009-03-31, 22:25

Ja bym jedynie z jednej bądź z dwóch stron zrobił przekop i tam położył dodatkową folię. Wykopałbym gdzieś na oko 60 cm (powierzchnię sam dobierz, nie wiem ile możesz m^2 przekopać) ziemi i obsadził jakąś pałką i roślinnością bagienną, może knieć błotna. Bez żadnych półek w połowie głębokości, dwie płytkie strefy by woda w tych miejscach się nagrzewała i rybka mogła się wygrzewać bądź trzeć się (nie będziesz musiał rozmnażać ryb in vitro). Dla urozmaicenia wstawiłbym jeszcze jakieś większe kamulce na te płycizny.

"Ploso" jeziora zagospodarowałbym tak jak wyżej zostało to napisane, grążelem żółtym, grzybieniem i z roślinności zanurzonej moczarką i wywłócznikiem kłosowym. Żadne zakwity im nie straszne, to tylko 1,5m wody, światło napewno będzie dochodzić. Druga sprawa zakwitów może nie być gdy do stawu wprowadzisz dostateczną liczbę roślin przy zachowanym umiarze ilości ryb wprowadzonych do jeziorka.

Ryby. Podkreślam po raz drugi, tołpyga nie zjada makrofitów, filtruje wyłącznie to co znajduje się w toni wodnej (mówimy o rybach dojrzałych/dorosłych). Nie posiadają tak niszczycielskiej siły jak karpie które ryjąc między korzeniami roślin wyrywają je lub amury które zabierają się za same rośliny. Jeszcze jedno, tołpyga nie wpadnie nagle na płytkie tarlisko i nie zacznie wyżerać wylęgu. To jest ryba która woli nie wciskać się pomiędzy jakieś rośliny czy inne przeszkody, pływa swobodnie i może być jedynie zagrożeniem dla wylęgu lub ikry unoszącej się w toni, jednak takich ryb które składają ikrę w toni nie będziesz trzymał w oczku.

Podsumowując W takim oczku zrobiłbym w/w strefy płytkie na miejsce dla tarła ryb i strefę gdzie woda nagrzewałaby się szybciej. Z roślin posadziłbym pałkę, strzałkę, knieć, na brzegach turzycę a w toni grążele, grzybienie i zanurzoną moczarkę i wywłócznik. Z rybek krasnopióry, jazie, ukleje, kilka szczupaków, parę sumów, linki, kilka karpi, płocie.

Pozdrawiam

Salmo

maruder - 2009-03-31, 23:14

Salmo_Salar napisał/a:
Z rybek krasnopióry, jazie, ukleje, kilka szczupaków, parę sumów, linki, kilka karpi, płocie.

Sumy i karpie sobie odpusc. Sumy w koncu zjedza wszystko co sie rusza... no, moze oprocz karpi, a karpie beda bardzo macic wode.

Salmo_Salar - 2009-03-31, 23:46

No i o to chodzi by móc je obserwować w czasie nocnego żerowania :-D

Karpie nie będą miały czego mącić bo rośliny będą w doniczkach i mam nadzieję zabezpieczone ;) A karpie już były wałkowane przez autora wątku.

Jak będzie zakwit to czy karp czy sum i tak się nie zobaczy :P

Pozdrawiam

Salmo