| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Choroby ryb - Chore ryby
Rafal_pl - 2006-05-12, 16:41 Temat postu: Chore ryby Jak leczyc chorobe ryby , mianowice maja biale place skóry róznej wielkosci kilka cm,brzuch obrzmialy i twardy po nacisnieciu nie wydostaje sie kau przez odbyt a wycieka ropa przez pysk,
posejdon - 2006-05-12, 22:26
Te ryby musisz zabic i zbiornik odkazić
AurorA - 2006-05-12, 22:28
Zgadzam się z posejdonem
Rafal_pl - 2006-05-12, 23:37
Jak sie nazywa ta choroba gdzie moge znalesc o niej ? prosze o jakie kolwiek informacje
Kr4x - 2006-06-12, 17:06
Niedawno kupilem karasia. PO pewnym czasie na jego ciiele pojawily sie rany. CO to moze być ?
http://img423.imageshack....dsc000530mf.jpg
http://img478.imageshack....dsc000528od.jpg
Ambient - 2006-09-13, 18:30
siemka mam taki problem niedawno kupilem rybki do oczka wodnego karpie karasie i liny i codzienie mi jedna ginie niewiem co to jest jakas choroba ? sa cale blade tak jagby skura im schodzila i chude moze mi ktos pomuc plis
ZiK - 2006-09-13, 18:43
Ambient,
Najlepiej jakbyś umieścił zdjęcie tych ryb, z opisu nie da się dokładnie zdjagnozować czy to jest choroba.Może to być np:zmiana środowiska np: inne parametry wody mogą być u ciebie w oczku albo może być to jakaś choroba.
AurorA - 2006-09-13, 19:29
Możesz dać tez jakiś uniwersalny preparat leczniczy np. FMC lub Medifin.
http://www.sklep.oczkowod...wa-dla-ryb.html
Pomaga to na większość chorób - jeśli nie pomoże to znaczy że konieczny jest antybiotyk i wówczas leczenie może być nieopłacalne.
jackon - 2006-09-13, 20:28
tutaj zasada jest prosta
w gre wchodzi tylko usmiercenie ryb
wszystkie zabawy ze srodkami leczniczymi, tzw "na wszystko" tylko pozbawia nas szmalu w portfelu
kazda wizyta u weterynarza jest kosztowna, a specjalistow od chorob ryb mozna w Polsce policzyc na palcach
jest to oplacalne tylko w duzych farmach hodowlanych
pozdrawiam
Jacek
samuraj - 2006-09-13, 20:42
słyszałem że na to schorzenie ryb potocznie mówi się pleśniawka w pierwszej fazie robią się pęcherze które pękająi powstaje rana ,a w stawach hodowlanych ponoć lekarstwem na to jest zwykła po zwierzęca gnojówa--podkreślam tylko o tym słyszałem nie wiem ile w tym jest prawdy
Mazur - 2006-09-13, 20:51
Ja bym odłowił ryby umieścił je np. beczce i zastosował FMC.
Co tu myśleć od bezczynności ryby padną a tak zawsze jest szansa 50 na 50.
Oczko też warto odkazić.
AurorA - 2006-09-13, 22:50
| jackon napisał/a: | tutaj zasada jest prosta
w gre wchodzi tylko usmiercenie ryb
wszystkie zabawy ze srodkami leczniczymi, tzw "na wszystko" tylko pozbawia nas szmalu w portfelu
kazda wizyta u weterynarza jest kosztowna, a specjalistow od chorob ryb mozna w Polsce policzyc na palcach
jest to oplacalne tylko w duzych farmach hodowlanych |
W przypadku chorób bakteryjnych lub wirusowych tak, ale najczęstsze choroby w oczku powodują różne pierwotniaki, a tu wystarcza w zupełności FMC. Nie raz w ten sposób uratowałem swoje ryby.
jackon - 2006-09-14, 04:41
mowa tutaj byla prawdopodobnie o plesniawce lub innych chorobach grzybicznych, dlatego taka byla moja sugestia
w innych przypadkach zupelnie wystarcza kapiel w rozpuszczonej w wodzie soli
pozdrawiam
Jacek
Ambient - 2006-09-14, 17:28
sprubuje jakis preparat leczniczy zobacze czy zadziala ,znajomy mi mowil ze to moze byc od temperatury wody jest za niska i maja przeziebione zelodki ja bym obstawial na duza ilosc kamienia w wodzie bo one tak wygladaja jagby cos je osadzilo bialego jagby skura im schodzila jakies wyblakniete niewiem co mam zrobic codzienie mi po jednej rybce pada dzisiaj dwie
ZiK - 2006-09-14, 17:37
Ambient,
Najlepiej odłów ryby. Zastosuj Fmc tak jak ci radzą lub kompiel w wodzie z solą.To pewnie pleśniawka.Odkaż też wodę w oczku.
Ambient - 2006-09-14, 17:54
wy jaki sposub odkazic wode w stawku i jaka dluga kampiel zrobic w wodzie solonej a zreszta to ja sypie troche soli do oczka wodnego
ZiK - 2006-09-14, 17:56
Ambient, Najlepiej kup preparat FMC(to uniwersalny odkażalnik) i zgodnie z instrukcją wlej go do oczka.Duże masz oczko?
AurorA - 2006-09-15, 00:07
Te zdjęcia nie wygladają mi na pleśniawkę.
Soli do oczka nie radzę wsypywać - zaszkodzi roślinom i trudno sie jej pozbyć. Kąpiele w soli czy nadmanganianie potasu to tanie domowe sposoby pozbycia się pasożytów. Stosuje się je do kąpieli krótkotrwałych (do półgodziny) i należy w tym czasie bacznie obserwować rybę, a gdy zauważymy coś niepokojącego lepiej przerwać kąpiel. Trzeba trochę wprawy i starannego przygotowania roztworu - bo nieopatrznie można zabić rybę. Kiedyś w ten sposób zabiłem całą obsadę akwarium z pyszczakami, a były to dorosłe naprawdę cenne ryby .
jackon - 2006-09-16, 04:48
wszystkie kapiele w preparatch stosuje sie wylawiajac ryby ze stawu
inazej mozemy zniszczyc cala obsade roslinna i inne ryby
pozdrawiam
Jacek
|
|